Σελίδες

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Απλά καθημερινά οικονομικά και όχι μόνο... (αισθησιακόν)

Εσύ: έχεις όνειρα, θες να φτιάξεις οικογένεια και να πάρεις ένα σπίτι.
Η τράπεζα: θέλει να επεκταθεί και να βγάλει λεφτά.

Εσύ: δανείζεσαι με επιτόκιο-ευκαιρία 5% για περίπου τη μισή σου ζωή για να πάρεις ένα σπίτι που ένεκα της.... ελεύθερης αγοράς είναι κατά πολύ υπερτιμημένο.
Η τράπεζα: αν δανειστεί με το ληστρικό επιτόκιο (spreads) 5% είναι αδύνατον να επιβιώσει, το δε κράτος θα καταρρεύσει εάν αυτό συνεχιστεί κι όλα αυτά για να παρουσιάζει το τίποτε ως κάτι το υπερτιμημένο.

Εσύ: ζορίζεσαι και κάνεις τα κουμάντα σου προκειμένου να πληρώνεις τη δόση. Ζορίζεσαι όσο πάει...
Η τράπεζα: σε ζορίζει προκειμένου να πληρώνει τις επενδύσεις της. Σε ζορίζει όσο πάει...

Εσύ: έγινε το κραχ, το μπαμ, αδυνατείς να πληρώσεις τη δόση. Νοιώθεις το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια σου. Κανείς δεν ενδιαφέρεται αν θα καταρρεύσεις. Το σπίτι σου κινδυνεύει.
Η τράπεζα: έγινε το κραχ, το μπαμ, οι επενδύσεις της απεδείχθησαν φούσκες, προκειμένου να μην καταρρεύσει η τράπεζα, το σπίτι σου κινδυνεύει.

Εσύ: παρόλο που ήσουν προσεκτικός τύπος και είχες μερικά απλά, βασικά όνειρα, σου μειώνεται ο μισθός, σου αλλάζει η ασφάλιση, σου έρχεται αβεβαιότητα, χειροτερεύει το επίπεδο ζωής σου.
Η τράπεζα: επειδή ήταν αδηφάγος και αχόρταγη κι έπεσε έξω όπως νομοτελειακά συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, έπεσε έξω, ως εκ τούτου σου μειώνουν τον μισθό, σου αλλάζει η ασφάλιση, έρχεται αβεβαιότητα, χειροτερεύει το επίπεδο ζωής σου.

Εσύ: το σπίτι σου αλλάζει κυριότητα, πλέον ανήκει σε τράπεζα. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την καταστροφή σου.
Η τράπεζα: κρατικοποιείται για να γλιτώσει την καταστροφή. Το λογαριασμό τον πληρώνεις εσύ.

Σε γενικές γραμμές αυτή είναι οι απλές οικονομικές αρχές της καθημερινότητας όλων μας (ακόμη και της δικής μου που δεν έχω δικό μου σπίτι) και παρακαλώ μην στηρίζεστε στο παράδειγμα του σπιτιού. Όπου σπίτι, μπορούμε να φέρουμε κάποιο άλλο παράδειγμα. Τώρα βέβαια θα μου πείτε που κολλάει αυτό σε σχέση με αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω; Θα φανεί στην συνέχεια.

Πάμε για κούρεμα λοιπόν. Και δε νομίζω να είναι κούρεμα στυλίστικο, με λακ και ζελέδες και δωρεάν μανικιούρ. Μάλλον κούρεμα φανταρίστικο με την ψιλή θα είναι και δη, από κουρέα που είναι τόσο ζαμανφουτίστας που μπορεί να σου κόψει και κανά κομματάκι κρέας κιόλας.

Το ερώτημα είναι: κούρεμα 21%, κούρεμα έως 50% ή κούρεμα πάνω από 50%;
Λάθος. Το ερώτημα...
Ποιο ερώτημα;
Είναι δεκάδες τα ερωτήματα. Και το χειρότερο είναι ότι καθημερινά ανακύπτουν κι από αρκετά νέα, μαζί με τα ακόμη περισσότερα μπαγιάτικα.

Ε, λοιπόν θα σας πω τη συνέχεια και μακάρι να βγω ψεύτης αλλά έτσι τα βλέπω τα πράγματα.
Κατ' αρχήν αν έχετε διαπιστώσει η ύστατη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα είναι μέχρι την πτώση του pasok, του κόμματος των δωσίλογων, η οποία πλέον εκτιμώ ότι αναμένεται πολύ σύντομα, μέχρι την πτώση του λοιπόν, να έχουν περάσει όλα τα μέτρα που πρέπει.
Από ποιον πρέπει; Για ποιον πρέπει; Θα φανεί τα επόμενα χρόνια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στην πλάτη της χώρας και του κόσμου έχουν παιχτεί τα χειρότερα παιχνίδια όλων των εποχών. Κάπου διάβαζα ένα σχόλιο πρόσφατα ότι στο μέλλον θα βλέπουμε made in Greece όπως σήμερα made in China. Αυτό ίσως να μην απέχει και πάρα πολύ από την πραγματικότητα.

Σας τα έγραφα εδώ κι ενάμιση χρόνο που πάνε τα πράγματα και ποιες οι συμφωνίες αλλά εσείς δεν διαβάζατε προσεκτικά...
Και πλέον γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι η αρχική συμφωνία ότι δηλαδή πρέπει να πέσει το βιωτικό επίπεδο (ως προέβλεπε το αρχικό μνημόνιο) προκειμένου μετά να πέσουν οι τιμές είναι κάτι ανέφικτο. Γιατί;
Διότι ρε ζαρτούλη ένα αμάξι που έξω κάνει 14 χιλιάρικα είναι αδύνατο στην Ελλάδα να πωληθεί 6 χιλιάρικα. Εδώ άντε στην καλύτερη περίπτωση να κάνει 12 χιλιάρικα ένεκα της φορολογίας να σου πω (αν και ακόμη ισχύει το ακριβώς αντίθετο). Παρομοίως προϊόντα που είναι διεθνή (πχ συσκευές κλπ) είναι αδύνατον να πέσουν κάτω από την τιμή που ισχύει παντού. Την διαφορά άλλωστε την κάνει κυρίως η φορολογία, απλά μελλοντικά το κόστος θα πέσει ακόμη περισσότερα α λα Κίνα, ειδικότερα με το πολυνομοσχέδιοπου ήδη από την Δευτέρα έχει περάσει, άσχετα από το τι μαλακία σας περνάει ότι η κρίσημη μέρα είναι αύριο Πέμπτη. Αύριο απλώς ψηφίζονται τα άρθρα, το νομοσχέδιο όμως επί της αρχής πέρασε ήδη. Υπάρχει περίπτωση λοιπόν να πέρασε το νομοσχέδιο αλλά να μην περάσουν άρθρα του; Ή μήπως νομίζετε ότι δεν θα περάσει το άρθρο 37 επειδή τάχα μου θυμήθηκε να ξυπνήσει η Κατσέλη δύο χρόνια μετά; Αστειότητες...
Παρεμπιπτόντως να σας πω και κάτι ακόμη για να θαυμάσετε την ισχύ των παπαγάλων; Όλοι μιλάνε για το άρθρο 37. Τα υπόλοιπα άρθρα έχει πει κανείς τι λένε;...

Ποια θα είναι λοιπόν η συνέχεια; Σύμφωνα με το πολιτικό μου αισθητήριο ο λόγος που ο Γεώργιος Β' Παπανδρέου Γ' ο Δωσίλογος πλέον δεν εμφανίζεται είναι όχι επειδή αποφάσισε να εξαφανισθεί ή επειδή φοβάται αλλά επειδή μάλλον το γράμμα το πήγε ήδη στον προορισμό του. Η υπόθεση μάλλον τελείωσε και τα αποτελέσματα θα τα δούμε στην πλήρη έκτασή τους στο μέλλον. Στο μέλλον επίσης θα δούμε και τον τρόπο με τον οποίον θα ανταμοιφθεί. Αν ανταμοιφθεί δηλαδή, διότι πλέον παρατηρώ κάποια ενδιαφέροντα σημάδια στον ορίζοντα. Βέβαια έως τότε οι εκτιμήσεις μου για τη διεθνή θεσούλα (κατά πάσα πιθανότητα του ΓΓ του ΟΗΕ το 2016, εναλλακτικά υπάρχει και το ΝΑΤΟ αλλά και άλλοι ευαγείς οργανισμοί) παραμένουν. Εύχομαι στο ενδιάμεσο να έχει προλάβει να ανταμοιφθεί κι από τον ελληνικό λαό όπως του αξίζει κι όχι μόνος του αλλά μαζί με τα ζώα της ομάδας του.

Αναφορικά με τη χώρα τώρα, ο στόχος νομίζω επετεύχθη. Έχει υπογραφεί με κάθε επισημότητα η εξαθλίωση του κόσμου. Η δημόσια περιουσία κατά πως όλα δείχνουν έχει ήδη προσυμφωνηθεί που θα πάει και πως. Παρομοίως απ'ό,τι φαίνεται (και αν θυμάστε και αυτά τα είχαμε σχολιάσει προ πολλών μηνών) έχουν γίνει και οι σχετικές συμφωνίες με τους γείτονές μας. Την Μακεδονία ξεχάστε την λογικά, έχει κατοχυρωθεί στα Σκόπια. Παρομοίως και το Αιγαίο έτσι όπως το ξέραμε, ήδη στην Τουρκία έχουν βγάλει μαχαιροπήρουνα. Να υπενθυμίσω ότι ο Μέγας Δωσίλογος ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν κάποτε. Μέγιστη ευτυχία για την Κύπρο που τον γείωσε και έκανε του... κεφαλιού της, τα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Μην ξεφεύγουμε όμως. Το χρέος μας επισημοποιήθηκε με τυμπανοκρουσίες και πλέον δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, ακόμη κι αν ξέρουμε ότι περιέχει μίζες, ρεμούλες, υπερκοστολογήσεις και κάμποσες άλλες ευαγείς πρακτικές. Το νόμισμα της χώρας λογικά θα παραμείνει το ευρώ, όσο κι αν είναι το κούρεμα. Γιατί; Διότι έστω με ενάμιση χρόνο καθυστέρηση οι τω όντι βλάκες Ευρωπαίοι ηγέτες του κώλου (όπως θα'λεγε κι ο Χάρρυ Κλυνν στην περίσταση, συγγνώμη για τη λέξη ηγέτες) κατάλαβαν ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ισοδυναμεί με καταστροφή για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ήδη ξεκίνησαν τα όργανα για Ισπανία και Ιταλία και πιστέψτε με, είναι απλά προειδοποιητικές κανονιές. Αν τα πράγματα δεν γίνουν όπως γουστάρουν οι αδηφάγες αγορές, τότε θα ακολουθήσουν την δικιά μας πορεία.
Έστω και με ενάμιση χρόνο καθυστέρηση η αλήθεια έλαμψε ότι εν μέσω μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης και δη, στα πρόθυρα μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης α λα 2008, η Γερμανία βγάζει κέρδος (πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν γουστάρουν οι αμερικάνοι -το πιάσατε το υποννοούμενο). Επίσης απεκαλύφθη ότι αναγκαστικά δανείζεται με φτηνό χρήμα για χάρη της Ευρωζώνης, η οποία πληρώνει τη χαριστική διαφορά.
Πολύ πρόσφατα μάθαμε και κάτι άλλο συγκλονιστικό που για λόγους μάλλον ακατανόητους μέχρι τώρα μας έκρυβαν (αν και ίσως να μας το έκρυβαν επειδή ούτε οι οικονομολόγοι δεν το ήξεραν): ότι από τα 350 δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού χρέους τα 180 είναι αδύνατον να κουρευτούν. Δηλαδή όταν ακούμε για 50% κούρεμα ομιλούμε για τα 170 δισ. που υπολείπονται. Τι σημαίνει δηλαδή αυτό; Ότι μέσα σε ένα βράδυ -αν πάμε για 50%- θα μείνουμε με χρέος της τάξης των 265 δισ. ευρώ κι ουχί με χρέος 170 δισ. ευρώ όπως τεχνηέντως αφήνουν να διαρρεύσει. Γι'αυτό κι αν έχει πάρει τ'αφτί σας, για κάποιον λόγο που οι περισσότεροι δεν αναλύουν η διαφορά ανάμεσα στο κούρεμα 21% και στο κούρεμα 50% επεί της ουσίας προέκυψε ότι είναι μοναχά 6 δισ. ευρώ (και μην με ρωτάτε πως γίνεται αυτό διότι δεν το'χω καταλάβει).
Και εν ολίγοις που καταλήγουμε; Στο ότι τα 350 δεν είναι βιώσιμα αλλά είναι τα 260. Ο καθείς ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Και την ίδιαν στιγμή όλα τα αιματηρά μέτρα που έχουν ληφθεί θα έχουν πάει στον καιάδα ως προς την προσπάθεια της χώρας, όχι όμως για τους σκοπούς των τρίτων που ο Μέγας Δωσίλογος εξυπηρετεί, όπως αποδεικνύουν και τα τηλεγραφήματα που διαρρέουν από τα wikileaks και αφορούν τις επικοινωνίες του Πρέσβη (ένας είναι ο Πρέσβης, και εννοείται ότι δεν αναφέρομαι στον βάζελο φυσικά...). Ταυτόχρονα, ναι μεν ο επί ενάμιση έτος διαρκής εκβιασμός με την παγιωμένη χρεωκοπία θα λάβει τέλος, αλλά με ουσιαστική χρεωκοπία. Επίσης έχω την αίσθηση ότι ολίγον προ πτώσεως της δωσίλογης κυβερνήσεως θα υπάρξει και μια γενική στάση πληρωμών με την προσπάθεια να διοχετευθεί προς τους άλλους. Ένα από τα κλασικά πχ που θα ακούσουμε θα είναι και ότι για την στάση πληρωμών μισθών και συντάξεων έφταιγαν ο Σαμαράς και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κλασικά και τρέχα γύρευε. Επίσης να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι η περιβόητη συγκυβέρνηση -που προσωπικά δεν βλέπω, ούτε και την κυβέρνηση προσωπικοτήτων εννοείται- επιδιώκεται με την ελπίδα ότι το τελικό βάρος θα το επωμιστεί αυτή και όχι η κατοχική κυβέρνηση των δωσίλογων. Αλλά είναι πλέον προφανές ότι ψάχνουν για μαλάκες που δε νομίζω να βρουν, αν και αποδεδειγμένα αυτή η χώρα έχει αμέτρητους.

Έχουμε αφήσει όμως την εκκρεμότητα του κουρέματος. Προσωπικά δεν κρύβω ότι δεν μπορώ να εκφέρω άποψη διότι δεν είμαι αστρολόγος οικονομολόγος, εκτιμώ όμως από τα όσα ακούω ότι το κούρεμα δεν πρέπει να υπερβεί το 21%. Οι λόγοι:
-πρώτον, ανεξαρτήτως του τι πρεσβεύουν οι εγχώριοι αστρολόγοι οικονομολόγοι, μου κάνει μεγάλη εντύπωση το ότι σχεδόν όλοι συμφωνούν στο 21%. Προφανώς κάτι ξέρουν και ακόμη προφανέστερα έχουν σοβαρό λόγο που δεν το λένε. Πιθανολογώ ότι η συμφωνηθείσα εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας είναι πολύ μεγαλύτερη και χειρότερη απ'όσο έχει διαρρεύσει.
-δεύτερον, η συντριπτική πλειοψηφία των αστρολόγων οικονομολόγων στην Ευρώπη συμφωνεί ότι το κούρεμα πρέπει να είναι 50% και άνω. Και επειδή ως γνωστόν οι ξένοι είναι φίλοι μας -και ιδίως οι Γερμανοί βεβαίως, βεβαίως- πολύ φοβάμαι ότι απλώς περιμένουν πως να βάλουν χέρι με όποιον τρόπο μπορούν.
-τρίτον, τα πλέον εφιαλτικά σενάρια που ακολουθούν το ενδεχόμενο του "έως 50% ή και βάλε" δεν έχουν αντικρουσθεί από κανέναν και αυτό με ανησυχεί ιδιαιτέρως. Ούτε καν για λαϊκίστικους λόγους ρε παιδάκι μου.

Τι σημαίνουν αυτά; Δεν έχω ιδέα, αλλά σας διαβεβαιώ ότι θα τα πιούμε έως την τελευταία σταγόνα. Και το ποτήρι αυτό όχι θα είναι εξαιρετικά πικρό αλλά θα το πιούμε και με εξαιρετικά βίαιο τρόπο.
Το'χω γράψει και στο φεητσιμβούκιον εδώ και καιρό, ότι τα πραγματικά μέτρα άρχισαν μόλις την περασμένη βδομάδα. Τα μέχρι πρότινως ήταν απλώς τα προκαταρτικά, λίγο δακτυλάκι στον πάτο κι έτσι. Το χοντρό σεξ τώρα ξεκίνησε, όσο κι αν διάφοροι λαχανοντολμάδες ευελπιστούσαν ότι οσονούπω θα τελειώσει.

Αααααα, και μιας και ανέφερα τους λαχανοντολμάδες τι θυμήθηκα ρε παιδιά; Το πρωτογεννές πλεόνασμα. Μιλάμε για πρωτογενείς ξεφτιλισμένους μαλάκες, όχι αστεία. Πρωτογεννές πλεόνασμα μόνο διά της οριζόντιας περικοπής μισθών και συντάξεων νομίζω ότι μπορεί να καταφέρει ο οποιοσδήποτε. Κυριολεκτικώς ο οποιοσδήποτε, όσο μαλάκας κι αν είναι. Και τι πρωτογεννές πλεόνασμα θα είναι αυτό; Με δανεικά, με ένα δυσβάσταχτο χρέος και με μια χώρα χρεωκοπημένη. Δηλαδή μιλάμε για μέγιστο κατόρθωμα, όχι αστεία. Και την ίδιαν στιγμή ο πολιτικός αερόσακος Α' κάνει λόγο για ιστορικές στιγμές.
Ειλικρινώς του εύχομαι ολόψυχα να έχει πάρα πολύ κακό τέλος. Και όχι μόνο αυτός. Θα είναι η ελάχιστη ανταπόδοση για την κλοπή του μέλλοντος εκατομμυρίων κόσμου, νέων και ηλικιωμένων, ακόμη και αγέννητων.
Και δεν το λέω μεταφορικά, το λέω κυριολεκτικά το περί κακού τέλους. Τόσο ξεφτυλισμένους δωσίλογους μαζεμένους δεν πρέπει να'χει ξαναδεί ποτέ άλλωτε χώρα. Όχι μόνο η δική μας, εννοώ οποιαδήποτε χώρα της υφηλίου.
Παρομοίως και τόσο μαλάκα λαό βέβαια, όπου μεταξύ άλλων ο μαλάκας με άποψη είναι το μαστ της κοινωνίας. Έχεις πληκτρολόγιο; Είσαι θεός να'ούμ, μπορείς να πεις τα πάντα, γνωρίζεις τα πάντα... Και δεν αναφέρομαι στην απλή γνώμη που ο καθείς έχει το δικαίωμα να έχει και να εκφέρει αλλά στους τρομοκράτες της γνώμης, σε αυτούς που έχουν έτοιμη την ταμπέλα προς οιονδήποτε, σε όσους γνωρίζουν όλα τα θέματα. Κατέχουν και τα οικονομικά και τα ποδοσφαιρικά και τα αστροναυτικά και τα μαθηματικά και την ιατρική και άμα λάχει φυτεύουν και ντομάτες στο βουνό ωσάν καλοί γεωπόνοι. Παρένθεση - σημαντική υποσημείωση: σε πολλές περιπτώσεις οι αυτοί απέχουν κι από τις εκλογές κιόλας διότι το να κατηγορείς τους υπολοίπους είναι εξίσου μαστ και αυτό με τη σειρά του να'ούμ. Τέλος πάντων, ξεφεύγουμε...

Αν θυμάστε το είχα αναφέρει προ μηνών ότι προς τα'κεί πάει το πράμα: θα τα κάνουμε όλα όπως γουστάρουν όλοι οι άλλοι και στο τέλος θα χρεωκοπήσουμε υπερχρεωμένοι κιόλας.
Χα, το πιάσατε το υποννοούμενο, ετσι;
Αν νομίζετε ότι το κούρεμα θα βγει προς όφελός μας είσθε βαθύτατα νυχτωμένοι. Δεν ξέρω πως αλλά έχω το προαίσθημα ότι με κάποιον τρόπο θα αποδειχθεί (ίσως και δεκαετίες μετά) ότι στην πραγματικότητα κούρεμα δεν υπήρξε ποτέ καθ'όσον υπήρχε κάποιο... αντισταθμιστικό όφελος που το ρέφαρε, όχι προς το δικό μας όφελος άλλωστε. Και μην μου πείτε ότι δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο αντισταθμιστικό στη χώρα, έτσι;
Θα μου πείτε, γιατί το λέω αυτό; μα διότι το δείχνει η ιστορία. Και στο παρελθόν η χώρα είχε χρεωκοπήσει αλλά το χρέος ουδέποτε διαγράφτηκε. Και τότε είχαμε και μερικούς σοβαρούς πολιτικούς που νοιάζονταν για τη χώρα, όχι σαν τώρα που κάνουν διαγωνισμό για το ποιος θα ξεπουλήσει περισσότερο από τον άλλον.

Σε γενικές γραμμές τώρα, που θα σταματήσει η πτώση; Δεν έχω ιδέα αλλά είμαι βέβαιος όχι στο 2004 που είπε ο πολιτικός αερόσακος Α'. Ήδη βρισκόμαστε πολύ πιο πίσω, και στα επίπεδα μισθών και στα επίπεδα ανεργίας, ακόμη και στα επίπεδα μετανάστευσης. Μια μετανάστευση που ο ίδιος ο Μέγας Δωσίλογος έφερε ως πρώτη λύση για τους νέους -αν είναι ποτέ δυνατόν ρε! Και το πιο θλιβερό είναι ότι τα χειρότερα ακόμη δεν έχουν έρθει και δυστυχώς διαισθάνομαι ότι θα είναι πραγματικά χειρότερα. Φαίνεται από το πόσο πολύ έχουν αποθρασυνθεί -με την "καλή" τε και την κακή έννοια- οι πολιτικοί και ιδίως οι του κόμματος των δωσίλογων. Ακούστε ας πούμε τον Πάγκαλο πόσο προκλητικά μιλάει για το πως θα μπορούσε να είναι η σημερινή απεργία. Θαυμάστε τον Βενιζέλο που έχει δώσει ρεσιτάλ βιασμού του Ελληνικού Συντάγματος εδώ και 3 μήνες (μην πως εδώ και μια δεκαετία) με πόση αισχρότητα μίλησε στην εκπομπή του Χατζηνικολάου (το του Πάγκαλου ήταν από την ίδιαν απλά δεν το βρήκα σε τηλεοπτικό) και δη, για κάτι που δεν άκουσε καν αλλά απλώς του μετέφεραν. Ο δωσίλογος πορδηπουργός της χώρας τολμάει να αναφέρει την λέξη πατρίδα, ενδεχομένως έχοντας πείσει ακόμη και τον εαυτόν του τον ίδιον ότι βάζει τάξη στα δημοσιονομικά. Σήμερα, στο κυνοβούλιο ο χοντρός Α' απηύθηνε δραματική έκληση προκειμένου να περάσει και η ταφόπλακα του λαού, μην μείνει η δουλειά στη μέση και μείνει άθαφτο το φέρετρο. Και την ίδιαν στιγμή που διάφοροι μαϊντανοί βολευτές ομολογούν ότι ψήφιζαν δίχως να ξέρουν τι ψήφιζαν και ακόμη δεν έχει γίνει της πουτανάρας με όλους τους εισαγγελείς να έχουν μπουκάρει να ρίξουν φως, εισαγγελείς που ως δικαστικοί που είναι έχουν διασυρθεί και αυτοί από την κυβέρνηση των δωσίλογων, τελικώς ακόμη και τώρα εξακολουθούμε ν'ακούμε για καζάνια που βράζουν. Βράζουν αλλά τελικά ψηφίζουν. Έτσι θα κάνουν και αύριο, μην έχετε την παραμικρή επαυτού αμφιβολία. Είναι τόσο χοτρόπετσα ρεμάλια που δεν ιδρώνει τ'αφτί τους. Ο εκβιασμός που τους έχει γίνει είναι σαφής: αφού οι περισσότεροι δεν θα ξαναβγείτε που δεν θα ξαναβγείτε τουλάχιστον καθήστε στο πάρτυ λίγο ακόμη, στηρίξτε την κυβέρνηση. Και το κάνουν. Σάμπως έχει σημασία νομίζετε αν θα υπερψηφιστεί με 155 ή με 151; Διότι να πέφτει κάτω από τον κρίσιμο αριθμό των 151 δεν το βλέπω (ακόμη, διότι κατά τα λοιπά εκ των έσω θα πέσει το pasok, απλά δεν το βλέπω για αύριο. ξαναλέγω πάντως, σύντομα και αυτό).
Διαβάστε (λινκάρω εκ νέου, για τρίτη φορά τις τελευταίες μέρες κι έχω τον σαβαρότατό μου λόγο που το κάνω) τον Καζαμπούμπου που έγραφα πριν 10 μήνες -που να έτρωγα σκατά καλύτερα- και σκεφτείτε ότι μάντης δεν υπήρξα ποτέ. Απλώς παρατηρούσα τα γεγονότα και κυρίως δίχως χρωματισμένα γυαλιά, αφού έχω ξεκαθαρίσει ότι παρόλο που πάντοτε ψήφιζα αυτό που θεωρούσα το σωστό για την περίοδο, ακριβώς όπως θα φορέσεις το σωστό ρούχο με τον καιρό που πρέπει, παραταύτα ουδέποτε είδα με χρωματισμένα γυαλιά. Γι'αυτό άλλωστε και ξεχέζω πατόκορφα τους πάντες και τα πάντα και ουδέποτε έβγαλα την ουρίτσα μου απ'έξω. Διότι -και συγγνώμη που θα το θέσω έτσι ωμά αλλά- όποιος νομίζει ότι ζητάω από τους άλλους να κάνουν την αυτοκριτική τους δίχως να έχω κάνει προηγουμένως εγώ τη δική μου, ε, είναι και πολύ μαλάκας.

Και τα ερωτήματά μου παραμένουν;
Πως αισθάνονται όλοι αυτοί οι προδότες; Είμαι πολύ περίεργος να μάθω.
Έχουν καταλάβει ότι σε λίγο καιρό δεν θα έχουν ούτε αστυνομική συνοδεία ούτε βουλευτική ασυλία; Έχουν καταλάβει ότι δεν θα μπορούν να ξεμυτίσουν από το σπίτι;
Κι αυτό το ρημάδι το Επικρατείας, πόσους θα χωρέσει πια; Ποιος θα πρωτομπεί;

Ποιος θα πρωτομπεί, ε; Μμμμμμμμμ.... σίγουρα όχι η πράσινη πολιτική παρτούζα, το τρίο στούτζες των αποτυχημένων, που φιλοδοξεί να γίνει εφάμιλλο της πράσινης πολιτικής παρτούζας του 1996, αν και τότε ήταν κουαρτέτο. Ποιος θα προκύψει από το τριολέ; Κατά πως όλα δείχνουν ο Λοβέρδος. Φανταστείτε Λοβέρδο ως αρχηγό pasok να μας εξηγεί πόσο καλά έφτιαξε την Υγεία. Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι την ώρα που ένας ολόκληρος λαός από κάτω θα κλαίει. Και μεταξύ άλλων έχουμε και το διαχρονικό μεν, επικίνδυνη νέα μόδα δε που μεταξύ άλλων φαίνεται και στην κατάπτυστη επιστολή-μανιφέστο: γενικώς έχουν γίνει λάθη (προφανώς από μόνα τους). Γενικώς έχουν συμβεί διάφορα (προφανώς από μόνα τους). Γενικώς έχουν ακολουθηθεί εσφαλμένες πολιτικές (προφανώς από μόνες τους). Σε αυτήν τη ρημάδα τη χώρα ουδείς έχει πολιτικές ευθύνες, διαχρονικά. Οι μαλακίες γίνονται πάντοτε από μόνες τους. Είναι σαν τις μίζες της Ζήμενς. Ο Χριστοφοράκος τις έκανε, τα λεφτά απεκαλύφθησαν από τους Γερμανούς, αποδέκτες υπήρξαν, αλλά στην Ελλάδα δεν τα έλαβε κανείς! Είναι μίζες ορφανές, σχεδόν σαν τις μακαρονάδες. Διότι στην Ελλάδα -για να καταλαβαίνετε τι πολιτικούς έχουμε- δεν χρειάζεται να πράττεις. Αρκεί απλά να καταγγέλεις. Αν προσέξετε την πρόσφατη ομιλία του χοντρού Α' στο κυνοβούλιο θα το διαπιστώσετε. Ίσως γι'αυτό να αρπάχτηκε με τον Βαξεβάνη: θεώρησε ότι του παίρνει τη δουλειά...

Όπως και να'χει, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι το άλλο: μυαλό έχουμε βάλει;

Κι όσον αφορά τον πρόλογο, ελπίζω να πιάσατε τον παραλληλισμό. Τον είχε πει ωμά-στεγνά κι ο Μπένι προ ημερών άλλωστε. Δεν μας νοιάζει να πτωχεύσουν οι πολίτες, αρκεί να μην πτωχεύσει η χώρα. Ακριβώς έτσι λοιπόν: πρέπει να νοιώθεις στο πετσί σου τα προβλήματα των τραπεζών ακόμη κι αν δεν έχεις να θρέψεις το παιδί σου. Κι αν δεν έχεις κεραμύδι πάνω από το κεφάλι σου κανένα πρόβλημα, σημασία έχει να έχουμε ισχυρό τραπεζικό σύστημα.

Νομίζω η ώρα φτάνει.
Χαίρετε.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άδη, πρώτη φορά γράφω στο μπλογκι αν και σε παρακολουθώ ανελλιπώς εδώ και αρκετό καιρό...
Δοσιλογοι, προδότες, και ότι άλλο θες, μαζι σου. Το πρόβλημα, ομως, είναι ότι είμαστε λαός ηλιθιων, απαιδευτων. Η ελάχιστη μειοψηφία που κατορθώνει να ξεφύγει απο τις εξαρτήσεις της και συνάμα έχει και την παιδεία να σκεφτεί σωστά δεν είναι αρκετή. Δημοκράτης είμαι, απόλυτα, θα έβαζα και την ζωή μου σε κίνδυνο για την δημοκρατία, αλλά με τόσο χαμηλό επίπεδο λαού είναι μάταια όλα. Είμαστε, νομίζω, άξιοι της μοίρας μας. Το βλέπεις τριγύρω σου, όλοι κόπτονται για το ¨δικο¨ τους, όχι για το κοινό. Ακόμα και τώρα! Ελάχιστοι ξεφεύγουν απο τον κανόνα, είτε ως σκέψη, είτε ως (και σημαντικότερο) ως πράξη. Μια πρόβλεψη... Νομοτελειακά, στο τέλος, θα φαγωνομαστε μεταξύ μας για τα ελάχιστα ¨κεκτημενα¨ και στο μεταξύ θα ανέλθει στον αφρό η υπάρχουσα (ή εν δυναμει) αφρόκρεμα. Πάντα έτσι δεν γινόταν; Θα έγραφα ένα σεντόνι και εγώ, αλλα με την μπαμπά να μισό κλαίει και πολλά έγραψα...(όχι ανώνυμος, madrakas, αλλα με το κωλοipadi ακόμα δεν εξοικιωθηκα)

ESKARINA είπε...

Άδη, σε σχέση με το κούρεμα του χρέους, θα αφορά μόνο μέρος του χρέους, διότι τα δάνεια που δόθηκαν από το μνημόνιο και μετά, έχουν συμβατική ρήτρα "μη κουρέματος", άρα δεν θα υπαχθούν.
Παράλληλα, από το υπόλοιπο μέρος του χρέους, επειδή κάποια δάνεια είναι αναδιάρθρωση παλαιότερων, και μπορεί να εξαιρεθούν από το κούρεμα, οπότε δεν εκλπήσσομαι που μπορεί να φτάσουμε μετά από "γενναίο" κούρεμα σε όφελος 6 δις.
Εξάλλου, τα ποσοστά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, χώρια που είναι παραπλανητικά, αν δεν έχεις διαθέσιμους τους απόλυτους αριθμούς.

Μια από τις πολύ κακές συνέπειες του μνημονίου και των μετά αυτό άλλων δανειακών συμβάσεων (χώρια από τα μέτρα που επέβαλαν), είναι το γεγονός ότι εφαρμοστέο δίκαιο ΔΕΝ έχουν το ελληνικό, γεγονός που μας στέρησε πλείστα όσα δικαιώματα, νομικά και πραγματικά. (και να σκεφτείς ότι τα λεφτά του μνημονίου και σια πήγαν για να πληρωθούν παλαιά δάνεια έτσι ώστε να μην χρωστάμε αυτά τα παλαιά - που είχαν εφαρμοστέο δίκαιο το ελληνικό και συνεπώς αρκούσε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να κάνουμε ότι μας καυλώσει - και τώρα χρωστάμε το μνημόνο και σια, που θα έχουν δέσει (;) χεροπόδαρα.

Zaphod είπε...

Koυρεματα και νουμερα:

http://techiechan.com/?p=1200

http://techiechan.com/?p=1183

(το ρεζουμε ειναι πως τα διακρατικα δανεια και οι τιτλοι που εχει η ΕΤΕ και η ΕΚΤ δεν κουρευονται. Οσο προχωρα το μνημονιο τα ομολογα που ληγουν ανταλλασονται με χρηματα μεσω του πακετου στηριξης τα οποια θα μεινουν ακουρευτα δια παντος. Ητοι οσο περναει ο καιρος το διαθεσιμο ποσο προς κουρεμα μικραινει. Η διαφορα των 6 δις που λες προυπτει κατοπιν μπαγαποντιστικα(στο ΣΚΑΙ δεν το ακουσες;) αν ΜΕΤΑ το κουρεμα βαλουμε στο λογαριασμο και...τις κρατικες επιχορηγησεις που θα χρειαστουν οι ΕΛ τραπεζες (με καμια 100αρια(;) δις σε ομολογα) και τα ΕΛ ταμεια (με 24 δις σε ομολογα)
Στα λοιπα....δεν ξερω!

ESKARINA είπε...

http://xrimanews.gr/oikonomia/17264-den-yphrkse-pote-sxedio-diaswshs-ths-elladas

Περιεκτικό σε στοιχεία
(αναφέρει και το θέμα του εφαρμοστέου δικαίου)

Hades είπε...

@madrakas
Μμμμμ... βρίσκεσαι στην σωστή σελίδα για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών! :):)
Άκου κάτι φίλε μου. Η κατηγορία "θαυμαστός νεοΈλληνας" έχει να κάνει ακριβώς με το χαμηλό επίπεδο που αναφέρεις. Και τι άλλο να κάνω δηλαδή; Να πάω να φουντάρω από τον πέμπτο; Όχι βέβαια. Οπότε τι κάνω; Γράφω αυτά που θέλω κι αν τα διαβάσει κανείς έχει καλώς. Αν πειστεί έστω κι ένας, όχι για να υιοθετήσει τις θέσεις μου οι οποίες είναι προφανώς υποκειμενικές, αλλά έστω να αναθεωρήσει τις δικές του, τότε αυτό είναι κέρδος. Γι'αυτό και δεν σταματάμε να συζητάμε, ακόμη και με τον εαυτό μας σε δημόσιο χώρο.
Κοινώς, δεν θα κάνω εγώ πίσω επειδή είναι πολλοί οι βλάκες, Η Φύση με έχει βάλει πάνω από αυτούς.

@eskarina
Μα ποιοι είναι οι αριθμοί; Υπονοείς ότι τους ξέρει η κυβέρνηση; Με τους έως τώρα αριθμούς ασχολούνται οι άνθρωποι και κάνουν ό,τι γουστάρουν. Σάμπως αυτοί πληρώνουν τους λογαριασμούς στην τελική; Εμένα αυτό που με εντυπωσιάζει είναι ότι τα κατά τα λοιπά... αυτονόητα περί κουρέματος που αναφέρεις δεν τα λέει (σχεδόν) κανείς. Και μιλάμε για κάτι που είναι σε άμεση συνάρτηση με την μελλοντική μας ύπαρξη ως χώρα, έτσι;
Στα υπόλοιπα που αναφέρεις, δεν με εκπλήσσει τίποτε. Ούτε καν το ότι δεν υπήρχε εξαρχής κανένα απολύτως πλάνο.

@zaph
Πράγματι ο ΣΚΑΕΙς στο πλαίσιο της προπαγάνδας των κυβερνητικών θέσεων λέει και μερικά ενδιαφέροντα πράγματα ενίοτε. :)
Κατά τα λοιπά, με έπιασες αδιάβαστο. Δεν έκρυψα ποτέ ότι τα οικονομικά δεν είναι και το φόρτε μου... :)

pølsemannen είπε...

Πω ρε φίλε, την καταστροφή φέρνεις.

Στο 1941 θα σταματήσει το κοντέρ, δεν χάθηκε κι ο κόσμος...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Hades :"Και τα ερωτήματά μου παραμένουν;
Πως αισθάνονται όλοι αυτοί οι προδότες; Είμαι πολύ περίεργος να μάθω."
...............

Δεν μπορείς να καταννοήσεις κάτι που δεν το εμπεριέχεις μέσα σου.

Βρίσκονται αλλού, δεν ξέρω που, αλλά χρειάζονται "ειδικές γνώσεις" για να τους κατατάξεις κάπου.

Βρίσκονται ταυτόχρονα σε πολλούς χώρους και ανερμάτιστους κόσμους,που δεν ερμηνεύονται, μονοσήμαντα.

Hades είπε...

@polse
Φτου! Πάλι αντίσταση; Πάλι εμφύλιος; Τουλάχιστον δεν πάει στην αρχαιότητα μια και καλή; Θα γλυτώσουμε κι από τον Λιάκουρα!

@Σπίθα
Πολύ μου έχουν λείψει αυτά τα σχόλιά σου και αναμένω επανενεργοποίηση. Οι εποχές είναι τέτοιες άλλωστε.
Πολύ εύστοχο το σχόλιο, Σπίθα αλλά μπορώ να σου απαντήσω ως εξής: μπορώ να καταλάβω διότι ξέρω πως αισθάνονται όσοι δεν είναι προδότες.
Δεν χρειάζεται να τονε φας για να καταλάβεις ότι δεν είσαι πούστης. :)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Hades, έχω διαπιστώσει ότι η ενασχόληση με δαύτους κάνει ζημιά στην ψυχή μου και δεν θέλω να διολισθήσω σε περαιτέρω περιπτωσιολογίες.

Διότι στις περιπτωσιολογίες ανήκουν οι καθημερινές κυβερνητικές παρεκτροπές.

Το παιχνίδι είχε τελειώσει μόλις έγινε η αρχική σύμβαση και η εμφάνιση του Δ.Ν.Τ.

Δεν ξέρω αν είναι προδότες, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν γνωρίζουν την έννοια της λέξης: "προδοσία".

Για να προδώσεις πρέπει να πιστέψεις πρώτα:)

Σε τι πιστεύουν; Σε τίποτα!

είμαι σίγουρος..γιατί ξέρω τι σημαίνει να πιστεύεις σε κάτι :)

Hades είπε...

Οι συγκεκριμένοι πάντοτε θα κάνουν ζημιά στην ψυχή σου, Σπίθα, ανεξαρτήτως αν εσύ ασχοληθείς μαζί τους ή όχι. Αυτό που πρέπει να καταλάβεις μιας και φέρεις και ιστορικό όνομα που απαντά στις ημέρες, είναι ότι όταν εσύ γράφεις τους κάνεις ζημιά με την σειρά σου. Από λίγη ζημιά ο καθένας μας λοιπόν, θα τους φάμε λάχανο εύκολα ή δύσκολα.
Κι όσον αφορά την προδοσία, η γνώμη μου είναι ότι αν δεν πιστεύεις σε τίποτε είναι το πρώτο βήμα για να γίνεις καλός προδότης.