Σήμερα η Ελευθεροτυπία έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση. Απλά, μην βιαστείτε να την δείτε ακόμη. Πατήστε το λινκ αργότερα. θα καταλάβετε γιατί. Είπα ενδιαφέρουσα λοιπόν. Ενδιαφέρουσα, όχι τόσο για το τι λέει (αφού όπως έχω πει, οι δημοσκοπήσεις είναι κατά κύριο λόγο παντελώς άχρηστες κι ανούσιες), αλλά για το πως παρουσιάζεται. Ας δούμε τα πράγματα με την ησυχία μας όμως.
Κατ' αρχήν ας προσέξουμε τίτλο, υπέρτιτλο κλπ (οι αριθμοί δικοί μου):
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΥΞΗΣΕ ΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΗ Ν.Δ., ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ * ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (1)
Μην δείτε παραπέρα για την ώρα. Ας μείνουμε εδώ. Κατ' αρχήν από αυτά τα τρία τμήματα του άρθρου, που ουσιαστικά είναι ο υπέρτιτλος, ο τίτλος καθώς και το πρώτο εισαγωγικό σχόλιο τι συμπεραίνετε; Να σας πω τι συμπεραίνω εγώ.
Από το (1) πηγάζει η αγωνιώδης προσπάθεια του Καραμανλή να αντιστρέψει το κλίμα. Ναι μεν μπαίνει ένα γκολ (η συσπείρωση) όμως πλέον τα πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα αφού "το ΠΑΣΟΚ προηγείται". Μάλιστα είναι τόσο προδιαγεγραμμένα (ή δρομολογημένα, ή στο αυλάκι τους τέλος πάντων, πείτε το όπως γουστάρετε) που πλέον "Αλλάζει και η παράσταση νίκης". Παρένθεση: για περίπτωση που δεν ξέρετε τι σημαίνει παράσταση νίκης, είναι η εξής ερώτηση: "Αν γίνονταν τώρα εκλογές ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα τις κέρδιζε;". Αυτή. τελείως ηλίθια, τελείως άχρηστη: ούτε τι θα ψηφίζατε, ούτε κάτι αντίστοιχο, αλλά απλά "ποιος θα κέρδιζε" γενικώς και αορίστως δηλαδή χαίρετε. Τώρα γιατί η Ελευθεροτυπία επέλεξε να το βάλει στον υπέρτιτλο κιόλας, δεν έχω ιδέα κι ούτε με ενδιαφέρει να μάθω. Αλλά πάμε παρακάτω και μην κολλάμε σε τέτοιες... λεπτομέρειες... Με λίγα λόγια λοιπόν, από το (1) εκτός όλων των άλλων ανακύπτει υποσυνείδητα και το εξής: ότι η μοίρα του Καραμανλή είναι βέβαια πλέον, ό,τι κι αν κάνει. Τα πάντα θα είναι απλώς για την εσωτερική κατανάλωση.
Πάμε τώρα στο (2): Ψίχουλα η απήχηση Καραμανλή. Εδώ κατ' αρχήν υπάρχει μια τεράστια αντίφαση: πως είναι δυνατόν να καταφέρνει να συσπειρώσει αλλά η απήχηση να είναι ψίχουλα; Διότι στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό η συσπείρωση είναι ο συνεκτικός κρίκος που περιορίζει τις διαρροές σε άλλα κόμματα, ήτοι είναι σημαντικότατη. Συνεπώς επειδή αρχίζω να μπερδεύομαι, ο Καραμανλής τα κατάφερε, ή δεν τα κατάφερε; Απάντηση (της Ελευθεροτυπίας): δεν τα κατάφερε, γι'αυτό και τα ψίχουλα. Μμμμμ... ψίχουλα... Δε μου λέτε, όταν ακούτε τη λέξη ψίχουλα που πάει το μυαλό σας; Δηλαδή, δεδομένου ότι η Ελευθεροτυπία είναι αρκετά χρωματισμένη (έως απόλυτα, θα έλεγα) δεν θα μπορούσε να έχει γράψει κάτι άλλο; Πχ "αποτυχία Καραμανλή"; Ή "Δίχως κέρδος η εμφάνιση Καραμανλή"; Φυσικά και δεν θα μπορούσε, διότι μια τέτοια φρασεολογία θα έκανε μπάμ από μακρυά. Ενώ τα ψίχουλα... Μμμμμμμμ... Ψίχουλα δίνουμε στα περιστέρια. Όταν κάποιος δίνει απλά για να δώσει λέμε ότι δίνει ψίχουλα. Και πάει λέγοντας. Είναι λίγο ψυχολογική η λέξη "ψίχουλα". Κτυπάει κάτω από το ορατό πεδίο. Αλλά ας μην σταθούμε ούτ'εδώ. Ας ξαναγυρίσουμε στην "ψίχουλα απήχηση". Τι δείχνει αυτή η έκφραση λοιπόν; Αποτυχία, ως είπαμε και πάνω.
Πάμε τώρα στο (3). Τα πρώτα 2/3 της πρότασης είναι πρακτικά συνδυασμός τίτλου και υπέρτιτλου. Μια, ας πούμε, πρώτη ανάλυση των αρχικών συμπερασμάτων. Όλα τα λεφτά όμως είναι το τελευταίο 1/3 της προτάσεως: "αλλά δεν ανέτρεψε την τάση των τελευταίων εβδομάδων". Μμμμμ... δεν ξέρω αν το πιάνετε: "ου ματαιοπονείς", ως πιθανώς να έλεγε και η ενδέκατη εντολή. Ή αλλιώς, το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον. Καλό, ε; Πάμε παρακάτω τώρα, διότι τα πραγματικά ενδιαφέροντα ξεκινούν τώρα.
Ας κάνουμε μια μικρή επανάληψη των όσων έχουμε πει, όχι για άλλον λόγο, αλλά επειδή επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως. Από την πρώτη μας επαφή με το άρθρο λοιπόν τι συμπεραίνουμε; Μα ότι ο Καραμανλής ουσιαστικά παίζει σε ένα παιχνίδι με γνωστό τέλος: το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει νομοτελειακά, η νουδού πέφτει νομοτελειακά, ό,τι κι αν κάνει (ο Καραμανλής). Η οποιαδήποτε προσπάθεια το πολύ να συσπειρώσει τους οπαδούς του κόμματος και τίποτε άλλο. Τίποτε δεν σταματάει το ΠΑΣΟΚ από τη νίκη.
Λέω κάτι λάθος; Νομίζω πως όχι. Άλλωστε η φρασεολογία τα λέει αυτά, όχι εγώ. Η δημοσκόπηση όμως έχει και συνέχεια! Αυτό έλειπε... Ας την θαυμάσουμε!
Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, υποχωρούν οι θετικές κρίσεις για τον Κ. Καραμανλή και αυξάνονται για τον Γ. Παπανδρέου, ενώ παρατηρείται εντυπωσιακή μείωση της διαφοράς των δυο κομμάτων στην παράσταση νίκης.
Κατ' αρχήν δώστε βάση στην πρώτη πρόταση, σύμφωνα με την οποίαν το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται. Τι σημαίνει εξακολουθεί; Ότι έτσι ήταν ούτως ή άλλως. Για την ακρίβεια, το εξακολουθεί δείχνει κιόλας ότι προηγείται παρά το αρνητικό κλίμα (για το ΠΑΣΟΚ). Διότι που αλλού μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη λέξη "εξακολουθείς"; Θεωρητικά δηλα΄δη θα την βάλεις ή σε έναν βαρετό μαραθώνιο όπου ο πρωτοπόρος είναι μόλις μιάμιση ώρα μπροστά από τον δεύτερο, είτε σε έναν αγώνα φωτιά όπου ο πρώτος παρά τις κακοτυχίες και τις επιθέσεις παραμένει πρώτος. Δεδομένου λοιπόν ότι εδώ παραμένει πρώτο το ΠΑΣΟΚ, τι από τα δύο έχουμε; (ρε τελικά μήπως έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και έχει δίκιο ο Αλογοσκούφης;!)
Δώστε ιδιαίτερη βάση και στην έκφραση ότι παρατηρείται εντυπωσιακή μείωση της διαφοράς στην παράσταση νίκης. Το εντυπωσιακή θα μας απασχολήσει οσονούπω διότι έχει πολύ γέλιο.
Ολα αυτά, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό του «Μέγκα» και είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία αυτή εμφανίζει πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ.
Τα ποσοστά είναι σήμερα: ΠΑΣΟΚ 29,2%, Ν.Δ. 28%, ΣΥΡΙΖΑ 11,9%, ΚΚΕ 7%, ΛΑΟΣ 5,4%. Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων βρίσκεται στο 1,2%, αλλά η μεταβολή που έχει επέλθει είναι σημαντική, καθώς στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας (τέλη Αυγούστου) η διαφορά ήταν 2,2% υπέρ της Ν.Δ.
Τι βλέπουμε εδώ; Μα φυσικά αυτό που λέγαμε στο προηγούμενο κείμενο: ότι δεν αναφέρεται ούτε το δείγμα ούτε η μέθοδος! Είναι σαν αυτό που είχε πει κάποτε ένας φίλος μου, ότι μια κλήση της τροχαίας δεν έχει καμία απολύτως διαφορά από ένα πτυχίο του Χάρβαρντ: και τα δύο είναι από απλό χαρτί το οποίο αναφέρεται μόνο σε'μένα. Και αλήθεια, γιατί εν τέλει δεν αναφέρονται αυτά τα δύο σημαντικότατα στοιχεία; Πολύ μεγάλη απορία το έχω...
Στη σημερινή δημοσκόπηση όλα τα κόμματα εμφανίζονται ανεβασμένα (πλην του ΚΚΕ, που είναι στάσιμο) και το γεγονός αυτό στην περίπτωση της Ν.Δ. αποδίδεται στην τόνωση του κομματικού φρονήματος από την ομιλία Καραμανλή. Τα δείγματα που υπήρχαν πριν από αυτήν την ομιλία ήταν απογοητευτικά για το κυβερνών κόμμα.
Από εδώ τι προκύπτει; Νομίζω ότι κέντρο βάρους πέφτει στην τόνωση του ηθικού των νουδουκρατών, σωστά; Διότι διακρίνω μια ελαφρά γαργάρα στα ακόμη πιο απογοητευτικά δείγματα του ΠΑΣΟΚ που αν μη τι άλλο βαστάνε ήδη 5 χρόνια και μόνο τόνωση στους πασόκους δεν έχουν φέρει. Τουλάχιστον η νουδού έχει την καβάτζα να κοκορεύεται ότι τα δικά της βαστάνε... 5 βδομάδες. Ρε μας δουλέουν εδώ πέρα; Εδώ όλοι μιλάνε για τα ιστορικά limit down του ΠΑΣΟΚ κι εδώ τι διαβάζουμε τελικώς;
(εδώ αν μου επιτρέπετε να φάω μια παράγραφο την οποίαν θα εμφανίσω λίγο αργότερα. Και συνεχίζω...)
Εντυπωσιακή μεταβολή εμφανίζεται στην παράσταση νίκης, καθώς όλο και μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων δείχνει να πιστεύει ότι, αν είχαμε τώρα εκλογές, θα ερχόταν πρώτο το ΠΑΣΟΚ. Τα ποσοστά σήμερα είναι Ν.Δ. 43,3% και ΠΑΣΟΚ 38,4%, ενώ τα αντίστοιχα της προηγούμενης μέτρησης ήταν 66,8% και 12,3%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και του ΣΥΝ «βλέπουν» πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ.
Ας θαυμάσουμε εδώ τον ποιητή, και νομίζω ότι έχουμε φτάσει στον γράντε κλου της σελίδας ολόκληρης. Εξάλου η λέξη "εντυπωσιακή" ξαναναφέρεται! Τι έχουμε λοιπόν; Ο ενθουσιασμός είναι πλέον έκδηλος! Η νίκη είναι κοντά! Όλο και μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων δείχνει να πιστεύει (μμμ... μιας και μιλάμε για Γιωργάκη, ας βάλουμε και ένα "δείχνει" δηλαδή διότι ποτέ δεν ξέρεις...) ότι αν είχαμε τώρα εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα ερχόταν πρώτο κόμμα. Υποθέτω λοιπόν ότι με τα σημερινά "ποσοστά" το ΠΑΣΟΚ θα κέρδιζε τις εκλογές, σωστά; Διότι -επειδή μου αρέσει να δίνω βάση στην λεπτομέρεια- η φρασεολογία δεν είναι όπως η αντίστοιχη πιο πάνω όπου λέει πως το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου! Δηλαδή εδώ έχουμε την -και γαμώ μιλάμε!!!- απίστευτη υπερπαραδοξότητα! Το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου (δηλαδή αν γίνονταν τώρα εκλογές είναι περισσότεροι αυτοί που θα το ψήφιζαν) αλλά κατά έναν εξαιρετικά παράδοξο τρόπο έρχεται πάλι δεύτερο! Αντ' αυτού λοιπόν πετάμε στο προπέτασμα καπνού ότι απλώς έχουν ανέβει τα ποσοστά του στην παράσταση νίκης. Πολύ γουστάρω μιλάμε!!! Και όχι μόνο αυτό! Αλλά ενώ λίγο πιο πάνω ήταν εντυπωσιακή η μείωση της διαφοράς, τώρα είναι εντυπωσιακή η μεταβολή στην παράσταση νίκης διότι μην ξεχνάμε ότι μεταβολή σημαίνει αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης κι εδώ η μεταβολή είναι ότι το ΠΑΣΟΚ από δεύτερο παρέμεινε δεύτερο! Εκτός δηλαδή αν υπήρξε και καμιά δημοσκόπηση που να ήταν δεύτερος ο ΣΥΝ και θάφτηκε! :) Και μάλιστα το ΠΑΣΟΚ (προσέξτε καλά τι θα πω!) δεν περνάει μπροστά παρά απλώς μειώνει και έχοντας μειώσει έρχεται πρώτο μένοντας στην δεύτερη θέση!! Ναι, είναι όντως εντυπωσιακό το κείμενο ολόκληρο!
Μια πάυση σε αυτό το σημείο. Να κάνουμε μια μίνι ανακεφαλαίωση, αφού είδαμε και το... κωμικοτραγικόν της όλης υποθέσεως. Πάμε τώρα στο δούλεμα... Τι λέγαμε στην αρχή; Ότι η πρώτη εικόνα που δημιουργείται σε κάποιον που απλώς θα δει τα έντονα γράμματα και δεν θα διαβάσει το άρθρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει κεφάλι και η κατάσταση δεν αλλάζει, σωστά; Σωστά... Είδαμε και τις ωραιοποιήσεις που ακολούθησαν, προκειμένου να γίνει πιο πειστική η ανάλυση. Πάμε τώρα στον μεγάλο τον γέλωτα, ξεκινώντας κατ' αρχήν με την παράγραφο που έφαγα λίγο πιο πριν...
Ο κ. Καραμανλής διατηρεί την πρωτιά του στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, αλλά χάνει συνεχώς έδαφος. Σήμερα συγκεντρώνει 42,1%, ενώ στην προηγούμενη έρευνα 48%. Αντίθετα, ο κ. Παπανδρέου από το 26,7% έχει φτάσει στο 30,5%.
Πάντως, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (70,2%) θεωρούν ότι η βελτίωση του ΠΑΣΟΚ οφείλεται στην κακή εικόνα και τα λάθη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και μόλις το 9,2% την αποδίδουν στην αποτελεσματική δράση του κόμματος και του προέδρου του. Επίσης, το 61,2% θεωρούν αυτή τη θετική πορεία συγκυριακό φαινόμενο και μόνο το 32,6% τη θεωρούν σταθερή τάση.
Η έρευνα ζήτησε από τους ερωτηθέντες να συγκρίνουν τους κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου και βγήκαν τα εξής αποτελέσματα:
*Για τα προβλήματα της οικονομίας καλύτερος να τα αντιμετωπίσει είναι ο κ. Καραμανλής με 39,1% και ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου με 35,8%.
*Το 42,8% θεωρούν ότι ο κ. Καραμανλής εκφράζει καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας σε διεθνές επίπεδο και το 40,7% πιστεύουν ότι αυτό το κάνει ο κ. Παπανδρέου.
*Ο κ. Παπανδρέου θεωρείται πιο ειλικρινής από το 35,9% έναντι 33,7% του κ. Καραμανλή.
*Το 39,9% θεωρούν πιο αποτελεσματικό τον κ. Καραμανλή έναντι 27,4% του κ. Παπανδρέου.
*Ισοπαλία σημειώνεται στον δείκτη αξιοπιστίας: 37,8% ο κ. Καραμανλής και 37,2% ο κ. Παπανδρέου.
*Ελαφρά υπεροχή του κ. Παπανδρέου (31,3%) έναντι 30,4% του κ. Καραμανλή στην ερώτηση ποιος μπορεί να εκφράσει καλύτερα τα συμφέροντα των ερωτηθέντων.
Η Ντόρα Μπακογιάννη με 63,6%, ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης με 53,9% και ο Πρ. Παυλόπουλος με 49,4% είναι οι τρεις πρώτοι υπουργοί με θετικές κρίσεις για το έργο τους.
Συντριπτική είναι η υπεροχή του Ευάγγ. Βενιζέλου, καθώς το 59% του συνόλου και το 73% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ τον θεωρούν ως το πιο αξιόλογο στέλεχος του κόμματος.
Το 47,5% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Αλογοσκούφης, ενώ το 43,8% το αντίθετο. Υπέρ της παραίτησης Ρουσόπουλου τάσσονται το 58,5% των ερωτηθέντων (το ίδιο πιστεύουν και το 39,3% των ψηφοφόρων της Ν.Δ.).
Το 41,6% θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει ριζικό ανασχηματισμό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και μόνο το 19,4% προκρίνουν τις πρόωρες εκλογές. *
Τι βλέπουμε εδώ λοιπόν; ότι ο Καραμανλής προηγείται σχεδόν παντού. Κι ακόμη κι εκεί που προηγείται έστω και με βραχεία κεφαλή ο Παπανδρέου, έρχεται να τον επισκιάσει ο Βενιζέλος! Να το ξαναπώ πιο αναλυτικά για περίπτωση που δεν το καταλάβατε: ο Καραμανλής θεωρείται πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός και δη, προηγείται με 12 ολόκληρες μονάδες (άλλο αν πιο παλιά ήταν στις 20φεύγα). Οι ψηφοφόροι αναγνωρίζουν ότι το παρόν κλίμα οφείλεται όχι στην αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ αλλά στις μαλακίες της κυβέρνησης. Και σα να μην φτάνουν αυτά, έρχεται το 61% των ερωτηθέντων να ρίξουν και μια ακόμη χλαπάτσα λέγοντας ότι το θεωρούν και συγκυριακό κι από πάνω! Επίσης, ο Καραμανλής θεωρείται (πάντα βάσει της ίδιας δημοσκοπήσεως) να μπορεί να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας στο εξωτερικό καλύτερα από τον Παπανδρέου, να μπορεί να δώσει λύσεις στα οικονομικά προβλήματα καλύτερα από τον Παπανδρέου, να θεωρείται πιο αποτελεσματικός από τον Παπανδρέου και πάει λέγοντας. Ακόμη και το ελαφρύ προβάδισμα του Καραμανλή ως προς την αξιοπιστία (0,6%) από την Ελευθεροτυπία εκλαμβάνεται ως ισοπαλία... Νομίζω ότι μπορώ δικαιωματικά πλέον να υποθέσω ότι αν ο Παπανδρέου τελικώς ισοφαρίσει, τότε η Ελευθεροτυπία θα κάνει λόγο για μεγάλη νίκη! Βάρδα τι έχει να γίνει κι αν περάσει μπροστά κιόλας!
Στο προηγούμενο κείμενό μου είχα κάνει λόγο για τις φωτογραφίες που περνάνε μηνύματα στον κόσμο δίχως πρακτικά να τα παίρνει πρέφα. Τώρα, νομίζω έγινε σαφές ότι μηνύματα περνάνε κι από τους τίτλους, και τα έντονα γράμματα που πάντα είναι πάνω, πάνω φυσικά. Διότι αν κάποιος απλά ξεφυλλίζοντας μια εφημερίδα (επειδή πχ δεν έχει χρόνο) κοιτάξει μόνο αυτά, αυτομάτως του δημιουργείται η άποψη ότι ισχύει η κατάσταση άλφα, ενώ στην πραγματικότητα ισχύει η κατάσταση βήτα. Εν προκειμένω, το όλο κείμενο έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα εισαγωγικά του. Διότι από την συγκεκριμένη δημοσκόπηση το μόνο που προκύπτει είναι ότι το ΠΑΣΟΚ απλά μείωσε τη διαφορά από το συν άπειρο, στο συν άπειρο διά δύο. Είναι όπως το είχε πει κι ο zaphod, ότι στο ΠΑΣΟΚ τελικά μάλλον πανηγυρίζουν πλέον όποτε ο Γιωργάκης δε βάζει αυτογκόλ... Διότι κατά τα λοιπά, άλλη σχέση τίτλων, υπερτίτλων και μαύρων γραμμάτων με το κείμενο δε βλέπω... Θα χαρακτηριστώ κακεντρεχής αν πω ότι το μόνο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι κάπως έτσι καλλιεργούνται αντιλήψεις στους ανασφαλείς και τους αναποφάσιστους;
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Για την ιστορία, επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ποιες δημοσκοπήσεις είχαν βγει αληθινές στις τελευταίες εκλογές, ρίχτε μια ματιά και στην δημοσκόπηση της Καθημερινής της Κυριακής που μας πέρασε εδώ, εδώ κι εδώ.
Κι ό,τι θέλει ας καταλάβει ο καθείς.
Χαίρετε.