Σελίδες

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Μια ψύχραιμη άποψη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Κατ' αρχήν, ας ξεκινήσουμε με το μάστ:

Γραμμένοι9.949.401
Ενσωμάτωση100,00 %
Ψήφισαν65,10 %
Ακυρα/Λευκά2,36 %

Εκτός Βουλής19,03 %

10818,85 %
5216,78 %
4113,18 %
3310,60 %
268,48 %
216,97 %
196,11 %

2,93 %

2,90 %

2,55 %



Συμπέρασμα πρώτον: κατά πως όλα δείχνουν, οι εκλογές για κάποιον εντελώς μυστηριώδη λόγο έγιναν με τους εγγεγραμένους της απογραφής πληθυσμού του 2001.
Θα μου πείτε, τι ρόλο παίζει αυτό;
Απάντηση: τεράστιο, διότι βάσει των απογεγραμμένων κατοίκων προκύπτουν και οι βουλευτικές έδρες σε κάθε περιφέρεια.

Συμπέρασμα δεύτερον: δεν έχετε παράπονο, σε όλα όσα είπαμε για τον μαγικό εκλογικό νόμο Παυλόπουλου/Σκανδαλίδη πέσαμε πανηγυρικά μέσα.

Συμπέρασμα τρίτον: και μάλλον το σημαντικότερο. Ο λαός έδειξε με τις επιλογές του ότι θέλει εθνική συνεννοήση. Κοινώς, καλές οι μαλακίες της νουδού, οι μαλακίες του pasok, οι μαλακίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι μαλακίες του ΚΚΕ, του Καμμένου, του ΛΑΟΣ κλπ, κλπ, αλλά  
καθήστε μαλάκες και βρείτε τα επιτέλους
Αυτό κατ' εμέ ήταν το σημαντικότερο, και όχι το ότι επλήγη ο δικομματισμός, ο οποίος ακόμη κι αν πεθάνει, πάλι αμφιβολίες θα έχω αν όντως πέθανε, πόσο δε μάλλον όταν ακόμη βγάζει 31% αθροιστικά. Θέλω να πω ότι ακόμη είμαστε στη φάση της διαμαρτυρίας. Ναι μεν στις προεκλογικές εκτιμήσεις δεν πέσαμε και πολύ έξω στην τελική, αλλά το ερώτημα είναι αν η ψήφος αυτή μπορεί να παγιωθεί ως ενσυνείδητη κι ουχί διαμαρτυρίας.

Συμπέρασμα τέταρτον: πολύς λόγος γίνεται για την ψήφο διαμαρτυρίας προς στην Χρυσή Αυγή. Παπάρια μάντολες. Η ψήφος που έλαβαν οι φασίστες είναι κυρίως ψήφος επιβραβεύσεως για την "πολύ καλή δουλειά που κάνουν προς ανθρώπους που έχουν προβλήματα" όπως ηλικιωμένους κλπ. Αν δείτε τα ποσοστά που χτύπησαν λίμιτ απ προκύπτουν από τω όντι προβληματικές περιοχές, πχ με υψηλή ανεργία. Έχουμε ξαναπεί λοιπόν πως σε συνθήκες σας αυτές που βιώνουμε που είναι εξαιρετικά βίαιες, η κοινωνία ρέπει πάντοτε προς τα δεξιά: το συντηριτικόν είναι αυτό που θεωρείται πιο ασφαλές, ούτως ειπείν όταν βρέχει μπαίνεις μέσα στο σπίτι. Δε βγαίνει έξω στη βροχή να κοιτάς πάνω. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύθηκε η Χρυσή Αυγή με μεθοδικότατη δουλειά εδώ και χρόνια, με την ανοχή και τρου κράτους και όλων μας (μην κρυβόμαστε) και κυρίως υπό την πλήρη ανυπαρξία των αρχών. Για να το πούμε πιο λιανά, επειδή περνάει στα ψιλά, στην Β' πειραιώς για παράδειγμα όπου η ανεργία είναι σε δυσθεώρητα ύψη, η Χρυσή Αυγή έλαβε την πέμπτη θέση, πάνω ακόμη και από το pasok. Για να συνεννοούμεθα. Αυτό το πράγμα ψήφος διαμαρτυρίας δεν είναι και όποιος θέλει το βλέπει. Όποιος δεν θέλει, πάλι φίλοι είμαστε αλλά μην εκπλαγεί αν ανεβάσει και άλλο τα ποσοστά της. Κοινώς, η πρώτη προειδοποιητική βολή ήταν στις δημοτικές εκλογές, η δεύτερη τώρα, τρίτη καλό είναι να μην υπάρξει. Και επιτέλους ας σταματήσουμε να ασχολούμαστε με την Χρυσή Αυγή διαφημίζοντάς την ανέξοδα και οικειοθελώς, ενώ θα έπρεπε να ασχολούμαστε με το κοινωνικό φαινόμενο που ώθησε κόσμο να ψηφίσει Χρυσή Αυγή θεωρόντας ότι πρόκειται για λύση.

Συμπέρασμα πέμπτον: πάλι με τους ιδίους, οι οποίοι θα φτάσουν σε σημείο να ανεβάζουν τα ποσοστά τους δίχως καν να χρειαστεί να κάνουν το παραμικρό πλέον. Η εργολαβία που έχουν πάρει κάποιοι να τους φιμώνουν ή να ψευδολογούν κλπ, θα κάνει καλή δουλειά. Αφήστε τους να μιλήσουν ρε βλάκες, αφού δεν έχουν τίποτε να πουν. Μην τους θάβετε, θα δημιουργήσει αίσθημα συμπάθειας σε πολύ κόσμο. Ξυπνάτε. Καλή, πχ, η... μαγκιά ότι τάχα μου άδεισαν την αίθουσα οι δημοσιογράφοι στο... εγέρθητο (ουγκ), αλλά εγώ από το βίδεον είδα ότι δεν έφυγε κανείς έξω.





Συμπέρασμα έκτον: ξανά για τους ιδίους και συγγνώμη αλλά εδώ θα βγάλω φτυάρι. Όσοι έχετε καλή μνήμη θα θυμάστε φυσικά ότι ήμουν από τους παγίους ενάντιους της απόψεως ότι ο Καρατζαφέρης είναι ακροδεξιός. Αυτό που σταθερά υποστήριζα ήταν ότι ο άνθρωπος είναι ένας κοινός λαϊκιστής και τίποτε περισσότερο. Μάλιστα, είχα γίνει δέκτης και πολλών... κοσμητικών σχολίων περί της υπερασπίσεως (!) που προσέφερα στον Καρατζαφέρη κλπ. Ο αγών λοιπόν τώρα δικαιώθηκε. Όχι ο δικός μου, αλλά των πολεμίων του... ακροδεξιού Καρατζαφέρη: ο όρος ακροδεξιά μπήκε στο καθημερινό λεξιλόγιο του κόσμου, με την παραπλανητική εικόνα ότι ο ακροδεξιός είναι κάποιος που μιλάει όπως ο Καρατζαφέρης. Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τους πραγματικούς ακροδεξιούς, όπως η Χρυσή Αυγή, πολύς αδαής κόσμος είχε κάτι σαν τον Καρατζαφέρη κατά νου. Το τονίζω διότι έχω βρει κόσμο που ψήφισε κυριολεκτικά για πλάκα Χρυσή Αυγή αφού "έχουν πει ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους νεοναζί". Καλώς να τα λουστούμε όλοι μαζί τώρα, που ακόμη και ο Καρατζαφέρης θα μοιάζει κουμμουνιστής μπροστά τους.

Συμπέρασμα έβδομον: απεδείχθη ότι στον Περισσό βρίσκεται το μυθικό χωριό Βιλαμπάχο όπου τρίβουν ακόμη, ενώ στη Βιλαρίμπα έχουν τελειώσει προ πολλού. Ο λόγος των εξαιρετικά χαμηλών ποσοστών του Κόμματος έχουν να κάνουν με τον λυσσαλέο πόλεμο που δέχθηκε το κόμμα και τον λαό που είναι ακόμη ανώριμος να καταλάβει. Το ενδεχόμενο ότιο το ΚΚΕ μας έχει ζαλίσει τον έρωτα και δεν παλεύεται άλλο, δεν τους περνάει με τίποτε από το μυαλό. Έχω πει και εμμένω στη θέση μου ότι το μεγαλύτερο δεκανίκι του δικοματισμού, ο μεγαλύτερος φταίχτης που οι δύο τους γιγαντώθηκαν, ο μόνος υπαίτιος που δεν υπάρχει Αριστερά στη χώρα, είναι το ίδιο το ΚΚΕ. Είναι το κόμμα που πρέπει να μαυριστεί εξίσου με τους άλλους δύο. Και το γεγονός ότι μετά τα εν λόγω εκλογικά αποτελέσματα υπήρχαν βουλευτές του που βγήκαν και είπαν ότι είναι κερδισμένο δείχνει ότι είναι επιτακτικό να το ξεφορτωθούμε μαζί με τους άλλους δύο.

Συμπέρασμα όγδοον: Αντωνάκη τονε λένε και όλα τα παιδάκια κλαίνε. Ο άνθρωπος που ήταν βέβαιος ότι βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναμία και ήθελε να την διασφαλίσει αλλά τελικά έπιασε σχεδόν το μισό απέχοντας άλλο τόσο! Ντάξει εμείς, το απαγορεύει ο νόμος να μαθαίνουμε δημοσκοπίσεις τις τελευταίες ημέρες. Αυτός δεν τις είχε μάθει; Τελικώς αυτό που έγραφα προεκλογικώς πως είχα μάθει ότι στη νουδού έχει τεθεί θέμα 23%, ήταν αληθές: όντως υπήρχαν μεγαλοστελέχη που είχαν θέσει όριο αποτυχίας στον Σαμαρά, άσχετα αν αυτός κατάφερε με μεγαλειώδη μαεστρία να καταρρίψει κάθε αρνητικό ρεκόρ της ελληνικής παραδοσιακής δεξιάς. Και αν υπάρχει κάτι που τον έσωσε, αυτό είναι οι επιπλέον 50 έδρες του εκλογικού νόμου, ειδάλλως να βλέπατε μουρμούρα που θα έπεφτε ήδη....

Συμπέρασμα ένατον: Το γεγονός ότι ακόμη υπάρχει pasok στον χάρτη μας κάνει να είμαστε απαισιόδοξοι, ειδικότερα όταν έχει τον συγκεκριμένο αρχηγό. Η Φώφη τα είπε όλα: ο Βενιζέλος ανέβασε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το pasok που παρέλαβε. Δεν υπάρχει λόγος να προσθέσοουμε κάτι σε αυτήν την γιγαντιαία πολιτικοφιλοσοφική σκέψη που δείχνει και το διανοητικό μεγαλείο της εκπροσώπου. Επίσης νομίζω ότι το προσωπικό παράπονο της Άννας Διαμαντοπούλου ότι δεν εξελέγη από κακή συγκυρία, ένεκα δηλαδή της Κατερίνας Διαματοπούλου που βρισκόταν στην ίδια περιφέρεια, πρέπει και αυτό να μνημονευθεί. Διέλυσε την Παιδεία με ευκολία που κανείς άλλος δεν είχε επειδείξει στο παρελθόν και δεν επιβραβεύθηκε; Ανήκουστο!



Συμπέρασμα δέκατον: τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν λάβει την ανιούσα (αναφέρομαι και για τώρα που μιλάμε) αλλά δεν είναι και ιδιαίτερα στέρεα. Αν στην Κουμουνδούρου συνεχίσουν τις αυτάρεσκες λεκτικές πίπες, θα καταφέρουν να τα καταβαραθρώσουν από μόνοι τους, πριν ακόμη προλάβουν να γίνουν οι επόμενες εκλογές τον Ιούνιο (αν γίνουν). Επίσης η καταβαράθρωση θα επισπευθεί όταν αρχίσουν να μιλάνε οι Συνιστώσες.

Συμπέρασμα ενδέκατον: τουλάχιστον, το 2008 έπρεπε να καεί η μισή Αθήνα (και όχι μόνο) προκειμένου να δει ο Αλαβάνος τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να καταβαραθρώνονται από το δημοσκοπικό 15% στο δημοσκοπικό 3%. Εν έτει 2012 απαιτήθηκε απλώς ένας Ψαριανός να μπουρδολογεί ακατάσχετα και λίγο (αρκετό) pasok light (κι ενώ προ λίγων μηνών συζητάγαμε για το pasok plus της Διαμάντως). Και δίχως ν'ανοίξει μύτη, το σχεδόν 15% που φερόταν να λαμβάνει η ΔΗΜΑΡ, έγινε 6,κάτι-ψιλά και να πανηγυρίζει που βγήκε κάτω και από τη Χρυσή Αυγή. Πράγματι, τεράστια επιτυχία.

Συμπέρασμα δωδέκατον: οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι κατά την αυτήν σειρά:
α) Χρυσή Αυγή
β) ΣΥΡΙΖΑ
γ) Καμμένος
Θα μου πείτε, γιατί πρώτη η Χρυσή Αυγή; Διότι στις περασμένες εκλογές είχε λάβει μόλις το 0,29% της Επικρατείας. Βάλτε κάτω λοιπόν να δείτε για τι αύξηση μιλάμε. Σε αυτό το σημείο να σας πω το εξής, επειδή ως προανέφερα πολύς κόσμος φέρεται να ψήφισε Χρυσή Αυγή για τον χαβαλέ, με κριτήρια του κώλου. Δυστυχώς όμως ο πολύς κόσμος δεν είναι ο περισσότερος των ψηφοφόρων τους. Αν εγώ έρθω και σας ανοίξω το κεφάλι με δύναμη στα δύο, το γεγονός ότι θα το έχω κάνει καθαρά από περιέργεια δεν συνεπάγεται ότι θα ματώσετε λιγότερο, ή ότι θα πάθετε μικρότερη ζημιά. Να σας υπενθυμίσω δε, ότι και ο Χίτλερ ακόμη ανελίχθη μέσα από δημοκρατικότατες διαδικασίες και εκμεταλλεύθηκε την πλήρη ανυπαρξία των ηγετών και του πολιτικού συστήματος αλλά κυρίως την ανέχεια και την αδιαφορία του λαού, με τα γνωστά αποτελέσματα στο τέλος-τέλος. Διότι όπως έλεγα ανέκαθεν ότι τα ποσοστά της ακροδεξιάς στην Ελλάδα πάντοτε υπήρχαν και πάντοτε ήταν μικρά, δεν σημαίνει ότι μπορείς να ποτίζεις το φιδάκι και να νομίζεις ότι δεν θα μεγαλώσει...

Συμπέρασμα δέκατο τρίτον: ναι, δεν έχω κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί Καμμένος και ΣΥΡΙΖΑ με γνώμονα κάποιο κοινό καλό. Ούτως ή άλλως να συνεργαστεί η Αριστερά σε αυτήν τη χώρα δεν υπάρχει περίπτωση, οπότε μην μείνουμε μόνο στην συνεργασία Pasok-νουδού.

Συμπέρασμα δέκατο τέταρτον: ακούω πολλά να λέγονται περί αποχής. Πολύ μπλεγμένο το θέμα σε αυτές τις εκλογές. Πρώτον, επειδή σε σχέση με τον απογραφικό κατάλογο του 2001 σίγουρα και πολλοί έχουν αποβιώσει και αρκετοί έχουν μεταναστεύσει και δεύτερον διότι όπως παρατηρήθηκε ορθά, η αποχή στην περιφέρεια ήταν αρκετά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στα αστικά κέντρα, ούτως ειπείν η κλασική μαλακία του νεοΈλληνα να διατηρήσει δεσμούς με το χωριό για να ψηφίσει έναν δήμαρχο που δεν θα "εκμεταλλευθεί" ποτέ, αλλά να διαμαρτύρεται για τον δήμαρχο της πόλης του που όμως ποτέ δεν ψήφισε. Με δεδομένο λοιπόν ότι όντως πολύς κόσμος δεν μπόρεσε να μετακινηθεί για οικονομικοπύς λόγους, ακόμη και το υπόλοιπον της αποχής εκτιμώ ότι είναι μικρότερο από το παρουσιασθέν, όχι όμως αμελητέο. Αποχή δεν έπρεπε να υτπάρχει καθόλου, ξεκάθαρα πράγματα.

Συμπέρασμα δέκατο πέμτον: ακούω να λένε πολλοί αβιάστα για νέα εκλογική αναμέτρηση τον Ιούνιο και αναρωτιέμαι από που πηγάζει αυτή η βεβαιότητα. Αυτό που βλέπω εγώ είναι πως εκλογές θα γίνουν μόνο αν έχουν φτάσει σε τέλμα όλες οι υπόλοιπες λύσεις (πάσης λογής και φύσεως, μεταξύ των οποίων και η σημερινή πρόταση οικουμενικής κυβερνήσεως). Θα διερωτάστε γιατί... Είναι απλούστατο. Στις επόμενες εκλογές τόσο η νουδού όσο και το pasok θα δουν τα ποσοστά τους να καταβαραθρώνονται ακόμη περισσότερο. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βγει πρώτο κόμμα, γι'αυτό και η πρεμούρα να αλλάξει το καταστατικό του και να γίνει ενιαίο κόμμα (θυμάστε που τα λέγαμε από το 2009 έτσι;). Επίσης σχεδόν οριστική είναι η συνεργασία Δράσης-ΔΗΣΥ και πιθανώς Δημιουργίας Ξανά που πρακτικά είναι οι ίδιες... τρεις όψεις του ιδίου νομίσματος (αν και τη ΔΗΞΑ έχει φανεί ότι δεν την πολυγουστάρουν οι άλλοι δύο, τη γουστάρει όμως ο Σαμαράς). Και επειδή είναι γλυκιά η εκλογή με όλα όσα αυτή συνεπάγεται, δεν θεωρώ ότι θα φερθούν αυτοκαταστροφικά να κατέβουν αυτόνομα. Επίσης, θα παρατηρήσατε ότι δεν αναφέρω πουθενά το ΛΑΟΣ. Θεωρώ ότι θα κατέβει μόνο του και θα μπει κιόλας. Και φυσικά, κάποια αντίστοιχη συνεργασία ίσως να έχουμε και στην Αριστερά (μετά τη συνεργασία των δύο μουλού μην αποκλείετε τίποτε!) αλλά και προς το αριστεροκεντρικότερον (πχ με Οικολόγους και ΚΟΙΣΥ). Όλοι αυτοί λοιπόν  θα κόψουν και ποσοστά και έδρες, συνεπώς καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει. Θα το δεχθούν αυτό ο Αντώνης_ και ο μπουλούκος; Σε καμία περίπτωση, διότι θα τους φάνε ζωντανούς και άψητους. Άρα πως θα γίνουν οι νέες εκλογές ρε μόρτες; Τώρα που τους έχουν ανοίξει τα μάτια οι εκλογές της 6ης Μαϊου; Και με έναν ΣΥΡΙΖΑ που επιβάλλεται να φθαρεί σε ποσοστά;



Στο διαταύτα: έγραψα προεκλογικώς ότι ουδένα κόμμα έχει σοβαρή θέση για την λύση στο οικονομικό χάος της χώρας. Εννοείται ότι εμμένω στη θέση μου ότι το συστημικό πρόβλημα του ευρώ δεν έχει τέτοιου είδους λύση, πόσω δε μάλλον τώρα που πλησιάζει και η αποκάλυψη ότι όντως δεν έχει κανείς θέση επί τούτου, εξου και το μαλακισμένο δίπολο μνημονίου-αντιμνημονίου ως τάχα μου λύση που εξακολουθεί να πλασάρεται.
Τα παπαγαλάκια και οι παντελώς ανίκανοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά (και που ήδη έχει αρχίσει): θα μας τρομοκρατήσουν όσο δεν πάει προκειμένου να μας μεταπείσουν και να επιστρέψουμε στο μαντρί. Ήδη στο πλαίσιο της τρομοκρατίας, η πρώτη δόση του psi ήρθε κατά ένα δις ευρώ λειψή. Αυτό που δε λέει κανείς είναι ότι πάει απευθείας πίσω στους δανειστές ως αποπληρωμή. Ήτοι ο εκβιασμός είναι ότι αν δεν ψηφίσουμε υπέρ του μνημονίου (ούτως ειπείν του μνημοσύνου) θα μας διώξουν από το ευρώ, που φυσικά ξέρουμε ότι δεν μπορεί να γίνει θεσμικά, με αποτέλεσμα να ακυρώσουν από μόνοι τους το psi που σε πρώτη φάση θα τους σώσει τον κώλο ενώ θα τους κάνει μακροπρόθεσμα και ζάπλουτους και επιπρόσθετα θα χάσουν και τα λεφτά τους. Κοινώς αν δεν ψηφίσουμε υπέρ της διάσωσης των οικονομιών τους, θα τις διαλύσουν -τις οικονομίες τους- με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο. Και όλη αυτή η χαζομάρα έχει γίνει πιστευτή μόνο και μόνο επειδή εξακολουθούν να μας την πλασάρουν σχεδόν πιστευτά τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, τα οποία προφανώς κάτι έχουν να κερδίσουν (ξέρω, ξέρω, την σωτηρία της χώρας θα μου πείτε).

Η ουσία είναι ότι ακόμη παίζονται απίστευτα παιχνίδι και θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Θα φάμε πολύ χειρότερους εκβιασμούς από αυτούς που φάγαμες προ εκλογών 6ης Μαϊου, ιδίως αν πάμε για νέες εκλογές. Το "ιδανικό" για τους μνημονιακούς και τους Ευρωπαίους θα είναι να προκύψει κυβέρνηση που να συνεχίσει την προδοτική πολιτική του ξεπουλήματος και της εξαθλίωσης. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως το βρέφος της Ρόζμαρι που θα προκύψει δεν θα έχει την παραμικρή πολιτική νομιμοποίηση, μιας και η ουσία των εκλογών ήταν σαφής: ότι η πλειοψηφία του κόσμου ψήφισε κατά του μνημονίου και είναι βέβαιο ότι αν δεν ήταν τόσο μεγάλη η αποχή (ένεκα μετακινήσεων) η γιούχα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Τω όντι λοιπόν εισήλθαμε σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας ένεκα της πολιτικής έλλειψης βούλησης αλλά και της απολύτου ανικανότητας που εξακολουθεί να παρατηρείται και που θα καταπιεί πολλές κυβερνήσεις και μάλλον ακόμη περισσότερους πολιτικούς.
Ταύτα για την ώρα. Οι εκλογές είχαν και πολλά θετικά στοιχεία, αλλά έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε. Και πολύ δρόμο.

Το νου σας.

ΥΓ. Φακ... ξέχασα την Δράση... Η στυγερή συνωμοσία έπιασε τόπο και ο πολιτικός νεανίας Μάνος έμεινε αδίκως εκτός Βουλής. Ωίμέ, κλαψ, λυγμ...

15 σχόλια:

Μαρία Νικολάου είπε...

Λοιπόν...σε διαβάζω καιρό. Τις περισσότερες φορές λέω τι λέει αυτός ο μ...ς, με το συμπάθιο. Αλλά συνεχίζω να σε διαβάζω γιατί μου αρέσει ο τρόπος που γράφεις (Ελληνίδα μαζόχα, τι να πεις...).
Σήμερα λέω να σου πω ότι συμφωνώ με κάθε σου λέξη.
Αυτά.
Καληνύχτα.

Κώστας είπε...

Άδη, να προσθέσω ένα ακόμη συμπέρασμα αν μου επιτρέπεις. Το άκουσα από κάποιον συνταγματολόγο στην ΝΕΤ και συμφώνησα.
Το 81% των Ελλήνων δεν ψήφισε το 1ο κόμμα (ΝΔ)
Το 84% των Ελλήνων δεν ψήφισε το 2ο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)
Το 87% των Ελλήνων δεν ψήφισε το 3ο κόμμα.

Με λίγα λόγια το εκλογικό σύστημα επιτρέπει σε κομματικούς σχηματισμούς τους οποίους απορρίπτει το συντριπτικό ποσοστό των Ελλήνων (πάνω από το 80%) να κυβερνήσουν την χώρα....

Καλό βράδυ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άμα σε βρίσω, θα έχω δίκιο, να ξέρεις. Τέλος πάντων, επειδή είσαι φίλος...

α) η Χρυσή Αυγή στηρίχτηκε από άτομα που αγκάλιαζαν ούτως ή άλλως ακροδεξιές αντιλήψεις, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και πιεζόμενα πολύ από την ένδεια κυρίως μικροαστοί μεσήλικες και νέοι διαστρωματικά. Το ποσοστό όμως θα πέσει. Πολλοί φοβήθηκαν από την άνοδό της. Σε αυτό που βάζεις για τον Καρατζαφύρερ δεν έχεις απόλυτο άδικο, αν και είναι και τα δύο μορφώματα ακροδεξιά με βασικές διαφορές μεταξύ τους, όπως κομμουνιστικά κόμματα είναι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ και όλα αριστερά με το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους. Σχηματικά θα πρέπει να δεχτούμε τέτοιες λογικές.

β)η αντιμνημονιακή ψήφος δεν είναι μόνο διαμαρτυρία. Σε μία προεκλογική περίοδο δεν υπάρχει διαμαρτυρία,ειδικά αυτήν που έγιναν τόσοι διάλογοι στη τηλεόραση, διαδίκτυο κλπ.

γ) για την αποχή έχω μιλήσει αναλυτικότερα σε δική μου ανάρτηση. Δεν είναι τόσο απλό φαινόμενο με νεκρούς, μετανάστες, αδυναμία μετακίνησης κλπ να τη δούμε ως αδιαφορία. Αυτή η πίπα είναι αστικοδημοκρατική και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε γιατί όσο μεγαλώνει με τέτοια δικαιολογία τόσο επηρεάζει κόσμο και ακολουθεί το "παράδειγμα"/τάση των απεσχόντων.

Hades είπε...

@Μαρία
Καλά...τόσο μαζόχα όμως; Πρέπει να το κοιτάξεις! Απαπαπαπα!!! :):)
Σας μερσώ διά το σχόλιον και καλωσήλθατε. Και επίσης καλά κουράγια εδώ μέσα.

@Κώστα
Ωραία και ενδιαφέρουσα προσέγγιση που δεν είχα δει με αυτό το μάτι. Η αλήθεια είναι ότι η Δημοκρατία όμως έχει και κραχτά μειονεκτήματα. Δεν είμαι σίγουρος αν μπορώ να σου αντιπροτείνω κάποια εναλλακτική στο συγκεκριμένο.

@Δείμο
Μμμμ... δεν θα απορρίπτω αυτά που λες αλλά για να σου φέρω ένα πολύ απλό παράδειγμα, και ο χριστιανισμός διαμέσου των αμαθών και των αγράμματων και των χαμηλού επιπέδου γιγαντώθηκε (τα λέει ο Κέλσος για τον οποίον επιστρατεύτηκε ο Ωριγένης που ήταν δυνατό όπλο των τότε χριστιανών), γι'αυτό και έβαλε νωρίς νωρίς φιλοσοφίες τύπου "μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι" ή "πίστευε και μη ερεύνα" κλπ, κλπ. Το αποτέλεσμα; 2000 χρόνια μετά ακόμη παλεύουμε να κάνουμε διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. Θέλω να πω ότι και οι χαμηλού επιπέδπου την ίδια ισχύ ψήφου με 'σένα και'μένα έχουν. Ως προς τις πολιτικές καταβολές τους, δεν θα συμφωνησω και πολύ. Κάποιοι, ναι, μπορεί όντως να έχουν ακροδεξιές καταβολές. Όχι όλοι που τους ψήφισαν όμως. Αν ήταν έτσι, τότε θα είχαμε εντονότερη παρουσία ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Κι όσον αφορά το ποσοστό της, μακάρι να πέσω έξω και να γίνω εντελώς ρόμπα. Ολόψυχα το εύχομαι.

Περί αντιμνημονιακής ψήφου, δεκτή η ένσταση και δεν το εννοούσα εντελώς έτσι όπως μάλλον φάνηκε. Ως ευρύτερη φιλοσοφία του ψηφοφόρου το έθεσα. Ότι δηλαδή δεν είμαι εντελώς βέβαιος κατά πόσον δεν θα επιστρέψουν στους 2 όταν (αν ποτέ...) τα πράγματα ομαλοποιηθούν, ακόμη και με δραχμή.

Η αποχή όντως είναι μεγάλη συζήτηση και βασικά δεν την ανέφερα ως δικαιολογία για το ο,τιδήποτε.

pølsemannen είπε...

Αναφορικά με τη ΧΑ, θεωρώ ότι το ποσοστό της είναι άθροισμα του τύπου των ανθρώπων που αναφέρεις τόσο εσύ, όσο και ο Δείμος. Επίσης κάποιοι το έριξαν απερίσκεπτα και από τσαντίλα, οπότε αναμένω να πέσει κατά τι το ποσοστό της τις 17-6-12.

Και μην λησμονείτε: Δαγκωτό και με λύσσα, Τζακ Σπάροου τις 17-6-12!

Panos Konstantinidis είπε...

Το θέμα του μνημονίου είναι πιο πολύπλοκο από όσο νομίζεις. Ως κράτος έχουμε δεσμευτεί να το εφαρμόσουμε,μπορούμε να κάνουμε αλλιώς; Είναι σαν να υπογράφω εγώ συμβόλαιο και μετά να σου λέω "έχασα τη δουλειά μου, πλέον με συντηρεί ο αδελφός μου, δεν μπορώ να σε πληρώνω άλλο, άρα άκυρο". Όποια αντιμνημονιακή κυβέρνηση βγει θα έχει προβλήματα αν δεν έχει σαφείς αντιμνημονιακές προτάσεις (και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει, φτάνει μόνο να παρακολουθήσεις συνεντεύξεις των βουλευτών/μελών του να δεις πως απαντούν και υπεκφεύγουν).

Hades είπε...

@polse
Μακάρι να πέφτω εντελώς έξω, όχι απλώς κατά το ήμισυ. Πάντως για την ώρα, ολόκληρο το σύστημα πασχίζει να τους ανεβάσει, και αναφέρομαι και στο πολιτικό και στο μιντιακό.

@Πανο
Δεν είναι έτσι Πάνο. Αυτό που λες αναφέρεται σε συναλλαγές προσωπικού επιπέδου. Πάω πχ εγώ και παίρνω δάνειο κ.ο.κ. Όπου ακόμη κι έτσι, πάλι δεν ισχύει: έχω προσβάλλει όρους στο παρελθόν και το ξέρω. Όταν όμως μιλάμε για κράτη, για διεθνές δίκαιο κλπ, είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Το χειρότερο πρόβλημα που έχουμε αυτήν την στιγμή ως προς το μνημόνιο είναι ότι πάρα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους έχει γίνει διακρατικό. Αν λοιπόν δεν πληρώσεις, αυτομάτως βγαίνεις εκτός διεθνούς κοινότητας σε όλα τα επίπεδα (άρα και το πολιτικό). Τι θα δεις μετά από κάτι τέτοιο; Να αναγνωρίζονται τα Σκόπια ως Μακεδονία, να αποκτά κυριαρχικά δικαιώματα η Τουρκία στο Αιγαίο, να αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος ως επίσημη κρατική οντότητα κλπ. Οι σφαλιάρες δεν θα έχουν τελειωμό. Οπότε το δίλημμα είναι εντελώς διαφορετικό εν προκειμένω. Κατά τα λοιπά με το Μνημόνιο μπορείς να κάνεις κυριολεκτικά σχεδόν ό,τι γουστάρεις από την στιγμή που είναι επαχθές. Ο ξεφτιλισμένος δωσίλογος ο Παπανδρέου μας έδεσε χειροπόδαρα από όλες τις πάντες.

Panos Konstantinidis είπε...

Με μπέρδεψες. Συμφωνείς δηλαδή ότι πρέπει να πληρωθεί το μνημόνιο; Διότι νόμιζα ότι διαφωνείς σύμφωνα με αυτό

Το "ιδανικό" για τους μνημονιακούς και τους Ευρωπαίους θα είναι να προκύψει κυβέρνηση που να συνεχίσει την προδοτική πολιτική του ξεπουλήματος και της εξαθλίωσης.

Και κάτι άλλο ακόμα για το μνημόνιο. Το μνημόνιο είναι το σύμπτωμα της κρίσης, όχι η αιτία της.

Hades είπε...

Θα ξεκινήσω από το τελευταίο: μέγιστο λάθος. Το μνημόνιο είναι μια άλλου είδους κρίση, εν πολλοίς άσχετη με την αρχική.

Φυσικά και διαφωνώ με χέρια και με πόδια από το μνημόνιο, το έχω ξεκαθαρίσει. Αυτό που έγραψα όμως είναι ότι δεν το βλέπω να φεύγει παρά μόνο να αλλάξει, όπου και αυτό ακόμη είναι τω όντι δύσκολο. Η λύση που ακολουθώ είναι αυτή της πλήρους κατάρρευσης του ευρωπαϊκού νομίσματος που διαβλέπω ότι ήδη έχει ξεκινήσει να λαμβάνει χώρα και φαίνεται και από τις δηλώσεις των οίκων αξιολόγησης ότι άπαξ και διώξουν χώρα από το ευρώ θα υποβαθμίσουν τους πάντες και τα πάντα καθώς και από τις τελευταίες του Γιούνκερ ότι ούτε καν το συζητάνε να μας δουν εκτός ευρώ.

Panos Konstantinidis είπε...

Για να καταλάβω, διαχωρίζεις το μνημόνιο από την κρίση και λες ότι και τα δύο είναι κρίσεις; Έχουμε δηλάδή δύο κρίσεις; Μία του μνημονίου και μία της οικονομίας;

Αν ναι, πιστεύεις ότι αν δεν είχαμε την πρώτη κρίση θα είχαμε την κρίση τιου μνημονίου;

Hades είπε...

Εν τάχει: την κρίση θα μπορούσαμε να την είχαμε αποφύγει από την στιγμή που απεδείχθη ότι ήταν στημένη δουλειά. θα μπορούσαμε να συνεχίζουμε να δανειζόμαστε διότι απλούστατα το ίδιο γινόταν με ολόκληρη την ευρωζώνη που είναι βουτηγμένη στα σκατά. Υποθέτω ότι τα έχεις διαβάσει όλα, ότι πχ ούτε η Γερμανία δεν τηρούσε το σύμφωνο σταθερότητας κλπ, κλπ. Αυτή είναι λοιπόν η μία κρίση που υπήρχε και στην Ελλάδα και παντού.

Μετά τις μαεστρικές ενέργειες των Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου που αυτοξεβρακωθήκαμε σε κοινή θέα, ήρθε το μνημόνιο κατόπιν προσυνεννοήσεως, ως και αυτό απεδείχθη.
Το μνημόνιο λοιπόν έφερε απείρως μεγαλύτερη ύφεση και διόγκωσε όλα τα προβλήματα σε μέγιστο βαθμό. Αυτό είναι μια δεύτερη κρίση που προέκυψε μεν από την πρώτη, θα μπορούσε όμως να είχε αποφευχθεί πλήρως.

Πρακτικά αν υπήρχε πολιτική βούληση θα μπορούσε να είχε καταπολεμηθεί και η πρώτη κρίση δίχως καν να έχουμε μπει στο μνημόνιο, αλλά πολιτική βούληση υπήρχε αλλά για κάτι εντελώς διαφορετικό.

Panos Konstantinidis είπε...

Έχεις δίκαιο στο ότι όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες είναι λίγο πολύ βουτηγμένες στα σκατά. Όμως το αν μία χώρα βρίσκεται σε κρίση εξαρτάται από το ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ. Άλλο δηλαδή να χωστάς 200 και να βγάζεις 300 και άλλο να χρωστάς 10 και να βγάζεις 8. Σε κάποια στιγμή δε θα μπορούσαμε να δανειζόμασταν άλλο, όχι διότι δεν υπάρχει χρήμα στην ΕΕ αλλά διότι δε θα μπορούσαμε να το ξεπληρώσουμε.

Το μυστικό για να καταλάβεις γιατί η Ελλάδα έχει μνημόνιο (και όχι ας πούμε η Ιταλία, τουλάχιστον όχι ακόμα) βρίσκεται στα λόγια του Φούτερ Μπος (υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας)

«Η Ελλάδα δεν είναι υπόλογη επειδή δεν μπόρεσε να χαλιναγωγήσει το έλλειμμά της. Κατηγορείται κυρίως για κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση εξαπάτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπολοίπων κρατών-μελών».

Αν θέλεις να δεις πως φτάσαμε στην κρίση υπάρχει ένα πολύ ωραίο βιβλίο του Καζάκου: "Από τον ατελή εκσυγχρονισμό στην κρίση: Μεταρρυθμίσεις, χρέη και αδράνειες στην Ελλάδα (1993-2010)" που κάνει αυτό ακριβώς· αναλύει τις αδράνειες, τις παραλείψεις και τις κουτοπονηριές που μας φέρανε σε αυτό το χάλι.

Υγ. Σήμερα διάβασα ότι η κυβέρνηση αναστέλλει κρατικές δαπάνες για να μπορέσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Ο Στρατούλης (ΣΥΡΙΖΑ) έλεγε στο ραδιόφωνο ότι το μόνο που κάνουμε με τα λεφτά του μνημονίου είναι να πληρώνουμε τοκοχρεολύσια. Ε ρε γέλια.

Hades είπε...

Πάνο, το μυστικό γιατί εμείς έχουμε μνημόνιο δεν κρύβεται στα λόγια του Ολλανδού ΥΠΟΙΚ αλλά:
πρώτον στις αποκαλύψεις του Στρος Καν ότι η έλευση του ΔΝΤ είχε προσυμφωνηθεί, πριν ακόμη κι από τις εκλογές του 09.
Δεύτερον, από τις αποκαλύψεις αμερικανών συνεργατών του ΓΑΠ ότι σε άσχετο χρόνο είχε μελετηθεί ακόμη και το σενάριο εξόδου από ολόκληρη την ΕΕ.
Τρίτον, από την ατάκα της Μέρκελ ότι το μνημόνιο ήταν επίτηδες πολύ σκληρό για να μάθουν οι πολιτικοί μας.

Η όλη δουλειά μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Κι όσον αφορά τα νούμερα, και έτσι όπως το θέτεις πάλι λάθος είναι διότι ούτε σε αυτήν την περίπτωσαη ήμασταν στην χειρότερη μοίρα.
Παρεμπιπτόντως ο Στρατούλης έχει πιαστεί κατ' επανάληψη να λέει μαλακίες. Είναι γνωστό ότι ακόμη έχουμε έλλειμα. Τι μας λέει, κάτι νέο; Δηλαδή εδώ και 2 χρόνια που έχει κάνει εσωτερική παύση πληρωμών το Δημόσιο (πχ σε επιστροφές ΦΠΑ) τι είναι; Αντίστοιχο με αυτό που ανακάλυψε τώρα ο Στρατούλης δεν είναι;

Panos Konstantinidis είπε...

Το αν είχε προσυμφωνηθεί η έλευση του ΔΝΤ δεν το γνωρίζω, αλλά δε μου κάνει καμία απολύτως εντύπωση αφού τα προβλήματα ήταν γνωστά ακόμα και προ-2004. Το ότι θα ερχόταν κρίση διαφαινόταν πιο καθαρά και από κρύσταλλο.

Η όλη δουλειά μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Ναι, θα μπορούσε να αποφευχθεί αν σταματούσαμε τις λαμογιές εδώ και 2 δεκαετίες, αν είμασταν αδέκαστοι και στέλναμε όλους του κλέφτες και τους απατεώνες φυλακή. Αλλά φευ, αυτό θα σήμαινει ότι το 90% των νεοελλήνων θα έπρεπε να είναι τώρα στην ψειρού.

Το μνημόνιο μπορεί και να ήτανε επίτηδες σκληρό, όχι για να μάθουν μόνο οι πολιτικοί μας, αλλά για να μάθουμνε πάνω από όλα εμείς, για να δούμε ότι δεν υπάρχιε μεθύσι χωρίς hangover.

Υγ. Ο Στρατούλης είναι γνωστός φλήναφος και μπουρδολόγος, απλώς αναφέρθηκε επειδή βρίσκω δημαγωγική τη γνώμη ότι με το μνημόνιο πληρώνονται μόνο κεφάλαιο και τοκοχρεωλύσια και όχι ο,τιδήποτε άλλο.

Hades είπε...

Πάνο, δεν διαφωνώ στα περί λαμογιάς κλπ, ούτε έπεσα από τα σύννεφα για την κρίση που έβλεπα να ερχόταν και το έγραφα πολύ πριν από τις εκλογές του 09. Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι δεν μπρούσε να υπάρχει άλλη λύση.

Αν σε πονάει το πόδι, προφανώς αν στο κόψω θα πάψει να σε πονάει. Είναι και αυτό μια λύση, μόνο που είναι λύση για πρόβλημα γάγγραινας.