Σελίδες

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

Κοσμική Βία

Διαβάζω από τη χθεσινή Ελευθεροτυπία το παρακάτω εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο...

Μ' έναν ισχυρό πίδακα ακτινοβολίας και σωματιδίων υπερβαρεία μαύρη τρύπα «βομβαρδίζει» γειτονικό της γαλαξία. Η μορφή αυτή «κοσμικής βίας» παρατηρείται για πρώτη φορά με τη συγκεκριμένη μορφή και μπορεί να προκαλέσει καταστροφές σε πλανήτες, αλλά και έκρηξη σχηματισμού νέων άστρων.

Σπάνιο φαινόμενο γαλαξία, που πλήττεται από πίδακα σωματιδίων, παρατήρησαν επιστήμονες με τη συμβολή των διαστημικών τηλεσκοπίων «Chandra», «Spitzer» και «Hubble», το VLA (Very Large Array), όπως και τα ραδιοτηλεσκόπια Merlin. Ο πίδακας αποτελείται από σωματίδια υψηλής ενέργειας και μαγνητικά πεδία και διαπερνά το σύστημα 3C321, που αποτελείται από δύο γαλαξίες σε τροχιά ο ένας γύρω απ' τον άλλον. Ο πίδακας σχηματίζεται στο κέντρο του μεγαλύτερου, όπου βρίσκεται τεράστια Μαύρη Τρύπα.

«Είμαστε ευτυχείς που παρατηρούμε κάτι τέτοιο από απόσταση ασφαλείας», τονίζει ο Νταν Εβανς από το Harvard-Smithsonian Center Αστροφυσικής στο Κέμπριτζ (Πολιτεία Μασαχουσέτης).

Το πλήγμα απ' αυτόν τον πίδακα θα μπορούσε να καταστρέψει τα προστατευτικά στρώματα του όζοντος στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, οδηγώντας σε εξάλειψη οιαδήποτε μορφή ζωής στην επιφάνειά του.

Ωστόσο, η τεράστια εισροή ενέργειας και ακτινοβολίας του πίδακα δεν είναι μόνον καταστροφική. Θα μπορούσε να προκαλέσει το σχηματισμό μεγάλου αριθμού άστρων και πλανητών, μόλις εκτονωθεί η καταστροφική ισχύς. Οι διαπιστώσεις των ειδικών δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Astrophysical Journal».

Κάπου έγραφα σε κάποιο κείμενο πως όλες εκείνες οι πανέμορφες φωτογραφίες που βλέπουμε έχουν μια ιδιαιτερότητα: όσο πιο έντονα χρωματισμένες είναι, τόσο πιο βίαια φαινόμενα λαμβάνουν χώρα μέσα τους (όχι στις φωτογραφίες πάντως). Και ειδικότερα οι μαύρες τρύπες (ή οπές) -οι οποίες στην πραγματικότητα μόνο μαύρες δεν είναι!- είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, με το οποίο θέλω να ασχοληθώ κάποια στιγμή με ένα σεντονάκι. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το Σύμπαν.

Έχω ένα προβληματάκι όμως από χθες...
Διάβαζα και ξαναδιάβαζα το κείμενο και κάτι δεν μου πήγαινε καλά, δεν μπορούσα να βγάλω άκρη όμως. Το'βλεπα από'δω, το διάβαζα από 'κει, τζίφος... Κάτι με ενοχλούσε και δεν μπορούσα να καταλάβω τι... Μέχρι που τελικά κατάφερα να το βρω...

Λέει το κείμενο στο τέλος του " Το πλήγμα απ' αυτόν τον πίδακα θα μπορούσε να καταστρέψει τα προστατευτικά στρώματα του όζοντος στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, οδηγώντας σε εξάλειψη οιαδήποτε μορφή ζωής στην επιφάνειά του.".
Ένανα λοιπόν την εξής μικρή αλλαγή: Η ανθρώπινη δραστηριότητα και αδιαφορία καταστρέφει ήδη τα προστατευτικά στρώματα του όζοντος στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, οδηγώντας σε εξάλειψη οιαδήποτε μορφή ζωής στην επιφάνειά του.

Και ηρέμησα... Δεν χρειαζόμαστε μαύρες τρύπες. Τα καταφέρνουμε και μόνοι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: