Σελίδες

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

6-7-2007

Στο φύλλο αυτής της ημερομηνίας είχε δημοσιευθεί στην Ελευθεροτυπία το παρακάτω άρθρο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ακούσει και πάρα πολλά επί τούτου, σχεδόν 2 μήνες μετά.......
Μήπως ήταν θέμα ήσσονος σημασίας;


Εδώ και 10 μήνες ο στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας (αμυντικός και επιθετικός) επαναπαύεται... στην αγκαλιά της Τουρκίας ύστερα από ελληνικό «λάθος», που «τιμωρήθηκε» με την ποινή της επίπληξης (!), ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί το συμβάν αμελητέο και να επιμένει στο Κοινοβούλιο ότι ήταν «άνευ σημασίας».

Στις 26-29 Σεπτεμβρίου 2006, κατά την άσκηση ρεαλιστικής εξομοίωσης «Αλέξανδρος - Σίκινος», κατά την οποία μία φορά τον χρόνο δοκιμάζονται όλα τα εθνικά υπηρεσιακά σχέδια των Ενόπλων Δυνάμεων, από λάθος του ραντάρ του 3ου Κέντρου Ελέγχου Περιοχής στη Ζήρο της Κρήτης διοχετεύτηκαν τα εθνικά σχέδια στο ΝΑΤΟϊκό Κέντρο της Νάπολης μέσω του συστήματος RAP και, φυσικά, αυτομάτως στο ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο CAOC-6 στο Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας!

Τα τρία ΚΕΠ (Κέντρα Ελέγχου Περιοχής), Χορτιάτης, Πάρνηθα και Ζήρος, που είναι εθνικά και παραλλήλως και ΝΑΤΟϊκά, συνδεδεμένα εν παραλλήλω μεταξύ τους, μεταβιβάζουν την εικόνα ραντάρ από όλο το Αιγαίο στο ΑΤΑ Λάρισας και το Στρατηγείο της Λάρισας (CAOC-7), το οποίο με τη σειρά του μεταβιβάζει την εικόνα του Αιγαίου στο στρατηγείο της Νάπολης μέσω του συστήματος RAP που έχει εγκατασταθεί με ΝΑΤΟϊκή συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας, ώστε να ελέγχεται η κίνηση στρατιωτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και να καταγράφονται παραβιάσεις του FIR Αθηνών και του εθνικού εναέριου χώρου. Εξυπακούεται ότι η ίδια ακριβώς εικόνα μεταβιβάζεται και στο Εσκί Σεχίρ.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της εθνικής άσκησης, προκειμένου να αποφευχθεί ακριβώς η διαρροή των εθνικών σχεδίων προς την Τουρκία, πρέπει οι ηλεκτρονικοί δίαυλοι των Κέντρων Ελέγχου Περιοχής (Χορτιάτης - Πάρνηθα - Ζήρος) προς το Εσκί Σεχίρ να παραμένουν κλειστοί κατά τη διάρκεια της εθνικής άσκησης.

Και όμως, κατά την άσκηση στις 26-29 Σεπτεμβρίου 2006, το 3ο ΚΕΠ, της Ζήρου στην Κρήτη, δεν εφάρμοσε τις διαδικασίες προστασίας, με αποτέλεσμα η εικόνα των εθνικών δραστηριοτήτων σε όλο το FIR Αθηνών να μεταβιβάζεται αυτομάτως και στο τουρκικό στρατηγείο στο Εσκί Σεχίρ.

Ετσι, η τουρκική πλευρά είχε την ευκαιρία και την άνεση να καταγράψει: τον αριθμό και τον τύπο των ελληνικών αεροσκαφών, τη μονάδα απογείωσής τους, το δρομολόγιο που ακολούθησαν, το ύψος της πτήσης, τη συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό και τον Στρατό Ξηράς και, ακόμα, τον στόχο προσβολής στην Τουρκία.

Παραλλήλως, η τουρκική πλευρά είχε την ευκαιρία να καταγράψει και τα αεροσκάφη αεράμυνας στους άξονες περιπολίας στο Αιγαίο, που αναχαιτίζουν τα εισερχόμενα τουρκικά αεροσκάφη.

Είναι ευλόγως φανερό ότι η «αμέλεια» στο ραντάρ Κρήτης έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων και την «αξιοποίησή της» από την Τουρκία. Το σοβαρότερο όμως όλων είναι ότι η γείτων γνωρίζει ήδη τη «φιλοσοφία» του στρατηγικού σχεδιασμού της χώρας, αμυντικού και επιθετικού. Με δεδομένο ότι χρειάζεται πολύς χρόνος (ίσως και δεκαετία) για την πλήρη συγκρότηση ενός τέτοιου σχεδιασμού, είναι προφανές μάλλον ότι η χώρα παρουσιάζει το ολιγότερο μια σοβαρότατη υστέρηση στους σχεδιασμούς τους.

Τον Οκτώβριο του 2006, το ΑΤΑ Λάρισας διέταξε την απολογητική αναφορά του διοικητή του 3ου ΚΕΠ, στην Κρήτη. Σύμφωνα με αυτή, «η ευθύνη (σ.σ.: για το γεγονός) αποδίδεται σε μέρος του προσωπικού, το οποίο από αμέλεια δεν εφάρμοσε τις οδηγίες της Διοίκησης... Τέλος, αναφέρονται τα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει η Μονάδα» (σ.σ.: δηλαδή για όλα φταίνε οι σμηνίτες!).

Το ΑΤΑ Λάρισας στο σχετικό έγγραφό του «θεωρεί βάσιμα τα αναφερόμενα του διοικητή του 3ου ΚΕΠ, όμως η ευθύνη του ως διοικητή είναι δεδομένη, όπως δεδομένη είναι η ευθύνη της Μονάδας του, την οποία αποδέχεται...».

Κατόπιν όλων αυτών επεβλήθη η κατωτέρα των ποινών, η ποινή της επίπληξης(!), λες και επρόκειτο για στραβοκουμπωμένο γιακά στολής...

Το εξοργιστικότερο όλων είναι ότι, όταν το θέμα έφτασε εν μέρει στη Βουλή, τον Ιανουάριο του 2007, με σχετική ερώτηση του ΠΑΣΟΚ περί διαρροής «ιχνών» προς τους Τούρκους, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Αμυνας, παραδέχτηκε ότι υπήρξε «μεμονωμένη μετάδοση περιορισμένου αριθμού ιχνών(!) προς τους Τούρκους, η οποία ήταν άνευ σημασίας».

Και ας απολάμβαναν οι Τούρκοι επί τριήμερο να παρελαύνει στις οθόνες τους ο στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας, ο οποίος βεβαίως δεν έχει αντικατασταθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: