Σελίδες

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Περί του κλεισίματος της ΕΡΤ

Πριν λίγες μέρες, σχολιάστηκε έντονα ένα κυριολεκτικά απίστευτο περιστατικό που προσωπικά επέλεξα να μην πιστέψω ότι συνέβη αν κι εδώ που τα λέμε, στην Ελλάδα ζούμε. Γιατί να μην συνέβη;
Ποιο ήταν αυτό;
Σε κάποιο σχολείο ένας γονιός έμαθε ότι η δασκάλα του παιδιού τους έκανε στο μάθημα το μεγαλούργημα Κεμάλ του παμμέγιστου Μάνου Χατζιδάκι, διαμαρτυρήθηκε στην διευθύντρια του σχολείου για ισλαμική προπαγάνδα, η οποία εν συνεχεία επέπληξε την δασκάλα.

Μάλιστα, η δασκάλα φέρεται στην συνέχεια να έγραψε τα εξής:

Γονιός ήρθε στο σχολείο να διαμαρτυρηθεί στη διευθύντρια επειδή δίδαξα στα παιδιά (Ε' δημοτικού) τον Κεμάλ του Χατζιδάκι στο μάθημα της μουσικής κατηγορώντας με για ισλαμική προπαγάνδα. Αντίδραση διευθύντριας;
Μπήκε στην τάξη και μάζεψε από τα παιδιά τις φωτοτυπίες που είχα μοιράσει. Έπειτα με κάλεσε στο γραφείο της και αφού δήλωσε απογοητευμένη από τη δουλειά μου μου ανέλυσε για ποιους λόγους στο δημοτικό μόνο μας μέλημα οφείλει να είναι να μαθαίνουμε στα παιδιά να αγαπούν την πατρίδα και να τονώνουμε το εθνικό τους φρόνημα.
Αν σας έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο (απευθύνομαι στους εκπαιδευτικούς φίλους) θα ήθελα να επικοινωνήσετε μαζί μου, γιατί θεωρώ πως τα πράγματα έχουν ξεφύγει και κάπως πρέπει να αντιδράσουμε, έστω σε επίπεδο δημοσιοποίησης αυτών των φαινομένων.

Δεν είναι δυνατόν το έργο των εκπαιδευτικών και ιδίως των καλλιτεχνικών μαθημάτων να υφίσταται λογοκρισία, ούτε τα φαινόμενα φανατισμού που μας έχουν παγώσει το αίμα να τα βλέπουμε να τρυπώνουν στα σχολεία με τις ευλογίες των διευθυντών και των ανωτέρων τους.

Θα μου πείτε, τώρα, πως μου ήρθε να το σχολιάσω τόσες μέρες μετά αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι πολύς κόσμος (στο ίντερνετ που παρακολουθώ πολύ) είχε αντιδράσει έντονα και δικαίως, αφού αν αυτό το απίστευτο περιστατικό όντως συνέβη τότε νομίζω ότι η κατηφόρα μας ως κράτος είναι τελεσίδικη και μάλιστα είμαστε και λίγο πριν το οριστικό τέλος.

Προχθές το βράδυ όπως όλοι μας πλέον ξέρουμε, έκλεισε η ΕΡΤ. Χουντικά. Με συνοπτικές διαδικασίες, αφού μετά από έναν χρόνο στην πρωθυπουργία και πολιτευόμενος από το 1977, μόλις εν έτει 2013 ο Σαμαράς_ ανακάλυψε ότι στην ΕΡΤ συμβαίνουν σημεία και τέρατα (σε σημείο που έβαλε τον Κεδίκογλου να τα κατονομάσει κιόλας) αν και προφανώς όχι τόσο σημεία και τέρατα σαν το Μουσείο της Ακροπόλεως όπου σύμφωνα με τις κακές γλώσσες οι περισσότεροι ομιλούν καλαματιανά εκεί μέσα. Κακές γλώσσες όμως. Στην ΕΡΤ προφανώς οι εργαζόμενοι αυτοπροσλαμβάνονταν, δίχως ανάμειξη πολιτικών. Αλλά μην ξεφεύγουμε.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι έβλεπα κόσμο που ελάμβανε (σχεδόν απελπισμένος) θέση υπέρ του Χατζιδάκι στο πρώτο περιστατικό, να ήταν (ενίοτε και με μένος) κατά της ΕΡΤ στο δεύτερο περιστατικό. Και κάπου εκεί συνειδητοποίησα ότι μάλλον ελάχιστοι ήξεραν ότι ο Μάνος Χατζιδάκις είχε διατελέσει διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ για 7 ολόκληρα χρόνια (75-82). Πέραν τούτου όμως, μιας και η κουβέντα έφερε την ΕΡΤ κι έφυγε από τον Χατζιδάκι, να πούμε ότι γενικός διευθυντής της ΕΡΤ διετέλεσε το 74-75 ο τεράστιος Δημήτρης Χορν, ενώ σε άλλο χρονικό διάστημα (81-84) έχει εργαστεί ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής ο Βασίλης Βασιλικός. Αναφέρω ενδεικτικά (με αφορμή τον Χατζηδάκι) αυτά τα τρία ονόματα του πνεύματος, απλά για να καταδείξω ότι έχουν περάσει και σοβαροί άνθρωποι από εκεί. Το αν οι πολιτικοί έκαναν τα παιχνίδια του (όπως με κάθε τί δημόσιο άλλωστε) είναι κάτι που βαραίνει τους πολιτικούς, όχι την ΕΡΤ.

Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ενώ το όνομα του Χατζιδάκι ήταν αρκετό για να καταδικάσει στη συνείδηση του κόσμου έναν προφανώς αμόρφωτο γονέα (όπου το να είσαι αμόρφωτος δεν είναι έγκλημα) συν μία διευθύντρια σχολείο (αυτή πρέπει να απασχολήσει περισσότερο, αν το απίστευτο συμβάν όντως συνέβη), αλλά δεν ήταν αρκετό για να αποσπάσει ένα ευμενές σχόλιο για την ΕΡΤ, της οποίας το έργο και την προσφορά μόνο ένας ηλίθιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει. Φυσικά θα αναρωτιέστε πως κολλάει η άποψη του κόσμου με το κλείσιμο της ΕΡΤ; Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, πολιτικό πρωτοξάδελφο του Κασιδιάρη ως έχουμε ξαναπεί, το 60% της κοινωνίας είναι μαζί τους και ξέρει. Εδώ κολλάει η άποψη του κόσμου.



Ουπς, συγγνώμη, λάθος εικόνα. Αυτή ήταν από το Δράμα του Αδόνειδος.

Ναι, ούτε εγώ γουστάριζα να δίνω το χαράτσι στην ΔΕΗ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήθελα να έχουμε την ΕΡΤ. Διότι σε τούτη τη χώρα έχουμε ξεχάσει ότι η δημοσιογραφία είναι στοιχείο της Δημοκρατίας, αλλά θα μου πείτε ποιος θα μας το υπενθύμιζε; Το ΜΕΓΚΑ; Ο ΣΚΑΪ; Ή μήπως τα ευαγή ιδρύματα του Τύπου; Γι'αυτό και διαπιστώσαμε ότι αρχής γενομένης από το ίδιο βράδυ υπάρχει μια γενικότερα κατακραυγή από πλήθος ΜΜΕ παγκοσμίως.
Βέβαια θα μου πείτε ότι ο Σαμαράς_ ανακοίνωσε ότι η ΕΡΤ δεν κλείνει αλλά θα αλλάξει επανεμφανιζόμενη μετά από 2-3 μήνες. Σωστό αυτό. Υποθέτω ότι θα την φτιάξει όπως ακούγεται έφτιαξε και το Μουσείο της Ακροπόλεως, έτσι; Με την γνωστή ικανότητά του να φτιάχνει τα πάντα, όπως μια ζωή έκανε στην πολιτική ζωή του τόπου, σωστά;

Άρα που καταλήγουμε;
Στο ότι κάναμε ως χώρα και ως κοινωνία ένα ακόμη βήμα προς τον εκφασισμό μας.
Μετά είναι η Χρυσή Αυγή που μας φταίει.

Και κάτι για το τέλος: επειδή ακούστηκε και η έτερη γελοιότητα ότι "έλα μωρέ, πόσοι έβλεπαν ΕΡΤ;" έχω να απαντήσω το εξής: η Δημοκρατία διασφαλίζεται εν πολλοίς από την ύπαρξη των μέσων. Εγώ θα δω ΕΡΤ όποτε μπορώ και όποτε γουστάρω. Το κανάλι όμως πρέπει να είναι εκεί, να υπάρχει ώστε να έχω δικαίωμα να επιλέξω. Ειδάλλως, μόνο ΜΕΓΚΑ. Καταλάβατε;

Όπως έλεγε, λοιπόν, ο μέγιστος Χατζιδάκις στον Κεμάλ
Καληνύχτα Κεμάλ.
Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ.
Καληνύχτα.

2 σχόλια:

pølsemannen είπε...

Εμ, έτσι ακριβώς.

Hades είπε...

Η ανθρωποφαγία παρά ταύτα καλά κρατεί όμως. Ειλικρινά, δεν πιστεύω να έχει περάσει πιο μαλάκας λαός από την υφήλιο.