Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2007

Συμπεριφορά στους δρόμους

Πριν μερικούς μήνες ως γνωστόν ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ο οποίος μάλιστα προβλέπει ιδιαιτέρως τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες του. Παρακάτω θα δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα τήρησής του στην Ελλάδα, προκειμένου να μας γίνει ακόμη πιο γνώριμος κι επιπλέον να νας κάνει πιο ευσυνείδητους οδηγούς. Εδώ, μπορείτε επίσης να ελέγξετε τις γνώσεις σας αναφορικά με τα σήματα.


Διεθνής ερμηνεία: Φέρτε το αυτοκίνητο σας σε πλήρη στάση προ του σήματος. Ελέγξτε πως δε διέρχετε κανένα άλλο όχημα στον κάθετο δρόμο και συνεχίστε.

Ελληνική ερμηνεία:
Ελαττώστε την ταχύτητα σας τόσο ώστε σε περίπτωση που διέρχετε άλλο όχημα στον κάθετο δρόμο να καταφέρετε όπως-όπως και με τη βοήθεια του ABS να σταματήσετε. Αν είναι πρωΐ κορνάρετε έντονα για να ειδοποιήσετε τα άλλα οχήματα πως περνάτε το STOP, αλλιώς αν είναι βράδυ παίξτε με την υψηλή κλίμακα των φώτων σας.Διεθνής ερμηνεία: Απαγορεύεται η είσοδος για όλα τα οχήματα.

Ελληνική ερμηνεία:
Προτείνεται η αποφυγή εισόδου. Εξαιρούνται πιτσοκουτάδες, ντηλιβεράδες και λοιπές πάπιες, σκούτερ κλπ. καθώς και πολίτες που μένουν κάπου στην απαγορευμένη οδό ή στην ευρύτερη περιοχή και βαριούνται να στρίψουν στο επόμενο στενό.


Διεθνής ερμηνεία: Απαγορεύεται η επιτόπια στροφή.
Ελληνική ερμηνεία: Αποθαρρύνεται η επιτόπια στροφή. Ελέγχουμε αν υπάρχουν περιπολικά ή άλλα αστυνομικά όργανα στην περιοχή και αν όχι, στρίβουμε. Επιτρέπεται η στροφή αν ξεχάσαμε ανοιχτό το θερμοσίφωνα ή αν το κατάστημα υποδημάτων ή το περίπτερο βρίσκεται στην άλλη κατεύθυνση και βαριόμαστε να τρέχουμε ως το επόμενο φανάρι.Διεθνής ερμηνεία: Είσοδος σε πλατεία. Προτεραιότητα έχουν τα οχήματα που κινούνται εντός της πλατείας.
Ελληνική ερμηνεία: Είσοδος σε πλατεία. Προτεραιότητα έχουν...έχουν...μισό λεπτό...ε, καλά θα το βρούμε στην πορεία...Άντε, Χάρη, αργήσαμε!

Διεθνής ερμηνεία: Όριο ταχύτητας 50χμ/ώρα.
Ελληνική ερμηνεία: Προτεινόμενο όριο ταχύτητας 50χμ/ώρα. Τι την πήρα την Porsche να την πηγαίνω με 50 ?Διεθνής ερμηνεία: Ελαττώστε ταχύτητα προς αναμονή του κόκκινου σηματοδότη.
Ελληνική ερμηνεία: Αυξήστε ταχύτητα προς αποφυγή του κόκκινου σηματοδότη.Διεθνής ερμηνεία: Προσοχή! Δρόμος με έντονη ολισθηρότητα.
Ελληνική ερμηνεία: Γιουχού!!! Ώρα για παντιλίκια!!!
Διεθνής ερμηνεία: Προσοχή! Διελεύσεις τρένων. Φέρτε το αμάξι σε πλήρη στάση, ελέγξτε αμφότερες κατευθύνσεις και συνεχίστε όταν βεβαιωθείτε πως δε διέρχεται τρένο.
Ελληνική ερμηνεία: Τι ?!? Άααα, αυτό...Καλά, δεν πέρασε τρένο. Λοιπόν, τι λέγαμε ?
Διεθνής ερμηνεία: Υπάρχει τηλέφωνο ανάγκης.
Ελληνική ερμηνεία: Επιτρέπεται η χρήση κινητού κατά την οδήγηση.Διεθνής ερμηνεία: Προσοχή! Διάβαση πεζών.
Ελληνική ερμηνεία: Γκάζωσέ το να προλάβουμε πριν περάσει γιατί βλέπω κι άλλους πίσω του.
Μια προσφορά των συνεργατών μας επί θεμάτων Υπουργείου Μεταφορών.

2 σχόλια:

rigelian είπε...

Όπως θα έλεγε και ο Γεωργίου:

Μεγάλη αλήθεια!

KOSTAS είπε...

Κα-τα-πλη-κτι-κός! Έγραψες!

Υ.Γ. Θυμάσαι ένα παλιό χιουμοριστικό με τους Α.Μ.Α.Ν.
που σατίριζε την αντίδραση τού Έλληνα στα προσπεράσματα;
Απίστευτο γέλιο! Όταν σε κάποια φάση ο Καλυβάτσης
προσπέρασε κάποιον που πήγαινε μπροστά του σαν χελώνα,
το σχόλιο του ήταν: «Άντε ρε, ηλλλίθιε!». Όταν όμως μετά από
λίγο τον προσπέρασε κάποιος άλλος, το σχόλιο ήταν:
«Άντε ρε, μαλάκα!». Απίστευτο;