Σελίδες

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Λοιπόν έχουμε πολλή πλάκα στον Ολυμπιακό.

Υπό άλλες συνθήκες θα έλεγα ότι ο κόσμος ξύπνησε, που τέτοια τύχη όμως. Οι Πραιτωριανοί είναι καλομαθημένοι και δεν ξυπνάνε έτσι εύκολα, άσε που παραδοσιακά συνήθως στρέφονται κατά του χεριού που με τόσο πάθος όχι φίλαγαν αλλά έγλυφαν. Τι να κάνουμε, αυτά έχει η ζωή.

Το θέμα είναι ότι βλέπω πολλές ασάφειες, ανακρίβειες και ψεύδη (παρόλο που την ίδιαν στιγμή γράφονται -ευτυχώς- και πολύ σωστά πράγματα). Προσωπικά τα έχω χώσει κατ' επανάληψιν στον Κόκκαλη τον οποίον όπως αναγνωρίζω ως ευεργέτη του Ολυμπιακού σε πολλά θέματα, έτσι θεωρώ και δημιουργό τεραστίων προβλημάτων της ομάδας (αυτό είναι και το σωστό άλλωστε: δεν μεγαλοποιούμε τα μεν, δεν αποκρύπτουμε τα δε). Ένα εκ των κορυφαίων είναι και οι καλομαθημένοι (ή πιο σωστά, κακομαθημένοι) οπαδοί. Εν προκειμένω όμως ή μάλλον εδώ και καιρό για να είμαστε ακριβείς για τον Κόκκαλη δεν έχω πει και τίποτε. Προφανώς έχω τους λόγους μου (που θα τους αναπτύξω οσονούπω). Όλα στην ώρα τους όμως... Διαπιστώνω ότι πολλές και διάφορες απόψεις που διατυπώνονται από γαύρους στο ίντερνετ (και τα ραδιόφωνα) δεν έχουν (εκ νέου) την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα. Κάποιοι ξύπνησαν ξαφνικά και βλέπουν λαμόγια μπροστά τους, κάποιοι άλλοι απαιτούν από τον Κόκκαλη να τα μαζέψει και να φύγει, κάποιοι άλλοι θεωρούν τους παίκτες σαπάκια κ.ο.κ. Μιλάμε για τις υπέρτατες χαζομάρες.
Προσωπικά αν ήμουν ο Κόκκαλης θα έβγαζα άμεσα (προκειμένου να κάνω την πλάκα μου) ανακοίνωση που να έλεγα το εξής:
"Μου σπάσατε τα παπάρια. Άει στο διάολο αχάριστοι, σηκώνομαι και φεύγω και βγάλτε τα πέρα μόνοι σας.
ΥΓ. Παίρνω και το γήπεδο μαζί διότι αν δεν το ξέρατε δικό μου είναι. Σταδιάλα."
Να είστε σίγουροι ότι με μαθηματικοή ακρίβεια όλοι όσοι τώρα απαιτούν την κεφαλή του Κόκκαλη επί πινάκει θα έβγαιναν να περιέγραφαν το μαύρο μέλλον που μας περιμένει δίχως Κόκκαλη κλπ, κλπ, μπουχουχου κλαψ λυγμ... Μιλάμε για την υπέρτατη παρωδία.

Φυσικά και φταίει ο Κόκκαλης σε πολλά, τα έχουμε ξαναπεί. Εν προκειμένω όμως διακρίνω ότι οι περισσότεροι γαύροι είναι στην κοσμάρα τους. Έχει σταματήσει ο Κόκκαλης να ασχολείται με μεταγραφές, κύριοι, ακόμη να το πάρετε πρέφα; Δεν τις κάνει τις μεταγραφές ο Κόκκαλης εδώ και μια τριετία. Άλλοι ασχολούνται με αυτές. Ούτε παίζει μπάλα ο Κόκκαλης φυσικά και μην λέμε ό,τι θέλουμε, δεν ξέχασε ξαφνικά την μπάλα ο Ντουντού με τον Γκαλέτι. Εκτός αν θέλουμε να κοροϊδευόμαστε. Άλλα πράγματα συμβαίνουν στον Ολυμπιακό, αλλά ποιος να τα γράψει. Μήτε το πρόβλημα περιορίζεται στον Ζίκο μόνο, αν και αυτός αποτελεί ένα τεράστιο κομμάτι του όλου προβλήματος.

Ποια εφημερίδα πχ (από τις "αντικειμενικές" τε και ερυθρόλευκες) να τα χώσει στην ίδια την εφημερίδα για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει; Διότι το να πετάς φόλα στον κόσμο και να τον φανατίζεις μόνο και μόνο για μερικά φύλλα παραπάνω, έγκλημα είναι, το οποίο δεν ρεφάρεται με κανένα πρωτοσέλιδο. Ας δούμε μερικά παραδείγματα, για τα οποία δεν επιλέγω τυχαία κυρίως την ιδιαίτερα απεχθή μου SportDay, την οποία θεωρώ πρώτη στις "αντικειμενικές". Θαυμάστε λοιπόν για να καταλάβετε το δούλεμα που πέφτει και τη ζημιά που γίνεται.

Εν αρχή ήν το σωκρατικό έγκλημα, το οποίο φυσικά θυμόμαστε και με τα ακριβώς ίδια περσινά πρωτοσέλιδα (και δακρύβρεχτα άρθρα) της ίδιας εφημερίδας, αμέσως μετά τον αποκλεισμό από την Ανόρθωση:


Μετά το σωκρατικό έγκλημα λοιπόν (και με μερικά ακόμη αντίστοιχα πρωτοσέλιδα περί των μη μεταγραφών) έχουμε την αναγνώριση του εγκλήματος από τον Κόκκαλη:


Στην συνέχεια, έχουμε την μεγάλη κίνηση, την πρόσληψη Ζίκο δηλαδή. Φυσικά όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι Βραζιλιάνοι προπονητές δεν υφίστανται παγκοσμίως, αλλά οι αντικειμενικές τε και ερυθρόλευκες εφημερίδες φυσικά έδιναν τη δέουσα... βαρύτητα στο θέμα. Ιδιαίτερη προσοχή στο λογοπαίγνιο (ο Σώκρατες έκλεισε τον Ζίκο και δη σε 24 μόλις ώρες. Το υπονοούμενο ότι ο ίδιος Σώκρατες με τα εγκλήματα είναι εξαιρετικός παικταράς στο αντικείμενό του, σαφές). Επίσης παρατηρείστε ότι απλά και μόνο η απόλυση Κετσπάγια όχι μόνο ανέστρεψε το κλίμα, αλλά έκανε και τους παίκτες παικταράδες αφού μέχρι και καρύδια τους φύτρωσαν. ΕΠίσης, δώστε μια βάση στην ημερομηνία του πρωτοσέλιφου διότι θα μας χρειαστεί: 17/9/09:


Πάμε στην επική συνέχεια τώρα. Μια ομάδα δίχως μεταγραφές και με πρόεδρο "εγκληματία" κερδίζει επειδή είναι θρύλος. Προφανώς πιο πριν δεν ήταν αλλά ας μην το κάνουμε θέμα:

Στην συνέχεια αναρωτιούνται μέχρι και οι ίδιοι σε ένα πρωτοσέλιδο εμφανώς ρητορικό ως προς το ερώτημά του. Πως γίνεται μια ομάδα με χάλια εργομετρικά, δίχως μεταγραφές, με πρόεδρο που άφησε την ομάδα μόνη της να τα φέρνει όλα τούμπα (και με καινοφυτρωμένα καρύδια κιόλας). Έλα ντε, εδώ σε θέλω:

Πάμε τώρα στην επικομυθική συνέχεια: ο Ζίκο αφήνει το στίγμα του δίχως καν να έχει κάτσει στον πάγκο. Το πρωτοσέλιδο βγήκε με Μπάντοβιτς-Νινιάδη στον πάγκο ακόμη:


Και πάμε τώρα στο πρωτοσέλιδο της 27/9/09, δηλαδή μόλις 10 μέρες μετά το πρωτοσέλιδο της πρόσληψης του Ζίκο όπου η σιχαμερή εφημερίδα πανηγυρίζει για τις εμφανείς αλλαγές στην απόδοση της ομάδας κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με το σήμα του Ζορό ταυτόχρονα εμ τις λοιπές φαιδρότητες. Φυσικά το ερώτημα πότε πρόλαβε σε 10 μέρες ο Ζίκο να αφήσει το στίγμα του θα παραμείνει αναπάντητο εις τον αιώνα των αιώνων αμήν, ιδίως μετά τις τελευταίες μέρες και τα όσα θαυμάζουμε:


Διακοπή για διαφημίσεις: τρέηλερ από την ταινία, ο Ζίκο μάγειρας.


Μπόνους πρέζεντ, από την σειρά "της SportDay τα τριήμερα" ακριβώς όπως λέμε του κώλου τα εννιάμερα. Πρόκειται για το τρίτο στην σειρά πρωτοσέλιδο που έκλεινε τον Φερναντίνιο (με την υποσημείωση για τον Γενάρη κιόλας). Παρακαλώ συνδυάστε το πρωτοσέλιδο με αυτό που ξεκινήσαμε για τον Κόκκαλη.


Και μόλις σήμερα, 9/1/10 το εντελώς προφανές: Ξένο σώμα.


Αλήθεια, ο Φίλαθλος γιατί τις γράφει μόνος του όλες αυτές τις αλήθειες; Τις έχετε δει και σε άλλες εφημερίδες;


Κι επειδή σας αγαπάω, ένα ακόμη δωράκι, από το οπισθ(ι)όφυλλο του Σκότους των Σπορ και ιδιαίτερα εμετικό κυρ-Νικολακόπουλο, ο οποίος βρήκε μεμιάς τα αίτια της ήττας στο Χαριλάου (σημείωση: ακόμη θυμάμαι τον κυρ-Νικολακόπουλο να αναλύει στο ραδιόφωνο του επίσης σιχαμερού σπορ-φμ την ενδεκάδα του Ολυμπιακού με Ριβάλντο, Ζε Ρομπέρτο συν έναν ακόμη Βραζιλιάνο του οποίου το όνομα μου διαφεύγει επί της παρούσης. Πάλι μέσα έπεσε ο μέγιστος):


Καταλάβατε ποιο είναι το κόνσεπτ; Οι φυλλάδες πρέπει να πουλήσουν φύλλα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην SportDay, αναφέρομαι σε όλες τις "αντικειμενικές" συν φυσικά τις δυο βαμμένες κωλοφυλλάδες. Αυτές είναι λοιπόν που ανεβάζουν τον πήχυ σε ηλίθια ύψη και όταν ο Ολυμπιακός και ο Κόκκαλης προσωπικά δεν... συμμορφώνονται, τους τα χώνουν. Εννοείται -ξαναλέω- ότι και ο Κόκκαλης έχει κάνει λάθη. Τεράστια και κατ' εξακολούθηση, άλλο πράγμα όμως το να κάνεις λάθη και άλλο το να σου χρεώνουν ως λάθη αυτά που άλλοι θεωρούν σωστά. Και φυσικά μιλάμε για την κωλοτούμπα της κωλοτούμπας. Ο κάθε πουθενάς έχει την δική του αναμφίβολλη κοσμοθεωρία με την οποίαν προσπαθεί να πείσει τον κόσμο όλο προκειμένου να δείξει (πρωτίστως στον εαυτό του) ότι η κοσμοθεωρία του είναι η σωστή. ¨Ετσι έχουμε σειρά από πρωτοσέλιδα όπως τα προαναφερθέντα (όπου ξαναλέω, και οι άλλες φυλλάδες δεν πάνε πίσω). Πρωτοσέλιδα τα οποία φανατίζουν τον κόσμο, τα οποία δημιουργούν αναληθείς προσδοκίες και που πολλάκις αποτελούν ουσιαστική αφορμή για επεισόδια εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων.

Αυτήν την στιγμή λοιπόν ο κόσμος του Ολυμπιακού βράζει. Γιατί βράζει όμως δεν αναρωτήθηκε σοβαρά κανεις. Βράζει επειδή ο Ζίκο παρουσιάστηκε από την ημέρα Νο 1 ο τοπ προπονητής. Βράζει επειδή τα χίλια δυο προβλήματα καλύφθηκαν με πρωτοσέλιδα του στυλ "έχει το πάνω χέρι στον όμιλο" (μετά από την ήττα από την Άρσεναλ για να μην ξεχνιώμαστε). Βράζει κατ' αρχήν ένεκα των αθλητικών εφημερίδων, από τις οποίες μοναχά ο Φίλαθλος κρατάει ψηλά τη σημαία λέγοντας τα πράγματα ως έχουν. Και δεν το λέω επειδή εγώ τον διαβάζω εδώ και 17 χρόνια, αλλά τον διαβάζω επειδή ισχύει αυτό που λέω. Αντικειμενικές τε και κάφρικες λοιπόν, στο ίδιο καζάνι είναι, ομοίως και οι έτερες κάφρικες όπως η Σοκοφρέτα και η Χλέπα όπως χαϊδευτικά τις έχω ονομάσει.

Αυτό πάντως που μου κάνει τεράστια εντύπωση είναι το πως λειτουργεί ο Ολυμπιακός. Έχει αφήσει δυο παντελώς άσχετους να αλωνίζουν (μιλάω για Χρυσικόπουλο και Θεοδωρίδη τζέη άρ), έχει τον φάδερ Θεοδωρίδη ακόμη στα πράγματα αν και ευτυχώς πιο απενεργοποιημένο σε σχέση με πρότινως> Δεν ξέρω γιατί διαλύθηκε το δίδυμο Πετράν-Ίβιτς, αυτό που ξέρω όμως είναι πως ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια (και έως τώρα η τελευταία) που η ομάδα λειτούργησε προγραμματισμένα και όχι κατά τύχη. Έκτοτε, έχουμε φρίξει: κάθε χρόνο κάνουμε περί τις 130 μεταγραφές, παρελαύνει η μισή εθνική Βραζιλίας και κατακτούμε μέχρι και τίτλους διασυμπαντικούς, κι όλα αυτά αφενός από την ανεπάρκεια κάποιων διοικούντων (και εν προκειμένω όχι του Κόκκαλη) συν τις επιταγές των φυλλάδων. Διαβάζω συχνά-πυκνά ατάκες του στυλ "γιατί δεν γινόμαστε Λυών ή Πόρτο" ή ότι "ακόμη και οι ρώσικες μας ξεπέρασαν" και βάζω τα γέλια. Το ζήτημα δεν είναι να γίνουμε Λυών. Το ζήτημα είναι να καταλάβουμε τι εστί Ολυμπιακός και να γίνουμε Ολυμπιακός.

Διότι κακά τα ψέματα -το΄χω ξαναγράψει- οι περισσότεροι οπαδοί της ομάδας δεν γνωρίζουν ΤΙ είναι ο Ολυμπιακός, τι πρεσβεύει και ιδίως τι ιστορία έχει πίσω του. Αυτό λοιπόν, σε συνδυασμό με την διοικητική ανυπαρξία σε θέματα πολιτικής αλλά και της σιχαμερής μπόχας-βρώμας προπαγάνδας δημιουργούν συνειδήσεις ακόμη και μέσα στις τάξεις του ίδιου του Ολυμπιακού. Κι έτσι τώρα (όπως αντίστοιχα άλλες φορές στο παρελθόν) ψάχνουν διάφοροι μύλους για να τους επιτεθούν ως σύγχρονοι Δον Κιχώτηδες. Το ότι ο Ολυμπιακός προσέλαβε τη χολέρα το καλοκαίρι για προπονητή ήταν πρόβλημα αλλά ήσσονος σημασίας. Ομοίως ήσσονος σημασίας ήταν και το ότι δεν πήρε αριστερό χαφ. Το τεράστιο πρόβλημα του γαύρου είναι ο τρόπος λειτουργίας του σε όλους τους τομείς του.

Διάβαζα κείμενα σε βλογς ή φόρα μετά την ήττα από την ΑΕΚ και νόμιζα ότι διασυρθήκαμε από τον... Εορδαϊκό ή τον Αλμωπό Αριδαίας. Ρε άσχετοι, με την ΑΕΚ παίζαμε. Πότε έγινε μικρή φανέλλα η ΑΕΚ και δεν το πήρα χαμπάρι; Κι εγώ την λέω αεκάκι στο πλαίσιο της καζούρας που γουστάρω να κάνω (όπως γουστάρω και να μου κάνουν, αμφίδρομα είναι αυτά), αλλά όσο κι αν προσπαθούν οι αμέτοχοί της κι ενίοτε κι όδιος της ο κόσμος με τις χαζομάρες που λέει και κάνει, η ΑΕΚ είναι μεγάλο μέγεθος. Πότε θα καταλάβουμε επιτέλους ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μειώνουμε τον αντίπαλο; Το χειρότερο όμως είναι ότι πλέον πολλοί πιτσιρικάδες μεγαλώνουν μπολιασμένοι με αυτήν την νοοτροπία, μια νοοτροπία που μέχρι πρότινως μόνο στους αιώνιους κομπλεξικούς πράσινους έβλεπα, ότι εμείς είμαστε οι έτσι και οι άλλοι δεν είστε πουθενά.
Όλα αυτά λοιπόν συνδυαζόμενα δημιουργούν τα διάφορα έκτροπα.

Ο Ολυμπιακός και προ 50 ετών πάλι η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα ήταν και σε διακρίσεις και σε οπαδούς. Τότε όμως ο κόσμος ήξερε γιατί ήταν Ολυμπιακός, όπως ομοίως ήξερε γιατί ήταν Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος κλπ. Πλέον, πολύ μεγάλος αριθμός οπαδών είναι με τον Ολυμπιακό απλώς επειδή γουστάρουν να πανηγυρίζουν τίτλους. Αυτό είναι επιλογή παρα φύσει και δεν το συζητάω. Και αν ο Κόκκαλης έχει κάνει ένα έγκλημα, είναι αναμφίβολλα αυτό: ότι με τις ευλογίες των οργανωμένων προσπάθησε να κάνει κόκκινη όλη την Ελλάδα (*και όχι με τα μέσα που άλλοι ευαγγελίζονται). Και αυτό ήταν κάτι μαθηματικά αδύνατο να συμβεί. Και τώρα μάλλον ήρθε η ώρα να του το ξεπληρώσουν όλοι όσοι χρόνια ολόκληρα τον έγλυφαν.

Χαίρετε.

ΥΓ. Ελπίζω να έγινε κατανοητό το γιατί μόλις την 1/9/09 έβαζα κόκκινο χρώμα στην τελευταία πρόταση του σχετικού κειμένου μου. Ήρθε η ώρα της χώνεψης.

3 σχόλια:

Panos Konstantinidis είπε...

Βασικά ο Κόκκαλης τον Ολυμπιακό τον βλέπει ως επιχείρηση, δηλαδή κέρδος, γι' αυτό και κάνει όλες αυτές τις κινήσεις. Προσπαθεί να βγάλει λεφτά και παίζει χρηματιστήριο με τον θρύλο.

Α, και κάτι άλλο, το γήπεδο δεν ανήκει στον Κόκκαλη, ανήκει στο νεοελληνικό δημόσιο. Η χρήση του ανήκει στον Κόκκαλη, και εδώ που τα λέμε ούτε καν στον Κόκκαλη, στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό ανήκει.

geokalp είπε...

νομίζω ότι συμφωνείς με τον Μπαζίνα, ο οποίος κάπως έτσι προσπαθεί να το εκφράσει
και εδώ που τα λέμε ο Γκέμπελς, ο Ρουσόπουλος και ο Ολυμπιακός είναι...

υγ "με κάθε αλλαγή κυβέρνησης δώρο ένα ντάμπλ"!

Hades είπε...

@Πάνο
Μα είναι απολύτως λογικό να τον βλέπει ως επιχείρηση. Δεν έχει σκάσει και λίγα λεφτά. Σιγά μην το έκανε για την ψυχή της μάνας του.
Για το γήπεδο, είναι μεγάλη ιστορία Πάνο.

@geo
Έχει πολύ ψωμί το φετινό πρωτάθλημα. Αν έχεις παρατηρήσει, μέχρι και ο Γεωργίου έχει βγει από τα ρούχα του, που τόσα χρόνια του έχει χώσει τα χίλια μύρια του Κόκκαλη... Αλλά δεν είναι επί της παρούσης. Το φετινό πρωτάθλημα θα του κοστίσει ο κούκος αηδόνι του βάζελου, αυτό είναι το μόνο βέβαιο...