Σελίδες

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Για την Ελευθερία Έκφρασης ρε γαμώτο

Αντιγράφω από εδώ αφού πρωτοενημερώθηκα από τους σιχτιριασμένους.
Δεδομένου ότι ήδη ανέλυσα τις θέσεις μου, συντάσσομαι με τη γενική κίνηση.
(update: Δείτε οπωσδήποτε και αυτό περικαλώ. Από τον _st_ το αλλίευσα)

Ανησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2008
Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθoύμε με ανησυχία τη διαρροή στον Τύπο, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση του blog press-gr, σχεδίων της κυβέρνησης για τη νομοθετική ρύθμιση της έκφρασης στο διαδίκτυο. Οι προθέσεις αυτές, αν ισχύουν με τον τρόπο που δημοσιοποιήθηκαν (συμπυκνώνονται σε έναν πρωτόγνωρο για τα διεθνή δεδομένα περιορισμό τής ανώνυμης/ψευδώνυμης έκφρασης μέσω ιστολογίων), πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα κάθε πολίτη, δυνητικού χρήστη του διαδικτύου, παγιωμένα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αναγνωρισμένα από το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και από το διεθνές δίκαιο. Οι διαρροές αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής επισήμως επιβαιωθεί, πλην όμως η μη κατηγορηματική διάψευσή τους από την Κυβέρνηση δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
Ως Έλληνες πολίτες και bloggers, με διαρκή αγωνία για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, στον τόπο μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους ρύθμιση που θα φέρει την Ελλάδα κοντά σε διεθνώς δακτυλοδεικτούμενα μελανά παραδείγματα χωρών που καταπατούν τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών τους, όπως η Κίνα, η Βιρμανία και η Αίγυπτος. Εξάλλου, υπενθυμίζουμε, εξακολουθεί να εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση blogme.gr, η οποία, ως απόπειρα ποινικοποίησης του απλού υπερ-συνδέσμου (link), μας εκθέτει στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα.
Διανύοντας μια εποχή κατά την οποία η ιδιωτικότητα συρρικνώνεται διαρκώς και τα κάθε λογής απόρρητα υποχωρούν σε βάρος των πολιτών, χάριν κρατικών και όχι μόνο σκοπιμοτήτων, και κατά την οποία το άτομο, ως μονάδα, συνθλίβεται από οικονομικά και επικοινωνιακά μεγαθήρια, διατηρούμε την πεποίθηση ότι η διαδικτυακή ανωνυμία ή ψευδωνυμία είναι στοιχειωδώς απαραίτητη εγγύηση για την εξασφάλιση τής ελεύθερης ατομικής έκφρασης, της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης και του υγιούς δημόσιου διαλόγου.
Το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει, υπό δικαστικές εγγυήσεις, την ταυτοποίηση ψευδώνυμων ή ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου στις περιπτώσεις που τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στην ελεύθερη έκφραση και στην ιδιωτικότητα, σταθμιζόμενα με την ανάγκη προστασίας άλλων σοβαρών έννομων αγαθών, κρίνεται ότι πρέπει να υποχωρήσουν. Το καθεστώς αυτό, σε συνδυασμό με την αυτορρύθμιση των ψηφιακών κοινοτήτων, θεωρούμε ότι είναι επαρκές για την προστασία από έκνομες αντικοινωνικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται μέσω του διαδικτύου.
  • Επισημαίνουμε ότι η νομοθέτηση εν θερμώ και καθ' υπερβολή εκθέτει τη νομοθετική διαδικασία για έλλειψη νηφαλιότητας, απροσωποληψίας και ρυθμιστικής συνοχής.
  • Υπενθυμίζουμε ότι η κοινωνία των blogs δεν συνιστά κλειστή κάστα για λίγους, με συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά αποτελεί καθρέφτη όλης της κοινωνίας, ανοιχτό πεδίο έκφρασης για οποιονδήποτε πολίτη.
Συνεπώς,
  • Καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει σαφώς τις προθέσεις της και να διαψεύσει απερίφραστα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.
  • Καλούμε το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών φορέων να λάβουν θέση απέναντι στα σχέδια αυτά και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία στο μέλλον η οποία θα έχει παρόμοια παράλογα χαρακτηριστικά.
  • Επιφυλασσόμαστε για στενή παρακολούθηση του ζητήματος και για ανάπτυξη κάθε μορφής οργανωμένης δράσης (επικοινωνιακής, νομικής, θεσμικής).
Υπογράφουν, σε αλφαβητική σειρά, οι ιδιοκτήτες των blogs,
και η πρωτοβουλία digitalrights.gr για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο
Καλούμε όσους bloggers στηρίζουν το κείμενο αυτό να το αναρτήσουν στα ιστολόγιά τους

Περισσότερες πληροφορίες

  • Για την ομάδα freebloggers: Ζαφείρης Καραμπάσης (chocolatehorizon at yahoo.gr), Θωμάς Τζήρος (tom.tziros at gmail.com)
  • Για την πρωτοβουλία digitalrights.gr: Αστέρης Μασούρας (asterios at gmail.com)
Το digitalrights.gr αποτελεί κόμβο πληροφόρησης για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο. Μεταξύ άλλων, τα αντικείμενα δράσης περιλαμβάνουν ιδιωτικό απόρρητο (privacy), ανοικτά πρότυπα (open standards), πατέντες λογισμικού, πνευματικά δικαιώματα ψηφιακού περιεχομένου, και ελεύθερο λογισμικό.
UPDATE: Εξαιρετικό σχόλιο του Σπίθα εδώ.

6 σχόλια:

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

ευελπίστω αγαπητέ! Κάτι θα κάνουμε στο τέλος...

osela είπε...

το είπα και στον Οίκο νομίζω, το λέω κι εδώ.
είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτική, τόσο με τις κινήσεις αυτές, όσο -κυρίως- για τις προθέσεις της κυβέρνησης. φοβάμαι ότι είναι θέμα χρόνου κια καμία κίνηση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. (όπως άλλωστε δεν ήταν μέχρι τώρα)
καλό βράδυ!

Zaphod είπε...

Για να δούμε.....

Hades είπε...

@_st_
Τι ευελπιστείς βρε Στάθη; Για τον κοινό σκοπό; Δικαιώματά μας είναι, συνταγματικά κιόλας. Αν είναι να ευελπιστούμε ότι δεν θα μας βάλουν σε ένα κουτί μέσα... Δεν ξέρω, εγώ είμαι αισιόδοξος. :)

@osela
Δεν διαφωνώ osela, αλλά αν δεν προσπαθήσουμε δε βγαίνει τίποτε. Τουλάχιστον αν πέσουμε, ας είναι με τοσπαθί στο χέρι.
Το γεγονός ότι η νομοθεσία είναι ήδη επαρκήςκαι για τέτοιες περιπτώσεις είναι σοβαρό επιχείρημα πιστεύω.

@zaphod
Μωρέ ότι θα δούμε είναι βέβαιο. Τι θα δούμε είναι το ζήτημα.
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον πάντως.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

εκεί μα φτάσαν ρε συ ... να ευελπιστούμε μπροστά στο "1984" που έρχεται με 25 χρόνια καθυστέρηση

Hades είπε...

Τη συζητάμε την καθυστέρηση, Στάθη. Το 1984 λέει πολλά πράγματα μέσα, τα οποία έχουν γίνει (ή έστω ξεκινήσει) πριν το έτος 1984,ένα εκ των οποίων η υποβάθμιση της γλώσσας επί παραδείγματι. Στο συγκεκριμένο βιβλίο ξέρεις όμως τι με προβληματίζει; Αν έχουν γίνει ήδη αρκετά που περιγράφει (με ανατριχιαστική ακρίβεια), πόσο πιθανό είναι να γίνουν και τα υπόλοιπα...
Άστα να πάνε...