Σελίδες

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Την κατάντια της χώρας ακόμη κι αν την ξέρουμε

δεν τολμάμε να την αναφέρουμε.
Σημαντικό update στο τέλος.

Αν και προσωπικά πολύ φοβάμαι ότι σπανίως την ξέρουμε πλέον. Είναι, βλέπετε, τόσο συχνές οι τρομοκρατικές επιθέσεις από τις οργανώσεις που ονομάζονται... ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης ή Εκπαίδευσης, ανάλογα τι σας αρέσει περισσότερο) που δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται... Λογικό πλέον να συμπεράνουμε ότι η υπερπληροφόρηση από την παραπληροφόρηση όχι ελάχιστα δεν απέχουν, αλλά μάλλον πρόκειται για το ένα και το αυτό.

Χθες για παράδειγμα ήρθε ο Ερντογάμπεης. Αναμφίβολα πρώτη είδηση και όλα τα μωρά στην πίστα.
Βέβαια εγώ εξακολουθώ να διερωτώμαι γιατί ήρθε τώρα που δεν έχουμε την παραμικρή διαπραγματευτική δυνατότητα και ενώ γνωρίζαμε ότι θα έρθει με την κλασική τουρκική ατζέντα σύμφωνα με την οποίαν "φέρε ό,τι έχεις και έλα να τα μοιράσουμε".
Διότι αν ο Ερντογάμπεης ήθελε να έρθει απλά εθιμοτυπικώς θα ερχόταν μόνος του, με το απαραίτητο επιτελείο για τις περιστάσεις, και όχι με 10 υπουργούς και καμιά εκατοστή επιχειρηματίες συν πόσους άλλους παρατρεχάμενους. Διότι όταν σκάνε μύτη τόσοι πολλοί, το συμπέρασμα είναι αναπόφευκτα ένα: ξεπούλημα όσο-όσο, κι ό,τι έχετε ευχαρίστηση....

Τουλάχιστον, Γιωργάκη, πες μας αγόρι μου ποια νησιά τους δώσαμε να μην το έχουμε άγχος. Εξάλλου με την Συμφωνία της Μαδρίτης είχε μείνει μισή η δουλειά.

Το θέμα όμως δεν είναι τι ξεπουλήσαμε, μιας και όπως είπα ο Ερντογάμπεης ήρθε με την κλασική τουρκική ατζέντα:
-Υφαλοκρυπίδα μακρυά από την Χάγη
-Μουφτή στην Θράκη αντί Πατριαρχείου
-Αιγαίο στη μέση
-Κυπριακό εκ του μηδενός
κλπ, κλπ.
Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τα όσα τα ΜΜΕ ευαγγελίζονταν κατ' αποκλειστικότητα (όπως με εκείνη την αλήστου μνήμης συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάμπεη αν θυμάστε, η οποία παρόλο που δεν έγινε ποτέ, είχε καταγράψει από αντιδράσεις έως και δυσαρέσκειες), τελικώς δεν ειπώθηκε το παραμικρό από τους Τούρκους για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών. Ως επίσης το περιβόητο casus belli όχι μόνο δεν θίχτηκε αλλά εις το όνομα του Αιγαίου δικαιολογήθηκε κιόλας. Και πάει λέγοντας...

Και η δική μας τακτική ποια ήταν; Μα η κλασική: Γκολ εσείς; Σέντρα εμείς...

Ο Πάγκαλος μήπως ακούσατε τι δήλωσε χθες; "Ένα μεγάλο μέρος των διαφορών μπορεί να ξεπεραστεί αν αποδεχθεί κανείς μερικές βασικές αρχές".
Καταλάβατε τι είπε ο άνθρωπος;
Ένα μεγάλο μέρος των διαφορών....
Μήπως ξέχασες να μας πεις ποιες είναι οι διαφορές, Πάγκαλε; Διότι εξόσων ενθυμούμαι, η μοναδική διαφορά που αναγνωρίζεται από την Ελλάδα (και ορθώς) είναι το ζήτημα της υφαλοκρυπίδος, για την οποίαν επιμένουμε να επιλυθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Χάγης (ξανά ορθώς). Εν ολίγοις, με μια επίσημη ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος απλώς προσπάθησε να στάξει χολή κατά του Αβραμόπουλου, μη μπορώντας προφανώς να του συγχωρήσει εκείνον τον διασυρμό στον δήμο της Αθήνας, κατέληξε τελικώς να νομιμοποιεί από βήματος τις τουρκικές διεκδικήσεις (μετά από τα τουρκικά ζωτικά συμφέροντα της Συμφωνίας της Μαδρίτης). Τα συγχαρητήριά μου...

Α, μεταξύ άλλων διάβασα και το άλλο: μεταξύ άλλων υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας στο πλάισιο της... ανασκεύασης της Ιστορίας, αφού καλό θα είναι να αποφεύγονται εκφράσεις που δημιουργούν μίσος... Οπότε καταλάβατε: ετοιμαστείτε για νέα ρεπούσεια έπη, με συνωστισμούς και λοιπές παραγραφές και διαγραφές... Όχι, για να μην νομίζετε ότι όλα αυτά είχαν γίνει τυχαία τότες. Και η πλάκα ξέρετε ποια είναι; Ότι θα φτάσουμε σε σημείο να θυμόμαστε το βιβλίο της κυρά-Ρεπούση και θα το αναπολούμε για τις.. λεπτομέρειες και την ακρίβειά του. Θυμηθήτε το αυτό...

Επίσης δεν ξέρω αν έπεσε το μάτι σας και σε κάτι άλλο, το οποίο αν κρίνω από το γεγονός ότι δεν σχολιάστηκε ιδιαιτέρως συμπεραίνω ότι επρόκειτο διά κάτι παντελώς χαμερπές: ο ΠτΔ ως Αρχηγός Κράτους σε επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη ενήργησε κατά πως προβλέπει το πρωτόκολλο σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο πρωθυπουργός της χώρας, προφανώς έπραξε το ίδιο, κι έτσι όπως και ο ΠτΔ μίλησε στον Ερντογάμπεη στην μητρική του γλώσσα, υποθέτω: ο ΠτΔ εις την ελληνικήν, ο Ζορζ εις την αγγλικήν.
Σημειωτέον ότι ο Ερντογάμπεης δεν ξέρει γρη αγγλικά, να πω ότι ήθελε να επικοινωνήσει απευθείας μαζί του. Μιλάμε για τέτοια υπέρτατη ξεφτίλα.
Προφανώς όμως όταν ήταν μικρός ο Ζορζ, κατ' αντιστοιχίαν με κάποιον άλλο που διάβαζε κατά τα γεγονότα, δεν πρέπει να είχε μάθει καλή ιστορία (αυτήν που θέλει ν΄αλλάξει) κι έτσι δεν έμαθε ποτέ ότι οι αρχαίο Αθηναίοι κάποτε σκότωσαν έναν Έλληνα διερμηνέα που τόλμησε να μεταφράσει τα ελληνικά σε περσικά, θεωρώντας το ύψηστη προσβολή μέσα στην ίδιαν τους την χώρα. O tempora o mores όμως...

Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάμπεης πάντως από χθες θα πρέπει να μπήκε σε σκέψεις: τελικώς η οθωμανική αυτοκρατορία έπεσε ποτέ; Η Επανάσταση του 1821 έλαβε ποτέ χώρα; Διότι με το ξεπούλημα που προσεχώς θα ξεκινήσει, πολύ αμφιβάλω αν το περίμενε. Εξάλλου ο άνθρωπος ήρθε και μας την είπε κιόλας, γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συνεφώνησαν με τα μέτρα του ΔΝΤ. Τι άλλο να κάνει ως επίδοξος πρωθυπουργός της χώρας;

Κι εμείς τι κάναμε θα μου πείτε; Δεν έχω ιδέα, αλλά έχω μια υπόννοια ότι πρέπει να τον παίζαμε και με τα δύο χέρια. Με κάποια επιφύλαξη αυτό όμως... Εξάλλου απ΄ό,τι παρατήρησα μας κάλυψε η παραχώρησή του να σουλατσάρουν τα αεροπλάνα τους άνευ οπλισμού στο Αιγαίο. Ως επίσης προφανώς μας κάλυψε το γεγονός ότι το κυπριακό δεν είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα πλέον που καλό είναι να επιλύσουν οι Κύπριοι μόνοι τους δίχως περαιτέρω επεμβάσεις έξωθεν, αλλά να συνεχίσουμε να το προσπαθούμε όλες οι πλευρές προκειμένου να μην λυθεί ποτέ. Όπως επίσης συμφωνήσαμε να κάνουμε κάποιες περαιτέρω εκπτώσεις στην Ιστορία και το παρελθόν μας, λες και η ίδια η ιστορία δεν μας έχει αποδείξει με αίμα πως η λήθη είναι αυτή που μας φέρνει σε αυτήν την κατάντια.
Και πάει λέγοντας...

Ειλικρινά έβλεπα τις χθεσινές πανηγυρικές δηλώσεις και με έπιανε κατάθλιψη. Πόση άλλη δουλοπρέπεια πρέπει να αποδεχθούμε, η οποία να ονομάζεται κιόλας διπλωματία; Λες και δεν μας έφταναν τα όσα μας σέρνουν δικαίως ή αδίκως οι διάφοροι ξένοι εδώ και καιρό δηλαδή -κυριολεκτικά και δαρμένοι και κερατάδες.
Ποτέ μου δεν θεώρησα ότι οι Έλληνες και οι Τούρκοι έχουν ντε φάκτο διαφορές που να επισύουν πόλεμο. Ως επίσης ποτέ μου δεν πίστεψα ότι υπάρχουν έχθρες από καταβολής της ανθρωπότητος. Λίγη καλή διάθεση χρειάζεται και όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν. Άλλο πράγμα η καλή διάθεση εκατέρωθεν όμως, και άλλο πράγμα η καλή διάθεση να δώσουμε εμείς, να μας πάρουν αυτοί. Απέχουν παρασάγγας το ένα από το άλλο.
Και η πλάκα είναι ότι ο Ερντογάν είναι από τους πλέον μετριοπαθείς Τουρκους πολιτικούς κιόλας. Που να είχαμε κανά πορνίδιο τύπου Τσιλέρ απέναντι δηλαδή. Κι ενώ βγαίνεις και σκέφτεσαι ότι καλώς η Ελλάδα ακολουθεί μετριοπαθή πολιτική απέναντι σε όλους, τελικώς μάλλον αυτήν την πολιτική είναι που θα πληρώσει. Διότι εμείς όσες φορές πιάσαμε μπόσικους τους οποιουσδήποτε άλλους (πχ τους Τούρκους στον σεισμό του 99 που ήραμε το βέτο, ή τους Σκοπιανούς στις φούριες τους με τους ουτσεκάδες που παγώσαμε τις συζητήσεις κλπ) μια ζωή μέναμε σταθεροί. Τουναντίον, όποτε οι άλλοι μας πιάνουν μπόσικους, μας παίρνουν και τα σώβρακα. Και το μέγα ερώτημα είναι τι σώβρακα θα πάρουν πλέον, όταν τους πρόλαβαν οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικάνοι και το ΔΝΤ; Πόσα σώβρακα έχουμε πια για χάρισμα;

Αν ο Ερντογάμπεης είχε τω όντι καλές προθέσεις θα ερχόταν και θα έλεγε "κύριοι ακούστε κάτι, το ξέρω ότι η διαφορά μας για τα μίλια προέρχεται από το γεγονός ότι εμείς ουδέποτε υπογράψαμε το Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών. Δεν μας ενδιαφέρει όμως να το υπογράψουμε, αλλά να τα βρούμε ως εξής, και δίχως casus belli και λοιπές μαλακίες". Δεν το είπε όμως, όπως και ουδέποτε το είπε κανείς τους. Οπότε ποια η διαφορά σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια; Καμία.

Δυστυχώς όμως το εξειδίκευσα πολύ το θέμα, μιας και είχα ως σκοπό ν'ασχοληθώ με την κατάντια μας. Την όλη ξεφτίλα...
Η οποία φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στα ελληνοτουρκικά.

Εσχάτως προέκυψε ένα θεματάκι σχετικά με την τροπολογία περί εξουσιών και αρμοδιοτήτων του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών και κατά πόσον αυτός υποκαθιστά τις επίσημες διαδικασίες και τον ΠτΔ. Το σχολιάσαμε και στο προηγούμενο κείμενο άλλωστε. Χθες καθόμουν όλο το απόγευμα και διάβαζα το τελευταίο νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα. Αν σας πω ότι έφριξα, θα είμαι πολύ εγκρατής στους χαρακτηρισμούς μου...
Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα των όσων γράφονται εκεί μέσα, για να καταλάβετε:
Στην σελίδα 1367 αναφράφεται αυτολεξεί "Σε συνέχεια διαλόγου με κοινωνικούς εταίρους η Κυβέρνηση θα προτείνει και το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει νομοθεσία για την μεταρρύθμιση του πλαισίου μισθολογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα που θα προβλέπουν μείωση της αμοιβής της υπερωριακής εργασίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χρόνου εργασίας".
Οι περισσότεροι διαβάζοντας το παραπάνω απόσπασμα θα εστιάσουν στα περί μισθών και εργασιακών. Λογικόν, τέτοιοι μαϊντανοί που είναι.
Εγώ ξέρετε που εστίασα; Σε βαθμό που παραλίγο να μου βγει το μάτι από ρίζας κιόλας...
Η κυβέρνηση θα προτείνει και το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει....
Είναι απλώς προδιαγεγραμένο. Οι δημοκρατικές διαδικασίες, η δημόσια διαβούλευση που τόσο έχει γίνει της μόδας εσχάτως, τα ανθρώπινα δικαιώματα κλπ, είναι όλα προκαθορισμένα. Το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση να προτείνει αλλά το Κοινοβούλιο να μην εγκρίνει δεν υπάρχει στο σενάριο...
Την ίδιαν στιγμή που ενδεχομένως να καταλύονται όλες οι δημοκρατικές διαδικασίες, οι δημοκρατικοί θεσμοί και προπάντων το ίδιο το δημοκρατικό πολιτευμά μας, αποφάσισαν κάποιοι να ανοίξει και ο φάκελος με τα ελληνοτουρκικά. Λες και οι φάκελοι που ήδη έχουν ανοίξει δεν μας έφταναν.

Και τελικώς η μεγαλύτερη κατάντια μας είναι ότι εμείς, πολίτες τε και πολιτευόμενοι, απλώς παραμένουμε θεατές...
Σε όλα.
Χαίρετε.

UPDATE: Ακούστε τι δήλωσε ο Ζορζ εδώ (ξεκινάει στο 09:45)
Το θέμα είναι ότι απάντησε ο Νταβούτογλου: "δεν υπογράψαμε αυτές τις συμφωνίες για να καταλάβουμε τα νησιά του Αιγαίου. Σχεδιάζουμε το κοινό μας πεπρωμένο, το κοινό μας μέλλον".
Και είναι γνωστό το πόσο ενδιαφέρεται η Τουρκία για το δικό μας μέλλον. Το έχει δείξει εμπράκτως βέβαια.
Επί τη ευκαιρία της οικονομικής κρίσης κρατήστε κανά φράγκο για ν'αγορέσετε κανάν χάρτη με τα νέα σύνορα (όταν κυκλοφορήσει), μιας και θ'αλλάξει και η ιστορία για να μην εκνευρίζονται οι γείτονες δηλαδή...
Βέβαια δεν ξέρω αν αυτό αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες. Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν πωλήθηκαν μαζί με τα νησιά ή δώσαμε σκέτη γη.
Καληνύχτα μας.

22 σχόλια:

shades είπε...

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=2521&reftab=37&t=Να-φύγουνε,-να-πάνε-σπίτι-τους

Διάβασε αυτό Hades

Panos Konstantinidis είπε...

> Και τελικώς η μεγαλύτερη κατάντια μας είναι ότι εμείς, πολίτες τε και πολιτευόμενοι, απλώς παραμένουμε θεατές...

Δεν είμαστε απλώς θεατές, λέμε ό,τι έχουμε να πούμε κάθε τέσσερα έτη, τί άλλο να κάνουμε;

Hades είπε...

@Shades
Το διάβασα. Ενδιαφέρον κείμενο αλλά δεν συμφωνώ με κάποια σημεία. Παράδειγμα: όσο κι αν κωλοχτυπιώμαστε είναι αδύνατον να βγούμε από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Λίγοι υπάρχουν πολλοί, ο σημαντικότερος όμως είναι ότι εμείς είμαστε στην Ευρώπη. Καλές και άγιες οι όποιες αναλύσεις πχ περί Βολιβίας κλπ, αλλά στην Ευρώπη αυτά δεν γίνονται. Εδώ ήδη έχουν αρχίσει να συζητάνε για πολιτική ενοποίηση κιόλας, η οποία παρεμπιπτόντως αν είχε γίνει προ ευρώ (ίσως τελικώς η σειρά να ήταν το μέγα λάθος) να είχαν αποφευχθεί όλα τα υπόλοιπα. Οι Τούρκοι έχουν ακόμη την οθωμανική αυτοκρατορία στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους και μάλλον πάντα θα την έχουν. Με τι συμμάχους θα τα βάλουν με την Ευρώπη, στην οποίαν ούτως ή άλλως είμαστε δορυφόρος; Ή μήπως το να βγούμε από την Ευρώπη είναι κάτι που θα ικανοποιήσει τους Ευρωπαίους νομίζεις; Οι εξαγωγές τους προς την Ελλάδα έχουν πάρει μετά απαρχής ευρώ την ανιούσα, έτσι εύκολα θα αφήσουν το βάζο με το μέλι; Αυτό που θα επιχειρήσουν να κάνουν είναι να μας έχουν μια ζωή στο χρέος ώστε να μας κάνουν ό,τι θέλουν. Οι Τούρκοι όσο κι αν κωλοχτυπηθούν δεν θα καταφέρουν να φτιάξουν τη νέα οθωμανική αυτοκρατορία που τόσο ονειρεύονται.
Βέβαια αυτά δεν αποκλείουν τα εθνικά ξεπουλήματα από μέρους μας. Εξάλλου λίγα έχουμε δώσει ήδη; Γιατί να μην δώσουμε και μερικά άλλα;

@Πάνο
Α, εσύ το προχώρησες πολύ Πάνο. Μέχρι τις εκλογές έχουμε καιρό. Έχει να πιαστεί ο κώλος μας από το καθισιό ως τότε...

Panos Konstantinidis είπε...

Για πες μας τότε τί μπορούμε να κάνουμε για να ξεπιαστούμε;

ellinaki είπε...

Α εγώ προσωπικά έχω πολλά να σέρνω στους "θεατές" πολίτες. Καταρχήν οι πολίτες δεν εκλέγουν το ΠΑΣΟΚΟΝΔ εδώ και 35 χρόνια; Οι ατομάρες που τα τελευταία χρόνια διαμόρφωναν το πολιτικό σύστημα σύμφωνα με το φοβερό ήθος και την υπευθυνότητά τους, εκλεγμένοι από τους πολίτες δεν ήταν;

Μέσα σε όλη αυτή τη σαπίλα, η αισιοδοξία έρχεται από το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα φαίνεται να αλλάζει. Όχι απαραίτητα από κάποια στελέχη της κυβέρνησης, όσο από το πόσο γραφικά και εκτός τόπου και χρόνου, ακούγονται κάποιες πολιτικάτζες (από όλους τους χώρους) που χρησιμοποιούν ρητορική του 80. Θεωρώ ότι η κοινωνία σιγά σιγά, πλησιάζει την κρίσιμη μάζα που μπορεί να σκέφτεται και λίγο πιο σωστά και μακριά από φαντάσματα του παρελθόντος. Απλά θέλει και αυτό το χρόνο του.

Από εκεί και πέρα, φυσικά και κάθε μέρα όλο και κάποια πατάτα θα εκτοξεύεται με δύναμη από το πολιτικό σύστημα στη μάπα μας.

Hades είπε...

@Πάνο
Μμμμμ...να βάλουμε μυαλό και ν'ανοίξουμε τα στραβά μας ίσως;
Που είναι και το πιο δύσκολο βέβαια.
Όπως και να'χει, όταν θα έρθει η ώρα μου να μιλήσω επί τούτου, θα το πράξω. Θα μου πάρει λίγο καιρό ακόμη βέβαια, αλλά ήδη "ετοιμάζομαι"...

@ellinaki
Μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ.............
Θεωρώ ότι η κοινωνία σιγά σιγά, πλησιάζει την κρίσιμη μάζα που μπορεί να σκέφτεται και λίγο πιο σωστά και μακριά από φαντάσματα του παρελθόντος


Αυτό να το συζητήσουμε λίγο; Διότι προσωπικά καταλήγω στο ακριβώς αντίθετο και θα ήθελα τη γνώμη σου να δω τι έχεις σκεφτεί.
Από τη μεριά μου αυτό που βλέπω είναι ότι ο κόσμος άγεται και φέρεται από το περί δικαίου αίσθημα το οποίο με τη σειρά του δημιουργείται κατά το δοκούν από πολλούς και διάφορους (όπως τα ΜΜΕ για παράδειγμα).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: από τους περισσοτέρους που λαμβάνουν εμπεριστατωμένη θέση για τα νέα μέτρα, η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει διαβάσει καν τα σχετικά ΦΕΚ (ιδίως το 60Α που είναι και το χοντρό πακέτο), γι'αυτό και υπάρχει ανασφάλεια και γενικότερος τρόμος, ενώ η αλήθεια είναι απείρως απλούστερη: θα μας ξεσκίσουν και ήδη το έχουν γράψει λεπτομερώς.
Γενικά, θεωρώ δηλαδή ότι επικρατούν νόμοι αγέλης και άβουλης μάζας. Όπου πάει ο άνεμος πάμε κι εμείς και απλά στο τέλος θα κάνουμε ταμείο...

shades είπε...

Hades… δεν είμαι οικονομολόγος ούτε μπορώ να περιγράψω με βαρύγδουπες λέξεις την κατάντια μας μπορώ όμως να σου πω τι αισθάνομαι με έναν παραλληλισμό.

Το 96-97 περίπου αν θυμάμαι καλά οι τράπεζες άλλαξαν πολιτική στην Ελλάδα δηλαδή εκεί που μόνο λίγοι μπορούσαν να είχαν πρόσβαση για δάνεια άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου και το χρήμα έρεε άφθονο… πάρε κόσμο φράγκα για οτιδήποτε τα ΜΜΕ και οι διαφημιστές πλύση εγκεφάλου μέρα νύχτα και τα τηλέφωνα στα νοικοκυριά πήραν φωτιά.
Το 50-70% των Ελλήνων τσίμπησε το τυράκι χωρίς να δει την φάκα ή έστω ήταν ανώριμοι οι υπόλοιποι την παλεύουμε.

Το ίδιο έγινε και στη Χώρα πάρτε λεφτά να μας χρωστάτε και όταν έρθει η ώρα με δυο-τρείς κινήσεις οικονομικές θα σας χρεοκοπήσουμε.

Τώρα για την επίσκεψη Ερντογάν.. όταν είσαι σε μειονεκτική θέση αποφεύγεις τέτοιες συναντήσεις (αυτό το λέω για τον ΓΑΠ) όλα τα είχε η Μαριωρή ο φερετζές της έλειπε όπως έλεγε και η γιαγιάκα μου.

Αυτά τα λίγα αδαή…

Hades είπε...

Shades,νομίζω ότι δεν χρειάζεται να συγ-χέσουμε τα οικονομικά με την κοινή λογική, καθ'όσον μόνο τα οικονομικά είναι διά αφόδευσιν.
Αυτό που λες νομίζω απαντάει στην κοινή λογική, η οποία χρόοοοοοονια τώρα απουσιάζει πλήρως από τους πολίτες αυτής της χώρας.
Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να σκεφτείς το αυτονόητο πως όταν κάποιος χρωστάει αυτομάτως μπλέκει σε άλλες σφαίρες επιρροής.
Άρα όταν μιλάμε για ολόκληρη χώρα όπου τα ποσά εκτοξεύονται μιλάμε για ακόμη χειρότερο μπλέξιμο.

Επίσης, δεν... συμμερίζομαι την απορία σου σχετικά με το δόλωμα μου τσίμπησαν οι περισσότεροι. Σε προκαλώ να μου πεις πότε σκέφτηκε λογικά όλος αυτός ο κόσμος τα τελευταία κάμποσα χρόνια. Ένα παράδειγμα θέλω να μου πεις, όχι δύο και τρία. Ένα μου αρκεί.
Εδώ, ρε'σύ, υπήρχε και το απίσταυτα φαιδρό, να κινούνται και να πλασάρονται όλοι ωσάν νεόπλουτοι παρά τα δανεικά! Τουλάχιστον να τα είχαν, να έλεγα πάει στο διάολο. Μα νεόπλουτοι με δανεικά;
Ρε δεν παιζόμεθα σου λέω...

Panos Konstantinidis είπε...

@Άδη

"Μμμμμ...να βάλουμε μυαλό και ν'ανοίξουμε τα στραβά μας ίσως;"

αυτό είναι πολύ γενικό, συγκεκιμένες προτάσεις έχεις;

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το ελληνάκι, δε θα μπορούσα να τα πω καλύτερα.

Hades είπε...

Φυσικά και έχω συγκεκριμένες προτάσεις.
Και επί του θεωρητικού και επί του πρακτέου. Και ειδικότερα επί του πρακτέου σου είπα ότι θα τις κοινοποιήσω εν ευθέτω χρόνω, όταν θα είναι και έτοιμες-χειροπιαστές.
Ως προς τη θεωρία, τι ακριβώς θες να σου πω; Πάνω-κάτω, με αυτά ασχολούμαι από την πρώτη ημέρα του βλογ. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία σε πολλά. Αν και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια εξειδικευμένη πρόταση σε αυτό. Κοινή λογική είναι. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Αλλάζοντας τρόπο ζωής.
Πχ ένα εξαιρετικό βήμα είναι να κλείσουμε διά παντός την τηλεόραση (εγώ το'χω κάνει εδώ και πάνω από μια 10ετία. Ανοίγει μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και για περιορισμένο χρόνο). Μπορούμε να το κάνουμε;
Ως επίσης -κάτι που είχε γράψει πρόσφατα ο zaphod και που μου άρεσε πολύ- ήγγικεν η ώρα να στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα, όσο γίνεται δηλαδή, και δεν ομιλώ μόνο για φαγητά κλπ. Μπορούμε δηλαδή να ζήσουμε δίχως την υποτιθέμενη φίρμα τάδε χεστάμπλισσσντ 2008 και να γίνουμε όπως την δεκαετία του 80 που δεν μας ενδιέφερε να έχουμε τη φίρμα για να πάμε για καφέ, παρά μόνο για πιο επίσημες περιστάσεις;
Τέτοια πράγματα. Κοινή λογική. Τώρα που το σκέφτομαι, δεν είναι καν προτάσεις. Επιστροφή στην πραγματικότητα είναι.

Panos Konstantinidis είπε...

Ωραία, αναμένω λοιπόν τις ιδέες σου αναλυτικότερα. Όσο για τα ελληνικά προϊόνται νομίζω ότι αυτό θα είναι δύσκολο, κυρίως λόγω τεράστιας διαφοράς στην τιμή από τα αντίστοιχα ξένα.

ellinaki είπε...

@ Hades

Το επερχόμενο ξέσκισμα, όσο και την ύφεση που ακόμα ΔΕΝ έχουμε βιώσει στο πετσί μας, δεν τα θεωρώ τόσο σημαντικά όσο τις δομές του πολιτικού συστήματος, αλλά και της κοινωνικής ωριμότητας. Για τον απλούστατο λόγο, ότι όσο αρνούμαστε να λειτουργήσουμε ως κράτος (δηλαδή με οργανωμένη δημόσια διοίκηση, διαφάνεια, ουσιαστική πολιτική ευθύνη, και ουσιαστικά ανεξάρτητες εξουσίες), οποιαδήποτε ιδέα ή μέτρο θα πάει στο βρόντο.

Εφόσον αυτά τα 2-3 χρόνια "χάριτος" (από την άποψη ότι η χρεωκοπία αναβάλλεται προσωρινά) δεν καταφέρουμε να συμμαζέψουμε και να φτιάξουμε επιτέλους ένα υποτυπώδες κράτος, τότε δεν μας δίνεται άλλη ευκαιρία.

Αυτό που εγώ αναγνωρίζω ως επερχόμενη κοινωνική ωριμότητα, δεν είναι κάτι που συμβαίνει. Απλά λέω ότι έχουμε μπει στο στάδιο κοινωνική ωρίμανσης, δεδομένου ότι ξεκινάμε από μία μαζικότερη αμφισβήτηση τους έως τώρα πολιτικού συστήματος. Εφόσον αυτή την αναγνώριση την ακολουθήσει και η συλλογική θέληση για βελτίωση του πολιτικού συστήματος, έχει καλώς. Εφόσον οδηγήσει σε γενικότερη απαξίωση, τότε απλά θα καταφέρουμε επιτέλους να πιάσουμε πάτο (έχουμε λίγο δρόμο ακόμα).

Zaphod είπε...

Επισκεψη Ερντογαν και μαλακιες...

Εδω ειναι τα λεφτα
"Η κυβέρνηση θα προτείνει και το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει...."
οπως καλα λες. ΠΟυ βαδιζομεν κυριοι;


Στα περαιτερω. Λογικα οι Τουρκοι εχουν ακομα την πετρια της Οθωμανικης αυτοκρατοριας. Εδω ακομα μερικοι ΕΛ εχουν την πετρια του...Βυζαντίου ή ακομα και του Μ. Αλεξάνδρου (που πιθανοτατα υποδουλωσε τους προγονους τους αλλα δεν εχει σημασια) ή των αρχαιων Αθηναίωνε (ομοιως, αλλά μιας και ειμαστε στο "κρατος των Αθηνών" δεν γαμιέται...)

Καθε λαος που παλια "ειχε" (με πολλα πολλα εισαγωγικα) μιαν αυτοκρατορια συνηθως το φαντασιακο του την αναπολει (πχ Ρωσια, Αγγλια κτλ). Το καλο που εχει η τουρκια στην παρουσα φαση ειναι πως το πηρε αποφαση να το κανει δια της οικονομιας και οχι δια των οπλων. Μια μεγαλη χωρα με ταχεως αναπτυσσομενη οικονομική δυναμη που επιχειρει να γινει μεγαλος περιφερειακος παιχτης. Και λογικα κοιταζει και προς ανατολας και προς δυσμας. Απο την μια για επιρροη και απο την αλλη για φραγκα..


Οσον αφορα τας "παραβιασεις των συνορωνε να' ουμ'" τα μισα ειναι δημοσιογραφικες παπαρολογιες. Το FIR πχ δεν ειναι εθνικος χωρος αλλα αντε να το εξηγησεις

Stefanos είπε...

Οι τελευταίοι πατριώτες έχουν γίνει στάχτη και σκόνη προ πολλού. Και όταν λέω πατριώτες, εννοώ πατριώτες, όχι παπαριές. Εννοώ τα παππούδια μας, που στα 19 και στα 20 τους ήταν με το χιόνι στο γόνατο, με ένα λιανοντούφεκο και με κονσέρβα "σκουλήκι φρικασέ". Οι αμέσως επόμενοι πατριωτες είναι η περίφημη γενιά του Πολυτεχνείου που έμαθε να εξαργυρώνει με χρυσό τους αγώνες της και να κάνει διπλωματία του κώλου. Και μάλιστα του στημένου, τουρλωμένου και με λεύκανση κωλοτρυπίδας, κώλου.
Πόσα χρόνια τώρα υποχωρούμε συνέχεια. Με τη λογική, "ε μην τα προσβάλλουμε τα παιδιά και στεναχωρηθούν. Άλλωστε εμείς είμαστε ανώτεροι".
Να δούμε που θα καταλήξει αυτή η υπεργαμάτη ανωτερότητά μας. Ποιος συνωστισμός ρε Hades; Σωστά τα λες. Εκεί θα μείνουμε;; στην επόμενη έκδοση της ρεπούσειου ιστορίας θα καταδικάζεται η επανάσταση του 21 ως τρομοκρατική ενέργεια μιας χούφτας μπαχαλάκηδων της εποχής, υποκινούμενη από τους ρώσσους. Θα βγάλουν και τον Κολοκοτρώνη Μπιν Λάντεν της εποχής. Μην τύχει και "διαιωνιστεί το μίσος". Ναι γιατί έτσι πρέπει να είναι η ιστορία..

Hades είπε...

@Πάνο
Ως προς το πρώτο λίγη υπομονή.
Ως προς το δεύτερο ισχύει αυτό που λες, αλλά έχω πετύχει και κάποιες περιπτώσεις με το αντίστροφο. Ίσως τώρα ένεκα των συνθηκών κάποιοι να συμμορφωθούν, ποιος ξέρει;

@ellinaki
Ως προς το πρώτο συμφωνώ πάραυτα. Το μείζον ζήτημα είναι να πάψει να είναι... μίζον, και να αποκτήσουμε πραγματική πολιτική σε όλους τους τομείς. Το θέμα είναι ότι ως η άλλη όψη του νομίσματος, στην αλλαγή του πραγματικού (και ουχί κομματικού) πολιτικού τοπίου μεγάλο μέρος δράσης (και ευθύνης) έχουν και οι πολίτες. Και επειδή το όλο εγχείρημα έχει υπερβολικά πολλές... συνιστώσες, γι'αυτό και δεν είμαι και ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα έχει και θετικό αποτέλεσμα.

Ως προς το δεύτερο τώρα......
χμμμμμμμμμμμμμμμμμμ............
Εν ολίγοις δηλαδή σκέφτεσαι ότι αφού φτάσαμε ως εδώ, νομοτελειακά θα συμβεί το τάδε (πχ η ωρίμανση της κοινωνίας). Κατάλαβα...
Το πρόβλημα είναι ότι εγώ ακριβώς αυτό το νομοτελειακό είναι που δεν βλέπω να'ρχεται. Όχι για άλλον λόγο αλλά λόγω πρότερου ανέντιμου βίου. Καλώς ή κακώς, δεν τα έχουν ρημάξει όλα μόνο οι πολιτικοί ή μόνο οι επιχειρηματίες κ.ο.κ. Και οι πολίτες τα έχουν παραρημάξει. Εδώ σκέψου ότι εν μέσω ύφεσης (ήδη) και με πολύ κόσμο ήδη τρομοκρατημένο, το πρώτο τρίμηνο είχε αύξηση εσόδων από καταβολές ΦΠΑ. Φαντάσου τι κλέβαμε τα προηγούμενα χρόνια, σε καιρούς μη χαλεπούς δηλαδή...
Όταν λοιπόν όλοι -άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο- έχουμε βάλει κι από ένα καρφάκι στο φέρετρο της χώρας, γιατί ν'αλλάξουμε τώρα; Ήδη άλλωστε το περί δικαίου αίσθημα κινείται πέριξ των πολιτικοί κυρίως, άρα οι υπόλοιποι φέρονται ως καθαροί κι εξοργισμένοι...

Μακάρι να βγω ψέυτης.

Hades είπε...

@zaph
Και που να δεις το σενδονιακό αφιέρωμα που ετοιμάζω σχετικά με το ΦΕΚ. Σε εντυπωσίασε το απόσπασμα; Κάτσε κι έρχεται και το εκτελεστικό απόσπασμα...

Αναφορικά με τα του παρελθόντος, δεν θα διαφωνήσω, αλλά πρέπει να διαχωρίσουμε επιτέλους τα δύο διαμετρικά αντίθετα: άλλο πράγμα το να μένω προσκολημένος στο παρελθόν, κι άλλο το να αναγνωρίζω την ύπαρξη του παρελθόντος και να μην το παραγράφω. Διότι εμείς ως άξιοι ΕΛ για να αποφύγουμε το πρώτο, περνάμε στην πλήρη απεμπώληση, πράγμα χαζό και απαράδεκτο.
Ειδικότερα για τους Τούρκους, προσωπικά δεν με νοιάζει καν πως την έχουν δει οι ίδιοι. Αν εμείς έχουμε λίγη τσίπα και σταθερές λογικές θέσεις, ας κωλοχτυπιούνται όσο θέλουν.

Στο τελευταίο είσαι οφ σάιντ πολλά μέτρα. Άκου τι παίζει:
Ο εναέριος χώρος θεωρείται "επέκταση" του θαλασσίου χώρου. Ο θαλάσσιος χώρος καθορίζεται με τη σειρά του από το Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών (το οποίο ως έγραψα στο σενδόνι, οι Τούρκοι ούτε έχουν υπογράψει, ούτε αναγνωρίζουν). Βάσει του Δικαίου, κάθε κράτος έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα θαλάσσια χωρικά του ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Κατ' αντιστοιχία σε μια τέτοια περίπτωση επεκτείνονται αυτόματα και τα εναέρια. Εμείς τι έχουμε κάνει; Για να μην εκνευριστούν οι Τούρκοι έχουμε τα θαλάσσια χωρικά ύδατα στα 6 μίλια, για να τους δείξουμε ότι δεν μασάμε όμως έχουμε επεκτείνει τα εναέρια όχι στα 12 αλλά στα 10 (αν δεν με απατά η μνήμη μου για τον αριθμό). Οι Τούρκοι τι σου λένε λοιπόν; Ότι πως γίνεται να έχετε εναέρια όρια στα 10 μίλια και θαλάσσια στα 6; Άρα δεν αναγνωρίζω το FIR Αθηνών.
Μόνο δημοσιογραφικές παπαρολογίες δεν είναι τα περί παραβιάσεων.

@Προφέτα
Καλά, αυτό που λες απορώ κιόλας πως το ξέθαψες από το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Μην σου πω ότι οι παπούδες όλων μας ήταν εκτός από αντισιωνιστές και αντικουμουνιστές και μιζαδώροι κιόλας.
Αναφορικά με την γενιά του Πολυτεχνείου (η οποία έχω ξαναγράψει πως είναι ό,τι πιο σιχαμερό εχει να επιδείξει η χώρα), ξέχασες να αναφέρεις τους εκατομμύρια αντιστασιακούς που λαμβάνουν τιμητική σύνταξη. Δυστυχώς το ερώτημά μου, πως είναι δυνατόν με τόσα εκατομμύρια αντιστασιακών να κράτησε 7 χρόνια η χούντα, ακόμη είναι αναπάντητο.

Δυστυχώς η πολιτική της διαρκούς υποχώρησης για να μην εκνευριστούν οι Τούρκοι έχει σχεδόν παγιωθεί. Και δη, με παντελώς ηλίθιες δικαιολογίες.

Αναφορικά με τις ρεπούσειες εκδοχές, δυστυχώς αυτό που λες το φοβάμαι κι εγώ: θα φτάσουμε σε σημείο να αναπολούμε θετικά την κυρία Ρεοπύση. Όσον αφορά τους εξτρεμιστές του 21, αυτούς θα τους φτύσει η ίδια η Ιστορία όπως τους αξίζει πραγματικά...

shades είπε...

"Μόνο δημοσιογραφικές παπαρολογίες δεν είναι τα περί παραβιάσεων"

Συμφωνώ παραβιάσεις υπάρχουν σχεδόν καθημερινά αλλά υπάρχουν και δικά μας αεροπλάνα που φτάνουν ορισμένες φορές μέχρι την Άγκυρα.

Hades είπε...

Shades, αυτό που λες το'χω ακούσει κι εγώ πολλές φορές. Το θέμα ξέρεις ποιο είναι; Πως το να περνάς πάνω από γη εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους να σε καταρρίψουν.
Κι επειδή αποδεδειγμένα έχουμε πολλούς καλοθελητές-κατασκευαστές ειδήσεων, κρατάω σχετικά μικρό καλάθι.

Zaphod είπε...

Tα υπολοιπα εν καιρω διοτι δεν προλαβαινω....


http://freeinquiry.gr/pro.php?id=434

Shades είπε...

Zaphod.. thanks για το λίνκ!!! Έμαθα κάποιες λεπτομέριες πολύ σοβαρές στα 40+
Όσο ζεις μαθαίνεις τελικά.

pølsemannen είπε...

Mουάγκα νουάγκα χουάγκα! Tα νέα σύνορα θα είναι στην κόκκινη μηλιά! (Λίγο έξω από τα Γιάννενα).

Tο είδα κάπου και με άρεσε:

Tο κοινό μας πετρέλαιο! Έλαβον:

Xέλλας: 6%

Tούρκιγιε: 4%

BP: 90%

Hades είπε...

@zaph
Για το λινκ που έβαλες μπορώ να σου πω ότι τα έχω διαβάσει όλα στο παρελθόν.
Το θέμα είναι ότι έχω κάποιες διαφωνίες. Για παράδειγμα, αφού οι Τούρκοι δεν επιβουλεύονται το Αιγαίο, τότε προς τι η εμμονή στην υφαλοκρυπίδα; Έτσι για να περνάει η ώρα;

Σχετικά με το στάτους του Αιγαίου, είναι γνωστό ότι σε μεγάλο ποσοστό πρόκειται για διεθνή ύδατα. Ξέρεις πότε άλλαξε αυτό; Επί χούντας, όταν η Ελλάδα βγήκε από το ΝΑΤΟ. Μέχρι τότε το Αιγαίο ήταν επισήμως ελληνική θάλασσα υπό ελληνική διοίκηση. Μόλις έπραξε τα δέοντα η... πατριωτική χούντα, αυτό άλλαξε. Μόλις άλλαξε -και αφού ολοκληρώθηκε η τραγωδία στην Κύπρο- ξαναμπήκαμε στο ΝΑΤΟ. Απλά πράγματα, παστρικά.
Μην ξεφεύγω όμως.
Αν τα χωρικά ύδατα πάνε από 6 νμ σε 12, αυτομάτως το Αιγαίο γίνεται κλειστή θάλασσα και οι Τούρκοι θα έχουν πρόβλημα διελεύσεως. Το θέμα δεν είναι όμως στην διέλευση, αλλά στα από κάτω, γι'αυτό και εμπλέκεται η υφαλοκρυπίδα στη μέση. Υφαλοκρυπίδα σημαίνει δυνατότητα εξόρυξης πετρελαίων. Αν τα χωρικά ύδατα πάνε στα 12, αυτομάτως οι Τούρκοι θα πρέπει να ψάξουν σε μεγάλο βάθος για πετρέλαιο και αυτό δεν τους βολεύει, ενώ με τα 6 θα έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες.
Πέραν τούτου, μου κάνει τεράστια εντύπωση πως ολόκληρος πρώην αρχηγός του ναυτικού εκφράζεται έτσι στα περί παραβιάσεων.
Πριν πόσα χρόνια ήταν που ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο, φρεγάτα νομίζω, είχε προσαράξει σε αβαθή στην Κω; Ή μήπως δεν έχει γνώση των πτήσεων πάνω από νησιά; Τι αηδίες είναι αυτές ότι μόνο από διεθνείς διαδρόμους πάνε;

@polse
Και προσοχή στον εξαδάκτυλο! :):):)
(έξι στο ένα, έξι στο άλλο, το τρίτο εξάρι ψάχνουμε...)