Σελίδες

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Του κατέστρεψαν τη ζωή για ένα ψαροκόκαλο

Αντιγράφω από το zougla (μου το έστειλε γνωστός με μέηλ). Τουλάχιστον ανατριχιαστικό...
(στο λινκ θα βρείτε και άλλα πράγματα επί του θέματος)

Εμυ Δημητρακοπούλου

Έμεινε 47 κιλά εξαιτίας ενός ιατρικού λάθους. Κατάπιε ένα ψαροκόκαλο, το οποίο οι γιατροί δεν είδαν ποτέ. Αντί να το εντοπίσουν και να το αφαιρέσουν, τον «κατακρεούργησαν» με αποτέλεσμα από τότε να μην μπορεί να καταπιεί καμία άλλη τροφή, εκτός από γιαούρτι.
Ο Τρύφων Κατσίκιας, 33 ετών, από τη Σαμοθράκη, το καλοκαίρι του 2005 είχε την ατυχία να καταπιεί ένα κόκαλο από ψάρι. Δυστυχώς, το ψαροκόκαλο σφήνωσε στο λάρυγγά του και άρχισε να κατεβαίνει προς την τραχεία. Το αποτέλεσμα ήταν, εκτός από την αναπόφευκτη ενόχληση, ο 29χρονος τότε κ. Κατσίκιας να εκδηλώνει υψηλό πυρετό, βήχα, τρομερή δύσπνοια και ένα έντονο αίσθημα πνιγμού.
Ούτε οι γιατροί της Σαμοθράκης, αλλά ούτε και της Αλεξανδρούπολης, όπου πήγε στη συνέχεια, μπόρεσαν να εντοπίσουν την αιτία όλων αυτών των συμπτωμάτων. Και φυσικά, κανείς δεν του είπε να κάνει μια μαγνητική τομογραφία, η οποία θα «έδειχνε» ξεκάθαρα το ψαροκόκαλο. Το επίσημο έγγραφο που ακολουθεί, πιστοποιεί την «οδύσσειά» του, στα νοσοκομεία της περιοχής. Από τον Ιούνιο μέχρι και το Νοέμβριο του 2005, ζήτησε ιατρική βοήθεια πέντε φορές. Και τις πέντε, η διάγνωση των γιατρών ήταν διαφορετική.

Ύστερα από πέντε μήνες κι ενώ τα συμπτώματα επέμεναν, απευθύνθηκε σε ένα γιατρό στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.
Η διάγνωσή του ήταν η εξής: Έπρεπε να αφαιρεθούν οι αμυγδαλές. Ο γιατρός ζήτησε 200 ευρώ από τον ασθενή για να κάνει, όπως του είπε, την εισαγωγή. Λίγο αργότερα, του είπε πως ήθελε 300 ευρώ, γιατί έπρεπε να αφαιρέσει και τμήμα της μαλακής υπερώας και συγκεκριμένα τη σταφυλή, γιατί «υπήρχε πρόβλημα». Η σταφυλή είναι μια μικρή σαρκώδης απόφυση, η οποία κατά τη διάρκεια της μάσησης, όταν δέχεται πίεση από την τροφή, ανασηκώνεται και απομονώνει το στόμα από τη μύτη, ώστε να μην κατεβαίνει η τροφή και το σάλιο στον οισοφάγο.
Όπως είπε στη «zougla.gr» ο κ. Κατσίκιας, ουδέποτε είχε πρόβλημα ούτε με τις αμυγδαλές, αλλά ούτε και με τη σταφυλή του. Ακούστε πώς έφτασε στο χειρουργικό τραπέζι από το ψαροκόκαλο, τον Οκτώβριο του 2005.

Ο Τρύφων Κατσίκιας στάθηκε διπλά άτυχος μέσα στην ατυχία του, γιατί έκανε το λάθος να εμπιστευθεί έναν έμπειρο γιατρό. Ένα μήνα όμως μετά το χειρουργείο, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να δεχτεί τροφή, καθώς δεν μπορούσε να καταπιεί. Οι μπουκιές αντί να κατεβαίνουν προς το στομάχι, ανέβαιναν στη ρινική κοιλότητα. Όταν το είπε στο γιατρό, εκείνος του απάντησε ότι αυτό ήταν απολύτως φυσιολογικό.
Καθώς περνούσαν οι μήνες, όμως, το πρόβλημα γινόταν όλο και μεγαλύτερο. Επτά μήνες μετά την επέμβαση, δεν μπορούσε να φάει τίποτε άλλο, παρά μόνο γιαούρτι ή κάποιες κρέμες με ιδιαίτερα ρευστή υφή.
Ύστερα από αλλεπάλληλες επισκέψεις σε γιατρούς και αμέτρητες εξετάσεις, οι… «επιστήμονες» του είπαν ότι μάλλον ήταν ψυχολογικό!
Την ίδια ώρα, ο άνθρωπος υποσιτιζόταν, με αποτέλεσμα να χάσει 43 κιλά και σήμερα το βάρος του να μην ξεπερνά τα 47 κιλά.

Ακούστε πώς περιγράφει τις ολέθριες συνέπειες που προκάλεσε στον οργανισμό του η χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης.

Από τον Οκτώβριο του 2005, ο Τρύφων Κατσίκιας ζει σχεδόν μόνο με γιαούρτια και κρέμες, γιατί μόνο αυτές οι τροφές μπορούν να απομακρυνθούν με το φυσιολογικό ορό, τον οποίο χρησιμοποιεί κάθε φορά που τρώει, για να ξεπλύνει τα υπολείμματα από τη μύτη του. Φοβάται ακόμα και να πιει νερό, μήπως και πνιγεί.
Όταν ο οργανισμός του καταρρέει από την ανεπαρκή σίτιση, πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο και να υποβληθεί σε παρεντερική δίαιτα. Μέσω ορού του χορηγούνται τα απαραίτητα συστατικά που έχει ανάγκη, αλλά τα στερείται, καθώς δεν μπορεί να τα προσλάβει μέσω της τροφής και τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να αναπληρώσουν το κενό.
Οι γιατροί του είπαν ότι η ζημιά είναι μεγάλη και η αποκατάσταση δύσκολη, γιατί ο χειρουργός δεν αφαίρεσε απλώς τις αμυγδαλές και τη σταφυλή, αλλά τις «ξερίζωσε». Πριν από ένα μήνα, υπεβλήθη σε νέο γύρο εξετάσεων σε πανεπιστημιακή κλινική. Οι γιατροί του είπαν ότι ο χειρουργός από το Ιπποκράτειο του αφαίρεσε μαλακούς ιστούς, ακόμα και πολύ κοντά στον οισοφάγο. Για να αποκατασταθεί το πρόβλημα, η σταφυλή θα πρέπει να επιμηκυνθεί και να ενισχυθούν τα τοιχώματά της. Του συνέστησαν να φύγει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, σε ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο και γναθοπροσωποχειρουργό.
Ο άτυχος άνδρας υπέβαλε μήνυση εναντίον του γιατρού, γιατί απαιτεί ηθική δικαίωση και πάνω απ’ όλα δεν αντέχει στην ιδέα ότι αυτός ο άνθρωπος εξακολουθεί να πιάνει στα χέρια του νυστέρι και να χειρουργεί.
Ελπίζει ότι οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης δε θα κρατήσουν την ίδια στάση με τους συναδέλφους του γιατρού από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι, μόλις μάθαιναν ποιος είχε κάνει την επέμβαση, ξαφνικά δεν έβλεπαν τίποτε το επιλήψιμο και «εξαφάνιζαν» κάθε ενοχοποιητικό στοιχείο.
«Αυτός ο άνθρωπος κοστολόγησε τη ζωή μου στα 300 ευρώ. Κι εγώ σήμερα «σβήνω», γιατί κατάπια ένα ψαροκόκαλο και οι γιατροί δεν το είδαν ποτέ.»

13 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Άντε να ξαναφάς ψάρι μετά απ' αυτό που ανέβασες!
Τι έπαθε ο άνθρωπος...

Zaphod είπε...

Μην αρχίσω με τους γιατρούς γιατί δεν θα τελειώσω ποτέ!!

Γαμώ το φελέκι μου γαμώ

Hades είπε...

@Σπίθα
Άντε να ξαναφάς ψάρι, ή άντε να ξαναπάς σε γιατρό, Σπίθα; Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι πρέπει να πληρώσεις φακελάκι μέχρι και για να καστραφείς.

@zaph
Και μιας και είπα "φακελάκι", μην σου κρύβω ότι πέραν του ότι ήθελα να το αναδημοσιεύσω, έστω και για να το διαβάσει ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος (κέρδος είναι), είχα κι εσένα κατά νου. Εγώ ξέρεις πως όταν έχω να πω κάτι, το λέω. Στο συγκεκριμένο θέμα μάλλον εσύ θα έχεις να πεις περισσότερα. Κι επειδή ξέρω ότι κάποτες ο πόλεμος που έριχνες ήταν πολύ πιο έντιμος από τον υποτιθέμενο πόλεμο άλλων, μήπως να ξέθαβες λίγο το άλλο θέμα; Καλό είναι να μην ξεχνιούνται κάποια πράγματα.
Εκτιμώ... ;)

Zaphod είπε...

.....οποιος καει στο χυλο φυσάει και στο γιαούρτι!


Δεν ξανασχολούμαι με το θέμα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ας πάρουν την σκυτάλη οι επόμενοι

Hades είπε...

Δεν θα διαφωνήσω (αν και μου φαίνεται περίεργο να κάνεις λόγο για χυλό και γιαούρτι), όμως ξέρεις 5-10 πράγματα επί τούτου. Τέλος πάντων, εγώ μια ιδέα έριξα.

Panos Konstantinidis είπε...

Συγκλονιστικό. Ένας πατριώτης να φυτέψει μια σφαίρα στον εγκέφαλο του ιατρού δεν υπάρχει;

Panos Konstantinidis είπε...

Το ιατρός βάλε το σε εισαγωγικά.

suncitizen είπε...

ναι είχα κι εγω μια περίπτωση γνωστής μου που κατάπιε ψαροκόκαλο και της καρφώθηκε στον πνεύμονα.
Ζούσε σε κάοιο Ελληνικό Νησί όπου τελικώς οι γιατροί κατέληξαν ότι ήταν ... ψυχολογικό!
Τελικά ήρθε στην Αθήνα σε ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου βρήκαν το ψαροκόκαλο και της το αφαίρεσαν χειρουργικά.
Αλλά δες και την ανάρτησή μου σχετικά με κάτι τόσο απλό και συνηθισμένο και δες τι κορυφαίες αρλούμπες μου είπε ένας "Ειδικός Παθολόγος":
http://suncitizen.blogspot.com/2009/04/blog-post_22.html

Hades είπε...

@Πάνο
Εγώ αναρωτιέμαι αν τελικώς οι γιατροί με τα εισαγωγικά είναι οι κανονικοί, ένεκα μειονότητος...

@suncitizen
Τι να πω...

Panos Konstantinidis είπε...

Άδη ό,τι και να 'ναι το σίγουρο είναι ότι ο συγκεκριμένος ιατρός (με ή χωρίς εισαγωγικά) θέλει σκότωμα. Στην κυριολεξία.

Hades είπε...

Πάνο, επειδή καταλαβαίνω τι εννοείς, ξέρεις τι μπορώ να σου πω; Πως ούτε ο πρώτος είναι ούτε ο τελευταίος. Το μείζον ζήτημα είναι ότι πως και το σύστημα υγείας μας πάσχει και μάλιστα πολύ. Και δυστυχώς συμβάλλουμε και εμείς στο όλο δράμα, είτε δίνοντας το φακελάκι αντί να απαιτούμε τη δωρεάν περίθαλψη, είτε μη καταγγέλωντας μόνο τις σωστές περιπτώσεις παρά έχουμε καταντήσει δικομανείς που θεωρούμε πως ο,τιδήποτε κι αν γίνει που δεν μας αρέσει αυτομάτως είναι και αξιόποινο...

Panos Konstantinidis είπε...

Και πώς μπορείς να τον καταγγείλεις; Αφού το ίδιο το κείμενο λέει ότι μόλις μάθανε στη Θεσ/κη ποιος ήτανε ο "ιατρός" κάνανε τα πάντα για να τον καλύψουνε (φαντάσου τι όνομα έχει). Εδώ θέλει ριζοσπαστικές αλλαγές, να πέσουνε κεφάλια, που όμως δυστυχώς δε γίνονται. Φταίμε κι εμείς, σίγουρα, αλλά ο συγκεκριμένος ασθενής πού έφταιγε; Καταστράφηκε η ζωή του ανθρώπου γιατί κάποιος ήθελε να βγάλει 300 ευρώ παραπάνω.

Hades είπε...

Συμφωνώ απολύτως για τις ριζοσπαστικές αλλαγές, Πάνο. Το όλο σύστημα είναι τω όντο σάπιο, χρειάζονται και πατήματα όμως. Δυστυχώς αν και δεν θέλω να ακουστεί μακάβριο, ο άτυχος αυτός συνάνθρωπός μας είναι η ζωντανή απόδειξη των όσων συνέβησαν. Αν το κυνηγήσει μέχρι τέλους όσο κι αν προσπαθήσουν να καλύψουν τον άλλον δεν πρόκειται να τη γλυτώσει. Από την άλλη όμως δεν αρκεί μόνο αυτή η περίπτωση. Της Αμαλίας ήταν μια ακόμη. Να γίνει δηλαδή κάτι συνολικό. Πόσες φορές έχουμε ακούσει ότι ο γιατρός ξέχασε μέσα σε ασθενή το τάδε εργαλείο; Τι πάει να πει ξέχασε; Ένας γιατρ΄ςο απαγορεύεται να ξεχνάει, απαγορεύεται να κάνει λάθος. Ειδάλλως να μην γίνει γιατρός. Δεν μιλάμε για μηχανές αυτοκινήτων εδώ πέρα, που και να καούν λες δε γαμιέται.. Για ανθρώπινες ζωές μιλάμε...
Αλλά θέλει και θέληση για κυνήγι μέχρι τέλους.