Σελίδες

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Σουρεαλιστικό deja vu...

Θα σας διηγηθώ μια ιστορία. Καλού κακού, φτιάχτε κι ένα φραπεδάκι για να την απολαύσετε καλύτερα, μιας και οι ανατροπές θα σας καθηλώσουν... Επίσης, να ξεκαθαρίσω ότι αν και πρόκειται περί δεινής αριστοφανικής κωμωδίας, μάλλον εμπεριέχει διδάγματα τραγωδίας μέσα. Όπως και να'χει, θα τα βγάλετε τα συμπεράσματά σας...
Άρξασθε...

Πριν από αρκετούς μήνες επιχείρησα να πάρω την επιστροφή φόρου κάποιου δικού μου ανθρώπου, μέσω ενός συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου. Η τράπεζα με την οποίαν συνεργάζεται η εφορία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων: κράτησε το πληρεξούσιο περί τους 4 μήνες, αρνήθηκε να το επιστρέψει (ενώ αρχικώς το είχα ζητήσει πριν ακόμη το υποβάλω) με τη λογική ότι απαιτείται για τυχόν μελλοντικές συναλλαγές αν και είχε ξεκαθαριστεί ότι δεν έχουμε το παραμικρό πάρε-δώσε με την συγκεκριμένη τράπεζα. Τελικώς απεδείχθη ότι το πληρεξούσιο είτε δεν είχε πάει ποτέ στα κεντρικά της τράπεζας, είτε είχε πάει και επέστρεψε για να το πάρω πίσω, όπου αν δεν ενοχλούσα εγώ, το πληρεξούσιο δεν θα το ελάμβανα ποτέ στα χέρια μου. Αποτέλεσμα όλων αυτών; Οι πίνακες με τους δικαιούχους για επιστροφή φόρων επεστράφη στο ενδιάμεσο στις εφορίες με αποτέλεσμα να πάει τσάμπα η όλη ταλαιπωρία. Φυσικά ο φταίχτης ήμουν αποκλειστικά εγώ (κατά την τράπεζα). Που να ήξερα ο δόλιος ότι καλού κακού θα έπρεπε να είχα πάει κανά εξάμηνο πριν τα χαρτιά;

Τέλος πάντων, έρχεται ώρα που σήμερα πάω στην τοπική ΔΟΥ για τον ίδιον λόγο. Η ΔΟΥ, στάθηκε και αυτή στο ύψος των περιστάσεων. Περίμενα 3 ολόκληρες ώρες για να πάρω μία και μόνο μία υπογραφή. Ο λόγος; Μα φυσικά ότι η ουρά ήταν κοινή και για όσους ήθελαν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις λογιστές τε και ιδιώτες, όπου κάποιοι εκ των τελευταίων έρχονταν και συμπλήρωναν επί τόπου στον γκισέ τις δηλώσεις τους, μιας και για να μην πληρώνουν λογιστή θεωρούσαν λογικότερο να πληροφορούνται από την μία και μοναδική υπάλληλο ενόσω η ουρά μεγάλωνε επικίνδυνα (μαζί με τα νεύρα πολλών, εις εκ των οποίων κι εγώ).
Μμμμ... έκανα ένα λάθος: η υπάλληλος δεν ήταν μία. Μία ήταν αυτή που δούλευε (και δη σαν σκυλί, παραμένωντας εντυπωσιακά ευγενέστατη, ψύχραιμη κι εξυπηρετικότατη). Δίπλα της ήταν μια άλλη η οποία επιτελούσε το θεάρεστο έργο να μεταφέρει την στρογγυλή σφραγίδα από το ένα γραφείο στο άλλο (απόσταση περί τα 2 ολόκληρα μέτρα), διότι περιέργως στο δίπλα γραφείο υπήρχε ένας ακόμη φιλότιμος εφοριακός που είχε αναλάβει μόνος τους όλες τις δηλώσεις των εταιριών. Κατά τα λοιπά, η εν λόγω υπάλληλος-μεταφορεύς απορώ πως δεν είχε βαρεθεί να κοιτάζει το πάτωμα (μάλλον τραγικόν, αλλά παίζει να είχε χαλάσει η πασιέντζα υποθέτω). Στο δίπλα γραφείο δε, δίπλα στον έτερο φιλότιμο, υπήρχαν άλλες δύο υπάλληλοι οι οποίες συζητούσαν αμέριμνες παρά το αυξανόμενο χάος γύρω τους. Κυριολεκτικά είχαν ματώσει στην δουλειά και οι τρεις. Από το ξύσιμο...

Το πως κρατήθηκα και δεν τα μπορδελοποίησα όλα είναι μάλλον μυστήριο, αν και πιθανώς η λύση ευρίσκεται στο παρακάτω υψίστου εθνικής σημασίας έγγραφο, το οποίο υπήρχε σε άπειρες κόπιες προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι ταλαίπωροι πολίτες, και το οποίο σας παρουσιάζω με απεριόριστη τιμή και δέος:


Αν δεν το διαβάσατε προσεκτικά, κάντε το οπωσδήποτε. Διότι πρόκειται για την πεμπτουσία του ελληνικού δημοσίου και του Κράτους γενικότερα...

Το πρώτο πράγμα που μου έβγαλε το μάτι σε σημείο να διαβάσω όλο το υπόλοιπο με ένα ήταν η προσφώνηση: "Φίλε φορολογούμενε"... Ξαφνικά γίναμε φίλοι! Λογικόν! Νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε από όλους εμάς όταν βλέπουμε έναν εφοριακό το πρώτο πράγμα που μας έρχεται είναι να τον αγκαλιάσουμε εγκάρδια και να τον χτυπήσουμε φιλικά στην πλάτη φιλώντας τον σταυρωτά. Αλλά ας μην προτρέχουμε...
Η συνέχεια είναι επική: "απευθυνόμαστε σε'σένα που καθημερινά ταλαιπωρείσαι από τις απαράδεκτες φορογραφειοκρατικές διαδικασίες".
Μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι. Διότι αν αυτές οι 3 ασυνείδητες σήμερα έλιωναν στη δουλειά όπως οι άλλοι δύο συνάδελφοί τους, κι εγώ θα είχα τελειώσει στο δεκάλεπτο αντί για τρίωρο, και όλοι οι υπόλοιποι της ουράς θα είχαν ταλαιπωρηθεί απείρως λιγότερο. Το ξύσιμο ξύσιμο όμως, κι ο μισθός, μισθός.
Και συνεχίζει: "απευθυνόμαστε στον κάθε πολίτη που πληρώνοντας τους φόρους νιώθει τις συνέπειες ενός κοινωνικά άδικου φορολογικού συστήματος".
Πράγματι, κι αν βγουν στην φόρα οι αναλύσεις των μισθών των εφοριακών σε πλήρη έκταση, δηλαδή με τα αστειότατα επιδόματα κλπ, θα καταστεί ακόμη πιο σαφές το πόσο άδικο είναι το φορολογικό σύστημα, που πληρώνει τέτοιους κηφήνες ολκής.
Συνεχίζει όμως: "δεν ευθύνονται οι εφοριακοί για τους άδικους νόμους, για τη γραφειοκρατία και την πολυνομία, για τη μόνιμη φορολογική απομύζηση των μισθωτών και των συνταξιούχων. Τους νόμους του κράτους τους ψηφίζουν οι πολιτικοί".
Πράγματι. Το κράτος ευθύνεται. Παρομοίως όμως ευθύνεται που μονιμοποιεί τέτοιους κηφήνες στο δημόσιο, αν και δεν βλέπω να αντιδρούν σε κάτι τέτοιο. Να ρωτήσω όμως κάτι; Όταν σκάνε οι εφοριακοί για έλεγχο σε μικρομάγαζα, όπου και πεντακάθαρος να είσαι κάπου θα σε βγάλουν ακάλυπτο, και μετά τρέχεις και δεν φτάνεις, πάλι το κράτος φταίει... "φίλε εφοριακέ"; Δεν αφήνουμε τις μαλακίες λοιπόν;;
Το μείζον θέμα είναι όμως ότι το κείμενο συνεχίζει, με μερικά δεόντως δακρύβρεχτα, όπως το ότι ο κλάδος τους είναι μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας κλπ. Εδώ το θέμα περιπλέκεται λίγο. Διότι αν δούμε την κοινωνία των εμπόρων, πολλοί εκ των οποίων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν κάθε μέρα και πρωί και απόγευμα προκειμένου να τα βγάλουν πέρα και που δεν τους αγγίζουν ούτε τα περί οκταώρου, ούτε άλλες σχετικές πίπες, δεν βλέπω και ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στις δυο... μικρογραφίες. Ως επίσης, δεν βλέπω σχέση με τους πρώην σταζιέ (sic), ή με τους (ακόμη) νυν συμβασιούχους των 700 ή έστω 1000 ευρώ, όπως δεν βλέπω σχέση με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα των 600-700 ευρώ καθώς και πολλούς, πολλούς άλλους. Συνεπώς, ο συγκεκριμένος κλάδος είναι μια μικρογραφία της καλοπληρωμένης κοινωνίας του δημοσίου και μόνο.

Όμως, παρά την τεράστια συγκίνησή μου έως το αυτό σημείο ανάγνωσης, η επική συνέχεια ήταν αυτή που ράγισε τα πάντα μέσα μου και που μου άνοιξε νέους ορίζοντες, νέους κόσμους, νέες προοπτικές. Ποιος Όμηρος, αγαπητή μου αναγνώστρια, αγαπητέ μου αναγνώστη; Ποιος Καβάφης; Ποιος Σεφέρης; Ιδού τι έγραψε ο Ποιητής ο Μέγας, που κακώς δεν το έγραψε ως επίλογο. Ένας επίλογος που θα ήτο ο πλέον μυθικός εις την παγκόζμιον λογοτεχνίαν...
"Έλληνα φορολογούμενε (το φίλε, τους διέφυγε-μάλλον επειδή θα γέλαγαν έως και οι ίδιοι), με τις δικές σου θυσίες (φόρους) και τη δική μας δουλειά πετύχαμε πρόσφατα μεγάλους στόχους της χώρας, την ένταξη στην ΕΕ, στην ΟΝΕ, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τότε δεν ήμασταν "κακομαθημένοι" και "διευθαρμένοι";"
ΤΙ ΈΓΡΑΨΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!!!!!
Το ξέρατε αγαπητές κι αγαπητοί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν (και δη επιτυχώς) λόγω των εφοριακών;;;;;;!!!!!!!!!!!!! Το ξέρατε ότι η ένταξή μας στην ΕΕ αλλά και στην ΟΝΕ οφείλονται σε αυτόν τον ευαγή κλάδο, τον οποίον μυστηριωδώς ούτε ένας Έλληνας πολίτης δεν έχει στην παραμικρή εκτίμηση; Μα ούτε ένας ρε πούστη μου.... Αλλά να μην ξεφεύγουμε, διότι η εμφανής σεμνοτυφία του Ποιητή τον εμπόδισε να αναφέρει και τα υπόλοιπα μεγάλα έργα των εφοριακών ανά τους αιώνας. Επιτρέψατέ μου, το λεπόν, να τα αναφέρω εγώ αντ'αυτών:
-η ανέγερση του Παρθενώνος
-η εφεύρεση του τροχού
-η υπεξαίρεση της φωτιάς από τους θεούς και η εν συνεχεία παράδοσή της στους ανθρώπους
-η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία
-η Εθνεγερσία του 1821
-η αντίσταση στα οχυρά Ρούπελ
-η αύξηση του πληθυσμού πέστροφας εις το βορειοδυτικόν Αιγαίον
Όλα αυτά μα και τόοοοοσα πολλά άλλα είναι έργα εφοριακών. Γνωστό παλαιολιθικόθεν εξάλλου ότι ο Περικλής, ο Θουκυδίδης, ο Λεωνίδας, ο Καραϊσκάκης, η Μπουμπουλίνα, ο Γεώργιος Πλήθων Γεμιστός, ο Σολωμός και τόσοι άλλοι, ήταν όλοι τους εφοριακοί. Το γράφουν και τα κείμενα άλλωστε, αρχαία τε και μεταγενέστερα.
Μόνο που εδώ αναφύεται μοιραία μια εύλογη απορία: αν οι "φίλοι εφοριακοί" ευθύνονται για την (πχ) τεράστια επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, μήπως ευθύνονται και για την τεράστια μαύρη τρύπα που άφησαν πίσω τους οι Αγώνες; Μήπως ευθύνονται και για τις υπερκοστολογήσεις έργων, πολλά εκ των οποίων είναι παντελώς άχρηστα κιόλας και παραμένουν αναξιοποίητα και ασυντήρητα τόσα χρόνια; Αν στους εφοριακούς οφείλεται η είσοδος στην ΕΕ, τότε γιατί δεν πάνε να τους ρημάξουν (πχ) οι αγρότες με τα... δίκαια αιτήματά τους, παρά κλείνουν τους δρόμους γαμώντας μια ολόκληρη χώρα; Και φυσικά, αν ευθύνονται οι εφοριακοί για την είσοδο στην ΟΝΕ, μήπως ευθύνονται και για όλες τις μετέπειτα παρενέργειες της, πρώτη εκ των οποίων ήταν η εκτόξευση στα ύψη των τιμών και του κόστους ζωής; Διότι αν έχουμε τέτοιες σημαντικές παραδοχές, τότε καλό θα ήταν να επέμβει εισαγγελέας, εκτιμώ... Διότι αν ευθύνονται για τα θετικά των εγχειρημάτων, τότε αναφανδόν ευθύνονται και για τ'αρνητικά.

Δυστυχώς όμως, το κείμενο έχει και συνέχεια, κατά την οποίαν οι "φίλοι εφοριακοί" ζητάνε και τα ρέστα με την εξής αριστουργηματική έκφραση: "οι πολιτικοί......που νομοθέτησαν υπέρ των εχόντων και κατεχόντων......να μη ζητάνε τα ρέστα από τους εργαζομένους".
Πρώτον, τα ελεϊνά επιδόματα που λαμβάνουν οι "φίλοι εφοριακοί" οι ίδιοι πολιτικοί ενομοθέτησαν και δεύτερον, το... "εργαζόμενοι" που κολλάει; Που διάολο κολλάει όταν μπροστά στα μάτια μου τρεις τέτοιοι εργαζόμενοι δεν κοκκίνησαν καν από ντροπή που έβλεπαν δυο άλλους (πραγματικούς εργαζόμενους) να φτύνουν αίμα και δεν έδειξαν καν έστω και το μισό φιλότιμο των άλλων δύο; Μπαίνοντας στην εφορία είδα μια αφίσα που μεταξύ άλλων απαιτούσε να προσληφθούν 6000 υπάλληλοι που λείπουν. Μόνο από το συγκεκριμένο "κατάστημα" αν δούλευαν οι 3 συγκεκριμένες, θα απαιτούνταν μάνι-μάνι 5.997 κι αυτό δίχως καν να ψάξουμε ενδελεχώς. Που να πάμε να ελέγξουμε και όλα τα υπόλοιπα της χώρας δηλαδή, μάλλον θα υπάρξει και πλεόνασμα στο τέλος-τέλος.

Κι ενώ νόμιζα ότι τα είχα διαβάσει όλα στην ζωή μου, ήρθε το τελειωτικό χτύπημα:
"Φίλε φορολογούμενε (νάτη πάλι η προσφώνηση), μην επιτρέπεις σε κανένα να υποτιμά τη νοημοσύνη σου......... Φτάνει πιά!!!"
Πράγματι. Δεν ανέχομαι να υποτιμούν τη νοημοσύνη μου.
Θα δείξουν λοιπόν όλοι αυτοί οι κύριοι που ενεπνεύσθησαν αυτό το θεόσταλτο πλην εμετικό κείμενο να παραιτηθούν;
Κι επί τη ευκαιρία, μπορεί να μου πει κάποιος με τίνος τα χρήματα έγινε η απλόχερη εκτύπωση αυτού του κατάπτυστου πλην διασκεδαστικότατου κειμένου; Αυτό το ακροτελέυτιο "φτάνει πια" (μαζί με τα τρία θαυμαστικά) θα γίνει επιτέλους πράξη; Θα μπαίνουμε από αύριο στις εφορίες και θα τελειώνουμε στο δεκάλεπτο, δίχως να χρειάζεται ν'ανεβοκατεβαίνουμε ορόφους και να απευθυνόμαστε σε 15 διαφορετικούς υπαλλήλους;
Διότι όσο δάκρυ έχυσαν οι εμπνευστές του, τόσο γέλιο προσέφεραν τουλάχιστον σε'μένα...

Τα ευγενή μου συγχαρητήρια.
Κι όσον αφορά τον τίτλο, το "σουρεαλιστικό" νομίζω κατέστη προφανές. Το δε deja vu έχει να κάνει με την πεποίθησή μου ότι το'χετε ξαναζήσει κι εσείς.

Πέραν της πλάκας όμως, θα ήθελα να προσθέσω μερικά σύντομα σοβαρά σχόλια επί τούτου. Αν και η εντιμότητα είναι κάτι έμφυτο και δύσκολα ελέγχεται επί της ουσίας, προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχουν κλάδοι του δημοσίου που πρέπει ν αλαμβάνουν μεγάλο μισθό. Ένας τελωνιακός πχ όσο κι αν τον θεωρώ πενταβρώμικο όσο δεν πάει, πρέπει καλώς ή κακώς να έχει τα κρατικά κίνητρα (ήτοι μισθό) προκειμένου να μην λαδώνεται. Ομοίως κι ένας εφοριακός, ή ένας δικαστικός. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει σοβαρός μηχανισμός ελέγχου, που να μας βγάλει από το αντίθετο άκρο στο οποίο βρισκόμαστε, να διαμαρτύρονται δηλαδή άνθρωποι που κατ' επανάληψιν έχουμε διαβάσει γι'αυτούς στις εφημερίδες, συνήθως με αρνητικό τρόπο. Και είναι κρίμα που οι πραγματικά σωστοί και φιλότιμοι εργαζόμενοι τέτοιων κλάδων δεν μπορούν ν'απομωνώσουν τους κηφήνες δίπλα τους, με αποτέλεσμα να γίνονται και αυτοί αποδέκτες αρνητικών σχολίων (όπως των δικών μου καλή ώρα) δίχως πρακτικά να το αξίζουν. Η αλήθεια είναι ότι σιχαίνομαι τις γενικολογίες όπως το "μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά", αλλά κάποιες φορές δυστυχώς όσο κι αν προσπαθήσεις για το αντίθετο, απλά δεν μπορείς να τις αποφύγεις, όση καλή διάθεση κι αν επιδείξεις. Διότι ο πρότερος "ανέντιμος" βίος κάποιων μας έχει αποδείξει ότι και αύριο 3 ώρες θα χρειαστεί να περιμένουμε για μια απλή υπογραφή, και αύριο θα ακούσουμε για εφοριακούς που λαδώθηκαν και συνελήφθησαν επ'αυτοφόρω, και αύριο θα χρειαστεί να ανεβοκατέβουμε 3 φορές τους ορόφους της εφορίας και μάλλον να ξαναπάμε και δεύτερη φορά διότι την πρώτη δεν προλάβαμε, ως επίσης και αύριο θα δούμε υπαλλήλους να ξύνωνται προκλητικότατα ενώπιον όλων δείχνωντας σε όλους το πλέον αίσχιστο πρόσωπο του δημοσίου και υποβαθμίζοντας άλλους συναδέλφους τους που φτύνουν αίμα σε καθημερινή βάση, πολλοί εκ των οποίων κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί... Από την στιγμή όμως που τελικώς τίποτε δεν διορθώνεται, για ποιον λόγο στην τελική να λαμβάνουν υψηλούς μισθούς; Μόνο και μόνο επειδή τους απαιτούν;
Τα λοιπά, είναι για ρέστα σε τσίχλες.
Λυπάμαι.

Για το τέλος, αφιερωμένο σε όλους μας ένα απόσπασμα του διαχρονικού Σουρή που λίαν συμπτωματικώς έλαβα με διαδικτυακό περιστέρι ενόσω έγραφα αυτό το σενδόνι:
Ποιός είδε κράτος λιγοστό
σ' όλη τη γη μοναδικό,εκατό να εξοδεύεικαι πενήντα να μαζεύει;Να τρέφει όλους τους αργούς,νά'χει επτά Πρωθυπουργούς,ταμείο δίχως χρήματακαι δόξης τόσα μνήματα;Νά'χει κλητήρες για φρουράκαι να σε κλέβουν φανερά,κι ενώ αυτοί σε κλέβουνετον κλέφτη να γυρεύουνε;


UPDATE: Από αντίστοιχο πρόσφατο βίωμα του zaphod σε ίδιο χώρο (αν και με αντίθετα αποτελέσματα!) αντιγράφω το εκπληκτικότερο απόσπασμα!!!

Πιο πολύ για RPG έμοιαζε η φάση (λύνεις το γρίφο, προχωράς επιπεδο, λύνεις νέο γρίφο, σκοτώνεις τα τερατα, αλλάζεις επίπεδο, σκαει ενα κουλό και επιστρέφεις στην αρχή για να ρωτήσεις κάτι έναν κωλόγερο, τρέχεις πάλι στο τελευταίο επίπεδο, ψαχνεις τρεις ώρες να βρεις έναν κωλομανδύα που σου ανεβάζει το charisma, τον βρίσκεις, τρεχεις πίσω και ξαναρωτάς τον κωλόγερο, επιστρέφεις, λύνεις εναν γρίφο ακόμα κτλ κτλ εχοντας ενδιαμεσα σώσει 2 γκόμενες, ταϊσει 1 σκύλο και έχοντας μεταφέρει σαν ηλίθιος ένα κομμάτι μουχλιασμένο τυρί στο τιγκαρισμενο inventory σου).

Άπαιχτος!!! RPG.... AXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

12 σχόλια:

Zaphod είπε...

Ομολογώ πως στο σημείο με τα διάφορα ιστορικα κατορθώματα των εφοριακών μου έφυγε η μασέλα από τα γέλια!!

Στα λοιπά συμφωνούμε απολύτως και έχω να κάνω και μια προσωπική προσθήκη που θα σ αρέσει:


Γενικά αποφεύγω ολες τις Δημ υπηρεσίες πλην ΚΕΠ και προσπαθώ μέσω εκείνων να κάνω την δουλειά μου. Γνωρίζεις πως παίρνουν κλασμα των χρημάτων που λαβαίνουν οι εφοριακοί, οι ικατζήδες κτλ. Και όμως πάντα ειναι εξυπηρετικοτατοι και ταχύτατοι σε αυτό - ή τουλάχιστον σε μένα διοτι ειναι γυναικες (στο συγκεκριμένο ΚΕΠ) και εγώ ωραίο αγοράκι!

:)


Σε σχετική συζήτηση με είπαν πως όχι μονο οι άλλοι φορείς τους σαμποτάρουν (πχ "χανουν" στοιχεία ή κωλυσιεργούν) για να τους σταματήσουν απο το να "χαλάνε την πιάτσα" αλλα και οι ίδιοι οι πολίτες, ακόμα και τώρα, τόσα χρόνια μετά την ίδρυση των ΚΕΠ, προσπαθούν να ...τους δωροδοκήσουν και οι ίδιες πολλές φορές έχουν τσακωθεί γιατι δεν δέχονται τα χρήματα!

Η διαφορά ειναι πως στα ΚΕΠ μπήκαν νέα παιδια, με όρεξη για παραγωγη, δεν υπήρχαν "παλιοί" και η πρόσληχψή τους ήταν μέσα από αντικειμενικές διαδικασίες. Δεν είχαν μπαρμπα στην Κορώνη σαν μερικούς μερικούς, ούτε και ατιμωρησία στην αυθαιρεσία όπως νομίζουν πως έχουν μερικοί άλλοι. Αν ολες οι προσλ΄ψεις γινοντουσαν έτσι, τα μισα μας γραφειοκρατικά προβλήματα θα είχαν εκλείψει

Παραπέρα η τιμιότητα συμφωνούμε πως ειναι ίδιον κυρίως του χαρακτήρα. Οσα και να παίρνει κάποιος. Βεβαίως θα μου πεις πως αμα παίρνει 10 000 ευρά ειναι πιο βολικά τίμιος και θα συμφωνήσω. Αλλά μπορεί να γίνει και πιο βολικά λαμόγιο, σωστά;

Hades είπε...

Μα αυτό το τελευταίο που λες είναι ο ορισμός της σύγχρονης ελληνικής παράνοιας. Παίρνουν πολλά κι αφού έχουν την ευκαιρία, ε, ας πάρουν και τίποτις παραπάνω.
Εδώ τις προάλλες δεν έσκασυ μύτη στην Θεσσαλονίκη ολόκληρο κύκλωμα με εικωνικές δαπάνες που είχε φάει πόσα εκατομμύρια;

Τα ΚΕΠ κι εγώ τα έχω πολύ ψηλά σε εκτίμηση, να σου πω όμως και το κρίμα μου; Ο λόγος που λειτουργούν στην εντέλεια πέραν του νέου αίματος που αναφέρεις, παίζει έντονα να είναι και η μη μονιμότητα.

πρκλς είπε...

Πάντως κάποτε πρέπει να αρχίσει μια εκστρατεία αποδόμησης-κατεδάφισης του κλισέ
"σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν καλοί και κακοί - παντού υπάρχει μια μικρή μειοψηφία διεφθαρμένων που αμαυρώνει την τεράστια πλειοψηφία των τίμιων".

Άμα τελειώσουμε με αυτή τη φράση, όλα θα γίνουν καλύτερα.

(και ναι, τα επιτεύγματα που επετεύχθησαν με μπροστάρηδες τους εφοριακούς, ήταν όλα τα λεφτά στο κείμενο τόσο το δικό σου όσο και το δικό τους!!!)

Hades είπε...

Αν σε νοώ σωστά, εννοείς να κρίνεται ο καθένας αυτόνομα και να μην κρύβονται (όσοι κι όποιοι) πίσω από δικαιολογίες κλπ; Θα συμφωνήσω πάραυτα, διότι είναι μια τακτική που έχει καταστρέψει όλες τις δομές του κράτους, μιας και όλοι φορτώνουν τα ξερά σε άλλους, και τελικώς οι ίδιοι δεν είναι τίποτε άλλο παρά λύκοι με μάσκα προβάτου υπό τις συνδικαλιστικές ευλογίες προστατευτισμού.

ESKARINA είπε...

Όταν έφτασα στην αποστροφή με την απαρίθμηση των ...κατορθωμάτων δοκίμασα τέτοια δυσάρεστη έκπληξη που ενεργοποιήθηκαν οι αμυντικοί μηχανισμοί και προώθησαν την σκέψη ότι πρόκειται περί φάρσας ή πλάκας! Φευ όμως, διαψεύσθηκαν οικτρά!

Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί και εγώ εάν οι υψηλές απολαβές θα προωθούσαν την ακεραιότητα κατά την άσκηση των καθηκόντων... Σε θεωρητικό επίπεδο, πιστεύω ναι, σε πρακτικό όμως νομίζω ότι η εντιμότητα δεν συναρτάται με τις απολαβές.

Hades είπε...

Κοίτα ποιο είναι το θέμα: για να κυνηγήσεις έναν δημόσιο (με τις μονιμότητές του κλπ) οφείλεις σαν κράτος να του δίνεις τα εχέγγυα να εργάζεται σωστά και απερίσπαστος.
Εννοείται ότι δεν υπάρχει μετρητής εντιμότητας. Κι εδώ είναι που περιπλέκονται τα πράγματα. Καλώς ή κακώς, η αλήθεια είναι ότι ένας (πχ) δικαστικός δεν είναι σωστό να λαμβάνει μικρό μισθό.
Όταν όμως αποκαλύπτεται ή ανακαλύπτεται κάτι, θα πρέπει να λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα. Κι εδώ υπεισέρχεται ο παράγων του νομικού πλαισίου που απουσιάζει πλήρως (περί μονιμότητας κλπ), ως επίσης και ο σωστός ελεγκτικός μηχανισμός.
Αν η "μηχανή" λειτουργούσε κανονικά, θα απουσίαζαν τα περισσότερα προβλήματα.

ως προς το πρώτο σκέλος του σχολίου σου, γιατί νομίζεις ότι το σκάναρα και το ανέβασα; Υπήρχε περίπτωση να με πιστέψει έστω κι ένας άνθρωπος αν το ανέφερα έτσι απλά; Θεοί οι άνθρωποι... :):):)

Slartibartfast είπε...

Και ερωτώ εγώ: Γνωστές χρόνιες καταστάσεις, είδατε κανέναν να τολμάει να μιλήσει για αποδοτικότητα;
Την αντίδραση της κοινωνίας την είδατε πουθενά; Αντί να πηγαίνουν στις δημόσιες υπηρεσίες με γιαούρτια; (αν και είμαι δημόσιος υπάλληλος). Είδες κανα κυφήνα σάλτα Ναπολιτέν; Αντιθέτως κυκλοφορούν σαν κύριοι και συνήθως με λαμπρές προοπτικές. Τα νούμερα μάλιστα μιλάνε από μόνα τος (Δείτε για παράδειγμα αυτό: http://www.capital.gr/tax/Article.aspx?id=944710 - με έμφαση στο ότι 23 εφορίες δεν έστειλαν καν στατιστικά!!!!)

Να είστε επίσης σίγουροι για το εξής: Σε περίπτωση στραβής στην υπηρεσία αυτός που θα την πληρώσει είναι ο "Βέγγος". Γιατί συνήθως είναι "ο πιο αδύναμος κρίκος".

Το κείμενο έχει μία μεγάλη αλήθεια - αυτό το "είναι μικρογραφία της Ελληνικής κοινωνίας". Σαφώς και είναι (και εδώ διαφωνώ με τους υπόλοιπους): ο "εμποράκος" ή ο χαμηλόμισθος υπάλληλος τρέχει σαν τον Βέγγο ενώ ο "μεγαλέμπορος" ή ο κυφήνας που πολλές φορές δεν πληρώνει φόρους (ή φορολογείται αυτοτελώς) έχει τις τζιπάρες, τις πισινάρες και τα μπουζούκια. Άραγε αυτοί που πίνουν καφέ τα πρωινά στα ζόναρς και τα άττικα δημόσιοι υπάλληλοι είναι όλοι τους;

Όσο για τα "επιτεύγματα" των εφοριακών, απλά θα περιοριστώ ξανά στις ντομάτες και τα γιαούρτια που λάμπουν δια της απουσίας τους.

Τελικά ο Κινέζος είχε απόλυτο δίκιο όταν είχε πει: "Αυτή είναι η Ελλάδα". Ή για να το πω πιο απλά "Αυτό είμαστε - αυτό μας αξίζει".

Hades είπε...

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, όποτε έχει τεθεί θέμα για αποδοτικότητα και αξιολόγηση, γίνεται της πουτάνας από απεργίες. Κρα κάνουν δηλαδή από μόνοι τους ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του δημοσίου δεν την επιθυμούν, γι'αυτό και όλα τα υπόλοιπα που ισχυρίζονται είναι συνήθως εξαιρετικά δακρύβρεχτα.
Το λινκ που έβαλες το είδα χθες ζωντανά στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Που υποτίθεται ότι ιδίως οι εφορίες θα έπρεπε να είχαν ματώσει από τη δουλειά εδώ και μήνες, αλλά στα παπαράκια τους. Γιατί να στείλω αναφορά, σου λέει; Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, θα μου κόψουν σάμπως τον μισθό; Μιλάμε για τον ορισμό της νοοτροπίας που μας έχει φέρει σε αυτήν εδώ την κατάσταση.

Το θέμα των πρωϊνών που θέτεις, είναι θέμα για σεντόνι από μόνο τους. Πολλάκις στο παρελθόν είχα την εξής κουβέντα: από την στιγμή που τα πρωϊνά υποτίθεται όλοι δουλεύουν, τότε πως διάολο το κέντρο της Αθήνας πάντα είναι πήχτρα από την κίνηση; Και πρόσεξε, δεν σου λέω για τα καφέ δηλαδή τους... παρκαρισμένους. Για τους δρόμους σου λέω. Δηλαδή τι διάολο; Όλοι ασχολούνται με τις μεταφορές; Κάτι δεν πάει καλά δηλαδή. Απλώς, το περί καφέδων που λες είναι μάλλον το κερασάκι στην τούρτα, αν και δεν πρόκειται εκτιμώ ούτε για εμπόρους, ούτε για υπαλλήλους του ιδιωτικού.

ellinaki είπε...

Η γκρίνια των εφοριακών είναι πανομοιότυπη με αυτή αρκετών άλλων κλάδων. Πριν λίγο καιρό οι γιατροί απέργησαν μία μέρα ζητώντας αξιοπρεπή αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ. Εκπρόσωποι ταριφών και βενζινοπωλών, φώναζαν στις κάμερες για την άδικη εικόνα που έχει σχηματίσει ο κόσμος εναντίον του και για το πόσο λίγες εξαιρέσεις είναι οι "κακοί" επαγγελματίες σε σχέση με το γενικότερο "σωστό" επαγγελματισμό που τους διέπει.

Πολλές είναι άλλωστε και οι δημόσιες υπηρεσίες που έχουν παρόμοιες ανακοινώσεις του τύπου "Φίλε πολίτη, ...κατανοούμε την ταλαιπώρια που τραβάς αλλά δεν φταίμε εμείς. Στο Κράτος τα παράπονα".

Και εκεί φαίνεται ο κηφινισμός στο φόρτε του. Όταν υπηρεσίες ή επαγγελματίες που είναι βουτηγμένοι στο σκατό για διάφορους λόγους, αντί να κάνουν αυτοκάθαρση στον κλάδο τους, επιμένουν να λειτουργούν παρασιτικά και ανήθικα εις βάρος των πολιτών, έχοντας έτοιμη την πιπίλα του κράτους.

ASTERIX είπε...

Μια ένσταση μόνο, όχι τόσο για το κείμενο όσο για τα σχόλια που δημοσιεύθηκαν έπειτα και αφορούν τα ΚΕΠ. Εγώ από την στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν τα βάφτισα ΚΥΔΥ (Κέντρα Υποστήριξης Δημοσίων Υπηρεσιών). Κατά την άποψή μου πάντα, τα ΚΕΠ, πέρα από αύξηση θέσεων εργασίας για να μπορέσουν να βολευτούν (εκ νέου) ψήφοι εξασφάλισαν και το αιώνιο ξύσιμο αυτών καθαυτών των δημοσίων υπηρεσιών. Πόσοι από εμάς θα εξυπηρετούμασταν στα ΚΕΠ αν οι δημόσιες υπηρεσίες έκανα σωστά την δουλειά τους?

Δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν ευθύς εξαρχής. Να πω την αλήθεια,εγώ περίμενα από στιγμή σε στιγμή και την ίδρυση των ΚΥΚ (Κέντρο Υποστήριξης ΚΕΠ) αλλά από ότι φαίνεται την γλιτώσαμε!!!

Άσε που και στα ΚΕΠ έβλεπα μια τάση "χαλάρωσης" και εμφάνισης φαινομένων σαν αυτά που περιέγραφες στο κείμενό σου.

pølsemannen είπε...

Θα τρελαθώ ρε! Θα πηδηχτώ από το παράθυρο!

Oλυμπιακοί αγώνες... Έλεος!

Tι έκαν δλδ; Έριχναν μπετά;

Pαντεβού στην πλατεία Aδελφοκτόνων Hρώων στα Γκράβαρα την 1-6-2010!

Hades είπε...

@ellinaki
Η πλάκα ξέρεις ποια είναι; Ότι κάποιοι κλάδοι δεν μπορούν (μυστηριωδώς) να καταλάβουν πως είναι δυνατόν όοοολη η χώρα να έχει αρνητική άποψη γι'αυτούς. Είναι τυχαίο δηλαδή; Αλλά κατά τα λοιπά, ψιχαλίζει...

@Asterix
Θα διαφωνήσω σε κάτι: τα ΚΕΠ είναι πρόγραμμα της ΕΕ. Δεν μας ήρθε να τα φτιάξουμε από μόνοι μας. Από την στιγμή που δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας δεν ήταν κακό ότι τα καθιερώσαμε. Πέραν τούτου, προσωπικά όποτε χρειάστηκε να πάω, δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι θεωρώ απίθανο να εμφανίσθηκαν "τοπικά" φαινόμενα δημοσιουπαλληλικού συνδρόμου. Όμως όπως και να το κάνουμε, άλλο ο κανόνας, άλλο η εξαίρεση.

@polse
Μην σου πω ψέμματα, μου'χε φύγει το άντερο και δεν μου'κοψε να πιάσω κανάν προϊστάμενο να τον ρωτήσω λεπτομέρειες. Από την άλλη, δεν ντολμάω να ξαναπάω για δεύτερη γύρα... :):):)