Σελίδες

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Ζήσε τον τύφο σου στην Ελλάδα ΙΙ (η εκδίκηση του τύφου)

Όπως καταλαβαίνετε κι από τον τίτλο, πρόκειται περί μπλοκμπάστερ χολυγουντιανής πχιότητος, μιας και προ 2 μηνών είχαμε την κυκλοφορία του πρώτου επεισοδίου, το οποίο για περίπτωση που δεν θυμάστε είχε να κάνει με τους διαβητικούς που το ευαγές ελληνικό κράτος έκρινε ότι κάλλιο να χάσουν τα πόδια τους μια ώρα αρχύτερα, παρά αργότερα ή και καθόλου.
Επανέρχομαι λοιπόν σε μία τριλογία κειμένων του εξαιρετικού Βασίλη Γαλούπη (aka Ντόπερμαν) στον Φίλαθλο, τα οποία ήρθαν λίγο πίσω χρονικά ένεκα φόρτου.
Η ουσία δεν αλλάζει ποτέ σε αυτήν τη χώρα: αυτά που λέμε συχνά-πυκνά ως χιούμορ (πχ ευθανασία μετά τα 70 κλπ) οι κυβερνώντες καθώς και λοιποί αρμόδιοι τα παίρνουν πραγματικά στα σοβαρά και επιδιώκουν αρειμανίως την υλοποίησή τους. Δυστυχώς για τους έχοντες και το μαχαίρι και το πεπόνι, η ανθρώπινη ζωή δεν έχει κατά πως φαίνεται την παραμικρή αξία. Για την αξιοπρέπεια φυσικά ούτε λόγος να γίνεται. Τα πάντα είναι χρήμα: η ζωή, η υγεία, τα πάντα... Αν χρήμα δεν υπάρχει, δεν υπάρχει και λόγος να ζεις ως ανθρώπινο ον...
Πάμε λοιπόν, και σας συνιστώ να τα διαβάσετε προσεκτικά και τα τρία κείμενα.

Κείμενο πρώτο, 22/12/10:
  • ΞΑΦΝΙΚΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΗΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΖΩΕΣ 32 ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ
  • ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ, ΠΗΡΑΝ ΣΕΙΡΑ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΗΠΑΤΟΣ
Το πιο πικρό χριστουγεννιάτικο {δώρο} πήραν τουλάχιστον 32 συνάνθρωποί μας, οι οποίοι βρίσκονται από χθες στο έλεος του θεού και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι τους ξημερώνει. Το
μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος του Λαϊκού νοσοκομείου έβαλε λουκέτο και διέκοψε την λειτουργία του, με συνέπεια να έχει προκληθεί μεγάλος κίνδυνος για την υγεία όσων το είχαν πραγματικά ανάγκη.
Πολλά μπορεί να καταλάβει κανείς από την επιστολή απόγνωσης που συνέταξε χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Το έγγραφο στάλθηκε με την μορφή του κατεπείγοντος στον υπουργό υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ κοινοποιήθηκε και στην υπουργό εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης κ. Κατσέλη.
Μεταξύ άλλων η Εθνική Συνομοσπονδία αναφέρει στην επιστολή της: {Κύριε Υπουργέ, η διακοπή της λειτουργίας του μεταμοσχευτικού κέντρου ήπατος του νοσοκομείου Αθηνών {Λαϊκό} εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για την ζωή 32 ατόμων που ήδη έχουν μεταμοσχευθεί σε αυτό το Κέντρο και όσων εντάσσονταν, επί μακρό χρονικό διάστημα στην λίστα αναμονής για τη μεταμόσχευσή τους}.
Αφού ρίχνουν βέλη για το σοβαρό αυτό θέμα και στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), τα άτομα με αναπηρία αναφέρουν: {Η ανεπίτρεπτη καθυστέρηση που διέκρινε τις ενέργειες του ΕΟΜ, ο οποίος είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος οργανισμός για τις μεταμοσχεύσεις στην χώρα μας, και τυχόν συναρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου υγείας, είναι προφανές ότι έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των μεταμοσχευθέντων ήπατος και όσων βρίσκονταν στην λίστα για μεταμόσχευση}…

Στον τάκο
Αυτή είναι η μίζερη Ελλάδα του ΔΝΤ; Μετά τους διαβητικούς με τα παπούτσια του ΙΚΑ βρίσκονται στον… τάκο οι άνθρωποι με μεγάλο πρόβλημα στο συκώτι. Κι αύριο ποια άλλη κοινωνικά ευαίσθητη ομάδα έχει σειρά;

Ενα μπράβο κατ’ αρχήν στην εκπομπή του Κώστα Ουϊλς στον ΑΝΤ1 που ανέδειξε το πρόβλημα στην ραδιοφωνική του εκπομπή στον ΑΝΤ1 {Πού πήγαν τα λεφτά;} την περασμένη Πέμπτη. Και πέρα από το δελτίο τύπου που βγήκε από την ΕΣΑμεΑ, στάλθηκε χθες και η φοβερή επιστολή προς τον υπουργό, την οποία και παρουσιάζουμε.

Τον πρώτο αριθμό…
Τι είναι το κρατικό νοσοκομείο Λαϊκό; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του είναι {τριτοβάθμιο νοσοκομείο, το οποίο διαθέτει ένα μείγμα πανεπιστημιακών Κλινικών και Κλινικών του ΕΣΥ, που το καθιστά μοναδικό. Φιλοδοξούμε να είμαστε κορυφαίοι στην παροχή υπηρεσιών υγείας}. Βεβαίως και είναι όλα αυτά. Κανείς δεν το αμφισβητεί. Μια χαρά νοσοκομείο είναι. Υπάρχουν μέσα πανεπιστημιακές κλινικές κι ένα σωρό πράγματα. Ναι, αλλά οι μεταμοσχευθέντες στο ήπαρ κέρδισαν, τρόπος του λέγειν, τον πρώτο… λαχνό του Λαϊκού, αλλά από την ανάποδη! Οπως, βέβαια, πρέπει και ο ΕΟΜ να μας πει τι διάολο έχει συμβεί.

Ποιο δώρο ζωής;…
Και συνεχίζουμε… Η Εθνική Συνομοσπονδία κατακεραυνώνει τον ΕΟΜ επειδή γνώριζε την κρισιμότητα του θέματος των μεταμοσχεύσεων επί εφτά μήνες, αλλά δεν είχε πληροφορήσει τους πάσχοντες για την αναστολή της λειτουργίας του Κέντρου. Και λένε: {Αυτός ο χρόνος των εφτά μηνών είναι πλέον κρίσιμος και καθοριστικός για την ζωή των πασχόντων που περιμένουν την μεταμόσχευση, κυριολεκτικά, ως δώρο ζωής}. Καταλαβαίνετε για τι σοβαρά πράγματα μιλάμε; Το δώρο ζωής που περιμένουν το πετάνε κάποιοι στον δρόμο…

Πόλεμος κι από διοικητικούς υπαλλήλους
Και ρωτάνε οι πονεμένοι και ταλαιπωρημένοι αυτοί άνθρωποι στην επιστολή τους προς τον υπουργό: {Κατά τον πολύτιμο χρόνο αναμονής για την τελική απόφαση του ΕΟΜ σχετικά με την αναστολή ή, όχι της λειτουργίας του κέντρου, ποιες ήταν οι επιπτώσεις στους πάσχοντες; Ποια είναι τώρα η κατάσταση της υγείας των μεταμοσχευθέντων του εν λόγω Κέντρου;}.
Θέλετε και κάτι άλλο για να εξοργιστείτε ακόμα περισσότερο με την αδιαφορία που συναντούν οι συνάνθρωποί μας; Διαβάστε το κι αυτό που γράφουν:
{Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Λαϊκού νοσοκομείου απαιτούν ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ από τους μεταμοσχευθέντες ήπατος να πληρώσουν τις εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται, ενώ οι μεταμοσχευθέντες νεφρού δεν καταβάλλουν εξέταστρα}.
Ντροπής πράγματα… Αν, δηλαδή, ευσταθούν οι καταγγελίες των μεταμοσχευθέντων, τότε έχει χαθεί η μπάλα. Οχι μόνο τούς αφήνουν ξεκρέμαστους, αλλά τους ζητάνε να βάλουν κι από την τσέπη τους λεφτά για εξετάσεις.
… Τι μας λένε εδώ πέρα; Αλλες παροχές έχουν οι νεφροπαθείς, που κι αυτοί αντιμετωπίζουν τα δικά τους τεράστια προβλήματα, κι άλλοι οι μεταμοσχευθέντες ήπατος; Πού το γράφουν αυτό οι νόμοι; Ο Λοβέρδος πρέπει σήμερα το πρωϊ που θα σηκωθεί από το κρεβάτι του να αρχίσει να παίρνει κεφάλια. Και στα γρήγορα! Αν θέλει να κάνει το σωστό και να μην φέρεται όπως οι προκάτοχοί του. Αν δεν θέλει να κάνει το σωστό, τότε ας αφήσει αυτή την κατάσταση να υπάρχει. Και θα είναι και ο ίδιος εκτεθειμένος.

{Στο σημείο μηδέν…}
Και καταλήγει η εθνική Συνομοσπονδία: {Κύριε υπουργέ, τα ερωτήματα αυτά δείχνουν ότι η πολιτική των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς ιστών οργάνων σώματος στην χώρα μας βρίσκεται διαρκώς στο σημείο μηδέν! Το υπουργείο υγείας καλείται πλέον να αναζητήσει τις ευθύνες που αναλογούν στον κάθε αρμόδιο φορέα για το θέμα των μεταμοσχεύσεων. Δεν επιτρέπεται πλέον καμία ολιγωρία για ένα ζήτημα από το οποίο εξαρτάται η ζωή συμπολιτών μας}.

Ζούγκλα
Ελεος! Τίποτα άλλο. Ελεος! Να σηκωθούμε να φύγουμε να πάμε στο Μπαγκλαντές και στην Ταγκανίκα να ζήσουμε πιο ανθρώπινα. Χίλιες φορές καλύτερα από μια χώρα που γέννησε την δημοκρατία, τον πολιτισμό, την ίδια την κοινωνία για τα οποία κοκορευόμαστε σαν καραγκιόζηδες, λες κι εμείς τα φτιάξαμε.
… Εμείς φτιάξαμε μια ζούγκλα που όποιος είναι άρρωστος πρέπει να μείνει πίσω – πίσω στο κοπάδι για να τον κατασπαράξουν τα πιο άγρια ζώα. Ζούγκλα που όποιος δεν μπορεί να ακολουθεί, ας πεθάνει. Δεν μπορούμε να προσφέρουμε αξιοπρεπή ζωή στα άτομα με αναπηρίες, στα γεροντάκια, στα ορφανά.
… Μπορούμε μόνο να προσφέρουμε μεσογειακούς αγώνες για κλωτσιές, μεγάλες διοργανώσεις αθλητικές για άτομα με ή, χωρίς ειδικές ανάγκες και τέτοια κουραφέξαλα. Για όλες αυτές τις μπούρδες υπάρχουν λεφτά. Γι’ αυτούς που χρειάζονται μια βοήθεια, όχι. Ζούγκλα! Τίποτα άλλο. Αντί για ένα δικό μου μπινελίκι, βάλτε ως φινάλε ένα δικό σας…

Κείμενο δεύτερο, 23/12/10:

Τι θάνατοι υπήρξαν…

… ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ;

  • ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ (ΣΕ ΠΟΙΟΝ;) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΘΕΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ
  • ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΞΑΦΝΙΚΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ
Τι να κάθομαι να λέω τώρα κι εγώ; Αν έβαλε γκολ ο Ιμπαγάσα ή, αν σκόραρε ο Νίνης; Εντάξει…, υπάρχουν ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ. Τα εμπεδώσαμε αυτά. Υπάρχουν, όμως, και τα καθημερινά προβλήματα που κάνουν τον κόσμο να υποφέρει βουβά. Πνιχτά. Πού να βρει το δίκιο του ο άλλος; Ούτε και με ενδιαφέρει αν οι άλλες
εφημερίδες ή, τα κανάλια και τα ραδιόφωνα ασχολήθηκαν με το τρομερό ζήτημα να μπει ξαφνικό λουκέτο στο μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος στο Λαϊκό Νοσοκομείο και να είναι στον αέρα οι ζωές 32 συνανθρώπων μας.
Και γιατί να με νοιάζει; Ο καθένας κάνει τη δουλειά του όπως νομίζει καλύτερα αυτός. Εγώ επιλέγω το άλφα θέμα, ο άλλος το βήτα. Πρόβλημά μου, πρόβλημά του. Εκεί θα κολλήσουμε τώρα; Κι ενώ έχω και σήμερα να ρίξω ντοκουμέντα - φωτοτυπίες, δεν θα το κάνω. Απλά θα αντιγράψω τις επιστολές, διότι το ζουμί βρίσκεται στο τι λένε αυτοί οι άνθρωποι, όχι να κάνουμε εφέ.
Διαβάστε τι φοβερή επιστολή είχαν στείλει από το Σωματείο Μεταμοσχευθέντων Ελλάδος στις 9 Δεκεμβρίου προς την διοικήτρια του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, με κοινοποίηση προς το υπουργείο υγείας. Πριν από λίγες μέρες, δηλαδή, αφού το έγγραφο πρωτοκολλήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου.
Και θίγουνε μέσα στην επιστολή τους κάποια σοβαρά θέματα. Οποιος έχει όρεξη ας διαβάσει να φρίξει τι γίνεται με κάποια ζητήματα που μένουν, κατ’ εμέ επίτηδες, θαμμένα από τα περισσότερα ΜΜΕ:

{Αξιότιμη κ. Διοικήτρια,
Το καλοκαίρι του 2006 λειτούργησε στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών μεταμοσχευτικό κέντρο Ηπατος του οποίου τα εγκαίνια, με αφορμή την πραγματοποίηση της πρώτης μεταμόσχευσης ήπατος έκανε ο τότε υπουργός υγείας μαζί με τον τότε πρόεδρο του ΕΟΜ.
Τρία χρόνια μετά, δηλαδή το καλοκαίρι του 2009 και αφού το ως άνω κέντρο πραγματοποίησε 32 μεταμοσχεύσεις ήπατος και καταχώρησε στην λίστα του ικανό αριθμό προς μεταμόσχευση, ανεστάλη η λειτουργία του διότι δεν πληρούσε τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων}.

Αντίπαλος ο χρόνος
{Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι άρρωστοι οι οποίοι ήταν στην λίστα αναμονής για το πολυπόθητο {δώρο ζωής} και οποίοι δεν έχουν άλλο μηχανισμό υποστήριξης για να κρατηθούν στη ζωή παρά μόνον το μόσχευμα και των οποίων ο χρόνος είναι αντίπαλος, δεν ειδοποιήθηκαν αμέσως.
Σύμφωνα με την 18/2/10 επιστολή του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), δηλαδή επτά μήνες αργότερα, τους πληροφορεί ότι {έχει ανασταλεί η λειτουργία του κέντρου και σύντομα θα λειτουργήσει οριστικά}}.

Απόφαση για την μοίρα…
{Στη συνέχεια με το έγγραφο του ΕΟΜ στις 20/7/10 τούς πληροφορεί ότι το διοικητικό συμβούλιο του εν λόγω οργανισμού {έχοντας επίγνωση των ευθυνών του κατέληξε στην απόφαση να μην ανανεώσει υπό τις υπάρχουσες συνθήκες τη λειτουργία του μεταμοσχευτικού κέντρου του Λαϊκού νοσοκομείου} και ότι {οι ασθενείς παρελήφθησαν από το Ιπποκράτειο}, όπως κατά λέξη αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο. Δηλαδή, η τελική απόφαση για τη μοίρα αυτών των ασθενών, των οποίων η ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους σχονοιβατεί, πάρθηκε σχεδόν ένα χρόνο μετά}.

Το κέρδισαν το στοίχημα;
{Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να μας ενημερώσετε εγγράφως: Ο πολύτιμος χρόνος ο οποίος απωλέσθηκε στο μεσοδιάστημα, ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ (ΔΗΛΑΔΗ ΘΑΝΑΤΟΥΣ) ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΕΝΤΡΟΥ; Οι ασθενείς του εν λόγω κέντρου, οι οποίοι κέρδισαν το στοίχημα κόντρα στο χρόνο, ΣΕ ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ; Το Λαϊκό Νοσοκομείο σαν πρώην μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος, μπορεί να πραγματοποιήσει τη διαχείριση των ασθενών που μεταμοσχεύθηκαν σε αυτό καθώς και των υπόλοιπων ασθενών οι οποίοι του εμπιστεύθηκαν μέρος της διαχείρισής τους;}.

Ποιος εκφράζει την νομοθεσία στο μπάχαλο που λέγεται κράτος;
{Πρόσφατα μέλη τους σωματείου μας κατήγγειλαν ότι στα πλαίσια του τακτικού εργαστηριακού ελέγχου τους που προσπάθησαν να υλοποιήσουν στο ίδρυμά σας βρέθηκαν μπροστά ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ του ιδρύματός σας, οι οποίοι απαίτησαν από τους ασθενείς να πληρώσουν τις εξετάσεις τους διότι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τυγχάνουν μόνον οι μεταμοσχευμένοι νεφρού και όχι οι μεταμοσχευμένοι ήπατος.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το υπουργείο εργασίας απάντησε στο σωματείο μας ότι έχει μεριμνήσει ώστε οι μεταμοσχευμένοι ήπατος να έχουν τις ίδιες παροχές υγείας, που αναφέρονται για τους μεταμοσχευμένους νεφρού και άλλων συμπαγών οργάνων.
Κατόπιν τούτου θα θέλαμε να ρωτήσουμε:
Ποιος εκφράζει την ισχύουσα νομοθεσία στο θέμα αυτό; Η διεύθυνση υγείας του υπουργείου εργασίας ή, ο αρμόδιος διοικητικός υπάλληλος του ιδρύματός σας;
Σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας την Πέμπτη 25/11/2010 έκπληκτοι διαβάσαμε ότι με απόφαση του υπουργού υγείας χορηγήθηκε η οριστική άδεια λειτουργίας της μονάδας μεταμόσχευσης νεφρού του ΓΝΑ, γιατί το Λαϊκό Νοσοκομείο πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις του νόμου}.

Καμία προσπάθεια
Και ολοκληρώνουν την επιστολή τους οι μεταμοσχευθέντες: {Για όλα τα παραπάνω μάς γεννάται το ερώτημα πώς για το ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα και με διαφορά σχεδόν ενός έτους, υφίστανται οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία της μονάδας μεταμόσχευσης νεφρού, ενώ δεν υπήρχαν και δεν έγινε προσπάθεια να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για τη μονάδα μεταμόσχευσης ήπατος}.

Μια βόμβα
Πέρα από τριτοκοσμική, ποια άλλη εικόνα σας έρχεται στο μυαλό; Οτι κάποιοι άνθρωποι, κι ας το βρούνε αυτοί που πρέπει αν είναι ικανοί ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, εμπαίζουν ασθενείς. Τους πετάνε σαν μπαλάκι από εδώ κι από εκεί.
Εχει ο άλλος το τεράστιο πρόβλημά του με το συκώτι του, δεν ξέρει αν θα καταφέρει να αντέξει η υγεία του, βρίσκεται σε έναν οικογενειακό Γολγοθά κι αντί να τον διευκολύνουν τουλάχιστον, πάνε και του κάνουν τον βίο αβίωτο.
Τι να πει κανείς;… Ντροπή. Πραγματική ντροπή νιώθω που κυκλοφορώ δίπλα σε τύπους που δεν έχουν ίχνος ευαισθησίας απέναντι σε συνανθρώπους τους. Κάθονται όλοι στα πόστα τους για να ψήνουν το ψάρι στα χείλη ανήμπορων. Αυτή είναι η Ελλάδα του 21ου αιώνα…
Εγώ πιστεύω ότι μια χρεοκοπία θα μας σώσει. Ειλικρινά το πιστεύω. Πώς οι γιαπωνέζοι γίνανε οι μεγαλύτεροι αντιφασίστες απ’ όταν φάγανε την βόμβα; Ετσι με μια οικονομική βόμβα που θα ξεσκίσει όλες τις σάπιες νοοτροπίες έχουμε μια ελπίδα να φτιάξουμε κάτι καλύτερο, κάτι πιο ανθρώπινο. Διαφορετικά, δεν μας σώσει όχι το ΔΝΤ, όχι η τρόικα, αλλά ούτε το {ο σώζων εαυτόν σωθήτω} με τα χάλια που έχουμε.

Κείμενο τρίτο, 24/12/10:
Εγώ τώρα να αρχίσω τα κουραφέξαλα {καλές γιορτές} και {χρόνια πολλά}, δεν το κάνω. Και δεν το κάνω διότι έχω ζοχάδες. Από την στιγμή, λοιπόν, που δεν έχω εκ γενετής το ταλέντο να υποκρίνομαι, γι’ αυτό και δεν θα προσπαθήσω και πολύ να την σπάσω στο χαζοχαρούμενο κλίμα
που δεν έχει να μας πει τίποτα απολύτως. Μου βγαίνει από μόνη της η τσαντίλα, δηλαδή.Κι αυτό διότι τα καλάντα, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και οι αγιοβασίληδες είναι ωραία για τα παιδάκια και για τις χαζογκόμενες. Εμείς μεγαλώσαμε και πρέπει να κοιτάμε και τίποτα πιο σοβαρό, ειδικά τέτοιες εποχές.
Δυο μέρες, λοιπόν, είχαμε το τριτοκοσμικό θέμα με τους μεταμοσχευθέντες ήπατος που ένα ωραίο πρωϊ αποφασίστηκε να κλείσει το κέντρο στο Λαϊκό Νοσοκομείο και 32 άτομα μείνανε με το συκώτι στο χέρι χριστουγεννιάτικα.
Και χθες έρχεται η άλλη ξεφτίλα. Διαβάζεις στην Ελευθεροτυπία ότι μέσα στις γιορτές έγινε έξωση σε 45 ηλικιωμένους από το γηροκομείο Αθηνών!
Θυμόσαστε τι φωνάζουμε από την πρώτη στιγμή που κηρύξαμε πνιχτά την πτώχευση και μπήκαμε στο ΔΝΤ; Είπαμε ότι τώρα ένα θα γίνει. Θα την πέσουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Αυτές θα είναι που θα την πληρώσουν πρώτες. Κι από τότε τη μια έχουμε τους νεφροπαθείς, την άλλη τους διαβητικούς, την παράλλη τις χήρες και τα ορφανά, τώρα τους μεταμοσχευθέντες ήπατος και τα γεροντάκια.
Πώς την πάτε την δουλειά, ρε σείς; Βάρος της κοινωνίας τούς θεωρείτε αυτούς τους ανθρώπους; Φύρα; Τι ακριβώς σας φταίνε και τους κοπανάτε τόσο απροκάλυπτα και ανελέητα;
Κι έχεις και τον Παπανδρέου να πουλάει παραμύθι. Το ίδιο μούσι όπως ο άλλος ατάλαντος πολιτικός, ο Καραμανλής. Η, μήπως χρειάζεται κανένα δίπλωμα για να γίνεις πολιτικός; Δεν υπάρχει τέτοια σχολή στα πανεπιστήμια. Μόνο ταλέντο χρειάζεσαι. Και τσαμπουκά. Ε, αυτοί οι δυο δεν το έχουνε. Το μόνο που έχουνε είναι όνομα.

Στον πρωθυπουργό για να πούνε, τι;
Μετά το κράξιμο που έπεσε για το Λαϊκό, ξέρετε τι έγινε χθες ξαφνικά; Κάλεσε ο Παπανδρέου στην βουλή τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, τον Γιάννη τον Βαρδακαστάνη. Ο οποίος υπέγραφε την επιστολή που δημοσιεύσαμε προχθές, αυτή προς τον Λοβέρδο.
Και άρχισε ο Παπανδρέου να του λέει κάτι θεωρητικά, του στυλ {εμείς ρίχνουμε το βάρος στα κοινωνικά στρώματα} και κάτι τέτοια. Αρχισε την υψηλή φιλοσοφία, δηλαδή.

Το θράσος για δελτίο
Τι να κάνει και ο Βαρδακαστάνης; Αρχισε να του λέει του Παπανδρέου ένα, ένα τα προβλήματα ο άνθρωπος. Που για να του τα αναφέρει όλα επιγραμματικά χρειαζόταν ένα τρίωρο. Και είχαν και το θράσος από την κυβέρνηση να το βγάλουνε δελτίο Τύπου αυτό για τη συνάντηση. Διότι εδώ τα πράγματα είναι απλά. Το ανοίξανε ξανά το κέντρο μεταμοσχευθέντων ήπατος στο Λαϊκό για να πάνε οι 32 άνθρωποι που η ζωή τους κρέμεται σε μια κλωστή; Οχι. Αρα, όλα τα άλλα είναι λόγια. Ποια κρίση; Η Ελλάδα, δηλαδή, έδειξε ποτέ κοινωνική ευαισθησία; Εδώ πεζοδρόμια για τα άτομα με ειδικές ανάγκες φτιάξανε το 2004. Αργότερα κι από την Ταγκανίκα.

Για μεσογειακούς και ολυμπιακούς…
Για κάτι διοργανώσεις της πλάκας, όπως οι μεσογειακοί, ή, για αθλητικούς αγώνες ατόμων με ειδικές ανάγκες, έχει λεφτά η Ελλάδα. Για να δικαιωθεί και ο Παπανδρέου που είπε προεκλογικά {υπάρχουν λεφτά}. Το ζήτημα είναι πού πάνε αυτά τα λεφτά. Κάνουμε μεσογειακούς αγώνες που είναι ανύπαρκτη διοργάνωση διεθνώς, κάναμε ολυμπιακούς αγώνες της φουλ ντόπας και ρεμούλας, αλλά τα γεροντάκια πάμε και τα πετάμε στο δρόμο τα Χριστούγεννα. Για φραγκοδίφραγκα…

{Χιλιάδες ευρώ κατασπαταλήθηκαν}
Ορίστε τι έγραψε χθες η Ελευθεροτυπία: {Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν θα σταθεί φέτος πάνω από κάποιους υπερήλικες του Γηροκομείου Αθηνών, που λειτουργεί από το 1864, καθώς η διοίκηση του Ιδρύματος ειδοποίησε αιφνιδιαστικά τους συγγενείς 45 από τους τροφίμους - εκ των οποίων πολλοί πάσχουν από σοβαρές ασθένειες - να τους απομακρύνουν από το ίδρυμα έως αύριο, παραμονή Χριστουγέννων. Η απόφαση του Γηροκομείου, που απευθύνθηκε σε ανθρώπους οι οποίοι πληρώνουν κανονικά τα τροφεία, προκάλεσε απόγνωση}.
Και οι τρόφιμοι είναι 45. Θα περάσουν τα γεροντάκια τα Χριστούγεννα της ζωής τους. Θα τα θυμούνται για όσο ζήσουνε ακόμα. Για μένα, ακόμα κι αν πάρουν πίσω την απόφαση για το ξεσπίτωμα, δεν αλλάζει τίποτα. Θα τα πετάξουν στον δρόμο κάποια άλλη στιγμή.
Ξέρετε τι άλλο αποκαλύπτει η Ελευθεροτυπία; {Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το φιλανθρωπικό σωματείο διέθετε μάνατζερ που πληρωνόταν με 12.000 ευρώ το μήνα, ενώ χιλιάδες ευρώ κατασπαταλήθηκαν σε ανακαίνιση του κτιρίου, η οποία έγινε εξ’ αρχής, υπερδιπλασιάζοντας το ποσό που δαπανήθηκε}. Είδατε; Λεφτά υπάρχουν. Για εκεί που πρέπει, όμως. Οχι για εκεί που δεν πρέπει.

Δεν είναι ίδια φέτος…
Τραβάτε εσείς σήμερα, λοιπόν, αν έχετε άντερα και πείτε σ’ αυτά τα 45 γεροντάκια {χρόνια πολλά, καλές γιορτές}. Θα έχουνε άδικο να σας διαολοστείλουν κι εσάς και τα δεντράκια σας και τους κουραμπιέδες σας και τα ρεβεγιόν σας; Τα φετινά Χριστούγεννα είναι αλλιώτικα. Δεν είναι σαν τα άλλα για γαλοπούλες και μελομακάρονα. Εκτός αν κάποιος θέλει να παραμυθιαστεί, οπότε ας περιμένει το δωράκι του από τον άγιο Βασίλη. Θα του το φέρει από την καμινάδα του καλοριφέρ σίγουρα.

Ετοιμάστε
τα χρυσαφικά
Και κάτι τελευταίο. Το πήρατε είδηση τι βγάλανε τα γερμανικά ΜΜΕ; Αλλο ότι τα διέψευσε χθες η Μέρκελ. Οτι φτιάχνουνε έναν μηχανισμό για τις απείθαρχες χώρες, ώστε όσες χρωστάνε να υποχρεώνονται να υποθηκεύουν τον χρυσό τους.
Τώρα, λοιπόν, που θα κάθεστε τις γιορτές μην χάνετε χρόνο και χαζολογάτε. Ετοιμάστε τα χρυσαφικά και τα ασημικά που φυλάτε στο σπίτι για να τα έχετε έτοιμα. Ενα ωραίο πρωϊ όλο και κάποιος θα σας κτυπήσει την πόρτα για να σας τα ζητήσει. Δεν φτάνουν, άλλωστε, τα αποθέματα που έχει η Ελλάδα, άρα με τόσα που οφείλει θα χρειαστεί σε λίγο και των Ελλήνων…

Μερικά σύντομα δικά μου σχόλια τώρα:
Κατ' αρχήν νομίζω πως είναι άξιος συγχαρητηρίων ο Κώστας Ουίλς, παρόλο που τον άνθρωπο δεν τον έχω παρακολουθήσει ποτέ. Μνημονεύεται όμως και στο κείμενο για τους διαβητικούς και σε αυτό με τις μεταμοσχεύσεις συκωτιού ως αυτός που ανακάλυψε το θέμα. Και πραγματικά μπράβο του που ασχολήθηκε με 2 θέματα εκτός... μόδας των καιρών. Για τον Ντόπερμαν δε, τα'χουμε ξαναπεί και άλλες φορές οπότε έχετε εικόνα. Η ερώτησή μου όμως είναι άλλη: μήπως πρέπει να μην εκπλησόμεθα από τέτοιες συμπεριφορές; Διότι αν κάτσουμε να το καλοσκεφτούμε, πέραν των κομματόσκυλων και των λοιπών κρατικοδίαιτων, για ποιον έχουν ενδιαφερθεί πραγματικά όλοι αυτοί που μας εξουσιάζουν; Ή μήπως πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η εκκλησία δεν μπορεί να βγάλει βόλτα ένα γηροκομείο; Λογικόν: λεφτά ν'αγοράζουν μετοχές της ΕΤΕ έχουν, ομοίως και χρόνο ν'ασχοληθούν με χρυσόβουλα και ευαγείς ανταλλαγές ακινήτων με το δημόσιο, αλλά για μερικούς γέροντες που χρόνος. Ούτως ή άλλως αυτοί ότι είχαν να μας δώσουν μας το έδωσαν, με αυτούς θ'ασχοληθούμε;

Ξεφτίλες όλοι τους.
Να τους χαιρόμαστε .

ΥΓ. Αποφάσισα ν'ανοίξω και μια νέα κατηγορία: Φίλαθλος. Με τον καιρό θα περάσω σε αυτήν όλα τα κείμενα που έχω αναδημοσιεύσει, με την ελπίδα ότι δεν θα έχω ξεχάσει κανένα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχίζεσαι αν σου έχει ίχνος λογικής πόσο μάλλον συναισθήματος με αυτά που κάνουν.Δεν ζούμε στην ίδια πόλη,και τα λεφτά τους κάνουν να νιώθουν τόσο ασφαλείς ,μέχρι να τους τύχει κάτι σχετικό.Ο Λοβέρδος αν θυμάμαι καλά δεν ήταν που τον γυρνούσαν από πόλη σε πόλη μέχρι να βρουν ένα νοσοκομείο με τα στοιχειώδη;άλλαξε κάτι από τότε;απ’όσο ξέρω όχι.Όσο για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων,είναι ένα ατού της νομοθεσίας που μπορεί να κλείσει όχι μόνο πολλά νοσοκομεία,αλλά και σχολεία,η οποία έχει ψηφιστεί πολύ παλαιότερα,και όπως όλοι γνωρίζουμε,η πολυνομία είναι ένα ακόμη χρόνιο πρόβλημα για τη χώρα μας. Δυστυχώς ούτε αυτά δεν με εκπλήσσουν,γιατί τα παρακολουθώ από χρόνια.Η κατάσταση των κτιρίων είναι ένα ακόμη καλό σκάνδαλο από μόνο του.Απλά ήρθε η ώρα και τα κάνουν όλα μαζί, και όσοι δεν επαγρυπνούσαν, τώρα ή θίγονται τα συμφέροντά τους ,ή ξυπνούν και κατανοούν τις συνέπειες.Το ζητούμενο είναι να υπάρξει μια συγκροτημένη και συντονισμένη απάντηση,και ας είναι από λίγους,ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι θεσμοί,που τόσο ακριβά πληρώνουμε όλοι. Και ώ του θαύματος,σε επίσκεψη που έκανα,η τηλεόραση ήταν ανοιχτή,και έπαιζε το θέμα με το γηροκομείο,και το καημένο ίδρυμα που δεν έχει πια έσοδα.
Δες και http://papatzides.blogspot.com/2010/12/blog-post_9930.html Hades,όποιος έχει το κουράγιο να επισκεφτεί κάποια από τα δημόσια γηροκομεία,θα αλλάξει σαν άνθρωπος.Είμαστε σε τραγική κατάσταση και δεν έχουμε και πολλές δικαιολογίες,γιατί πια όλοι ξέρουμε ποιος κάνει τι. Το ότι οι γιορτές είναι για άλλες ηλικίες,κι εμείς μεγαλώσαμε και πρέπει να κοιτάμε και τίποτα πιο σοβαρό, ειδικά τέτοιες εποχές, είναι μια μεγάλη αλήθεια που αξίζει να την κρατήσουμε και να τη διαδώσουμε.
donasonora

Hades είπε...

Ουδέν σχόλιον, dona. Ιδίως αυτό με τον Λοβέρδο και το νοσοκομείο το'χα σχεδόν λησμονήσει...