Σελίδες

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Ε-ε-έρχεται...!

Το ΔΝΤ φυσικά, ποιο άλλο; Σάμπως υπάρχει περίπτωση να έρθει και τίποτε άλλο;
Το ότι θα φάμε πήδημα με το καντάρι είναι δεδομένο. Το κακό είναι πως όσο κι αν στίβω το μυαλό μου να σκεφτώ κάποια άλλη λύση, δεν έβρισκα καμία.
Και δεν μιλάω για τα οικονομικά υπό την έννοιαν του ρευστού και της ταμειακής κατάστασης.

Προσέξτε να δείτε τι (βλέπω ότι) έχει παιχτεί: εδώ και μέρες άκουγα διάφορους να λένε ότι θα πρέπει να γίνει κάτι πρωτού προβεί σε στάση πληρωμών η χώρα.
Και προσωπικά γέλαγα.
Διότι η στάση πληρωμών έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα.
Τα νοσοκομεία γιατί χρωστάνε; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Ή οι ωρομίσθιοι καθηγητές, γιατί πληρώνονται από 6 μήνες έως έναν χρόνο μετά; Ή γιατί χρωστάμε πόσα και πόσα έργα; Ή μήπως δεν καθυστερούν υπέρμετρα τα εφάπαξ των δημοσίων; Αυτά δεν είναι στάση πληρωμών; Είναι. Οπότε αυτό που απευχόμασταν να έρθει, είναι ήδη εδώ, χρόνια τώρα, απλώς ένεκα των ασταμάτητων δανεισμών δεν είχε προχωρήσει στους μισθούς και τις συντάξεις. Οπότε το συγκεκριμένο πρόβλημα ρευστότητας το είχαμε ούτως ή άλλως.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι προτίστως δανειακό, ήτοι ρευστότητος, ξαναλέγω, και θα εξηγήσω το γιατί.

Το ότι υπάρχει ταμειακό πρόβλημα έχει να κάνει με τις τεράστιες σπατάλες του κράτους, πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Και για να κάνω και λίγο χιούμορ, αν και όλοι μας συμφωνούμε ότι αυτή η χώρα δεν παράγει τίποτε, η αλήθεια είναι ότι παράγει συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και σκάνδαλα (οσονούπω θα παράγει και ανέργους). Υπάρχει, λοιπόν, σόφρων άνθρωπος που να πιστεύει ότι η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα μπορέσει ποτέ να μειώσει το εύρος του δημοσίου (ήτοι απολύσεις των κηφήνων); Ή που να βάλει τους απαράδεκτους συνδικαλιστές στην θέση τους; Ή που να διώξει τους επίορκους γιατρούς (αφαιρώντας τους την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος βεβαίως, βεβαίως, διότι μόνο έτσι θα τους τσούξει. Οι περισσότεροι άλλωστε έχουν είτε ιδιωτικά ιατρεία, είτε δεύτερη δουλειά σε ιδιωτικές κλινικές). Ή να κόψει τα μαλακισμένα επιδόματα του δημοσίου, τύπου έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία ή μεταφοράς φακέλου; Ή να εξισώσει τα όρια ηλικίας για σύνταξη στο πλαίσιο της λογικής; Ή να σταματήσει την ασυδωσία των αγροτών; Ή να βάλει στην θέση τους τους βενζινοπώλες; Ή να πάρει πίσω χρήματα; Ή να στείλει μέσα αυτούς που πραγματικά πρέπει; κλπ, κλπ, κλπ.
Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος που να το πιστεύει αυτό. Εξάλλου παίζει να είμαστε η μοναδική χώρα που ακόμη και η μίζα θεωρείται κεκτημένο, οπότε τι να συζητάμε μετά; Άρα πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση; Μόνο απ'έξω. Το "απ'έξω" λοιπόν έχει 2 μορφές: η μία είναι της ΕΕ και η άλλη του ΔΝΤ. Το κακό με την ΕΕ είναι ότι αυτή απλώς ελέγχει τα στοιχεία που στέλνει κάθε κράτος, δηλαδή στην περίπτωσή μας, δεν ελέγχει τίποτε. οπότε τι απομένει; Μα φυσικά το ΔΝΤ.
Και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε όλοι.
Μμμμ... μάλλον όλοι πλην ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ααα, και των ταξιτζήδων και των περιπτεράδων.
Μμμμ... και των βενζινάδων, των τελωνειακών, των εφοριακών...
Και των συνδικαλιστών, και αρκετών πολιτικών, και διαφόρων συντεχνιών, και της εκκλησίας και τέλος πάντων πληθώρας Λακεδαιμονίων...
Γι'αυτό ακριβώς δυστυχώς η εμπλοκή του ΔΝΤ ήταν αναπόφευκτη: επειδή τελικώς οι Λακεδαιμόνιοι σε αυτήν την χώρα είναι αμέτρητοι. Διότι ενώ όλοι μας ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να γίνει, απαιτούμε να γίνει σε όλους τους άλλους πλην ημών. Κεγαμό...

Εδώ υπάρχουν δύο σενάρια λοιπόν: ή θα βελτιωθούν τα πράγματα, ή που θα καταστραφούμε ολοσχερώς και άνευ επιστροφής. Αυτό έχει να κάνει μόνο με το πως θα αντιμετωπίσουν τα πράγματα οι πολιτικοί του τόπου. Διότι μεταξύ άλλων, πρέπει να επιστραφούν και χρήματα από τις μίζες και τις ρεμούλες, πρέπει να επιστραφούν κι από τις υπερχρεώσεις ή τις ψευδείς παραστάσεις, ως επίσης πρέπει να αρθεί επιτέλους η απαράδεκτη βουλευτική ασυλία, πρέπει να μειωθούν παραδειγματικά όλες οι απολαβές και τα προνόμια των βουλευτών και πάει λέγοντας. Και δυστυχώς, το κακό είναι ότι έστω κι ένα εξ αυτών να μην συμβεί, μπορεί η όλη προσπάθεια να πάει στράφι.

Και δυστυχώς (να δω πόσες φορές ακόμη θα πω αυτό το ρημάδι το δυστυχώς) μας πέφτει ένας ακόμη κακός κλήρος: αυτός του να δουν όλοι τι μπορεί να συμβεί στην ΕΕ με μια χώρα υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ (διότι ακολουθούν κι άλλοι. Και μην εκπλαγείτε αν σκάσει μύτη και καμιά γερμανική μπόμπα κιόλας). Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι Γερμανοί ιδίως δεν το ήθελαν με την καμία, όμως αυτοί το μαλάκισαν, μην κρυβόμεθα. Ως έχουμε ξαναπεί, ο Γιωργάκης απεδείχθη ότι ήξερε γιατί ζήταγε απλά πολιτική στήριξη. Η χώρα γονάτισε οριστικά υπό το βάρος των τόκων και όχι τόσο από τα ελειμματικά κεφάλαια. Οι Γερμανοί δεν την έδωσαν άρα δεν την έδωσε ολόκληρη η ΕΕ, διότι προφανώς οι εκλογές στην Ρηνανία-Βεστφαλία είναι σημαντικότερες διά την ανοργασμικιάν κυρίαν Μέρκελ. Και προσωπικά δεν το αποκλείω καθόλου να ζήτησαν οι δικοί μας νωρίτερα την συνδρομή του ΔΝΤ απ'όσο θα χρειαζόταν προκειμένου ακριβώς να την πηδήξουν πατόκορφα. Διότι εδώ υπάρχει ένα άλλο μεγάλο αγγούρι για τους Γερμανούς: όταν είχε γίνει η ΟΝΕ, περί το 2000 είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ο σύλλογος δικηγόρων προκειμένου να μην γίνει η ένωση. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ότι υπάρχουν πολιτικοί λόγοι να γίνει, αλλά αν ποτέ χρειαστεί να βοηθήσει άλλη χώρα η Γερμανία, τότε η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να εγκαταλείψει το ευρώ! Και εδώ το ενδιαφέρον είναι ότι η αποχώρηση από το ευρώ είναι κάτι που δεν προβλέπεται για τις χώρες μέλη. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη είναι η γερμανική θέση, αλλά και πόσο στο ποδάρι είχε γίνει τελικώς η νομισματική ένωση. Και που τα έπαιξαν όλα αυτά; Πάνω στην δική μας την καμπούρα.
Πάνω στην δική μας την καμπούρα είδαν αν αντέχει η ΕΕ, αν η Γερμανία έχει λεφτά, αν το ευρώ είναι όντως σκληρό νόμισμα, αν η ΕΕ μπορεί να ανταπεξέλθει μια μπασταρδεμένη κατάσταση όπως αυτή, αν το ευρώ θα ζημιωθεί από την όλη οικονομική κρίση και την ευρύτερη ύφεση κλπ. Ήμασταν απλώς οι πρώτοι που τους έλαχε αυτό γι'αυτό και γίναμε το τέλειο πειραματόζωο, αν και σε αυτό συνετέλεσε ένας ακόμη αμείληκτος παράγοντας: ο πρώτερος ανεντιμότατος βίος μας (στα μάτια των Ευρωπαίων).
Εδώ υπάρχει και κάτι άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον: η Γερμανία είναι ίσως η μοναδική χώρα που εδώ και μήνες κερδίζει. Ξέρετε γιατί; Διότι ο όλος σεισμός εντός ευρωζώνης έχει ρίξει την ισοτιμία προς το δολλάριο, με αποτέλεσμα να έχουν πάρει την ανιούσα οι γερμανικές εξαγωγές. Εννοείται λοιπόν ότι η ευκαιρία για τους Γερμανούς είναι χρυσή και αν έδιναν λύση στο όλο πρόβλημα θα ζημιώνονταν διπλά και τριπλά. Και ποιος πληρώνει όλα αυτά τα παιχνίδια; Εμείς. και δεν μιλάω μόνο για εμάς ως χώρα, αλλά και για εμάς ως λαό.

Προσωπικά δεν θεωρώ ότι το ΔΝΤ είναι κάτι κακό.
Θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ κακό.
Δυστυχώς όμως ήταν και η μοναδική λύση που υπήρχε προκειμένου όχι μόνο να ανέβουμε εξυγιαίνωντας εκτός από όλη την οικονομία και τον δημόσιο βίο της χώρας, αλλά και να σταματήσουμε όλα αυτά τα (κερδοσκοπικά και μη) παιχνίδια πάνω στην πλάτη μας. Δυστυχώς.
Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι αν μπορούσαμε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, θα το είχαμε πράξει. Δεν μπορούμε όμως, μήτε θέλουμε κιόλας. Και η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, ας πάψουμε να λέμε ψέματα στους εαυτούς μας. Όλοι μας συνδράμουμε στην διαφθορά και δη, ενσυνείδητα. Με τα φακελάκια στους γιατρούς, με τις μίζες στους εφοριακούς, με τα λαδώματα για το δίπλωμα αυτοκινήτου, με τα ρουσφέτια που ζητάμε κλπ, κλπ, κλπ. Συνεπώς, ο λαός, εμείς, εγώ κι εσύ, δεν είμαστε αμέτοχοι από το όλο χάλι.
Τώρα, τι μέλλει γεννέσθαι; Κύριος οίδε, όπως λέει κι ο θυμόσοφος ελληνικός λαός.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κόσμος έχει πλήρη επίγνωση ότι έρχονται ακόμη χειρότερες μέρες. Εϊναι εξίσου αλήθεια όμως ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλη πίπα. Πρέπει επιτέλους τα μέτρα να ληφθούν προς πάσα κατεύθυνση. Και προς τους πολιτικούς δηλαδή, και προς την εκκλησία και προς άπαντες. Και πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία σε πολλά θέματα της καθημερινότητας. Διότι μην ξεχνάμε ότι όλα τα γουρούνια την ίδια μούρη έχουν. Μπορεί να βρίζουμε όλοι τους πολιτικούς, αλλά ξεχνάμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που τους στηρίζουμε ανελλιπώς με την ψήφο μας, καθώς επίσης κι αυτοί από την ίδια κοινωνία προέρχονται. Άρα, ίδιο μ'εμάς είναι, μην κρυβόμαστε.

Για το τέλος, μερικές ατάκες:
-Εύγε στους φασισταράδες συνδικαλιστές που ετσιθελικά έκλεισαν το λιμάνι του Πειραιά (και όχι μόνο), γαμώντας μέχρι και τις πενθήμερες εκδρομές των λυκείων. Όπως είπε κι ο Καλαμούκης της Ελληνοφρένειας (που αν και έχει καλό χιούμορ, όταν πρόκειται για ΚΚΕ είναι και πολύ μαλάκας μιλάμε), το ΠΑΜΕ είχε προαναγγείλει εδώ και ένα μήνα τις κινητοποιήσεις και θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει τις ημερομηνίες: μάλιστα, οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τις βουλές του ΠΑΜΕ, το ακούσαμε κι αυτό...
-Εύγε στα αριστερά κόμματα της χώρας τα οποία είναι τα μοναδικά που αυτοπαρουσιάζονται πως κόπτονται για τον λαό και τα δικαιώματά του. Όταν θα φέρουν προς συζήτηση στη βουλή θέματα όπως οι δραματικές περικοπές στα βουλευτικά προνόμια, η άρση της βουλευτικής ασυλίας, καθώς και η πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά τους αλλά και τα πάρε δώσε που έχουν, ξυπνήστε με.
-Έυγε στις εκάστωτε κυβερνήσεις του τόπου για τις οποίες ακόμη και τώρα έφταιγαν μόνο οι άλλοι για τα χάλια, αλλά που περιέργως όταν πρόκειται να λάβουν μέτρα πηδάνε μόνο τον κοσμάκη καθίμενοι στην ασυλία τους και στον νόμο περί παραγραφής.
-Εύγε στις διάφορες συντεχνίες που εμμένουν στον παραλογισμό τους να μη θέλουν να φορολογούνται ισοτίμως, που εμμένουν στις θέσεις τους να κλέβουν με τη βούλα του κράτους κλπ.
-Πάνω απ'όλα όμως, εύγε στον Διαχρονικό ΈΛ-ληνα που για να μάθει ιστορία διαβάζει λιάκουρα, που για να πλουτίσει κλέβει ή τζογάρει, που διαμαρτύρεται για τους δρόμους ενόσω φοροδιαφεύγει, που για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια ανεβάζει τις τιμές για να ανταπεξέλθει, που είναι υπερχρεωμένος για να συντηρεί την μερσεντέ την μπι-εμ-ντάμπλιγιου και την καγιέν, που είναι χλιδάνεργος με σούμπερ ντούπερ κινητό και λαμέ ρούχα πρώτη μόστρα στα σκυλάδικα, που πούλησε το σπίτι του για να παίξει στο χρηματιστήριο, που του φταίνε οι πολιτικοί που ο ίδιος στηρίζει έμπρακτα, που μια ζωή του φταίνε οι άλλοι και ποτέ ο ίδιος...
Άξιοι όλοι τους...
Χαίρετε...

ΥΓ. Αν και δεν είναι του zaphod, από αυτό τον αλλίευσα και είναι πολύ καλό.
ΥΓ2. Το άκουσα τις προάλλες από τον Ανδριανόπουλο σε συνέντευξή του : "ο Έλληνας αγρότης παίρνει την επιχορήγηση για να παράγει, αλλά επειδή αυτό που θα παράγει θα του έρθει ακριβά τελικώς παίρνει την επιχορήγηση δίχως να παράγει τίποτε". Ουδέν σχόλιον...

UPDATE: Αυτό είναι του zaphod όμως. Επίσης, δυστυχώς πολύ σωστός ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Ενδιαφέρουσα άποψη από το ellinaki από μια λίγο διαφορετική οπτική γωνία.

31 σχόλια:

Zaphod είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Zaphod είπε...

A! ειδα το β) update και διαφωνώ!

Ανδριανόπουλος. Ακόμα και όταν έχει δίκιο έχει άδικο. Φύσει και θέση αφερέγγυος. Ουκ ολίγες φορές έχει πιαστεί να ψεύδεται ασύστολα για να περάσει τα δικά του (οπως πχ ανέδειξα μεγαλοφυώς και μετριοφρόνως εδώ). Μηδεν αξιοπιστία λοιπόν και ξαφνιάστηκα που τον ανέφερες

Στα υπόλοιπα συμφωνούμε απολύτως, ειδικά και ιδιαίτερα στο πόσο φταίμε σαν πολίτες. Αλλά να θυμάσαι πως
α) εμεις δεν τους ψηφίσαμε
β) ακόμα και αυτοί που τους ψηφίσανε, δεν το κάνανε γι αυτό

Παραπέρα, καλά να πάθουμε. Περάσαμε από την χούντα στην μεταπολίτευση και δεν μάθαμε τίποτε

Hades είπε...

Λοιπόν άκου να δεις πλάκα: για να κάτσω επί μία ώρα (ίσως και παραπάνω) και μάλιστα που;-στο ΤηλεΆστυ (!!!) και να δω Ανδριανόπουλο πάει να πει ότι όντως ήταν πολύ καλή συνέντευξη. Έκανε πολλές αναλύσεις και είπε σωστά πράγματα και ιδίως το συγκεκριμένο μου άρεσε πολύ.
Αναφορικά με την αναξιοπιστία του δεν αντιλέγω, όμως είναι ανάλογη με το οικονομικό σύστημα που έχει επικρατήσει παγκοσμίως χρόνια τώρα (πρακτικά είναι κάτι αντίστοιχο με το λινκ που σου πήρα, όπου το κείμενο είναι εξίσου καλό κι αρκούντως πειστικό). Και μάλλον προφανώς τον πέτυχα σε καλό φεγγάρι. Οπότε γιατί εκπλήσσεσαι στην αναφορά; Ούτως ή άλλως απόψεις διαβάζω, δεν μου λέει κάτι στο ποιος είπε τι. Άσε που πρόκειται περί.. σοσιαλιστή κιόλας! :):)

Σχετικά με την στάση πληρωμών, νομίζω ότι διαφωνώ: η στάση είχε να κάνει και με το χρέος όπως λες, όχι μόνο με αυτό όμως. Αν και ίσως να μην έχει και μεγάλη αξία στην τελική, μιας και τα γαμωοικονομικά είναι τόσο μπερδεμένη (και σιχαμερή!) επιστήμη που γενικά δε βγάζεις άκρη.

Εντωμεταξύ, πάλι αυνανίζεται ο βλόγερες. Ό,τι πήγα να πάθω εγώ στο δικό σου προ μερικών ημερών. Μου ήρθε κανονικά και το άλλο... :)

ellinaki είπε...

Η χειροτέρευση του βιωτικού μας επιπέδου ήταν δεδομένη, με ή άνευ τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Απλά το τελευταίο θα επισπεύσει ή καλύτερα θα βγάλει στην επιφάνεια, όλα όσα βάζαμε κάτω από το χαλάκι χρόνια τώρα. Και η αλήθεια είναι ότι το χαλάκι έχει μαζέψει πολύυυυυυ σκατό. Αναπόφευκτα τώρα σκάει στη μούρη μας.

Τα υπόλοιπα τα είπες και εσύ.

Υ.Γ. Λεκτική επαλήθευση : "buffis". Για κάποιο λόγο έκανα έναν συνειρμό και σκέφτηκα ότι θα ταίριαζε σαν χαρακτηρισμός για τον ελληνικό λαό. Κυρίες και κύριοι! Οι Buffies!

Hades είπε...

Συμφωνώ, αλλά νομίζω ότι εν προκειμένω θα πρέπει να το ανασκευάσουμε λίγο: "το βιωτικό μας επίπεδο ήδη εδώ και χρόνια έχει πάρει την κατιούσα".
Διότι -μην κρυβόμαστε- το να παίρνεις δάνεια για να περνάς καλά δεν σημαίνει ότι ανέβηκε το βιωτικό σου επίπεδο. Τουναντίον σημαίνει ότι υποθηκεύεις το μέλλον σου.
Όταν λοιπόν δεν παράγεις ως άτομο (και ούτε ως χώρα), η ευημερία που επί σειρά ετών επικρατούσε ήταν δυστυχώς επιφανειακή. Τώρα απλώς κατέρρευσε η κουρτίνα.

Ενδιαφέρων όρος: buffies. Μήπως όμως είναι πολύ... αγγλικός; Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε το αίσθημα των αδωνιλιάκουρων σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς... :)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δύο επισημάνσεις, hades

Την μία την ανέφερε και ο Ζαφώδ.
Ο Ανδριανόπουλος, φαίνεται να μιλάει σωστά, αλλά όλα παπαριές λέει
(του είχα κάνει ειδική αφιέρωση και σε ένα ολόκληρο ποστ, είχα δέκα αντιφατικές του δηλώσεις..)..

Βγαίνει πάντα στις ειδικές περιπτώσεις και μετά μια βδομάδα λέει, άλλα.

Ζούμε παρακμιακά φαινόμενα.
Εδώ ρε, συ πήρε το νταμπλ, ο ΠΑΟ..
Δεν τους άρεσε ο Κόκκαλης,
(αυτός πήρε τηλέφωνο την Μέρκελ,και μας εκδικήθηκε;)

Κατά άλλα που να διαφωνήσω;
Τι κάνουμε είναι το ζήτημα. Τίποτα ρε, τους βαρέθηκα..

Zaphod είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Zaphod είπε...

@hades
Λογικα την πατησες με τον Ανδριανο.

Βλ και το σχολιο του Σπίθα. Πλεον αν πει καλημέρα (ο Ανδριανοπουλος, μην μπερδευομαστε!) αγοραζω ομπρέλα και πέδιλα του σκι. Μην ξεχνάμε πως ειναι μανατζαρέος :Ρ

Περι στασης πληρωμών επιμένω. Μέχρι και σε ενα ποστ του Ανδριανο (ειρωνεία ε;) το έχω διαβασει, αλλά και σε ...πιο έγκυρους οικονομολογους.

Δες το και λογικα. Εχεις σε καποια φαση χ εσοδα και ψ εξοδα οπου ψ>χ. Αλλα δεν ειναι και χ=0. Οποτε μπορεις απλα να...διαλεξεις τι θα πληρώσεις! Απλα αν μια χωρα διαλεξει να ΜΗΝ πληρώσει το χρέος της, παίζει με το θάνατο (αποκλεισμος απο μελλοντικο δανειο και κυρίως πτώχευση όσων ΝΠ με σημασια (πχ ταμεια) εχουν τα δικά σου ομόλογα). Το οτι μποορει να γινει ειναι καρατσεκαρισμενο. Οι γνωσεις μου δεν με βοηθανε να καταλαβω αν συμφερει.

Παραπερα, ναι μεν οι κρατικες σπαταλες κτλ κτλ (και όλα αυτά σωστά) αλλά εδώ ο καυγάς ειναι άλλος. Ειναι πως οι "ταγοι" μας δώσαν στην ευκαιρια σε καθε πικραμένο να μας πηδήξει - και αυτό ειναι τελικά άσχετο του χρέους και της προηγουμενης κακοδιαχείρισης

Slartibartfast είπε...

Hades συμφωνώ απολύτως! Αλλά υπάρχει άλλη μία πολύ βασική παράμετρος στη στάση των Γερμανών:
Το γεγονός ότι εδώ και 30 χρόνια κατασπαταλήσαμε τις κοινοτικές επιδοτήσεις (δηλ. τα γερμανικά λεφτά κατά πλειοψηφία) χωρίς να δημιουργήσουμε ούτε υποδομές ούτε παιδεία μπας και αποκτήσουμε προοπτική, τους έχει τσαντίσει (μάλλον δεν είναι τόσο κουτόφραγκοι όσο νομίζαμε). Το έδειξαν τα γερμανικά δημοσιεύματα τον προηγούμενο καιρό, φαίνεται και από αυτό τώρα. Μάλλον για μας τα ψέμματα τελείωσαν.

Και κάτι τελευταίο που μου τριβελίζει το μυαλό: Οι Γερμανοί χρειάζονται επιπλέον ζωτικό χώρο. Προφανώς προσπαθούν να κερδίσουν τα κατάλληλα οικονομικά ανταλλάγματα. Μην έχετε ψευδαισθήσεις πως μας αγαπάνε - το κέρδος τους κοιτάνε (όπως θα κοιτούσαμε και μεις αν ήμασταν σοβαρό κράτος).

@zaphod: Στάση/άρνηση πληρωμών του χρέους και μόνο (???) : Είναι αστείο το επιχείρημα. Εδώ ρε συ δεν παράγουμε ούτε σπίρτα - σε ένα μήνα θα βρισκόμασταν στις σπηλιές και θα τρώγαμε πέτρες που θα μας τις μοιράζαν με δελτίο.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα .Θα συμμφωνήσω με αυτό που αναφέρει ο Slartibartfast ότι δεν παράγεται τίποτα εδώ και 25 χρόνια παρά ελάχιστα σε ποσότητα αγροτικά προιόντα.Αλλά το πιο σοβαρό είναι ότι οι γενιές που μεγάλωσαν σε αυτή την περίοδο,έχουν τραγικές ελλείψεις αντίληψης του κύκλου παραγωγής των τροφίμων,στην ποιότητα και την φύλαξη της τροφής,σε βασικές δεξιότητες σε καταστάσεις κινδύνου.Αυτό δικαιολογείται κάπως για παιδιά της πόλης,αλλά δυστυχώς συμβαίνει και στην επαρχία.Το ζήτημα της εξέρευσης πόρων για την κάλυψη των διαρκών αναγκών μας όπως είναι η τροφή,δεν θα είναι θέμα μόνο χρήμάτων σε λίγο.

ESKARINA είπε...

Νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι το παιχνίδι είναι μια ισορροπία συμφερόντων και δυνάμεων. Έτσι, κάποιοι θα είναι υπερ κάποιων και κάποιοι κατά κάποιων, σε καμία όμως περίπτωση αυτό δεν έχει να κάνει με συμπάθειες ή αντιπάθειες. Έχει να κάνει με το όφελος του καθενός από τη στάση που θα τηρήσει. Σε αυτό το παιχνίδι, σταθήκαμε, για μια ακόμη φορά, κατώτεροι των απαιτήσεων και των συνθηκών.

Το ΔΝΤ δεν είναι φιλανθρωπικός οργανισμός για την προστασία των αναξιοπαθούντων, όπως άλλωστε δεν είναι και η ΕΕ. Φαντάζομαι ότι ακούσατε τη δήλωση Θαπατέρο στη βουλή του, ότι είναι συμφέρον για την Ισπανία να δανείσει την Ελλάδα, διότι με τη διαφορά επιτοκίων δανεισμού της και του επιτοκίου που θα δανείσει, θα βγάλει και κέρδος (αν και το κέρδος της δεν είναι μόνο από εκεί). Προφανώς λοιπόν η έλευση του ΔΝΤ θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τους πολίτες και την κοινωνία. Απλώς ελπίζουμε ότι θα έχει και θετικά, όπως το συμμάζεμα και το νοικοκύρεμα, που δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να κάνουμε μόνοι μας. Την "υπηρεσία" όμως αυτή θα την πληρώσουμε.

Για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανάχωμα αντίστασης στις οδυνηρές συνέπειες, που εξαιτίας αυτής της έλλειψης θα γίνουν οδυνηρότερες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στη χώρα κανείς που να μπορεί να τραβήξει κόκκινη γραμμή στο τι μπορεί να επιβληθεί και στο τι όχι. Το πολιτικό σύστημα δεν είχε ποτέ τα άντερα για τέτοιες αντιπαραθέσεις, ο συνδικαλισμός εχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο συμφερόντων και υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι οποιαδήποτε αντίρρηση είναι υποβολιμιαία. Υπ' αυτές τις συνθήκες, ο κόσμος ποτέ δεν θα πεισθεί και πολύ περισσότερο δεν θα κινητοποιηθεί προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων του (των πραγματικών και όχι των συντεχνιακών).

Κάπως έτσι ο Οδυσσέας θα γυρίσει, μόνος, στην Ιθάκη, αλλά για να βρει - ξανα - τους μνηστήρες κατσικωμένους να κατασπαταλούν την περιουσία του και την - ηλίθια;- Πηνελόπη να περιμένει ...

ellinaki είπε...

Update

Όταν βρείτε μία ώρα και 15 λεπτά διαθέσιμα, και αν δεν το έχετε κάνει ήδη, δείτε τη συνέντευξη του Ανδρέα Βγενόπουλου στους Νέους Φάκελους.

Zaphod είπε...

@slarti
Για τη σταση πληρωμων και μονο:
Δεν ειπα να γινει (να με διαβαζετε ρεεε), ειπα πως ειναι υπαρκτή δυνατοτητα και πως ειναι τελειως διαφορετικη απο αυτα που αναφερει ο hades. Ο Αλ. Παπαδοπουλος πχ την αναγνωρίζει και επιχειρηματολογει εναντιον της:

"Πρέπει να σταματήσει αμέσως η ανεύθυνη και επικίνδυνη συζήτηση περί “αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους”. Αυτή η νέα “νεοελληνική πονηρία” μας κάνει ήδη τεράστια ζημιά διεθνώς. Αναδιάρθρωση σημαίνει ότι δηλώνεις πρώτα στάση πληρωμών και μετά είτε (α) δίνεις λιγότερα απ’ αυτά που χρωστάς στους δανειστές σου είτε (β) τους υποχρεώνεις σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους. Και οι δύο περιπτώσεις συνιστούν δήλωση πτώχευσης. Γνωρίζουν άραγε οι ανεύθυνοι αυτοί διακινητές τι θα γινόταν π.χ. με τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν ελληνικά χρεόγραφα στα χαρτοφυλάκιά τους; Μπορούν να μας απαντήσουν ποιος θα μας δάνειζε ξανά για να μπορέσουμε να ζήσουμε;"

Aυτα εν πολλοις τα εγραψα και εγω (διοτι προς μεγάλη μου έκπληξη εμαθα πως το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μας ειναι εσωτερικό και όχι εξωτερικο. Τα μεγαλα funds παιζουν αερα)

Για τα υπολοιπα εν καιρω διοτι δεν υπάρχει χρόνος τώρα!
Κάποιοι από εμάς δεν περίμεναν το ΔΝΤ για να αρχίσουν να δουλεύουν!!

Panos Konstantinidis είπε...

Ο Δήμου τα είπε καλύτερα από όλους: http://www.lifo.gr/mag/columns/2737

Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε οι ιθύνοντες να αφήσουνε τη χώρα να καταρεύσει. Τί είχαμε, τί χάσαμε; Τίποτα απολύτως. Και μετά την κατάρευση η οικονομία θα ακολουθούσε το δρόμο της.

Slartibartfast είπε...

@Zaphod: (ώρα να πλακωθούμε και σε ξένα μέρη ;-) ) Σαφώς και έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Όπως και γω έχω τη δυνατότητα να πεσω στις ρόδες του αυτοκινήτου σου όταν θα πηγαίνεις με 60Km/h αν δε μου δώσεις 300000€ ΤΩΡΑ!

Νομίζω πως κάνεις λάθος πως το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι εσωτερικό. Αλλά ακόμα και έτσι να είναι (που αμφιβάλλω), αν χρεωκοπήσουν οι τράπεζες νομίζεις πως εσύ θα τη γλυτώσεις; Αντιθέτως πρώτα θα σου βγάλουν στο σφυρί ότι υποθήκες έχεις και μετά αν δεν καταφέρουν να τα ρευστοποιήσουν θα χρεωκοπήσουν.

Και κάτι άλλο. Μπορεί τα funds να παίζουν άυλους τίτλους αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν νομική υπόσταση. πχ αν αγοράσεις 1 μετοχή, ή ένα ομόλογο δεν θα σου έρθει κανα χαρτί σπίτι να το βάλεις σε σεντούκι. Μια εγγραφή σε ένα pc θα είναι (άντε και ένα χαρτί της χρηματιστηριακής που αποδεικνύει πως έχεις το 1 ν-οστό μιας εταιρείας, ή πως δάνεισες μια εταιρεία ή ένα κράτος). Με την ίδια λογική και το εικοσάευρω και το πεντοδόλλαρο και το χιλιάρικο αέρας κοπανιστός είναι. Όπως και τα λεφτά σου στην τράπεζα ένα νούμερο είναι που αν γίνει 0 (μηδέν) δεν σου βγάζει μικρά πράσινα χαρτάκια (αλλά πάλι εσύ θα συνεχίσεις να είσαι δυστυχισμένος ;-) ).

Hades είπε...

@zaph, Σπίθα
Για μισό διότι μου τα χώνετε αδίκως. Κατ' αρχήν απ'ό,τι κατάλαβα την εκπομπή δεν την είδατε. Κι εγώ δεν πρέπει να την είδα όλη, αλλά όσο είδα ο... σύντροφος Ανδριανόπουλος ανέλυε το γιατί εξελίχθησαν τα πράγματα έτσι, τα γεγονότα δηλαδή. Δεν έκανε κάποια εκτίμηση για να την χρεώσουμε κι αυτήν στο καρνέ του ως επιτυχημένη ή αποτυχημένη. Ένα αυτό.
Δεύτερον, δεν είπα ποτέ ότι ο Ανδριανόπουλος πέφτει μέσα σε όλα ή έξω απ'όλα. Βασικά δεν με ενδιαφέρει. Μια ατάκα του μετέφερα, μην μου χρεώνετε ολόκληρη την οικονομική του θεωρία.
Τρίτον, γιατί να κολλήσω στο γεγονός ότι κάτι είπε ο Ανδριανόπουοος; Τον λόγο μετράω, όχι το πρόσωπο. Στο παρελθόν μέχρι κι από τον Καρατζαφέρη κουβέντα έχω βάλει εδώ μέσα. Και τι έγινε;

Πάμε στα υπόλοιπα τώρα.
@zaph
Βασικά, συμπτωματικά ή όχι σήμερα στον ΣΚΑΪ είχε μια κουβέντα επί τούτου, επειδή βγήκε η γαλλίδα ΥΠΕΘΟ: αν κηρύξουμε στάση πληρωμών στο χρέος θα είμαστε υποχρεωμένοι να κηρύξουμε κι εντός συνόρων. Λογικόν να είναι έτσι.

@Σπίθα
Ειλικρινώς δεν ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε. ΑΠό μιαν άποψη είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορούσαμε και ΔΙΧΩΣ το ΔΝΤ. Από την άλλη όμως δεν έχουμε τους πολιτικούς για να το επιτύχουμε. Δεν υπάρχει η βούληση να καταπολεμήσουν την διαφθορά και την παρακμή του κράτους διότι οι καλομαθημένοι πλέον σηκώνουν κεφάλι άγρια. Και λογικόν ν ατο σηκώσουν οι καομαθημένοι, που ήταν στην κάβα τόσα χρόνια. Ποιος θα το σήκωνε; Αυτός που μια ζωή είναι στον ιδρώτα;
Ααα, μαζί με την έλλειψη πολιτικής βούλησης βάλε μαζί και την ανικανότητα.

Επίσης συμφωνώ πάραυτα στο περί του βάζελου σχόλιο... :)

@slarti
Ακριβώς αυτό που λες στο πρώτο σου μήνυμα εννοούσα κι εγώ ως πρώτερο ανέντιμο βίο στα μάτια των Ευρωπαίων.
Βέβαια ιδιαίτερα για την ανοργασμικιά είναι δυστυχώς πολύ πιο μπλεγμένο το πράγμα και εννοείται ότι δεν υπάρχει κανένα παζάρι από πλευράς μας ως κάποιοι κουτοπόνηροι επιχειρούν να παρουσιάσουν, διότι πολύ απλά η θέση μας είναι τόσο δυσχερής που δεν μας δίνει την δυνατότητα να παζαρέψουμε.
Πάντως αυτό με τον ζωτικό χώρο των Γερμανών που ανέφερες για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν το είχα σκεφτεί και με προβληματίζει ιδιαίτερα. Δεν μου φαίνεται παράλογο εκ πρώτης σκέψεως, ως επίσης μου φαίνεται εξαιρετικά ανησυχητικό... Θα το μελετήσω περαιτέρω...

Hades είπε...

@Eskarina
Συμφωνώ με αυτά που λες. Γι'αυτό έκανα λόγο για τον κακό κλήρο που μας έλαχε καθώς και για τα πάσης φύσεως παιχνίδια που παίζονται. Εδώ υπάρχει βέβαια και κάτι άλλο που προκύπτει από αυτά που θίγεις: τα οικονομικά (η σιχαμερότερη επιστήμη κατ' εμέ) είναι έτσι διότι είναι απλούστατα αέρας κοπανιστός. Και το εννοώ. Από την στιγμή που το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βασίζει την πρόοδό του στο ανακυκλούμενο χρέος (γι'αυτό και η όλη πρεμούρα περί της βιωσιμότητας των τραπεζών παγκοσμίως) και πιο συγκερκιμένα όσο περισσότερο χρωστάς τόσο πιο υγιές θεωρείται το σύστημα, είναι λογικό να παίζονται τόσο τρελά παιχνίδια. Εδώ και μέρες πολλοί κατά τα λοιπά έγκριτοι Γερμανοί (κυρίως) αναλυτές μας έχουν σκοτίσει τα σηκώτια να βγούμε από το ευρώ κλπ. Ξέρεις γιατί το κάνουν; Διότι ξέρουν ότι δεν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο. Αν βγούμε εμείς, μετά θα είναι υποχρεωτικό να βγει και η Πορτογαλία και κατά πάσα πιθανότητα και η Ισπανία με την Ιταλία. Σε ποιον θα κάνουν εξαγωγές μετά; Στην Σουηδία; Στην ΗΠΑ; Στην Ρωσία; Θα βαλτώσει όλη η γερμανική οικονομία και το ξέρουν. Αλλά το παίζουν όλοι τσάμπα μάγκες επειδή ακριβώς τα πάντα είναι αέρας κοπανιστός.

@ellinaki
Την συνέντευξη την είδα από τηλεοράσεως (και η σημερινή εκπομπή θα έχει ενδιαφέρον: Αλογοσκούφης, παπαντωνίου, Μάνος στο ίδιο πάνελ. Αν άφηναν και μερικά λιοντάρια μέσα θα χτύπαγε κόκκινο η τηλεθέαση).
Σε κάποια πράγματα ήταν όντως πολύ καλός. Σε κάποια άλλα πολύ υπερβολικός και σε κάποια περαιτέρω λίαν επιεικώς γτπ.
Δεν μπορεί θεωρεί μεμπτό το ότι οι πολιτικοί κάνουν κωλοτούμπες φερειπείν όταν κι ο ίδιος έκανε αντίστοιχη με τον Βασιλάκη και την Ολυμπιακή. Και έκανε πολύ καλά ο Παπαχελάς που του την είπε. Ως επίσης παρόλο που επεχείρησε να παρουσιαστεί για το πόσο κόπτεται για το κράτος και τη χώρα, δεν τον είδα να λέει τίποτε για την αβάντα που έλαβε με την Ολυμπιακή, όπου η υποτιθέμενη εξυγίανση έγινε στην πλάτη του έλληνα φορολογούμενου (και για να προλάβω τον zaphod ή άλλους, το γνωρίζω ότι πολιτική απόφαση ήταν όλα αυτά, αυτός τη δουλειά του έκανε). Διότι κατά τα λοιπά μόνο οι αβάντες που τρώνε οι άλλοι έδειξαν να τον καίνε. Ως επίσης ιδιαιτέρως δακρύβρεχτο ήταν και το περί τακτικών άλλων επιχειρηματιών για κουμπαριές κι έτσι. Δηλαδή ο ίδιος γιατί έδωσε τεράστιο αγώνα να μπει στον βάζελο; Για την ψυχή της μάνας του; Αν μίλαγε αμιγώς επιχειρηματικά ή οικονομικά (που για δικηγόρος δείχνει ότι το κατέχει καλά το αντικείμενο) θα τον παραδεχόμουν πολύ περισσότερο, διότι όντως και καλός επιχειρηματίας είναι, και καλός οικονομολόγος (τουλάχιστον σε'μένα που δεν τα κατέχω τα οικονομικά).

@Πάνο
Δεν ξέρω, Πάνο. Δεν μου φαίνεται να στέκει αυτό, διότι όπως είπα δεν βλέπω πουθενά πολιτική βούληση να πάνε μπροστά τα πράγματα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πολιτικός που γουστάρει να λέει ψέματα ή να κάνει ρουσφέτια, και το εννοώ ότι δεν το πιστεύω. Είναι όμως σχεδόν όλοι τους (αν όχι όλοι) δέσμιοι ενός διεφθαρμένου συστήματος και κάνουν πίσω στο όνομα της εκλογής τους. Τώρα λοιπόν αυτά πληρώνουμε: τις αβάντες του ΠΑΣΟΚ στους συνδικαλιστές που ήταν πάντα μη μου άπτου, τους ασταμάτητους διορισμούς και των δύο στο δημόσιο, τις διαχρονικές μίζες και τις μάσες, τις συνεχείς οπισθοχωρήσεις ακόμη και στα πλέον παράλογα αιτήματα, την πλήρη αδυναμία δημιουργίας ελεγκτικών οργανισμών κλπ, κλπ. Ακόμη κι αν χρεωκοπούσαμε, βάζω και στοίχημα ότι οι συντεχνίες κλπ θα έμεναν ανένδοτες στα αιτήματά τους...

@zaph-slarti
Μιας και το συζητήσατε, για πείτε μου κάτι: το ευρώ είναι (θεωρείται) ακόμη τραπεζικό γραμμάτειο (δάνειο δηλαδή!) όπως παλαιότερα με τα εθνικά νομίσματα; Απορία το'χω...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Για τον Ανδριανόπουλο μπορώ να σου φέρω όλοκληρο το ποστ μου. Δεν λέει παπαριές, αλλά μαλακίες..άκου που σου λέω.
Μία υποστηρίζει την ελέυθερη αγορά και αμέσως φέρνει σαν παράδειγμα την ΓΚΑΖΠΡΟΜ της Ρωσίας ( που είναι κρατική..!) στο ποστ του τα γράφει..


2) Να πάει το θέμα στη Βουλή..
Να πάρουν τις ευθύνες τους τα κόμματα.
Άν δεν θέλουν, τότε να κλείσουμε τα σύνορα και να φυτεύουμε ντομάτες και πατάτες και όχι να τις εισάγουμε από την Βουλγαρία και την Τουρκία..

Αλλά δεν θέλουν να το συζητήσουν, το θέμα...

Να τεκμηριώσουν την όποια άποψη τους.
Δεν θα αποφασίζει δέκα άνθρωποι για εμάς.
Να αποφασίσει το ελληνικό κοινοβούλιο.

Οι δουλειές με την γερμανία, όμως και με την RWE, συνεχίζονται με κοινοτικά κονδύλια και οι παίκτες ήδη παίρνουν θέσεις, έτσι..

Τα διάβασες τα πρόσφατα παραδείγματα που αναφέρω..

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ο Ανδριανόπουλος, για να μην κουράζεσαι, καθόλου..έχει μία και μοναδική άποψη.
"Η αγορά αυτορυθμίζεται" αυτό λέει, από παλιά και πάνω σ'αυτό επιχειρηματολογεί.

Στην περίπτωσή μας, δεν έπρεπε, καν να μιλήσει και να πει, τι;

Αγορά, είναι η Γκόλντμαν Σακς, ας πούμε.

Εγώ ομιλώ στα λόγια του, και ας πάρουμε σε υπόθεση εργασίας ότι είμαστε υπέρμαχοι του ακραίου και άκρατου νεοφιλελευθερισμού.

Που δικαιώνεται;
Εδώ μιλάμε για γεράκια που παίζουν και δεν μιλάμε, καν, για ελεύθερη αγορά..

Τι να μας πει; ..

Zaphod είπε...

Συμφωνω με τον φιλτατο σπιθα

Ανδριανο=επαγγελματιας ψευτης.

Ο λογος του ειναι μετρο της αλήθειας πλέον (είπαμε, αν σου πει καλημέρα, καλύτερα να παρεις ομπρέλα)

Και εννοείται πως πρεπει το όποιο θεμα να παει στο κοινοβούλιο (και με ονομαστικη ψηφοφορία), για να μην πω για δημοψηφισμα κατόπιν αναλυτικών εκθεσεων και διαβουλευσεων για καθε υποψήφια λύση

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Έτσι είναι, zaphod..
Εγώ ας πούμε ότι έχω θέση( την τύφλα μου, δηλαδή..) αλλά ας συνομολογήσουμε τι στο καλό ζητάμε.

Πατίνια ή κάμπριο;
Και ότι αποφασίσουμε ρε φίλε..
Αφού μας έχουν πιάσει κώτσους και μας δουλέυουν και οι απέξω και οι από μέσα..

Να μην κάθονται στις καρέκλες και εμείς να τρελενόμαστε από κάτι παπάρες..

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Πρώτα κοινοβούλιο να συζητηθουν οι απόψεις. Να ακούσουμε στη βουλή τι υποστηρίζουν και μετά, ναι άμα λάχει και δημοψήφισμα.

Άλλά μην τα φορτώσουν στο λαό, που τι να ξέρει ο κάθε καημένος..

Ας πούνε, αυτοί και μετά ας κρίνει ο λαός.
Θέλω μια κότα, μαι ντοματιά και ένα ποδήλατο ..ε λαθος , πατίνι..ποδήλατα δεν βγάζουμε..

Slartibartfast είπε...

Ρε σταματήστε να κάνετε σαν παιδάκια και να κολλάτε στάμπες - τι πα να πει πως επειδή το είπε ο Ανδριανόπουλος είναι μαλακία..
Ισχύει ΝΑΙ ή ΟΧΙ; (άσχετα αν το είπε ο Ανδριανόπουλος, ο Μάνος, η Παπαρήγα ή ο Άνθιμος).

Άμα είναι έτσι να σταματήσουμε να μιλάμε και μεταξύ μας γιατί κατά καιρούς όλοι εχουμε πει τις μαλακίες μας.

Νομίζω πως και το ευρώ τραπεζογραμμάτιο είναι - άρα πληρωτέο άμα τη εμφανίσει. (μου φαίνεται πως αυτή είναι η έννοια του νομίσματος). Κάποιος ειδικότερος όμως θα μας το εξηγήσει καλύτερα.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Τα λέει εκ των υστέρων, όμως..
Εέ έχει και σημασία ποιός τα λέει , όταν έχει αποδειχθεί αναξιόπιστος και πέφτει έξω..
Διαπιστώσεις μετά θάνατον κάνει ή λέει αυτ´α που ξέρουμε..
Τι καινούργιο είπε;

Άσε που σε κάθε περίπτωση, προσθέτει
"ε ναι υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες και θα την πληρώσουν, αρκετοί.."

Γιατί αυτά δεν μπορείς να τα πεις και εσύ, αυτά;. μωρέ;

Slartibartfast είπε...

sorry Σπίθα αλλά δεν μου λέει τίποτα για το ποιος τα λέει παρά μόνο αν ισχύουν τα λόγια.

Να μαζευτούμε να τον πάρουμε στο ψιλό και να τον γιαουρτώσουμε (θα μαι και από τους πρώτους) για τις υπόλοιπες μπαρούφες του, όχι για τη μια φορά που είπε κάτι λογικό ασχέτως αν δεν είναι πρωτότυπη (αν και νομίζω πως τα φωνάζει από καιρό).

Τι μανία αυτή ρε σεις με τις δαιμονοποιήσεις!

Zaphod είπε...

σκεψεις για σταση πληρωμων και χαρακτηριστικά

Επιμενω πως δεν ειναι καθολου αισιοδοξο σενάριο, αλλα όχι πως δεν παιζει κιόλας

Panos Konstantinidis είπε...

Άδη η χρεωκοπία θα ήτανε η μόνη δυνατή λύση, η μόνη που θα μας ταρακουνούσε. Μόνο έτσι αλλάζει ο νεοέλληνας, άρδην.

Τώρα τί έγινε; Τίποτα απολύτως. Απλώς μας περάσανε το μήνυμα ότι με λίγο περισσότερο σφύξιμο του ζωναριού πάλι τη βγάλαμε καθαρή. Και αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται επ άπειρον. Δανεισμός στο δανεισμό.

Hades είπε...

@Σπίθα, zaph
Ρε παιδιά, έλεος πια. Είπα: δεν με ενδιαφέρει ούτε τι έχει πει ο Ανδριανόπουλος, ούτε τι πρεσβεύει, ούτε τίποτε σχετικό. Είδα κάτι και ανέφερα μόνο αυτό το συγκεκριμένο. Επί του συγκεκριμένου έχετε να πείτε κάτι; Και ξαναείπα: προφανώς την συγκεκριμένη εκπομπή δεν την είδατε, οπότε γιατί να συζητάμε επί άλλων εκπομπών ή απόψεων που ουδέποτε έχω επικαλεστεί; Έλεος δηλαδή...
Εδώ γίνεται της καραπουτανάρας, τα δεδομένα πλέον αλλάζουν έως και μέσα στην ίδια μέρα κι εμείς καθόμαστε και εγκλωβίζουμε στο αν ο Ανδριανόπουλος είναι έτσι ή γιουβέτσι; Δεν σας καταλαβαίνω καθόλου.

@slarti
Αυτό που λες είναι που θυμάμαι κι εγώ δίχως όμως να'μαι σίγουρος. Οι δραχμές ανέφεραν πάνω ότι πρόκειται για τραπεζογραμμάτειο ή κάπως έτσι.
Με κάλυψες στα υπόλοιπα.
Επί τη ευκαιρία, δεν ξέρω αν είδες τους νέους φακέλλους χθες: ο Μάνος ανέφερε το ίδιο που έλεγες περί ζωτικού χώρου και η ανάλυση που έκανε μόνο λάθος δεν ήταν.

@Πάνο
θα ήθελα λίγο να μου εξηγήσεις το δεύτερο σκέλος διότι προσωπικά το βλέπω τελείως διαφορετικά και με ενδιαφέρει να δω τι έχεις σκεφτεί. Διότι για να σφίξεις το ζωνάρει θα πρέπει να έχεις, κι εδώ πλέον θα μας πάρουν και τα σώβρακα. Και πλέον δε νομίζω να υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο στα εν όψει. Το ΔΝΤ είναι εδώ και θέλει ανταλλάγματα αντί των χρημάατων: διαχρονική τακτική. Τι έχουμε να δώσουμε λοιπόν; Ως λαός κώλο και ως κράτος εθνική κυριαρχία, που πιθανώς να είναι έως και εδαφική. Χαίρετε δηλαδή...
Δες το σημερινό κείμενο του polse επί τη ευκαιρία.

pølsemannen είπε...

Χαιρετίσματα.

Ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα την πατάγαμε χοντρά, αποφάσισαν και κάποιοι μαγκίτες να κάνουν ζοριλίκια στο Ευρώ, οπότε την έπεσαν στον πιο αδύναμο κρίκο, εμάς δλδ. (Φέρτε την Έλενα Ακρίτα να το ανακοινώσει).

Άντε χελόου που λέει και ο φίλος σου ο Τσουκαλάς!

Κρίμα που δεν είναι ακόμα πρωθυπουργός η Καραμανλάρα να γελάγαμε τουλάχιστον όταν θα έκανε "τα χεράκια" προσπαθώντας να κάνει το αγγούρι ελκυστικότερο.

Αναφορικά με τον ανώνυμο που σχολίασε παραπάνω περί αγροτικών προϊόντων και σουρβαϊβαλισμού, έχω να προτείνω μια σπέσιαλ επιχειρηματική πρόταση, τα Hellenic Survivalist Foods.

Όσο για τον Αδριανό, λέγεται ότι έχει ολόκληρη συλλογή από ταγέρ σαν αυτά που φορούσε η Μάργκαρετ Θάτσερ! :-Ρ

Από την άλλη το θλιβερό είναι ότι το ΔΝΤ είναι… ελπίδα να μπει μια κάποια τάξη σε αυτό το χυμαδιό. Τι να λέμε τώρα, βουρ στην Αστόρια για λάντζα να μπει μπροστά η επιχείρηση «Σάρα».

Hades είπε...

@polse
Το θέμα είναι ρε polse ότι αφού την πατάμε όλοι μαζί πλέον, δίκαιοι και άδικοι δηλαδή, τουλάχιστον όλα αυτά που σκάνε κάθε μέρα (που πως έσπασε ο διάολος το ποδάρι του, τώρα τα πήραν χαμπάρι τα ΜΜΕ, κάτι πράγματα ρε παιδάκι μου) θα επιστραφούν τα γαμωχρήματα στα ταμεία του κράτους; Εδώ ρε, άκουσα σήμερα το άλλο το απίστευτο στα περί Μο*νής Βατοπεδίου: στα όλα χαρτιά βρέθηκε και η ΕΠΙΚΛΗΣΗ μιας πληρωμής υπεραξίας στο κράτος, με την λεπτομέρεια ότι δεν υπήρχε ούτε ένα παραστατικό, ούτε καν επιβεβαιωνόταν η πληρωμή από το κράτος. Μιλάμε για παστρικές δουλειές, άγιες...

@Ανώνυμο
Ευτυχώς που σε σχολίασε ο polse διότι χαμπάρι δεν πήρα. πρέπει να είναι η πρώτη φορά που μου ξεφεύγει ολόκληρο σχόλιο. Τις απολογίες μου.
Στο θέμα μας: το θέτεις πολύ περιορισμένα. Οι νέες γενιές δεν έχουν την παραμικρή αίσθηση/αντίληψη του χρήματος, της οικονομίας, των εξόδων. Υπήρχε ποτέ περίπτωση πριν 30 χρόνια αν υπήρχαν κινητά να βλέπεις την πιτσιρίκα με το φιρμάτο ρουχαλάκι να κυκλοφορεί και με κινητό 200+ ευρώ ας πούμε; Μιλάμε ότι έχει χαθεί το μέτρο. Και δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται να κάνουν πίσω ούτε ρούπι στα χρωστούμενα, μην εκπλαγείς αν αυτό που περιγράφεις εμφανισθεί ακόμη πιο διογκωμένο.

Panos Konstantinidis είπε...

Άδη η λογική είναι απλή. Σχεδόν πάντα θα υπάρχει λίγο περισσότερος χώρος για να σφίξουμε το ζωνάρι, όταν αυτό έρχεται σιγά σιγά. Και τώρα αυτό γίνεται. Νομίζουμε ότι δεν πάει άλλο αλλά να που τελικά πάει. Και αυτό γιατί μας περνάνε τα μέτρα σιγά σιγά. Και αργότερα όταν θα χαθούνε τα πάντα πάλι τα ίδια θα κάνουμε· τίποτα απολύτως.

Είναι διαφορετικό να σου λένε τον ένα χρόνο μείωση 5%, τον επόμενο 5% και σε δέκα έτη να φτάσεις σταδιακά στο 50%, παρά να σου πούνε με τη μία μείωση 50%. Έτσι και εμείς, μας περνάνε τα μέτρα σιγά σιγά και σε περιόδους "αναβρασμού" (αυτό σε εισαγωγικά γιατί πιστεύω ότι τα έχουνε μεγαλοποιήσει τα πράματα).

Αλλά το έχω ξαναπεί, δε φταίνε αυτοί (οι ιθύνοντες, οι ξένοι, το ΔΝΤ, η ΕΕ) φταίμε εμείς, ο μαλάκας ο νεοέλληνας που επί 30 χρόνια ψηφίζει τους ίδιους και τους ίδους. Και το κακό είναι ότι με τον μαλάκα τον νεοέλληνα την πατάμε και εμείς που δεν τους έχουμε ψηφίσει ποτέ.