Σελίδες

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Από τα Χρονικά των ΜΡ-Α

...Δε μου φαίνεται να ήταν δημιούργημα του μυαλού σου-γιατί να ήταν; Απεναντίας μου φαίνονται όλα πολύ λογικά. Ο άνθρωπος καταφέρνει να χρησιμοποιεί ένα πολύ μικρό μέρος του εγκεφάλου του, νομίζω κάπου στο 5%. Και όμως, έχει ανακαλύψει πόσα και πόσα πράγματα στη Φυσική, στην Τεχνολογία, στην Ιατρική, οπουδήποτε. Πάρε τη Φιλοσοφία: σου δείχνει ότι το μυαλό μπορεί να ταξιδέψει κυριολεκτικά οπουδήποτε. Έχει τεράστιες δυνατότητες κι όμως δεν τις ξέρουμε και παρόλ' αυτά έχει πετύχει τόσα πράγματα μόλις με την ελάχιστη χρήση του. Πρακτικά για το Σύμπαν ξέρουμε περισσότερα απ'ό,τι για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, είναι όμως δυνατόν να εξηγηθεί το Σύμπαν πιο εύκολα; Όχι βέβαια, για το Σύμπαν μιλάμε, για κάτι πραγματικά τεράστιο που είναι αδύνατον να συλλάβει ο ανθρώπινος Νους, οπότε γιατί να μη συμβαίνουν όλ'αυτά που ανέφερες; Γιατί να μην τα δημιουργεί το Σύμπαν όλ'αυτά και να σου φαίνονται περίεργα ακριβώς επειδή δεν μπορείς να τα εξηγήσεις; Δεν ξέρεις πως μπορεί να λειτουργεί το Σύμπαν και τι μπορεί να κάνει πραγματικά. Το θέμα είναι ότι θα το κάνει, είτε το ξέρεις, είτε δεν το ξέρεις. Το Σύμπαν δε χρειάζεται ούτε δικαιολογίες, ούτε επεξηγήσεις: απλά θα κάνει. Εμείς τις χρειαζόμαστε τις επεξηγήσεις, οι άνθρωποι, ακριβώς επειδή προσπαθούμε να το κατανοήσουμε. Και μην ξεχνάς κάτι: τώρα δεν μπορούμε να εξηγήσουμε κάτι τέτοιο, μετά από χρόνια όμως; Αν εξηγηθεί δεν θα φαίνεται φυσιολογικό; Εξάλλου σκέψου και το εξής: αν με τη χρήση του 5% του εγκεφάλου μας έχουμε ανακαλύψει τόσα πράγματα, μπορείς να φανταστείς τι έχουμε ν'ανακαλύψουμε αν καταφέρουμε να χρησιμοποιήσουμε έστω το 10% του εγκεφάλου; Δε νομίζω ότι μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε...

21 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

"Μιά θλιβερή αλλά δικαιολογημένη άποψη είναι ότι ή ζωή είναι αγώνας (ένας αγώνας που δεν κατευθύνεται από κάποιον σκοπό αλλά από την διασπορά) να εκδιωχθεί στο περιβάλλον ενέργεια χαμηλής ποιότητας και να προσληφθεί από αυτό υψηλής ποιότητας."
(Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του Atkins..εκδ Κάτοπτρον)

Καλό ..μα πολύ καλό.-))

Υ.Γ
(Αλλά αν σου λείπει ένα βιβλίο( λέμε..)
τότε θα πάρεις ..το παραπάνω.).

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

(στο προηγούμενο ποστ σου, που γρήγορα το κάλυψες, γιατί άραγε.;;; έχεις και μια απαντησούλα)
Καλό..Σ/Κ hades-)))

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

ξέχασα..και ενημέρωση για την μουσική, θέλω..

Hades είπε...

Θα το ελέγξω το βιβλίο που λες εν ευθέτω χρόνω (τώρα ασχολούμαι με κάποιο άλλο και δεν προλαβαίνω κιόλας).
Σ'άρεσε το τραγουδάκι; Είναι κάτι γερμαναράδες, ονόματι Mekong Delta και κατά κύριο λόγο παίζουν κλασική μουσική με μέταλ. Το τραγούδι λέγεται Suit for Group and Orchestra Pt.III; Allegro και κυκλοφόρησε το 1994. Τα τσέλα είναι όλα τα λεφτά μιλάμε. Μεγάλη γκρουπάρα... :)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Το καλύτερο που έχω ακούσει ..εδώ μέσα στο..κάτω κόσμο..
Καταπληκτικό..τα άλλα που βάζεις ..δεν ξέρω σου έχω πεί..είμαι άσχετος.
Αυτό είναι εξαιρετικό.
"Το περί μύθων"...εξαίσιο
και το τραγούδι..αυτό..
Βελτιώνεσαι...όσο μεγαλώνεις..!!!

Hades είπε...

Υπάρχει μια διαφορά: τα άλλα τραγούδια μπαίνουν σε συγκεκριμένα ποστ για συγκεκριμένους λόγους. Αυτό μπήκε πιο... γενικά! :)
Προσωπικά το Hallows Eve (το θέμα) το θεωρώ ακόμη καλύτερο από το ΠΜ ΙΙ. ΓΟύστα! :)

patsiouri είπε...

Ούπς, διέκοψα το τέτ α τέτ???
Το υπόλοιπο 95 που δε χρησιμοποιούμε, πού καταλήγει άραγε??? Μήπως κάνει περισσότερη δουλειά από το 5 που χρησιμοποιούμε?

Hades είπε...

Μπα, δεν υπάρχει τετ-α-τετ, μάλλον να μου την πει προσπαθεί ο Σπίθας περιμένωντάς με στη γωνία, αλλά δεν του'χει βγει ακόμη! :):):):)
Το υπόλοιπο 95.... αυτό είναι μια εξαιρετική ερώτηση και η αλήθεια είναι πως δεν έχω ιδέα! :)
Νομίζω ότι τόσο το υποσυνείδητο όσο και το ασυνείδητο εκεί έχουν τις λειτουργίες τους. Ή τουλάχιστον έτσι μου φαίνεται λογικό. Αναμφίβολα το έργο που παράγουν είναι τεράστιο και σημαντικότατο, αλλά δυστυχώς δεν έχω γνώσεις επί του θέματος. :)

Zaphod είπε...

To έχω ξανακούσει το στόρι περί του 5% και η ερώτηση μου είναι αυτή της πατσιούριτισας. Το υπόλοιπο 95 κοιμάται;;;;

(από την άλλη με το 5% μόνο έχουμε ξεσκίσει τον πλανήτη και ο ένας τον άλλον. Με την χρήση του υπολοίπου θα μπορούσαμε πιθανώς να καύσωμεν το σύμπαν!!)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Συμφωνώ με ..patsiouri, έχει δίκιο!
Το 95% ..κάνει την δουλειά και δεν το παίρνουμε χαμπάρι.
Όπως hades..δεν πήρες χαμπάρι, ότι καταγράφηκε " στην είπα" ..και σφυράς αδιάφορα...άκου προσπαθώ!
χαλαρά...-))))

Hades είπε...

Κοίτα, θεωρητικά αυτό το μόλις 5% συμμετέχει σε ο,τιδήποτε ενσυνείδητο (ακόμη και σε όσα κάνουμε μηχανικά). Εν ολίγοις ο,τιδήποτε επιτυγχάνουμε με το 5% γίνεται. Τώρα μη με ρωτάς πχ αν το 5% το χρησιμοποιεί ένας ηλίθιος ή τόσο χρησιμοποιούσε ο Αϊνστάιν διότι δεν ξέρω να απαντήσω.
Κάτι άλλο που δεν ξέρω είναι πχ το που εντάσσονται λειτουργίες όπως η μνήμη, η ο ερεθισμός των νεύρων κλπ. Απλά δεν το γνωρίζω.
Όπως και να'χει όμως, δεν είανι εξαιρετικά ενδιαφέρον;
Δηλαδή ακόμη κι αν λοιπές λειτουργίες εντάσσονται στο 95% (δίχως να ξέρουμε πόσο "καταλαμβάνουν") η λογική δε λέει ότι πρέπει αν πιάνουν πολύ μικρό ποσοστό; Πως είανι δυνατόν δηλαδή να έχουν γίνει τα πάντα με το 5% αλλά όλα τα υπόλοιπα να καταλαμβάνουν πλήρως τις δυνατότητες του 95%; Δεν ξέρω, αλλά δεν μου φαίνεται λογικό.

Όπως και να'χει, θα προσπαθήσω να είμαι πιο δημιουργικός. Ίσως να μπορούσαμε να κάψουμε το Σύμπαν ολόκληρο όπως λες, αλλά θα μου άρεσε περισσότερο αν σκέφτομαι ότι θα μπορούσαμε να ταυτιστούμε με το Σύμπαν, να κάνουμε μόνο καλό, να μάθουμε τη Φύση, ας πούμε... :)
Η αλήθεια είναι ότι από καταστροφές έχω χορτάσει... :)

Hades είπε...

Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται, Σπίθα! ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δεν έχεις γνώσεις...;;;
Hades...ζαλίστηκες!
Δεν θέλεις να έχεις...να πας να βρείς αυτό που σου είπα..(επιθετικότητα)..
μην σε πάρει και σε σηκώσει!!!
Όποτε κολώνουμε ...δεν έχουμε γνώση,,,
που τα πουλάς αυτά -ρρρρρ

Hades είπε...

Δεν τα ξέρω όλα ρε'σύ Σπίθα, τι να κάνω! Άλλωστε εν οίδα ότι ουδέν οίδα...
Αν κι εδώ που τα λέμε αυτό είναι λίγο άτοπο, διοτι αν δεν ξέρω τίποτε δεν θα μπορούσα να το ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτε, ενώ από την άλλη αν ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτε αυτομάτως αυτό σημαίνει πως το "δεν ξέρω τίποτε" δεν ισχύει... Χμμμμμμμμμμμμμμμ, μύλος... :)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δεν σου φαίνεται λογικό ..δίότι το λογικό δεν μπορεί να ελέγξει και να εξηγήσει το 90% , αφού σε βάζει στο τρυπάκι του να δουλεύεις με το 10% (όχι 5%)
Το να διαβάζεις το υποσυνείδητο είναι το ζήτημα , αλλά χωρίς την εκλογίκευση του μυαλού..Με τα μάτια της ψυχής !!
Είπα και μην..αντιμιλάς...σεβασμός!

Hades είπε...

Μα κατ' αντιστοιχίαν έγραφα ότι ο Νους δεν μπορεί να εξηγήσει το Σύμπαν, γιατί να μπορεί αν εξηγήσει το ανθρώπινο μυαλό; Εξάλλου ότι δεν μου φαίνεται λογικό έγραψα, όχι ότι δεν στέκει. Και μην ξεχνάς και το άλλο: πιο εύκολα μαθαίνουμε κάποιον άλλον παρά τον ίδιον μας τον εαυτό, οπότε γιατί να ήταν εύκολη δουλειά το να γνωρίζουμε το μυαλό μας; Οι αρχαίοι έλεγαν γνώθι σεαυτόν, όχι γνώθι τον άλλονε...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Πας να με μπερδέψεις..όταν αρχίζεις..
"αφου ξέρω ότι δεν ξέρω..", παγίδα ετοιμάζεις ..κάποια πουστιά θα κάνεις...
και ..σταματώ..γιατί "ετοιμάζεσαι" να μου την φέρεις.!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ορίστε στο είπα ..αφού σε ξέρω..έτοιμη την είχες την απάντηση!
ουρτ..!
-)))χα..την ψιλιάστηκα..!

Hades είπε...

Ποτέ των ποτών. Ξέρεις πολύ καλά πως αν στην "φέρω" θα το κάνω όταν δεν το περιμένεις καθόλου, άρα όχι τώρα! Η πτώση της έκπληξης έχει μεγαλύτερη πλάκα από τη σφοδρότητα της προκανονισμένης επιθέσεως! :):)
Και ξέρεις καλα΄τι εννοώ! :):):)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

hades...Mόλις την πάτησες!
Σ'έβαλα στη μέση! Την έφαγες στο απο κάτω ..και μόλις τώρα έχεις και σχόλιο στο από πάνω!
Σ'έχω περικυκλώσει!!!
Άρα την πάτησες και εδώ αφού σε ..εγκλώβισα!
!!!Δεν με νοιάζει ..τι θα απάντήσεις, έχω το γνώθι σ'αυτόν.!

Hades είπε...

Την πάτησα; Λες, ε; Μήπως στο ενδιάμεσο έχεις λάβει και περιστέρειον με κουίζ αλλά ουδέποτε ξεσκονίζεις τον περιστερώνα σου; Αντί να λες κι ευχαριστώ που στον εφόρεσα μόνο άπαξ μου τη λες κι από πάνω ω, ρε αχάριστο πλάσμα;! :):):)