Σελίδες

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Megadeth- Peace Sells... but Who's Bying?

Επί τη ευκαιρία ενός εξαιρετικού θέματος που άνοιξε ο zaphod (όπου μακάρι να βρει κι άλλα τέτοια, είναι απ'αυτά που πραγματικά χαίρεται η ψυχή σου να διαβάζεις), συνειδητοποίησα πως έπεσα στην εξής σύμπτωση (στις οποίες δεν πιστεύω, αλλά αυτό είναι άσχετο): στο πλαίσιο των μουσικών ανακυκλώσεων που κάνω κατά καιρούς, έτυχε να "περνάω" το τελευταίο διάστημα και από το Peace Sells των Megadeth, που είναι κι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια για πολλούς και διάφορους λόγους, και το οποίο με κάποιους δικούς μου συνειρμούς "έμπλεξα" με το συγκεκριμένο θέμα.
Ο Mustaine, κιθαρίστας-τραγουδιστής των Megadeth (και από τους δυνατούς "μάγους" της κιθάρας ταυτόχρονα) είναι γενικά μια πολύ περίεργη κατάσταση: άνθρωπος πολύ ταλαιπωρημένος κατά το παρελθόν (κυρίως λόγω του χαρακτήρα του), αλλά με εκπληκτικές πολιτικές ανησυχίες, τις οποίες κατάφερνε σχεδόν πάντοτε να περνάει μέσα απ'τα τραγούδια του. Το συγκεκριμένο τραγούδι αποτελεί -κυριολεκτικά- πολύπλευρη παρακαταθήκη της παγκοσμίου μουσικής: μουσικά, θα έλεγα πως είναι από τους ορισμούς της απλότητας, δίχως φανφάρες και λοιπές άχρηστες αηδίες, με απλά ριφάκια, απλή δομή και απλή ροή. Μελωδικότατο και δεμένο, διόλου τυχαίο πως πρόκειται για ένα από τα διαχρονικώς αγαπητά τραγούδια των απανταχού μεταλάδων. Στιχουργικά τώρα........



Στιχουργικά πρόκειται για μια γερή κλοτσιά (ειδικότερα αν σκεφτούμε πως είναι γραμμένο το 1986) στο (έως) τότε αμερικανικό κατεστημένο. Όσο κι αν ακουστεί παράξενο, το τραγούδι κατά κύριο λόγο είναι αντιπολεμικό, όχι επειδή λέει κάτι επί του θέματος, αλλά επειδή με το τελείωμά του έτσι το επέλεξε ο (ιδιοφυέστατος) Mustaine. Peace Sells... but Who's Bying? λέγεται ο τίτλος και δε νομίζω ότι χρήζει ιδιαίτερα μεγάλης ανάλυσης. Οι στίχοι όμως είναι μαργαριτάρια από μόνοι τους:

What do you mean, "I don't believe in God"?
I talk to him every day.
What do you mean, "I don't support your system"?
I go to court when I have to.
What do you mean, "I can't get to work on time"?
I got nothing better to do
And, what do you mean, "I don't pay my bills"?
Why do you think I'm broke? Huh?

[Chorus:]
If there's a new way,
I'll be the first in line.
But, it better work this time.

What do you mean, "I hurt your feelings"?
I didn't know you had any feelings.
What do you mean, "I ain't kind"?
I'm just not your kind.
What do you mean, "I couldn't be president, of the United States of America"?
Tell me something, it's still "We the people", right?

[Chorus: (repeat)]
If there's a new way
I'll be the first in line,
But, it better work this time.

Can you put a price on peace?
Peace,
Peace sells...,
Peace,
Peace sells...,
Peace sells...,but who's buying?
Peace sells...,but who's buying?
Peace sells...,but who's buying?
Peace sells...,but who's buying?
No, peace sells...

Δώστε λίγη βάση, διότι πραγματικά αξίζει: στις δυο πρώτες στροφές, οι στίχοι παρατίθενται σε ζεύγη: μια -ας πούμε- φιλολογική ερώτηση που αποτελούσε όμως υπαρκτότατο ζήτημα της τότε αμερικανικής (μόνο;) κοινωνίας, ακολουθούμενη από μια ειρωνική, κάθε φορά, απάντηση που σαν κεντρικό νόημα έχει κάτι σαν "μα καλά, ρε μας δουλεύετε;". Παράδειγμα:
What do you mean, "I don't support your system"? (η ερώτηση)
I go to court when I have to. (η απάντηση)
Η ερώτηση έχει να κάνει με τη γνωστή νοοτροπία που θαυμάζουμε έως τις μέρες μας (και ένας θεός ξέρω πόσο ακόμη θα την θαυμάζουμε) "όποιος δεν είναι με'μας είναι με τους άλλους" κλπ. Θέματα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης δηλαδή, σχεδόν δογματικά τοποθετημένα μέσω πλύσης εγκεφάλου σε όλους τους απλούς πολίτες, να έχουν μάθει ότι το αμερικανικό σύστημα δουλεύει γι'αυτούς, για το καλό τους (διαβάστε και λίγο το 1984 ντε) και πάει λέγοντας. Κι έρχεται ο δεύτερος στίχος να πει "μα εγώ πάω στο δικαστήριο όποτε πρέπει", υποννοώντας φυσικά ότι στο δικαστήριο δεν πας για καφέ ή για να περάσιε η ώρα, αλλά επειδή σε πήγαν για κάποιο αδίκημα, και εννοώντας πως μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις σε θυμάται το σύστημα.
Θα μπορούσα να κάτσω να τους αναλύσω όλους τους στίχους, οι οποίοι πραγματικά είναι από τους πλέον ευφυείς που έχουν γραφτεί, διότι δεν χτυπάνε ούτε με βωμολοχίες, ούτε με εκφράσεις κλισέ, παρά με ειρωνία και σαρκασμό. Και ως προς το κέντρο... .το βρίσκουν χαλαρότατα. Πραγματικά όμως αξίζει, όσοι ενδιαφέρονται, να ξεπεράσουν επιτέλους αυτό το χαζό και ανυπόστατο ταμπού περί σατανιστών, άπλυτων μαλλιάδων κλπ, και να τους μελετήσετε λίγο. Πραγματικά πιστεύω ότι αξίζει.

Τώρα, πως γίνεται μέσα από καθαρά πολιτικούς στίχους να περνάμε στο θέμα της Ειρήνης; Για τον Mustaine όλα γίνονται. Άλλωστε είναι κλασικό προσωπικό του είδος γραφής να μην περνάει μόνο ένα θέμα μέσα από ένα τραγούδι του -δεν το'χει κάνει μια και δυο φορές. Κι εν προκειμένω θίγει κυριολεκτικά τα πάντα: θρησκεία, κρατική λειτουργία, δικαιοσύνη, εργασιακό, οικονομικό, διανθρώπινες σχέσεις, παιδεία, δημοκρατία, πόλεμο-ειρήνη.... Και αν εξαιρέσουμε το τελευταίο (που είναι και το μοναδικό ζεύγος), το καθένα με ένα μόλις δίστιχο.

ΥΓ. Όσον αφορά το βίντεο κλιπ, είναι εξίσου πολιτικοποιημένο: ακόμη κι αν χρειαστεί να το χαμηλώσετε τελείως (παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα σκληρό τραγούδι), δείτε το. Ιδίως τα pixels που πετάει με κάθε δεύτερο στίχο -και ιδίως λίγο μετά το μέσον, που αποτελεί και το επικό τελείωμα- είναι πραγματικά όλα τα λεφτά.... Οι εικόνες δεν είναι τυχαίες.

ΥΓ2. Και μιας περί των Megadeth ο λόγος, ένα bonus για τον φίλο μου τον zaphod, στον οποίον θα αρέσει και το βίντεο και οι στίχοι πιστεύω!
Α, για τους μουσικόφιλούς το τραγούδι...ξεκινάει μετά το 4:35...... πωπωπωπωωωωωωωω.... :)
Από το Rust in Peace του 1990

Holy Wars... The Punishment Due

Brother will kill brother
Spilling blood across the land
Killing for religion
Something I don't understand

Fools like me, who cross the sea
And come to foreign lands
Ask the sheep, for their beliefs
Do you kill on God's command?

A country that's divided
Surely will not stand
My past erased, no more disgrace
No foolish naive stand

The end is near, it's crystal clear
Part of the master plan
Don't look now to Israel
It might be your homelands

Holy wars

Upon my podium, as the
Know it all scholar
Down in my seat of judgement
Gavel's bang, uphold the law
Up on my soapbox, a leader
Out to change the world
Down in my pulpit as the holier
Than-thou-could-be-messenger of God

Wage the war on organized crime
Sneak attacks, repel down the rocks
Behind the lines
Some people risk to employ me
Some people live to destroy me
Either way they die

They killed my wife, and my baby
With hopes to enslave me
First mistake... last mistake!
Paid by the alliance, to slay all the giants
Next mistake... no more mistakes!

Fill the cracks in, with judicial granite
Because I don't say it, don't mean I ain't
Thinkin' it
Next thing you know, they'll take my thoughts away
I know what I said, now I must scream of the overdose
And the lack of mercy killings

4 σχόλια:

doctor είπε...

Με εξαίρεση τα δύο τραγούδια που παρέθεσες (και λίγο το ... in my darkest hour) οι Megadeth μου "καθόταν" στο στομάχι.

Ενώ όταν έπαιζε η κασέτα με το "Piece of Mind" των Iron Maiden (ίσως ο πιο καλός τους δίσκος)...

doctor

Zaphod είπε...

Τι μου θύμησες τώρα!

Οι megadeth ήταν από τις μεγάλες μου λατρείες για χρόνια ολόκληρα. Ειδικά το rust in peace ήταν από τους αγαπημένους μου δίσκοι- και ακόμα είναι! Άψογος από την πρώτη έως την τελευταία νότα.

Πόσα συγκροτήματα/τραγούδια ακούει κάποιος συνέχεια 17 χρόνια συνέχεια;
Ο Mustaine είναι για μένα συνθετική ιδιοφυΐα.

Στιχάρες έχει και σε άλλα άσματα όπως πχ το hook in mouth, rust in peace polaris και δεν συμμαζευεται


Δυστυχώς όμως ο κ Mustaine δικαίωσε όλες τις φήμες που τον έλεγαν κωλόπαιδο. Άσε που στα γεράματα μας έγινε συντηρητικούρα και χριστιανός. Μερικοί άνθρωποι δεν πρέπει να κόβουν την πρέζα τελικά!

@doc: Μπα από maiden εγώ προτείνω killers και the number of the beast

Zaphod είπε...

Α ξέχασα!

Επειδή κάτι έλεγες για "τέτοια" θέματα και μπράβο μου κτλ έχω να πω τα εξής:

α) Ευχαριστώ
β) Το επόμενο (εκτος και αν προκύψει κάτι άλλο) ποστ θα έχει σχέση με μια λέξη στα γερμανικά, η οποία και έσκασε από το πουθενά στο ιντερνετικό στερέωμα :-)

Hades είπε...

@doctor
Προσωπικα΄έχω κι άλλο τραγούδια από τους Megadeth σε υψηλότατη εκτίμηση (όπως πχ το Into the Lungs of Hell -που μπορείς να θυμηθείς στο "κουτί" παραπλεύρως!-, το Rust in Peace και διάφορα άλλα). Είναι γεγον΄ςο πως ήταν περίεργο συγκρότημα οι Megadeth, αλλά δύσπεπτους δεν τους βρήκα ποτέ!
Καλά για Maiden θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες. Το Piece of Mind είναι από τα τεράστια, αν και δεν το θεωρώ το καλύτερό τους, αλλά δεν έχει μεγάλη σημασία αυτό: ιδίως η εποχή Beast έως Seventh Son είναι τέτοια που δεν έχει και μεγάλο νόημα να μιλάει κανείς για καλύτερο!

@zaphod
Καλά, ίδίως το Rust in Peace είναι τεράστια περίπτωση (το ομώνυμο δεν χρειάζεται πολλά λόγια: γαμεί, δεν το συζητάμε καν). Αυτό περί Mustaine και συντηριστισμού και χριστιανισμού που το'χεις ακούσει; Πλάκα φαίνεται να'χει! Δεν μπορώ να το φανταστώ! :):):)
Μεγάλη μορφή πάντως, είναι γεγονός. Αφού τα κατάφερε και αποτοξινόθηκε τότε που είχε μπει για τα καλά στον βούρκο, πάλι καλά -και παρά ταύτα τι έβγαζε ο τύπος, ε;

ΤΟ είδα το θέμα περί "πνεύματος της εποχής", αν και το σχετικό βίντεο μάλλον θα μου πάρει καιρό διότι απουσιάζει χρόνος εσχάτως. ΤΟ τόρρεντ που γράφεις ποιο είναι; Μήπως το'χεις εύκαιρο;