Σελίδες

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Η βρετανική punk σκηνή

είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση για μελέτη, ενασχόληση ή ό,τι άλλο θέλει ο καθείς ανά τα γούστα του. Και δεν μιλάω τόσο μουσικά, όσο κοινωνικοπολιτικά.
Κάτσε ρε, μισό λεπτό (θα μου πεις εσύ, ω, αναγνώστρια και αναγνώστη), εδώ ο κόσμος καίγεται κι εσύ μας μιλάς για το βρετανικό punk; Τα μυαλά σας και μια λίρα...
Ναι αγαπητή μου αναγνώστρια, αγαπητέ μου αναγνώστη, ετοιμάσου να διαβάσεις ανάλυση αντικειμενική και μεστή, που δεν θα βρεις πουθενά αλλού...
(χμμ, καλά, έχω αρχίσει και πείθω μέχρι και 'μένα μιλάμε...)

Κατ' αρχήν, ανάμεσα σε αμερικανικό και βρετανικό punk υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Το αμερικανικό ουσιαστικά είναι απλώς μια ακόμη μουσική. Το βρετανικό όμως ουσιαστικά ξεκίνησε έχοντας πολιτικές και κοινωνικές καταβολές. Γι'αυτόν τον λόγο και δε νοείται αγγλικό punk συγκρότημα δίχως πολιτικό στίχο. Διόλου τυχαίο ότι από ολάκερη την αμερικανική σκηνή ουσιαστικά μόνο οι Dead Kennedys "πληρούσαν" τις punk-προδιαγραφές, ενώ απεναντίας στην Αγγλία όχι μόνο ήταν έτσι τα περισσότερα συγκροτήματα (όπως οι Sex Pistols, Exploited, Discharge, GBH κλπ), αλλά με τον καιρό και αυξάνονταν και "σκλήραιναν" (άλλο αν τελικώς και αυτά έγιναν κομμάτια του συστήματος που αρχικώς απεχθάνονταν, αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία). Το θέμα -και εδώ είναι η πραγματική ουσία- είναι ότι ενώ το punk είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση για πολλαπλή μελέτη, πρακτικά αποτελεί μια ακρότητα και όχι αδίκως. Οι ίδιοι οι πάνκηδες την απομόνωσαν, την άφησαν στο περιθώριο μηδ'εαυτών εξαιρουμένων. Πως το έκαναν; Με το ντύσιμό τους, τα κουρέματά τους, τα ναρκωτικά και το ατελείωτο αλκοόλ που "επιβαλόταν" να ρέουν άφθονα κλπ. Και αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία, διότι εν προκειμένω αυτό που ενδιαφέρει εδώ είναι άλλο: ότι οι τότε πάνκηδες (και μιλάω για τα συγκροτήματα) δεν ήταν άτομα αμόρφωτα και δικαίως περιθωριοποιημένα όπως νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Ήταν μορφωμένοι, με ισχυρά πολιτικά βιώματα, και το κυριότερο: δεν ήταν παιδιά. Και αυτό φαίνεται από τους στίχους τους (οι οποίοι είναι επίσης μια άλλη ιστορία). Οι περισσότεροι ήταν ενήλικες, σε αρκετές περιπτώσεις με σπουδές κλπ. Και είχαν βιώσει στο πετσί τους πολλές καταστάσεις, όπως πχ η ανεργία κλπ. Ενήλικες πολίτες...

Δηλαδή ακριβώς το αντίθετο με τα όσα (επιχειρείται να) συμβαίνουν εδώ.
Λυπάμαι πολύ, αλλά ένας 16χρονος όσο κι αν θεωρεί ότι τον πνίγει το δίκιο (που να τον κάνει να βγαίνει στους δρόμους) ούτε που γνωρίζει τι εστί ανεργία, ούτε που ξέρει τι σημαίνει διαφθορά, ούτε που έχει γνωρίσει ποτέ του τις συνθήκες για τις οποίες υποτίθεται ότι αντιδρά και κανένας πούστης δεν θα με πείσει για το αντίθετο.
Δηλαδή θα με πείσουν για τι; Ότι από τη μία οι νέοι δεν διαβάζουν για τα σχολεία αλλά διαβάζουν εφημερίδες; Ότι από τη μία τη βγάζουν όλη την ώρα σε ιντερνετάδικα στα chats κι από την άλλη προλαβαίνουν να ενημερωθούν για τις πολιτικές εξελίξεις, τις οποίες καλά-καλά ούτε προλαβαίνουμε, μήτε καταλαβαίνουμε πάντοτε οι μεγαλύτεροι; Μα η πουτανα η μέρα 24 ώρες έχει μόνο, και αρκετές απ'αυτές φεύγουν στον ύπνο κιόλας, πότε προλαβαίνουν;
Ρε δεν πάτε στο διάολο λέω 'γώ; Πότε πρόλαβε ένας δεκαεξάχρονος να αποκτήσει πολιτική συνείδηση; Πότε πρόλαβε να αφομοιώσει το πολιτικό γίγνεσθαι; Πότε πρόλαβε να καταλάβει τι σημαίνει ανεργία, ή τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία; Ή μήπως είμαι εγώ στην κοσμάρα μου και τελικώς οι νέοι δεν κάνουν ανελλιπώς το δρομολόγιο σχολείο-φροντιστήριο-ίντερνετ;

Προτού προχωρήσω, ας κάνω ένα διάλειμμα για μια αγγελία (που έλαβα με μέηλ και υποβάλω τα ειλικρινή σέβη μου σε αυτόν που την έφτιαξε):


Νομίζω το πιάνετε το νόημα. Πάμε πάλι από την αρχή (χα, την κάτσατε).
Ας ξεκινήσω τούτη τη φορά με μια μικρή (καλά, σώθηκες...) ανασκ(ολ)όπιση των γεγονότων. Το προπερασμένο Σάββατο 6 του μηνός είχαμε το τραγικό συμβάν που όλοι μας γνωρίζουμε. Μην επανέρχομαι, αρκετά έχει διασυρθεί και το συμβάν και ο μικρός που δεν έφταιγε ούτε για τη σφαίρα που έφαγε, ούτε για την ανελέητη καπήλευση που ακολούθησε.
Επί αρκετές ημέρες τόσο το κέντρο της Αθήνας, όσο και διάφορες άλλες πόλεις της χώρας έγιναν (και βασικά εξακολουθεί να γίνεται) έρμαιο βανδάλων, πλιατσικολόγων και πάσης λογής καθαρμάτων. Την ίδιαν στιγμή υπήρξαν σαφέστατα και φωνές που επιχείρησαν να πουν κάτι αλλά όπως πρόσφατα λέγαμε κάποιοι τις έκαναν ένα με τις σκηνές ντροπής και αίσχους που προαναφέραμε, είτε για να αποδείξουν ότι όλοι είναι κουκουλοφόροι, είτε ότι όλοι είναι μαθητές. Φυσικά δεν έχει νόημα να συζητάμε για το κατά πόσον έχουν τελειώσει οι αυτές ιστορίες, μιας και οι πληγές που άφησαν είναι αναμφίβολα τεράστιες. Αφήστε που καλό είναι να μην το σκαλίζουμε και πολύ το θέμα, μιας και οι περισσότεροι από όσους εξέφραζαν τον αποτροπιασμό τους (sic) ήδη έχουν επιστρέψει στις απλές καθημερινές τους συνήθειες όπως τα κουτσομπολιά, τα πρρωϊνάδικα, οι εκπομπές του Λαζόπουλου κλπ. Σχεδόν σα να μη συνέβη το παραμικρό δηλαδή. Θα προσπεράσω το σχεδόν αυταπόδεικτο γεγονός ότι τελικώς μυαλό δεν βάζουμε με την καμία επειδή δεν θέλω να σκανδαλίσω περαιτέρω (άλλωστε για τα σκάνδαλα ειδικοί είναι άλλοι) και θα σταθώ σε κάποιες άλλες παραμέτρους.

Δεδομένου ότι έχουν παρέλθει κάποιες μέρες οπότε και δεδομένα έχουν πέσει πολλά στο τραπέζι, κι εγώ μπορώ να σκέφτομαι λίγο πιο καθαρά σε σχέση με τον βρασμό ψυχής των πρώτων ημερών, έχω σκεφτεί πολλά πράγματα (πάντως δεν έχετε παράπονο, πάντα βρίσκω κάποια πιασάρικη δικαιολογία να σας ζαλίσω το κεφάλι!).
Να πάρουμε λοιπόν πρώτα τα πολιτικά του θέματος: η νουδού νομίζω δικαιωματικά παίρνει το όσκαρ ανυπαρξίας. Απλά, εύκολα και με χαρακτηριστική άνεση. Δηλαδή ρε παιδί μου, να το προσπαθήσεις και να το θες πραγματικά να είσαι ανύπαρκτος, τέτοια επιτυχία δεν θα πιάσεις. Τη Δευτέρα γινόταν της πουτάνας το κάγκελο, και το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε για 5 ολόκληρες ώρες προκειμένου τελικά να μην αποφασίσει τίποτε. Μμμ, λάθος: απεφάνθη ότι έπρεπε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υπολοίπους αρχηγούς των κομμάτων την επομένη μέρα. Από μια άποψη θα πρέπει να αισθάνομαι ικανοποιημένος που οι ενημερώσεις δεν έγιναν την εβδομάδα που μας έρχεται προκειμένου να έχει καταλαγιάσει πλήρως το όλο σκηνικό (δηλαδή, εάν). Τα μέτρα που προανεγγέλθησαν ήταν λίαν επιεικώς για κλάματα: όπως τα 3 χιλιάρικα που προορίζονταν για όσους έχασαν πέρσυ σπίτια-δουλειές και βιος μαζί, έτσι και τα 10 χιλιάρικα για τους εμπόρους ήταν διά το πέος. Φυσικά την ίδια στιγμή περισσεύουν 27 δισ για τις τράπεζες, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα. Εχμ, 28 δισ πως να πω, συγγνώμη, μπερδεύτηκα, αν και 1 δισ πάνω, ένα κάτω δεν φτουράει τίποτε μπροστά σε ολόκληρα 10 χιλιάρικα (τα οποία εδώ που τα λέμε, είναι πειρασμός...).
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα είναι απλά: τρεις λαλούν κι οχτώ χορεύουν. Το μόνο που δεν μας είπε ο Γιωργάκης είναι ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ υπήρχε υπουργός Εσωτερικών από τη νουδού. Γελοίος και αστείος, ακριβώς όπως μας έχει συνηθίσει χρόνια τώρα. Εδώ έγινε της πουτάνας το μαγκάλι κι ο Γιωργάκης έτρεχε και μίλαγε για την κακιά δεξιά και τις λοιπές αηδίες. Ρεσιτάλ ανευθυνότητας τόσο από τον ίδιον, όσο κι από πολλά στελέχη του κόμματός του, που όλοι στο σύνολό τους απλά ζουν και αναπνέουν με την στιγμή που θα ξαναγίνουν κυβέρνηση (που είναι και το μόνο που τους ενδιαφέρει). Δεν έχω να πω κάτι άλλο, τα έχει πει όλα μόνος του, και αυτός και οι συν αυτώ.
Το ΚΚΕ είχε ένα ενδιαφέρον από μιαν άποψη, κι αυτό διότι ήταν ίσως η πρώτη φορά που επί μακρώ δεν άκουσα την Παπαρήγα να τα ρίχνει όλα στον επάρρατο ιμπεριαλισμό και τις ΗΠΑ. Ομολογουμένως ειπώθηκαν κάποια σωστά πράγματα, αλλά μάλλον ήταν η όαση εν τη ερήμω του συνόλου των θέσεών του. Θα έλεγα πάντως ότι έχει παρουσιάσει έναν ρεαλισμό στα συγκεκριμένα γεγονότα. Αν πέφτω έξω, ας μου το δείξει (και αυτή όπως και οι υπόλοιποι) με τα έργα.
Μεγάλη πλάκα είχε το ΛΑΟΣ: δεν ξέρω πόσοι το παρακολουθήσατε, αλλά όσοι δεν το πράξατε, χάσατε. Ο Καρατζαφέρης πρακτικά δεν έχει πεί κάτι που να ήταν λάθος, αν και δεν έφυγε και πολύ από τον λαϊκισμό παρόλο που το προσπάθησε. Και μου έκανε εντύπωση. Βέβαια οι όποιες εντυπώσεις που προς στιγμήν μου είχαν δημιουργηθεί διαλύθηκαν όταν άκουσα το φοβερό παιδί του Κοινοβουλίου, τον Άδωνι, ο οποίος σε ό,τι έλεγε ο Καρατζαφέρης πρακτικά έλεγε τα αντίθετα (εμ, είπα κι εγώ).
Φυσικά άφησα για το τέλος τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά θεωρώ όσα ακούγονται, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω από τους κουκουλοφόρους δηλαδή, αστειότητες για έναν και μόνο λόγο: ιδίως μετά απ'όσα συνέβησαν, όποιος λέει κάτι τέτοιο πρέπει να πηγαίνει με αποδείξεις στον εισαγγελέα προκειμένου να πέσουν κεφάλια. Πέραν αυτού όμως, η μικρότητα του ΣΥΡΙΖΑ με εξέπληξε αρνητικότατα. Κατ' αρχήν ο Αλαβάνος (στον οποίον για το θέμα του τα είχα χώσει και μετά το ντημπέητ κιόλας) έχει χάσει την μπάλα. Ξεκίνησε λέγοντας ότι δικαιολογεί (τα αδικαιολόγητα), προφανως νομίζοντας ότι έγινε κάποια γενική παμπληθυσμιακή εξέγερση και θα έβγαινε με ποσοστό 78% την επομένη των εκλογών. Μετά, όταν άρχισε να καταλαβαίνει την γκάφα του, το γύρισε εν μέρει, όπου δίχως να πει έστω και μια φορά ότι καταδικάζει τα γεγονότα είπε ότι είναι (γενικώς και αορίστως) κατά της βίας. Εν συνεχεία βέβαια το γύρισε κι άλλο και πάει λέγοντας, κι έχουμε να δούμε κι άλλες κωλοτούμπες φυσικά. Ααα, είχαμε και τον θλιβερό μικρούλη (το πολιτικό δέμας) Τσίπρα, ο οποίος λίαν προσφάτως εξεστόμησε το άλλο εκ-πληκτικότατον: "αν η κυβέρνηση δεν δεχθεί τις προτάσεις μας, όχι απαραίτητα όλες αλλά έστω κάποιες, τότε καλά θα κάνει να οδηγήσει τη χώρα στη δημοκρατική έξοδο", εννοώντας δηλαδή εκλογές. Θεσπέσιο! Δηλαδή, εμείς προτείνουμε, κι αν δεν γουστάρεις αυτά που προτείνουμε κάνε εκλογές! Για την ιστορία θα αναφέρω ότι κάπως έτσι ξεκίνησε και η πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Όσοι ξέρετε ιστορία θα ξέρετε και ποιος ανήλθε μετά. Όσοι δεν γνωρίζετε, ανοίξτε κανά βιβλίο.
Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να ομολογήσω ότι για'μένα πλέον δεν υφίσταται κόμμα ΣΥΡΙΖΑ μετά τα τελευταία γεγονότα και το λέω ευθέως. Ούτε πολιτικός ανήρ Αλαβάνος φυσικά. Καλά, ο Τσίπρας δεν υπήρχε ούτως ή άλλως, ανύπαρκτος από μόνος του γαρ. Α, και που'σαι Σπίθα, σα να μου φαίνεται ότι είχα δίκιο που στα έχωνα στην συζήτηση για τον Κουβέλη (αν και αποδεικνύεται ότι δεν είχα μόνο εκεί δίκιο, αλλά τέλος πάντων).

Η ουσία είναι ότι -όσον αφορά τα κόμματα- έχουμε να κάνουμε με ρεσιτάλ ανευθυνότητας. Σίγουρα υπάρχουν και φωνές λογικές και ρεαλιστικές, όμως δυστυχώς καταπνίγονται μέσα στην γενική μετριότητα και σήψη που επικρατεί. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται αλλαγή και δη, ριζικότατη. Ακούω να λένε για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ότι για πρώτη φορά βγαίνει μπροστά η λύση της οικουμενικής κυβέρνησης (αν και λογικά εννοούν συνεργασίας, αλλά προφανώς... τέλος πάντων, μην αρχίσω πάλι), σύμπτωση αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα μιας και συμπίπτει με την δημοσκοπική ανατροπή των ποσοστών από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Πιθανώς να είναι και αυτό μια λύση, ναι. Δεν ξέρω όμως κατά πόσον μπορεί να σταθεί εφικτή. Ίσως να ήταν πιο σωστή η λύση μιας κυβέρνησης με πρόσωπα εκτός πολιτικής, αποδεκτά από όλους. Πανεπιστημιακούς, ακαδημαϊκούς, δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Θα μου πείτε, κι αυτοί χάλιες είναι. Ίσως. Τόσο χάλιες όσο οι πολιτικοί μας όμως, αποκλείεται. Και εννοείται ότι θέλουμε τελείως νέες πολιτικές προτάσεις (αν με νοείτε) και ει δυνατόν και νέα πρόσωπα. Νέα όχι απαραίτητα σε ηλικία, όσο σε μυαλά. Εννοείται φυσικά ότι κάτι τέτοιο δεν συμπεριλαμβάνει την εξαιρετικά ηλίθια πρόταση Τσίπρα για ψήφο στα 16.

Μίλαγα για τους νέους πιο πάνω, τους 16ρηδες, τους 12ρηδες κλπ. Όλους όσους εδώ και μέρες βγαίνουν στους δρόμους, νιώθωντας ότι τους πνίγει το δίκιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν τους πνίγει τίποτε του παρόντος. Σίγουρα θα τους πνίξει στο μέλλον, για την ώρα όμως ασχολούνται με φαντασματάκια στους ώμους τους. Χμμμ, λάθος: με φαντασματάκια στους ώμους του μπαμπάκα τους. Ενός μπαμπάκα που σχεδόν εκσπερματώνει ηδονιζόμενος καθώς παρακολουθεί το κατά τα λοιπά απαίδευτο βλαστάρι του να έχει απόψεις κομματικές, συνδικαλιστικές κλπ. Τώρα το κατά πόσον οι απόψεις αυτές είναι του παιδιού ή του γονιού, εύκολα ή δύσκολα μπορούμε να το διακρίνουμε άπαντες. Το μέγα ζήτημα είναι βέβαια το κατά πόσον θέλουμε να το διακρίνουμε. Και δε νομίζω να μας παίρνει κάτι τέτοιο. Διότι κακά τα ψέματα, και ας σταματήσουμε επιτέλους να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας: τα παιδιά που αυτήν την στιγμή φέρονται να αντιδρούν ούτε καν ξέρουν γιατί αντιδρούν. Το χειρότερο όμως είναι ότι ουδείς τους έχει εξηγήσει ότι αυτό που κάνουν δεν είναι παιχνίδι. "Μας κλέβουν το μέλλον μας" ακούω να λένε τα περισσότερα από δαύτα. Τότε παλικαράκι μου να πας να γίνεις γυψαδώρος και υδραυλικός και οικοδόμος που γενικά υπάρχει ζήτηση (που συνήθως καλύπτεται έως κι από λαθρομετανάστες) και όχι να μου θες να γίνεις κι εσύ δικηγόρος, κι εσύ καθηγητής, κι εσύ αρχιτέκτονας όπου έχουμε πήξει. Αν υπάρχει μια αλήθεια στη σύγχρονη Ελλάδα, αυτή είναι αναμφίβολα ότι ο διαβόητος μισθός των 700 ευρώ είναι μακράν το δικαιότερο και λογικότερο πράγμα που συμβαίνει. Και είναι το δικαιότερο διότι μόνο αυτό αρμόζει στους ηλιθίους, που όλοι μας είμαστε. Διότι ακόμη και στην σύγχρονη Ελλάδα, το παιδί πρέπει να πάει να γίνει γιατρός επειδή γιατρός είναι ο μπαμπάς, διότι πρέπει να γίνει μεγαλοδικηγόρος για να βγαίνει στο γυαλί σαν τον Κούγια και να λάμπουν οι γονείς σαν γύφτικο σκερπάνι, διότι το παιδί πρέπει να πάει στο πανεπιστήμιο Κλωστοϋφαντουργίας ή Ιχθυοκαλλιεργιών μόνο και μόνο για να φουσκώνει από περηφάνεια η μαμά ότι το παιδί πάει πανεπιστήμιο. Κι έτσι, έχουμε από τη μία ανθρώπους που έχουν βγάλει μια σχολή που είτε δεν τους ενδιαφέρει, είτε δεν έχει μέλλον, είτε υπάρχει υπερεπαγγελματισμός, ενώ από την άλλη ψάχνεις να βρεις για ηλεκτρολόγο και σου έρχεται μετά από 2,5 μήνες επειδή δεν προλαβαίνει όλες τις δουλειές. Βγαίνουν οι πιτσιρικάδες, όντες ακόμη μαθητές, και λένε για την ανεργία. Πολύ αναρωτιέμαι (και αμφιβάλλω) αν έστω κι ένας απ'αυτούς ξέρει που να επιρρίψει ευθύνες για τον τελείως ελλιπή και εσφαλμένο σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό. Αναρωτιέμαι πόσοι απ'αυτούς θα πρέπει να επιρρίψουν ευθύνες στους γονείς τους αφενός για την μαλακισμένη πλύση εγκεφάλου που τους κάνουν, αφετέρου για την παντελή απώλεια ελέγχου που τους διακρίνει και που (για το θέμα που μιλάμε) τους οδηγεί να συμπληρώνουν στα μηχανογραφικά τους σχολές ουσιαστικά πεθαμένες, όπως αυτές των καθηγητών όπου είμαστε υπερκορεσμένοι σχεδόν για μια δεκαετία ακόμη. Βγαίνουν τα παιδιά και λένε ότι εγώ θέλω να γίνω μαθηματικός όμως, και το λένε με πείσμα. Και το κάνουν. Και σπάνε τα μούτρα τους εν συνεχεία, επειδή κανείς δεν τους είπε ότι "κι εγώ θέλω μια φερράρι αλλά δεν μπορώ να την έχω". Σπανίως γίνονται τα πράγματα όπως πραγματικά τα θέλουμε, και ουδείς έχει εξηγήσει στα παιδιά ότι μια εσφαλμένη απόφαση στο επαγγελματικό ζήτημα είναι ικανή να τα καταστρέψει διά παντός. Και σου λένε μετά τα παιδιά ότι "μας κλέβουν το μέλλον μας". Ναι, σας το κλέβουν, αλλά ούτε που έχετε ιδέα για το ποιοι σας το κλέβουν, αγοράκια και κοριτσάκια μου.
Εάν η κυβέρνηση (και δεν μιλάω γι'αυτήν εδώ, αλλά για όλες) πήγαινε καλά αυτό θα φαινόταν παντού: στα οικονομικά, στα δημόσια έργα, στην κοινωνική πρόνοια, στους μισθούς και τις συντάξεις. Από την στιγμή όμως που οι κυβερνήσεις μας είναι αυτές που μας αξίζουν, πως να πάει σωστά και η παιδεία, από την οποίαν ξεκινούν όλα; Το μέγα ζήτημα που ουδέποτε μας απασχολεί όμως είναι το τι μερίδιο ευθύνης έχουμε εμείς οι πολίτες. Εγώ, εσύ, ο παραδίπλα, για τους οποίους πάντοτε μας φταίνε μόνο "οι άλλοι", είτε αυτοί είναι οι πολιτικοί, είτε οι δικαστές, είτε οι δημοσιογράφοι, είτε..., είτε..., είτε... Φταίνε οι πολιτικοί που είναι διεφθαρμένοι αλλά δεν φταίνε οι γονείς που δεν ασχολούνται καν με τα παιδιά τους. Φταίνε οι πολιτικοί που ζουν με παχυλούς μισθούς αλλά δεν φταίνε οι γονείς που πήραν δάνειο για να πάρουν αυτοκίνητο 2λιτρο ενώ η τσέπη τους ίσως να σήκωνε χιλιαράκι. Φταίνε οι πολιτικοί που έχουν βίλες αλλά δεν δεν φταίνε οι γονείς που πάνε και παίρνουν δάνειο μισού εκατομμυρίου ευρώ για ένα σπίτι που το πολύ να κοστίζει 150-200 και το οποίο είναι τετραγωνικά που ουδέποτε θα χρειαστούν. Φταίνε οι πολιτικοί που κονομάνε δεξιά κι αριστερά αλλά δεν φταίνε οι γονείς που έχασαν στο χρηματιστήριο περιουσίες ολόκληρες. Φταίνε οι πολιτικοί που ανταλάσσουν κρατική γη με το (κάθε) Βατοπέδι, αλλά δεν φταίνε οι γονείς που χάνουν κινητά κι ακίνητα στα καζίνα. Ναι, στην Ελλάδα φταίνε μόνο οι άλλοι, εγώ ποτέ. Λογικόν: πασίγνωστη η έκφραση "μωρέ ας με έκαναν εμένα πρωθυπουργό για μια μέρα να έβλεπες μετά". Διότι ο νεοΈλλην όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει. Ακόμη και τον γείτωνα μπορεί να μαχαιρώσει, το πρόβλημα ξεκινάει όμως μόνο όταν πάνε να μαχαιρώσουν τον ίδιον. Μέχρι τότε αγρόν αγοράζει και πέρα βρέχει.
Ώς έχω ξαναπεί όμως η κοινωνία μας είναι άρρωστη διότι άρρωστοι είμαστε εμείς που την απαρτίζουμε. Είναι λογικό κι επόμενο λοιπόν μια άρρωστη κοινωνία που αποτελείται από αρρώστους πολίτες να βγάζει άρρωστους πολιτικούς, να έχει άρρωστους δημοσιογράφους, να έχει άρρωστη Υγεία, άρρωστη Παιδεία, άρρωστη Πρόνοια, άρρωστη Αστυνομία, άρρωστη τηλεόραση και πάει λέγοντας. Και όλα αυτά έχουν γίνει άρρωστα με τη δική μας συνέργεια, με τη δική μας συνενοχή. Και ουδεμία έκπληξη πρέπει να προκαλεί το γεγονός ότι βγάζουμε και άρρωστα παιδιά, παιδιά που νομίζουν ότι στα 15 τους ξέρουν πως λειτουργεί ο κόσμος, τι σημαίνει ανεργεία, ποια τα προβλήματα μιας οικογένειας, τι σημαίνει τράπεζα. Παιδιά όπως αυτά που βγαίνουν στους δρόμους νομίζοντας ότι κάτι κάνουν μεν αλλά δίχως να ξέρουν τι ακριβώς κάνουν, καλή ώρα. Παρεμπιπτόντως, σπαταλήστε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας και ακούστε προσεκτικά τι λέει στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Χ. Γιανναράς.
Όμως ζούμε στην χώρα της ισοπέδωσης, στη χώρα που η μαλακία θεωρείτα ύψηστη αρετή και υπέρτατο ιδανικό, στη χώρα που η εθνική σχιζοφρένεια είναι το εθνικό σπορ. Κοινώς, στη χώρα των άκρων. Διότι είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα ο αστυνομικός είναι δογματικά κακός, ο αριστερός δογματικά καλός, ο δεξιός δογματικά κακός, το παιδί έχει δογματικά δίκιο κλπ, κλπ, κλπ. Από πολλές απόψεις δεν πρέπει να προκαλεί την παραμικρή εντύπωση.

Κατ' αρχήν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές δημοκρατίες ιδεολογικά στηρίζονται στην γαλλική επανάσταση, η οποία φυσικά για όσους γνωρίζουν ιστορία δεν ήταν τίποτε άλλο παρά το μεγαλύτερο οργανωμένο κύμα τρομοκρατίας στη σύγχρονη Ευρώπη. Αν ήσουν πλούσιος ή ευγενής ήσουν αυτομάτως κακός (μπίνγκο). Αν ήσουν φτωχός και αστός ήσουν αυτομάτως καλός. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του δογματικά καλού είναι ότι για όλα έχει δίκαιο, γι'αυτό και στη Γαλλία οι γκιλοτίνες στους δρόμους ήταν περισσότερες από τα σπίτια. Και φυσικά ο κακός έπρεπε να αποκεφαλίζεται με συνοπτικές διαδικασίες, συνήθως δίχως καν δίκη. Η γαλλική επανάσταση στην πράξη ήταν ακριβώς αυτό (διότι εν προκειμένω δεν ασχολούμεθα με την ιδεολογία της), και σε όποιον αρέσει. Και πάνω σε αυτήν στηρίχθηκε η μετέπειτα πορεία της Ευρώπης. Στα πιο... ημέτερα όμως, α, καλά... εμείς έχουμε και άλλου είδους σχιζοφρένειες να προσθέσουμε στο καρνέ μας, με κυριότερη αυτήν του εμφυλίου πολέμου. Ο εμφύλιος έχει πολύ ψωμί, αλλά οι περισσότεροι συνήθως προσπερνάμε τα περισσότερα δεδομένα και στεκόμαστε στα όσα μας βολεύουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εξής: οι του εμφυλίου, συμμετέχοντες τε και σύγχρονοι αμφοτέρων πλευρών, έχουν ομολογήσει ότι επρόκειτο για ένα τεράστιο λάθος. Μυστηριωδώς όμως και με έναν τρόπο εξόχως μαγευτικό, οι μεταγενέστροι που τον εμφύλιο δεν τον έζησαν ούτε για μισό δευτερόλεπτο φροντίζουν να διαιωνίζουν με στοργή το μίσος που υπήρχε στην τότε εποχή. Κάπως έτσι πχ οι αριστεροί είναι πάντα καλοί και οι δεξιοί πάντα κακοί. Σίγουρα όλα είναι θέμα ερμηνείας. Πχ όση σχέση έχει η νουδού με τη μετεμφυλιακή (ή ακόμη και την μεταπολιτευτική) δεξιά, άλλη τόση έχω εγώ με τους Ελ, τους Έψιλον και το μπέβατρο του Γκιόλβα. Όμως η ρετσινιά πάντα μένει. Όπως αντίστοιχα έχει μείνει στο ΠΑΣΟΚ φερ'ειπείν ότι είναι κεντροαριστερό κόμμα, ενώ πιθανώς να είναι δεξιότερο της νουδού. Είπαμε, εθνική σχιζοφρένεια. Εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε-γέλασε.

Ας μιλήσουμε λίγο για την περίοδο της χούντα. Μεταπολιτευτικά επεδείχθη ότι από τα περίπου 9 εκατομμύρια Ελλήνων, σχεδόν τα 7 εκατομμύρια ήταν αντιστασιακοί. Το ερώτημα, πως είναι δυνατόν με τόσους πολλούς αντιστασιακούς η χούντα να κράτησε 7 ολόκληρα χρόνια αν και εφιαλτικό, συνήθως παραβλέπεται μιας και δημιουργεί πόνους εις το παχύ έντερο. Διότι τα 7 χρόνια της χούντας είναι ένα γεγονός, ο αριθμός των αντιστασιακών όμως μια υπόθεση. Αν η υπόθεση είναι σωστή, τότε είμαστε ένα έθνος ανικάνων. Αν η υπόθεση δεν είναι σωστή, είμαστε ένα έθνος ψευτών, καιροσκόπων και καραγκιόζηδων που ενδιαφερόμαστε μόνο για την μόστρα και την πάρτη μας. Να μπλέξουμε λίγο περισσότερο την ιστορία τώρα: προχουντικά μέσες άκρες είχαν γίνει τα εξής: ο Καραμανλής (ο αείμνηστος) είχε αρχίσει να εδραιώνεται. Είχε γίνει και η ιστορία με τις εκλογές της βίας και νοθείας (όπως οι αντικειμενικοί ιστορικοί μαρτυρούν), με θύμα τον Γέρο της Δημοκρατίας (για τον οποίον ως διά μαγείας ουδείς λέει ποτέ τον τεράστιο ρόλο του στην έναρξη του Εμφυλίου). Τελικώς ο Παπανδρέου κερδίζει τις εκλογές μετά όμως χούντα (αφού μεσολάβησε η υποτιθέμενη αποστασία, για την οποίαν όμως ουδείς λέει ότι ο Μητσοτάκης έκανε το ακριβώς αντίθετο με αυτό που είχε κάνει κάποια χρόνια πριν: ήταν αυτός που κρατούσε σε συνεχή την Ένωση Κέντρου, ήταν αυτός που τη διέλυσε κιόλας. Δεν τα λέω εγώ αυτά, ο Θεοδωράκης τα λέει). Όπως και να'χει, η ιστορία που μας παρατίθεται ουσιαστικά βαραίνει τον Καραμανλή, ο οποίος στο ενδιάμεσο την είχε κανει στο Παρίσι. Πέφτει λοιπόν η χούντα και ποιον περιμένει ως μεσσία ο ελληνικός λαός; Μα φυσικά τον... Καραμανλή. Εν συνεχεία φτάνουμε στην Ανδρέας-era: ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο κλπ. γνωστές ιστορίες. Φυσικά όσο βγήκαμε έξω από την ΕΟΚ άλλο τόσο βγήκαμε κι έξω από το ΝΑΤΟ, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Ναι μεν ο Παπανδρέου έκανε πολλά σωστά πράγματα, ουδείς αντιλέγει. Ελάχιστοι όμως λένε ότι ουσιαστικώς τα γάμησε όλα πατόκορφα. Ναι, έπρεπε ο περιπτεράς της γωνίας να μην είναι ρουφιάνος πλέον, έπρεπε όμως να μην διαλυθούν τα πάντα. Διότι διαλύθηκαν και μην κρυβόμαστε. Και διαλύθηκαν σε τι όνομα; Υποτίθεται της ελευθερίας των πολιτών. Από τότε όμως είχε λησμονηθεί ήδη ότι άλλο ελευθερία και άλλο ασυδωσία.
Μμμμμ... ή μήπως δεν είναι έτσι; Για μισό...

Πάμε λίγο πίσω στο Πολυτεχνείο: τις απόψεις μου περί τούτου τις είχα αναπτύξει πέρσυ. Δεν έχει νόημα να αρχίσω να αραδιάζω και άλλες ιστορίες για να γίνω πιο πιστευτός, πόσω δε μάλλον που μου αρκεί να μείνω και παντελώς απίστευτος. Λίγο πιο πάνω ανέφερα για το πλήθος των Ελλήνων αντιστασιακών (της χούντας). Λίγο πιο πριν έγραψα κάτι για τον Εμφύλιο. Και αμέσως πιο πριν είχα γράψει (ξανά) για τα άκρα που μας χαρακτηρίζουν ως λαό. Μπορείτε να τα συνδυάσετε όλ'αυτά; Ποιοι είναι οι σημερινοί πολιτικοί; Η so called γενιά του Πολυτεχνείου. Ποιοι είναι οι σημερινοί γονείς; Η so called γενιά του Πολυτεχνείου. Ποιοι είναι οι σημερινοί συνδικαλιστές; Η so called γενιά του Πολυτεχνείου. Ποιοι είναι οι πλέον κραταιοί δημοσιογράφοι; Η so called γενιά του Πολυτεχνείου. Και πάει λέγοντας. Να το θέσω αλλιώς: ποιοι είναι αυτοί που μας έχουν πολώσει στα δυο αντίθετα άκρα; Μπίνγκο: Η so called γενιά του Πολυτεχνείου, μια γενιά που αποφάσισε να κάτσει στον καναπέ μέχρι να πεθάνει, μόνο και μόνο επειδή κάτι που έκανε νόμισε ότι ήταν κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά έκανε. Θυμάμαι πριν καμιά διετία πρέπει να ήταν, ο πολύ λίγος (ως προσφάτως απεδείχθη) Αλαβάνος έλεγε κάτι πραγματάκια περί Πολυτεχνείου στη Βουλή. Του ανταπάντησε ο Λιάπης. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη φράση του για έναν λόγο που θα εξηγήσω αμέσως μετά: "ήμασταν μαζί στο κτίριο της Νομικής και δεν σας επιτρέπω να καπηλεύεστε τα γεγονότα για τη δική σας παράταξη". Τον εν λόγω διάλογο τον είχα παρακολουθήσει στην τηλεόραση. Ούτε μουν τον είπαν, ούτε άκουσα να το λένε. Την επομένη η Ελευθεροτυπία έγραφε απλά ότι "ο Λιάπης απάντησε σε έντονο ύφος". Πιθανώς επειδή είναι κακό για έναν δεξιό να ήταν εκεί μέσα τότε, αντί να έχει ταχθεί με τα τανκς, δεν ξέρω...
Έχετε αρχίσει να καταλάβαίνετε το μέγεθος της προπαγάνδας; Δεν λέω ηθελημένης προπαγάνδας, αφού μπορεί να γίνεται και κατά λάθος. Σπαταλήστε λίγο ακόμη από τον χρόνο σας και δείτε τι έλεγε ο Κύρκος πολύ πρόσφατα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Τι έλεγα πιο πάνω όμως; Ότι οι Έλληνες είμαστε χωρισμένοι σε καλούς και κακούς, στους δικαίους και τους αδίκους. Πήγε ο ειδικός φρουρός και σκότωσε έναν πιτσιρικά. Αυτό σημαίνει τι; ότι όλοι οι μπάτσοι είναι γουρούνια και δολοφόνοι; Δηλαδή κι ο Πάσαρης που δολοφόνος ήταν σίγουρα και πιθανώς να ήταν και γουρούνι, ήταν μπάτσος; Δεν υπάρχουν καλοί αστυνομικοί; Όλοι στο ίδιο σακί; Είναι τόσο δύσκολο πια να καταλάβουμε ότι οι γενικεύσεις είναι επικίνδυνες; Διάβαζα τις προάλλες ένα συγκλονιστικό άρθρο στην Καθημερινή και θυμήθηκα -ρε διάολε- αυτά που προσφάτως έγραφα περί της δικής μας αδιαφορίας για τον συνάνθρωπό μας. Ένα παιδί πέθανε (το "ένα", τρόπος του λέγειν). Όλοι μας νομίζω οι υγιώς σκεπτόμενοι το καταδικάζουμε απερίφραστα, αλλά ουδείς κάθεται να σκεφτεί πόσα άλλα παιδιά ενδέχεται να τα πάρει και να σηκώσει ο διάολος ο ίδιος, μόνο και μόνο επειδή εμείς, οι πολίτες αυτής της χώρας είμαστε επαγγελματίες μαλάκες. Δηλαδή, την στιγμή που δηλώνουμε αποτροπιασμένοι-εξοργισμένοι-αηδιασμένοι-κλπ (σε όλα, sic) για ένα γεγονός υποβοηθούμε στην τέλεση άλλων εγκλημάτων, με την εγκληματική μας αδιαφορία. Και η πλάκα ποια είναι; Ότι οι περισσότεροι από δαύτους που ουσιαστικά κάνουν ζημιά σε κάποια (τέτοια) παιδάκια ήταν οι ίδιοι που προ ετών σήκωναν μπαϊράκι υπέρ του Οδυσσέα Τσενάι και την ιστορία με τη σημαία. Είπαμε όμως, εθνική σχιζοφρένεια.

Πρέπει να το χωνέψουμε: στην Ελλάδα είμαστε χωρισμένοι σε παιδιά και αποπαίδια. Και ο διαχωρισμός δεν γίνεται από τις πράξεις του καθενός μας, αλλά από το τι δηλώνει ο καθένας. Ή μάλλον ακόμη πιο σωστά, από το πως στιγματίζεται κατά το δοκούν.

Αλήθεια, μιας και έκανα λόγο για προπαγάνδα πιο πάνω, έχετε σκεφτεί πόσο καλή προπαγάνδα γίνεται μέσα από την σάτυρα; Το γέλιο είναι κάτι το εκπληκτικό: μεταξύ άλλων, αν έρθει με ωραίο τρόπο σε καθιστά ανίκανο ακόμη και να σκεφτείς. Έβλεπα προχθές Λαζόπουλο, τον οποίον ουδέποτε έκρυψα ότι απεχθάνομαι μέχρι τελικής πτώσεως. Σε κάποιο σημείο λοιπόν για να καταδείξει -ένας θεός ξέρει τι- βγαίνει και λέει ο μέγιστος ότι "εμείς καθόμαστε στον καναπέ και βλέπουμε τα παιδιά μας να αγωνίζονται στους δρόμους". Δάκρυα συγκίνησης μου έφυγαν από τα μάτια, διότι τον έβλεπα πως κρύωνε ο άνθρωπος από τη χαμηλή θερμοκρασία στην πλατεία Συντάγματος που έκανε την εκπομπή του, τον έβλεπα πως ίδρωνε για να προλάβει να πάει από την Σταδίου στην Πανεπιστημίου κι από το Πολυτεχνείο στην Ακαδημία και τον λυπόταν η ψυχή μου. Πως είπατε; Στο στούντιο ήταν; Μισό λεπτό, διότι αποκλείεται να μπερδέυτηκα τόσο πολύ. Δηλαδή ήταν στο στούντιο γιατί; Για να κάνει εκπομπή; Μια εκπομπή που θα κρατούσε τους συνομήλικούς του (που κατηγορούσε) στον καναπέ (που κατηγορούσε); Μμμμ, ναι, έχετε δίκιο, δεν το είχα σκεφτεί έτσι. Όπως και να'χει, δώστου κάθε τόσο να χειροκροτούν τα παιδιά που ήταν στο στούντιο εκείνη την ώρα (διότι -sic- έπρεπε να είναι στο πνεύμα των ημερών ο κύριος όλα τα σφάζω-όλα τα μαχαιρώνω). Βέβαια θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος αν τα χειροκροτήματα ήταν αυθόρμητα ή υπήρχε κάποιος συντονιστής που πάντοτε υποδεικνύει σε τέτοιες εκπομπές με κοινό, έτσι για λόγους αρχείου δηλαδή, όχι ότι θα αλλάξει κάτι. Και τι έλεγε λοιπόν ο κύριος Λαζόπουλος; Ότι οι νέοι μας δείχνουν το παράδειγμα, ότι έχουν δίκιο. Μας υπενθύμησε το Βατοπέδι, για τη Ζήμενς, τους κουμπάρους, το χρηματιστήριο κλπ. Ναι, είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο σημερινός 16ρης έχει άποψη για το τι έγινε στο χρηματιστήριο το 99 όταν δηλαδή ήταν 7 χρονών, αλλά το παραβλέπουμε και αυτό. Το μόνο που δεν μας είπε ο κύριος Λαζόπουλος ήταν το δικό του μερίδιο ευθύνης στο όλο σκηνικό. Πιθανώς να το σκεφτεί πιο ήρεμα το καλοκαιράκι, αφού οι φήμες λένε ότι πάει και ξεκουράζεται στην Μύκονο, ξέρετε που, εκεί στην εργατιά και την κακοπέραση. Α, κι επί τη ευκαιρία, αφού τα είχε μαζεμένα τα πιτσιρίκια στο στούντιο, γιατί δεν τους είπε και πόσα βγάζει τον μήνα; Όχι για άλλον λόγο, αλλά για να χειροκροτήσουν και τότε...
Δεδομένου λοιπόν ότι ο Λαζόπουλος είναι όντως ένα άνθρωπος με ταλέντο και με πηγαίο χιούμορ, σε συνδυασμό με τα όσα άλλα ακούγονται δεξιά κι αριστερά τι πέρασε; Ότι οι νέοι έχουν δίκιο. Τα είπαμε από την αρχή όμως, και η ερώτηση "πότε πρόλαβαν να το ανακαλυψουν" θα παραμείνει αναπάντητη εις τον αιώνα των αιώνων, αμήν.

Πριν καμιά δεκαριά μέρες νομίζω ήταν, πήρε τ'αφτί μου ότι 3 άτομα βίασαν μια γυναίκα μέσα στο μαγαζί της στο κέντρο της Αθήνας. Έχω ακούσει και το που και το πότε. Το θέμα είναι ότι δεν άκουσα κάτι τέτοιο στις ειδήσεις, μήτε το διάβασα στις εφημερίδες. Θα μου πείτε, ότι είθισται να ακούγονται και υπερβολές. Συμφωνώ και επαυξάνω. Αν κρίνω όμως από τον τρόπο που παρουσιάζεται η όλη ιστορία, έχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι το πιθανότερο είναι ο βιασμός όντως να έγινε και να μην ήταν φόλα του αέρα. Διότι όπως προσφάτως λέγαμε, εδώ και πολλές μέρες συμβαίνουν κάποια πράγματα ταυτόχρονα και τα έχουμε βάλει όλα στο ίδιο καζάνι. Ακούγεται ότι ο κόσμος έχει εξεγερθεί. Παπάρια μάντολες.
Κανένας κόσμος δεν έχει εξεγερθεί. Πριν από αρκετές μέρες άκουγα τον Βαφειάδη (τον δημοσιογράφο) να λέει "στα ρεπορτάζ που έχω κάνει έχω μάθει πολλές γλώσσες και αυτές τις μέρες στο κέντρο της Αθήνας ακούω πολλές που δεν έχω ξανακούσει". Και δυστυχώς κάτι τέτοιο έχει πάρει και το δικό μου το αφτί. Αυτό δεν είναι εξέγερση, κυρίες και κύριοι. Ή τουλάχιστον, δεν είναι εξέγερση πολιτών. Είναι οι λεγόμενοι "γνωστοί-άγνωστοι" (sic) συν αρκετοί άλλοι απελπισμένοι που κυριολεκτικώς δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Ταυτόχρονα έχουν βγει στους δρόμους κάμποσοι πιτσιρικάδες που αντιδρούν και διαδηλώνουν για κάτι που και οι ίδιοι δεν ξέρουν τι είναι. Να σας το πω αλλιώς: όταν προ ετών πήγε να περάσει νομοσχέδιο που να ελέγχει τους καθηγητές, έγιναν... καταλήψεις. Μπίνγκο, καλά το καταλάβατε. Και πόσες άλλες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν. Αν υπήρχε κάποια εξέγερση θα πήγαιναν σφαίρα στα κόμματα να τα κάνουν ρημαδιό, όχι στα μαγαζιά του κοσμάκη.

Να εξηγηθώ και λίγο διά να μην παρεξηγηθώ. Είναι γεγονός ότι υπάρχει φτώχεια, είναι γεγονός ότι υπάρχει ανεργία, είναι γεγονός ότι υπάρχει εξαθλιώση, κοινωνική αδικία. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα ελάχιστα πράγματα λειτουργούν (όχι απλά σωστά, αλλά και γενικώς), είναι γεγονός ότι δεν έχουμε Πρόνοια, Κοινωνική Πολιτική και Μέριμνα. Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε Παιδεία, ότι η Υγεία είναι του κώλου και πάει λέγοντας. Όπως και είναι γεγονός ότι έχουμε τα χίλια δυο προβλήματα και ότι έρχονται ακόμη μεγαλύτερα αγγούρια. Και όσο δεν αλλάζουμε εμείς οι ίδιοι, ούτε αυτά θα αλλάξουν. Στο κείμενό μου λοιπόν, αν δηλαδή καταφέρατε (υποθετικά μιλώντας) να φτάσετε ως εδώ κάτω-δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν και είναι αμέτρητα. Αυτό που λέω είναι ότι εξακολουθούμε να τρώμε κουτόχορτο. Πιστεύουμε πως ο κόσμος είπε "ως εδώ". Στην πραγματικότητα οι δημοσιογράφοι (μεταξύ άλλων) αποφάσισαν να παρουσιάσουν τον κόσμο να έχει πει "ως εδώ". Όπως κάποιοι αποφάσισαν να βγάλουν στο δρόμο παιδάκια που καλά, καλά δεν ξέρουν ποιος ο Κόσμος του Είναι και ποιος του Γίγνεσθαι και να τα βάλουν μπροστάρηδες μιας δήθεν εξέγερσης.
Και το ακόμη πιο θλιβερό είναι το άλλο: ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι όντως τόσα πολλά και σοβαρά, που ακόμη και υπό τέτοιες συνθήκες ωχαδελφισμού και παραπληφορόρησης θα μπορούσαμε να επιτύχουμε κάτι πραγματικά καλό. Μάλλον όμως θα χάσουμε και αυτήν την ευκαιρία, όπως πάμπολλες άλλες έχουμε χάσει στο παρελθόν.
Και δυστυχώς, όσο περισσότερο παρακολουθώ τα πράγματα, τόσο περισσότερο πείθομαι ότι η όλη ιστορία ήταν (και είναι) υποκινούμενη και στημένη. Δεν ξέρω αν είναι από "έξω" ή από "μέσα", ή ακόμη από "πιο μέσα" όπως ισχυρίζονται από την πλευρά τους πολλοί και διάφοροι. Αυτό που ξέρω είναι ότι πολλά πράγματα δεν μου κάθονται καθόλου καλά. Κι επίσης αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι οι πληροφορίες μας χτυπάμε σε πολύ συγκεκριμένες ευαίσθητες χορδές μας, το οποίο μόνο τυχαίο δεν μου φαίνεται.

Τελειώνοντας σιγά, σιγά (τυχερούληδες...) να ανασύρω ένα απόσπασμα από το προ 3 μηνών Περί Δημοσκοπήσεων έπος μου: "Μμμμμμ... και μιας κι έχετε καλή μνήμη είπαμε, κάντε μου μια χάρη: δείτε πως έγραφαν κάποιες συγκεκριμένες εφημερίδες προεκλογικά και πως γράφουν τώρα. Κι ελπίζω να μην εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι γράφουν με ακριβώς τον ίδιον τρόπο. Καλό, ε; Το μέγα ερώτημα είναι βέβαια που το πάω; Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν έχω ιδέα. Η εντύπωση που μου δημιουργείται όμως είναι ότι η "γενική" προσπάθεια που υπάρχει είναι να συρθεί η χώρα σε εκλογές σώνει και καλά. Ή μάλλον για να το θέσω πιο σωστά, σχεδόν εκβιαστικά." Όσοι παρακολουθείτε προσεκτικά τα όσα λέγονται και γράφονται αυτές τις μέρες, το πιάσατε τι θέλω να πω...

Για το τέλος, σας ανεβάζω ένα (ακόμη) εξαιρετικό κείμενο που γράφτηκε στον Φίλαθλο (από τον οποίον κυριολεκτικά δεν ξέρω τι να πρωτο"κλέψω"), την περασμένη Κυριακή, από τον Αργύρη Παγαρτάνη αυτή τη φορά. Διαβάστε το προσεκτικά, δίνει μια ενδιαφέρουσα άποψη του προβλήματος.


Ξεκινήσαμε πως, αυτό το κείμενο; Α, ναι, με την βρετανική punk σκηνή. Οι τότε πρωτοπάνκηδες το έριξαν στη μουσική επειδή το αγγλικό σύστημα πρακτικά δεν τους έδινε άλλη δυνατότητα αντίδρασης. Το θέμα είναι ότι αυτοί πρώτα είδαν και μετά έκαναν. Δεν λέω πως ότι έκαναν οι πάνκηδες ήταν σωστό, ούτε ότι είχαν δίκιο σε όλα. Όμως το σίγουρο είναι ότι ήξεραν για τι μίλαγαν. Όταν φερ'ειπείν οι Sex Pistols τραγούδαγαν στο Anarchy in the UK "don't know what I want but I know how to get it" ή "your future dream is a shopping scheme" είχαν τον λόγο τους που το έλεγαν. Ήξεραν. Ούτε υπέθεταν, ούτε είχαν ακούσει να λένε άλλοι, ούτε φυσικά τους είχαν βάλει άλλοι να κάνουν έτσι. Και παρά ταύτα ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Έγιναν όλοι τους ένα με το σύστημα που όχι μόνο υποτίθεται πολέμαγαν αλλά και έπαιζαν και πολύ ξύλο κιόλας.
Κοινώς, οι εξεγέρσεις δεν γινονται στα λόγια, ούτε είναι τόσο εύκολες. Εκτός αν πια ψάχνουμε αφορμή να έχουμε να λέμε ότι "ήμουν κι εγώ εκεί και κάτι έκανα". Τώρα το τι ήταν αυτό το κάτι όμως, ας μην το ψάχνουμε καλύτερα...
Χαίρετε.

56 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Το διάβασα. Ενδιαφέρον.
Θα αρχίσουμε τα όργανα, σε λίγο .
Θα το ξαναδώ. Ας έρθουν και τ'άλλα παιδιά και θα τα πούμε αναλυτικά.
Έχεις χάσει όμως ποστ μου.
Για ρίξε μια ματιά..

Zaphod είπε...

Θα απαντήσω αναλυτικά εντός της επόμενης πενταετίας :Ρ

Ενδεικτικά είδα:
α) Πολλά σωστά (δηλ συμφωνώ)
β) Αρκετα λάθος
γ) Μερικά παρανοημένα - ή αλλιώς έχεις χάσει επεισόδια!
(για τα σκοτεινά κέντρα θα σε δουλέψω πριβέ, ΟΚ; )

Διαβασε τον ωκεανό αριστουργηματων που έχω γράψει (δεν κάνει spam μόνο ο Σπίθας) σχετικά - για να μάθεις να μην γράφεις σεντονάρες- θα ξαναδιαβάσω και γω με την ησυχία μου τα δικά σου και εδώ είμαστε να σφαώμεν με άνεση!

Zaphod είπε...

Α, ξέχασες να αναφέρεις τους Exploited!!!!

Hades είπε...

@Σπίθα
Αναμένω τότες.

@zaph
Ε, όχι και τους ξέχασα! Πρώτους πρώτους μετά τους Πιστολάδες τους γράφω ρε! :)
Έχω που διαβάζω από χθες τα δικά σου. Υπολόγιζα ότι ένεκα διαβασμάτων και λοιπώνξ ιώσεων δεν θα είχες γράψει πολλα και... έπεσα μέσα (στο πηγάδι). Μπορεί να θέλω κανά 10ήμερο ακόμη, δηλαδή αν στο ενδιάμεσο δεν έχεις ανεβάσει άλλα 318 ποστ...
Αναφορικα΄με τα όσα θεωρείς ότι ίσως έχω παρερμηνεύσει, θα σου πω κάτι. Έχω βρει και σχεδόν διασταυρώσει πολλές εκ των έσω πλεροφορίες. Μα πολλές όμως σου λέω... Απλά θυμήσου κάτι που σου'χα πει από το τηλέφωνο πρόσφατα και θα καταλάβεις... ;)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Τι να περιμένεις;
1. Το θέμα είναι κοινωνικοπολιτικό
2. ΤΟ θέμα είναι η αριστερά και η στάση της.
3. Ο Ζαφώδ δεν θέλει να πάρει θέση.

Ρε παιδίμου, μισό λεπτό

Κάθε εξέγερση εμεπριέχει βία.
Η κοινοβουλευτική αριστερά είναι κατά της βίας.

Μπορεί να μας πεί Ο ζαφώδ υπάρχει το
"ολίγο έγκυος"??

Γμωτο ! Και ποιός βάζει τα όρια της λίγης βίας και μέχρι που πάνε??

Έχω πεί ότι "ΠΟΛΙΤΙΚΉ έιναι και η διαχείριση των συμβόλων και των προτύπων" αλλιώς έχουμε μια κοιναωνία που αποδομείται.

Ο Ζαφώδ το κάνει γαργάρα,
Δεν γίνετια και το ένα και το άλλο.

Έγώ βαράω καμιά φορά αλλά να πώ ότι είναι και παραπλευρη απώλεια;
Η βία κατά ττων γυναικών 'Να ρίχνουμε και κανα'χαστουκάκι" ?
ΑΥΤΌ ΜΟΥ ΘΥΜΊΖΕΙ...
Θα ΕΠΑΝΈΛΘΩ.

Συμφωνώ τον φταίχτη θα τον βρούμε άμα κοιτά ξουμε τον καθρέπτη!, όπως είπες...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Αυτό που ζούμε το τελευταίο δεκαήμερο είναι η ολοκληρωτική κατάρρευση των αξιών μιας κοινωνίας. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο: ούτε το κράτος, ούτε η κυβέρνηση, ούτε τα πολιτικά κόμματα, ούτε η πανεπιστημιακή κοινότητα. Η υποκρισία θριαμβεύει σ΄ αυτό το θλιβερό τοπίο ως η μόνη σταθερή «αξία».

Τι άλλο παρά υποκρισία είναι να βγαίνει ο Πρωθυπουργός και να αναλαμβάνει, προς τιμήν του, την ευθύνη, αλλά να χαρακτηρίζονται οι ευθύνες των υπουργών του «αντικειμενικές» και να μένουν χωρίς συνέπειες; Και τι άλλο παρά υποκρισία είναι να μην μπορούν να συντάξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ένα κοινό πόρισμα, αλλά να εκδίδουν το καθένα το δικό του, που εξυπηρετεί την εκάστοτε πελατεία τους;

Δεν είναι υποκρισία να φωνάζουν οι πρυτάνεις στους πολιτικούς «ακούστε την οργή τους» (των φοιτητών), τη στιγμή που οι ίδιοι παίζουν όλα τα κομματικά παιχνίδια στις πρυτανικές εκλογές, δεν αγγίζουν ένα πανεπιστημιακό άσυλο που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και δεν έχουν την τόλμη να εφαρμόσουν ούτε την κουτσουρεμένη μορφή του νόμου Γιαννάκου, ακόμα και τώρα, που οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια γίνονται από εξωπανεπιστημιακές ομάδες;

Όσο για το φοιτητικό κίνημα, πώς να πεισθεί κανείς για την ειλικρίνειά του, όταν το βλέπει να κατεβαίνει σε διαδηλώσεις και να προχωράει σε καταλήψεις με μοναδικό αίτημα να μην αλλάξει τίποτα στα πανεπιστήμια;

Θέλω να πολύ να πιστέψω την κραυγή αγωνίας των μαθητών. Και για δικό τους καλό, αλλά και για δικό μου. Ας μου επιτρέψουν, όμως, να περιμένω λίγο ακόμα για να πεισθώ. Γιατί, εγώ που δεν οδηγώ και κυκλοφορώ με τη δημόσια συγκοινωνία, βλέπω διαρκώς γύρω μου παιδιά των δεκαπέντε και των δεκαέξι χρόνων, σινιαρισμένα στην τρίχα, με όλες τις γνωστές φίρμες, να τηλεφωνούν με τα πιο σύγχρονα κινητά και να είναι εφοδιασμένα με i-pod και mp3. Αν λοιπόν υψώνουν τη φωνή τους για αξίες, θα ήθελα να τους θυμίσω ότι η λιτότητα και το μέτρο είναι σταθερές αξίες, κάτι που σίγουρα δεν είναι ο αχαλίνωτος καταναλωτισμός, ενισχυμένος από τους γονείς τους. Θα ήθελα να τους θυμίσω, επίσης, ότι μέχρι σήμερα οι ίδιοι, οι γονείς τους και οι καθηγητές έδειχναν να είναι βολεμένοι στο σημερινό σύστημα, που συνοψίζεται στην αλυσίδα: δημοτικό-γυμνάσιο-φροντιστήριο-πανεπι- στήμιο. Αν διαφωνούν, ας δουν τις καταλήψεις που κάνουν στα σχολεία τους και οι οποίες δεν τους στοιχίζουν τίποτα, αφού το απόγευμα βρίσκονται όλοι στα φροντιστήρια.

«Η κατάσταση επιδεινουμένη βελτιούται», έλεγε σαρκαστικά ο αείμνηστος φίλος μου Μίμης Δεσποτίδης. Φαίνεται πως τελευταία κάποιοι πήραν τη ρήση στα σοβαρά.

(Μάρκαρης )

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ
"
Επειδή συνυπάρχουν στο θέμα πολλές έννοιες πο για τον καθένα έχουν και άλλο ειδικό βάρος τότε η κάθε άποψη είναι καθαρά υποκειμενική έως και "εχατολογική" ή αφοριστική. Επιχειρήματα δεν διέκρινα που να τις στηρίζουν.
Οι έννοιες:
Σύμβολο, αντίσταση, ακτιβισμός και ιεροσυλία χρησιμοποιήθηκαν αορίστως.

Ας υποστηρίξω και μια άλλη πλευρά του θέματος. (Υπάρχουν καμμιά δεκαριά, βέβαια, αλλά να μην πολυλογώ)

1.Τα σύμβολα και τα φωτεινά πρότυπα λείπουν σήμερα από την νεολαία.
2, Μία από τις προτεραιότητες της πολιτικής είναι και η ικανότητα διατήρησης και διαχείρισης των "συμβόλων".
Όταν αυτά "πέφτουν" τότε έχουμε την λεγόμενη αποδόμηση.
Αξιών, ηθών, συμβόλων κλπ.

Αν δε χρησιμοποιήσω την παραπάνω άποψη και την προεκτείνω στο διηνεκές, στα άκρα δηλαδή τότε υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι για να έχουμε παρόμοιες αναβάσεις στην Ακρόπολή, μάλλον, καθημερινά.
Και μην μου πείτε όχι.

Αντίθετα η άλλη άποψη:
Να σεβαστούμε ιερά σύμβολα διαχρονικής αξίας και "δεμένα" συνειρμικά με ιερές πράξεις,(όπως το κατέβασμα της Γερμανικής σημαίας με κίνδυνο της ζωής και ενώ βρισκόμασταν υπό κατοχή,) και η υποχρέωσή μας να τα διαφυλάξουμε στο πέρασμα του χρόνου εξυψώνει και υποδηλώνει σεβασμό και αναγνώριση στις διαχρονικές αξίες.

Αλλά δεν θάθελα να αναφερθω σε ένα πιό σοβαρό και από σημειολογικής πλευρά,πολύ ανησυχητικό σύμπτωμα αυτής της πράξης.

Στη αγωνιστική τους διάθεση, έδειξαν άγνοια του μέτρου και του "ειδικού" τους βάρους σε σχέση με τα προηγούμενα.
Είναι ίδιον των νιάτων να θέλουν να υποδηλώσουν την παρουσία τους και να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή τους,
Αυτό είναι νομοτελειακό και πρέπει να το σεβόμαστε.
Καθήκον μας επίσης να βάζουμε και να ξεχωρίζουμε τις διαχωριστικές γραμμές.

Λάθος η βιασύνη και η εκ του ασφαλούς προβολή και σύγκριση τους, πρός το παρόν.
Να μάθουμε να ζυγίζουμε.
Ο καθένας με τα μέτρα του.

Μην παραβλέπουμε και την ανάγκη των ανθρώπων να "φτιάχνουν" ήρωες και να μεγενθύνουν καταστάσεις, ανάγκη ζωτική.
Αυτό θέλει και την αρωγή της παιδείας και λιγότερη έπαρση.
Που βάζουμε το μέτρο;
Ας κάψουμε και την Εθνική βιβλιοθήκη;
Ποιός αγαπητέ θα με σταματήσει να σου αραδιάσω άλλες 50 λόγους που δεν έπρεπε να γίνει;
Επίσης άλλους 1000 τρόπους που θα μπορούσαν να κάνουν και δεν έχουν κάνει
εκτός από αυτό;

Ερωτήματα που βέβαια αναφέρονται σ'ένα θέμα πολύ σοβαρό για να παρουσιάζεται με ελαφρά τη καρδία και με κυρίαρχο το θυμικό μας.
Αυτοσυγκράτηση.

Και που αρχίζει και που σταματά ο ακτιβισμός ;

Είναι εύκολο και είσαι έτοιμος να βάλεις τα όρια του.
Ας δώσεις την έννοια του ακτιβισμού, κατ'αρχήν.
Και πότε αυτός έγινε το πρώτιστον από άλλες άξίες;

Σπίθας είπε...

Παρέλειψα και την εξ'αρχής θέση μου.

Ο συμψιφισμός και οι εκπτώσεις δεν είναι της παρούσης στιγμής.
Όταν τα προβλήματα έιναι πολλά λαι οι παθογένειες έχουν βαθιές ρίζες, τότε απομακρυνόμαστε από το θυμικό.

Η κρίση προηγείται και εδώ η κρίση με το συνάισημα απέχουν πολύ.

Να κλείσει η ψαλίδα χρειάζετα,

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Επέμενα από την αρχή για άμεση πολιτική κίνηση.
Κάθε μέρα που περνά θάναι υπέρ συντηρητικών επιλογών.
Δεν θάθελα να δικαιωθώ, αλλά έπρεπε να γίνουν άμεσες πολιτικές κινήσεις.
Η συνέχεια παραβατικών ενεργειών θα στραφούν, αδίκως, εις βάρος δικαίων αιτημάτων και ο συντηρητισμός είναι πρό των πυλών.

Ας γίνουν τώρα προτάσεις και πολιτικές πράξεις που θα βάλουν τις βάσεις για μια καλύτερη συνέχεια.


***
" griots"- Γέφυρες- Διαφοροποιήσεις

Οι νέοι σήμερα για πολλούς και διάφορους λόγους που έχουν αναλυθεί είναι δεδομένο ότι αποτελούν ένα αστάθμητο παράγοντα στην πολιτική σκηνή. Έξυπνοι είναι και αντιλάμβάνονται την διαφθορά που τους περικυκλώνει.
Τελούν σε λανθάνουσα αδράνεια, μέχρις ότου εξόφθαλμα και προκλητικά γεγονότα τους αφυπνίζουν και εξεγείρονται βιαίως.

-Φυσικά όχι αναιτιολόγητα και αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον.


***
Μια καινούργια μορφή αντίδρασης και αντίστασης απέναντι σε θεσμούς και εξουσίες που λειτουργούν καταχρηστικά και κατ' εξακολούθηση. Μια νέα μορφή πάλης, αντίστασης και αντίδρασης ενός τμήματος της κοινωνίας εισβάλλει στο πολιτικοκοινωνικό σκηνικό.
Τα κόμματα ακόμη δεν το έχουν αντιληφθεί ότι αυτό θα συνεχισθεί και στο μέλλον Το γεφύρωμα του χάσματος ή η ενσωμάτωσή του είναι δεν είναι διαχειρίσιμη με τις παρούσες συνθήκες.

***
Όταν λοιπόν λες ότι καταννοείς και είσαι δίπλα τους θα πρέπει να αναλάβεις και το βαρύ τίμημα της βίας που συνοδεύει τις αιτιολογημένες εξεγέρσεις τους.
" Και παπάς -παπάς και ζευγάς - ζευγάς" το πληρώνεις, αργά ή γρήγορα.
Και τα παιδιά δεν φταίνε, αφού τους δώσαμε μια κοινωνία νοσηρή.

Zaphod είπε...

Ξεκινάω να γράφω. Οτι προλαβω μέχρι τις 10:30 που πρέπει να φύγω!!!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Hades
Δεν αποδέχομαι τους όρους του Ζαφώδ!
Θα πετάει ένα σεντόνι και θα τη κάνει;
Ζητώ εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή.
Όλα στη φόρα.
Να έρθουν όλα τα ποστ του και τα ποστ μου στο φώς και να διερευνηθούν!

Zaphod είπε...

@hades
(post)

1. Και όμως δεν είχα δει τους Exploited! Xαζομαρα η πολιτικός καιροσκοπισμός υποκινούμενος από σκοτεινά κέντρα;;;;

2. "ότι οι τότε πάνκηδες (και μιλάω για τα συγκροτήματα) δεν ήταν άτομα αμόρφωτα και δικαίως περιθωριοποιημένα όπως νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι."
Όποτε θες μου απαριθμεις τα πτυχία του Rotten, του VIcious και του Simonon :PPPP

Oι τότε πάνκηδες ήταν κυρίως άτομα του 'περιθωρίου', σχετικά αμόρφωτοι, παιδιά εργατικών οικογενιεών που τους τα είχε μπήξει η Θάτσερ. ΚΑΤΟΠΙΝ η κουλτούρα μπορεί να μπήκε μέσα (ξέρω γω;) αλλά στο ξεκίνημα ήταν αγνή ανόθευτη οργή και μόνο τέτοια, αποτέλεσμα μιας γενιάς no future (τον όρο για τα εδώ τον χρησιμοποιησα πρώτος και φτύνομαι κάθε μέρα διότι μου κόβει πιο πολύ χεχεχε).
Η γενιά αυτή δεν ξεφύτρωσε από το πουθενά, αλλά ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθούνταν.

3. "Λυπάμαι πολύ, αλλά ένας 16χρονος όσο κι αν θεωρεί ότι τον πνίγει το δίκιο (που να τον κάνει να βγαίνει στους δρόμους) ούτε που γνωρίζει τι εστί ανεργία, ούτε που ξέρει τι σημαίνει διαφθορά, ούτε που έχει γνωρίσει ποτέ του τις συνθήκες για τις οποίες υποτίθεται ότι αντιδρά και κανένας πούστης δεν θα με πείσει για το αντίθετο."
Χμμμμ αντιπαρέρχομαι την περί ομοφυλοφιλίας δήλωση και λέγω:
α) Ενας 16χρονος σήμερα είναι ένα καλομαθημενο κωλόπαιδο, ΟΚ. Μπορεί να φοράει τις ακριβές μάρκες, να έχει κινητό που κάνει 500 ευρά (θυμάσαι που τα λέγαμε για τα emo;) αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι 16χρονοι είναι έτσι.
β) Εχω μαθητές που δουλευουν -για να πληρώνουν τα φροντιστήρια- από τα 14 - 15. Αυτοι επιτρέπεται να διαδηλώνουν και να σπάνε;
γ) Η εξέγερση αυτή δεν είναι πολιτική, άρα δεν απαιτείται τέτοια συνείδηση για να την κάνεις. Αν ήταν πολιτική θα υπήρχε κάποια πρόταση. Το έχω γράψει και εγώ και άλλοι πως πρέπει "επειγόντως" να υπάρχει κάποια πρόταση από τον κόσμο που διαδηλώνει γιατί αλλιώς θα μείνουμε εκεί, αν και σιγά σιγά αλλάζω γνώμη..... Δεν είναι κίνηση "κατά του κράτους" όπως και συ κάνεις το λάθος να σποντάρεις ή "κατά της χώρας". Με τίποτα! Εϊναι σαφέστατα κίνηση διαμαρτυρίας έναντι στην ανικανότητα και (ειδικά εδω) στην βίαιη και αναίτια επιθετικότητα του κράτους απέναντι στους πολίτες! Όποιος έχει υποστεί εξακρίβωση ή έλεγχο (από ΕΚΑΜοειδείς φιγούρες παρακαλώ) καταλαβαίνει τι εννοώ. Οι πιτσιρικάδες δεν θέλουν να αλλάξει το σύστημα, θέλουν (σαν παιδιά ε;) περισσότερη προσοχή, φροντίδα και προδερμ.
δ) Δεν χρειάζεται να πεινάς ο ίδιος αν βλέπεις ειδήσεις καθε μέρα. Σε πληροφορούν πως πεινάς. Δεν χρειάζεται να έχεις πρόβλημα για να αναγνωρίσεις πως ο άλλος έχει. Τα παιδιά που βλέπεις με τα ακριβα ρούχα κτλ μπορεί άνετα να έχουν γονείς χρεωμένους, μπορεί να έχουν μόνο μια αλλαξιά ρούχα διότι είναι ψωνάκια μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αδερφό που να έχει 5 πτυχία και να μην βγάζει φράγκο....
Σίγουρα είναι εξέγερση των καλομαθημένων, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι ανευ αιτίας.

ε) Η άποψη πως πρέπει κάποιος να φτάσει στην απόγνωση, για να ορμήξει είναι τεράστια παγίδα. Σε αυτήν έπεσαν και οι ΚΚΕδες που πήγαν να βγάλουν κατόπιν εορτής τον Λένιν προλετάριο ενώ ήταν αστός του κερατά. Πολύ σπάνια στην ιστορία οι καθαυτό καταπιεσμένοι επανάστησαν από μόνοι τους, απλά ακολούθησαν μια πρωτοπορία.


4. Υπενθυμίζω μια σοφή μου (δηλ κλεμμένη αλλά τέλος πάντων) κουβέντα: Στις κοινωνίες το φαντασιακό είναι πραγματικό. Σε αυτό θα επανέλθουμε, απλά κράτα το για γούρι για τα παρακάτω.

5. Κόμματα:
ΝΔ: Ρεσιτάλ ανικανότητας, συμφωνούμε, να δούμε και λίγο το 3.γ) ξανά:) Μια κοινωνία έχει προβλήματα και έχει εκλέξει (με μεγάλες ελπίδες μάλιστα) τους "μικρούς θεούς" που θα της τα λύσουν. Τους έχει δώσει και άφεση για μαλακίες πολλές φορές. Είναι νομίζω δικαίωμα της, όσο βλακωδώς τους έχει δώσει άφεση για άλλα, άλλο τόσο βλακωδώς και επικίνδυνα και ότι θέλετε να άρει την εμπιστοσύνη της. Θες υπευθυνο και σκοτεινά κέντρα; Βάρα το Μαξίμου και το Βατοπέδι (και άλλους αλλά τέλος πάντων). Επειδή όμως η εξέγερση αυτή (ξαναλέω) δεν είναι πολιτική, απλά διαμαρτύρεσαι γκαρίζοντας μπας και φύγουν οι άχρηστοι. Τα υπόλοιπα που γράφεις για την ΝΔ είναι επίσης σωστά και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω
ΠΑΣΟΚ: Συμφωνούμε. Λίγα λόγια, γιατί είναι λίγοι και αυτοί.
ΚΚΕ: Διαφωνώ κάθετα. Το ΚΚΕ ως συνήθως όταν δεν μπορεί να καπελώσει κάτι, το καταγγείλει. Το έκανε το 1973 γιατί να μην το κάνει και τώρα; Ας μην ξεχάσουμε και την ψηφοθηρία (διαβάστε αυτήν την αρθράρα για να μην γράφω εγώ πολλά: http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=425087

Ατακα της Αλέκας: " Η πραγματική εξέγερση θα έχει αφετηρία τους εργάτες, τους μισθωτούς και τη νεολαία , και δεν θα σπάσει ούτε τζάμι!"
Σαν να λέμε πως ο νέος Γκάντι θα φοράει κόκκινα. Καλά κάνουν και της τα σούρνουν και εδώ

Εχω φίλους οργανωμένους στο ΚΚΕ που όταν ξεκίνησε η ιστορία είπαν "επιτέλους", ή "θα τους ρίξουμε" και τέτοια, κοινως το χάρηκαν, όπως ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΒΡΙΣΤΕ ΜΕ ΟΣΟ ΘΕΛΕΤΕ. Όταν όμως έπεσε η κομματική γραμμή μουγκάθηκαν όλοι.

ΣΥΡΙΖΑ:"Προσωπικά θεωρώ όσα ακούγονται, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω από τους κουκουλοφόρους δηλαδή, αστειότητες για έναν και μόνο λόγο: ιδίως μετά απ'όσα συνέβησαν, όποιος λέει κάτι τέτοιο πρέπει να πηγαίνει με αποδείξεις στον εισαγγελέα προκειμένου να πέσουν κεφάλια."
Σωστόν. Από την άλλη δεν ξέρεις, μπορεί ο Σύριζας να έχει ομάδες και στην αμερική: http://www.indybay.org/newsitems/2008/12/21/18555981.php


Λάθη ο Σύριζας έκανε πολλά, αλλά είναι προς τιμήν του πως είναι το ΜΟΝΟ κόμμα που προσπάθησε να ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ την όλη κατάσταση με πολιτικούς όρους και αυτό να το θυμάσαι όταν αρχίσει το Καρατζαφεριστάν να μας κηνυγάει όλους. Διάβασε τον λόγο του Κοροβέση στην βουλή: http://www.syriza.gr/koinoboyleytiko-ergo/omilia-gia-ton-proypologismo-toy-2009-1/

Aυτό που έγινε στην πραγματικότητα είναι πως, όπως και με το άρθρο 16, η κυβέρνηση βρήκε αποδιοπομπαίο τράγο, το ΚΚΕ προσπάθησε να εξαφανίσει το αντίπαλο δέος και το ΛΑΟΣ να μαζέψει όσους φοβήθηκαν. Φτάσαμε εν έτει 2008 να ζητάμε ομολογίες πίστεως!
Δεν λέω πως είχε δίκιο ο Σύριζας για το 16, εχω δηλώσει ήδη πως διαφωνώ με την θέση του, αλλά η πολιτική δεν είναι μόνο θέσεις αλλά και χειρισμοί. Και οι χειρισμοί των άλλων περιορίζονται στο "για όλα φταίει ο Ξύριζας".

Κλείνω το συριζικο και λέγω πως πολλές δηλώσεις του Αλαβάνου και του μικρού Αλέκου ήταν ατυχέστατες, αλλά τι να κάνεις, σε άλλους πολιτικούς χώρους ήταν ΟΛΕΣ ατυχέστατες επιπέδου Μαρίας Αντουανέτας!

Zaphod είπε...

Διαλλειμα παρασκευης καφε -συνεχιζουμε!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Ζaphod
Να αποφύγεις τις σεντονιάδες.!
Να ορίσουμε θεματολογίες και θέσεις!
Είσαι θολοκουλτουριάρης και Νεφέλμ:)
Εδώ είναι ουδέτερη έδρα!
Δεν παίζουμε στο "Τάφο του Ινδού"!!

Zaphod είπε...

Που είμαστε; Α!
ΛΑΟΣ, Καμποτζη και λοιπα: Λαικισμός, κινδυνολογία, υπερβολή και φασίζουσες κορώνες. Πολύ "πνευμα και ηθική" η όλη φάση με αποκορύφωμα το ιδιώνυμο της κουκούλας! Καλό αμα είσαι αμόρφωτος μικροαστος, τηλεορασάκιας και ελαφρά φοβικός τύπος.

6. "Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται αλλαγή και δη, ριζικότατη." Σωστός! Αυτό που γίνεται μπροστά σου, μπορεί να το γεννήσει, μπορεί και όχι, αλλά σίγουρα έκοψε πολλή δύναμη από το αλάθητο των κομμάτων και αυτό δεν είναι κακό από μόνο του. Κατά τα άλλα μάλλον δεν θα γίνει και τίποτα αλλά η ιστορία έτσι γράφεται, σιγά σιγά, λοξοδρομώντας και κατά λάθος :)

7. Περί ΕΛ ηλιθιότητας κτλ συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. Απλά όταν ένας τέτοιος λαός που ζει ηλίθια, κυβερνάται από ηλίθιους, του φέρονται συνέχεια σαν να είναι ηλίθιος, ε και όταν τα πάρει στο κρανίο δεν θα το κάνει και έξυπνα. Που την βρήκε δηλ την εξυπνάδα, εκεί που μάζευε χόρτα;


8. Φτάσαμε λοιπόν στο δια ταύτα: Στο φαντασιακό. Ο κόσμος έχει προβλήματα, σίγουρα. Οταν μεγαλώνεις μαθαίνοντας πως είσαι ο εκλεκτός του ΕΛ Θεού στην γή, όταν καλλιεργείται η εντύπωση πως εμείς είμαστε και άλλος δεν είναι κτλ και βλέπεις, γιατί όλοι βλέπουν, πως αν πετάξεις το παραμύθι οι μισοί μας νόμοι και τρόποι είναι μιας ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗΣ κοινωνίας όσο να ναι τότε ο εκλεκτος του ΕΛ ζητάει ένα μερτικό παραπάνω. Και εκεί είναι το πρόβλημα (α). Το πρόβλημα (β) είναι πως επιτέλους καταλάβαμε πως είμαστε μια κοινωνία 2 ταχυτήτων. Οι πολιτικοί και μή άρχοντες τα δαγκώνουν με 15 τρόπους, έχουν πρακτικά ατιμωρησία, όπως και τα μαντρόσκυλα της εξουσίας ενώ ο υπόλοιπος κόσμος καλείται να πληρώνει (μέσω λιτότητας) τα λάθη τους. Η εξέγερση δεν είναι πολιτική, τα αίτια της όμως καθως και η αντιμετώπισή της είναι. Αν συμφωνούμε σε αυτό τότε αναγκαστικά συμφωνούμε πως το πολίτευμα μας δεν είναι δημοκρατία. Αν λοιπόν δεν είναι δημοκρατία οι πολίτες (ΚΑΙ ΒΑΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ) υποχρεούνται να το ανατρέψουν.

Είναι τυχαίο που το 90% των "στόχων" είναι σύμβολα της εξουσίας δηλ τράπεζες, αστυνομικά τμήματα και ο Τειρεσίας; Αν τώρα κάποιοι ΜΑΛΑΚΕΣ κοιτάνε το υπόλοιπο 10% (τα μαγαζάκια του κοσμάκη μπουχουχου) τότε απλούστατα κάνουν λάθος και δεν πρόκειται να μπω στην διαδικασία αυτή. Τα ίδια λέγανε και στον Κωλοκοτρώνη, τα ίδια λέγανε και στον Βελουχιώτη, τα ίδια λέγανε τα ΚΚδια το 73.

Zaphod είπε...

@σπιθας
Να περιμένεις την σειρά σου, θα στα πω και σενα :)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Συμφωνώ με Ζaphod σε όσα αναφέρεται.
Αλλά επέλεξε να επιχειρηματολογήσει σε κοινές αποδεκτές θέσεις.(για μένα μιλάω)
Ξεφεύγει από τον ουσιαστικό πολιτικό λογο με το γνωστό(sic):
"Ηταν το μόνο κόμμα που πήρε θέση αλλά έκανε και λάθη"

Και επειδή ήταν το μόνο?
Μα αυτό περιμένουμε. Από το μόνο κόμμα που μπορεί να θέσει το πρόβλημα στην ουσία και να πάρει, τάχιστα, άμεσες αποφάσεις.
Τα λάθη γιατί?
Τόσα χρόνια δεν είχαν απόψεις και δεν παρήγαγαν πολιτική για την Ανανεωτική αριστερά?

Που κατέληξαν?
Στο :
"Στο όνομα του να καταδικάσουμε την βία, μας ζητάνε να καταδικάσουμε τις εκδηλώσεις βίας και να εγκαταλείψουμε όσους αγωνίζονται'!!!
Αλαβάνος σε μαθητές.

Για πες μου, ζαφωδ, τις αρχές της κοινοβουλευτικής αριστεράς.
Και τις αρχές της ΚΕΑ.
Να πάρεις θέση και για τους πανεπιστημιακούς και το λομπυ τους.
Να μιλήσεις και για τον βράχο....

Αυτά δεν είναι"κάποια λάθη"
Είναι αξιακές αρχές που τις απεμπολεί και δεν είναι δηλώσεις του ποδαριού.
Είναι θέσεις που τις πλασσάρει τελευταία. Από το 2005 και μετά...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Εδώ δεν υπάρχει κλεψύδρα ?
:))
Ζαφώδ που είναι η διαδικασία;
Θα αραδιάσει δέκα σεντόνια ρε συ και θα έχεις σε όλα δίκιο, αλλά ήδη έχεις τη μπάλλα στο γηπεδό στο γήπεδό σου !!
Φάουλ :):)

Πρόεδρα ντριμπλάρεις και σπρώχνεις:)
Έχει και το πεπόνι και το μαχαίρι;

Λείπει και ο Ηades, ρε γμωτο!
Ήρθες πρωινιάτικα για να φτιάξεις την "ημερήσια διάταξη" και να ορίσεις το γήπεδο ???

ΠΕΝΑΛΤΥ:):)

Zaphod είπε...

@hades
(περι ποστ. Συνεχίζουμε!)

9. "Εάν η κυβέρνηση (και δεν μιλάω γι'αυτήν εδώ, αλλά για όλες) πήγαινε καλά αυτό θα φαινόταν παντού: στα οικονομικά, στα δημόσια έργα, στην κοινωνική πρόνοια, στους μισθούς και τις συντάξεις. Από την στιγμή όμως που οι κυβερνήσεις μας είναι αυτές που μας αξίζουν, πως να πάει σωστά και η παιδεία, από την οποίαν ξεκινούν όλα; Το μέγα ζήτημα που ουδέποτε μας απασχολεί όμως είναι το τι μερίδιο ευθύνης έχουμε εμείς οι πολίτες. "

Συμφωνώ απόλυτα - ξανά. Αναλαμβάνω λοιπόν την πολιτική ευθύνη και πάω να δω τηλεόραση :)
Ελπίζω οι παρούσες ζυμώσεις να οδηγήσουν σε μια επιστροφή της πολιτικής, η οποία ποτέ δεν πρέπει να υπήρξε στην Ελλάδα (άρα ο όρος επιστροφή είναι χαζός αλλά ποιος νοιάστηκε;)

Παρακάτω λες για την μεγαλειώδη ΕΛ ψυχολογία του "ο άλλος φταίει". Επίσης συμφωνώ μαζί σου. ΕΛΠΙΖΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΜΑΛΑΚΕΣ ΝΑ ΕΒΑΛΑΝ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ. Ρε μακάρι να βγει ο Λεβέντης με 68%, χειρότερα από τούτους ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να πάει! Αν τώρα ο ΕΛ λαός ξαναδώσει 60+ στους δυο μεγάλους, ε τότε θα αλλάξω χώρα!


10. ". Διότι είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα ο αστυνομικός είναι δογματικά κακός, ο αριστερός δογματικά καλός, ο δεξιός δογματικά κακός, το παιδί έχει δογματικά δίκιο"
Για ποιους; Κάποιοι λένε τα αντίθετα, επίσης δογματικά.

Και πάμε στα ωραία!

11. "Κατ' αρχήν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές δημοκρατίες ιδεολογικά στηρίζονται στην γαλλική επανάσταση"
Σωστό!

"η οποία φυσικά για όσους γνωρίζουν ιστορία δεν ήταν τίποτε άλλο παρά το μεγαλύτερο οργανωμένο κύμα τρομοκρατίας στη σύγχρονη Ευρώπη"
Σαφέστατα λάθος. Και ισοπέδωση. Και άγνοια (δεν σου το είχα!)
Μιλάς για μια κοινωνία που είχε φτάσει στα όρια. Το παλάτι, η εκκλησία και οι φεουδάρχες ήταν ασύδοτοι και ο κόσμος ψωμολλύσαγε. Η κατάσταση αυτή ήταν η ίδια για 500 τουλάχιστον χρόνια. Έφτανε το άκουσμα της Αμερικάνικης επανάστασης και μια τυπογραφία για να το συνειδητοποιήσουν (είπαμε το πραγματικό και το φαντασιακό. αν δεν εχεις μέτρο σύγκρισης ΔΕΝ επαναστατείς). Και μόλις το έκαναν, αυτοί οι οποίοι λυμαίνονταν τον πλούτο της χώρας πήγαν όλοι στο διάολο. Η επανάσταση δεν είναι μια "δίκαια" διαδικασία. Μια επανάσταση ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ δίκαιο (γι αυτό και είχαν λυσσάξει οι χουντικοί να βαφτίζονται επαναστάτες και όχι πραξικοπηματίες. Σαν επαναστάτες (δηλ λαικό κίνημα) έπρεπε να μην πάνε καν φυλακή). Ξέχασαν όμως πως μια επανάσταση, αν αποτυχει, τότε "όλοι" οι επαναστάτες/μετέχοντες είναι "ένοχοι" και "άδικοι". Εννοείται πως η επανάσταση πάει ενάντια σε όλους τους "άλλους" (πχ το 21 δεν το έψαχνες αν ο Τούρκος ήταν "καλός". Τον έσφαζες και πήγαινες παραπέρα.)

Υπάρχουν αρκετοί παραλληλισμοί με την Γαλ. Επανάσταση. Και εδώ ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού είναι σε ανέχεια (ή (εννοείται) θεωρεί ότι είναι). Οι πρώτες κινήσεις ήταν όχι ενάντια στον βασιλίά και στο πολίτευμα, αλλά ενάντια στις αυθαιρεσίες του. Ηταν κινήσεις "συνετισμου" της εξουσίας. Όταν όμως δεν έγιναν ακουστοί έγινε της πουτάνας. Αυτό τρέμω εγώ. Αν δεν βάλει μυαλό η εξουσία ΤΩΡΑ, την επόμενη φορά θα βγουν κάποιοι, στο δρόμο με τις γκιλοτίνες, έναντι δικαίων και αδίκων.
(Προβλ: Ο Σκαρίμπας κάνει τρελούς και πανέξυπνους παραλληλισμούς μεταξύ του Ροβεσπιέρου και του Ναζωραίου.)

Οταν ένας κόσμος πεθαίνει και ένας νέος δημιουργείται (από φεουδαρχικές μοναρχίες σε αστικές δημοκρατίες) τα απόνερα θα πάρουν πολύ κόσμο. Δεν το λέω και μου αρέσει. Το λέω γιατι έτσι γίνεται. Δεν είναι δικαιολογία αλλά εξήγηση. Το τσαρικό καθεστώς (να πείτε στην Αλέκα) δεν έπεσε αναίμακτα, ούτε χωρίς να σπάσουν τα τζάμια!

Επίσης ΔΕΝ χρειάζεται να πετύχει η όποια εξέγερση για να αλλάξει ο κόσμος. Η Γαλ. Επανάσταση οδήγησε στον Ναπολέοντα που κατέστρεψε την χώρα του και την μισή Ευρώπη. Τα απόνερά της όμως άλλαξαν προς το καλύτερο όλον τον κόσμο.

Το κακό με την Ελλάδα είναι πως μπορούσε, έστω και με καθυστέρηση, να "αλλάξει" και η ίδια, έστω και με λιγότερο δραστικο τρόπο από τον Γαλλικό. Μπορούσε να αλλάξει παλαιωμένους τρόπους και αντιλήψεις
*το 1821
*το 1943-1949
*το 1973-1975

Σε καμία από αυτές τις κρίσιμες καμπές όμως δεν έγινε κάποια τέτοια κίνηση. Ούτε οι "καθαροί" χουντικοί, ούτε οι δωσίλογοι, ούτε οι προυχοντες και κοτζαμπάσηδες καταργήθηκαν/τιμωρήθηκαν ποτέ. Με αποτέλεσμα να τους έχουμε ακόμα και συν τοις άλλοις να έχουν πλέον απόγονους σε όλους τους πολιτικούς χώρους 500 οικογένειες που νέμονται πρακτικά την χώρα.

Zaphod είπε...

@σπιθας
Μην βιάζεσαι, είμαι κάπου στην μέση!

Θα συνεχίσω το μεσημέρι διότι τώρα έχω δουλειά!
Απαντήσεις θα λαβετε!
Stay tuned!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Ζarhod
1.Αναμένω για να ανταλλάξουμε τα "φώτα" μας!
Εγώ προτείνω να στ΄αλλάξω :):)

2. Τα επιλεκτικά ιστορικά πεπραγμένα που αναφέρες είναι γνωστά μεν, αλλά δεν έγινε σωστά η επιλογή: D
Εγώ θα αναφερόμουν στα άλλα που ήδη έχω αναφερθεί:)

3. Μιλάς για επαναστάσεις.
Υπάρχει η άποψη και την έχουμε συζητήσει(;) Ότι πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο "μεταμοντέρνας" αντίδρασης του νεολαϊστικου κινήματος και το αναφέρει ο Καρακάσης στο λινκ που μου έστειλες, εσύ.

Μήπως αλλάζουμε διαπίστωση για το τί είναι?
Ποιός μίλησε για επανάσταση??

Γιατί αναφέρεις τα παραπάνω που μοιάζουν άμετρα με τα σημερινά γεγονότα??

Παρεκλίνεις τη συζήτηση ή νομίζω?

Επί του θέματος :):)
Είσαι εκτός ημερήσιας διάταξης νομίζω!!
-ρρρ

Zaphod είπε...

@σπιθας
Προς το παρον εκφραζω συμφωνίες/διαφωνίες επί της αρχής σε αυτά που αναφέρει ο hades γιατί θεωρώ πως σε κάποια παρατηρησιακα η συμπερασματικά σημεία λανθάνει (γαμώ την ανανεωτική μου αριστερά και το λεξιλόγιό της!)
(πχ Συριζα, "τι ειναι επανασταση", γαλ. επανασταση, "σκοτεινα κεντρα" κτλ κτλ)
Αφου.....ολοκληρώσω (στεναγμοι ανακούφισης) θα επελθει και η συνθεσις η οποία παρακαλείται να περιμένει στην ουρά για μερικές ώρες :ΡΡΡ

Hades είπε...

@zaph
Χμμμμμ... για να'μαι ειλικρινής κάποιες θέσεις σου πραγματικά με εκπλήσσουν και μου φαίνονται και ψιλονέες. Ίσως να πέφτω έξω βέβαια, αλλά... θα τα ακούσεις! :)
Άρξασθε...

Κατ' αρχήν ξέρεις πολύ καλά ότι δεν είναι το στύλ μου να γενικολογώ, τουτέστιν γνωρίζω πολύ καλά πως δεν είναι όλοι οι 16χρονοι έτσι όπως λες. Η διαφορά έγκειται στο εξής: ένας 16χρονος που αναγκαστικά δουλεύει για τον άλφα ή τον βήτα λόγο πολύ δύσκολα θα συμμετάσχει σε τέτοια γεγονότα αφού... θα χρειαστεί να συνεχίσει να δουλεύει. Να σου υπενθυμίσω ότι το κλασικότερο ίσως επιχείρημα των πολέμιων της αρχαίας αθηναϊκής Δημοκρατίας ήταν ότι πολλοί αθηναίοι πολίτες, όπως οι αγρότες που διέμεναν εκτός άστεως δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε καν στις συνελεύσεις της Εκκλησίας του Δήμου να συμμετέχουν. Στο θέμα μας όμως: δεν είπα σε κανένα σημείο ότι η "εξέγερση" είναι πολιτική. Το ότι παίζονται προφανώς άλλα παιχνίδια από πίσω δεν πρέπει να μας κάνει να μπλέκουμε την πούτσα με τη βο*ρτσα (ο αστερίσκος μπήκε στην σωστή λέξη. Γνωστό τοις πάσι ότι η βο*ρτσα είναι μια χυδαία λέξη). Λες το εξής: "Εϊναι σαφέστατα κίνηση διαμαρτυρίας έναντι στην ανικανότητα και (ειδικά εδω) στην βίαιη και αναίτια επιθετικότητα του κράτους απέναντι στους πολίτες!"
Από τους 16ρηδες; Μάλλον ξέχασες τα 2 προηγούμενα σεντόνια μου, αναφορικά με το πόσο πολύ έχουμε συγΧΕΣΕΙ τα άσχετα μεταξύ τους γεγονότα. Η πιτσιρικαρία που βγαίνει στους δρόμους ισχυρίζεται ότι "μας κλέβουν το μέλλον μας". Σε διαψεύδει εν ολίγοις. Ενάντια στην κρατική καταστολή "διαδηλώνουν" άλλοι, και όχι οι μαθητάδες, τους οποίους παρεμπιπτόντως έχω δει 2-3 φορές λίαν προσφάτως σε πορείες.
Συμφωνώ και επαυξάνω στο άλλο: "Οι πιτσιρικάδες δεν θέλουν να αλλάξει το σύστημα, θέλουν (σαν παιδιά ε;) περισσότερη προσοχή, φροντίδα και προδερμ.", γι'αυτόν τον λόγο και τα όσα γράφω (σχεδόν από την αρχή που ξεκίνησα τούτο δώ το βλογ) πάνε στους "μεγάλους" και όχι στους μικρούς. Και σε τελείως άσχετες φάσεις (εάν δεν απατώμαι στο Περί Παιδείας Αναλώσιμα Ι ήταν η πρώτη αναφορά μου) τα έχουμε παρατημένα τα παιδιά. Αναφορικά δε με το αν θέλουν να αντιδράσουν ενάντια στο σύστημα, ορθά απαντάς κι από μόνος σου: είναι αδύνατο αν αντιδράσουν σε κάτι που δεν κατέχουν ούτε κατά το ελάχιστο. Γι'αυτό και ξελαρυγγιάζομαι να λέω ότι τα παιδιά απλώς τα έχουν βάλει μπροστάρηδες κάποιοι επιτήδειοι για άλλους λόγους.
Στην συνέχεια λες κάτι που με εξέπληξε, δυστυχώς αρνητικά (εκτός αν πια εγώ δεν το κατάλαβα καθόλου): "Δεν χρειάζεται να πεινάς ο ίδιος αν βλέπεις ειδήσεις καθε μέρα. Σε πληροφορούν πως πεινάς. Δεν χρειάζεται να έχεις πρόβλημα για να αναγνωρίσεις πως ο άλλος έχει. Τα παιδιά που βλέπεις με τα ακριβα ρούχα κτλ μπορεί άνετα να έχουν γονείς χρεωμένους, μπορεί να έχουν μόνο μια αλλαξιά ρούχα διότι είναι ψωνάκια μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αδερφό που να έχει 5 πτυχία και να μην βγάζει φράγκο...."
Τι πάει να πει "ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ ΟΤΙ ΠΕΙΝΑΣ";;;;;; Μα αυτό λέω κι εγώ. Ότι από... πληροφορίες και χαλασμένα τηλέφωνα έχει δημιουργηθεί η όλη ιστορία. Δηλαδή αν ο μπαμπάς είναι χρεωμένος ως τον λαιμό το παιδί πρέπει να βγει στον δρόμο να αντιδράσει; Ή μήπως ξέρει το παιδί τι εστί ντελούξ αυτοκίνητο με 196 άτοκες δόσεις; Ένα από τα πρώτα δώρα που μου είχε κάνει ο πατέρας μου (πρέπει να ήμουν 3 χρονών νομίζω) ήταν ένα παιδικό αυτοκίνητο. Μιλάμε ότι κάθε μέρα ήμουν έξω στο μπαλκόνι και έκανα "κούρσες", δεν πα να έβρεχε, δεν πα να χιόνιζε. Είχα μια μανία με τα αυτοκίνητα. Λογικό επακόλουθο το ότι από το 87 ξεκίνησα να παρακολουθώ αρειμανίως φόρμουλα 1. Παρά ταύτα, ποτέ δεν θα με άκουγες, ούτε καν ως πιο μεγάλο να λέω ότι θα πάρω το τάδε πανάκριβο σπορ αυτοκίνητο. Που είμαστε τώρα; Στο σημείο ότι οι πιτσιρικάδες ζουν και αναπνέουν με το γεγονός να πάρουν το τάδε πανάκριβο σπορ αυτοκίνητο. Αν θες να μάθεις τεχνικά χαρακτηριστικά για ένα αμάξι δεν χρειάζεται να πάρεςι κάποιο περιοδικό, ρώτα κάποιον πιτσιρικά να σου πει. Απλά τα έχουμε γαμήσει όλα: θέλουμε κάτι πριν καν δούμε αν μπορούμε και πως μπορούμε να το αποκτήσουμε, εν ολίγοις δημιουργούμε τους υπερχρεωμένους γονείς της επόμενης γενιάς. (και πληζ, μην κάνεις το λάθος να μείνεις στο παράδειγμα, κατάλαβες τι εννοώ και που το πάω). Και για να επιστρέψω, ποιος θα με πληροφορήσει ότι πεινάω; Τα ΜΜΕ; Εσύ δεν τα βάφτισες Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης (που το γράφω στην αριστερή στήλη ότι από 'σένα το'χω πάρει); Οι εφημερίδες που διαχρονικά κάνουν παιχνίδια; Η τηλεόραση που είναι στην κοσμάρα της; Μαζί δεν τα λέγαμε προεκλογικά (και όχι μόνο); Δηλαδή οι χάλιες θα με ενημερώσουν ότι πεινάω; Κι ακόμη χειρότερα εγώ θα τους πιστέψω;;; Πλάκα μου κάνεις...
Ή πεινάω, ή δεν πεινάω. Αν πεινάω το ξέρω κι από μόνος μου, δεν χρειάζομαι συμβουλάτορες.
Λες μετά: "Σίγουρα είναι εξέγερση των καλομαθημένων, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι ανευ αιτίας."
Αράδιασέ μου λοιπόν τις αιτίες που μπορεί να έχει ένας καλομαθημένος, διότι εγώ δεν μπορώ να βρω καμία. Άσε που ο καλομαθημένος αποκλείεται να πεινάει, άρα αποτελεί αντίφαση από μόνος του στα όσα έγραψες πιο πάνω.
Λες: "Η άποψη πως πρέπει κάποιος να φτάσει στην απόγνωση, για να ορμήξει είναι τεράστια παγίδα."
Συμφωνώ και επαυξάνω. Θα θυμάσαι από πότε λέω ότι το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένας καθρέπτης. Ουδείς είπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αυτό που λέω όμως είναι ότι από το ένα άκρο πάμε στο άλλο.

Παρακάτω λες: "Στις κοινωνίες το φαντασιακό είναι πραγματικό."
Διαφωνώ κάθετα και οριζόντια και εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημά μας, στο ότι έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Εκπλήσσομαι που υιοθέτησες μια τέτοια άποψη ενώ ταυτόχρονα είσαι οργουελικός. Στο 1984 το φαντασιακό χρησιμοποιείτο για να πλάθει συνηδείσεις και γεγονότα, ακριβώς κατά το πλάθω κουλουράκια. Το πραγματικό είναι πραγματικό, το φαντασιακό, φαντασιακό. Αν τα μπλέξουμε, τη γαμήσαμε και ψόφησε.
Λες στη συνέχεια: "Θες υπευθυνο και σκοτεινά κέντρα; Βάρα το Μαξίμου και το Βατοπέδι (και άλλους αλλά τέλος πάντων)."
Μα τότε θα ήταν εξέγερση, αυτό λέω κι εγώ. Τότε θα έδειχνε ότι υπήρχε κάτι χειροπιαστό από πίσω, κάτι που να αντιστοιχεί στα προβλήματα του κόσμου. Ο λόγος που τις πρώτες; 2-3 μέρες έλεγαν όλοι "που είναι η αστυνομία κι έχει αφήσει την Αθήνα απροστάτευτη;" ήταν ακριβώς αυτός: ότι η Αθήνα ήταν στη Χαριλάου Τρικούπη, στην Ρηγίλλης, στη Βουλή κλπ. Ως διά μαγείας όμως ουδείς πήγε κατά 'κει. Όταν εξεγείρεσαι ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΟ ΞΥΛΟ. Βασικός και απαράβατος κανόνας αυτός.
Σημειωτέον, ότι όταν θες να διαμαρτυρηθείς γκαρίζοντας δεν σπας; μικρομάγαζα. Ούτε καν μεγαλομάγαζα δεν σπας. Τους λόγους τους εξήγησα στα 2 προηγούμενα σεντόνια.
Παρακάτω περί κομάτων λες: "Το ΚΚΕ ως συνήθως όταν δεν μπορεί να καπελώσει κάτι, το καταγγείλει. Το έκανε το 1973 γιατί να μην το κάνει και τώρα;"
Συμφωνώ και επαυξάνω. Σου διαφεύγει κάτι όμως: ότι το ΚΚΕ είχε ανέκαθεν τη δυνατότητα να καπελώνει και ήταν εξαιρετικά καλό σε αυτό. Και όσον αφορά το 73, τις απόψεις μου επί τούτου τις έχω γράψει πέρσυ. Κάποια άλλα πράγματα δε, στα έχω πει και κατ' ιδίαν.
Και όπως σου είπα, το εντυπωσιακό με το ΚΚΕ είναι άλλο: ότι ενώ το λέει φόρα παρτίδα ότι υπάρχει ξένος δάκτυλος, είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία του που δεν χρησιμοποιεί την κλασική φρασεολογία. Και προσωπικά το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Το ότι καλά κάνουν και τους τα σέρνουν, εννοείται, διότι και το ΚΚΕ μέρος του πολιτικού συστήματος είναι και κατ' επανάληψιν έχει συλληφθεί να βαράει στον γάμο του καραγκιόζη. Εξάλλου κι εγώ πλείστες όσες φορές του τα'χω χώσει από 'δώ μέσα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ (σ)τα είπα και δεν έχω κάτι να επανέλθω.
Άσε που μεταξύ άλλων έχουμε μια βασική διαφορά: λες ότι "είναι προς τιμήν του πως είναι το ΜΟΝΟ κόμμα που προσπάθησε να ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ την όλη κατάσταση με πολιτικούς όρους και αυτό να το θυμάσαι όταν αρχίσει το Καρατζαφεριστάν να μας κηνυγάει όλους."
Διαφωνώ: να καπηλευθεί πηγε και να φανεί μπροστάρης. Αν επρόκειτο για ερμηνεία δεν θα είχαν κάνει τις 1002 κωλοτούμπες, διότι αν δεχθώ την εκδοχή σου, τότε άλλη ερμηνεία έδωσε το πρώτο βράδυ, άλλη το τρίο, άλλη το όγδοο και πάει λέγοντας. Τι σόι ερμηνεία είναι αυτή που κάθε τρεις και λίγο αλλάζει; Τελικά -αν και δεν το πίστευα ποτέ μου- ότι ακόμη και οι διαδηλώσεις περί του άρθρου 16 ήταν της πίπας ιστορίες (αλλά πληζ, σεβάσου κάτι που σου έχω ζητήσει και μην το σχολιάσουμε περαιτέρω το ζήτημα. Κατάλαβες γιατί).
Αναφορικά δε με τον Κοροβέση, ενδιαφέρουσα περίπτωση: μπορώ να σου αραδιάσω πολλά κείμενά του στα οποια ουσιαστικά λέει τα ακριβώς αντίθετα, άστο καλύτερα.

Λες μετά: "Φτάσαμε εν έτει 2008 να ζητάμε ομολογίες πίστεως!"
Αυτό γιανα'μαι ειλικρινής δεν το κατάλαβα. Αν θες, εξπλαίην.

Λες: "αλλά η πολιτική δεν είναι μόνο θέσεις αλλά και χειρισμοί. Και οι χειρισμοί των άλλων περιορίζονται στο για όλα φταίει ο Ξύριζας".
ώπα, μισό... Αυτό που λες είναι η επιδερμίδα των γεγονότων, η οποία πρακτικά δεν με πολυαπασχολεί. Και όπως έχεις καταλάβει δεν είμαι άνθρωπος που άγομαι και φέρομαι από αναλύσεις άλλων. Κρίση έχω δική μου, μα τον Τουτάτη, και την εμπιστεύομαι διότι μου έχει αποδείξει ότι δεν με πουλάει. Ή τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν το'χει κάνει. Θα σου πω ένα παράδειγμα: με τον Σπίθα εξ αρχής διαφώνισα με κάποια πράγματα και όπως συζητήσαμε και πρόσφατα (όχι μόνο διά βλογς) του εξήγησα τους λόγους για τους οποίους τελικώς εγώ είχα δίκιο σε κάποια πράγματα που εξαρχής υποστήριζε. Ο Σπίθας από την άλλη όμως, εκτιμώντας τμηματικά και σωστά τις καταστάσεις σε πολλά πράγματα από μόνος του ουσιαστικά είχε καταλήξει επαγωγικά σε πράγματα που του'χα πει εξ'αρχής. Πρόκειται αναμφίβολα για σωστή πολιτική σκέψη, ασχέτως των όποιων διαφωνιών ή διαφορών. Αυτό στο λέω διότι ούτε εγώ είχα το μαγικό ραβδάκι να πέσω μέσα, ούτε ο Σπίθας διέγνωσε το λάθος και έκανε κωλοτούμπα (ή σε άλλες περιπτώσεις το ανάποδο). Απλά ο καθείς εκτίμησε τόσο την κατάσταση όσο και τους χειρισμούς με συγκεκριμένο τρόπο. Το λάθος σου εδώ είναι ότι πρακτικά προσαρμόζεις τους χεισισμούς στο πως παρουσιάζονται τα γεγονότα και όχι στα γεγονότα. Η ερμηνεία που κυκλοφορεί περί εξεγέρσεως αφήνει πολλά κενά, αρκετά εκ των οποίων αναφέρω και στο σεντόνι και τα οποία αν ισχύουν τότε δημιουργούν περαιτέρω "απορίες". Όταν έχουμε όμως αλυσίδα γεγονότων, υπεισέρχονται τα μαθηματικά: 1+1=2. 3 αποκλείεται να κάνει, διότιθ αν κάνει, τότε πρέπει να βρούμε από που προέρχεται και το επιπλέον νούμερο. Το θέμα δηλαδή δεν είναι στο ότι κάποιοι έχουν πέσει να φάνε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το τι υπάρχει από πίσω στην πραγματικότητα. Γι'αυτόν τον λόγο και καταλήγεις στο ότι "Κλείνω το συριζικο και λέγω πως πολλές δηλώσεις του Αλαβάνου και του μικρού Αλέκου ήταν ατυχέστατες, αλλά τι να κάνεις, σε άλλους πολιτικούς χώρους ήταν ΟΛΕΣ ατυχέστατες επιπέδου Μαρίας Αντουανέτας!"
Μέγα το σφάλμα σου: εδώ έγινε της πουτάνας το κάγκελο κι εσύ μου μιλάς για ατυχέστατες δηλώσεις, όταν πιο πάνω επεχείρησες να μου δείξεις ότι ήταν ο μοναδικός που προσπάθησε να ερμηνεύσει τα γεγονότα; Πως είναι δυνατόν να υπάρχει ερμηνεία μέσα από "πολλές ατυχέστατες δηλώσεις"; Αδύνατον. Γι'αυτό σου λέω, ξαναψάξε το.

Λες μετά: "ΛΑΟΣ, Καμποτζη και λοιπα: Λαικισμός, κινδυνολογία, υπερβολή και φασίζουσες κορώνες. Πολύ "πνευμα και ηθική" η όλη φάση με αποκορύφωμα το ιδιώνυμο της κουκούλας!"
Δηλαδή περίμενες κάτι διαφορετικό; :):):)

Εν συνεχεία όμως είναι το πιθο ενδιαφέρον: "Καλό αμα είσαι αμόρφωτος μικροαστος, τηλεορασάκιας και ελαφρά φοβικός τύπος."
Δηλαδή οι περισσότεροι πως είναι;;; Κατάλαβες τώρα γιατί έλεγα μετεκλογικά ότι καλό είναι να έχουμε και λίγο τον νου μας στον Καρατζαφέρη; Που αν θυμάσαι με είχες πει και λίγο υπερβολικό κιόλας...

Μετά: "Κατά τα άλλα μάλλον δεν θα γίνει και τίποτα αλλά η ιστορία έτσι γράφεται, σιγά σιγά, λοξοδρομώντας και κατά λάθος"
Αν παρατήρησες, τοι λέω κι εγώ στο τέλος του σεντονιού. Ότι δυστυχώς μάλλον δεν θα γίνει τίποτε πάλι. Το δυστύχημα είναι ότι ατούτη τη φορά ίσως το κόστος να είναι πολύ μεγαλύτερο. Διότι όπως ξαναείπα, έχουμε βάλει μπροστά τους πιτσιρικάδες, που είτε μας αρέσει, είτε όχι, είναι το μέλλον του τόπου.

Στα περί φαντασιακού τώρα, αν και συμφωνώ στα περισσότερα, έχω αρκετές ενστάσεις. Φυσικά και είναι Δημοκρατία το πολίτευμά μας, γι'αυτό ακριβώς και οι πολιτικοί τα μαγκώνουν από 15 πλευρές όπως λες. Αν θυμάσαι σχετικά πρόσφατα είχα σηκώσει ένα Περί Μύθων που έλεγα πολλά και διάφορα περί Δημοκρατίας. Ανεξήγητο δεν μένει τίποτε. Όπως έχεις καταλάβει, αν υπάρχει κάτι πέραν πάσης αμφιβολίας που να είναι εντός σχεδίου, αυτό ειναι το τι σηκώνω σε τούτο δώ το βλογ. Και επαναλαμβάνω τη θέση μου, ότι δεν πρόκειται για εξέγερση. Οι εξεγέρσεις είναι αλλιώς. Κι αναφορικά με το Ελληνικό Σύνταγμα, αν ανατρέψουν το υπάρχον κυβερνόν κόμμα θα το αντικαταστήσουν με κάποιο άλλο του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, άρα κάτι δεν πάει καλά.

Παρακάτω λες: "Είναι τυχαίο που το 90% των "στόχων" είναι σύμβολα της εξουσίας δηλ τράπεζες, αστυνομικά τμήματα και ο Τειρεσίας; Αν τώρα κάποιοι ΜΑΛΑΚΕΣ κοιτάνε το υπόλοιπο 10% (τα μαγαζάκια του κοσμάκη μπουχουχου) τότε απλούστατα κάνουν λάθος και δεν πρόκειται να μπω στην διαδικασία αυτή. Τα ίδια λέγανε και στον Κωλοκοτρώνη, τα ίδια λέγανε και στον Βελουχιώτη, τα ίδια λέγανε τα ΚΚδια το 73."
Μέγα σφάλμα: όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια πριν 2+ εβδομάδες, τα μαγαζιά ήταν το 60% των "απωλειών", μην σου πω και παραπάνω. Τον Τειρεσία τον έκαψαν πριν 3 μέρες. Τις μισές τράπεζες και βάλε, στο επόμενο διάστημα και πάει λέογντας. Όταν ξεκίνησε το όλο πανηγύρι τον έτρωγαν από κώλο δίκαιοι και άδικοι μαζί, ανεξαιρέτως και δίχως διακρίσεις. Είσαι πολύ λάθος σε τούτην την ερμηνεία που δίνεις. Όπως ήδη απάντησα στο άλλο σεντόνι, αν έρθω να σε χτυπήσω με το αμάξι με σκοπό να σε σκοτώσω, δεν αποτελεί δικαιολογία ότι δεν το ήθελα το γεγονός ότι τελικά μπορεί να τη γλυτώσεις με σπασπένο πόδι μόνο. Διότι πρακτικά κι ο ειδικός φρουρός το ίδιο λέει, ότι "δεν το ήθελα". Άρα με τους συλλογισμούς σου, δίκιο τελικά έχει ο Κούγιας: ο ειδικός φρουρός δεν έκανε και τίποτε το παιδί...

Λες παρακάτω: "Αναλαμβάνω λοιπόν την πολιτική ευθύνη και πάω να δω τηλεόραση :)
Ελπίζω οι παρούσες ζυμώσεις να οδηγήσουν σε μια επιστροφή της πολιτικής, η οποία ποτέ δεν πρέπει να υπήρξε στην Ελλάδα (άρα ο όρος επιστροφή είναι χαζός αλλά ποιος νοιάστηκε;)"
Συμφωνώ και ήταν πολύ εύστοχο το παράδειγμα. Αυτό λέω κι εγώ εξαρχής (του βλογ, όχι των γεγονότων). Αν θυμάσαι τα έλεγα (μαζί τα λέγαμε δηλαδή, όπως και με άλλους) για τις πυρκαϊές, για τις εκλογές, για τα πλείστα όσα. Το θέμα είναι ότι αν γίνει κάτι σωστό με λάθος τρόπο, οι πιθανότητες να πάνε μετά όλα στραβά είναι σχεδόν... άπειρες. Κι εν προκειμένω, αυτό που βλέπω είναι ότι το στραβό έχει αρχίσει να γίνεται από τώρα, εν τη γενέσει του.

"ΕΛΠΙΖΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΜΑΛΑΚΕΣ ΝΑ ΕΒΑΛΑΝ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ."
Ξέχνα το. Στην Ελλάδα είμαστε. Ευγενείς ελπίδες, ευσεβείς πόθοι.

Στη συνέχεια: "Για ποιους; Κάποιοι λένε τα αντίθετα, επίσης δογματικά."
Μα δεν το αρνήθηκα ποτέ. Δεν μπορώ όμως ν'αρχίσω να γράφω κάθε υπαρκτό ενδεχόμενο διότι το σεντόνι θα γίνει μαζί και πάπλωμα και υποσέντονο. Από τη στιγμή που έχω αναλύσει ότι είμαστε των άκρων κι εγ΄πιάνω ως παράδειγμα το ένα άκρο, εννοείται ότι το ίδιο συμβαίνει και για το άλλο άκρο. Αυτό έλειπε. Βέβαια εδώ υπάρχει μια μικρή μεν, σημαντική δε λεπτομέρεια: το ποιοις δηλαδή μπορεί να επηρεάζει καταστάσεις και αυτό είνια μεγάλη συζήτηση.

Λες περί γαλλικής επαναστάσεως: "Σαφέστατα λάθος. Και ισοπέδωση. Και άγνοια (δεν σου το είχα!)
Μιλάς για μια κοινωνία που είχε φτάσει στα όρια. Το παλάτι, η εκκλησία και οι φεουδάρχες ήταν ασύδοτοι και ο κόσμος ψωμολλύσαγε. Η κατάσταση αυτή ήταν η ίδια για 500 τουλάχιστον χρόνια. Έφτανε το άκουσμα της Αμερικάνικης επανάστασης και μια τυπογραφία για να το συνειδητοποιήσουν (είπαμε το πραγματικό και το φαντασιακό. αν δεν εχεις μέτρο σύγκρισης ΔΕΝ επαναστατείς). Και μόλις το έκαναν, αυτοί οι οποίοι λυμαίνονταν τον πλούτο της χώρας πήγαν όλοι στο διάολο. Η επανάσταση δεν είναι μια "δίκαια" διαδικασία. Μια επανάσταση ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ δίκαιο (γι αυτό και είχαν λυσσάξει οι χουντικοί να βαφτίζονται επαναστάτες και όχι πραξικοπηματίες. Σαν επαναστάτες (δηλ λαικό κίνημα) έπρεπε να μην πάνε καν φυλακή). Ξέχασαν όμως πως μια επανάσταση, αν αποτυχει, τότε "όλοι" οι επαναστάτες/μετέχοντες είναι "ένοχοι" και "άδικοι". Εννοείται πως η επανάσταση πάει ενάντια σε όλους τους "άλλους" (πχ το 21 δεν το έψαχνες αν ο Τούρκος ήταν "καλός". Τον έσφαζες και πήγαινες παραπέρα.)"
Κάτι κατάλαβες λάθος.
Πουθενά δεν είπα ότι αυτά που περιγράφεις δεν ισχύουν. Φυσικά και υπήρχε φτώχεια, μιζέρια και δυστυχία στην τότε Γαλλία. Και το ότι ξεσηκώθηκαν ο κόσμος ήταν το απολύτως αναμενώμενο. Εγώ όμως άλλο έθιξα: τις πρακτικές της γαλλικής επαναστάσεως. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά αλληλοσφάχτηκαν κιόλας, μήτε είναι τυχαίο όπως ορθότατα αναφέρεις ότι μετά επακολούθησε Ναπολέοντας. Όπου συμπτωματικά ή όχι, το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τον διαβόητο Μάη του 68, πάλι στην Γαλλία, τον οποίον καποιοι οψίμως έχουν ανακαλύψει εσχάτως, αλλά αποφεύγουν να μας που αφενός ότι μετά ξαναβγήκε ο ΝτεΓκώλ με ποσοστά... χούντας λατινικής Αμερικης, αφετέρου δε, που "απασχολήθηκαν" μετά οι πρωτεργάτες του τότε Μάη.
Εν ολίγοις, άλλο είπα, άλλο κατάλαβες. Δεν σε αδικώ, αφού άντεξες να φτάσεις ως εκεί δηλαδή. Λες και δεν ξέρω ότι τα κείμενά μου είναι παλούκια... :):):)

Κι αναφορικά με το αρχικό σου σχόλιο περί του πανκ, μη σε βράσω, πάλι στοπ παράδειγμα κόλλησες... :)

Η ουσία είναι ότι προβλήματα όντως υπ΄ραχουν και συμφωνούμε. Τα γεγονότα συμβαίνουν δίχως εμάς και νομίζω συμφωνούμε. Εκεί που διαφέρουμε, είναι στην ερμηνεία των γεγονότων.
περιμένω την απάντησή σου και στα υπόλοιπα.
Α, και όπως είπα, ευτυχώς που σε έχουμε πετύχει σε φάση διαβασματων και προσφάτως άρρωστο. Μας προστάτεψε ο θεός: διότι μόνο αυτός ξέρει πόσα θα έγραφες αν ήσουν πιο λάιτ... Μαλάκα δεν σε προλαβαίνω με τιποτε μιλάμε... :):):):):)

Hades είπε...

Σπίθα, αν μου επιτρέπεις ένα διάλειμμα αδελφέ να αναπληρώσω λίγο φαιά ουσία, με πήδηξε ο zaph ως πικρά θα διαπίστωσες...
Θα επανέλθω Δημήτριος και με 'σένα... :):)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Zaphod, Hades !

Καλά...
Θα περιμένω στην ουρά.
Χριστούγεννα θα κάνω ή θα περιμένω;
:D

@ Hades
Λίγο πιο μαζεμένα; ΑΝ..λέω

@ Ζaphod
:ρρ
Να πάρω καρέκλα και παναντόλ;

Προτείνω σημειολογική συζήτηση!
Είμαι ανωτέραθ μόρφωθηθ και τα αντιλαμβάνομαι, αμέθωθ...τσακ!

Zaphod είπε...

Συνεχίζουμε Δημήτριοι :ΡΡΡ

@hades


13. Χούντα κτλ. Γαμάτος! Συμφωνώ εν πολλοίς. Δεν ερχεται όμως σε αντίθεση με τίποτε απ όσα γράφω. Αυτός ο κάργα συντηρητικός και μπαγάσας λαός, συνεχίζει να κυβερνάται από τους ίδιους. Και εννοείται συνεχίζει να έχει τα ίδια μυαλά, συν το γεγονός πως καλόμαθε κιόλας και τώρα που του παίρνουν (ενίοτε αναίσχυντα) την κουτάλα εξεγείρεται.
Ο "γερος δημοκρατίας" και ο "εθνάρχης" ευθύνονται για μερικές από τις χειρότερες στιγμές της χώρας. Το ΜΟΝΟ που αναγνωριζω, και μαγκιά του κτλ, στον θείο Καρ-ΑΜΑΝ-lee είναι πως μας έβαλε στην ΕΟΚ. Αλλιώς θα ήμασταν και γαμώ τις Ταλιμπανίες!

Αντρέας: Μεγάλη μαγκιά που "έδιωξε τον αστυνόμο από την πόρτα" αλλά μέχρι εκεί. Η ασυδοσία της δεξιάς έγινε ασυδοσία της και-καλά-αριστεράς. Και ακόμα χειρότερη γιατί όταν από την πείνα πας στο ρετιρέ συνήθως συμπεριφέρεσαι σαν καραγκιόζης νεόπλουτος.


14. "Μπορείτε να τα συνδυάσετε όλ'αυτά; Ποιοι είναι οι σημερινοί πολιτικοί; Η so called γενιά του Πολυτεχνείου. Ποιοι είναι οι σημερινοί γονείς; Η so called γενιά του Πολυτεχνείου. Ποιοι είναι οι σημερινοί συνδικαλιστές; Η so called γενιά του Πολυτεχνείου. Ποιοι είναι οι πλέον κραταιοί δημοσιογράφοι; Η so called γενιά του Πολυτεχνείου. Και πάει λέγοντας. Να το θέσω αλλιώς: ποιοι είναι αυτοί που μας έχουν πολώσει στα δυο αντίθετα άκρα; Μπίνγκο: Η so called γενιά του Πολυτεχνείου, μια γενιά που αποφάσισε να κάτσει στον καναπέ μέχρι να πεθάνει, μόνο και μόνο επειδή κάτι που έκανε νόμισε ότι ήταν κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά έκανε."

Πέστα μην τα λέω μόνο εγώ και νιώθω και μαλάκας. Μεγαλύτεροι underachievers ΔΕΝ πρέπει να υπάρχουν. Αυτή η γενιά, που ανάθεμα και απ όσους μας κυβερνούν ήταν κανένας τους κάτι παραπάνω από ένας μπαγλαμάς εκεί μέσα (αυτοί που τράβηξαν το κουπί κατά κανόνα παρέμειναν στον εξω-αριστερό χώρο και εκτός αξιωμάτων), είχε όλες τις ευκαιρίες να πάει την χώρα μπροστά. Και επέλεξε την κουταλα. Τέτοιοι είμαστε, τέτοιοι μας αξίζουν.
Και η δική μας γενιά (τα παιδιά τους δηλ) είμαστε τα ίδια και χειρότερα. Βολεψάκηδες και βυσματίες wannabe. Τουλάχιστον τα παιδιά "που τα σπάνε" είναι πιο ειλικρινή από εμάς, έστω και προς το παρόν.


15. Κύρκος. Λυπάμαι που το λέω αλλά αισθάνομαι απογοητευμένος από τον κύριο. Τι θα πει "τους απαγορεύω στο όνομα της αριστεράς"; Ποιος είσαι και ποια είναι η αριστερά; Καμία θρησκεία μήπως και δεν το ξέρω και σε έχει και αρχιερέα; Δυστυχώς ο Λεωνίδας εδώ και χρόνια ήθελε να είναι και ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ και αυτές οι ακροβασίες δεν οδηγούν πάντα σε σωστές κουβέντες.



16. Λαζοπουλος. Πανέξυπνος και συμφεροντολόγος. Απλά πράγματα.


17. "Και δυστυχώς, όσο περισσότερο παρακολουθώ τα πράγματα, τόσο περισσότερο πείθομαι ότι η όλη ιστορία ήταν (και είναι) υποκινούμενη και στημένη."
Δεν βλέπω στοιχεία. Αν ήταν στημένο, κάποιος θα έκανε κίνηση. Όλα τα κόμματα πιάστηκαν στον ύπνο, τα ΜΜΕ είναι αλλού για αλλού και όλοι ακόμα προσπαθούν να ερμηνεύσουν αυτό που ο Σπίθας (για να μην παραπονιέσαι :ΡΡ), εγώ και άλλοι είδαμε με το πρώτο.

Αυτό που βλέπεις είναι ατσούμπαλες κινήσεις πολλών να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα - κυρίως από την μεριά της εξουσίας. Βλέπεις του δημοσιογράφους και γελάς. Αντί για ρεπορτάζ τους παίρνουν τηλ οι μπάτσοι και τους λένε τι να γράψουν (συνήθεια που πρακτικά παγιώθηκε από την σύλληψη της 17Ν και δώθε)

Η ιστορία που είχε γίνει με την Αμαλία, οι μαζώξεις με τα δέντρα (και με την Αμαλια θα επιμείνω μιας και ήμουν μέσα από νωρίς και ξέρω πράγματα) έδειξαν τα εξής:
* Υπάρχει κόσμος, διαφόρων διαφορετικών ιδεολογιών που βλέπει πως κάτι δεν πάει καλά. Θέλει να αντιδράσει, αλλα δεν εμπιστεύεται κανένα κόμα, καθώς νιώθει προδομένος ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ. Εμπιστεύεται πολύ περισσότερο ενα blog, ενα sms η ένα mail από ένα γνωστό του. Άσε που αν πάει στην μάζωξη και δει κόμμα το κραζει (έγινε για τα δέντρα στον Σύριζα, και για την Αμαλία έφαγε κράξιμο ο Αβραμό και ο Μπενιζελ όταν "δήλωσαν συμπάθεια").
* Οι ιδεολογίες γι αυτούς είναι περσινά ξινά σταφύλια. Βασικό κριτήριο είναι η αποτελεσματικότητα (τι να την κάνεις την ιδεολογία όταν δεν μπορείς να σβύσεις τις φωτιές στην Ηλεία;)
* Αφού δεν υπάρχει ιδεολογία καθαρή, ούτε πολιτικός στόχος, απλά "αποτελεσματικότητα", ο αμοραλισμός είναι άμεσο συναπάντημα. Γιατί να νοιάξει τον άλλον που σπάει το κατιτις του; Είδε κανένα "καλύτερο" του (πολιτικούς, δημοσιογράφους, αστυνομικούς πχ) να φέρεται με σεβασμο και νομιμότητα; Αντιθέτως βλέπει ατιμωρησία στις δικές τους παραβατικές συμπεριφορές και αυστηρότητα στις δικές του. Εύκολο πχ: είναι αδίκημα το να πετάς μολότοφ. Ενας πιτσιρικάς που το κάνει φλερτάει με την φυλακή. Ένας ματατζής που έπιασε μία και την πέταξε πίσω, σε άτομα που ΔΕΝ έχουν προστατευτικές στολές, άρα η πράξη του ήταν ΑΠΕΙΡΩΣ πιο επικίνδυνη, ΞΕΡΕΙ πως ΔΕΝ θα τιμωρηθεί. Ο κόσμος αυτό εισπράτει εδώ και χρόνια. Αλλά, σαν τα ψάρια στα κοπάδια, νόμιζε πως η μαλακία θα γίνει στους "άλλους" και όχι στον ίδιο. Όταν όμως ο ψυχάκιας έφαγε έναν "φυσιολογικό" πιτσιρικά, που θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας, ε τότε μαζί με "τα Εξάρχεια" εξαγριώθηκαν οι πάντες. Ακόμα και η ηρωίδα μου η κερα-Μαρία.

Zaphod είπε...

Πάμε στο δια ταύτα
(τώρα που σας βρήκα θα σας μπιιιιιιπ!!!!)

Αστερόεσσα είπε...

Σόρρυ που διακόπτω το "μπιπ" σας από το zaphod, αλλά ακόμη δεν κατάλαβα πώς ερμηνεύει τα "griots".

-Ως κίνημα;
-Ως εξέγερση;
-Ως επανάσταση;

Γιατί μέσα από μία ιστορική ανασκόπηση που πάει μέχρι τη Μαρία Αντουανέττα και τη Γαλλική Επανάσταση δεν κατάλαβα ποιος πρέπει να αποκεφαλιστεί, για να ξέρω όταν θα ξεσκονίζω τη λαιμητόμο μου.

Τα σέβη μου στις κυρίες σας! :)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Λήγει ο χρόνος σου:D

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Στο ζαφώδ αναφέρθηκα!
Έχει 3ώρες που είναι στο βήμα!

Zaphod είπε...

Ποιος φταίει;

Έλα ντε! Ποιος εχει τα ηνία της χώρας εδώ και 30χρόνια και στερέωσε τα υπάρχοντα θεμέλια της διαφθοράς, της παραδοσιακής "εχθρας" του ΕΛ κράτους με τον πολίτη, της γραφειοκρατίας, της μίζας, του λαδώματος και της θεοποίησης της ανικανότητας που κερδίζει όταν έχει βύσμα;

Ποιος θεωρεί τον πολίτη υπήκοο και όχι πολίτη; Ποιος ενώ είναι "υπηρέτης" του λαού συμπεριφέρεται σαν να είναι το κράτος το τσιφλίκι του;

Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί, δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι, δεν είναι όλοι οι αστυνομικοί. Το κακό όμως πως όσοι είναι έτσι ΠΡΟΚΟΒΟΥΝ. Οι παραβατικές τους συμπεριφορές ενθαρρύνονται από την κλίκα. Εχω γνωστούς που μπήκαν με όρεξη σε δημόσιες υπηρεσίες, παιδιά που έχουν μάθει στις σχολές τους να δουλεύουν με σύστημα και οργάνωση. Και οι παλιοι (που παίρνουν και το χοντρό πακέτο) ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΛΕΝΕ! Εχω γνωστούς που είναι αστυνόμοι και δεν είναι σαν τον ψυχάκια. Σπανίως γίνονται υψηλόβαθμοι. Ξέρω δημοσιογράφους που δεν είναι παπαγαλάκια. Συνήθως αμοίβονται χειρότερα από τον κάθε Σόμπολο και τον κάθε Pretender-η.

Φταίνε όλοι αυτοι (η κλίκα...) για την δημιουργία μιας νέας (φαντασιακής ή "πραγματικής" είναι αδιάφορο) γενιάς no future; Ναι. Και τι κάνουν; Αντί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους επιστρατεύουν την χειροτερη δυνατή λύση. Την λύση της απαξίωσης και της βίαιης (ας μην κοροιδευομαστε είναι θαύμα που δεν εχουμε και άλλους νεκρούς) καταστολής.
Και εδώ φταίμε και μεις. Γιατί η γενιά μας τους γιγαντωσε και εξακολουθεί να τους δικαιώνει.

Το παν είναι να μείνουν οι ίδιοι στον καναπέ - και ο "κύριος κοινός" να τρομάξει και να τους ζητήσει να τον "σώσουν" από τους βίαιους αυτούς πιτσιρικάδες.




Ασχολούμαστε με τις βιτρίνες και όχι με τους ΤΟΝΟΥΣ χημικών, οι οποιοι (εκ των έσω αυτό, γιατί ρώτησα κατι φίλους μπατσόνια) τελικά ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΙ. Αυτήν την στιγμή το κράτος ΣΚΟΤΩΝΕΙ όλους τους πολίτες που είναι στο Σύνταγμα, στα Εξάρχεια και αλλού. ΟΛΟΥΣ, απλά θα φανει σε βάθος 5ετίας ή 10ετίας, όπου ο Καραμανλής θα είναι μακρινό -κακό-όνειρο. Μα και οι ΠΑΣΟΚοι με τους αγρότες κτλ τα ίδια δεν έκαναν;

Περιμένεις ηθική από κάποια παιδιά ενώ η εξουσία μας είναι κάργα ανήθικη;
Απλά ότι εισπράτουν το επιστρέφουν στο μέτρο που μπορούν και ξέρουν.
Και ας μην ξεχάσω να πω πως οι μισοί (τουλάχιστον) από αυτούς που σπάνε τα των "νοικοκυραίων" είναι ασφαλίτες του κερατά. Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Εχουν αλλάξει νομίζεις νοοτροπία αυτές οι υπηρεσίες από την εποχή που έφαγαν τον Λαμπράκη; Τι έγινε και αλλάξανε;

Τα "δικά μας παιδιά" κυνηγάνε τις τράπεζες και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Επιμένω. Ορίστε και ο απολογισμός τις πρωτες μέρες (8/12): http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/08/1602655.htm

Ψάχνουμε για σκοτεινά κέντρα; Να στα πω εγώ: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, εσύ και εγώ. Kαι κοντά στο κομματικό κράτος τα ΜΜΕ-φερέφωνα που εκβιάζουν την πολιτεία και εκβιάζονται από αυτήν (θυμήσου πόσα κανάλια έχουν άδειες; θυμήσου την κωλοτούμπα της κυβέρνησης για το ταμείο τους)


Πρόταση λοιπόν: Αν θελεις να φύγει το πρόβλημα χτύπα τις αιτίες και όχι τα συμπτώματα. Και η αιτία είναι (όπως είπες και εσύ) κυρίως η μαλακία που μας δέρνει τόσα χρόνια. Αν από τα γεγονότα αυτά ξυπνήσουν έστω και λίγοι, τότε όλο αυτό θα είναι κέρδος και όχι ζημιά.

Zaphod είπε...

σε 10 λεπτα κύριε πρόεδρε!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον Ζaphod!!!

Πώς θα μπορούσα άλλωστε να διαφωνήσω με τον εαυτό μου??
:):)

Άριστος, αλλά αντιγραφέας ο μπαγάσας
Τά έχω γράψει σέ δέκα ποστ!!
Δείτε το "Παραλογισμός" 5-6 ποστ μου πίσω..

Και αυτά από τα πρόσφατα ποστ μου!!
..............................

"Εμείς πού ήμασταν και τι κάναμε?

Ό,τι και τώρα.

Διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις.


Το πολιτικό και ιδεολογικό χώρο δεν τον κέρδισαν αυτοί, αλλά τον παραχωρήσαμε και τον δώσαμε εμείς.

Εμείς που σήμερα διαφωνούμε με τα πολιτικοκοινωνικά αδιέξοδα. Μια κοινωνία που παρακολουθεί και μένει "άφωνη" βλέποντας σκάνδαλα και κλεψιές πίσω από την πλάτη της, αλλά μπροστά της και φωναχτά στην τηλεόρασή της. Εκ των υστέρων και επί ματαίω λένε προς το παρόν οι ενδείξεις. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Επιτρέπουμε να κυβερνούν ασημαντότητες!

Κατά την γνώμη μου αποτελούν μειοψηφία με μοναδικό προσόν τους το Θράσος!

Οι "πολιτικώς ορθοί" εξακολουθούν να μηρυκάζουν και να προσπαθούν, αλλά αδυνατούν να παρέμβουν αποτελεσματικά και να περιορίσουν ή να περισώσουν τα προσχήματα.

Περί γνωστών καταστάσεων τυρβάζουν.

Συμπέρασμα:

Η δημιουργία μιας νέας πολιτικής αντίληψης δεν μπορεί να γίνει με όρους και τρόπους που στο παρελθόν απέτυχαν. Η διαμαρτυρία και η καταγγελία κατά των σημερινών κυβερνώντων είναι και πάλι "μία από τα ίδια". Δεν αρκεί πια.

Όσο αρνούμαστε να ψάξουμε τις αιτίες και να τις βρούμε μέσα στους χώρους μας, τότε τους ίδιους και τους ίδιους, αυτούς θα έχουμε στο κεφάλι μας. Δεν διακρίνω καμιά "νέα", δυναμική και σύγχρονη αντίληψη. Αν η φωνή διαμαρτυρίας δεν πραγματώσει νέους κανόνες και θεσμούς θα ποτελέσει μία ακόμη απογοήτευση.

Για το "δια ταύτα."

Όσο ο κρατικός μηχανισμός διαμορφώνει συσχετισμούς και εμείς δεν επεμβαίνουμε στην καθημερινότητα, τότε θα μπαίνουμε στο περιθώριο ως μια "φωνή διαμαρτυρίας" και ανεξαρτήτως ποσοστών -που ανεβαίνουν και κατεβαίνουν σαν ασανσέρ σε άδεια πολυκατοικία-.

Η κοινοβουλευτική αριστερά πρέπε να κριθεί για τις προτάσεις της και τη συνέπεια λόγων- πράξεων. Να επανεξετάσει τη στάση της και να μην παρασύρεται από δημοσκοπήσεις και λαϊκισμούς.

Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, του ρεαλιστικού και της πράξης.

- Να αντιδράς και να καταδικάζεις το "μη δίκαιο" είναι απαραίτητο και αναγκαίο.

- Να καταφέρεις να το αποτρέψεις και να το περιορίσεις όμως είναι το ζητούμενο.

- Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το "σύστημα" επικυριαρχεί!

- Η αριστερά αντιδρά, αλλά στο "ξένο" γήπεδο. Δεν όρισε ακόμη τον χώρο της στην πράξη και στην καθημερινότητα.

Υστέρησε...

- Δεν τον περιφρουρεί σωστά και αυτή είναι η μεγάλη δική της ευθύνη. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες ούτε λόγος να μασάμε τα λόγια μας!
Στο κοινοβούλιο αναδεικνύει τα θέματα και τα υπερασπίζεται με πολιτικό ρεαλισμό και διακριτά. Είναι κοινώς αποδεκτό.

- Οι ασθενέστεροι οικονομικά και κοινωνικά πληθαίνουν, δυστυχώς.
Στην καθημερινότητα η αδικία αυξάνεται και το αντίδοτο δεν βρέθηκε.
Ο ασθενής δεν θα ζήσει κάνοντας μόνο διαμαρτυρίες και πορείες. Έχει εξαντληθεί υπό το βάρος μιας παράλογης αντιφατικότητας. Αυτός να φωνάζει, να τρέχει και να πληρώνει τα σπασμένα, διαρκώς και κατ 'επανάληψη χωρίς να βλέπει φως από πουθενά.

Φωνές μόνο και διαμαρτυρίες οδηγούν σε κοινωνικοπολιτικό εγκλεισμό.
Ο εργαζόμενος, ο βιοπαλαιστής και ο άνεργος θα τρέξει , θα φωνάξει και θα διαμαρτυρηθεί.
Μετά θα γυρίσει στο σπίτι θα κοιτάξει τους λογαριασμούς που πέφτουν βροχηδόν στο κεφάλι και θα πάει στον καθρέφτη.
Θα πάει και θα δει να του χαμογελά, αυτός εκεί ο ψεύτης..
Πάλι και πάλι στα ίδια, παράλογε καθρέφτη!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Αυτά και άλλα παρόμοια θα τα βρείτε
γραμμένα σε σχόλια μου και σε ποστ, τουλάχιστον 100 φορές:):)
Αυτή είναι η λογική μου:)
"Στάσου εκεί κοντά σε σένα"
μέχρι και ποίημα ο μπαγάσας το έκανα!

Γι αυτό φωνάζω για την καθημερινότητα και την στάση ζωής και τη συνεχή κριτική χωρίς εκπτώσεις στα εκάστοτε κόμματα.
!!!!
Πρόεδρε:)

Zaphod είπε...

@hades
(σχόλιο)

"Ενάντια στην κρατική καταστολή "διαδηλώνουν" άλλοι, και όχι οι μαθητάδες, τους οποίους παρεμπιπτόντως έχω δει 2-3 φορές λίαν προσφάτως σε πορείες."

Δεν χρειάζεται να μπορείς να το πεις μερικές φορές. Η αιτία που τους οδηγεί εκεί παραμένει. Ειπαμε, από τους μικρούς δεν περιμένεις πολιτική, αλλά συναίσθημα.


"Γι'αυτό και ξελαρυγγιάζομαι να λέω ότι τα παιδιά απλώς τα έχουν βάλει μπροστάρηδες κάποιοι επιτήδειοι για άλλους λόγους."

Μπααααα, αν μερικοί είδαν φως και μπήκαν, αυτο είναι άλλο καπέλο,όχι όμως και οργανωμένο σχέδιο! Στο ξαναλέω, ένα οργανωμένο σχέδιο θα είχε και στόχο.


"Τι πάει να πει "ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ ΟΤΙ ΠΕΙΝΑΣ";;;;;; "
και
"Στο 1984 το φαντασιακό χρησιμοποιείτο για να πλάθει συνηδείσεις και γεγονότα, ακριβώς κατά το πλάθω κουλουράκια. Το πραγματικό είναι πραγματικό, το φαντασιακό, φαντασιακό. Αν τα μπλέξουμε, τη γαμήσαμε και ψόφησε."

Αυτό συμβαίνει ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.
Η κοινωνία του 1984 βασιζόταν στην επιβολή της φαντασίας στην πραγματικοτητα. Σου έλεγαν πως τα πράγμα πάνε καλύτερα, άρα πηγαίνανε. Εν ανάγκη άλλαζες και την ιστορία για να φαίνεται αυτό. Οι προλετάριοι του 1984 ήταν ελάχιστα πάνω από την κατηγορία του ανδραποδου, όμως δεν το έπαιρναν καν χαμπάρι.
Οσο πιο ψηλά ήσουν στην ιεραρχία του κόμματος τόσο πιο πολύ παράλογος έπρεπε να είσαι (διπλή σκεψη) και να πιστεύεις, ειλικρινά, τα ίδια σου τα ψέμματα.

Εδώ όμως υπάρχει η πληροφόρηση. Αν μια τυπογραφική μηχανή έκανε την Ευρώπη μπουρδέλο, σκέψου τι μπορεί να κάνει το internet. Αν δεν ξέρεις πως ζει (και τι σου κάνει μάνα μου) ο αποπάνω, τότε δεν μπορείς να συγκρίνεις, άρα ούτε και να επαναστατήσεις. Μένεις στο "έτσι είναι τα πράγματα" και άντε να γίνεις κατσαπλιάς ή κλέφτης στα βουνά (που περεμπιπτόντως υπήρχαν στην Ελλάδα μέχρι το 1943 αδιαλλειπτα)

Γι αυτό το λόγο και τα ΜΜΕ παραποιούν συνειδητά ή ασυνείδητα την πραγματικότητα (όχι μόνο εδώ, γενικώς). Στόχος τους είναι η αλήθεια να γίνει ψέμμα για να διαιωνίσει την ύπαρξη της εξουσίας άρα και την δικιά τους.


"Μα τότε θα ήταν εξέγερση, αυτό λέω κι εγώ. Τότε θα έδειχνε ότι υπήρχε κάτι χειροπιαστό από πίσω, κάτι που να αντιστοιχεί στα προβλήματα του κόσμου."

Όχι φίλε μου.ΑΥΤΟ θα έδειχνε πως υπήρχε σχέδιο. Η τυφλή εκτόνωση απλά μας δείχνει πως δεν πάμε καλά. Τα υπόλοιπα τα έγραψε ο polse εδώ: http://polsemannen.blogspot.com/2008/12/blog-post_17.html
και το ξανακλέβω: "Πραγματική εξέγερση, πραγματική επανάσταση, με αίτημα την ολοκληρωτική αλλαγή στην υπάρχουσα μούχλα θα γίνει όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι και το παρόν κρατικό μόρφωμα ή χρεοκοπήσει, διότι δεν μπορεί να παράξει αρκετό πλούτο με την μορφή προϊόντων ή υπηρεσιών, ή λιγότερο πιθανό, μετά από μια λεγόμενη "εθνική καταστροφή". Τότε ο αγανακτισμένος κόσμος θα κάψει την Εκάλη, το Μαξίμου και το "σπιτάκι" του κ. Ρουσόπουλου, όχι το περίπτερο της κερά Μαρίας και το Peugeot 106 XR του '95 που έχει ο κυρ Μπάμπης."


ΚΚΕ : δεν τα ξαναλέω, για μένα έχασαν και τα τελευταία υπολείμματα αξιοπρέπειας που είχαν. Το διάβασες το άρθρο του Κούλογλου;


ΣΥΡΙΖΑ: ΟΚ δεν τους γουστάρεις :Ρ

Άλλο προσπάθεια ερμηνείας και άλλο ερμηνεία! Αναγκαστικά όταν βρίσκεσαι σε νέο πρόβλημα και προσπαθείς να το ερμηνεύσεις θα κάνεις και λάθη. Όλοι έκαναν (εχω διαβάσει απίστευτες μαλακίες από πολιτικούς). Το κακό είναι πως ΜΟΝΟ ο σύριζα δείχνεται με το δάκτυλο.


"Αυτό γιανα'μαι ειλικρινής δεν το κατάλαβα. Αν θες, εξπλαίην."
Σε λίγο θα ζητηθεί από το Σύριζα να υπογράψει πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων!


"αλλά το τι υπάρχει από πίσω στην πραγματικότητα."

Ξαναλέω πως εγώ δεν το βλέπω. Ειναι κινήσεις στον βρόντο παιχτών που παίζουν τους ίδιους ρόλους που έπαιζαν εδώ και χρόνια. Απλά δεν ξέρουν τον νέο παίχτη.


"Φυσικά και είναι Δημοκρατία το πολίτευμά μας,"

Διαφωνώ. ΆΝτε να την πεις....κληρονομική "δημοκρατία"


"Μέγα σφάλμα: όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια πριν 2+ εβδομάδες, τα μαγαζιά ήταν το 60% των "απωλειών", "

Οχι, δες το λινκ της ναυτεμπορικής στο προηγουμενο μου σχολιο


"Άρα με τους συλλογισμούς σου, δίκιο τελικά έχει ο Κούγιας: ο ειδικός φρουρός δεν έκανε και τίποτε το παιδί..."

Κοιτα, αν νομίζοντας πως εξοντώνοντας τον φρουρό λύσαμε το πρόβλημα, τότε κάνουμε λάθος.



"Ξέχνα το. Στην Ελλάδα είμαστε. Ευγενείς ελπίδες, ευσεβείς πόθοι."

Ε τότε την επόμενη φορά (αν....) τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα!



"Εγώ όμως άλλο έθιξα: τις πρακτικές της γαλλικής επαναστάσεως. "
Δεν θα μπορούσαν να είναι άλλες σε εκείνες τις συνθήκες.


"Κι αναφορικά με το αρχικό σου σχόλιο περί του πανκ, μη σε βράσω, πάλι στοπ παράδειγμα κόλλησες... :)"
Αφού πας να τραβήξεις λαγούς από το καπέλο! Μορφωμένοι οι πάνκηδες! πρρρρ!!


Α, η αρρρρρρωστια μου πέρασε και σε καιρούς αναβρασμού κόβω το διάβασμα. Εγώ Χριστόδουλας ΔΕΝ γίνομαι!




@αστεροεσσα

"Σόρρυ που διακόπτω το "μπιπ" σας από το zaphod, αλλά ακόμη δεν κατάλαβα πώς ερμηνεύει τα "griots"."

1. Σε συγχωρώ τέκνον +σουβλόγησον+

2. Ερμηνεία μου: τυφλή οργή, αποτέλεσμα συνεχόμενων λαθών και αισθήματος προδοσίας από μια κυβέρνηση που είχε το ελεύθερο να κάνει πολλά και τα έκανε όλα χειρότερα. Για την γενιά no future αναφέρθηκα πολλές φορές. Αν δεν αλλάξει το πράγμα θα επανέλθει χειρότερο, όπως και η στρατοκαυλία μερικών. Είναι χρυσή ευκαιρία που όμως προβλέπω να πηγαίνει χαμένη γιατί γίνεται τόσος ντόρος για τις βιτρίνες και όχι για την ταμπακιέρα που είναι η χρεωκοπία του υπάρχοντος μοντέλου άσκησης της εξουσίας σε όλα τα επίπεδα.

Είμαστε στην φάση που οι πολίτες προσπαθούν να "συνετίσουν" τον βασιλιά και την Μαρία Αντουανέτα. Και ανησυχώ...


Παρηγορηθείτε όμως. Αν γίνει κανένα μπαμ, θα φάνε και μας μαζί διότι πλέον είμαστε κατεστημένο! Πως νιώθετε ως προνομιούχοι;


Α, το αν κάτι είναι επανάσταση ή όχι, εξέγερση ή οχι κτλ πρέπει να απαντηθεί από αυτους που το κάνουν και όχι από αυτούς ενάντια στους οποίους γίνεται!

Δηλαδή τι θα έλεγε ο Παπαδόπουλος; Πως επί ημερών του δεν είχαμε δίκαιη κυβέρνηση; Η θα ελεγε περι στρατοκρατίας; Η θα έλεγε πως δικαίως οι εξεγειρμένοι εξεγείρονται;


Μόνο οι δημοκρατίες επιτρέπουν (θεσμικά τουλάχιστον) την ύπαρξη αυτών που θέλουν να τις γυρίσουν τούμπα



@all
Αμοραλισμός της εξουσίας και χημικά (στο γρήγορο) http://www.skai.gr/master_avod.php?id=104780&cid=47659&bc=47659&lsc=2

Ακούστε το και ας είναι κάμποσο, αξίζει!


Ουφ!

Zaphod είπε...

@σπίθας

Δεν διαφωνούμε επί της αρχής αλλά επί της διαδικασίας.

Θεωρείς πως τα παιδιά "παρασύρονται" από κάποιους, εγώ θεωρώ πως υπάρχουν απόπειρες αλλά κυρίως αποτυχημένες. Δεν κουμαντάρονται εύκολα τούτοι!

Αρχίζω και αλλάζω γνώμη όμως σε αυτό που έλεγα πως είναι στο χέρι της αριστεράς να δώσει στόχους. Νομίζω πως τελικά είνια στο χέρι της αριστεράς να πάρει καμιά ιδέα γιατί μας τα έχουν κάνει τσουρέκια με τους στόχους τους τόσα χρόνια!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Zaphod είπε...

Α, μόλις ολοκλήρωσα!!

(οργασμικές φωνές γυναικών στο background)


love&kisses
zaphod

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Ζaphod
Όχι δεν είπα ότι "παρασύρονται¨από κάποιους! Δεν με λεν Παπαρήγο:)

Λέω αυτό που λες ακριβώς!

Συμφωνώ απόλυτα με το τελευταίο σχόλιο σου.

Αλλά ρε πρόεδρε, να σου πώ κάτι?
Αντί να γράψεις όλα αυτά...ουφ και πάλι ουφ, ουφ, γιατί δεν έκανες κάτι πιο απλό?

Γράψε:
"Συμφωνώ με το Σπίθα" και έχεις καθαρίσει:):)

Θάσουν και ξεκούραστος!!
+ΣΟΥΒΛΌΓΗΣΟΝ+

Zaphod είπε...

@σπίθας

:ΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ

(σοβαρότης όχι μαλακίες)


ΟΚ. Συμφωνώ με τον σπίθα, που συμφωνεί με μένα εκεί που διαφωνόντας συμφωνούσαμε!

Καλό;

Hades είπε...

@Σπίθα
Φυσικά και το θέμα είναι κοινωνικοπολιτικό, γι'αυτό αν θυμάσαι είχα και κάποιες ενστάσεις σε κάποιους ισχυρισμούς σου στην αρχή. :)
Είναι γνωστό ότι πάντοτε θα υπάρχει βία, και από το κράτος και από διάφορες ομάδες. Αυτό δεν το αρνήθηκε ποτέ κανείς. Το θέμα είναι ότι η βία είναι πάντα βία. Δεν υπάρχει -πράγματι- ολίγη βία και περισσότερη βία. Το μόνο που μπορεί να διαχωρίσει κάποιες καταστάσεις είναι η τυχόν ιδεολογία.
Κι εν προκειμένω ιδεολογία δεν υφίσταται καμία. Γι'αυτό και δεν υπάρχει η παραμικρή εξέγερση.
Φυσικά και ισχύει ότι "η ΠΟΛΙΤΙΚΉ έιναι και η διαχείριση των συμβόλων και των προτύπων αλλιώς έχουμε μια κοινωνία που αποδομείται". Γι'αυτό και τα όσα έγιναν με το περιβόητο πανό στην Ακρόπολη ήταν κατάπτυστα και κατακριτέα.
Αναρωτιέμαι γιατί δεν διαθέτει κανείς το σπίτι του για κάτι αντίστοιχο. Ούτως ή άλλως εξαρχής έχει γίνει λόγος για "δικαιολογημένη συσσωρευμένη οργή". Έτσι δεν είναι;

Συμφωνώ απόλυτα με το ότι "Αυτό που ζούμε το τελευταίο δεκαήμερο είναι η ολοκληρωτική κατάρρευση των αξιών μιας κοινωνίας. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο: ούτε το κράτος, ούτε η κυβέρνηση, ούτε τα πολιτικά κόμματα, ούτε η πανεπιστημιακή κοινότητα. Η υποκρισία θριαμβεύει σ΄ αυτό το θλιβερό τοπίο ως η μόνη σταθερή «αξία»." και ειλικρινά δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω επί τούτου.

Στα περί υποκρισίας που αναφέρεις, γιατί πιστεύεις ότι ανέφερα σε κάποιο σημείο το παράδειγμα των καταλήψεων; Χρόνια τώρα γίνονται υποκινούμενα γεγονότα, ακόμη και σε τομείς ζωτικής σημασίας και νευραλγικούς όπως η Παιδεία και πάντοτε εθελοτυφλούσαμε. Ξαφνικά λοιπόν ανακαλύπτουμε εκ νέου την Αμερική, ότι συμβαίνουν και αυτά (αλί, αλί...). Εδώ είχε πάρει τ'αφτί μου προ λίγων ημερών ότι έκαναν διαπραγματεύσεις λέει (νομίζω) ο Πρύτανης του Μετσοβείου με τους καταληψίες να ξεκινήσουν πάλι τα μαθήματα και φάγαν πόρτα. Εμ, πως να μη φάνε; Χώρια τη ρόμπα της διαπραγμάτευσης.

Εννοείται ότι πρέπει να ακούμε τις κραυγές αγωνίας των μαθητών. Τόπος που δεν το πράττει είναι καταδικασμένος. Πρέπει όμως να αφουγκραζόμαστε και το κατά πόσον οι φωνές είναι σωστές. Εγώ λοιπόν να πω τι; Ότι μαθητές που μιλάνε σαν συνδικαλιστές ξέρουν τι λένε; Θυμάμαι πριν κάποια χρόνια που γίνονταν κάποιες καταλήψεις που έβγαιναν μαθητές και έλεγαν "αν περάσουν αυτές οι αλλαγές δεν θα μπορύμε να κάνουμε τίποτε για εμάς, να πηγαίνουμε στο θέατρο κλπ". Ποιο θέατρο; Έχει δει ποτέ κανείς μαθητή να μηγαίνει μόνος του στο θέατρο; Μόνο το θέατρο του παραλόγου υπάρχει σε αυτήν τη χώρα. Το να βγουν οι μαθητές και να πουν "γιατί να πηγαίνουμε σε φροντιστήρια αφού υπάρχει το σχολείο", ναι είναι υγιές. Το να πουν ότι "τα σχολεία δεν μας προσφέρουν κάτι και πρέπει ν'αλλάξει" ναι, είναι υγιές. Και μακάρι να τα έλεγαν αυτά οι μαθητές. Πως όμως να πάρω στα σοβαρά έναν μαθητή, ένα παιδί που μου μιλάει για την ανεργία; Πλάκα κάνουμε τώρα; Τότε αν είναι έτσι, να το ρωτήσω και την άποψή του για την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Επίσης, εξαιρετικά εύστοχο το παράδειγμα περί καταναλωτισμού.
Αναφορικά με τη Σημαία, θα υπενθυμίσω το εξής: γνωστή η ιστορία του Γλέζου, μην επανερχόμαστε. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι οι ντε και καλά συνεχιστές της ιδεολογίας του Γλέζου είναι άτομα που καίνε τη σημαία. Είπα όμως, εθνική σχιζοφρένεια.

Εννοείται ότι απουσιάζουν τα σύμβολα και τα πρότυπα, καθώς και οι σωστές αξίες και ιδανικά. Και δεν φταίει μόνο το σύστημα, φταίνε και οι γονείς σε αυτό και είμαι κάθετος. Αλλά φταίμε κι εμείς οι ίδιοι: δες πχ το πρόσφατο περιστατικό με τον Παρθενώνα. Το αίσχος το ίδιο. 'Εχοντας μπερδέψει την πούτσα με τη βο*ρτσα όμως, μέχρι κι αυτό δημοκρατική έκφραση το βαφτίσαμε. Τελικα ο μόνος που δεν έκανε δικαίωμα της δημοκρατικής χρήσης του ήταν... ο ειδικός φρουρός μου φαίνεται. Αφού όλα τα υπόλοιπα δηλαδή είναι εκφάνσεις δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Παρακάτω λες: "Είναι ίδιον των νιάτων να θέλουν να υποδηλώσουν την παρουσία τους και να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή τους,
Αυτό είναι νομοτελειακό και πρέπει να το σεβόμαστε.
Καθήκον μας επίσης να βάζουμε και να ξεχωρίζουμε τις διαχωριστικές γραμμές.

Λάθος η βιασύνη και η εκ του ασφαλούς προβολή και σύγκριση τους, πρός το παρόν.
Να μάθουμε να ζυγίζουμε.
Ο καθένας με τα μέτρα του.

Μην παραβλέπουμε και την ανάγκη των ανθρώπων να "φτιάχνουν" ήρωες και να μεγενθύνουν καταστάσεις, ανάγκη ζωτική.
Αυτό θέλει και την αρωγή της παιδείας και λιγότερη έπαρση.
Που βάζουμε το μέτρο;
Ας κάψουμε και την Εθνική βιβλιοθήκη;
Ποιός αγαπητέ θα με σταματήσει να σου αραδιάσω άλλες 50 λόγους που δεν έπρεπε να γίνει;
Επίσης άλλους 1000 τρόπους που θα μπορούσαν να κάνουν και δεν έχουν κάνει
εκτός από αυτό;

Ερωτήματα που βέβαια αναφέρονται σ'ένα θέμα πολύ σοβαρό για να παρουσιάζεται με ελαφρά τη καρδία και με κυρίαρχο το θυμικό μας.
Αυτοσυγκράτηση.

Και που αρχίζει και που σταματά ο ακτιβισμός ;

Είναι εύκολο και είσαι έτοιμος να βάλεις τα όρια του.
Ας δώσεις την έννοια του ακτιβισμού, κατ'αρχήν.
Και πότε αυτός έγινε το πρώτιστον από άλλες άξίες;"

Νομίζω δεν θα μπορούσα να το έχω θέσει καλύτερα. Με κάλυψες απόλυτα.

Συμφωνώ κι εγώ ότι πρέπει να δοθούν άμεσα πολιτικές λύσεις, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που στα χωνω για τον Κουβέλη. Γενικά χρειάζεται πλήρη αναδιάρθρωση το ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ μας ρεπερτόριο. Απλά και ξάστερα. Εδώ μιλάμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να εξετάζει συνεργασίες και συνδυασμούς. Της πουτάνας γίνεται παντού και αυτοί ήδη έχουν μοιράσει υποργεία. Πλάκα κάνουμε τώρα; Δεν υφίσταται σοβαρό κόμμα στην Ελλάδα πλέον, οι πολιτικοί είναι σε τεράστιο βαθμό διεφθαρμένοι ή απλά ανίκανοι και χρειαζόμαστε νέες ιδέες και νέα μυαλά. Νέα, όχι τόσο στην ηλικία διότι από το να μας βγουν νέοι Τσίπρες να λείπει το βύσσινο. Ας κάτσουν στο πτυελοδοχείον τους.

Ουδείς είπε ότι οι νέοι δεν είναι έξυπνοι. Φυσικα΄και είναι. Και μάλλον είναι πιο έξυπνοι απ'όσο ημασταν εμείς στην ηλικία τους. Καλώς ή κακως όμως δεν είναι θέμα εξυπνάδας, είναι θέμα εμπειρίας. Οι νέοι είναι σαν σφουγγάρια: στο περιβάλλον που θα τους έχεις θα αφομοιώσουν τα ανάλογα ερεθίσματα. Αυτήν την στιγμή λοιπόν κάποιοι ηλίθιοι και επιτήδειοι τους έχουν βγάλει μπροστάντζα και πλασάρουν ντε και καλά εξέγερση των νέων. Παπάρια μάντολες. Οι νεοι απλά γουστάρουν τζέρτζελο, τους έχουν πείσει κι ότι κάτι μεγάλο κάνουν αυτήν την στιγμή και μπαίνουν με κάθε ικμάδα ζωντάνιας τους. Αυτά όμως είναι επικίνδυνα παιχνίδια, τα οποία δεν μπορούν ν'αντιληφθούν ένεκα της μειωμένης εμπειρίας τους. Ναι, όντως μπορούν ν'αντιληφθούν τη διαφθορά, αλλά μέχρι ενός σημείου. Αν τους μιλήσεις για τα λάθη της οικογενείας τους θα πάνε να σε δαγκώσουν,. Δεν είναι έτσι όμως.

Αναφορικα΄με τα όσα λες στον zaph περί ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο που έχω να πω είναι ότι ο Αλαβάνος από πλέον συμπαθής μου έγινε πλέον αντιπαθής και μαζί το κόμμα του ολόκληρο. Βέβαια, βοήθησε τα μέγιστα κι ο Τσίπρας σε αυτό, μην λέω και ψέμματα. Τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες αποτελούν μεγαλέιο φασιστικού μανιφέστου και όχι αριστερές θέσεις.


Ουφ... zaph, έρχεται και η σειρά σου σε λίγο, κάτσε να ξεκουραστώ λίγο. Μ'έχετε πηδηξει αμφότεροι.... :):)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καλό ρε Zaphod, μια χαρά...

Αλλά εκεί που λέμε 'δόξα τω θεώ"
"Βοήθα Παναγιά" ήρθε ο HADES!!

Δηλάδή έλεος, παραδίνομαι, έκανα λάθος είμαι αθώος!!
Και τώρα έβαλε ζόρικα και η Αστερόεσσα!
Την κουκούλα μου, να φύγω:D

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ρε φίλε, hades
Κοίτα τι μου 'στειλε ο ζαφώδ !! :)

Εκτός αυτού πήγε στην Αστερόεσσα να της πει ότι είναι εξαιρετικό το ποστ της !!

Να τον μπουφλίσω ή να πάμε για ούζα;

Ρε συ μήπως είναι παπατζής και χάνουμε τα λόγια μας τζάμπα;

Ή μεταμελήθηκε ο απολωλός;

+Σουβλόγησέ τον+ !!

Zaphod είπε...

Εαν επιτρέπεται, επι της διαδικασίας, οι μπούφλες και το ούζο με ζαλίζουν. Ο τρίτος δρόμος προς τον σοσιαλισμό προστάζει τσίπουρο!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ρακί!!
Αυτός που προστάζει...
πληρώνει συν τοις άλλοις:):)

Ο hades έχει το λόγο!!

Hades είπε...

@zaph
(συνέχεια)
Πολυτεχνείο: βασικά μαλάκα θα σε πουν ούτως ή άλλως, όπως και 'μένα και πολλούς. Είτε το γουστάρουμε είτε όχι, στην Ελλάδα κάποια θέματα είναι "μην αγγίζετε" και το Πολυτεχνείο είναι σαφώς ένα απ'αυτά. Εδώ αν ρωτήσεις κάποιον -όχι ειρωνικά- πως εξηγεί το γεγονός ότι έγινε το 73 και ακολούθησε χούντα ακόμη χειρότερη ως το 74 θα σε κοιτάξει κατ' αρχήν σαν χάνος και μετά θα αρχίσει να σε λέει και φασίστα. Τι να λέμε μετά... Ουδείς αμφισβητεί ότι κάποιοι έκαναν όντως κάτι που πίστευαν, αλλα΄δεν ήταν μόνο αυτό. Υπήρχαν και άλλα...

Αναφορικά με τον Κύρκο, προσωπικά μου άρεσε πολύ. Σε ξενίζει το γιατί είπε "τους απαγορεύω να χρησιμοποιούν το όνομα της αριστεράς". Κατ' αρχήν μην παραβλέπεις το γεγονός ότι ο Κύρκος έχει μια άλφα ιστορία γενικώς αλλά και ειδικώς στην αριστερά. Δεύτερον, το γιατί το είπε νομίζω το εξήγησε επαρκώς. Και πρακτικά δεν καταλαβαίνω την "απορία" σου, μιας και πέραν του ΣΥΡΙΖΑ η αριστερά στο σύνολό της (ακόμη και η εξωκοινοβουλευτική που θεωρητικά είναι υπέρ της βίας, ακόμη και της ένοπλης) έχει αποστασιοποιηθεί από τα γεγονότα.

Δεν διαφωνώ ότι ο Λαζόπουλος είναι όντως πανέξυπνος, αλλά δεν θα τον χαρακτήριζα απλά συμφεροντολόγο.

Το γιατί θεωρώ ότι η ιστορία είναι εξαρχής στημένη νομίζω το ανέπτυξα πλήρως. Απλά θεωρώ ότι εσύ κινείσαι πιο πολύ συναισθηματικά. Κι εγώ πχ κάποια κομμάτια του παζλ τα θεωρούσα άσχετα και έλεγα σιγά τ'αβγά μωρέ. Τελικώς μάλλον δεν είναι έτσι. Αποδεικνύεται ότι οι κατά τα λοιπά ηλιθιότατες πορείες για το άρθρο 16 ουσιαστικά δυναμίτιζαν το κλίμα, το έφτιαχναν. Μόνο έτσι δηλαδή μπορεί να εξηγηθεί η τωρινή στάση Τσίπρα, τον οποίον μόνο ηλίθιο δεν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω. Ως επίσης δεν θεωρώ τυχαία την αρχική στάση Αλαβάνου, η οποία δεν έχει την παραμικρή διαφορά από την στάση Μπένυ αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές (και ελπίζω να θυμάσαι τι γράφαμε τότε για το θέμα Μπένυ). Όπως δεν το θεωρώ τυχαίο ότι "κεφάλια" και μη των αναρχικών έχουν αποστασιοποιηθεί με δηλώσεις τους, όπως δεν θεωρώ τυχαίο το ότι το ΚΚΕ ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά απέχει επί 2+ βδομάδες της κλασικής ξύλινης φρασεολογίας του, όπως δεν θεωρώ συμπτωματικό ότι η εξωκοινοβουλευτική αριστερά έχει μείνει εκτός. Δεν μπορεί τα πάντα να είναι συμπτώσεις, κάποια άλλη εξήγηση θα υπάρχει στην οποίαν τίποτε να μην είναι σύμπτωση, όσο κι αν μου κάθεται στον λαιμό.
Λες ότι "Αν ήταν στημένο, κάποιος θα έκανε κίνηση". Μα έκανε: ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό γιατί δεν θες να το δεις;
Και αν μη τι άλλο όπως έχεις καταλάβει δεν περιμένω από άλλους να μου διαμορφώσουν άποψη και ΙΔΙΩΣ από τα ΜΜΕ (μπρρρρρρρρ).

Είναι γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που διαφέρει από την πλέμπα. Αναφέρεις το παράδειγμα της Αμαλίας. Να σου υπενθυμίσω κάτι που εσύ μου έχεις πει, ότι τελικώς μαλλιά κουβάρια γίνατε, τουτέστιν πολύς κόσμος μπήκε επειδή είδε φως. Το ότι οι περισσότεροι είναι της πλάκας δεν αποκλείει και το ότι υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι, άνθρωποι που θέλουν να πράξουν, να δράσουν κλπ. Και δεδομένου πως έχουμε αποδείξει ότι της πλάκας είμαστε στα περισσότερα θέματα, γιατί δηλαδή να μην είμαστε έτσι και τώρα; Ίσα, ίσα, ακούγεται συνεπέστατο.

Διερωτάσαι: "Ποιος εχει τα ηνία της χώρας εδώ και 30χρόνια και στερέωσε τα υπάρχοντα θεμέλια της διαφθοράς, της παραδοσιακής "εχθρας" του ΕΛ κράτους με τον πολίτη, της γραφειοκρατίας, της μίζας, του λαδώματος και της θεοποίησης της ανικανότητας που κερδίζει όταν έχει βύσμα;
Ποιος θεωρεί τον πολίτη υπήκοο και όχι πολίτη; Ποιος ενώ είναι "υπηρέτης" του λαού συμπεριφέρεται σαν να είναι το κράτος το τσιφλίκι του;"

Και απαντάς: "Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί, δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι, δεν είναι όλοι οι αστυνομικοί"
Η δική μου απάντηση είναι ΕΓΩ.
Εγώ φταίω που τους ψηφίζω, εγώ που ξεχνάω τα σκάνδαλα, εγώ που ξεχνάω ότι με πηδάνε πατόκορφα, εγώ ο αμνήμων, εγώ που δεν διεκδικώ τα δικαιώματά μου, εγώ που πετάω τη γόπα από το παράθυρο του αυτοκινήτου, εγώ που περιμένω πως και πως τις εκλογές για κανά ρουσφετάκι, εγώ που φοροδιαφεύγω επειδή το κάνουν και οι άλλοι, εγώ που πέρνω δάνειο που ξέρω ότι θα μου γίνει ο πάτος σαν υπόνομος προκειμένου να το αποπληρώσω, ΕΓΩ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
Διότι όπως λες ότι δεν είναι όλοι οι πολιτικοί, δεν είναι όλοι οι αστυνομικοί κλπ, έτσι δεν είναι και όλοι οι πολίτες. Μια κοινωνία σάπια και διεφθαρμένη δεν μπορεί να έχει υγιές (πχ) πολιτικό σύστημα.
Δεν φταίμε δηλαδή μόνο "και εδώ", όπως λες. Φταίμε εξαρχής.

Οι πολιτική στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουν διαλέξει την οδό της απαξίωσης και της βίαιης καταστολής όπως λες, και δη, προκειμένου να μας κρατήσουν στον καναπέ, απλούστατα επειδή ξέρουν ότι του καναπέ είμαστε ούτως ή άλλως. Στην συγκεκριμένη περίπτωση απλά παραμένουμε στον καναπέ όπως σε κάθε άλλη περίπτωση. Ουδεμία διαφορά. Γιατί ν'ασχοληθούμε πχ με τα χημικά; Βγαίνει κανείς έξω να τα φάει με το κουτάλι; Ή μήπως ενδιαφερθήκαμε ποτέ για τον διπλανό μας για να το κάνουμε τώρα; Αστεία πράγματα.
Κι αναφορικά με τη βίαιη καταστολή που λες, αυτό που εγώ έχω καταλάβει είναι στην συγκεκριμένη ιστορία ιδίως την πρώτη βδομάδα έβγαζαν τα ΜΑΤ έξω απλά για να ξεσπάει πάνω τους ο κόσμος και να ξεθυμάνει έτσι η κατάσταση. Αν είχε δωθεί εντολή για βίαιη καταστολή σίγουρα θα είχαμε κι άλλα θύματα.
Λίγο πιο πάνω είπες ότι τα κόμματα πιάστηκαν στον ύπνο. Διαφωνώ. Κατ' εμέ ιδίως η κυβέρνηση και ξύπνια να ήταν πάλι δεν θα μπορούσε να είχε κάνει τίποτε. Να έκανε τι δηλαδή; Να έβγαζε έξω τον στρατό (όπως κάποιοι επιτήδειοι άφησαν να διαρρεύσει); Να απαγόρευαν τις συγκεντρώσεις (όπως κάποιοι επιτήδειοι εμφάνιζαν ως μαθηματικώς βέβαιο); Να έλεγαν στα ΜΑΤ σαπίστε τους στο ξύλο και ας μην ξαναπερπατήσουν ποτέ; Καλώς ή κακώς, η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε δυνατότητα αντίδρασης. Δεν το αναφέρω ως δικαιολογία, το αναφέρω ως πιθανό γεγονός. Δεν έχει τόσο να κάνει με ύπνο δηλαδή, νομίζω είναι σε άλλο επίπεδο η ιστορία.

Ρωτάς (και είναι πολύ εύστοχο): "Περιμένεις ηθική από κάποια παιδιά ενώ η εξουσία μας είναι κάργα ανήθικη;
Απλά ότι εισπράτουν το επιστρέφουν στο μέτρο που μπορούν και ξέρουν."

Μα αυτό είναι μέγα σφάλμα. Δηλαδή αν ο πολιτικός βγαίνει με την κουμπούρα και καθαρίζει κόσμο θα το κάνω κι εγώ επειδή μου δίνει το παράδειγμα; Μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για να έχω ακόμη μεγαλύτερες απαιτήσεις από τους πολιτικούς είναι το να είμαι ΕΓΩ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ. Δεν το κατάλαβα δηλαδή, πρώτα θα περιμένω από τους άλλους να συμμορφωθούν προκειμένου να βάλω μετά μυαλά εγώ; Στο κάτω κάτω της γραφής εγώ είμαι ό,τι είμαι επειδή εγώ έγω θέσει τα στάνταρ του εαυτού μου κι όχι επειδή με τη δική μου ανηθικότητα επιθυμώ να αντιδράσω σην ανηθικότητα των άλλων.

Για τα όσα αναφέρεις περί ΜΜΕ δεν θα διαφωνήσωσε τίποτε. Εδώ μετά τις ελογές του 2004 είχε βγει η Ελευθεροτυπία με πρωτοσέλιδο "Γιώργο χάσαμε" και στις "ψιλές απόψεις" είχε αντίστροφη μέτρηση "τόσες και σήμερα έμειναν" λες και είμαστε στον στρατό και περιμένουμε την απόλυση. Πικραμένη ιστορία τα ΜΜΕ και φταίμε εμείς που τα τρέφουμε. Ας ήταν όλα στο μηδέν να σου'λεγα για πότε θα άλλαζαν ρότα μετά.

Εν συνεχεία: "Πρόταση λοιπόν: Αν θελεις να φύγει το πρόβλημα χτύπα τις αιτίες και όχι τα συμπτώματα. Και η αιτία είναι (όπως είπες και εσύ) κυρίως η μαλακία που μας δέρνει τόσα χρόνια. Αν από τα γεγονότα αυτά ξυπνήσουν έστω και λίγοι, τότε όλο αυτό θα είναι κέρδος και όχι ζημιά."
Νομίζω τα είπες όλα, δεν έχω κάτι να προσθέσω. Το πρόβλημα είναι ότι ο καθρέπτης είναι επώδυνη δουλειά που απ΄ό,τι φαίνεται μας χτυπάει στο τεράστιο ΕΓΩ μας...

Hades είπε...

@Αστεροέσσα
Κατ' αρχήν έχετε το ελεύθερο μανδάμ να συμμετέχετε ελεύθερα στα μπιιιιιπ μας με τα δικά μας. Λες δηλαδή κι όταν οδηγούμε έξω ότι ακούγονται λιγότερα... :):):)

Hades είπε...

Σπίθα, οι ρακές και τα τσίπουρα είναι δικαιολογία να αποφύγεις τις απαντήσεις, παλικάρι μου; :):):)

Zaphod είπε...

@hades

*** "Και πρακτικά δεν καταλαβαίνω την "απορία" σου, μιας και πέραν του ΣΥΡΙΖΑ η αριστερά στο σύνολό της (ακόμη και η εξωκοινοβουλευτική που θεωρητικά είναι υπέρ της βίας, ακόμη και της ένοπλης) έχει αποστασιοποιηθεί από τα γεγονότα."

Όχι τόσο, όσο νομίζεις. Εδώ θυμήθηκε να βγάλει αφίσες η ΚΟΕ (!)

*** "Το γιατί θεωρώ ότι η ιστορία είναι εξαρχής στημένη νομίζω το ανέπτυξα πλήρως"
Μπααααα :)


*** "όπως δεν θεωρώ τυχαίο το ότι το ΚΚΕ ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά απέχει επί 2+ βδομάδες της κλασικής ξύλινης φρασεολογίας του,"

Εγώ νόμιζα πως λένε τα ίδια.... απλά όταν έφαγαν χοντρό σιχτίρι από τους δικούς τους, τα μάζεψαν και άρχισαν τα μεσοβέζικα. Το ΚΚΕ εχει πολλές συμπληγάδες. Δεν θέλει/μπορεί να αλλάξει καθόλου, τα γεγονότα το ξεπερνούν, δεν θέλει να χάσει την αριστερά από τον Σύριζα (λες και παίζουμε ποδόσφαιρο ένα πράγμα) με αποτέλεσμα να λέει άλλα αντ άλλων. Π.χ. : Ιστορική μαλακία της Αλέκας πως η "πραγματική" επανάσταση δεν θα σπάσει ούτε τζάμι!

*** "Μα έκανε:"

Και ποια ήταν αυτή; Φασαρία για 10 μέρες δεν είναι κίνηση, δεν είναι στόχος ή σκοπός. Όταν λέμε κίνηση εννοούμε ΚΙΝΗΣΗ.

*** Αμαλία: Καλά είχε γίνει της πουτάνας, όπως και σε κάθε τέτοια πρωτοποριακή κίνηση. Έκανε όμως ένα καλό. Έδειξε πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει (θυμήσου πως η ιστορία συνήθως γράφεται κατά λάθος). Ακριβώς όμως επειδή δεν υπήρχε κοινός στόχος ή σκοπός δεν υπήρξε συνέχεια, ή τουλάχιστον συνέχεια χωρίς Μ.Λ., Λ.Μ, εσωτερικού, εξωτερικού κτλ. Οι επόμενες αντίστοιχες καταστάσεις (αν και απείχα, έμαθα όμως ότι) είχαν καλύτερα αποτελέσματα.


*** "ΕΓΩ". Και γω. Νομίζω πως το έγραψα παρακάτω. Το ζήτημα είναι πως με τέτοιους λαούς, έχουμε τέτοιους ηγέτες, αλλά και με τέτοιους ηγέτες δεν μπορείς να κάνεις καλύτερο λαό. Αυγό ή κότα;


*** "Βία και απαξίωση". Νομίζω πως το ανέπτυξα μεγαλοφυώς εδώ: http://aeisixtir.blogspot.com/2008/12/elementary-watson.html.
Την εξουσία την βολεύει η φασαρία γιατί αποπροσανατολίζει από την ουσία. Δεν είναι τυχαίο που βαράγανε τους μικροί και όχι τους μεγάλοι. Δεν είναι τυχαίο που βρεθήκανε τόσοι ασφαλίτες κουκουλοφόροι με δοκάρια και πέτρες στα χέρια. Εντέλει θέλανε να γίνει μπουρδέλο, ελπίζοντας πως η κερα Μαρία θα τους πει "κοπανάτε τους όλους". ΓΙ αυτό και το ενορχηστρωμένο κλάμα από τα ΜΜΕ.


***"Βγαίνει κανείς έξω να τα φάει με το κουτάλι;"
Δεν εξαφανίζονται, μην φοβάσαι. Μπαίνουν στα σπίτια μια χαρά.


*** "Να έκανε τι δηλαδή; "
Στα έχω πει και κατ ιδίαν. Όλες οι κινήσεις της φόρτισαν το κλίμα.


*** "Δηλαδή αν ο πολιτικός βγαίνει με την κουμπούρα και καθαρίζει κόσμο θα το κάνω κι εγώ επειδή μου δίνει το παράδειγμα;"

Έτσι πάει δυστυχώς. Αν είσαι πολίτης και βλέπεις πως υφιστασαι βία, πως ο παραβάτης δεν τιμωρείται κτλ, οι περισσότεροι θα δράσουν αναλόγως. Ο τιμητής, εκπρόσωπος, υπερασπιστής κτλ του λαού και του νόμου πρέπει να τηρεί το νόμο αλλιώς κανείς δεν θα το κάνει σε βαθος χρόνου. (και ...)Γι αυτό και είμαστε μπουρδέλο, διότι μερικοί έχουν μείνει σε εποχές χουντικής μπατσικής ατιμωρησίας.




@σπίθας

Για ρακές είμαι πάντα μέσα!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Hades
Αποφεύγεις τα ουσιώδη, ρε τσίπη ?
Ρακί ή κρασί ή τσίπουρο ?

Απάντα ρε λαοπλάνε και μην πας να ξεφύγεις με σεντονιάδες!!

@ Zaphod
Σαφέστατος,,:):)
"Κεράστε εσείς και εγώ πίνω ό,τι πείτε!"

Τσίπουρο έχω αλλά δεν στο δίνω :)

Μαζί σου πίνω ότιδήποτε εκτός από τσίπουρο!!!

Αστερόεσσα είπε...

1. Εγώ δε θέλω τσίπουρο.
Θέλω ... δεν ξέρω τι θέλω... αλλά ξέρω τι δεν θέλω.

2. Για ρεκόρ Γκίνες το πάτε, ποιος θα γράψει τις μακρύτερες σεντονιάδες;

3. Ο δρόμος για το σοσιαλισμό βασικά απαιτεί να καθαρίσουμε 10 εκατομμύρια Έλληνες και να μείνουμε μια παρέα νοματαίοι, γιατί οι λοιποί είναι άχθος αρούρης. Αλλά ανθρωπιστικά δε μου πολυπάει.

4. Εμένα τα Χριστούγεννα μου βγαίνει μια διάθεση βασιλόφρονος, άντε βαρελόφρονος.

Ως εκ τούτου....

5. Καλά Χριστούγεννα!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

ΤΣΙΚΑ ΜΠΟΥΜ!
Και μου την πέφτετε μες τη ζάλη μου!!!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Οκτώ χρόνια δημιουργικής λογιστικής επί Σημίτη και πέντε χρόνια επί Καραμανλή μας πουλάνε την καραμέλα της λιτότητας, του σφιγμένου ζωναριού, των ιδιωτικοποιήσεων για να μην αυξηθεί το δημόσιο χρέος, για νάχουμε "πρόσωπο" στας Ευρώπας, και εν μια νυχτί δίνουν 28 δις ευρώ στους τραπεζίτες.



Εχει χαθεί η κοινωνική συνοχή, την παιδεία την θέλουν ιδιωτική τα δύο μεγάλα κόμματα, λεφτά για την υγεία δεν βρήσκουν, η άμυνα εικονική προσοδοφόρα μόνο για τους προμηθευτές, η αγροτιά αφανίζεται, ο τουρισμός και η ναυτιλία σε χέρια λίγων, η αστυνόμευση του εντυπωσιασμού και με μεγάλα ελλειματα. Η Εκκλησία αφορολόγητη τόριξε στις bysiness. Την ίδια ώρα τα ασφαλιστικά ταμεία επενδύουν σε τοξικά ομόλογα, ο γενικός πολιτισμού σαλιαρίζει, οι δουλιές φύγαν Τουρκία και Βαλκάνια, οι μαγαζάτορες εξαφανίζονται πολύ πριν τα χθεσινοβραδινά γεγονότα, Εμπορικά κέντρα των αγορών της πλουτοκρατίας ξεφυτρώνουν περισότερα από τις ανάγκες μας.
Η ηχώ του Θεού επί της γής κάνει Real Estate. Η δικαιοσύνη παρουσιάζεται με δεμένα χέρια συνήθως αργή, αναποτελεσματική και ενδεικτική της ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ
Εσείς με ένα σπαρακτικό σχεδόν εξαρτημένο τρόπο τάχετε με το Συριζα, μήπως εκεί στο κάτω κόσμο βλέπετε ΑΝΑΠΟΔΑ, Ή ΘΈΛΕΤΕ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΤΣΙ;;;

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά! :D

Κώστας είπε...

Ό,τι ποθείς, φίλε Άδη! Καλή χρονιά!

Panos Konstantinidis είπε...

Άδη λες πολλές αλήθειες και πρέπει να πεθάνεις :D

doctor είπε...

Που είσαι ρε φίλε;

Καλή χρονιά!

doc

Hades είπε...

Αν και έχει μπαγιατέψει το όλο θέμα (είπαμε, είμαστε ευαισθητοποιημένος λαός):
@zaph
Σας έχω αφήσει τόσον καιρό και όλο σκατά τα κάνετε. Με τα γαμημένα τα τσίπουρα θα κάνουμε τίποτε; :):):)

@Σπίθα
Σιγά μην και δεν την έλεγες εσύ... :)

@Αστερόεσσα
Η αλήθεια είναι, αγαπητή, ότι ανακάλυψες αργά ετούτο το ιστολόγιο, διότι με έχεις πετύχει πολύ ντεφορμέ. Που να δεις το έτος 2007 ιδίως εγώ τι έγραφα (διότι αν μη τι άλλο οι άλλοι "δύο" το'χουν παραχέσει εσχάτως... :):):) )

@Διόνυσο
Φίλε μου κατ' αρχήν καλωσήλθες. Αν και δεν μου τα λες καλά. Διερωτάσαι αν τα βλέπουμε στον Κάτω Κόσμο ανάποδα; Απλό: Όχι, τα βλέπουμε απλώς αντικειμενικά. Δεν έχω ανάγκη κανέναν πούστη και τα χώνω σε όλους όσο και όπως πρέπει. Διότι λίγο να είχες ψάξει σε τούτο το βλογ θα είχες δει τι χέσιμο έχω ρίξει σε όλους. Και στη νουδού, και στο πασοκ και σε όποιον υπάρχει. Να άφηνα τον ΣΥΡΙΖΑ στην απ'όξω γιατί; Πόσω δε μάλλον όταν στις τελευταίες εκλογές πρακτικά μόνο καλά σχόλια έγραφα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Αλαβάνος και ο θλιβερότατος Τσίπρας και το κόμμα ολόκληρο μόνο του επέλεξε έναν δρόμο κατάπτυστο.
Και σπαρακτικά ήταν μάλλον τα κατηγορώ σου, όχι οι θέσεις μου στις οποίες εμμένω αμετακίνητος. Εξάλλου άλλοι είναι αυτοί που κάνουν τις κωλοτούμπες αν έχεις διαπιστώσει (ναι, για το δίδυμο της συμφοράς λέω).

@Μικρό ανάλογο
Επίσης, επίσης, τα καλύτερα εύχομαι... :)

@Κώστα
Ν'ασαι καλά ρε Κώστα, κι εσύ το ίδιο...

@Πάνο
Κατ' αρχήν καλωσήλθες. Μάλλον δεν έχεις ακουστά την παροιμία, κακό σκυλί ψόφο δεν έχει... :):)

@Δόκτορα
Άστα να πάνε Δόκτορα, μούντζες πρέπει να έχω φάει, δεν εξηγείται αλλιώς... Καλή χρονιά και σε'σένα αδελφέ...