Σελίδες

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Μπόχα-βρώμα, μέρος δεύτερον

Ερώτηση: Ο ποδοσφαιρικός Πανιώνιος υπάρχει; Τι λέτε;
Απάντηση: δυστυχώς γι'αυτό το ιστορικό ποδοσφαιρικό σωματείο, ο Πανιώνιος δεν υπάρχει. Διαλύθηκε με την υπαγωγή του στο άρθρο 44 για να γλυτώσει τα χρέη. Έκτοτε υφίσταται ο Νέος Πανιώνιος, ο οποίος έχει μεν την ίδιαν φανέλα, την ίδιαν έδρα, το ίδιο σήμα, αλλά νομότυπα είναι άλλη ομάδα. Φυσικά, η Ελλάς ως χώρα των θαυμάτων γαρ, Πανιώνιο εξακολουθεί να τον ονομάζει, ακριβώς επειδή εδώ είναι Ελλάντα. Με ποιον παίζουμε την άλλη αγωνιστική; Με τον Πανιώνιο.
Νομότυπα ξαναλέω όμως, Πανιώνιος στο ποδόσφαιρο δεν υφίσταται πλέον...

Μισό λεπτό όμως... τότε πως είναι δυνατόν ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος να έκλεισε την τελευταία τριετία (διότι οι εορτασμοί εάν θυμάστε ξεκίνησαν την περίοδον 2007-08 και ολοκληρώνονται αισίως το 2009 μέσα από 46 ή 48 -δεν είμαι σίγουρος- εορταστικές εκδηλώσεις) τα 100 χρόνια; Μα φυσικά επειδή στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι. Έχετε ακούσει ποτέ τον Πανιώνιο να αυτοπροσδιορίζεται ως Νέος Πανιώνιος; Όχι βέβαια...
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως.

Το 1908 ιδρύεται από τον Αρχίατρο ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (κοινώς ΠΟΑ) ο οποίος απλώς έφυγε από τον Πανελλήνιο επειδή δεν ήθελε να δημιουργήσει ποδοσφαιρικό τμήμα. Χρώματα φανέλας το κόκκινο και το άσπρο. Για λόγους που δεν γνωρίζω, μόλις έναν χρόνο μετά η ομάδα μετονομάζεται σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος (κοινώς ΠΠΟ). Δέκα χρόνια μετά, το όνομα ξαναλλάζει σε Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Όμιλο δηλαδή ΠΠΑΟ (ίσως το Α να είναι και Αγωνιστικός, δεν θυμάμαι καλά) και αφού έναν χρόνο πριν -το 1918- η ομάδα έχει αλλάξει χρώμα φανέλας στο γνωστό σιχαμερό πράσινο και έχει υιοθετήσει το κουτόχορτο για έμβλημα. Τελικώς, το 1924 η ομάδα μετονομάζεται στον γνωστό σε όλους μας Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο.
Παρατηρείτε τίποτε ενδιαφέρον; Επιτρέψτε μου να βοηθήσω: το δεύτερο και το τρίτο όνομα του συλλόγου δεν αναφέρει καν τη λέξη Αθήνα μέσα. Συμπτωματικόν θα μου πείτε. Πιθανώς. Οι βάζελοι λοιπόν ισχυρίζονται ότι πέρσυ έκλεισαν ιουβιλαία. Δε νομίζω να μας πέφτει λόγος τι θέλουν να πιστεύουν για την ομάδα τους, από την στιγμή όμως που επιλέγουν να μας σπάσουν τα ούμπαλα δημιουργόντας συνειδήσεις τίγκα στο ψεύδος, τότε δυστυχώς όσο κι αν δεν θέλουμε, μας πέφτει και μας παραπέφτει. Αυτό που ισχυρίζονται λοιπόν οι βάζελοι είναι ότι η ομάδα ήταν η ίδια, απλά άλλαζε ονόματα. Συμπτωματικώς εκπληκτικόν θαύμα: μια ομάδα που άλλαξε όχι ένα αλλά 4 ολόκληρα ονόματα, που εισήγαγε το έμβλημά της 10 ολόκληρα χρόνια μετά την υποτιθέμενη ίδρυσή της, και που για το ίδιο χρονικό διάστημα δεν είχε καν το γνωστό της χρώμα για φανέλα (τα λένε και μόνοι τους στην ίδιαν την ιστοσελίδα τους άλλωστε, αλλά κατά τα λοιπά... 100 χρόνια), είναι η ίδια. Υπό άλλες συνθήκες θα έλεγα ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Τελικώς είμαι πεπεισμένος ότι συμβαίνουν μόνο με τον Παναθηναϊκό. Κάπως σαν τους 500 τίτλους του, ένα πράγμα. Μάλιστα η προπαγάνδα τους είναι τόσο εξελιγμένη που ξέρουν και παπαγαλίζουν ότι αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν άλλαξε το καταστατικό της ομάδας αποδεικνύοντας ότι ούτε καν τα της ομάδας τους δε γνωρίζουν. Γι'αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να τους τα διδάξουμε.
Πριν προχωρήσουμε, να βγάλουμε από την φαρέτρα των επιχειρημάτων μας και κάτι ακόμη σχετικά με το έμβλημα: για το πως και ποιος έφερε το κουτόχορτο για σήμα, ούτε καν οι ίδιοι οι βάζελοι δεν ξέρουν. Για τούτον τον λόγο στηρίζονται σε... εκδοχές (ξέρετε τώρα: αν δεν το έφερε αυτός το έφερε εκείνος και πάει λέγοντας). Μιλάμε για τέτοια... ιστορική συνέπεια (και συνέχεια) οι αιώνιοι.
Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να ανασύρω το παρακάτω (εκτιμώ, συγκλονιστικό) τεκμήριο (που μπορεί να βρει κανείς οπουδήποτε στο διαδίκτυο):
Νομίζω ότι το κείμενο είναι εξαιρετικά ευανάγνωστο. Το ίδιο και η χρονολογία 1924. 16 Φεβρουαρίου 1924 για την ακρίβεια. Άρα λοιπόν, πέραν των όποιων αντιθέτων περί καταστατικού ισχυρισμούς ακούμε, εδώ μπορούμε να διαβάσουμε κάτι πιο συγκεκριμένο.
Και τελείως διαφορετικό φυσικά...

Επειδή θέλω να είμαι δίκαιος, θα ομολογήσω ότι δεν ξέρω ποιος το έχει βρει αυτό το ντοκουμέντο, μήτε φυσικά μπορώ να αποκλείσω το γεγονός να είναι πλαστό. Εκτιμώ όμως ότι αν βάλουμε το μυαλουδάκι μας να δουλέψει θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε το αν το εν λόγω έγγραφο είναι αυθεντικό ή όχι.
Ας υποθέσουμε ότι ο Παναθηναϊκός υφίσταται όντως από το 1908, ως ισχυρίζεται. Τότε γιατί διάολο γηραιό λένε τον Ηρακλή, ο οποίος ναι μεν είναι του 1908 αλλά ημερολογιακά μεταγενέστερος του βάζελου; Θαύμα-θαύμα (ξανά)...

Άντε και με το καλό καλές εορταστικές εκδηλώσεις και για τα 100+2 χρόνια παιδιά...
Α, και για να μην το ξεχάσουμε, τελικώς το "πρωτάθλημα" του 1911 το είχε πάρει ο ΠΠΟ... Για να μην ξεχνάμε και τους 500 τίτλους κιόλας. Δεκταί ενστάσεις.

Καλή χώνεψη.

2 σχόλια:

pølsemannen είπε...

Κάτω τα χέρια από το σύμβολον (μαζί με την άρπα) της ενδόξου Ιρλανδίας, της σμαραγδένιας νήσου, της πατρίδος του τυρού Κέρυγολδ και του ζύθου Γκίνες.

Κάτω τα χέρια από το υπέροχον πράσινον σμαραγδένιον χρώμα των Ιρλανδικών λιβαδιών!

Eire και πάλι Eire μέχρι θανάτου.

Ευχαρισθώ,

Πάτρικ (Πάντυ) Ο'Μπάμα ξάδελφος του πρόεδρα των ΗΠΑ Μπάρυ Ο'Μπάμα.

Hades είπε...

Κατάλαβα, κατάλαβα... Κάτω τα χέρια από το έμβλημα της ιστορικής Σέλτικ καθώς και της ιστορικής Ομονοίας Κύπρου... :):)