Σελίδες

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

29 Μαϊου 2011, μια ακόμα πιο ιστορική μέρα.

Διότι όσος κόσμος βγήκε χθες όξω, δεν έχει βγει στις οργανωμένες απεργίες-διαδηλώσεις τόσα χρόνια.
Να υπενθυμήσω ότι 100 χιλιάδες κόσμος είχε στην υποτιθέμενη πιο επιτυχημένη απεργία, μετά από βδομάδες διαφημίσεων και προετοιμασιών. Και χθες όχι μόνο βγήκε περισσότερος κόσμος αλλά δεν άνοιξε και μύτη, καταρρίπτωντας ακόμη έναν αστικό μύθο, ότι αγώνες δίχως βία και αίμα δεν γίνεται. Ναι, αν έχεις συνηθίσει να τα παίρνεις, όντως δεν γίνεται. Μόνο που χθες δεν βγήκαν εκείνοι που τα παίρνουν. Δεν βγήκαν οι επαγγελματίες διαμαρτυρόμενοι, αυτοί που τόσα χρόνια κρατούν τον κόσμο μέσα στο σπίτι, αυτοί που μια ζωή διατυμπάνιζαν ότι μόνο αυτοί γνωρίζουν το καλό του κόσμου, αυτοί που δρουν ως άριστοι προβοκάτορες ισοπεδώνοντας τα πάντα. (Και) Χθες βγήκε ο απλός κοσμάκης.

Οι σκηνές ήταν συγκλονιστικές. Ήθελα να τραβήξω μερικές φωτογραφίες αλλά τελικώς σκέφτηκα, γιατί να το έκανα; Επειδή έβλεπα γυναίκες εγκύους στο Σύνταγμα; Θα ξαναδώ. Επειδή έβλεπα γονείς με τα παιδάκια τους ή τα μωράκια τους; Θα ξαναδώ. Επειδή είδα ανθρώπους ηλικιωμένους; Θα ξαναδώ. Απίστευτος παλμός, απίστευτη ζωντάνια όλου του κόσμου.
Δεν θα σταθώ στο ότι υπήρχαν και κάποια πράγματα που δεν μου άρεσαν διότι επί της παρούσης δεν έχει και τόση σημασία. Στο άμεσο μέλλον ίσως να πρέπει να τα προσέξουμε λίγο περισσότερο αλλά ακόμη όχι. Δεν υπάρχει λόγος. Το σημαντικό είναι να βγει κόσμος έξω, να δείξει την απέχθειά του με την φυσική του παρουσία, να δείξει ότι έχει προβλήματα. Για χθες υπήρχαν κάποιες όχι πολύ ευχάριστες πληροφορίες. Τελικώς δεν συνέβη το παραμικρό. Η παρουσία του κόσμου και μόνο ήταν η εγγύηση γι'αυτό. Δίχως παρατράγουδα, δίχως κακοφωνίες.

Και την ίδιαν στιγμή ο πόλεμος που τρώει αυτή η προσπάθεια είναι πραγματικά ασύλληπτος. Τα ΜΜΕ ακόμη την θάβουν, αν και πλέον όχι με την ίδια ένταση όσο τις πρώτες μέρες. Πολιτικοί βγαίνουν και απαξιώνουν. Άλλοι βγαίνουν και προσπαθούν να την καπελώσουν .Άλλοι -και όχι μόνο πολιτικοί- προσπαθούν να μπουκάρουν μέσα για να την εκμεταλλευθούν. Έγραψε κάτι πολύ σωστό ο προφέτας και συντάσσομαι πάραυτα: βγάλτε καμιά φωτογραφία και κρατήστε τα κείμενα, διότι σε 20 χρόνια θα έχουμε προσπάθειες α λα Πολυτεχνείου με πλείστους όσους να ερίζουν για το ποιος το οργάνωσε. Δυστυχώς από τέτοιους μαλάκες δεν θα γλυτώσουμε ποτέ.

Δεν έχει τόση σημασία το ότι εμφανίσθηκαν και κάποια καραγκιοζοειδή φαινόμενα. Σποραδικά ήταν και είτε μας αρέσει, είτε όχι είναι και αυτά τμήμα της ίδιας κοινωνίας. Σε μια υγιή δημοκρατική κοινωνία όλες οι φωνές έχουν θέση. Αν έστω και μία δεν έχει θέση, τότε δεν πρόκειται για δημοκρατία.

Και όσον αφορά το θέμα που τεχνηέντως έχει ανακύψει περί αιτημάτων, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να τεθούν αιτήματα στην παρούσα φάση. Αυτά είναι γνωστά σε όλους. Ακόμη και στους πολιτικούς. Ας βγεί κι άλλος κόσμος έξω, να γίνεται το αδιαχώρητο σε ολόκληρο το κέντρο και όχι μόνο στο Σύνταγμα, καθώς και σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις, ας διασφαλιστεί ότι ο χαρακτήρας της διαμαρτυρίας θα μείνει απαράλλαχτος και ειρηνικός και όταν θα έρθει η ώρα των αιτημάτων ξαφνικά όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτά θα έχουν ήδη τεθεί από μόνα τους. Η φυσική παρουσία του κόσμου είναι το άλφα και το ωμέγα.

Και εννοείται ότι μπορούμε και καλύτερα.
Παρόλο που χθες ήταν μια μεγαλειώδης μέρα, όσο κι αν πέφτει θάψιμο από πάμπολλους.
Προσπαθούμε και ελπίζουμε για το καλύτερο, ακόμη κι αν αυτό δεν έρθει ποτέ.
Και μόνο που δεν προλάβαινα να σταματάω να κουβεντιάζω με κόσμο που δεν ήξερα χθες, ήταν ένα τεράστιο κέρδος.

4 σχόλια:

Stefanos είπε...

Kαι γιατί να μην προσπαθήσουμε εμείς ως σουβλακισθαί να καπελώσουμε το πράμα;; Με ένα απλό συνθηματάκι

"ψωμί-σουβλάκι-κρομμυδάκι" , θα γίνουμε τρελά δημοφιλείς!

Hades είπε...

ΠΛάκα, πλάκα δεν έχεις κι άδικο. Αρκεί να μην μας μπερδέψουν με τους σουβλακοπώλες του Συντάγματος έτσι όπως έχουν στρατοπεδεύσει ανά ορδές.

pølsemannen είπε...

Ναι, καλά όλα αυτά, αλλά δεν είσαι οικονομολόγος!

Τι έχεις να πεις τώρα ω πληβείε;

Που πας χωρίς έστω ένα ΜΒΑ στα Στέητς με λεφτά του μπαμπέως; Α;

Μήπως είσαι πΟΡδότης;

Μήπως θες ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ;
(Αυτό είναι χειρότερο και από το να πατήσεις τον όρκο σου στα νερά της Στυγός).

----

Πάντως αυτό που δεν άνοιξε ρουθούνι ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία ε;

Hades είπε...

Δείχτε έλεος, αγαπητέ. Γνωρίζω ότι τα χαρτιά μου περιορίζονται μόνο σε λογαριασμούς και ρολλά υγείας, αλλά πρέπει να με ξεμπροσθιάζετε με τοιούτον τρόπον; Αναγνωρίζω την πορδοσία μου και περιμένω την αυστηρή μου τιμωρία. Τας ειλικρινάς απολογίας μου.

Και παρεμπιπτόντως, όχι απλά επιστημονική φαντασία, αλλά δεν ξέρω κι εγώ πόσο παραπάνω. Γενικά είναι πολλοί αυτοί που'χουν μείνει μαλάκες, polse. Και που'σαι ακόμα! :)