Σελίδες

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Της βλακείας το ανάγνωσμα (κυριολεκτικώς)

Είναι τόσα πολλα αυτά που θέλω να γράψω τον τελευταίο καιρό που τελικώς καταλήγω να μην γράφω τίποτε. Γιατί; Κυρίως επειδή τα σκέφτομαι τόσο πολύ που καίγομαι πριν καλά, καλά πλησιάσω στο πληκτρολόγιο. Ξέχωρα απ'αυτό βέβαια παίζει και το ότι όταν μου έρχονται οι καλές εμπνεύσεις δεν είμαι στον υπολογιστή, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα...

Όπως και να'χει, έχετε διαπιστώσει ότι το θέμα της βλακείας σε όλες της της εκφάνσεις είναι ένα από τα κυριότερα θέματα που με απασχολούν.
Θα μου πείτε και μάλλον σωστά, καλά ρε, κι εσύ με τόσα προβλήματα που υπάρχουν, τους βλάκες επιλέγεις;
Σωστή η παρατήρηση Ουότσον, μόνο που σου διαφεύγει ότι τα περισσότερα προβλήματα που έχουμε στον σβέρκο τα οφείλουμε στους βλάκες, οι οποίοι είναι κυριολεκτικώς (ως έχω ξαναπεί) το μέγιστο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, πρώτο και στην εγχώρια κατανάλωση: στους βλάκες βασίζονται οι πολιτικοί για να εκλέγονται, τους βλάκες ποτίζουν τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης για να καλλιεργούν κουτόχορτο, τους βλάκες πείθουν (εσχάτως) οι Ευρωπαίοι περί του ορθού των ενεργειών τους κ.ο.κ. Όπου κι αν γυρίσεις το κεφάλι, υπάρχουν παντού βλάκες. Αστείρευτη απελπισία δάντειας κολάσεως.
Γιατί όμως αυτά; Διότι ο βλάξ είναι ο πρώτος που θα πειστεί περί του δικαίου της απόψεώς του τουτέστιν περί της ρίψεως εις τον Καιάδα όλων των υπολοίπων απόψεων και δη, με τρόπον εμφατικόν. Ο βλάξ συνήθως φέρεται να έχει ευφράδεια, η οποία κατά τα λοιπά αν αντιπαρατεθεί προς τις γνώσεις κάποιου πραγματικού γνώστη αυτομάτως ρίπτεται εις κατηγορίαν χαμηλοτέραν των ελληνικών ομολόγων της σήμερον. Επιπρόσθετα, ο βλάξ έχει πάντοτε δίκαιο και κάθε του θέση ξεκινάει με αυτό το δεδομένο, ούτως ειπείν κάθε παραδοχή αλλά κι απόρριψη έχουν το αυτό φίλτρο ενεργοποιημένο και το επαναλαμβάνουμε για να το θυμόμαστε πάντοτε: ότι ο βλάκας έχει πάντα δίκιο, κάτι που φυσικά ξέρουμε όλοι μας από την στυγνή μας καθημερινότητα.
Επίσης, ο βλάκας είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικά επικίνδυνος. Δεδομένου ότι το εύρος διανοητικής του κατανόησης είναι εξαιρετικά χαμηλό, αναγκάζεσαι να πέσεις κι εσύ στο αυτό επίπεδο με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην μπορεί πλέον να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στους από ένα σημείο κι έπειτα. Και το χειρότερο; Δεδομένου ότι ο βλάκας έχει συνηθίσει να φέρεται ως βλάκας ενώ για'σένα το χαμηλό επίπεδο είναι καινοφανές, στα μάτια του κόσμου αυτός που θα φανεί περισσότερο ως βλάκας θα είσαι εσύ, μιας και η εμπειρία του βλάκα στην βλακεία τον κάνει να ζει στο φυσικό του περιβάλλον. Και πάει λέγοντας.

Έτσι, με δεδομένο ότι ο βλάκας σπανίως έχει εμπόδια μπροστά διότι ποιος θέλει να χάνει την ώρα του με αυτόν, αυτομάτως έχει ελεύθερο πεδίο να κάνει ό,τι θέλει και όπου θέλει, ούτως ειπείν όταν ομιλούμε για διαδίκτυο, να γράψει ό,τι γουστάρει.
Βέβαια θα μου πείτε, όλοι μας μπορούμε να γράφουμε ό,τι γουστάρουμε, πράγμα σωστό. Μόνο που ένας άνθρωπος που όχι απλώς επιθυμεί να μάθει (και μην ξεχνάμε ότι ο διάλογος είναι μιας μορφής μάθηση για όλους: ο Επίκουρος έλεγε ότι ο κερδισμένος μιας φιλοσοφικής κουβέντας είναι ο ηττημένος κι αυτό επειδή έμαθε κάτι που μέχρι προηγουμένως δεν ήξερε) αλλά δεν επιθυμεί να εκτεθεί κιόλας, θα κάτσει να ψάξει αυτό το θέμα που τον απασχολεί. Θα κάτσει να ενημερωθεί, θα ρωτήσει, θα ενδιαφερθεί.
Αυτά ο βλάξ είναι προφανές ότι δεν τα κάνει.
Ο βλάξ δεν χρειάζεται να διαβάσει κάτι, ξέρει.
Δεν χρειάζεται να επιβεβαιώσει κάτι αν είναι αληθές. Επιβεβαιώνεται από τις συμφωνίες (likes) μεθ'αλλαλαγμών του κόσμου.
Ο βλάξ δε χρειάζεται να αιτιολογήσει την άποψή του: είναι η σωστή.

Ο βλάξ, επίσης, είναι αστρολόγος: έχει πετάξει μερικές εκατοντάδες μπαρούφες τε και μπούρδες όπου και καταποντίστηκε πανηγυρικά, όμως ως είναι αναμενώμενο θα σταθεί στην μοναδική φορά που έπεσε μέσα και η οποία είναι συνήθως επιπέδου 1+1=;, γεγονός που στα μάτια του ιδίου και των αυλοκολάκων του τον ανεβάζει εις την εκτίμηση του ιδίου (ιδίως). Φυσικά ο βλάξ συνήθως αδυνατεί να δώσει απάντηση σε μια πιο σύνθετη ερώτηση τύπου 2Χ3-1=;, αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία για τον βλάκα. Σημασία έχει ότι ξέρει πόσο κάνει 1+1 και που φυσικά δεν έχει καμία απολύτως σημασία ότι κι ένα παιδάκι ξέρει πόσο κάνει η ίδια πράξη. Επίσης, ως όλοι μας έχουμε παρατηρήσει, διά τον βλάκαν το επιχείρημά σου δεν έχει την παραμικρή αξία άπαξ και αποκλίνει των προγενεστέρων ιδικών του συμπερασμάτων. Ως εκ τούτου τα επιχειρήματά σου, όσο εμπεριστατωμένα κι αν είναι συνήθως καταρρίπτονται με ακαταμάχητες ατάκες του τύπου "είσαι μαλάκας" ή "δεν είναι έτσι" (και τελεία αμέσως μετά) ή "οκ" (αυτό είναι εξόχως ειρωνικό, ως θα έχετε διαπιστώσει. Υποδηλώνει απαξία και αηδία ενίοτε) κ.ο.κ. Κοινό σημείο όλων αυτών των απαντήσεων είναι η βεβαιότητα ότι τα επιχειρήματά σου δεν έχουν καμία τύχη απέναντι στην βεβαιότητα του βλάκα. Και πως να έχουν άλλωστε; Εδώ μιλάμε ότι βλέπεις τον βλάκα να "αντικρούει" επαγγελματίες στο αντικείμενό τους με επιχειρήματα του στυλ "ο Βαρουφάκης μιλάει; Καλά, 'ντάξει..." και αυτομάτως τα επιχειρήματα και οι γνώσεις του κάθε Βαρουφάκη έχουν αναχαιτιστεί. Και όχι μόνο αυτό αλλά μόλις φέρεις τον βλάκα σε τόσο δύσκολη θέση που να μπορεί να το καταλάβει και ο ίδιος κιόλας, συνηθίζει να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια νομίζοντας ότι δεν τον έχεις καταλάβει.
Σε αυτό το σημείο λοιπόν υπεισέρχονται
τα δύο θεμελιώδη αξιώματα της Βλακείας:
Πρώτον, ότι ο βλάκας δεν μπορεί να ξέρει ότι είναι βλάκας διότι αν το ήξερε δεν θα ήταν.
Δεύτερον, ότι ο βλάκας αν και πάντοτε έχει την υπόνοια μήπως και απευθύνεσαι σε αυτόν, κατέχει εξίσου πάντοτε και τη βεβαιότητα ότι μιλάς για κάποιον άλλον.

Σε αυτό το σημείο και προς αποφυγή (περαιτέρω) παρεξηγήσεων θα ήθελα να κάνω μια σημαντική διευκρίνιση. Έλαβα χθες ένα μήνυμα από κάποιον φίλο στο φέηστσιμπουκ που μου διαμαρτυρόταν μάλλον δικαίως για κάποια σχετικά θέματα: με τις επιθέσεις μου κατά των βλακών, είναι προφανές ότι δεν απευθύνομαι στον οποιονδήποτε έχει αντίθετη άποψη με'μένα, ή τέλος πάντων με αυτήν που θεωρώ σωστή. Τις αντίθετες απόψεις πάντα τις σέβομαι, ανεξαρτήτως αν της αποδέχομαι ή όχι. Ακόμη και για τις απόψεις που θεωρώ παντελώς για τον λούτσο καβάλα αναγνωρίζω ότι ο άλλος έχει κάθε δικαίωμα να τις έχει. Εξάλλου κατ' επανάληψιν έχω αναπτύξει ότι στην Δημοκρατία ακόμη και ο φαύλος έχει κάθε δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα τις απόψεις του, οπότε αν το έχει ο φαύλος αυτό το δικαίωμα δεν θα το έχει ο βλάκας; Το θέμα είναι ότι ο βλάκας στον οποίον επιτίθεμαι είναι ο προπαγανδιστής βλάκας, αυτός που κάνει μεγάλη ζημιά και δυστυχώς δεν είναι μόνο ένας. Είναι ο βλάκας που μειώνει τον οποιονδήποτε άλλον (και δεν με ενδιαφέρει κάν αν το κάνει ενσυνείδητα ή ασυνείδητα). Είναι ο βλάκας για τον οποίον είτε έχεις στα χέρια σου διδακτορικό πυρηνικής φυσικής είτε κλήση δημοτικής αστυνομίας, έχεις απλώς ένα "χαρτί".
Ο βλάκας στον οποίον απευθύνομαι είναι αυτός που με γλυκανάλατα, αχουτολίστικα επιχειρήματα (εκ του χαζογκομενίστικου "άχου τοοοοοο") θα σε τσουβαλιάσει εντελώς μηδενηστικά με τον οποιονδήποτε άλλον, αρκεί να διαφωνείτε όλοι με τον βλάκα και ασχέτως αν όλοι εσείς λέτε το ίδιο πράγμα ή όχι.
Ο βλάκας στον οποίον αναφέρομαι είναι αυτός που δύο χρόνια τώρα έχει κολλήσει στο ότι ο Πάγκαλος έχει απόλυτο δίκιο, τα φάγαμε μαζί και το ρήμα φταίω κλίνεται μόνο στο α' ενικό. Δεν πα να γίνονται σημεία και τέρατα παντού; Όχι, φταίς εσύ που το ένα και το άλλο και μπλα μπλα. Και ποιο το αποτέλεσμα; Ότι άλλοι βλάκες, άριστα εκπαιδευμένοι από την τηλεόραση, τους δημοσιοκάφρους και την ευρύτερη και άριστα στημένη προπαγάνδα, την πατάνε, σε επικροτούν, σε κάνουν να νοιώθεις κάποιος για πρώτη φορά στη μίζερη πραγματικότητά σου και όλοι εσείς μαζί εξαπλώνετε την ενοχοποίηση του μαζί τα φάγαμε...

Κοινώς, αν δεν θεωρούσα ότι ο βλάκας έκανε τόση ζημιά, δεν θα απασχολούσε σε σημείο να πέφτω εν γνώσει μου επίπεδο σχολιάζοντας. Τουτέστιν, άλλο πράγμα οι προσωπικές απόψεις του καθενός και άλλο η σκαιά προπαγάνδα που δημιουργεί... likes.

Που είχαμε μείνει λοιπόν;
Α, ώπα... Μισό λεπτό γιατί ξέφυγα.
Εϊχα μείνει στο γιατί ο βλάκας είναι το πρόβλημα.
Η απάντηση είναι απλούστατη.
Διότι ακόμη και σήμερα, pasok-νουδού λαμβάνουν (έστω δημοσκοπικώς) περί το 35% μαζί (27+8 υπολογίζω).
Διότι ακόμη και σήμερα μόλις ο 1 στους 2 ψηφοφόρους τους (πρώην και... ακόμα) τους έχει σιχαθεί, τουτέστιν οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να συμπιεστούν κι άλλο. Η κοινωνία αντέχει.
Διότι όποτε ρωτάς "αφού σωθήκαμε, γιατί σωθήκαμε για 7η φορά;" δεν λαμβάνεις καμία απάντηση ή μάλλον πιο σωστά επικρατεί σιωπή ροφού λες και είπες το καραψαγμένο, όπως σιωπή ροφού επικρατεί και στα υπόλοιπα ερωτήματα, μερικά εκ των οποίων θα αναφέρω εντελώς ενδεικτικά:
-αφού οι συγκεκριμένοι πολιτικοί συν τους Ευρωπαίους και τους ΔοΝηΤάδες θα μας σώσουν με το psi, γιατί απέτυχαν πλήρως σε όλα τα προηγούμενα; (σιωπή ροφού).
-αφού ήταν τόσο εύκολο να σωθούμε τελικά, γιατί δεν σωθήκαμε εξαρχής πριν από 2 χρόνια; (σιωπή ροφού).
-αφού πετύχαμε τον στόχο μας, γιατί πανηγυρίζουν και όλοι οι υπόλοιποι; Μήπως είναι ύποπτο το να πανηγυρίζουν ταυτόχρονα και οι λύκοι και τα πρόβατα; (σιωπή ροφού)
-πως γίνεται τα χθεσινά λαμόγια και αποτυχημένοι σήμερα να είναι οι σωτήρες της χώρας; (σιωπή ροφού)
-δηλαδή τώρα που πανηγυρίζεις σε φτάνουν τα λεφτά, ε; (σιωπή ροφού).
Και ούτω καθεξής.

Τι σημαίνουν αυτά.
Ότι ο βλάκας του διπλανού ιστολογίου τε και πόρτας δεν ενδιαφέρεται αν τον φτάνουν τα λεφτά του, αρκεί να μην φτάνουν εσένα τα δικά σου. Νοιώθει καλύτερα έτσι. Και έτσι, μαγνητίζει τους έτερους βλάκες με τα ίδια μυαλά οι οποίοι σχεδόν εν μέσω ονειρόξεων σκεπτόμενοι πόσο κεγαμό είναι όλοι τους, εξάγουν συμπεράσματα για όλους τους υπολοίπους, με βεβαιότητα που ωσάν η μαλακία τους, σπάει και αυτή καρύδια: ή με'μάς, ή με τους άλλους. Πως είπες; Είσαι υπέρ της χρεωκοπίας; Ε, τότε είσαι εχθρός της Ευρώπης, εχθρός της χώρας, είσαι κομμουνιστής! Θες να βγούμε έξω από το ευρώ.

Φυσικά, το γεγονός ότι παρόλο που τα έχουμε ξεπουλήσει όλα δεν θα μας αποτρέψει να βγούμε και εκτός ευρώ, είναι κάτι που ο βλάκας δεν έχει διαβλέψει, ή μάλλον δεν το θεωρεί καν ενδεχόμενο του πραγματικού κόσμου. Όπως αντίστοιχα δεν έχει τη διανοητική δυνατότητα (βλάκας γαρ) να σου εξηγήσει γιατί ας πούμε τόση πρεμούρα να είναι τα νέα ομόλογα υπό το αγγλικό δίκαιο, ή γιατί ενώ διαγράψαμε χρέος 100 δισ. ευρώ φορτωθήκαμε δάνειο 130 δισ. ευρώ (με οψιόν να πάρουμε κι άλλο φυσικά), ή να κατανοήσει ότι ναι μεν τα επιτόκια των 130 δισ. ευρώ είναι μικρότερα από αυτά των 100 δισ. αλλά στην πραγματικότητα η διαφορά του επιτοκίου έχει καλυφθεί από τη διαφορά του ποσού (που αγγίζει το 1/3 του ποσού του υποτιθέμενου διαγραφέντος ποσού). Παρομοίως ο βλάκας του διπλανού ιστολογίου τε και πόρτας αδυνατεί να αναγνωρίσει τι σημαίνει ότι η χώρα πλέον παραιτήθηκε κάθε νομικού της δικαιώματος και ασυλίας και ότι τα πάντα θα γίνονται κατά πως γουστάρουν οι δανειστές, στους οποίους έχυμε κυριολεκτικώς υποθηκεύσει τα πάντα με όρο (υποχρέωση) κατάσχεσης (αυτό συμπεριλαμβάνει και γη. Το τι σημαίνει γη, το έχουμε εξηγήσει στα ελληνοτουρκικά). Ομοίως, ο βλάκας στον οποίον απευθύνομαι δεν μπορεί να απαντήσει στο απλούστατο ερώτημα γιατί ενώ έχουμε σωθεί τόσες πολλές συνεχόμενες φορές να χειροτερεύουν όλοι οι δείκτες: βιωτικό επίπεδο, άνεργοι, άστεγοι, μισθοί, συντάξεις, ύφεση. Όλα γίνονται χειρότερα. Πως είναι δυνατόν βρε βλάκα; Και φυσικά, αφού επιλέξαμε σταθερότητα, αφού επιλέξαμε Ευρώπη, αφού κάναμε τόσες θυσίες για να παραμείνουμε στο ευρώ (άσχετα αν δεν θα το ξαναδούμε ποτέ επί της ουσίας), τότε γιατί υπογράψαμε ότι το χρέος σε ενδεχόμενη επιοστροφή στη δραχμή θα παραμείνει ως αξία σε ευρώ; Εξήγησε κάτι έστω για μια φορά στη ζωή σου ρε βλάκα.
Όλα αυτά όμως (καθώς και πολλά άλλα) είναι άγνωστες έννοιες για τον βλάκα, ο οποίος ζεί μέσα στην ηλίθια μακαριότητά του, αναλογιζόμενος ότι οφείλει να ψηφίσει pasok στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν (παρόλο που φυσικά σε όλους θα λέει ότι ψήφισε Οικολόγους), ενώ ταυτόχρονα θα εξακολουθεί να τα χώνει σε όποιον ψήφισε Σαμαρά καθ'όσον το νουδού κακό ενώ το pasok καλό ως εντελώς διαφορετικό.
Και την ίδιαν στιγμή όποιος έχει αντίθετη άποψη διαπομπεύεται με σχεδόν φασιστικές μεθόδους ενώ η προπαγάνδα πάει σύννεφο, πάντοτε με λεπτεπίλεπτες εκφράσεις που είθισται να εντυπωσιάζουν.
Και η ακόμη μεγαλύτερη πλάκα ποια είναι; Ότι ο βλάκας του διπλανού ιστολογίου τε και πόρτας είανι τελικά τόσο βλάκας που τα χώνει στα μεγαλολαμόγια κιόλας (πχ κανάλια κλπ) ενώ εξυπηρετούν ακριβώς τους ίδιους σκοπούς! Δηλαδή καταντάει πραγματικά γελοίο!

Θα σας εκμυστηρευθώ κάτι: παλαιότερα πίστευα πως ζουν ανάμεσά μας. Εδώ και καιρό πλέον έχω συνειδητοποιήσει ότι εμείς ζούμε ανάμεσά τους... Είναι τόσοι πολλοί πλέον...

Γάματα με κεφαλαία γράμματα...
Τουλάχιστον ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι σκεπτόμενοι άνθρωποι εκεί έξω στην πραγματική ζωή, οι οποίοι δεν έχουν μολυνθεί ακόμα. Αναρωτιέμαι όμως πόσο θα μπορέσουμε να κρατήσουμε.
Για το τέλος θα σας αποκαλύψω κάτι: από αυτούς που κατηγορούν τον Χρυσοχοϊδη ότι δεν διάβασε ποτέ το μνημόνιο οι περισσότεροι δεν το διάβασαν ποτέ ούτε αυτοί. Όπως φυσικά δεν έχουν διαβάσει και τίποτε από τα επόμενα. Και δεν εννοώ σε σχόλια φίλων ή άρθρα εφημερίδων, έτσι;

Ειλικρινά με έχει πιάσει απελπισία...
Καληνύχτα μας.
Και μην ξεχνάτε ότι τα χειρότερα έρχονται.
Το είπε και ο Σόιμπλε χθες άλλωστε: μέχρι να γίνουμε Λεττονία, έχουμε καιρό. Μέχρι τώρα δεν είχαμε τραβήξει τίποτε. Και ό,τι λέει ο Σόιμπλε, ο Βαγγέλας μας θα το πράξει με θαυμαστή συνέπεια, προς τέρψην του κάθε βλάκα.
Κυριολεκτικά καληνύχτα, σε όλους.

7 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καταιγιστικός. Άψογος. Βέβαια, δεν είναι μόνο θέμα βλακείας, αλλά κι εξαρτήσεων.

Zaphod είπε...

Μια επιφυλαξη μονο.

Θεωρω πλεον πως η βλακεια διαχεεται απο...τα ψηλα στα χαμηλα. Ητοι ηπεφωτισμενη ΕΛ και Ευρωπαϊκη ηγεσια μας χεζει ψηλα και αγναντευει!

Hades είπε...

@Δείμο
Θα συμφωνήσω με αυτό. Αλλά μήπως τελικά ο εκρηκτικός συνδυασμός των δύο φτιάχνει ένα ακόμη πιο εκρηκτικό μίγμα; Ενδιαφέρον ερώτημα...

@zaph
Α, δεν θα διαφωνήσω καθόλου. Και μάλιστα να προσθέσω ότι διαχέεται διαμέσου των ευαγών ΜΜΕ κυρίως. Οι πολιτικοί μας έχουν κυριολεκτικά τον λαό που τους αξίζει, δεν το συζητάμε αυτό, απλά είναι θέμα για άλλο σενδόνι... :)

pølsemannen είπε...

Είσθε ελιτίστας και άλλα τέτοια.
Δε βλέπετε οι οίκοι αξιολόγησης μας έβαλαν στο B- ;

Ε; Ε; Και με Βαγγέλα και Αντώνη μεσ' τα πράματα, που θα πάει, θα διοριστούμε στο δημόσιο.

Hades είπε...

Αξιοτιμότατε, φυσικά και δεν πέρασε απαρατήρητος; η γιγανταιαία αναβάθμιση των οίκων ανοχής και αξιολόγησης! Απλά θέλουν να μας ευχαριστήσουν που τους τα ξεπουλήσαμε όλα, μέχρι και το δημόσιο!
Πάντως, είναι μέγα δίλημμα: Βαγγέλας, ή Αντώνης; Σκατά σωτέ με λευκή σώς ή σκατά με φράουλες και σαντιγί; Εδώ σε θέλω.

Slartibartfast είπε...

Άψογος!
Από την αρχή μέχρι το τέλος.. Ποιός Βαρουφάκης μωρέ τι να μας πει κι αυτός τώρα, το κομμούνι;

Hades είπε...

???
Κουμουνιστής και ο Βαρουφάκης; Εκτός από οικονομολόγος;;; Χόλυ φακ...
Ρε, μήπως ήταν αυτός που μου'χε κόψει με κονσερβοκούτι το ίντερνετ τις προάλλες; Διότι νόμιζα πως ήταν ο zaphod!