Σελίδες

Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Ακούω, ρε παιδιά, όλα αυτά

που λένε για την γρίπη των χοίρων. και ξέρετε τι θυμάμαι; Όσα έλεγαν για την άτυπη πνευμονία, όσα έλεγαν για τον εμπόλα, όσα έλεγαν για την γρίπη των πτηνών, για τις τρελές αγελάδες και χίλια δυο άλλα. Και έχω την εντύπωση ότι το μόνο που έχει αλλάξει είναι το όνομα. Τώρα είμαστε στην γρίπη των χοίρων. Ακούω μάλιστα πως έχουμε περάσει πλέον σε επίπεδο επιφυλακής 5, που σημαίνει ότι είμαστε μόλις ένα βήμα από πανδημία. Μάλιστα, συνεκλήθη έκτατη σύσκεψη ευρωπαίων υπουργών υγείας για να τεθούν επί τάπητος τα έκτακτα μέτρα που έχει κάθε χώρα.
Να κάνουμε μια παρένθεση και να σας αποκαλύψουμε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα τα ελληνικά έκτακτα μέτρα όπως αυτά παρουσιάσθηκαν στην σύνοδο:



Να κλείσουμε την παρένθεση και να συνεχίσουμε. Το ότι κάποια στιγμή θα την φάμε από πανδημία είναι μαθηματικά βέβαιο. Όλα τα στοιχεία το δείχνουν ότι θα γινει κάποια στιγμή. Δε νομίζω όμως ότι με τα μέσα επικοινωνίας που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στον πλανήτη (κατά κύριο λόγο τα αεροπλάνα δηλαδή) επιτρέπουν μια τόσο... αργή εξάπλωση της πανδημίας. Διότι έχουμε που το συζητάμε πόσες μέρες τώρα. Είναι πασίγνωστο ότι όλοι οι ιοί μεταλάσσονται. Μετάλλαξη σημαίνει μια νέα μορφή ήδη υπάρχουσας κατάστασης που για ένα άλφα χρονικό διάστημα πιθανώς να την καθιστά μη αντιμετωπίσημη. Γι'αυτόν τον λόγο εδώ και χρόνια έχουν αρχίσει και ακούγονται πάλι στο προσκήνιο αρρώστιες που ηταν σχεδόν επί αιώνες σχεδόν ξεχασμένες. Είναι εξαιρετικά πιθανό λοιπόν και αυτή η γρίπη να είναι απλώς μια μετάλλαξη. Επικίνδυνη ίσως, αλλά απλή μετάλλαξη. Εγώ πάντως αυτό που ξέρω είναι ότι για ραδίκια μπορεί να σε στείλει και μια απλή πνευμονία αν δεν την προσέξεις. Επίσης, αναφορικά με αυτό που άκουσα ότι η εν λόγω γρίπη είναι αντιμετωπίσημη στα πρώτα στάδια δεν μου κάνει καμία εντύπωση. Αντιμετωπίσημος στα πρώτα στάδια είναι και ο καρκίνος, και το AIDS και πάει λέογοντας. Άρα τελικά τι διάολο τρέχει;

Πάμε από την άλλη μεριά τώρα.Ακούμε για τόσα κρούσματα στην τάδε χώρα, τόσους νεκρούς στην άλλην και πάει λέγοντας. Και μας κατταλαμβάνει πανικός. Το θέμα είναι ότι ποτέ δεν έχουμε ακούσει πόσα κρούσματα κοινής γρίπης έχουν αυτές οι χώρες, ή πόσα θύματα ετησίως μετρούν αυτές οι χώρες από αντίστοιχες περιπτώσεις. Δεν υπάρχει κάποιο μέτρο σύγκρισης δηλαδή, απλά ακούμε ξαφνικά ένα ξερό "τόσα κρούσματα, τόσοι νεκροί". θα μου πουν πολλοί, ότι εδώ βρίσκεται σε επιφυλακή μέχρι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μα εννοείται. Είναι υποχρέωσή του να τεθεί σε επιφυλακή. Αν δεν τεθούν αυτοί ποιος θα τεθεί; Εγώ; να κάνω τι; Εμβόλια στους περαστικούς;

Μπορεί όντως να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια απειλή. Όπως συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το μέλλον θα το δείξει. Αλλά μήπως τρομάζουμε και τον κοσμάκη άνευ λόγου και αιτίας; Διότι -για να επανέλθω με αυτό που ξεκίνησα- έχουμε ακούσει και για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου συμπτωματικά ή όχι για καμία περίπτωση δεν ακούσαμε για επιτυχή αντιμετώπιση. Απλώς κάποια στιγμή η έξαρση τελείωσε. Από μόνη της; Από άλλους; ήταν απλά φούμαρα; Ουδείς γνωρίζει κι εγώ πολύ λιγότερο ακόμη.

Πριν λίγες μέρες έλαβα ένα μέηλ από έναν πάλαι ποτέ αναγνώστη αυτού του βλογ, τον rigelian (ο οποίος στο περιθώριο του χρόνου του με βομβαρδίζει με διάφορα ενδιαφέροντα μέηλ). Δεν ξέρω που το βρήκε, μήτε ξέρω αν τα στοιχεία του φερόμενου ως συγγραφέα όντως ισχύουν (παρακαλώ όποιος ξέρει σχετικά ας με διαφωτίσει). Επίσης, δεν θα σας πω αν ενστερνίζομαι ή όχι τις απόψεις που περιγράφονται. Ρίχτε του όμως μια ματιά, αξίζει τον κόπο...

Θοδωρής Γιάνναρος, μοριακός - πυρηνικός βιολόγος
Τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί ένας πόλεμος ανακοινώσεων διαφόρων φορέων σχετικά με τη νέα, επικίνδυνη μορφή γρίπης, που είναι τόσο επικίνδυνη, όσο και άλλες μορφές αυτού του είδους των λοιμώξεων. Μήπως ξεχάσαμε, ήδη, τον πανικό που είχε δημιουργηθεί πριν από τρία χρόνια από τη γρίπη των πουλερικών, που αποτέλεσμα είχε το ξεπούλημα όλων των στοκ των αντι-ιικών φαρμάκων, τύπου Tamiflu; Τελικά, τζάμπα ο θόρυβος… Ναι, βέβαια, κάποιοι πέθαναν… σε χώρες, όμως, που καθημερινά πεθαίνουν άνθρωποι από ένα απλό κρυολόγημα.

Ο ιός της γρίπης των χοίρων είναι μια δυναμική ανάμιξη διαφόρων ιών, που ως επί το πλείστον έχουν εντοπιστεί στους χοίρους, τα πτηνά, αλλά και τους ανθρώπους. Στην Κεντρική Αμερική, και συγκεκριμένα σε χωριά του Μεξικού, όπου έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα πάνω από 80 θάνατοι, οι πρώτες ενδείξεις αυτής της επιδημίας έγιναν εμφανείς στα τέλη του φετινού περασμένου μήνα, με κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων αυτόν το μήνα.

Η ανησυχία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) αιτιολογείται από το γεγονός ότι οι χοίροι, εν δυνάμει, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία ουσιαστική εστία γέννησης ενός νέου στελέχους υψηλής παθογένειας για τον άνθρωπο, με το συνδυασμό των γενετικών υλικών της γρίπης των χοίρων και της γρίπης των πτηνών… Σε καμία, όμως, περίπτωση η Π.Ο.Υ. δεν έχει αναφέρει πως κινδυνεύουμε να κολλήσουμε όλοι μας αυτήν την γρίπη απλά περπατώντας στο δρόμο ή μπαίνοντας στο μετρό. Η θέα των φουκαράδων, που περπατούν με τις μάσκες στα μούτρα, μόνο γέλια μπορούν να προκαλέσουν, απλά και μόνο γιατί οι μάσκες αυτές... δεν μπορούν να μας προστατεύσουν.

Η μετάλλαξη αυτή, επειδή συνέβη τυχαία, όπως συμβαίνει συχνά με πολλούς ιούς, λόγω του ότι σε 10 με 15 ημέρες οι θερμοκρασίες θα ανεβουν σημαντικά, ο ιός αυτός θα σβήσει από μόνος του, διότι οι γρίπες δε μεταδίδονται κατά κανόνα το καλοκαίρι.

Βέβαια, η γρίπη των χοίρων, είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική, οξεία, αναπνευστική ασθένεια των χοίρων. Η νοσηρότητα τείνει να είναι υψηλή και η θνησιμότητα χαμηλή (1-4%). Ο ιός διαδίδεται μεταξύ των χοίρων με τον αέρα (π.χ. φτέρνισμα ή βήχας), καθώς και την άμεση ή έμμεση επαφή. Τα κρούσματα στους χοίρους εμφανίζονται όλο το χρόνο, με μια αυξανόμενη επίπτωση το φθινόπωρο και το χειμώνα. Πολλές χώρες εμβολιάζουν συνήθως τους πληθυσμούς χοίρων ενάντια στη γρίπη αυτή.

Οι ιοί της γρίπης χοίρων είναι συνηθέστερα το στέλεχος H1N1. Οι χοίροι μπορούν επίσης να μολυνθούν με τους ιούς γρίπης των πτηνών και τους ανθρώπινους εποχικούς ιούς της γρίπης. Ένας απ' τους ιούς των χοίρων πιστεύεται πως αρχικά είχε μεταδοθεί στους χοίρους από τον άνθρωπο. Μερικές φορές οι χοίροι μπορούν να μολυνθούν με περισσότερους από έναν τύπους ιών τη φορά, ο οποίος μπορεί να επιτρέψει στα γονίδια των ιών αυτών να αναμιχθούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν ιό της γρίπης που περιέχει γονίδια από διάφορες πηγές. Αν και οι ιοί της γρίπης χοίρων είναι κανονικά συγκεκριμένοι και μολύνουν μόνο τους χοίρους, μερικές φορές μπορεί να μεταδοθούν και στον άνθρωπο.

Τα γενικά κλινικά συμπτώματα είναι παρόμοια με την εποχιακή γρίπη, αλλά η αναφερόμενη κλινική κατάσταση κυμαίνεται ευρέως, από την ασυμπτωματική μόλυνση ως τη βαριάς μορφής πνευμονία.

Καθώς η κλινική κατάσταση ομοιάζει με εποχιακή γρίπη, οι περισσότερες περιπτώσεις του ιού των χοίρων στους ανθρώπους έχουν ανιχνευθεί από τύχη, μέσω της εποχιακής επιτήρησης της γρίπης. Οι ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις μπορεί να έχουν ξεφύγει της αναγνώρισης. Επομένως, η αληθινή έκταση αυτής στους ανθρώπους είναι άγνωστη.
Έχει υπάρξει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως έχει εμφανιστεί σε μερικές μόνο περιπτώσεις, ενώ περιορίστηκε στις στενές επαφές και τις στενές ομάδες των ανθρώπων.

Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν πρέπει να μεταδοθεί ο φόβος και ο πανικός στον κόσμο, διότι σε προηγμένες χώρες, όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι γρίπες αυτού του τύπου, και γνωστές ήταν από το παρελθόν, και αντιμετωπίσιμες είναι. Ο θόρυβος αυτός ευνοεί κάποια κομματικά ανθρωπάκια να πάρουν, επιτέλους, τα 5 λεπτά δημοσιότητας που τους ανήκουν και να βγούν, έστω και για λίγο, από την αφάνεια της θεσούλας την οποία τους χάρισαν…

Η συγκεκριμένη γρίπη ούτε πανικό πρέπει να δημιουργήσει, ούτε μανιώδη καταναλωτισμό σε φάρμακα… Γρίπη είναι και θα περάσει… Θυμηθείτε το. Ούτως ή άλλως, σε ένα δεκαήμερο περίπου ή λίγο παραπάνω, το θέμα θα έχει ξεχαστεί. Ίσως την πληρώσουν κάποια γουρούνια, που αφού θεωρηθούν ύποπτα θα τιμωρηθούν δια της πυράς!!!

2 σχόλια:

Panos Konstantinidis είπε...

Τα ΜΜΕ το έχουνε μεγαλοποιήσει όσο δεν πάει άλλο το θέμα. Καλό είναι να φυλάγεσαι από τη γρίπη αλλά όχι και να μας πιάνει πανικός.

Hades είπε...

Πράγματι. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι θα καταλήξει όπως το παραμύθι με τον βοσκό και τον λύκο η όλη ιστορία. Θα σκάσει μύτη κάποια στιγμή κάτι πραγματικά επικίνδυνο και δεν θα το πάρει στα σοβαρά κανείς...