Σελίδες

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Μιας και το 'γραψε και η Ελευθεροτυπία, ας αντιγράψω κι εγώ με τη σειρά μου αυτό που ο polsemannen έκανε ευρέως γνωστό μέρες πριν. Για τον Σάκη.
Κι ας ελπίσουμε -μιας και είμαστε η κλασσική περίπτωση λαού που μόνο αν κάτι το προβάλλουν τα ΜΜΕ, σπεύδουμε- ότι θα γιγαντωθεί κι άλλο αυτή η κίνηση.


Ενας διαδικτυακός αγώνας υπογραφών βρίσκεται σε εξέλιξη για να σωθεί ένας 50χρονος μετανάστης, ο Σάκης Βαγιάτας, που ζει στη Σουηδία, από το '78. Στις 22 Δεκεμβρίου 2006 άρχισε η περιπέτειά του, όταν για ασήμαντη αφορμή ρατσιστής τον χτυπά αλύπητα κι έκτοτε, 10 μήνες τώρα, βρίσκεται σε κώμα.

Η οικογένειά του, διά στόματος του αδερφού του Παναγιώτη, δίνει μάχη συγκέντρωσης υπογραφών μέσω του διαδικτύου, ώστε να μη μεταφερθεί από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του. Την ιστορία του Βαγιάτα έθιξε τον περασμένο Αύγουστο στη στήλη του ο Π. Κοροβέσης: «Δέχτηκε πισώπλατη κλοτσιά στο σβέρκο από έναν γυμνασμένο στις πολεμικές τέχνες νεαρό Σουηδό, που τον έριξε κάτω, και μ' ένα συνεργό του άρχισαν να τον χτυπούν μόνο στο κεφάλι...».

Ο δράστης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 1,5 χρόνου και πρόστιμο 50.000 κορονών, αλλά ο δικηγόρος του άσκησε έφεση για να αφεθεί ελεύθερος. Το δημοτικό διαμέρισμα Φάρστα, δήμου Στοκχόλμης, αποφάσισε να στείλει τον Σάκη σπίτι του, παρά τις αντίθετες αποφάσεις γιατρών, δύο νοσοκομείων, του Καρολίνσκα και του Ντάντερι. Το νοσοκομείο χρονίων νόσων Ουτέρνς Στζούκχεμ, όπου σήμερα ο Σάκης νοσηλεύεται κατάκοιτος, εναντιώθηκε στην απόφαση του δημοτικού διαμερίσματος Φάρστα. Κατά της απόφασης έχει ασκηθεί έφεση και η τύχη του ασθενούς βρίσκεται στα χέρια διοικητικού δικαστηρίου!

Ως πρώτο βήμα, οικογένεια και φίλοι ζητούν να υπογραφτεί κείμενο στο διαδίκτυο: www.namninsamling.se Το όνομα του χρήστη συμπληρώνεται κάτω από τη λέξη «Namn» και έπειτα «skriv under», ενώ η χώρα διαμονής των χρηστών γράφεται μ' ένα κόμμα δίπλα στο όνομα. Η λίστα των υπογραφών φαίνεται αριστερά από το «Namn».

Δεν υπάρχουν σχόλια: