(προσοχή, ακολουθεί πολιτική ανάλυση επιπέδου... Καλά, αφήστε τις καραμπίνες, πλάκα κάνω)
Το λεπόν.
Οι δημοσκοπήσεις (που συχνά πυκνά καταντούν δημοανασκολωπήσεις, αλλά τέλος πάντων δεν είναι τόσο απλές όσο φαίνονται, όχι για άλλον λόγο αλλά επειδή βασίζονται στην στατιστική.
Η οποία στατιστική δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιστήμη του ψεύδεσθαι διά των αριθμών (κρατήστε το αυτό, είναι μεγάλη κουβέντα και δεν είναι και δική μου). Διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό ότι (πχ) "ανέβηκε τόσο το ΠΑΣΟΚ και πέρασε στην πρώτη θέση, ενώ η προηγούμενη δημοσκόπηση έδειχνε τόσο" και πάει λέγοντας.
Α, ναι;...
Κανόνας πρώτος: δημοσκόπηση με δημοσκόπηση δεν είναι ποτέ ίδιες. Μια δημοσκόπηση έχει δυο βασικότατους παράγοντες (ντάξει, περισσότερους έχει, αλλά εν προκειμένω αυτοί οι δύο είναι οι σημαντικότεροι): πρώτον, το δείγμα πάνω στο οποίο έγινε και δεύτερον, τον τρόπο της έρευνας (που είναι και όλα τα λεφτά). Δεν θα κάτσω να σχολιάσω πολύ το δεύτερο διότι ουσιαστικά εκεί βρίσκεται μεγάλο μέρος της ουσίας της στατιστικής, αλλά πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και η ίδια δημοσκόπηση με λίγο διαφορετική επεξεργασία των αποτελεσμάτων μπορεί να δώσει τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα.
Όταν λοιπόν βγαίνουν και σου λένε ότι το προηγούμενο γκάλοπ έδειχνε αυτό ενώ τούτο 'δώ δείχνει εκείνο, κανονικά θα έπρεπε να αποσαφηνίζουν πως έγινε το ένα γκάλοπ και πως το άλλο. Διότι -μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας- τα πολιτικά παιχνίδια που ανελλιπώς και ασταμάτητα παίζονται στην Ελλάδα είναι τόσα που αθώες δημοσκοπήσεις δεν υπάρχουν (μην ξεχνάμε αυτές των εκλογών όπου όλος ο "πράσινος" τύπος προσπαθούσε να διαμορφώσει ρεύμα με δημοσκοπήσεις άλλ'αντί άλλων. Τα θυμάστε τα του ΣΚΑΙ που για κάμποσες μέρες απαιτούσε συγγνώμη, μην επανέρχομαι).
Επίσης, σημαντικό ρόλο σε μια δημοσκόπηση παίζουν οι ερωτήσεις. Όχι το ποιες θα είναι, διότι αυτές πάνω κάτω είναι ίδιες, αλλά το πως θα διατυπώνονται. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές οι ερωτήσεις είναι τεχνηέντως ασαφείς (μια φορά με είχαν πάρει τηλέφωνο για δημοσκόπηση. Πρέπει να βλαστήμησαν την ώρα και τη στιγμή. Όχι για άλλον λόγο αλλά επειδή τους την έλεγα συνέχεια ότι οι ερωτήσεις είναι ασαφής και δεν μπορώ αν δώσω παραπλανητική απάντηση). Θα δώσω ένα πολύ χοντροκομμένο παράδειγμα για να το καταλάβετε. Την επικαιρότητα την παρακολουθούμε όλοι, λιγότερο ή περισσότερο. Ξέρουμε λοιπόν ότι εδώ και κάμποσο καιρό σκάνε σκάνδαλα, το ένα μετά το άλλο. Για την ακρίβεια, έχουμε συνηθίσει να τ'ακούμε, οπότε όταν κάποιος μας ρωτήσει "θεωρείτε καλή την εικόνα του πρωθυπουργού;" εμείς αυτομάτως το συνδυάζουμε με τις τελευταίες εξελίξεις. Στην πραγματικότητα όμως η ερώτηση είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να αντιστοιχεί στην εικόνα του πρωθυπουργού από το 2004 κι έπειτα. Για το τελευταίο διάστημα η ερώτηση είναι "θεωρείτε καλή την εικόνα του πρωθυπουργού μετά τις τελευταίες εξελίξεις"; Ο απλός και απονήρευτος ερωτηθείς θα δώσει την ίδιαν ακριβώς απάντηση και στις δύο ερωτήσεις πιστεύοντας ότι είναι η ίδια ερώτηση, μόνο που στις δημοσκοπήσεις ίδια ερώτηση δεν υφίσταται. Όπως και να'χει, η διαφορά έγκειται στην επεξεργασία του αποτελέσματος. Στην μία περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι ότι "η εικόνα του πρωθυπουργού δεν είναι καλή από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα" και στην δεύτερη ότι "η εικόνα του πρωθυπουργού χάλασε από τα σκάνδαλα". Την πιάνετε τη διαφορά; Ερμηνευτικά είναι παραπάνω από τεράστια. Να το εξειδικεύσω τώρα λίγο. Μπορεί αν υπάρξει ερώτηση "τι θα ψηφίζατε στις εκλογές;". Ο λογικός άνθρωπος θα σκεφτεί ότι αν γίνουν τώρα εκλογές θα ψηφίσει "αυτό". Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει και η ερώτηση "τι θα ψηφίζατε αν γίνονταν εκλογές τώρα;". Το "τώρα" προσδιορίζει την πολιτική κατάσταση που επικρατεί, με τα σκάνδαλα κλπ. Με λίγα λόγια το συμπέρασμα από τη δεύτερη ερώτηση θα είναι ότι τα τελευταία γεγονότα έχουν αντιστρέψει το κλίμα για την κυβέρνηση αφού επικρατεί δυσφορία (άρα μπορεί κάποιος να ψηφίσει κάτι άλλο απλά από αντίδραση). Στην πρώτη ερώτηση όμως το συμπέρασμα είναι ότι γενικά υπάρχει δυσφορία εξαρχής (άρα υπάρχει "δογματική" μετακίνηση ψηφοφόρων). Η διαφορά είναι και πάλι τεράστια: διότι άλλο το ψηφίζω εν θερμώ, από τις τελευταίες εξελίξεις και άλλο το ξέρω τι θα ψηφίσω ανεξαρτήτως των γεγονότων, δηλαδή οι τελευταίες εξελίξεις δεν με επηρεάζουν.
Βγαίνουν λοιπόν και λένε ότι οι νέες δημοσκοπίσεις δείχνουν αυτό ενώ οι προηγούμενες έδειχναν το άλλο. Προσωπικά έχω γειωμένες και τις μεν και τις δε. Διότι όπως είπα και στην αρχή, η στατιστική είναι η επιστήμη του ψεύδεσθαι διά των αριθμών. Οι οποίοι ακριβώς επειδή είναι αριθμοί που προκύπτουν από την κοινή γνώμη είναι αδύνατον να αποδειχθούν ότι όντως έτσι είναι, ενώ η συνεχής εναλλαγή τους θεωρείται φυσιολογικότατη. Και ξαναρωτάω, κι όποιος γουστάρει (ή τολμάει, να το πω πιο βαρύ κιόλας) ας έρθει να μου πει: τα δείγματα ήταν ίδια; Και κυρίως, η μέθοδος ήταν ίδια; Έτσι για να γελάσουμε και λίγο και να δούμε ποιος δουλεύει ποιον...
Βέβαια πρακτικά το θέμα μας είναι αλλού (χα! Περιμένατε κι εσείς να μείνω σταθερά προσηλωμένος στο θέμα με το οποίο άρχισα, ε; Δε σφάξανε! Για ποιον με περάσατε ρε;!). Εδώ και κάποιον καιρό έχω μείνει άναυδος από την εκπληκτική αντιπολίτευση που ασκούν τα... φίλα στο ΠΑΣΟΚ ΜΜΕ. Διότι για αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, ούτε λόγος να γίνεται φυσικά (από τα καλύτερα ανέκδοτα). Πάρτε την Ελευθεροτυπία για παράδειγμα (15 χρόνια την διαβάζω και την ξέρω καλά). Δείτε κατ' αρχήν τις φωτογραφίες του Καραμανλή. Σε όλες είναι κατσούφης, σκυθρωπός, μαζεμένος, προβληματισμένος. Δείτε αυτές του Γιωργάκη: σε όλες με αυτοπεποίθηση, γελαστός, με επιβλητικές εκφράσεις (βαστιέμαι μη βάλω τα γέλια, δεν το κρύβω). Πρακτικά δηλαδή οι φωτογραφίες τι μας λένε; Ότι ένας άνθρωπος (Καραμανλής) ο οποίος έχει την καβάντζα να ξέρει ότι απέναντί του έχει τον πιο ακίνδυνο αρχηγό είναι μονίμως κατσούφης, ενώ ο άλλος (Παπανδρέου) που για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά της πολιτικής ενώ πέφτουν τα ποσοστά της κυβερνήσεως ρίχνει και τα δικά του, είναι χαρούμενος. Ε, ας μου εξηγήσει κάποιος πως γίνεται αυτό διότι εγώ είμαι προφανώς ηλίθιος... Το θέμα είναι όμως ότι οι φωτογραφίες συνήθως περνάνε υποσυνείδητα μηνύματα, αφού ουδείς κάθεται να τις μελετήσει. Όλοι ρίχνουν μια ματιά και πάνε στα κείμενα και τις αναλύσεις, ξεχνόντας τη βασικότατη αρχή ότι μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Ποιο λοιπόν το "στοίχημα" από τέτοιες φωτογραφίες; Μα φυσικά να καταδειχθεί ότι ο ένας διαπνέεται από ηττοπάθεια ενώ ο άλλος είναι το ισχυρό μέλλον (τώρα ισχυρό μέλλον και Γιωργάκης πως συνδυάζονται, αυτό μάλλον είναι θέμα συζητήσεως). Μη βιάζεστε όμως, διότι έχει και μεγάλη συνέχεια. Υπάρχει πολύ ψωμί εδώ.
Κατ' αρχήν (ουπς, πάλι από την αρχή; Την κάτσατε...) μνήμη καλή διαθέτουμε; Προσωπικώς ναι, για εσάς ρωτάω. Πως είπατε; Ναι; Μμμμμμμ... μην είστε και τόσο σίγουροι. Για ψάξτε λίγο στο αρχείο σας να δείτε πόσοι από τους δημοσιογράφους που τάσσονταν υπέρ του Βενιζέλου μετά τις εκλογές, αβαντάρουν πλέον τον Παπανδρέου. Θα εκπλαγείτε από τις κωλοτούμπες (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε). Αν και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και μερικοί που είχαν το θάρρος να εμμείνουν στις θέσεις τους (όπως ο Πρετεντέρης επί παραδείγματι, τον οποίον κατά τα λοιπά δεν έχω σε καμία εκτίμηση). Μια ενδιαφέρουσα ερώτηση λοιπόν είναι "τι συνέβη; Πρόκειται απλώς για κωλοτούμπες;". Διότι "παραπλεύρως" υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το γεγονός ότι ο Μπένυ έχει μουγκαθεί τελείως. Κι εδώ που τα λέμε, ηλίθιος είναι να μιλήσει; Αφού το ξέρει ότι και κάτι σωστό να πει αυτομάτως θα τον ξεχέσουν άπαντες ότι δυναμιτίζει τη συνοχή του κινήματος. Τέλος πάντων, ας συνδυάσουμε λοιπόν και αυτό το δεδομένο με αυτό που είπα πιο πάνω, ότι ο "αντιπολιτευόμενος" τύπος έχει ξεκινήσει φουλ επίθεση στην κυβέρνηση διότι θα μας βοηθήσει για μετά. Να περάσουμε και λίγο στην λοιπή επικαιρότητα...
Μο*νή Βατοπεδίου: δεν άκουσα εγώ καλά, ή ο Ευφραίμ είπε ουσιαστικά ότι επί ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το (αν)ίερο αλισβερίσι; Διότι κάθομαι και τα βάζω κάτω και κάτι δεν μου βγαίνει χρονικά. Το ΠΑΣΟΚ "έπεσε" το 2004, προ Ολυμπιακών, ήτοι αν κάτι τέτοιο ισχύει (και από τη στιγμή που ο Ευφραίμ θέλει να δείξει ότι αυτός απλά ζήτησε και άλλοι του έκαναν τις χάρες) τότε η ιστορία αυτή σέρνεται επί σχεδόν 5 χρόνια (ναι καλά ακούσατε). Κι όμως βγήκε τώρα. Εκπληκτική σύμπτωση: τώρα βγήκε και η ιστορία με τον Βουλγαράκη, η οποία φυσικά δεν είναι τωρινή (ούτε αυτή). Όπως τώρα ανασύρθηκε εκ νέου και η ιστορία με τον Παυλίδη και πάει λέγοντας. Κι εννοείται ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το μέγα θέμα που προέκυψε με τον Ρουσσόπουλο εσχάτως, διότι ως γνωστόν και ο Ρουσσόπουλος πριν... 2 μήνες ανέλαβε τη θέση που έχει, και η γυναίκα του πριν 2 μήνες έγινε δημοσιογράφος. Και μέσα σε όλα, σκάνε και οι εκπληκτικές νέες δημοσκοπίσεις. Το θέμα δεν είναι ότι εγώ αμιγώς φιλοσοφικά δεν πιστεύω στις συμπτώσεις, αλλά ότι σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει πλέον να είναι σύμπτωση.
Μμμμμμ... και μιας κι έχετε καλή μνήμη είπαμε, κάντε μου μια χάρη: δείτε πως έγραφαν κάποιες συγκεκριμένες εφημερίδες προεκλογικά και πως γράφουν τώρα. Κι ελπίζω να μην εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι γράφουν με ακριβώς τον ίδιον τρόπο. Καλό, ε;
Το μέγα ερώτημα είναι βέβαια που το πάω; Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν έχω ιδέα. Η εντύπωση που μου δημιουργείται όμως είναι ότι η "γενική" προσπάθεια που υπάρχει είναι να συρθεί η χώρα σε εκλογές σώνει και καλά. Ή μάλλον για να το θέσω πιο σωστά, σχεδόν εκβιαστικά. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι έχει μόλις 152 βουλευτές η νουδού, πέραν της κλασικής φαγωμάρας της. Τώρα, αν πέφτω μέσα ή έξω, θα δείξει η νεκροψία (και ίσως να μην έχει και μεγάλη σημασία κιόλας). Όμως πραγματικά αυτή η σωρεία συμπτώσεων είναι εκπληκτική. Δεν πιστεύω ακόμη κι ο πιο ένθερμος πασόκος να περίμενε ποτέ τέτοιο αρχηγικό προφίλ από τον Ζόρζ και δη, με ανατροπές σε ποσοστά εις βάρος του Καραμανλή κι ακόμη χειρότερα με τέτοιες παπάτζες; Όπως δε νομίζω να περίμενε κανείς τόσο μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση (μη λησμονούμε πως είμεθα η χώρα του άκρατου δικομματισμού). Η εικόνα που επικρατεί για την κυβέρνηση ιδίως το τελευταίο διάστημα είναι πως πρόκειται για μια κυβέρνηση που αφενός έχει χάσει τη μπάλα με τα σκάνδαλα, αφετέρου διαθέτει... Αλογοσκούφη (καλά, αυτός είναι από άλλο ανέκδοτο και βασικά είναι μάλλον το μοναδικό πραγματικό σημείο-φωτιά... μπρρρρρρ....). Σε αυτό το σημείο να ρίξω και ακόμη 2 χαρτιά: Τατούλης-Μανώλης. Κατ' αρχήν πείτε μου πότε έχει ξανασχοληθεί "εχθρικός" τύπος με δαύτους... Απάντηση: ποτέ. Ξεκίνησαν να τους προβάλλουν μόνο όταν αυτοί ξεκίνησαν να τα χώνουν στον πρωθυπουργό. Κι άλλη σύμπτωση δηλαδή... Υπήρχε ποτέ περίπτωση να δει ο Τατούλης ή ο Μανώλης τη φάτσα του σε πρωτοσέλιδο πχ της Ελευθεροτυπίας; Ποτέ των ποτών. Κι όμως, στα ώπα-ώπα τους έχουν (όπως και άλλους αντίστοιχους). Συμπτωματικό κι αυτό; Ρε δε με χαιρετάτε λέω'γώ;...
Το ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πασίγνωστο. Το ότι είμαστε χώρα που τη λυμαίνονται τα κοράκια, εδραιωμένο κι ούτε καν κοινό μυστικό. Το ότι γίνεται το έλα να δεις δεξιά κι αριστερά, γνωστό έως και στις πέτρες. Τώρα έσκασαν όλα; Όχι βέβαια...
Απλώς τώρα προφανώς ευνόησε η συγκυρία να φθαρεί ακόμη περισσότερο η κυβέρνηση. Τώρα ευνόησε η συγκυρία που πρακτικά δεν απαιτείται καν η ύπαρξη του Γιωργάκη στο προσκήνιο, να ανέβουν οι μετοχές του. Τώρα ευνόησε η συγκυρία να ξεθαφτούν τα χίλια δυο "γεγονότα". Και ακόμη χειρότερα, εμείς εξακολουθούμε ν'ανακαλύπτουμε κάθε φορά την Αμερική... Γι'αυτό και τώρα βγήκαν τόσα πολλά στη φόρα. Διάβαζα πρόσφατα ότι κάποιος ιερέας είχε καταγγείλει από το 2004 τα όσα συνέβαιναν στη Μο*νή Βατοπεδίου και δεν έγινε τίποτε. Και ξαφνικά 4 χρόνια μετά γίνεται το σώσε. Τυχαίο; Καθόλου... Γιατί δε βγήκε τότε όπως τώρα; Προφανώς επειδή το κρατούσαν ως "όπλο" για μελλοντική χρήση (καλή ώρα).
Πρόσφατα σε μια κουβέντα με τον geokalp έθιξα ένα σημείο από την ομιλία του Καραμανλή στη ΔΕΘ, το οποίο κατ'εμέ πολύ παραδόξως θάφτηκε μεγαλοπρεπώς. Και μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Ποιο ήταν αυτό; Κλασικά ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασίας στις επόμενες εκλογές (μμμμμμ.... ωραία ερώτηση, ε; Μόλις έναν χρόνο μετά τις εκλογές κιόλας). Το γεγονός λοιπόν ότι ο Καραμανλής έκανε την κωλοτούμπα του αιώνα δεν το σχολίασε κανείς; Γιατί;
Και ποια ήταν αυτή η κωλοτούμπα; Ενώ είπε ότι δεν θα κάνει καμία συνεργασία (κλπ, κλπ, τα γνωστά), αυτή τη φορά προσέθεσε την εξής κουβέντα που δεν είχε ξαναπεί έως σήμερα: "με το υπάρχον πολιτικό σκηνικό".
Τι σημαίνει "υπάρχον πολιτικό σκηνικό" έχετε σκεφτεί; Πρώτον, κυβέρνηση νουδού.
Δεύτερον, αυτοδύναμη κυβέρνηση (έστω και οριακά). Τρίτον, πεντακομματική βουλή και κλείσαμε. Το μέγα ερώτημα είναι όμως το εξής: πόσες είναι οι πιθανότητες ν'αλλάξει το υπάρχον πολιτικό σκηνικό; Κατ' εμέ πάμπολλες... Για να είμαι ειλικρινής, δεν το βλέπω να μπαίνει και έκτο κόμμα στη Βουλή. Εδώ δεινοπαθήσαμε να δούμε πέντε. Αν μπει όμως, με τις υπάρχουσες δηλώσεις ουδείς μπορεί να αποκλείσει συνεργασία με αυτό αφού πολύ απλά ουδείς το έχει σχολιάσει έστω και ως υποθετικό σενάριο (και μην ξεχνάμε ότι για να μπει κι άλλο κόμμα θα έχει τουλάχιστον 3% ποσοστό). Αυτό όμως είναι το λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο όμως, θαρρώ. Για να δούμε όμως λίγο τα υπόλοιπα... Κατ' αρχήν το πιο ορατό είναι το να μην υπάρξει αυτοδυναμία. Στην περίπτωση αυτή ή που θα γίνουμε... Βέλγιο, ή που δούμε καμιά αλχημία τύπου Οικουμενικής α λα 1989, ή που θα δούμε συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (μπρρρρρρρρ....) διότι προσωπικά άλλη συνεργασία δε βλέπω, όχι ότι την αποκλείω κιόλας όμως (υπάρχει η τεχνογνωσία και στις μάσες κιόλας, οπότε όσο κι αν τρώγωνται θα τα βρουν εύκολα οι δυό τους πιστεύω). Το έτερο ενδεχόμενο που για την ώρα θεωρώ όνειρο θερινής νυκτός κιόλας είναι το νέο κόμμα. Και μιλάω για νέο κόμμα με υπαρκτό ρεύμα. Θα έχετε διαπιστώσει, πιστεύω, ότι κάποιες εφημερίδες εδώ και καιρό κάνουν "πειραματισμούς" με διάφορα ονόματα, προκειμένου να φανεί τι λαϊκή απήχηση έχουν. Ε, προσωπικά κάπου προς τα'κει το αποδίδω: να βρουν αν υπάρχει κάποιος που δεν προκαλεί απέχθεια μετ' αναγούλας στον κόσμο. Το ότι θα σκάσει μύτη κάποιο νέο κόμμα (και δη, με στελέχη -ίσως και μεγάλα- και από τα δύο μεγάλα κόμματα) το έχω ως δεδομένο. Τα δύο μυστήρια είναι το πότε ακριβώς θα σκάσει και κυρίως, με ποιον στο τιμόνι. Διότι κακά τα ψέμματα, δεν πιστεύω ότι υπάρχει αυτήν την στιγμή κάποιο πρόσωπο προερχόμενο είτε από τη νουδού είτε από το ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσε να γίνει κοινά αποδεκτό σε τέτοιο βαθμό ώστε να ξεκινήσει να αντλεί ψήφους από όλους τους χώρους. Μάλλον θα είναι κάποιος γνωστός εκτός πολιτικής, αλλά και πάλι... ποιος; Και μην μου πείτε η Γιάννα. Κάνουμε σοβαρή συζήτηση εδώ πέρα. Επίσης, δεν βλέπω να κάνει κάτι η Ντόρα. Θα την φάει η μαρμάγκα πριν καλά, καλά το καταλάβει. Όπως και να'χει, ένα νέο κόμμα θα ήταν μια ενδιαφέρουσα περίπτωση προς εξέταση, αλλά δεν το βλέπω για τώρα κοντά. Επίσης, μην ξεχνάμε και το άλλο: ότι η μη ύπαρξη αυτοδυναμίας θα αναγκάσει τον καραμανλή να αναθεωρήσει τις απόψεις του για συνεργασία. Ήτοι και αυτό στην αλλαγή πολιτικού σκηνικού συμπεριλαμβάνεται. Το σίγουρο είναι ότι αυτά είναι οι αλλαγές πολιτικού σκηνικού είναι πάνω-κάτω αυτές, αν δεν μου ξέφυγε καμία δηλαδή. Και μέσα σε όλα, μην ξεχνάμε και μια πολύ σημαντική ατάκα που πέταξε ο Καρατζαφέρης πολύ πρόσφατα (προφανώς έχωντας μυρίσει αίμα): στην κλασική ερώτηση εάν θα συνεργαζόταν με τη νουδού απάντησε (πανέξυπνα) "ναι, αλλά μόνο εάν δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση οι τάδε". Διότι ουσιαστικά έτσι είπε ότι κι εγώ απατεώνες τους θεωρώ, μη μου λέτε λοιπόν να συνεργαστώ με τέτοια άτομα.
Είμαι πάντως πολύ περίεργος να δω τι θα γίνει ή πιο σωστά που το πάνε κάποιοι... Πολύ περίεργος όμως. Διότι τίποτε δεν μου φαίνεται τυχαίο.
Παρεμπιπτόντως, μιας και από τις δημοσκοπήσεις το ξεκίνησα, προβληματισμός επικρατεί στον ΣΥΝ, λέει, επειδή έπεσαν τα ποσοστά του. Ναι... Κάπως έτσι πρέπει να σκεφτόταν και ο Αβραμόπουλος όταν είχε κάνει το κόμμα του. Προεκλογικώς έπιανε 15ρια, μετεκλογικώς είχε προλάβει να το διαλύσει. Βλέπετε, είναι συνηθισμένοι στα υψηλά ποσοστά εκεί στον ΣΥΝ και τους έπιασε μελαγχολία που έπεσαν ξαφνικά στο 8%. Αντί να προβληματιστούν με τις μαλακίες που πάνε και κάνουν, τους προβληματίζει η θεωρητική πτώση... Μην έρθει και η πρακτική καμιά ώρα και το διαλύσουν τελείως το μαγαζί.
Και μια ερώτηση για το τέλος: αυτή η επίθεση φιλίας στον πολίτη που λέει να κάνει η νουδού, θα είναι με προφυλακτικό ή χώρίς; Για να ξέρω δηλαδή...
Χαίρετε.
UPDATE: (άμεσο κιόλας) Γι'αυτό εχω μια ιδιαιτέρα συμπάθεια στους σιχτιριασμένους (ουστ ρε!). Όσο έγραφα αυτά εδώ, οι ακατανόμαστοι έγραφαν ετούτα 'κεί... :)
UPDATE II: Έχει αρχίσει ν'ανάβει η πολιτική συζήτηση και γουστάρω τα μάλα. Αρκετά σκουριάσαμε. Δεύτερο σερί σεντόνι από τον zaph και διαβάστε το όπωςκαιδήποτε.
Α, και που'σαι Σπίθα... Δεν αφήνεις το κωλοβάρεμα να γράψεις και το κανονικό λέω 'γω; :)
Το λεπόν.
Οι δημοσκοπήσεις (που συχνά πυκνά καταντούν δημοανασκολωπήσεις, αλλά τέλος πάντων δεν είναι τόσο απλές όσο φαίνονται, όχι για άλλον λόγο αλλά επειδή βασίζονται στην στατιστική.
Η οποία στατιστική δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιστήμη του ψεύδεσθαι διά των αριθμών (κρατήστε το αυτό, είναι μεγάλη κουβέντα και δεν είναι και δική μου). Διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό ότι (πχ) "ανέβηκε τόσο το ΠΑΣΟΚ και πέρασε στην πρώτη θέση, ενώ η προηγούμενη δημοσκόπηση έδειχνε τόσο" και πάει λέγοντας.
Α, ναι;...
Κανόνας πρώτος: δημοσκόπηση με δημοσκόπηση δεν είναι ποτέ ίδιες. Μια δημοσκόπηση έχει δυο βασικότατους παράγοντες (ντάξει, περισσότερους έχει, αλλά εν προκειμένω αυτοί οι δύο είναι οι σημαντικότεροι): πρώτον, το δείγμα πάνω στο οποίο έγινε και δεύτερον, τον τρόπο της έρευνας (που είναι και όλα τα λεφτά). Δεν θα κάτσω να σχολιάσω πολύ το δεύτερο διότι ουσιαστικά εκεί βρίσκεται μεγάλο μέρος της ουσίας της στατιστικής, αλλά πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και η ίδια δημοσκόπηση με λίγο διαφορετική επεξεργασία των αποτελεσμάτων μπορεί να δώσει τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα.
Όταν λοιπόν βγαίνουν και σου λένε ότι το προηγούμενο γκάλοπ έδειχνε αυτό ενώ τούτο 'δώ δείχνει εκείνο, κανονικά θα έπρεπε να αποσαφηνίζουν πως έγινε το ένα γκάλοπ και πως το άλλο. Διότι -μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας- τα πολιτικά παιχνίδια που ανελλιπώς και ασταμάτητα παίζονται στην Ελλάδα είναι τόσα που αθώες δημοσκοπήσεις δεν υπάρχουν (μην ξεχνάμε αυτές των εκλογών όπου όλος ο "πράσινος" τύπος προσπαθούσε να διαμορφώσει ρεύμα με δημοσκοπήσεις άλλ'αντί άλλων. Τα θυμάστε τα του ΣΚΑΙ που για κάμποσες μέρες απαιτούσε συγγνώμη, μην επανέρχομαι).
Επίσης, σημαντικό ρόλο σε μια δημοσκόπηση παίζουν οι ερωτήσεις. Όχι το ποιες θα είναι, διότι αυτές πάνω κάτω είναι ίδιες, αλλά το πως θα διατυπώνονται. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές οι ερωτήσεις είναι τεχνηέντως ασαφείς (μια φορά με είχαν πάρει τηλέφωνο για δημοσκόπηση. Πρέπει να βλαστήμησαν την ώρα και τη στιγμή. Όχι για άλλον λόγο αλλά επειδή τους την έλεγα συνέχεια ότι οι ερωτήσεις είναι ασαφής και δεν μπορώ αν δώσω παραπλανητική απάντηση). Θα δώσω ένα πολύ χοντροκομμένο παράδειγμα για να το καταλάβετε. Την επικαιρότητα την παρακολουθούμε όλοι, λιγότερο ή περισσότερο. Ξέρουμε λοιπόν ότι εδώ και κάμποσο καιρό σκάνε σκάνδαλα, το ένα μετά το άλλο. Για την ακρίβεια, έχουμε συνηθίσει να τ'ακούμε, οπότε όταν κάποιος μας ρωτήσει "θεωρείτε καλή την εικόνα του πρωθυπουργού;" εμείς αυτομάτως το συνδυάζουμε με τις τελευταίες εξελίξεις. Στην πραγματικότητα όμως η ερώτηση είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να αντιστοιχεί στην εικόνα του πρωθυπουργού από το 2004 κι έπειτα. Για το τελευταίο διάστημα η ερώτηση είναι "θεωρείτε καλή την εικόνα του πρωθυπουργού μετά τις τελευταίες εξελίξεις"; Ο απλός και απονήρευτος ερωτηθείς θα δώσει την ίδιαν ακριβώς απάντηση και στις δύο ερωτήσεις πιστεύοντας ότι είναι η ίδια ερώτηση, μόνο που στις δημοσκοπήσεις ίδια ερώτηση δεν υφίσταται. Όπως και να'χει, η διαφορά έγκειται στην επεξεργασία του αποτελέσματος. Στην μία περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι ότι "η εικόνα του πρωθυπουργού δεν είναι καλή από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα" και στην δεύτερη ότι "η εικόνα του πρωθυπουργού χάλασε από τα σκάνδαλα". Την πιάνετε τη διαφορά; Ερμηνευτικά είναι παραπάνω από τεράστια. Να το εξειδικεύσω τώρα λίγο. Μπορεί αν υπάρξει ερώτηση "τι θα ψηφίζατε στις εκλογές;". Ο λογικός άνθρωπος θα σκεφτεί ότι αν γίνουν τώρα εκλογές θα ψηφίσει "αυτό". Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει και η ερώτηση "τι θα ψηφίζατε αν γίνονταν εκλογές τώρα;". Το "τώρα" προσδιορίζει την πολιτική κατάσταση που επικρατεί, με τα σκάνδαλα κλπ. Με λίγα λόγια το συμπέρασμα από τη δεύτερη ερώτηση θα είναι ότι τα τελευταία γεγονότα έχουν αντιστρέψει το κλίμα για την κυβέρνηση αφού επικρατεί δυσφορία (άρα μπορεί κάποιος να ψηφίσει κάτι άλλο απλά από αντίδραση). Στην πρώτη ερώτηση όμως το συμπέρασμα είναι ότι γενικά υπάρχει δυσφορία εξαρχής (άρα υπάρχει "δογματική" μετακίνηση ψηφοφόρων). Η διαφορά είναι και πάλι τεράστια: διότι άλλο το ψηφίζω εν θερμώ, από τις τελευταίες εξελίξεις και άλλο το ξέρω τι θα ψηφίσω ανεξαρτήτως των γεγονότων, δηλαδή οι τελευταίες εξελίξεις δεν με επηρεάζουν.
Βγαίνουν λοιπόν και λένε ότι οι νέες δημοσκοπίσεις δείχνουν αυτό ενώ οι προηγούμενες έδειχναν το άλλο. Προσωπικά έχω γειωμένες και τις μεν και τις δε. Διότι όπως είπα και στην αρχή, η στατιστική είναι η επιστήμη του ψεύδεσθαι διά των αριθμών. Οι οποίοι ακριβώς επειδή είναι αριθμοί που προκύπτουν από την κοινή γνώμη είναι αδύνατον να αποδειχθούν ότι όντως έτσι είναι, ενώ η συνεχής εναλλαγή τους θεωρείται φυσιολογικότατη. Και ξαναρωτάω, κι όποιος γουστάρει (ή τολμάει, να το πω πιο βαρύ κιόλας) ας έρθει να μου πει: τα δείγματα ήταν ίδια; Και κυρίως, η μέθοδος ήταν ίδια; Έτσι για να γελάσουμε και λίγο και να δούμε ποιος δουλεύει ποιον...
Βέβαια πρακτικά το θέμα μας είναι αλλού (χα! Περιμένατε κι εσείς να μείνω σταθερά προσηλωμένος στο θέμα με το οποίο άρχισα, ε; Δε σφάξανε! Για ποιον με περάσατε ρε;!). Εδώ και κάποιον καιρό έχω μείνει άναυδος από την εκπληκτική αντιπολίτευση που ασκούν τα... φίλα στο ΠΑΣΟΚ ΜΜΕ. Διότι για αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, ούτε λόγος να γίνεται φυσικά (από τα καλύτερα ανέκδοτα). Πάρτε την Ελευθεροτυπία για παράδειγμα (15 χρόνια την διαβάζω και την ξέρω καλά). Δείτε κατ' αρχήν τις φωτογραφίες του Καραμανλή. Σε όλες είναι κατσούφης, σκυθρωπός, μαζεμένος, προβληματισμένος. Δείτε αυτές του Γιωργάκη: σε όλες με αυτοπεποίθηση, γελαστός, με επιβλητικές εκφράσεις (βαστιέμαι μη βάλω τα γέλια, δεν το κρύβω). Πρακτικά δηλαδή οι φωτογραφίες τι μας λένε; Ότι ένας άνθρωπος (Καραμανλής) ο οποίος έχει την καβάντζα να ξέρει ότι απέναντί του έχει τον πιο ακίνδυνο αρχηγό είναι μονίμως κατσούφης, ενώ ο άλλος (Παπανδρέου) που για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά της πολιτικής ενώ πέφτουν τα ποσοστά της κυβερνήσεως ρίχνει και τα δικά του, είναι χαρούμενος. Ε, ας μου εξηγήσει κάποιος πως γίνεται αυτό διότι εγώ είμαι προφανώς ηλίθιος... Το θέμα είναι όμως ότι οι φωτογραφίες συνήθως περνάνε υποσυνείδητα μηνύματα, αφού ουδείς κάθεται να τις μελετήσει. Όλοι ρίχνουν μια ματιά και πάνε στα κείμενα και τις αναλύσεις, ξεχνόντας τη βασικότατη αρχή ότι μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Ποιο λοιπόν το "στοίχημα" από τέτοιες φωτογραφίες; Μα φυσικά να καταδειχθεί ότι ο ένας διαπνέεται από ηττοπάθεια ενώ ο άλλος είναι το ισχυρό μέλλον (τώρα ισχυρό μέλλον και Γιωργάκης πως συνδυάζονται, αυτό μάλλον είναι θέμα συζητήσεως). Μη βιάζεστε όμως, διότι έχει και μεγάλη συνέχεια. Υπάρχει πολύ ψωμί εδώ.
Κατ' αρχήν (ουπς, πάλι από την αρχή; Την κάτσατε...) μνήμη καλή διαθέτουμε; Προσωπικώς ναι, για εσάς ρωτάω. Πως είπατε; Ναι; Μμμμμμμ... μην είστε και τόσο σίγουροι. Για ψάξτε λίγο στο αρχείο σας να δείτε πόσοι από τους δημοσιογράφους που τάσσονταν υπέρ του Βενιζέλου μετά τις εκλογές, αβαντάρουν πλέον τον Παπανδρέου. Θα εκπλαγείτε από τις κωλοτούμπες (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε). Αν και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και μερικοί που είχαν το θάρρος να εμμείνουν στις θέσεις τους (όπως ο Πρετεντέρης επί παραδείγματι, τον οποίον κατά τα λοιπά δεν έχω σε καμία εκτίμηση). Μια ενδιαφέρουσα ερώτηση λοιπόν είναι "τι συνέβη; Πρόκειται απλώς για κωλοτούμπες;". Διότι "παραπλεύρως" υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το γεγονός ότι ο Μπένυ έχει μουγκαθεί τελείως. Κι εδώ που τα λέμε, ηλίθιος είναι να μιλήσει; Αφού το ξέρει ότι και κάτι σωστό να πει αυτομάτως θα τον ξεχέσουν άπαντες ότι δυναμιτίζει τη συνοχή του κινήματος. Τέλος πάντων, ας συνδυάσουμε λοιπόν και αυτό το δεδομένο με αυτό που είπα πιο πάνω, ότι ο "αντιπολιτευόμενος" τύπος έχει ξεκινήσει φουλ επίθεση στην κυβέρνηση διότι θα μας βοηθήσει για μετά. Να περάσουμε και λίγο στην λοιπή επικαιρότητα...
Μο*νή Βατοπεδίου: δεν άκουσα εγώ καλά, ή ο Ευφραίμ είπε ουσιαστικά ότι επί ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το (αν)ίερο αλισβερίσι; Διότι κάθομαι και τα βάζω κάτω και κάτι δεν μου βγαίνει χρονικά. Το ΠΑΣΟΚ "έπεσε" το 2004, προ Ολυμπιακών, ήτοι αν κάτι τέτοιο ισχύει (και από τη στιγμή που ο Ευφραίμ θέλει να δείξει ότι αυτός απλά ζήτησε και άλλοι του έκαναν τις χάρες) τότε η ιστορία αυτή σέρνεται επί σχεδόν 5 χρόνια (ναι καλά ακούσατε). Κι όμως βγήκε τώρα. Εκπληκτική σύμπτωση: τώρα βγήκε και η ιστορία με τον Βουλγαράκη, η οποία φυσικά δεν είναι τωρινή (ούτε αυτή). Όπως τώρα ανασύρθηκε εκ νέου και η ιστορία με τον Παυλίδη και πάει λέγοντας. Κι εννοείται ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το μέγα θέμα που προέκυψε με τον Ρουσσόπουλο εσχάτως, διότι ως γνωστόν και ο Ρουσσόπουλος πριν... 2 μήνες ανέλαβε τη θέση που έχει, και η γυναίκα του πριν 2 μήνες έγινε δημοσιογράφος. Και μέσα σε όλα, σκάνε και οι εκπληκτικές νέες δημοσκοπίσεις. Το θέμα δεν είναι ότι εγώ αμιγώς φιλοσοφικά δεν πιστεύω στις συμπτώσεις, αλλά ότι σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει πλέον να είναι σύμπτωση.
Μμμμμμ... και μιας κι έχετε καλή μνήμη είπαμε, κάντε μου μια χάρη: δείτε πως έγραφαν κάποιες συγκεκριμένες εφημερίδες προεκλογικά και πως γράφουν τώρα. Κι ελπίζω να μην εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι γράφουν με ακριβώς τον ίδιον τρόπο. Καλό, ε;
Το μέγα ερώτημα είναι βέβαια που το πάω; Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν έχω ιδέα. Η εντύπωση που μου δημιουργείται όμως είναι ότι η "γενική" προσπάθεια που υπάρχει είναι να συρθεί η χώρα σε εκλογές σώνει και καλά. Ή μάλλον για να το θέσω πιο σωστά, σχεδόν εκβιαστικά. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι έχει μόλις 152 βουλευτές η νουδού, πέραν της κλασικής φαγωμάρας της. Τώρα, αν πέφτω μέσα ή έξω, θα δείξει η νεκροψία (και ίσως να μην έχει και μεγάλη σημασία κιόλας). Όμως πραγματικά αυτή η σωρεία συμπτώσεων είναι εκπληκτική. Δεν πιστεύω ακόμη κι ο πιο ένθερμος πασόκος να περίμενε ποτέ τέτοιο αρχηγικό προφίλ από τον Ζόρζ και δη, με ανατροπές σε ποσοστά εις βάρος του Καραμανλή κι ακόμη χειρότερα με τέτοιες παπάτζες; Όπως δε νομίζω να περίμενε κανείς τόσο μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση (μη λησμονούμε πως είμεθα η χώρα του άκρατου δικομματισμού). Η εικόνα που επικρατεί για την κυβέρνηση ιδίως το τελευταίο διάστημα είναι πως πρόκειται για μια κυβέρνηση που αφενός έχει χάσει τη μπάλα με τα σκάνδαλα, αφετέρου διαθέτει... Αλογοσκούφη (καλά, αυτός είναι από άλλο ανέκδοτο και βασικά είναι μάλλον το μοναδικό πραγματικό σημείο-φωτιά... μπρρρρρρ....). Σε αυτό το σημείο να ρίξω και ακόμη 2 χαρτιά: Τατούλης-Μανώλης. Κατ' αρχήν πείτε μου πότε έχει ξανασχοληθεί "εχθρικός" τύπος με δαύτους... Απάντηση: ποτέ. Ξεκίνησαν να τους προβάλλουν μόνο όταν αυτοί ξεκίνησαν να τα χώνουν στον πρωθυπουργό. Κι άλλη σύμπτωση δηλαδή... Υπήρχε ποτέ περίπτωση να δει ο Τατούλης ή ο Μανώλης τη φάτσα του σε πρωτοσέλιδο πχ της Ελευθεροτυπίας; Ποτέ των ποτών. Κι όμως, στα ώπα-ώπα τους έχουν (όπως και άλλους αντίστοιχους). Συμπτωματικό κι αυτό; Ρε δε με χαιρετάτε λέω'γώ;...
Το ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πασίγνωστο. Το ότι είμαστε χώρα που τη λυμαίνονται τα κοράκια, εδραιωμένο κι ούτε καν κοινό μυστικό. Το ότι γίνεται το έλα να δεις δεξιά κι αριστερά, γνωστό έως και στις πέτρες. Τώρα έσκασαν όλα; Όχι βέβαια...
Απλώς τώρα προφανώς ευνόησε η συγκυρία να φθαρεί ακόμη περισσότερο η κυβέρνηση. Τώρα ευνόησε η συγκυρία που πρακτικά δεν απαιτείται καν η ύπαρξη του Γιωργάκη στο προσκήνιο, να ανέβουν οι μετοχές του. Τώρα ευνόησε η συγκυρία να ξεθαφτούν τα χίλια δυο "γεγονότα". Και ακόμη χειρότερα, εμείς εξακολουθούμε ν'ανακαλύπτουμε κάθε φορά την Αμερική... Γι'αυτό και τώρα βγήκαν τόσα πολλά στη φόρα. Διάβαζα πρόσφατα ότι κάποιος ιερέας είχε καταγγείλει από το 2004 τα όσα συνέβαιναν στη Μο*νή Βατοπεδίου και δεν έγινε τίποτε. Και ξαφνικά 4 χρόνια μετά γίνεται το σώσε. Τυχαίο; Καθόλου... Γιατί δε βγήκε τότε όπως τώρα; Προφανώς επειδή το κρατούσαν ως "όπλο" για μελλοντική χρήση (καλή ώρα).
Πρόσφατα σε μια κουβέντα με τον geokalp έθιξα ένα σημείο από την ομιλία του Καραμανλή στη ΔΕΘ, το οποίο κατ'εμέ πολύ παραδόξως θάφτηκε μεγαλοπρεπώς. Και μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Ποιο ήταν αυτό; Κλασικά ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασίας στις επόμενες εκλογές (μμμμμμ.... ωραία ερώτηση, ε; Μόλις έναν χρόνο μετά τις εκλογές κιόλας). Το γεγονός λοιπόν ότι ο Καραμανλής έκανε την κωλοτούμπα του αιώνα δεν το σχολίασε κανείς; Γιατί;
Και ποια ήταν αυτή η κωλοτούμπα; Ενώ είπε ότι δεν θα κάνει καμία συνεργασία (κλπ, κλπ, τα γνωστά), αυτή τη φορά προσέθεσε την εξής κουβέντα που δεν είχε ξαναπεί έως σήμερα: "με το υπάρχον πολιτικό σκηνικό".
Τι σημαίνει "υπάρχον πολιτικό σκηνικό" έχετε σκεφτεί; Πρώτον, κυβέρνηση νουδού.
Δεύτερον, αυτοδύναμη κυβέρνηση (έστω και οριακά). Τρίτον, πεντακομματική βουλή και κλείσαμε. Το μέγα ερώτημα είναι όμως το εξής: πόσες είναι οι πιθανότητες ν'αλλάξει το υπάρχον πολιτικό σκηνικό; Κατ' εμέ πάμπολλες... Για να είμαι ειλικρινής, δεν το βλέπω να μπαίνει και έκτο κόμμα στη Βουλή. Εδώ δεινοπαθήσαμε να δούμε πέντε. Αν μπει όμως, με τις υπάρχουσες δηλώσεις ουδείς μπορεί να αποκλείσει συνεργασία με αυτό αφού πολύ απλά ουδείς το έχει σχολιάσει έστω και ως υποθετικό σενάριο (και μην ξεχνάμε ότι για να μπει κι άλλο κόμμα θα έχει τουλάχιστον 3% ποσοστό). Αυτό όμως είναι το λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο όμως, θαρρώ. Για να δούμε όμως λίγο τα υπόλοιπα... Κατ' αρχήν το πιο ορατό είναι το να μην υπάρξει αυτοδυναμία. Στην περίπτωση αυτή ή που θα γίνουμε... Βέλγιο, ή που δούμε καμιά αλχημία τύπου Οικουμενικής α λα 1989, ή που θα δούμε συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (μπρρρρρρρρ....) διότι προσωπικά άλλη συνεργασία δε βλέπω, όχι ότι την αποκλείω κιόλας όμως (υπάρχει η τεχνογνωσία και στις μάσες κιόλας, οπότε όσο κι αν τρώγωνται θα τα βρουν εύκολα οι δυό τους πιστεύω). Το έτερο ενδεχόμενο που για την ώρα θεωρώ όνειρο θερινής νυκτός κιόλας είναι το νέο κόμμα. Και μιλάω για νέο κόμμα με υπαρκτό ρεύμα. Θα έχετε διαπιστώσει, πιστεύω, ότι κάποιες εφημερίδες εδώ και καιρό κάνουν "πειραματισμούς" με διάφορα ονόματα, προκειμένου να φανεί τι λαϊκή απήχηση έχουν. Ε, προσωπικά κάπου προς τα'κει το αποδίδω: να βρουν αν υπάρχει κάποιος που δεν προκαλεί απέχθεια μετ' αναγούλας στον κόσμο. Το ότι θα σκάσει μύτη κάποιο νέο κόμμα (και δη, με στελέχη -ίσως και μεγάλα- και από τα δύο μεγάλα κόμματα) το έχω ως δεδομένο. Τα δύο μυστήρια είναι το πότε ακριβώς θα σκάσει και κυρίως, με ποιον στο τιμόνι. Διότι κακά τα ψέμματα, δεν πιστεύω ότι υπάρχει αυτήν την στιγμή κάποιο πρόσωπο προερχόμενο είτε από τη νουδού είτε από το ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσε να γίνει κοινά αποδεκτό σε τέτοιο βαθμό ώστε να ξεκινήσει να αντλεί ψήφους από όλους τους χώρους. Μάλλον θα είναι κάποιος γνωστός εκτός πολιτικής, αλλά και πάλι... ποιος; Και μην μου πείτε η Γιάννα. Κάνουμε σοβαρή συζήτηση εδώ πέρα. Επίσης, δεν βλέπω να κάνει κάτι η Ντόρα. Θα την φάει η μαρμάγκα πριν καλά, καλά το καταλάβει. Όπως και να'χει, ένα νέο κόμμα θα ήταν μια ενδιαφέρουσα περίπτωση προς εξέταση, αλλά δεν το βλέπω για τώρα κοντά. Επίσης, μην ξεχνάμε και το άλλο: ότι η μη ύπαρξη αυτοδυναμίας θα αναγκάσει τον καραμανλή να αναθεωρήσει τις απόψεις του για συνεργασία. Ήτοι και αυτό στην αλλαγή πολιτικού σκηνικού συμπεριλαμβάνεται. Το σίγουρο είναι ότι αυτά είναι οι αλλαγές πολιτικού σκηνικού είναι πάνω-κάτω αυτές, αν δεν μου ξέφυγε καμία δηλαδή. Και μέσα σε όλα, μην ξεχνάμε και μια πολύ σημαντική ατάκα που πέταξε ο Καρατζαφέρης πολύ πρόσφατα (προφανώς έχωντας μυρίσει αίμα): στην κλασική ερώτηση εάν θα συνεργαζόταν με τη νουδού απάντησε (πανέξυπνα) "ναι, αλλά μόνο εάν δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση οι τάδε". Διότι ουσιαστικά έτσι είπε ότι κι εγώ απατεώνες τους θεωρώ, μη μου λέτε λοιπόν να συνεργαστώ με τέτοια άτομα.
Είμαι πάντως πολύ περίεργος να δω τι θα γίνει ή πιο σωστά που το πάνε κάποιοι... Πολύ περίεργος όμως. Διότι τίποτε δεν μου φαίνεται τυχαίο.
Παρεμπιπτόντως, μιας και από τις δημοσκοπήσεις το ξεκίνησα, προβληματισμός επικρατεί στον ΣΥΝ, λέει, επειδή έπεσαν τα ποσοστά του. Ναι... Κάπως έτσι πρέπει να σκεφτόταν και ο Αβραμόπουλος όταν είχε κάνει το κόμμα του. Προεκλογικώς έπιανε 15ρια, μετεκλογικώς είχε προλάβει να το διαλύσει. Βλέπετε, είναι συνηθισμένοι στα υψηλά ποσοστά εκεί στον ΣΥΝ και τους έπιασε μελαγχολία που έπεσαν ξαφνικά στο 8%. Αντί να προβληματιστούν με τις μαλακίες που πάνε και κάνουν, τους προβληματίζει η θεωρητική πτώση... Μην έρθει και η πρακτική καμιά ώρα και το διαλύσουν τελείως το μαγαζί.
Και μια ερώτηση για το τέλος: αυτή η επίθεση φιλίας στον πολίτη που λέει να κάνει η νουδού, θα είναι με προφυλακτικό ή χώρίς; Για να ξέρω δηλαδή...
Χαίρετε.
UPDATE: (άμεσο κιόλας) Γι'αυτό εχω μια ιδιαιτέρα συμπάθεια στους σιχτιριασμένους (ουστ ρε!). Όσο έγραφα αυτά εδώ, οι ακατανόμαστοι έγραφαν ετούτα 'κεί... :)
UPDATE II: Έχει αρχίσει ν'ανάβει η πολιτική συζήτηση και γουστάρω τα μάλα. Αρκετά σκουριάσαμε. Δεύτερο σερί σεντόνι από τον zaph και διαβάστε το όπωςκαιδήποτε.
Α, και που'σαι Σπίθα... Δεν αφήνεις το κωλοβάρεμα να γράψεις και το κανονικό λέω 'γω; :)
27 σχόλια:
Πολύ καλό το ποστ, αγαπητέ hades..
Ας επανέλθουμε στην πεζή ακι φτωχή καθημερινότητα.
Μ' ενδιαφέρει η προτελευταία σου παράγραφος (με καίει ..θάλεγα) και θα επανέλθω γαιτί έχουμε την ίδια άποψη...
Καλή σου νύχτα..
Υ.Γ. Το πάλεψες στο προηγούμενο, σωστός-)
Πολύ καλό το ποστ.
Μπορώ να βοηθήσω σε μερικά επιμέρους ζητήματα:
* Η υπόθεση με το Βατοπέδι σούρνεται από το 1999. Ο ΓΑΠ αν είχε λίγο μυαλό θα ξήλωνε τους τότε κομματικούς υπεύθυνους (κάτι λιμά είναι, και είναι και φίλοι του Μπένι) και θα το έπαιζε και μάγκας. Απεναντίας πασχίζει να αποδείξει πως όλα έγιναν τις τελευταίες 2μιση ώρες :)
Για λεπτομέρειες δες τα πάμπολλα ποστ του Ροϊδη σχετικά με το θέμα.
* Δημοσκοπήσεις: http://www.youtube.com/watch?v=2yhN1IDLQjo
* Όπως έγραψα και στο ποστ μου λογικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα. Ξέρει πολύ καλά πως θα πάρει πολύ πάνω από το 5% που πήρε πέρισι και απλά περιμένει να ψοφήσει ο ΓΑΠ και οι ...σοσιαλισταί για να δει πως θα το παίξει.
* Aν μπει και έκτο κόμμα στην βουλή δεν φτάνουν οι έδρες του για να δώσουν αυτοδυναμία σε ένα από τα δύο πρώτα, εκτός και αν αλλάξουν δραματικά τα ποσοστά τους.
* Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι ορατό φαινόμενο, όπως και η περίπτωση ΝΔ-ΛΑΟΣ, ή ακόμα και μερικές πιο τρελές καταστάσεις (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ), ανάλογα πάντα με τα ποσοστά και τις έδρες που θα παίξουν. Οι πολιτικοί μας ξέρουν πως η χώρα δεν αντέχει συνεχόμενες εκλογές. Άντε να γίνουν δεύτερες, μετά δεν έχει. Αν αρχίσουν οι εφημερίδες το μπλαμπλα σε σχέση με "εθνικές συμφιλιώσεις", "κοινούς τόπους και πολιτικές" κτλ θα σημαίνει πως η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει
* Aν γίνει νέο κόμμα, τότε πυρήνας του μπορεί να είναι μόνο ο Συριζας ή οι οικολόγοι. Όλες οι άλλες κομματικές ομάδες είναι συντηρητικές σε όσον αφορά την αλλαγή ή μεταστροφή τους.
Κατά τα λοιπά συμφωνούμε και εύγε για το ποστ ξανά!
Παρατηρήσεις
1. Σωστή πολιτική σκέψη και οι
επισημάνσεις σου καίριες, hades.
2. Οι απόψεις zaphod ..σωστές.
Κάτι δεν μου κάθεται καλά, όμως..
Σύριζα από 3%..17%..15%
Τώρα παίζει γύρω στο 8%-10%.
Σε ποιόν δεν ήταν αναμενόμενο;
Ανεβάζω, κατεβάζω, πιέζω και βλέπουμε..το σύστημα τους.
Συμπεραίνω ότι οι δημοσκοπήσεις και οι ψίθυροι ψαρεύουν και η πιό βολική και "αποδεκτή" λύση θα εφευρεθεί την κατάλληλη στιγμή.
Τα μέσα ξέρουν να "παίξουν" και να την προωθήσουν.
Νομίζω ότι τώρα μαγειρεύεται και είναι εκτός των σεναρίων που συζητάμε.
Σ' αυτό που είπε ο Καραμανλής πρόσθεσε και την άποψη Λοβέρδου (κυβέρνηση με συνεργασία )
Σε σχόλιο μου (δείμο του πολίτη)
πρίν 10 μήνες είχα πεί ότι θα αλλάξει τελείως το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.
Πολλά γεγονότα μαζεμένα "ξαφνικά", σημαίνει ότι το σύστημα πάιζει και διαμορφώνει νέους συσχετισμούς.
Νομίζω πολλά δεν γνωρίζουμε.
Ίδωμεν.
Με τις δημοσκοπήσεις ασκούνται οι πιέσεις, εν τέλει.
Αυτό πιστεύω.
Καλημέρες και καλή εβδομάδα, αγαπητοί..
@Σπίθα
Κοίτα να δεις τι παίζει, Σπίθα. Αυτό που εγώ βλέπω για τον ΣΥΝ είναι ότι μετεκλογικά καβάλησαν το καλάμι. Πήραν τα ποσοστά που πήραν (αν και προσωπικά έλεγα ότι από τότε θα μπορούσαν να έχουν χτυπήσει και υψηλότερα, αλλά ας όψεται ο Αλαβάνος), μετά έγινε και το όλο σούσουρο με τον Τσίπρα, τον οποίον όσο ελπιδοφώρο (αλλά και θετικό βήμα) άλλο τόσο άσχετο με τα της πολιτικής θεωρώ και γενικά υπήρχε ένα θετικό κλίμα, το οποίο αντί να εκμεταλλευθεί ο Συνασπισμός πρακτικά άφησε να τον παρασύρει. Και αυτό διότι ενώ ο Αλαβάνος τουλάχιστον είχε μια σοβαρή αντιπολιτευτική παρουσία παρά τις όποιες κουτσουκέλες του, ο Τσίπρας απλά στα πάντα έλεγε το αντίθετο, νομίζωντας ότι αυτή είναι η αντιπολίτευση. Παπάρια μάντολες. Αν είχε βγει ο Κουβέλης, ο ΣΥΝ μπορεί να ήταν στο 9% τώρα (και όλο αυτό το διάστημα που έχουμε περάσει), η διαφορά είναι όμως ότι το 9% θα ήταν πραγματικό, όχι για άλλον λόγο αλλά επειδή είναι ένας εμπειρότατος και (εκτιμώ) ηθικότατος πολιτικός. Το πρόβλημα είναι ότι όπως δεν βάφονται αβγά με πορδές -που λέει και η παροιμία, έτσι και δε γίνεται αντιπολίτευση με τη μόνιμη αντίδραση και άρνηση, τακτική που πρακτικά έχει επιλέξει ο Συνασπισμός εδώ και έναν περίπου χρόνο. Κι αυτό διότι μάλλον ξέχασαν ότι πολλούς ψηφοφόρους τους πήραν από αντίδραση (των) στα μεγάλα κόμματα, όπως αντίστοιχα συνέβη και με το ΛΑΟΣ και με το ΚΚΕ.
Από τη στιγμή λοιπόν που ο ΣΥΝ δεν πήρε χαμπάρι τις λακούβες στις οποίες από μόνος του πήγε κι έπεσε μέσα, αυτομάτως έχουμε πολύ λαό που θεωρεί έκπληξη την πτώση των ποσοστό. Εάν δεν το θερούσαν έκπληξη θα είχαν ακολουθήσει και διαφορετική τακτική.
Δεν ξέρω κατά πόσον θα υπάρξει μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, υπάρχουν πάντως δύο μεγάλες αλήθειες επί τούτου: η πρώτη, ότι όντως την έχουμε μεγάλη ανάγκη αφού το πολιτικό μας σκηνικό είναι πρακτικά έτοιμο να καταρρεύσει και η δεύτερη, ότι όσο κι αν κωλοχτυπιώμαστε για το αντίθετο, εκσπερματώνουμε ηδονιζόμενοι και μόνο στην σκέψη ότι θα ψηφίσουμε το ένα από τα δυο μεγάλα κόμματα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι δύο αλήθειες είναι πλήρως αντίθετες, γι'αυτό και σε κάθε εκλογές τα κάνουμε όλο και χειρότερα. Αν το καλοσκεφτείς, η μεγαλύτερη αλλαγή πολιτικού σκηνικού που έγινε στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια ήταν η πτώση της χούντας και η νομιμοποίηση του ΚΚΕ. Ο,τιδήποτε άλλο συνέβη, απλά ήλθε και παρήλθε. Θα συμφωνήσω όμως ως προς το "ψάρεμα" της κοινής γνώμης, προσθέτοντας όμως και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης (διότι τόσο ηλίθιοι είμαστε).
@zaphod
Από το 99 το Βατοπέδι; Μμμμ... αν σου πω ότι πρώτη φορά το ακούω;!! Ακόμη πιο ενδιαφέρον απ'όσο νόμιζα δηλαδή! :)
Αναφορικά με το έκτο κόμμα θα συμφωνήσω στα περί ποσοστών. Είπες όμως μια λέξη κλειδί: "δραματικά". Γεώργιος ο Β' Παπανδρέου ο Γ' (που λέει κι ο φοβερός Στάθης) ή αλλιώς ο άνθρωπος που καταφέρνει να ρίχνει το ΠΑΣΟΚ ταυτόχρονα με τη νουδού! Προσωπικά το βρίσκω πιθανότερο να ανέβει η νουδού, παρά να ανέβει το ΠΑΣΟΚ. Για την ακρίβεια ως πιθανότερο σενάριο βρίσκω το να ανέβει η νουδού και να πέσει κι άλλο το ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν αυτό ακούγεται τρελό. Είναι ακριβώς αυτό που έγραψες και στο δικό σου, ότι εκεί πέρα έχουν φτάσει στο σημείο να πανηγυρίζουν όταν δε βάζει αυτογκόλ. Τουτέστιν με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πιθανώς η νουδού να πιάσει ποσοστό τέτοιο που μαζί με το όποιο ποσοστό του όποιου έκτου κόμματος να δίνει κυβέρνηση. Πάντως ειλικρινά βλέπω δύσκολο να μπει έκτο κόμμα.
Τα περί συνεργασιών, η αλήθεια είναι ότι μου θυμίζουν τις μεταμεσονύχτιες προβολές του πάλαι ποτέ Φιλμνέτ! ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ; Στο στοίχημα πόσο δίνει ξέρουμε;;;!!! Από την άλλη όμως στην Ελλάδα ζούμε και η αλήθεια είναι ότι έχουμε δει και πιο κουφά από αυτό, οπότε όσα κι αν σου πω, πάλι θα'χεις τα δίκια σου... :):)
Τώρα για το τελευταίο που λες περί ΣΥΡΙΖΑ και νέου κόμματος, είναι μάλλον το μόνο σημείο που δεν συμφωνώ. Κατ' αρχήν, ποιος; Η σημαντικότερη ερώτηση δηλαδή. Κι εν συνεχεία, γιατί όχι εντός ΣΥΡΙΖΑ; Δεν πρόκειται για "φθαρμένο" κόμμα άλλωστε. Πιστεύω ότι αν ήταν να έχουν κάνει κάτι από 'κει, θα το'χαν κάνει ήδη.
Α, και zaph... to link είναι εκτός. Το βίδεο δηλαδή...
1. Το ποσοστό (18% δεν ήταν διαχειρίσιμο)
Από το 3% στο 18% ..τι να πρωτοκάνεις και τι άλλαξε τόσο ξαφνικά;
2. Για το σταθερό 9% ( στην περίπτωση Κουβέλη) ναί, συμφωνώ. Έτσι θα γινόταν, πιστεύω
Στα άλλα συμφωνώ..hades.
Ααα, νομίζω υπήρξε και μία άλλη μεγάλη αλλαγή μεταπολιτευτικά.
Το ΠΑΣΟΚ.
Από 13# στο 28% και μετά έγινε 48% !
Δημιουργώντας άλλους κοινωνικούς συσχετισμούς και για πρώτη φορά μία "ριγμένη" μικρομεσαία τάξη ήρθε στην επιφάνεια.
(Άσε το πώς και το γιατί και τι έγινε μετά.)
Το ΠΑΣΟΚ δεν το θεωρώ ως τόσο μεγάλη αλλαγή, Σπίθα, κι αυτό διότι ήταν νομοτελειακά βέβαιο ότι θα γινόταν. Υπήρχε τεράστιο κενό στα κεντροαριστερά, από προ χούντας εποχές κιόλας, το οποίο θα καλυπτώταν ούτως ή άλλως. Πόσο δε μάλλον όταν ο "γέρος" ήταν σαφές ότι προόριζε τον γιόκα του για μεγάλα πράγματα. Βέβαια είναι λίγο υποκειμενικά όλ'αυτά, αλλά τέλος πάντων...
Νομοτελειακό ναι.
Ο χρόνος, η διάρκεια και το ειδικό βάρος καθορίζονται από τον άνθρωπο.
Στην περίπτωσή μας, από την προσωπικότητα του Α. Παπανδρέου.
Ήταν έντονη και καταλυτική.
(Δεν κρίνω θετικά και αρνητικά του..)
Τέλος πάντων όπως λες...Ίσως ήταν και το τάιμινγκ.
Έγραψε σημαντικές σελίδες στην ιστορία της Ελλάδας.
Ο χρόνος θα δείξει πιο πολλά, δεν είναι του παρόντος, ίσως.
Λέμε..hades.
Περί Συριζα:
Μην παραμυθιάζεστε. Από που και ως που είχε o Συριζας 15%; Επειδή έτσι έσκασε μια δημοσκόπηση; Εδώ πριν μερικά χρόνια έκανε αμαν να μπει στην βουλή!
Από την άλλη ένα ποσοστό της τάξης του 9-10% δίνει 12-15 στις εκλογές αφού αφαιρείται η αποχή, και το άκυρο/λευκό.
Οσο η ΝΔ κάνει μαλακίες, τόσο θα σπρώχνει το πασοκ (για να φύγει....η δεξιά), άρα τα αριστερά κόμματα θα πιέζονται εξ' ανάγκης.
Aν πχ τώρα ήταν το Πασοκ κυβέρνηση ο Σύριζας θα έπιανε άνετα το 15% και το ΚΚΕ το 10%. Άτιμη συγκυρία!
Γι αυτό και αμφότερα φωνάζουσι και κράζουν και τους δύο μπας και πείσουν επιτέλους τους ψηφοφόρους τους πως όσο και να λένε μερικοί πως είναι αριστεροί, αυτό δεν σημαίνει πως είναι κιόλας!!
Συγκυβέρνηση: Το θέμα είναι επιτέλους να δούμε και κάποιον άλλο πάνω, έστω και συνεταιρικά με κάποιο "καθεστωτικό" κόμμα. Ωραία η διαμαρτυρία και η άρνηση, αλλά δεν πρέπει να δούμε και καμία υλοποίηση σιγά σιγά;
Το video είναι μια χαρά :)
Εύγε hades για το καταπληκτικό άρθρο.. είναι τουλάχιστον όπως τα λες μόνο που πιστεύω πως επιπλέον πειράζονται χειροκίνητα και τα νούμερα..
Τώρα για το Σύριζα, πληρώνει τις μαλακίες του να παραμένει ένα κατ εξοχήν κόμμα διαμαρτυρίας, χωρίς καμμία ουσιαστική πρόταση.. (ώρες-ώρες μου φαίνεται πως σοβαρότερο κυβερνητικό πρόγραμμα έχει ο Καρατζαφέρης παρά ο Τσίπρας).. Δυστυχώς το ταβάνι του 10% το έχουν θέσει μόνοι τους..
προσωπικά περιμένω τις δημοσκοπήσεις του ΣΚΑΪ, μιας και δύο συνεχόμενες φορές έχουν δικαιωθεί..
Ουσιαστικές πολιτικές προτάσεις δεν βλέπω, ούτε και πρωτοβουλίες από την αριστερά.
Η στάση της είναι αμυντική και ετεροκαθορίζεται απο την θέση των άλλων. Με ένα "αντι", μπροστά.
Δεν αρκεί...
Προτάσεις που δεν αποτελούν αφετηρία συνεργασίας και δεν επιλύουν βασικά προβλήματα.
Η εμμονή για το άρθρο 16 με βρίσκει αντίθετο.
Η παιδεία θέλει μακροχρόνιο πλάνο και μην κοροιδεύουμε ούτε να κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλό μας.
Υπάρχει κοινοτική οδηγία και απαιτείται θεσμικό όργανο που θα ελέχγει την επάρκεια 10 πανεπιστημιακών ιδιωτικών ιδρυμάτων υψηλού επιπέδου.
Ποιό το μεγάλο πρόβλημα ?
Ας πληρώσουν 3-4 συμβούλους (διεθνώς ανγνωρισμένους καθηγητές) και να συντάξουν ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για να λειτουργήσουν τα 5-10 ξένα πανεπιστήμια.
Μία πρόταση διαχειριστική μορφής και ρεαλιστική.
Αυτό θα καταστρέψει το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας ??
Αυτά είναι αστειότητες..και στήνονται οχυρά απο...άχυρα.
Δεν θέλω να συνεχίσω για τον στρουθοκαμηλισμό που μας διακρίνει.
(σορρυ για την επανάληψη)
τη πιο καλή εξήγηση την πήρα απο το antinews:
όταν ο Παπανδρέου (βασικά οι λοιποί) ευλόγησαν τον γαύρο Κοσκωτά και τη Γραμμή ΑΕ, ως αντίβαρο στους διαπλεκόμενους εκδότες, έπεσε...
τώρα που το ALTER, μετά τα πλαστά και εικονικά, τον άνκορμαν Χατζή και τη παρέα ούλη - σάρα-μάρα-κλπ, το ραδιοφωνικό σταθμό και την επικείμενη έκδοση εφημερίδων
α. ο GAP έγινε Γιώργος
β. ξαναγύρισε το "Κωστάκης"
τα των γκάλοπ, με τόσο μικρές διαφορές είναι κάπως για κουβέντα μόνο: π.χ.
ΝΔ 27% ΠΑΣΟΚ 27.8%
με περιθώριο σφάλματος
ΝΔ 2.7% ΠΑΣΟΚ 2.5%
αν είχαμε 3% διαφορά θα έλεγα ότι έχουμε τάση - μπορεί και να γίνει
ότι ίσως υπάρχει μια αλλαγή, που φαίνεται και στο λεκανοπέδιο, (όχι με "αι"!) το οποίο βγάζει 90% τη κυβέρνηση λόγω μεγέθους, είναι από τα λίγα που στέκομαι
επίσης, οι υπόλοιποι
ΚΚΕ: δε βλέπω ότι θα πάει στο 9%
ΣΥΡΙΖΑ: όσο κι αν δεν φαίνεται έτσι και το 10% είναι τεράστιο μέγεθος
ΛΑΟΣ: μάλλον κάτι θα τσιμπίσει, περιμένει και τις εξελίξεις στο σκοπιανό
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ:
εάν θέλουμε πραγματικά να μην υπάρχουν αυτοδυναμίες (με 6 κόμματα δε γίενται...) είναι η μόνη περίπτωση, να μπουν κι αυτοί στη Βουλή
το άρθρο είναι πάρα πολύ ζουμερό!!!
Ενδιαφέρον ποστ, μερικά σχόλια:
Δημοσκοπήσεις: Πολύ σωστά τα λέει ο Άδης για τις ερωτήσεις. Μια παρατήρηση μόνο: Το θέμα είναι η συγκρισιμότητα. Αν η ερώτηση είναι ίδια πάντοτε, τότε συγκρίσεις μπορούν να γίνουν.
Εκλογές: Στις επόμενες Εθνικες τα δυο μεγάλα κόμματα θα πάρουν τουλάχιστον 80%, βάζω και στοίχημα. Θα ήθελα να πάρουν γύρω στο 86-87% και η βουλή να είναι τρικομματική, αλλά χλωμό το βλέπω. Το ιδανικό σενάριο θεωρώ ότι είναι: Πρώτο κόμμα (δεν έχει σημασία ποιο) 45%, δεύτερο 41%. Έτσι και κυβέρνηση ουσιαστική θα υπάρχει (χωρίς φόβο αμφισβήτησης, ανταρτών και υπονόμευσης) αλλά και αντιπολίτευση (ομοίως). Τα υπόλοιπα αποκόμματα δεν με ενδιαφέρουν.
Καλησπέρα από Λεωνίδιο!!
@Σπίθα
Σωστά αυτά που λες αλλά ξεχνάς το βασικότερο: ότι γενικά στην πολιτική μας δεν υπάρχει προγραμματισμός και όλοι κοιτάνε μόνο τα εφήμερα και τα άμεσα. Όταν ο Σημίτης δανειζόταν για να παρουσιάζει ισχυρή ελληνική οικονομία ήξερε ότι σε μια 5ετία θα είχε γυρίσει μπούμερανγκ. Ο Παπαντωντίου γιατί δεν δέχθηκε να συνεχίσει στο Οικονομικών μετά την είσοδό μας στην Ευρωζώνη; Ομοίως και τούτοι εδώ τώρα. Μια ζωή τα ίδια. Όταν λοιπόν σε ένα τέτοιο πολιτικό σκηνικό όπου προπάντως εμείς οι ηλίθιοι τσιμπάμε κάθε τετραετία τις παροχολογίες μας και συνεχίζουμε τον ύπνο του δικαίου τρισευτυχισμένοι, τα μικρά κόμματα γιατί να κάνουν κάτι διαφορετικό; Κι αυτά στο ίδιο μοτίβο θα κινηθούν. Η διαφορά με τον ΣΥΝ είναι ότι σε θεωρητικό επίπεδο δείχνει να έπιασε ένα πολύ υψηλό ποσοστό για τα δεδομένα του. Παπάρια μάντολες. Το παράδειγμα Αβραμόπουλου δεν θα έπρεπε να έχει ξεθυμάνει. Κι αυτός 15ρια χτύπαγε και τελικώς έφυγε τρέχοντας δίχως να κάνει το παραμικρό (ούτε καν κιχ). Ενώ λοιπόν ξέρουν ότι τα ποσοστά που έλαβαν στον ΣΥΝ στις προηγούμςενες εκλογές ήταν όχι τόσο λόγω πολιτικής αλλά κυρίως λόγω αντιδράσεως στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη γνωστή παροιμία "είπαν στη γριά να χέσει κι αυτή ξεκωλιάστηκε". Εξ ου και η ασταμάτητη πολιτική αρνήσεως. Το τι θα βγει τώρα...
@zaphod
Το ότι προσωπικά δέχομαι το φιλολογικό 15% του ΣΥΝ δεν έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις φυσικά, αλλά με τη δεδομένη δυσανασχέτηση του κόσμου που πιθανότατα να συνεχισθεί, και όπως θα λάβουν όλοι οι υπόλοιποι έτσι θα λάβει και ο ΣΥΝ. Κατά τα λοιπά, ποσοστό φάντασμα το θεωρώ, πόσο δε μάλλον από τη στιγμή που ο ΣΥΝ είναι το κόμμα με το μεγαλύτερο ταλέντο να αυτοκαταστρέφεται.
Συμφωνώ και επαυξάνω, προσθέτωντας πως θεωρητικά όσο κάνει μαλακίες η νουδού τόσο θα σπρώχνει το ΠΑΣΟΚ. Προσέθεσα το θεωρητικά, διότι για την ώρα σπρώξιμο του ΠΑΣΟΚ δεν υφίσταται, και πως να υπάρξει; Εδώ πριν λίγες μέρες βγήκε ο Γιωργάκης και έριξε γέφυρες προς τον Σημίτη! Παρεμπιπτόντως, στο ενδεχόμενο "προεκλογικό πλαίσιο" που ανέφερα στο κείμενο, μήπως έχετε παρατηρήσει ότι η λέξη "Γιωργάκης" έχει αρχίσει να εξαφανίζεται από τα ΜΜΕ; Καλό, ε;!
@slarti
Που'σαι ρε παιδί εσύ; Ζεις;! :)
Συμφωνώ στο όλον που παραθέτεις. Κατά τα λοιπά για τους μικρούς ο δικομματισμός τους φταίει...
Τον ΣΚΑΙ λογικά θα αργήσεις να τον δεις. Αν δεν σκάσει κάτι επίσημο δεν βλέπω να κάνει κάτι, εκτός αν πια υπάρξει σοβαρός λόγος.
@geo
Ωραίο κείμενο. Ειδικότερα για το σκοπιανό, αυτές τις εξελίξεις τις περιμένουν όλοι τους. Και πιθανώς αν παραβιαστεί το ΠΑΣΟΚ να πρεσάρει για εκλογές, αυτό θα είναι ένα στάνταρ επιχείρημα ότι πήγαμε να βρούμε λύση μετά από τόσα χρόνια και τα γαμήσατε όλα...
@rigelian
Διαφωνώ. Ακόμη και με ίδιες ερωτήσεις πολύ δύσκολα θα βγουν ίδιες δημοσκοπήσεις. Ίδιες ερωτήσεις δεν σημαίνουν και ίδια μέθοδο επεξεργασίας των απαντήσεων. Να σου φέρω ένα παράδειγμα (που το ξέρω στάνταρ). Υπάρχει ερώτηση "τι ψηφίσατε στις προηγούμενες εκλογές". Εσύ λες το τάδε κόμμα. Αν απαντήσεις ΔΞ/ΔΑ για τις προσεχείς εκλογές (όποτε γίνουν τέλος πάντων) για τα ΔΞ/ΔΑ υπάρχουν 2 τινά, τελείως διαφορετικά: το πρώτο, να συμπεριληφθούν ως ποσοστό στο κόμμα που είχες ψηφίσει στις περασμένες εκλογές. Το δεύτερο, να βγουν αυτόνομα, ως ξεχωριστό ποσοστό. Αυτά τα δύο αποτελέσματα προκύπτουν από δύο διαφορετικές μεθόδους έρευνας και φυσικά με την ίδιαν ακριβώς δημοσκόπηση δίνουν τελείως άσχετο αποτέλεσμα. Πέραν αυτού, ακόμη κι αν κάνεις ακριβώς την ίδια ερώτηση, τεράστιο ρόλο παίζει και το δείγμα. Άλλη απάντηση θα σου δώσουν 100 νέοι, άλλη 100 μεσήλικες. Άλλη 100 άτομα από την περιφέρεια κι άλλη 100 από το λεκανοπέδιο. Η στατιστική δεν είναι καθόλου εύκολη.
@mady
Καλωσήλθες και την καλησπέρα μου από το ταπεινό Βασίλειο του Κάτω Κόσμου.
Hades
Υστερούμε στην συνέπεια λόγων και έργων.
Το σύνθημα "σεμνά και ταπεινά" της ΝΔ
ΔΕΝ ΉΤΑΝ ΤΥΧΑΊΟ.
Εχει ευθύνες η αριστερά γι αυτό.
Κάποτε πρέπει να πάψουν "τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα".Τα βαρέθηκε πολύς κόσμος, πίστεψε με..
Πές λίγα και καλά και κάντα.
Τώρα τι να περιμένω ;; Να αλλάξει το σύστημα όλο, ο σύριζας;
Δύο τρία πράγματα που καίνε τον κόσμο.
-Να διορίσει κόσμο και να ανοίξει δουλειές σεν μπορεί.
- Πιάσε 3 περιπτώσεις που έχουν τσακίσει απλούς ανθρώπους και "σπρώχτες" γμτο..
- Δεν είναι μόνο η "εκ των υστέρων" κατακραυγή.
Εντάξει, λίγο σεμνά και 3 πράγματα.
Δεν θέλουμε λαγούς με πετραχήλια
- Ας σεβαστούν και ας σκύψουν και στην καθημερινότητα.
Φυσικά και δεν ήταν τυχαίο το σύνθημα. Μήπως ξεχάσαμε τα όργια του ΠΑΣΟΚ; Μήπως ξεχάσαμε ότι ακόμη και πολλοί πασόκοι έλεγαν ότι πρέπει επιτέλους να φύγει από την κυβέρνηση; Και ξαφνικά μέσα στο όλο κλίμα σκάει ένα "σεμνά και ταπεινά". Ότι εμείς δεν είμαστε έτσι δηλαδή. Φυσικά και δεν ήταν τυχαίο. Όπως ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε τυχαίο σύνθημα. Ήταν τυχαίο το "αλλαγη"; Ήταν τυχαίο το "κάθαρση"; Αστεία πράγματα.
Η αριστερά στην Ελλάδα όχι μόνο έχει ευθύνες, αλλά κανονικά αν υπήρχε πολιτικη΄μπέσα σε αυτόν τον τόπο θα έπρεπε να της είχαν ποινικοποιηθεί κιόλας. Είναι αυτή αντιπολίτευση ΚΚΕ; Εν έτει 2008; Άκουγα προχθές την Παπαρήγα για τα 90χρονα του ΚΚΕ και δεν ήξερα αν έπρεπε να βάλω τα γέλια ή τα κλάματα. Έβλεπα τους νεολαίους κάτ και έλεγα "πάλι καλά που δεν έγινε καλοκαίρι διότι με τόσα κούτσουρα μαζεμένα αν αρπάζαμε φτιά την είχαμε κάτσει". Είναι αυτή πολιτική Συνασπισμού, να λέει απλά σε όλα όχι; Δεν είναι αυτά ευθύνες της αριστεράς; Και πόσα άλλα ακόμη δηλαδή. Επιτρέπεται να βγαίνει ο Ψαριανός στη Βουλη και να λέει "ξέρουμε όλοι ποιοι είναι πίσω από τη δολοφονία" (Φιλόπουλου) και να μην έχουν πέσει ακόμη κλωτσιές; Πήγες στον εισαγγελέα να καταθέσεις αφού ξέρεις ρε Καραγκιόζη; Και τι το κρατάς για την πάρτη σου; Όπως τότε που είχε βγει δεν θυμάμαι ποιος (της νουδού ήταν πάντως) και είχε πει "με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν θα πέσει ξύλο και προσπάθησα να το αποτρέψω" κι αντί να τον πάνε μέσα σούμπιτο που δεν ειδοποίησε πρώτα την αστυνομία, του είπαν και μπράβο κι από πάνω...
Επιτρέπεται εν έτει 2008, 34 ολόκληρα χρόνια από τη μεταπολίτευση να ακούμε ότι για όλα φταίνε οι άλλοι; Πως γίνεται πχ 11 χρόνια ΠΑΣΟΚ να μην μπόρεσε να συνεφέρει την τριετία Μητσοτάκη; Πως γίνεται κοντά 5 χρόνια νουδού να μην έχουν καταφέρει να προσπεράσουν τίποτε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ; Και πάει λέγοντας. Μια ζωή όλοι παραλαμβάνουν καμένη γη, αι μια ζωή πάντα φταίνε οι άλλοι. Όλοι φταίνε για όλα όμως. Το αν η εκάστοτε κυβέρνηση δεν κάνει καλά τη δουλειά της δεν έχει να κάνει μόνο με την κυβέρνηση. Έχει να κάνει και με την αντιπολίτευση. Και ερτώ, εγώ ο αδαής. Είσαι ο Καραμανλής κι έχεις απέναντί σου τον Γιργάκη, τον άπειρο Τσίπρα και την Παπαρήγα που έχει μείνει στη μετεμφυλιακή περίοδο της ΕΣΣΔ. Ποιος θα; σου κάνει αντιπολίτευση; Ο Καρατζαφέρης;;;; Ρε πλάκα κάνουμε εδώ πέρα; Και θες να δεις έστω και κάτι να γίνεται σωστά είπες; Ναι, περίμενε...
-Είμαι φηφοφόρος της αριστεράς ;
-Είμαι φίλος της και "οικείος" με τις απόψεις της ;
-Είμαι μέλος της;
Θα με κυνηγήσουν, στο λέω και το εννοώ.
Ερωτώ.
Τι θα κάνει;
"Θα αντιμετωπίσει το θέμα σε συλλογική βάση" γιατί τα ζητήματα δεν είναι προσωπικά και ούτε λύνονται μεμωνομένα.
ΟΧΙ, ΟΧΙ.
Δεν κάνω πλάκα και ας μου κάποιος ότι δεν είναι έτσι.
Ξέρεις κάτι. Δεν δέχομαι παιγνίδια στην πλάτη μου από κανένα.
Τα παιδιά που δεν ξέρουν και φωνάζουν δεν τα αδικώ και συμμερίζομαι την αγωνία τους και την εντιμότητα τους.
Όταν "κλωτσάς" στελέχη σου και αγωνιστές για λόγους τακτικής ..τότε τέρμα.
Μίσσιος..καλά ρε hades, έφαγε την ζωή του στην φυλακή και τον ειρωνεύονταν;
Τι να πώ;
Για την καθημερινότητα -)
Σου λέω αν ζητήσω ραντεβού από τον Προ\όεδρο της Δημοκρατίας μπορεί και να με δεχθεί -))
Αλλά πιό δύσκολο θεωρώ να με δεχθεί ο αρμόδιος "επί των εργασιακών" ή ο φίλος μου και σύντροφος -))))
Hades
Τα ξαναλέμε...σύντομα-)
Καλημέρα.!
Εμένα ρε Άδη μου κάνει εντύπωση που πέρασε το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ στην πτώση και λέν ότι ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ!
Τι να πεις...
Αυτό με τις φωτογραφίες ομολογώ δεν το είχα σκεφτεί....
Μου άνοιξες τα μάτια!
Μετά τις σεντονιάδες του zaphod και τις δικές σου, θέλω λίγο χρόνο..!
Για να συνέλθω...-))
Καλημέρα!
Χαμένος ρε hades, αλλά επανέρχομαι δριμύτερος... Όσο για το ΣΚΑΪ, απλά δεν αλλάζουν το ρυθμό τους από 1 δημοσκόπηση/μήνα, εκτός αν συντρέχει κάτι εντελώς έκτακτο..
Το πάτε πολύ καλά όλοι, δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα..
@Σπίθα
Ξεσυνήθισες, Σπίθα. Έρχονται κι άλλες... :):)
@_st_
Στάθη, έχεις δίκιο, αλλά να σε ρωτήσω κάτι; Πόσοι πιστεύεις ότι βλέπουν τα ποσοστά, όταν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων βγαίνουν με τέτοιον τρόπο ώστε το μάτι νασ πέφτει πάνω στις διαφορές; Πάρε τις πρόσφατες: είδες πουθενά να λένε πρωτοσέλιδα ότι τόσο η νουδού, τόσο το πασόκ κλπ; Παπάρια μάντολες. Τις διαφορές ανεδείκνυαν (ότι από τόσο πήγε τόσο) καθώς και το ποιος είναι πρώτος αλλά όπως σωστάσ λες όχι ότι δεν ανέβηκε το πασόκ, αλλά ότι ντε και καλά πέρασε τη νουδου. Το κακό είναι ότι ακόμη δεν τους έχουμε πάρει με τις ντομάτες.
@patsiouri
Τόσο απλό κι όμως σε κανενός του μυαλό δεν πηγαίνει. Και που να'ξερες πόσα ακόμη τέτοια υπάρχουν. Το πόσα παιχνίδια παίζονται -και κυρίως το τι εύρος έχουν- είναι πραγματικά απίστευτο.
@slarti
Αυτό το "έκτακτο" εννοούσα κι εγώ. Κι αναφορικά με τη "συλλογή" απόψεων, ρε άσε τις δικαιολογίες και γράψε κανά κείμενο, που ντε και καλά σε καλύψαμε κιόλας... :):):)
Άδη οι δημοσκοπήσεις είναι σαν το μισογεμάτο νερό. Μπορείς να το παρουσιάσεις σαν καλό ή σαν κακό αλλά το γεγονός είναι εκεί απο την άλλη.
Στο φτερό τις έπιασα όλες !
Άσε που όσο ανέβαζες ποστ, τόσο πιο πολύ με δικαιώνεις :)))
Δημοσίευση σχολίου