Σελίδες

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Μπόχα-βρώμα, μέρος πέμπτον

Αξίωμα: στην Ευρώπη ο Παναθηναϊκός έχει μόνο νίκες. Ακόμη όμως κι αν χάνει, στάθηκε στο ύψος του. Αντιθέτως ο Ολυμπιακός έχει μόνο ήττες. Ακόμη όμως κι αν κερδίζει, απλά έτυχε.
Ναι, καλά το καταλάβατε... Ελλάς-Ευρώπη -Παναθηναϊκός το θέμα μας...
Κι αυτό, διότι το ζήτημα της Ευρώπης είναι εξέχον στους ευρύτερους κύκλους της πράσινης προπαγάνδας. Δεδομένου λοιπόν ότι για τους 500 τίτλους του συλλόγου προσμετρούν έως και τους τίτλους στην ορειβασία, νομίζω ότι δικαιότερον είναι να εξετάσουμε και τις ευρωπαϊκές επιδόσεις σε συλλογικό επίπεδο και όχι μόνο ποδοσφαιρικά.

Κατ' αρχήν, αναφορικά με το ποδόσφαιρο τα είπαμε και στο προηγούμενο "μπόχα-βρώμα". Πως τα φέρνει πάντα ο διάολος έτσι και κάθε φορά που πάνε να πανηγυρίσουν κάτι έρχεται κάποιος (που κατά σατανική σύμπτωση ποτέ δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον Ολυμπιακό κιόλας, οπότε δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν κιόλας ότι βγάζουμε εμείς τέτοιες κακοήθεις και ψευδείς ειδήσεις), όπως για το Ουέμπλεϊ, για τα ημιτελικά το 85, για τα ημιτελικά το 96. Βέβαια όπως είπαμε θα μπορούσαμε να έχουμε αναφερθεί και σε άλλα ματς (που υπάρχουν ενδιαφέρουσες μαρτυρίες) αλλά ως έχω ξαναπεί, το πιάσατε το υποννοούμενο. Στο ξεκίνημα όμως έγραψα κάτι: ο Παναθηναϊκός απλώς μόνο κερδίζει. Πράγματι...
Τουναντίον, ο Ολυμπιακός μόνο χάνει. θα έχετε διαπιστώσει ότι κυκλοφορούν από την πράσινη προπαγάνδα έως και αρχεία power point με τα "κατορθώματα" του "θρήνου" (όπως τον αποκαλούν περιπαιχτικά), μνημονεύοντας μεταξύ άλλων ματς όπως οι 2 πεντάρες που'χαμε φάει από Ρόζενμποργκ και Ρεάλ, την εφτάρα από τη Γιουβέντους, κάτι πατατράκ με ομάδες τύπου Μόλντε ή Χέρενφέιν κλπ. Εμείς τα θυμόμαστε αυτά τα ματς, έχουμε αποδείξει ότι δεν είμαστε επιλεκτικοί στην μνήμη μας. Το "πρόβλημα" είναι ότι εμείς θυμόμαστε όχι μόνο όλα τα ματς αλλά και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα πράγματα... Να επανέλθουμε όμως στις μόνο-νίκες του Ευρωπέου ενθυμούμενοι ενδεικτικά μερικές κραχτές:
Βέρντερ-Παναθηναϊκός 5-1
Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 5-0
Παρί Σεν Ζερμαίν-Παναθηναϊκός 4-0
Λανς-Παναθηναϊκός 3-1
Διναμό Βουκουρεστίου-Παναθηναϊκός 6-1
Παναθηναϊκός-Άγιαξ 0-3
Μάντσεστερ-Παναθηναϊκός 5-0
Χόνβεντ-Παναθηναϊκός 5-2
Παναθηναϊκός-Λεβερκούζεν 1-4
κλπ, κλπ, κλπ. Όπως καταλαβαίνετε μπορώ να συνεχίσω με διάφορα γαργαλιστικά αποτελέσματα όπως το χηνάρι με την Βαλέτα Μάλτας, κάτι πενταροτεσσάρες από Γιουβέντους, Μπάγερν, Λίβερπουλ και πάει λέγοντας. Φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ένα απλό πουθενά σε σχέση με τα σοβαρά ευρωπαϊκά κλαμπ και υπό φυσιολογικές συνθήκες οι πολλές και διάφορες σφαλιάρες που όλες οι ελληνικές ομάδες (δηλαδή όχι μόνο ο Ολυμπιακός) έχουν φάει κατά καιρούς είναι απολύτως λογικές. Όταν όμως κάνουμε λόγο για τον... πρέσβη και τη βαριά ευρωπαϊκή του φανέλλα, τότε πρέπει να φρεσκάρουμε και λιγουλάκι τη μνήμη μας. Επίσης θα μπορούσαμε ν'ανοίξουμε και άλλες παράλληλες κουβέντες του εξής επιπέδου: ότι πχ πέρσυ που ο Ολυμπιακός έριξε 3 εκτός στην Βέρντερ οι Γερμανοί στη χώρα τους βγήκαν δεύτεροι, ενώ φέτος που έριξαν 3 οι βάζελοι οι Γερμανοί όλα δείχνουν πως δεν θα βγουν καν στο ΟΥΕΦΑ, αλλά πραγματικά δεν έχει νόημα. Εξάλλου να καταρρίψουμε την γκαιμπελική προπαγάνδα θέλουμε, όχι να δημιουργήσουμε και άλλη. Την πιάσατε την ιδέα πάντως...

Βέβαια έχουμε και άλλα αθλήματα: το μπάσκετ φυσικά. Ως γνωστόν ο βάζελος έχει 4 κούπες, συν μια ακόμη συμμετοχή σε τελικό συν άλλες 3 συμμετοχές στους 4. Επίσης, έχω την εντύπωση ότι είχαν πάει άλλη μια φορά πολύ παλιά στους 4 (δεν θυμάμαι που), αλλά δεν είμαι σίγουρος, ας το μετρήσουμε όμως. Παράλληλα όμως ο Παναθηναϊκός κατέχει και ένα μοναδικό παγκόσμιο ρεκόρ: είναι η μοναδική ομάδα στα παγκόσμια αθλητικά χρονικά σε όλα τ'αθλήματα που η ίδια η διοργανώτρια έβγαλε ολόκληρη ανακοίνωση και ουσιαστικά του "αφαίρεσε" τον τίτλο. Μιλάω φυσικά για το κύπελλο πρωταθλητριών του 1996 απέναντι στην Μπαρτσελόνα, η οποία μέσα από την ανακοίνωση της FIBA είχε χαρακτηρισθεί ηθική πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μπόχα-βρώμα σε όλο της το μεγαλείο...

Υπάρχει και το βόλεϋ. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, στο βόλλεϋ (ανδρών και γυναικών) ο Παναθηναϊκός έχει 7 συμμετοχές σε F4 στο κύπελλο κυπελλούχων ή το Συνομοσπονδίας, εκ των οποίων οι 3 σε τελικό (αν δεν με απατά η μνήμη μου ξαναλέω. Παρακαλώ όποιος θυμάται καλύτερα ας με διορθώσει).
Και ως εδώ, ο Ευρωπέος. Να κάνουμε μια σούμα: 4 κύπελλα πρωταθλητριών (στο μπάσκετ όλα), άλλες 5 συμμετοχές σε τελικό (σύνολο 9 δηλαδή) και άλλες 7 φορές στους 4, σε 3 αθλήματα. Συνολικά δηλαδή σε 16 φορές στους 4, 4 τίτλοι, 5 χαμένοι τελικοί και πάπαλα.
Μπράβο, οι Παναθηναϊκοί πρέπει να είναι πολύ υπερήφανοι για την ομάδα τους. Και δεν το λέω καθόλου ειρωνικά αυτό, διότι αυτά που έχει καταφέρει ο βάζελος δεν είναι καθόλου λίγα (βλέπετε, εμείς οι γαύροι σεβόμαστε τους αντιπάλους μας και μας ενδιαφέρει να τους λιώνουμε μέσα στα γήπεδα και όχι με το στόμα και την προπαγάνδα εκτός αυτών).

Ας πάμε όμως τώρα και στον φουκαρά Ολυμπιακό, τον ευρωαρουραίο όπως τον κατονομάζουν οι βάζελοι (που για να το λένε, κάτι θα ξέρουν παραπάνω από εμάς φυσικά) που δεν έχει κάνει τίποτε στην ιστορία του.
Στο μπάσκετ μετράει 4 f4 -στο πρωταθλητριών όλα, τα 3 εκ των οποίων ήταν συμμετοχές στους τελικούς. Το ένα έφερε κούπα. Σημειωτέον ο Ολυμπιακός έχει και μια συμμετοχή στο f6 ενός παλαιού πρωταθλητριών (τότε με 6 ομάδες είχε γίνει, το οποίο φυσικά και δεν μετράμε στο σύνολο. Είπαμε, μην το ξεφτιλίσουμε κιόλας, δεν είμαστε βάζελοι εμείς).
Στο βόλεϋ μετράει 6 συμμετοχές σε f4 του κυπέλλου πρωταθλητριών εκ των οποίων οι 2 σε τελικό. Επίσης, 5 συμμετοχές σε f4 κυπέλλου κυπελλούχων, οι 4 σε τελικό και με 2 κούπες.
Στο πόλο μετράει 3 συμμετοχές σε f4 εκ των οποίων οι 2 σε τελικό με 1 κούπα (η οποία επέφερε και ένα Σούπερ Κάπ Ευρώπης) και άλλες 5 συμμετοχές σε f4 κυπέλλου κυπελλούχων εκ των οποίων οι 3 σε τελικό.
Ας κάνουμε μια σούμα: 5 ευρωπαϊκές κούπες (2 πρωταθλητριών, 2 κυπελλούχων, 1 σούπερ καπ Ευρώπης) σε 14 συμμετοχές σε τελικούς, σε σύνολο 23 final four (τον τελικό του Σούπερ Καπ δεν τον προσμετρούμε στο σύνολο των 23 φυσικά). Αυτό είναι το... πάμφτωχο παλμαρέ του συλλόγου που δεν έχει κάνει ποτέ τίποτε στην Ευρώπη.
Ήρθε η ώρα λοιπόν μιας εξαιρετικά σημαντικής ερώτησης: είχατε ακούσει ποτέ έτσι συγκεντρωτικά αυτές τις διακρίσεις του Ολυμπιακού; Πως είπατε; Όχι; Μα μισό λεπτό, αφού όλοι έχετε ακουστά για τον ντόρο πχ στα δύο f4 των αιωνίων σε Τελ Αβίβ και Σαραγόσα, όλοι θα έχετε ακούσει για το πόσο μεγάλο όνομα είναι στο ευρωπαϊκό βόλεϋ ο Ολυμπιακός, όλο και κάτι θα έχει πάρει το μάτι σας σε κάποιο πρωτοσέλιδο για το πόλο. Αλλά παρά ταύτα δεν σας γέμιζαν ποτέ το μάτι, ε; Ναι, έχετε δίκιο... Διότι αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες διαφορές μας με τους βάζελους: οι βάζελοι βγάζουν την προπαγάνδα τους συνυπολογίζοντας πόσες φορές πήγαν στους 8, στους 16, στους 183 προκειμένου να ρεφάρουν με αυτόν τον τρόπο τα υπαρξιακά τους προβλήματα (που κατά κύριο λόγο εμείς τους έχουμε δημιουργήσει μέσα στους αγωνιστικούς χώρους). Και μ'αυτά και μ'αυτά τα πράσινα σχόλια θα τα πετύχετε οπουδήποτε: σε εφημερίδες, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, σε συζητήσεις. Όλοι έχετε ακούσει για την βαριά ευρωπαϊκή φανέλα του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη (όπως λέμε ο Παναθηναϊκός και η λίβερπουλ, ένα πράγμα), όλοι έχετε ακουστά για την αρμάδα των Γιαννακόπουλων, όλοι θα μάθατε φέτος για τις "κοπελάρες που έφτασαν στον τελικό" πχ και πάει λέγοντας. Αυτός είναι ο αιώνια δεύτερος. Απεναντίας, εμείς ό,τι κάνουμε το κρατάμε για την πάρτη μας. Δεν μας ενδιαφέρουν οι μεγαλοστομίες, δεν μας νοιάζει η αυτοδιαφήμιση, δεν μας ενδιαφέρει να πλέξουμε εμείς το εγκώμιό μας. Και τις επιτυχίες του Ολυμπιακού μας ενδιαφέρει να τις συζητάμε μέσα στις γαυροπαρέες μας και να φουσκώνουμε εκεί σαν παγώνια και όχι να τις εμποτίζουμε με ψεύδη και να τις βγάζουμε ωσάν τα μοναδικά πραγματικά ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.

Διότι αν προσεγγίσουμε λίγο προσεκτικά τους αριθμούς που προέκυψαν θα διαπιστώσουμε πολλά απίστευτα πράγματα, ένα εκ των οποίων πχ το ότι τα final 4 του Παναθηναϊκού (συνολικά) -16- είναι σχεδόν τα ίδια μόνο με τους τελικούς του Ολυμπιακού -14- (για final 4 δεν το συζητάμε φυσικά). Εκπληκτικό, ε; Ούτε το είχατε ακούσει ποτέ σας όμως, ούτε είχε τύχει να πάει το μάτι σας. Αναμενώμενο, διότι οι γαύροι δεν είμαστε προπαγανδιστές. Η προπαγάνδα έχει το ίδιο χρώμα με την μπόχα-βρώμα: πράσινο.
Βέβαια αν θέλουμε μπορούμε να το ξεψαχνίσουμε κι άλλο το ζήτημα, πχ ότι από τις 15 συμμετοχές ως έχουμε ήδη πει για τις 3 υπάρχουν ενδιαφέρουσες "συμπληρωματικές" λεπτομέρειες (δηλώσεις κυρά-Δέσποινας, δηλώσεις Λόρενσον, αναίρεση ποινής Διναμό Κιέβου), ενώ ένας τίτλος ουσιαστικά έχει σχεδόν ακυρωθεί από την ίδια την ευρωπαϊκή ομοσπονδία (1996). Πιστεύετε όμως ότι έχει σημασία να μπούμε σε μια τέτοια λογική; Προσωπικά δεν το νομίζω...

Έχοντας λοιπόν αποδείξει ότι ο πραγματικά ευρωπαϊκός σύλλογος της χώρας είναι ο Ολυμπιακός (και δίχως να θέλω να υποτιμήσω το ο,τιδήποτε έχει καταφέρει ο βάζελος, αν και ομολογώ ότι δεν ξέρω τις τυχόν διακρίσεις του στην ευρώπη στο πινγκ πονγκ, την ποδοσφαίριση, το μπιλιάρδο, το σκράμπλ, την μονόπολη κλπ -κατά τους 500 τίτλους σε όλα τα αθλήματα-, να είστε σίγουροι όμως ότι το επόμενο "τεύχος" της πράσινης προπαγάνδας με κάτι τέτοιο θ'ασχολούνται) ας αναφέρουμε μερικά ακόμη σημαντικά επιτεύγματα του Ολυμπιακού. Και όταν λέμε για επιτεύγματα, ομιλούμε και για ρεκόρ φυσικά (που είτε εξακολουθούν να υπάρχουν, είτε βγήκε η πίστη σε κάποιους ανάποδα να καταρριφθούν) και για άλλες τιμητικές διακρίσεις.
Βόλλεϋ
-7 σερί συμμετοχές σε f4, απλησίαστο ρεκόρ μαζί με την Μοντένα. Μάλιστα, το ρεκόρ του θρύλου θεωρείται ανώτερο διότι τα 2 της Μοντένα ήταν στο κύπελλο Συνομοσπονδίας. Σε όλα τα αθλήματα η θέση του Ολυμπιακού (και της Μοντένα φυσικά) είναι αν θυμάμαι καλά δεύτερη, πίσω από την Ίνις Βαρέζε του μπάσκετ που μετρούσε 10 σερί συμμετοχές (και φυσικά δεν πλησιάζεται, μην λέμε ό,τι θέλουμε).
-1992: τρίτος στο μουντιαλίτο συλλόγων (ναι, τρίτος στον κόσμο, σωστά διαβάσατε. Σημειωτέον αυτήν την τρίτη θέση δεν την έχω μετρήσει στην σούμα του βόλεϋ. Είπαμε, εμείς μετράμε μόνο αυτά που πρέπει)
Πόλο
-2002: 4/4 ή αλλιώς "πόκερ". Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα παγκοσμίως σε όλα τα αθλήματα που έχει επιτύχει το απόλυτο, να κατακτήσει και τους 4 τίτλους που κυνήγαγε την ίδια σαιζόν (Κύπελλο πρωταθλητριών, πρωτάθλημα Ελλάδος, Κύπελλο Ελλάδος, Σούπερ Καπ Ευρώπης. Τι κρίμα που δεν είχαμε και Σούπερ Καπ Ελλάδος...).
Μπάσκετ
-Η διαφορά του τελικού με την Μπαρτσελόνα (15) έμεινε ακατάρριπτη επί 7 χρόνια και ήταν η μεγαλύτερη που είχε σημειωθεί σε τελικό της διοργάνωσης. Πέρασε στα χέρια της Μακάμπι το 2004.
-Με τον μόλις έναν τίτλο μας στην Ευρώπη είχαμε και ένα tripple crown. Ο βάζελος κατάφερε το ίδιο με τον τέταρτο μόλις πρόπερσυ...
-Μην ξεχνάμε και τον αγώνα με τους Chicago Bulls έτσι;

Και τέλος, είμαστε ο μοναδικός σύλλογος παγκοσμίως που έχει ευρωπαϊκούς τίτλους στα 3 από τα 4 ομαδικά αθλήματα. Εδώ μερικές διευκρινήσεις (επειδή δεν ξέρετε που δεν ξέρετε, να μην ξαναγίνετε ρόμπες τουλάχιστον). Στο πόλο η Μπαρτσελόνα έχει πάρει τίτλο, με μια διαφορά όμως: δεν είναι ομάδα της γνωστής Μπαρτσελόνα, αλλά η ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Βαρκελώνης, δηλαδή καμία σχέση. Επίσης, σημαντικό ζήτημα τίθεται με το τι παίζεται με το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα CSKA Μόσχας, η ο οποία έχει τίτλους και στα 4 ομαδικά αθλήματα. κατ' αρχήν, η ομάδα ποδοσφαίρου της CSKA ήταν ομάδα του στρατού. Η ομάδα μπάσκετ της CSKA όσο κι αν ακουστεί περίεργο ήταν η ομάδα του Υπουργείου Αμύνης της τότε ΕΣΣΔ. Γι'αυτόν τον λόγο -επειδή ουσιαστικά ήταν διαφορετική ομάδα- έχει και διαφορετικά εμβλήματα. Αναφορικά με το βόλεϋ και το πόλο, δυστυχώς δεν τα θυμάμαι πολύ καλά αλλά είμαιθ σχεδόν σίγουρος ότι το ένα τμήμα ανήκε σίγουρα στον στρατό (βόλεϋ). Το πολο αν δεν απατώμαι είναι και αυτό ανεξάρτητη ομάδα αλλά δεν θυμάμαι που. Πάντως, ακόμη και ομάδα του στρατού να ήταν τότε σε αυτήν την περίπτωση το ρεκόρ του Ολυμπιακού απλώς έχει και συγκάτοχο... Παρόλο που είμαι 99% ότι δεν έχει! :)

Ναι, λοιπόν, πολύ χαίρομαι που ο πραγματικός ευρωπαίος σύλλογος της χώρας είναι ο... Παναθηναϊκός. Όταν μας πιάσει όμως, ελάτε πείτε το και σε'μας...

Α, και μιας και ξεκινήσαμε με ποδόσφαιρο, επειδή ούτε αυτά θα σας τα πει κανείς. Για το αρχείο σας... Σημειωτέον ότι τα περισσότερα πρωτοσέλιδα είναι από την πασίγνωστη εφημερίδα του... Ολυμπιακού, Αθλητική Ηχώ.










Επίσης για το αρχείο σας, όλες οι συμμετοχές του Ολυμπιακού σε final 4 (στην παρένθεση η διοργάνωση και η θέση):
Μπάσκετ: 1992 (πρωταθλητριών, 2), 1993 (πρωταθλητριών, 2), 1997 (πρωταθλητριών, 1), 1999 (πρωταθλητριών, 3)
Βόλεϋ: 1982 (κυπελλούχων, 3), 1992 (πρωταθλητριών, 2), 1993 (πρωταθλητριών, 4), 1994 (πρωταθλητριών, 3), 1995 (πρωταθλητριών, 4), 1996 (κυπελλούχων, 1), 1997 (κυπελλούχων, 2), 1998 (κυπελλούχων, 2), 2001 (πρωταθλητριών, 4), 2002 (πρωταθλητριών, 2), 2005 (κυπελλούχων, 1)
Πόλο: 1998 (κυπελλούχων, 2), 1999 (κυπελλούχων, 2), 2001 (πρωταθλητριών, 2), 2002 (πρωταθλητριών, 1 + super cup), 2007 (πρωταθλητριών, 4) , 2007 (κυπελλούχων γυναικών, 4), 2008 (κυπελλούχων γυναικών, 2), 2009 (κυπελλούχων γυναικών, στους 4).

Α, και πούσται βάζελοι... εξακολουθούμε να είμαστε η μοναδική ομάδα που έχει αποκλείσει τον Άγιαξ... (για να μην μπαίνουμε και σε άλλες γαργαλιστικές λεπτομέρειες).
Και την επόμενη φορά που θα θελήσετε να μετρήσετε διακρίσεις σε όλα τα αθλήματα σκεφτείτε το καλύτερα...

Καλή σας χώνεψη.

ΥΓ. Δεν ξεχνώ, 73-38.

2 σχόλια:

pølsemannen είπε...

Πφφφ... κερδίσατε λέει την Malmö FF με 2-0 και κάτι τρέχει στα γύφτικα...

Τελικό Πρωταθλητριών το 1979 με την Nottingham Forest στο Μόναχο σαν την Μαλμουδάρα παίξατε;

Δεν παίξατε.

Μπρουγκζλ.

Hades είπε...

Όχι βέβαια, τι μας πέρασες εμάς ρε; Τίποτε βρωμοσουηδούς; :):):)