Σελίδες

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Μάλιστα.....

δηλαδή για να το καταλάβω καλά, είναι σύμπτωση το γεγονός ότι έχουμε πέσει με τα μούτρα πάνω στο τω όντι μείζον θέμα της βίας στα γήπεδα, πάνω σε μια περίοδο που αναμένουμε το νέο πακέτο μέτρων από πλευράς κυβερνήσεως. Ναι, πράγματι, έτσι πρέπει να είναι... Σύμπτωση...

Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό, αλλά το όσο και σύμπτωση να είναι, το θέμα της βίας παραείναι σοβαρό για να το αντιμετωπίζουμε για την πλάκα μας, ως δούρειο ίππο για να περάσουμε το ο,τιδήποτε άλλο, κι αυτό διότι η βία μπορεί να στείλει αδιάβαστο κόσμο και κοσμάκη.

Από πλευράς μου, ειλικρινά έχω βαρεθεί ν'ακούω φόλες όλ'αυτά τα χρόνια. Κάθε τόσο το μαχαίρι θα μπει στο κόκκαλο και η βία στα γήπεδα θα εκλείψει κλπ, κλπ. Μιλάμε ότι το μαχαίρι έχει μπει τόσες πολλές φορές στο κόκκαλο, που δεν έχει μείνει ούτε κρέας, ούτε κόκκαλο χρόνια τώρα.
Πίπες, αγαπητές κι αγαπητοί.
Έχουμε θρηνήσει τόσα θύματα, έχουμε χορτάσει τόσους σοβαρά τραυματισμένους και η μόνιμη επωδός είναι "μήπως πρέπει να θρηνήσουμε θύματα;", "μήπως πρέπει να τραυματιστεί κανείς σοβαρά;" Λες και όλ'αυτά δεν έχουν ξανασυμβεί και ξανασυμβεί στο παρελθόν. Ή λες και δεν ξέρουμε ότι θα ξανασυμβούν και θα ξανασυμβούν και θα ξανασυμβούν.

Και το χειρότερο ξέρετε ποιο είναι; Ότι επί μονίμου βάσεως πάντα κάποιο θεματάκι θα σκάει προκειμένου να γιγαντώνεται η παραπληροφόρηση κιόλας. Όπως ας πούμε τώρα το θέμα με την Θάτσερ που θυμήθηκε έως και ο Ψαριανός (βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, να υπενθυμήσω). Και ποιο είναι το θέμα με την Θάτσερ; Το ότι μπορούμε κι εμείς να προκαλέσουμε την τιμωρία των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ναι...
Μάλιστα...
Έξοχα....
Ξέρετε τι έχω να δηλώσω επ'αυτού;
Πίπες εις το τετράγωνον, μην πω και εις τον κύβον.
Η μπουρδολογία και η παπαρολογία πάει σύννεφο.

Να ξεκαθαρίσω κάτι: νομικός δεν είμαι, ούτε παράγοντας αθλητισμού. Όμως επειδή έχω την τιμή να είμαι φανατικός οπαδός του πρωταθλητού Ευρώπης (μην πω κόσμου) σε τιμωρίες σε όλα τ'αθλήματα, Ολυμπιακού κι επειδή ως εξίσου γνωστόν είμαι πωρωμένος γαύρος (αλλ'ουχί κάφρος), παρακολουθώ τέτοιες υποθέσεις ιδίως στο ξενόγλωσσο διαδίκτυο όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. Και τι έχω διαπιστώσει εδώ πέρα; Ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση, ούτε καν μία στο τετράκις δισεκατομμύριο να βγει και να πει η ΟΥΕΦΑ ότι "οκ παιδάκια, αφού είστε κακά παιδιά, ντα-ντα, να η τιμωρία σας. Πέντε χρόνια κι εσείς εκτός όπως τότε οι Άγγλοι". Και γιατί αυτό;

Πρώτον και κυριότερον, η ΟΥΕΦΑ για να κάνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμβεί κάτι πραγματικά πολύ σοβαρό σε ευρωπαϊκούς αγώνες -δηλαδή στον δικό της χώρο- και ουχί εθνικούς, πάνω στους οποίους η ΟΥΕΦΑ δεν έχει καμία απολύτως δικαιοδοσία. Εδώ λοιπόν τι έχουμε; Επεισόδια σε ελληνικούς αγώνες. Ενδεικτικό παράδειγμα: όσες τιμωρίες έχουν φάει όλες οι ελληνικές ομάδες όλα τα χρόνια ήταν για επεισόδια (ή καπνογόνα κλπ) σε ευρωπαϊκά ματς. Ποτέ σε ελληνικό.
Δεύτερον, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι έρχεται η ώρα της ΟΥΕΦΑ να κάνει κάτι, το πρώτο πράγμα που θα δει είναι τι έχει κάνει το ντόπιο κράτος και αντίστοιχα η διοργανώτρια αρχή. Και τι έχουν κάνει εδώ πέρα; Κυριολεκτικά τίποτε. Άρα δεν μπορεί η ΟΥΕΦΑ να παίξει τον ρόλο του κράτους και θα επιστρέψει την υπόθεση με την κλασική και διαχρονική δικαιολογία ότι "το ζήτημα είναι εσωτερικό σας και δεν μπορούμε να επέμβουμε".
Τρίτον, αναφορικά με τον παραλληλισμό της Θάτσερ, υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση: η Θάτσερ ήταν αυτή που επέβαλε τότε τον πενταετή αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων από τα ευρωπαϊκά κύπελλα ακριβώς επειδή τα επεισόδια είχαν γίνει στο Χέιζελ (εν προκειμένω δηλαδή, διότι οι Άγγλοι γενικά είχαν παρελθόν τότε), ήτοι σε ευρωπαϊκό αγώνα και όχι σε εθνικό. Ξέχωρα ότι έκτοτε κιόλας αποτελούσε κοινό μυστικό ότι ήθελε να προλάβει την όποιαν τιμωρία της ΟΥΕΦΑ. Κοινώς, καμία απολύτως σχέση με την δική μας περίπτωση, όπου όλα τα επεισόδια που μας ενδιαφέρουν έχουν γίνει σε ελληνικούς αγώνες.
Τέταρτον, τελείως διαφορετική η νομοθεσία τότε και τελείως διαφορετική η νομοθεσία σήμερα. Είναι σα να λέμε ότι πρέπει να φοράμε χλαμύδες επειδή τις φόραγαν κάποτε, ένα πράγμα.
Και το ακόμη χειρότερο ποιο είναι; Ότι αν όσα έχω διαβάσει αληθεύουν -μεταξύ άλλων και το ότι πολίτες και βουλευτές έχουν αρχίσει να μαζεύουν υπογραφές δηλαδή- τότε η υποκρισία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη και ο λόγος είναι απλός: αν για κάτι υπάρχει ισχύουσα νομοθεσία, απλά προσφέυγεις στο αρμόδιο δικαστήριο ή διαιτητικό όργανο τέλος πάντων. Υπογραφές όμως -που ως διαδικασία προβλέπεται από την εθυρωπαϊκή νομοθεσία- συγκεντρώνεις όταν δεν υπάρχει νόμος σχετικός με την περίπτωσή σου, ή θεωρείς ότι δεν την καλύπτει για διάφορους λόγους. Εδώ πέρα όμως τι είναι αυτό που προβάλλεται; Ότι μπορούμε να προκαλέσουμε την τιμωρία των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όταν η ΕΕ επί της ουσίας δεν έχει καμία απολύτως δικαιοδοσία πάνω στο ποδόσφαιρο και την ΟΥΕΦΑ γενικότερα. Να υπενθυμήσω ότι η μοναδική περίπτωση που η ΕΕ επενέβη στα εσωτερικά της ΟΥΕΦΑ ήταν όταν η τελευταία είχε αρνηθεί αρχικώς να εφαρμώσει την δικαστική απόφαση για την περίπτωση Μποζμάν, που άνοιξε πλήρως τα σύνορα και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, δηλαδή για ένα θέμα που είχε να κάνει πρώτον, με εργασιακή φύση και δεύτερον, με την διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών. Εκεί και πουθενά αλλού.

Να σας το πω κι αλλιώς, για να καταλάβετε το μέγεθος του δουλέματος: τρόπος υπάρχει για να αποκλειστούν όλες οι ομάδες από τις διοργανώσεις και είναι πασίγνωστος, αφού πάλι επί ΠΑΣΟΚ είχαμε πάει να την πατήσουμε παλαιότερα (αν θυμάμαι καλά, επί Φλωρίδη). Ξέρετε ποιος είναι αυτός; Μα πολύ απλά να επέμβει το κράτος στην ΕΠΟ, γεγονός που για την ΟΥΕΦΑ είναι casus belli μιας και κάθε ομοσπονδία έχει ντε φάκτο αυτοδιοίκητο. Σε μια τέτοια περίπτωση η ΟΥΕΦΑ αποβάλλει την ομοσπονδία από τους κόλπους της και αυτομάτως ούτε η εθνική ομάδα της χώρας, ούτε και οι σύλλογοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ο,τιδήποτε ευρωπαϊκό. Αφού λοιπόν οι κύριοι βουλευτές θέλουν να μας πείσουν ότι διαθέτουν τη βούληση να κάνουν κάτι για τη βία, ας επέμβουν στα της ΕΠΟ να φάμε την αποβολή μας να τελειώνουμε. Εγώ λέω λοιπόν ότι η βούληση είναι που απουσιάζει και αυτό αποδεικνύεται από τις επιχορηγήσεις που φέτος μόνο έχουμε ακούσει 3 ή 4 φορές ότι ΘΑ κοπούν αν ξαναγίνουν επεισόδια (που ιδίως φέτος δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ).
Αλλά ας επιστρέψουμε στο προ αυτοδιοίκητου σημείο.

Προσέξτε λοιπόν τι θα προκύψει απ'όλα αυτά: θα φάμε την πόρτα μας, τα φαινόμενα βίας θα συνεχίσουν έως τότε να υφίστανται και όταν τέλος-τέλος θα πούμε "κοίτα τους άχρηστους, ούτε αυτό δεν κατάφεραν να κάνουν" θα έχουν περάσει χίλια δυο άλλα άσχετα μέτρα που δεν θα έχουμε πάρει χαμπάρι. Και γιατί όλη αυτή η ιστορία;

Μα διότι όπως έχουμε ξαναπεί και όπως εναργώς έχει αναπτυχθεί από τους Θρησκευόμενους Κόκκινους Επιστήμονες στο εκπληκτικό βιβλίο που λέγεται Οπαδική Βία (εκδ. Νόβολι) και που σημειωτέον, δεν έχει καμία σχέση με τον Ολυμπιακό το συγκεκριμένο και σας το (ξανα)συνιστώ ανεπιφύλακτα, βολεύει τους πολιτικούς να υπάρχει βία στα γήπεδα και ιδίως σε τέτοιες εποχές που η κοινωνία βράζει ολόκληρη. Για ρωτήστε να μάθετε (όσοι δεν ξέρετε) τι διαφήμιση έτρωγε η μπάλα και το ΠΡΟΠΟ επί χούντας, ας πούμε... Διότι αν τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα εξαλειφθούν, τότε ο κόσμος θα πρέπει να ξεσπάσει αλλού. Κι αν δεν ξεσπάσει αλλού -στο γήπδεο πχ- που θα ξεσπάσει; Μα στην Βουλή; Κι έτσι δεν θα έχουμε μια φορά γιαούρτια στον Πάγκαλο, μια φορά ξύλο στον Χατζηδάκη, μια φορά ντου στον Κακλαμάνη κλπ, αλλά θα έχουμε 10 τέτοια την ημέρα και μάλλον όχι μόνο προς τους πολιτικούς αλλά και προς δημοσιογράφους και προς συνδικαλιστές και γενικά πρός όλους όσους μας δουλεύουν μέσα στα μούτρα. Οπότε τι ψάχνουμε; Για μαλάκες;

Ποτέ των ποτών δεν θα γίνει κάτι για την βία στα γήπεδα κυρίες και κύριοι, ας μην κρυβόμαστε. Δεν συμφέρει, είναι τόσο απλό.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αν ήθελαν οι αρχές, δεν θα μπορούσε να μην είχε ανοίξει μύτη στον τελικό ΑΕΚ-Ατρομήτου, ή στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, ή στον αγώνα Ολυμπιακού-Βάζελου ή σε χίλια δυο άλλα ματς έως σήμερα. Όπως είμαι βέβαιος ότι θα γίνει το έλα να δεις και στο μπάσκετ στους τελικούς ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Βάζελο, ενώ κάλλιστα θα μπορεί να αποφευχθεί. Όλη την ώρα, η ίδια ιστορία. Το ίδιο έργο σε επανάληψη κάθε τρεις και λίγο και όλη την ώρα προσποιούμεθα ότι δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο τέλος. Το μόνο που αρκεί να βρούμε είναι μια προβοκατόρικη αφορμή, όποια κι αν είναι αυτή και η οποία δυστυχώς πάντοτε φαίνεται μόνο από το αποτέλεσμα. Πάρτε για παράδειγμα τον πρόσφατο υποβιβασμό του Ηρακλή. Προσωπικά τον πάω τον Ηρακλή αλλά η απόφαση να υποβιβασθεί ήταν 1000% ολόσωστη. Για την ακρίβεια, από πέρσυ έπρεπε να είχε υποβιβαστεί. Το θέμα είναι ότι δεν έπρεπε να υποβιβαστεί μόνο ο Ηρακλής, όπως αντίστοιχα πρέπει να υποβιβασθούν και ομάδες από την Β' εθνική κ.ο.κ. Εδώ λοιπόν τι έχουμε; Υποβιβάστηκε ο Ηρακλής και όλη την ώρα είναι από προχθές στους δρόμους οι ηρακλειδείς. Δεν θα πέσει ξύλο αύριο-μεθαύριο; Και την ίδιαν στιγμή τι λένε οι παοκτζήδες για παράδειγμα; Έλα ρε, εμάς θα τολμήσουν να ρίξουν; Αφού δεν βλέπεις ότι ούτε φέτος το έκαναν; κ.ο.κ. Και αν πάνε να τους ρίξουν του χρόνου, εκεί να δεις τι έχει να γίνει. Όπως αντίστοιχα θα γίνει αν πάνε να ρίξουν την ΑΕΚ κλπ. Ποια ομάδα -και ποιος οπαδός- θα δεχθεί από όλον τον βούρκο να υποβιβασθεί μόνο η δική του ομάδα; Κανένας και είναι απολύτως λογικό. Ρίχνοντας όμως μόνο μία τι κάνουμε; Πετάμε τον σπόρο και το φυτό-έκτρωμα θα βγει σε χρόνο ντε-τέ. Και αύριο μεθαύριο μπορεί οι ηρακλειδείς να την πέσουν πχ στον Πιλάβιο ή στον τάδε διαιτητή ή στα παόκια κλπ, κλπ. Και θα μπουκάρουν τα ΜΑΤ με δακρυγόνα στο τάδε γήπεδο κι αντί να ασχολούμαστε με τα νέα μέτρα θα ασχολούμαστε με το ξύλο στα γήπεδα. Ή γιατί όχι, και με το ξύλο εκτός γηπέδων. Ούτως ή άλλως έχει σημασία το να (πχ) τα play off θα γίνουν δίχως κόσμο όπως σοφά επροτάθηκε από την κυβέρνηση όταν οι άλλοι θέλουν να πλακωθούν στο ξύλο; Έτσι θα τους σταματήσεις; Θυμάμαι πως τους σταμάτησαν τότε και στην Λαυρίου που έγινε γης μαδιάμ και είχαμε και νεκρό. Και μιλάμε για ένα ραντεβού για το οποίο μέχρι και εφημερίδες θυμάμαι ότι έγραφαν, χώρια το ίντερνετ όπου το διαλαλούσαν διάφοροι δεξιά κι αριστερά ως κάποιο τάχα μου μεγάλο συμβάν. Βέβαια θα μου πεις, εδώ έφυγε από δύο σημεία του Λεκανοπεδίου ολόκληρο κομβόι από μηχανάκια -ένα κόκκινο κι ένα πράσινο- και πήγε στην άλλη άκρη της Αττικής και δεν το πήρε χαμπάρι κανείς, κάτω από τις μύτες όλων μετακινήθηκαν όλοι αυτοί, και θα έψαχναν στο ίντερνετ; Εδώ μιλάμε για υψηλών προδιαγραφών αντικατασκοπεία επιπέδου Τζέημς Μποντ που απέτυχε από λεπτομέρειες.

Έτσι, λοιπόν, κάνεις εύκολα και εγγυημένα κώλο μια ολόκληρη κοινωνία: απλά δυναμιτίζεις μια μικρή μερίδα της και αφήνεις τα υπόλοιπα να λάβουν χώρα υπό την διακριτική ανοχή σου. Και όταν γίνει της πουτάνας, τα κείμενα οδύνης και αποδοκιμασίας καθώς και οι ανάλογες εξαγγελίες είναι έτοιμες από τις προηγούμενες χρονιές, από τα προηγούμενα επεισόδια.

Καταλάβατε λοιπόν γιατί δεν πρόκειται να γίνει ούτε τώρα τίποτε; Καταλάβατε γιατί θα συνεχίσουμε να έχουμε και καπνογόνα, και δακρυγόνα, και ανοιγμένα κεφάλια, και σοβαρά τραυματισμένους, και ακόμη και νεκρούς; Όσο η κοινωνία τσιμπάει το δόλωμα και εθελοτυφλεί, τότε δεν πρόκειται ν'αλλάξει το παραμικρό.
Διότι μην μου πείτε ότι μετά από τόσα χρόνια η αστυνομία δεν ξέρει ποιοι είναι αυτοί που κάνουν τα επεισόδια, που βρίσκονται οι σύνδεσμοι, που μένουν τα μεγάλα κεφάλια κλπ, κλπ. Αυτά είναι αστειότητες.

Και ως αποτέλεσμα όλων αυτών των αστειοτήτων που καταλήγουμε; Κάνουν πχ 10 κάφροι του Ολυμπιακού μια μαλακία σε έναν βάζελο και πάνε μετά 20 βάζελοι και κάνουν μαλακία σε έναν ολυμπιακό. Πάνε μετά 50 ολυμπιακοί και καίνε για αντίποινα έναν σύνδεσμο και την ώρα που μαζεύονται 100 βάζελοι να κάψουν 2 συνδέσμους και 3 αυτοκίνητα, τσουπ πετάγονται και οι αεκτζήδες επειδή νόμισαν ότι θα ήταν αυτοί ο στόχος. Το παίρνουν ως θέμα τιμής οι παοκτζήδες ότι δε γίνεται να μένουν αυτοί απ'έξω και την πέφτους στους αρειανούς κλπ. Αλυσίδα πάει η δουλειά, αργαλειός.
Και την ίδιαν στιγμή καθόμαστε εμείς ν'ακούμε τον (κάθε) Ψαριανό να προτείνει αποβολή των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τρώμε το κάθε κουτόχορτο, πιστεύουμε την κάθε εξαγγελία που ακούγεται... Να τραβάς τα μαλλιά σου και να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο δηλαδή.
Μυαλά χρειάζεται από όλους μας, να φιλτράρουμε τα γεγονότα, να καταλαβαίνουμε τι παίζεται και να διακρίνουμε καταστάσεις. Αν ήθελαν να σταματήσουν μαχαίρι τη βία, θα μπορούσαν άνετα να κλείσουν όλους τους συνδέσμους, να επιβάλουν εξοντωτικά πρόστιμα σε όλες τις ΠΑΕ ανεξαιρέτως, να υπήρχαν πραγματικά σοβαρές τιμωρίες (πχ αφαιρέσεις βαθμών). Ούτε αποκλεισμοί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις χρειάζονται, ούτε τίποτε άλλο παρεμφερές. Μοναχά βούληση και αυτή είναι που απουσιάζει πλήρως.
Καλά κρασά...

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Oυφ,ουφ,διαμαρτύρομαι .Όχι για τους συλλογισμούς σου ,σωστοί είναι όλοι.Αλλά γιατί δεν επισημαίνεις κάτι πολύ φανερό.Όλη αυτή η κατάσταση αφορά τον ψυχισμό των αντρών.Οι γυναίκες έχουν άλλους τρόπους να εκτονώνουν την ένταση.Δεν είναι καλύτεροι,αλλά δεν είναι τόσο επιθετικοi.Και αν σήμερα βολεύει τους πολιτικούς,αν όλα αλλάξουν πως θα διαχειρίζεστε αυτό το τόσο δυσλειτουργικό σημείο;Γιατί δεν ανοίγει κανείς ποτέ αυτό το θέμα;προσωπικά πιστεύω ότι είναι αποτέλεσμα της ζωής στις πόλεις και της αποκοπής από τη φύση,και υπάρχουν τρόποι εκτόνωσης.Αλλά είπαμε.Ανήκω στους αισιόδοξους.Και χρειάζεται πριν απ’όλα παραδοχή,ότι υπάρχει θέμα.Σονόρα

Zaphod είπε...

Μου την ειπες...αλλα μ' αρέσει!!
:)

ΣΥμφωναμε παντως σε ζητηματα πολιτικης βουλησης η οποια σαφεστατα και ΔΕΝ υπάρχει!

Hades είπε...

@Σονόρα
Δεν θα συμφωνήσω απόλυτα, διότι εδώ και καιρό σε πληροφορώ ότι σε τέτοια σκηνικά βίας συμμετέχουν και γυναίκες πλέον. Το ότι οι άντρες είναι πιο επιθετικοί από τις γυναίκες ισχύει νομίζω, αλλά από την άλλη δεν έχει και τόση σημασία η επιθετικότητα (ως είδος) όταν νομοτελειακά πρέπει να διοχετευθεί κάπου. Αναφορικά με τις πόλεις και την φύση, θα συμφωνήσω... 110%, ως προς το γήπεδο όμως για κάποιον ίσως μυστηριώδη λόγο (που επί της ουσίας μόνο μυστηριώδης δεν είναι) δεν έχει να κάνει ούτε με φύση, ούτε με πόλη και η απόδειξη σε αυτό είναι ότι όσο πιο μικρή είναι (σε κατηγορία) μια ομάδα και όσο πιο απομονωμένη (εκτός πόλης δηλαδή) τα επεισόδια είναι συνήθως χειρότερα. Ξέρω ιστορίες από τοπικές ομάδες να σου σηκώνεται η τρίχα. Μέχρι και σημαιάκι μέσα σε επόπτη έχουν βάλει (καταλαβαίνεις από που), τι να σου λέω τώρα...
Γενικά το θέμα της βίας είναι τεράστιο και θέλει αντιμετώπιση, όχι χειρισμό.

@zaph
Γιατί και από που συμπέρανες ότι την είπα σε'σένα ρε; Δηλαδή στην είπα αλλά ντράπηκα να σε αναφέρω; Λάθος κάνεις. Εσύ ήσουν μεν η αφορμή για να αναφέρω την Θάτσερ και μόνο αυτήν, για την οποίαν όμως πιο πολύ με ενδιέφερε το πάτημα του Ψαριανού παρά η κουβέντα που κάναμε μαζί επί του θέματος. Σε όσους δεν έχουν μυαλό την είπα, ως συνήθως δηλαδή, και όχι σε άλλους με τους οποίους μπορεί απλώς να διαφωνώ.

Panos Konstantinidis είπε...

Άδη καλά τα λες (αλλά ποιος σε ακούει). Αυτά τα καραγκιοζηλίκαι πάντως είναι που με απωθούνε και εμένα απ' το να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο.

Hades είπε...

Το θέμα είναι ότι πρέπει όλοι ναμ συνδράμουμε στην καταπολέμηση του φαινομένου, Πάνο. Εσύ μπορεί να μην ασχολείσαι αλλά αύριο-μεθαύριο να σε πετύχει στον δρόμο μια παρέα τέτοιων κάφρων και να έχεις άλλα προβλήματα. Νομίζεις ότι θα σε ρωτήσουν; Όλοι κινδυνεύουν.

Ανώνυμος είπε...

Καθυστερημένη συμμετοχή στη συζήτηση,λόγω προβλημάτων σύνδεσης.
Καλησπέρα Hades ,λες- οι άντρες είναι πιο επιθετικοί από τις γυναίκες ισχύει νομίζω, αλλά από την άλλη δεν έχει και τόση σημασία η επιθετικότητα (ως είδος) όταν νομοτελειακά πρέπει να διοχετευθεί κάπου-Ναι το ίδιο λέω,μάλλον όχι και πολύ καθαρά. Βιοχημική ήβιολογική (πιστεύω)είναι η διαφορά, και πρέπει να βρίσκονται τρόποι εκτόνωσης που να μην βλάπτουν. Και αυτό που έχω βαρεθεί να λέω είναι ότι - οι άντρες χρειάζονται επιπλέον τρόπους, και διαφορετικές διεξόδους για την τεστοτερόνη τους.Έγραψε και ο πόλσε γι’αυτό. Και όσο δεν λαμβάνεται υπόψιν σαν γεγονός, τα φαινόμενα της βίας θα γίνονται ανεξέλεγκτα. Και εντάξει και από την πλευρά των γυναικών μπορεί να βλέπουμε κάποιο μικρό ποσοστό με έντονα επιθετικό χαρακτήρα,αλλά δε συγκρίνεται βρε Hades. Αυτό που αναφέρω για τις πόλεις,το λέω γνωρίζοντας ότι δεν είναι η μόνη παράμετρος, αλλά είναι βασική στα χρόνια που ζούμε. Ο αφύσικος εγκλεισμός της παιδικής ηλικίας σε διαμερίσματα , συντελεί και αυτός στο αρνητικό αποτέλεσμα Τα σημερινά σχολεία είναι φτιαγμένα για κορίτσια περισσότερο,ή για να καταπιέζουν σε όλους τη φύση τους.Τα αγόρια όσο περνούν τα χρόνια δεν αντέχουν αυτές τις συνθήκες, γι’αυτό και έχει πέσει επιδημία χαρακτηρισμού των παιδιών ως υπερκινητικών, ή δυσλεξικών,ή με διατάραξη προσοχής.. Στα σχολεία η ομαδικότητα σχεδόν δεν υπάρχει ,ή όπου υφίσταται, είναι για λίγο, ή επιβάλλεται- σε θέματα που διαλέγουν οι ενήλικες- και αυτό είναι δώρο- άδωρο.Πιστεύω ότι το να προσπαθείς να βάλλεις την αντρική φύση σε κουτάκια είναι δύσκολο,και χρειάζεται γνώση-έμπνευση και καθαρές προθέσεις. Τι να κάνουν τα εφηβάκια, κάπου πρέπει να βρουν να ανήκουν,κάπου χρειάζεται να εκτονώνονται και το πιο εύκολο και αποδεκτό κοινωνικά είναι οι αθλητικές ομάδες, με όλα τα επακόλουθα.
Είναι σύνθετο θέμα αλλά όσο δεν αναδεικνύεται τόσο θα χειροτερεύει. Εχθές έψαχνα κάτι,και κοίτα που έπεσα.Φαντάζομαι 1ον-ότι το χρώμα δεν παίζει και πολύ σπουδαίο ρόλο, ή ότι είναι σπουδαιότερο από το ανήκειν,2ον-θυμάμαι τι ομάδα είσαι-απλά αυτά τα βρήκα τυχαία
http://www.youtube.com/watch?v=oRwpNif7x8o&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=f_Cl9E3ru_M
Αυτό που μου ήρθε πρώτο σαν σκέψη,είναι ποιός ωφελείται και εκμεταλλεύεται όλο αυτό το δυναμικό;φαντάζεσαι ό ίδιος ενθουσιασμός να διοχετευόταν σε κάποιο κοινωνικό αίτημα;θα το σκέφτεσαι συχνά πιστεύω

Hades είπε...

Σονόρα, είναι μεγάλη συζήτηση αυτό το θέμα και δεν εξαντλείται τόσο εύκολα. Πάντως αυτό που έγραψες περί των σχολείων (όπως το έθεσες δηλαδή, ότι πχ είνια φτιαγμένα για κορίτσια κλπ) δεν το'χω σκεφτεί και μου φαίνεται ενδιαφέρουσα άποψη. Για ανέπτυξέ το λίγο. Θα'θελα να το ψάξω.