Σελίδες

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

Της ρόμπας η συνέχεια.

Ναι, είμαι πολύ περίεργος να δω που θα πάει -ως ποιο σημείο- ο διασυρμός του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου από όλα τα κοράκια που μύρησαν αίμα και έσπευσαν να βγάλουν τα τις διαθέσεις τους ξανά φόρα παρτίδα.
Να εξηγηθώ ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν μου είναι και ιδιαίτερα συμπαθής ένεκα της συνολικής του στάσης, ιδίως από τότε που ανέβηκε στην πρώτη θέση της ελλαδικής ιεραρχίας της εκκλησίας, ως επίσης ότι ούτε τα όσα πρεσβεύει με συγκινούν ιδιαιτέρως. Αυτό όμως σημαίνει... τι; Ότι θα ανεχθώ αυτόν τον διασυρμό; Μπορεί εγώ να μην τον πηγαίνω, όμως δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι "εκπροσωπεί" και συγκινεί πάρα πολύ κόσμο και δεν με ενδιαφέρει αν το καταφέρνει ως προσωπικότητα ή ως "αξίωμα".

Ο άνθρωπος αυτός πιθανώς να βρίσκεται στα τελευταία του. Πιθανώς την ώρα που εγώ γράφω όλες αυτές τις βλακείες να προσεύχεται για ν'αλλάξει κάτι και να σωθεί (και του το εύχομαι ολόψυχα). Κι απ'την άλλη για έναν άνθρωπο ζωντανό, που αναπνέει και περνάει τις δυσκολότερες ώρες της ζωης του αναμφισβήτητα, τι έχουμε:
-μάχες χαρακωμάτων από τους εκπροσώπους της θρησκείας της αγάπης σχετικά με τον... επόμενο αρχιεπίσκοπο
-μάχες τηλεχαρακωμάτων για το ποιος εισακούσθη λιγότερο από ποιον άλλον αλλά και είχε λιγότερο άδικο την ίδιαν στιγμή
-κορακόμορφους ανθρώπους (ή μήπως είναι ανθρωπόμορφοι κόρακες;) να συντονίζουν τέτοιες "συζητήσεις" με ένα δήθεν σκωπτικό ή σοφιστικέ ή στεναχωρημένο ύφος και από μέσα τους να χαμογελούν ολόκληροι για την εκτόξευση της ακροαματικότητάς τους περιμένωντας πως και πως να βγει η μεγάλη είδηση αδιαφορώντας για την ίδια τη ζωή ενός -καλώς ή κακώς- θρησκευτικού ηγέτη, του υπ' αριθμόν δύο της ορθοδοξίας.

Και ποιο είναι το ακόμη χειρότερο; Ότι από εκείνα τα 3.000.000 που είχαν υπογράψει για τις ταυτότητες (ίσως το πιο ηλίθιο "δημοψήφισμα" που έλαβε ποτέ χώρα στην Ελλάδα, για να μην πω στον κόσμο ολόκληρο) παρακολουθεί αυτήν την καθοδηγούμενη αήθη αιματοχυσία με ενδιαφέρον... Μη χέσω δηλαδή...

Ας θαυμάσουμε το επίπεδό μας για μιαν ακόμη φορά... Εύγε...

UPDATE: Δύο πολύ ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις του ζητήματος από τον Shades και τον Αθεόφοβο.

6 σχόλια:

pølsemannen είπε...

Δυστυχώς η υποκρισία περισσεύει σε όλους τους τομείς και μάλιστα όχι μόνο στον Ελληνικό χώρο. Κάπως, με κάποιο τρόπο πρέπει όλοι αυτοί οι κόρακες να παραδοθούν στην αδιαφορία ή / και την χλεύη. Με τους τηλεοπτικούς είναι πιο εύκολο ένεκα του τηλεχειριστηρίου, αλλά σύμφωνα με κάποιες συνομωσιολογικες θεωρίες, τα νέα τηλεκοντρόλ δεν θα έχουν κουμπί σβησίματος, άλα Οργουελ και «1984» που οι αμφίδρομες τηλεοράσεις δεν έκλειναν ποτέ.

"... -καλώς ή κακώς- θρησκευτικού ηγέτη, του υπ' αριθμόν δύο της ορθοδοξίας..."

Χμμ... αναρωτιέμαι τι γνώμη έχει ο πατριάρχης πασών των Ρωσιών γι' αυτό
(Γνωστές οι φιλοδοξίες της Μόσχας περί τρίτης Ρώμης και άλλα τέτοια...)

Hades είπε...

Καλώστον.
Δυστυχώς... συμφωνώ με αυτά που αναφέρεις. Προσωπικά έχω να δω τηλεόραση ουσιαστικά από το 1999 (αν θες το πιστεύεις) ακριβώς για τον λόγο που λες. Το πρόβλημα είναι ότι την τηλεόραση τη σνομπάρουν όσοι δεν έχουν συν άλλοι 7-8 πανελληνίως.
ο Έλληνας δυστυχώς είναι κουτσομπόλης και ως τέτοιος δε διαννοείται να κλείσει την τηλεόραση. ΑΝ τα χάλια περιορίζονταν μόνο σε εκπομπές μεσημβρινής ζώνης (μπρρρρρ), πες πάει κι έρχεται. Όταν όμως νοσεί η ενημέρωση στο σύνολό της, άστα να πάνε. ΔΙότι και οι εφημερίδες είναι ππρόβλημα, ίσως μεγαλύτερο από την τηλεόραση, ακριβώς επειδή εκεί τηλεκοντρόλ δεν υφίσταται. Θα μου πεις, μην αγοράζεις. Αμ έλα που δε γίνεται αυτό....

Ο Αλέξιος έχει μεγάλες βλέψεις, είναι γνωστό. Αν και για να είμαι ειλικρινής το "τρίτη" τον χαλάει. Κάτι σε "πιο πρώτη" θα του άρεσε περισσότερο απ'όσο έχω καταλάβει...

Zaphod είπε...

Πάντα έτσι ήταν τα πράγματα, απλά τώρα η αδηφάγα τουβούλα μας επιτρέπει να τα βλεπουμε κιολας.

Εμένα που με αφήνει αδιάφορο (για να μην πω τπτ πιο χοντρό) και ο θεσμός και τα πρόσωπα, απλά το βλέπω λίγο πολιτικά - χομπίστικα και το γελάω.. :-)

Hades είπε...

Κοίτα, κι εμένα δεν με συγκινεί ούτε ο θεσμός ούτε τα πρόσωπα, αλλά το βλέπω από την ανθρώπινη πλευρά, διότι η ζωή είναι ιδίας αξίας για όλους. Δεν υπάρχει ζωή ανθρώπου με μεγαλύτερη αξία από τη ζωή κάποιου άλλου.
Μπορεί όντως να υπήρχαν πάντοτε τέτοια περιστατικά, αλλά σε τέτοιο βαθμό πια, δε νομίζω, ούτε τόσα πολλά. Πλέον η τηλεόραση τα δημιουργεί τεχνηέντως για τους δικούς της λόγους. Το χειρότερο είναι όμως ότι ο κόσμος εθίζεται και τα γουστάρει.

ellinida είπε...

Εμένα πάλι μου ήταν συμπαθής ο Χριστόδουλος παρόλο που δεν είμαι διόλου θρησκευόμενη. Μ'άρεσε γιατί τα έλεγε χύμα και τσουβαλάτα και ήταν εντελώς διαφορετικός από το σύνηθες πρόσωπο της εκκλησίας.
Αυτό που γίνεται το βρίσκω τουλάχιστον ΧΥΔΑΙΟ & ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ και ακόμα μιά φορά αποδεικνύεται το πόσο γομάρια και κατίνες είναι όλοι τους, όλες αυτές οι ψωνάρες που διεκδικούν τα 5 λεπτά δημοσιότητας σ'έναν πρωτοφανή κανιβαλισμό.

Hades είπε...

ΚΟίτα, το να τα λέει χύμα και τσουβαλάτα δεν είναι κακό,μήτε αρνητικό. Υπήρχαν πολλά προβλήματα σε αυτά που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος όμως, πολλά εκ των οποίων μου έστριβαν τ'΄΄αντερα.
Προ πολλών ετών επί παραδείγματι είχε πει μπροστά στις τηλεοράσεις "να μη δίνουν ελληνικά ονόματα οι γονείς στα παιδιά τους", δήλωση που είχε περάσει στα πολύ ψιλά που όμως έδειχνε το μέγεθος του ΜΙΣΟΥΣ τόσους αιώνες μετά. ΕΠίσης με ενοχλούσε ιδιαίτερα το ότι ήθελε να παίρνει θέση σε πολιτικά ζητήματα, ενώ στην πραγματικότητα δεν του έπεφτε κανένας λόγος. Επί της ουσίας με τα της εκκλησίας του ασχολήθηκε από ελάχιστα έως καθόλου (μήπως είδε κανείς την περιβόητη κάθαρση που ευαγγελιζόταν όταν έπιαναν τους τράγους να πηδιώνται μεταξύ τους, να επηρεάζουν τη δικαιωσύνη και να κάνουν κι άλλα... "θεόσταλτα";), αλλά για όλα τα εκτός εκκλησίας είχε κάτι να πει. Ε, εμένα αυτό μου την έσπαγε ανέκαθεν. Τέλος πάντων, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Στα υπόλοιπα που λες, δυστυχώς συμφωνώ μαζί σου. Δυστυχώς, διότι εκεί έχουμε καταντήσει... Μαύρα χάλια, πιο μαύρα κι απ'τα ράσα των παπάδων. Ενώ όμως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, τα χάλια είναι ικανά να προσδιορίζουν το ποιόν ενός λαού...