Γιατί αμπέλι; Αφενός διότι αμπελοφιλοσοφούμε...
Αφετέρου διότι τα τσαμπιά των θεμάτων είναι πάρα πολλά και πρέπει να τα μαζέψουμε σύντομα...
Και γιατί σήμερα κι όχι χθες; Μα χθες μιλούσαν οι ειδικοί, αυτοί ξέρουν τα πάντα! Υπήρχε περίπτωση να πω (κι ακόμη χειρότερα να ξέρω!) κάτι εγώ; Θα ήταν παράταιρο αφενός, αφετέρου τα έχω πει προ τετραετίας και δεν χρειάζεται να επανέλθω για κάποια αλλαγή (παρά μόνο για προσθήκες, αλλά αυτές άλλη βολά). Οπότε θα αναγκασθούμε να αναλωθούμε σε πολιτικό κουτσομπολιό, επιπέδου μεσημαριανάδικου νεοελληνικής τηλεόρασης (το τονίζω αυτό, διότι είναι πασίγνωστο ότι υπήρχε και αρχαιοελληνική τηλεόραση, σύντομα θα το ακούσουμε κι αυτό, θα με θυμηθείτε) όπως σας έχει συνηθίσει το παρόν βλόγι εδώ και χρόνια.
Κι αποφάσισα να ξεκινήσω με ένα κουίζ: ποιος είναι ο δεξιός κύριος της παρακάτω φωτογραφίας; Να σας βοηθήσω λέγοντας ότι δεν είναι Έλληνας. Επίσης το δεξιός δεν είναι πολιτικός όρος αλλά χωροταξικός...
Και είχαμε και την ψήφο εμπιστοσύνης στον Παπαδήμο! Μέγιστη πρωτοτυπία, κυρίες και κύριοι! Μέσα σε 10 ημέρες η Ελληνική Βουλή έδωσε δύο φορές ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση! Η δε πλάκα είναι ότι η δεύτερη κυβέρνηση προέκυψε αντισυνταγματικά και κατόπιν επιταγών των ξένων δανειστών μας και πριν προλάβει να παραιτηθεί η πρώτη, η οποία παραιτήθηκε δίχως να πει ότι παραιτείται και έχουσα ψήφο εμπιστοσύνης για να μην παραιτηθεί, την οποίαν ψήφο εμπιστοσύνης (ήτοι δεδηλωμένη) έλαβε προκειμένου να αποχωρήσει. Και κατόπιν αποχωρήσεως όμως, η κυβέρνηση παράμεινε σχεδόν ίδια, με ελάχιστες αλλαγές, όπου για να χωρέσουν και οι έτεροι συνεργάτες απλώς αυξήθηκε ο αριθμός των μελών της παρόλο που το σχήμα έπρεπε να είναι μικρό κι ευέλικτο! Μην μου πείτε ότι δε βγάζει νόημα ή ότι δεν είναι απολύτως λογικό!
Και είχαμε και τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού Παπαδήμου (από σελίδα 313). Δεν σας κρύβω ότι νοιώθω πιο ασφαλής και πιο οχυρωμένος απέναντι στους κερδοσκόπους και τους δανειστές. Αν μη τι άλλο ο Παπανδρέου μας απειλούσε εμμέσως με χρεωκοπία και έξοδο από το ευρώ τουτέστιν με ένα μέλλον ζοφερό. Τουναντίον ο Παπαδήμος μας απείλησε εμμέσως με χρεωκοπία και έξοδο από το ευρώ τουτέστιν με ένα μέλλον ζοφερό! Δεν είναι το ίδιο, όπως και να το κάνουμε! Να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφηυπερωκεάνιο σκάφη αγαπητή μου αναγνώστρια, αγαπητέ μου αναγνώστη: δεν είναι όλοι το ίδιο σε τούτον τον τόπο. Κι αν μη τι άλλο η νέα κυβέρηση υπό τον Παπαδήμο που θα κάνει ό,τι λένε οι άλλοι είναι εντελώς διαφορετική από την ακριβώς ίδια παλαιά κυβέρνηση υπό τον Παπανδρέου που έκανε ό,τι του έλεγαν οι άλλοι. Δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα... Χρειαζόμαστε λίγη φρέσκια απαισιοδοξία, πήξαμε πια από την παλιά...
Και είπα και Παπανδρέου, ε; Ο οποίος Παπανδρέου όχι μόνο δείχνει να ανθίσταται στις πιέσεις να αποχωρήσει από την αρχηγία του pasok (απίστευτο! Και το είχα σίγουρο, ε; Ε; Κι εσείς δεν το'χατε; Ε; ) αλλά συνεκάλεσε προχθές κι άτυπο υπουργικό συμβούλιο, λέει! Τι λε ρε παιδάκι μου; Διερωτάται ο κόσμος για ποιον λόγο; Μα ο άνθρωπος είχε λάβει μόλις προ 10 ημερών ψήφο εμπιστοσύνης, οι δύο αντιπρόεδροι της κυβερνήσεως είναι οι δικοί του, ο ΥΠΟΙΚ (και σκιώδης πορδηπουργός) επίσης, παρομοίως και σχεδόν ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο. Οπότε θα μου πείτε, γιατί να μην το κάνει; Εξάλλου μην λησμονούμε (έστω, όχι τόσο γρήγορα τουλάχιστον) ότι ένας Παπανδρέου δεν παραιτείται κλπ, κλπ, που ήταν και ο λόγος που ηεπιβολή επιλογή Παπαδήμου μας πήρε μια βδομάδα σχεδόν, ακόμη κι όταν όλοι έλεγαν ότι είχε ναυαγήσει κλπ, κλπ. Ποιο ναυάγιο ρε παιδιά; Αφού τα πράγματα ήταν εξαρχής σαφή: τον άνθρωπο αυτόν τον ήθελαν οι Ευρωπαίοι. Τέλος. Ποιος κάνει κουμάντο στην χώρα; Εμείς ή οι Ευρωπαίοι; Οι Ευρωπαίοι. Οπότε τι σημασία έχει τι θέλουμε εμείς; Σιγά μην καθόμουν λοιπόν να πιστέψω τα ρεπορτάζ. Εξαρχής ήταν δεδομένο ότι θα προέκυπτε Παπαδήμος. Σοφόν το σαφές.
Και μιας κι έχει γίνει αρκετός λόγος για τις σπουδές του Παπαδήμου ήτοι το πτυχίο Φυσικής, το μεταπτυχιακό ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και το διδακτορικό στα Οικονομικά, θα πω το εξής απλούστατο για το πως αυτές συνδυάζονται: φυσικά και θα μας αλλάξει τα φώτα στα οικονομικά μας! Είναι τόσο απλό και απορώ πως και δεν το'χατε πιάσει.
Και μιας και λέω για τον Παπαδήμο κάποια πράγματα, να πω και κάτι ακόμη επειδή το'χω πολύ μεγάλη απορία: προφανώς ο άνθρωπος είναι ικανός στο αντικείμενό του γι'αυτό κι έχει το όνομα που έχει. Η λέξη κλειδί όμως είναι το αντικείμενό του, τουτέστιν πρέπει κάποιος να του σφυρίξει εγκαίρως ότι διακυβέρνηση δεν είναι μόνο τα οικονομικά. Και ως προς τα οικονομικά όμως, πως είναι δυνατόν από τη μια μεριά οι Ευρωπαίοι να μας αποκαλούν το μεγάλο λάθος, ότι δεν έπρεπε να έχουμε μπει στο ευρώ κλπ, κλπ, κι από την άλλη να θέλουν τον Παπαδήμο για πρωθυπουργό, ο οποίος ήταν σε θέση κλειδί όταν ο Σημίτης έφτιαχνε το περιβόητο swap με τη Goldman Sucks, κι όταν επίσης ήταν αυτά τα δύο χρόνια που πέρασαν αμισθί σύμβουλος του εις τον κόσμον του Γεωργίου Β' Παπανδρέου Γ' του Δωσίλογου; Δεν μου κολλάει και ιδιαίτερα αυτός ο έρωτας και μου θυμίζει τους ιδανικούς έρωτες 20χρονης εξαιρετικά προικισμένης καλλονής με 90χρονο χούφταλο με πάρα πολλά λεφτά.
Μμμμμ... κι έχουμε και τις κινήσεις στο pasok (ω, ναι, σε μερικές εξ αυτών βρίσκεται μέσα και ο Λιντζέρης! Και όλοι μας γνωρίζουμε πως όταν λέει κάτι ο Λιντζέρης, το κάνει, έτσι; Ε; Δεν το ξέρουμε; Ε; ). Ποιες κινήσεις, ρωτάτε; Μα δεν έχετε ακούσει ότι οι βουλευτές ανά ομάδες αποστέλουν επιστολές είτε για να μην τηρηθεί ο τάδε νόμος ή να τηρηθεί πιο ελαστικώς ο δείνα νόμος κ.ο.κ.; Βέβαια το ερώτημά μου είναι αφού είχαν ανέκαθεν τέτοιες ευαισθησίες γιατί ψήφισαν τα πάντα; Δεν μπορούσαν να αντιδράσουν πριν; Η απάντηση είναι απλή διά χειρός του εκπληκτικού Γ. Καλαϊτζή:
Και μην ξεχνάμε και την Παηδία, έτσι; Το υπέρτατο δίδυμο της Καταστροφής παρέμεινε ακλόνητο στη θέση του. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες "διαρροές" (που είναι πολύ της μόδας εσχάτως, μέχρι να πνιγούμε φυσικά), βιβλία μετά την πρωτοχρονιά! Κανένα πρόβλημα! Η πρώτη πιλοτική χρονιά για μάθηση δίχως βιβλία πάει μια χαρά! Να υπενθυμίσω ότι η προηγούμενη "διαρροή" έλεγε μέχρι τέλος του Οκτωβρίου, αλλά αφού ήδη πάμε στα τέλη Νοέμβρη και δεν αντιδράει κανείς, αυτό παναπεί ότι η κοινωνία αντέχει λίγο πήδημα ακόμη, ακόμη και στην Παηδία! Και φυσικά ακόμη συνεχίζονται με σχετικά βραδείς ρυθμούς οι τοποθετήσεις αναπληρωτών! Όπως λοιπόν όλοι μας καταλαβαίνουμε, το μείζον πρόβλημα των σχολείων είναι οι καταλήψεις και οι χαμένες ώρες θα πρέπει να αναπληρωθούν ακόμη και σε ημέρες αργιών! Τελικώς ρε παιδιά μόλις σήμερα κατάλαβα τι σημαίνει το διά βίου μάθησης: ότι όσα χρόνια κι αν κάτσεις σ'αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα, δεν πρόκειται να μάθεις τίποτε.
Και να υπνεθυμίσουμε και το μεγάλο μας κουίζ! Ποιος είναι ο μαυροφορεμένος άνδρας της πρώτης φωτογραφίας;!
Σχετικά, τώρα, με τις εξελίξεις-διασυρμό της περασμένης εβδομάδος, είχαμε και μια ουσιαστικότατη παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου:
Δηλώσεις Κωστή Στεφανόπουλου για Παπαδήμο by tvxorissinora
Τι να πεις γι'αυτόν τον Άνθρωπο; Μήπως λησμονήσαμε γρήγορα πόσο δραστήριος ήταν με ακριβώς τις ίδιες ψαλιδισμένες αρμοδιότητες ότι γύρναγε ολόκληρη την Ελλάδα όντας αειθαλής; Μήπως ξεχάσαμε τα σχολιανά που άκουγαν όσοι έπρεπε; Νομίζω ότι οι συγκρίσεις με τον κύριο Παπούλια είναι αναπόφευκτες. Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε πάλι έναν Πρόεδρο ωσάν τον Κωστή Στεφανόπουλο. Διαμάντι από τα λίγα. Άριστος.
Και μιας και μίλησα για άριστα, δεν μπορώ ρε παιδιά, θέλω να επιστρέψω στον Παπαδήμο! Μιλάμε ότι την επομένη κιόλας ημέρα της ανακοίνωσης του ονόματός του, βγήκαν δύο ή τρεις δημοσκοπήσεις που ανακοίνωναν αποδοχή Παπαδήμου από τον κόσμο σε ποσοστό 70% (και βάλε)!!! Είναι απίστευτοι οι αθεόφοβοι!!! Την επόμενη κιόλας ημέρα! Δεν θα πω πότε πρόλαβαν να κάνουν τη δημοσκόπηση, θα πω όμως πότε πρόλαβε ο κόσμος να αποφανθεί θετικά για τον Τραπεζίτη Παπαδήμο (αν και ο ΜΠάμπης Παπαδημητρίου μας αποσαφίνησε μεσοβδόμαδα πως δεν πρόκειται για τραπεζίτη: λογικόν: μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν ο άνθρωπος, πως να τον πεις τραπεζίτη μετά; Φρονιμήτης είναι.)! Μήπως η άμεση πτώση της ανεργίας; Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις; Η βελτίωση του βιωτικού επιπέδου των Ελλήνων; Τι ακριβώς συνέβη που εγώ το έχασα; Είναι απίστευτοι οι τύποι, ρε. Σώνει και καλά να μας τον επιβάλλουν αλλά και να μας αρέσει κιόλας! Το ότι στον Παπαδήμο οφείλεται και μέρος από τα ζόρια που τραβάμε προφανώς δείχνουμε να το'χουμε ξεχάσει. Διότι κατά τα λοιπά, τα αμόλυντα και άσπιλα ΜΜΕ κλπ, κλπ, κλπ. Πόσο δίκιο έχει ο κυρ-Γιώργης που κάνοντας λόγο για την βαρωνία των ΜΜΕ λέει ότι "θέλει πολλά άντερα για να μας αντιμετωπίσετε". Πόσο δίκιο...
Και μέσα σ'όλα, πικράναμε και τον Φίλιππο Πετσάλνικο. Στοπ.
Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ανταπεξέλθω στις τύψεις που ο Νούμερο 3 της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν έγινε Νούμερο Δύο, παρόλο που ο Νούμερο Ένα δεν υφίσταται και στην πραγματικότητα κουμάντο κάνουν άλλοι που δεν έχουν σχέση με τα εν λόγω νούμερα. Γενικώς νούμερα.
Εντωμεταξύ δεν ξέρω αν ακούσατε τι είπε ο Λοβέρδος σχετικά με την κίνηση της ΓΕΝΟΠ να κόψει προχθές το ρεύμα στο Υπουργείο Υγείας ένεκα μεγάλων χρεών. Ιδού ο εμετός-οχετός Λοβέρδου:
Το Υπουργείο έχει να κάνει με προμηθευτές οπότε επειδή χρωστάει πρέπει να δείξουμε κατανόηση. Την ίδιαν στιγμή όμως καμία κατανόηση δεν πρέπει να δείχνουμε σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι μέσω ρεύματος. Κοινώς αν χρωστάει το κράτος πρέπει να δείχνουμε κατανόηση, αν χρωστάς εσύ, τον ήπιες. Κι αν χρωστάς πενταροδεκάρες πας μέσα ή σου κόβουν το ρεύμα, αν όμως χρωστάς εκατομμύρια, όλα καλά. Ιδίως δε αν τα εκατομμύρια τα χρωστάει τράπεζα α λα Proton, τότε την κρατικοποιεί κιόλας το κράτος με χρήματα του πολίτη και τελειώνει εύκολα η ιστορία.
Κι όπως είπα, είχαμε και το Πολυτεχνείο χθες. Και ειλικρινά ρε παιδιά δεν καταλαβαίνω ένα πράγμα: το έχουμε καταλάβει ότι όλοι αυτοί που γκαρίζουν να μας πείσουν (οι μεν για τα μεν, οι δε για τα δε) ότι δεν είμεθα σε κατάσταση να γνωρίζουμε το κάνουν για να μας μάθουν αυτοί τι πρέπει να γνωρίζουμε. Αφού όμως τα πράγματα είναι ακριβώς όπως λένε (ταυτόχρονα και οι μεν και οι δε), γιατί δεν το λένε μια φορά να ξεμπερδεύουμε; Θέλω να πω, γιατί κάθε χρόνο πρέπει να έχουμε το ίδιο ρεσιτάλ μπουρδολογίας και παπαρολογίας με νέα κείμενα τε και άρθρα από τα ίδια άτομα; Αφού μας τα είπατε και πέρσυ, και πρόπερσυ, και παραπρόπερσυ κ.ο.κ. Μήπως να το βουλώνατε και λίγο; Μήπως παραπήγε η ιστορία με την πλύση εγκεφάλου; Το Πολυτεχνείο ήταν ένα συγκεκριμένο γεγονός με συγκεκριμέο νόημα. Η μυθώδης έκταση που του προσέδωσαν τεχνηέντως κάποιοι για συγκεκριμένους λόγους (τους), είναι μια εντελώς διαφορετική (και παντελώς άσχετη) ιστορία. Παρομοίως, εντελώς άσχετη με το γεγονός του Πολυτεχνείου είναι και η γενιά του Πολυτεχνείου που ρήμαξε όλη τη χώρα και κατάστρεψε γενεές ολόκληρες στο διάβα της (δίχως να έχει τελειώσει ακόμη το θεάρεστο έργον της). Όπως έγραφα χθες εις το φεηστσιμβούκιον, δε νομίζω να υπάρχει κάποιος τόσο βλάκας που να ισχυριστεί ότι ο Παρθενών είναι μια παπαριά και μισή μόνο και μόνο επειδή οι νεοΈλληνες είναι παπάρες, σωστά; Ας αφήσουμε λοιπόν το Πολυτεχνείο στην ησυχία του και ας το θυμόμαστε όπως πραγματικά ήταν, δίχως κομματικούς χρωματισμούς επιπέδου σωβρακοφανέλλας. Παρεμπιπτόντως, στο ίδιο μήκος κύμματος και ο φίλτατος Στάθης (ωραία και τα λινκ εντός του λινκ!).
Κι όσον αφορά τη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου, σας καλώ όλους να είστε αισιόδοξοι! Εγώ ας πούμε είμαι αισιόδοξος ότι δεν θ'αλλάξει τίποτε προς το καλύτερο! Για φανταστείτε να με έπιανε καμιά αδικαιολόγητη απαισιοδοξία γι'αυτό, ε; Εξάλλου δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι'αυτό από το γεγονός ότι ο Παπαδήμος κρατάει σημειώσεις! Ναι, το ακούσαμε και αυτό στην ευρύτερη ακατανόητη επιχειρηματολογία! Να υπενθυμίσω ότι σημειώσεις κρατούσε και ο Σημίτης αλλά ακόμη χειρότερα και ο Σόλιντ!
Βέβαια από την άλλη πως γίνεται με την συνταγή που ήδη και απέτυχε πολλαπλώς και μας έριξε ακόμη περισσότερο στα βράχια να βγούμε από την κρίση παρόλο που την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι μιλούν ανοιχτά για πλήρη ευρωπαϊκή αποτυχία μόνο και μόνο επειδή άλλαξε ένας (μόνο ένας) άνθρωπος, θα σας γελάσω. Και μην ρωτάτε εμένα επί τούτου...
Και να υπενθυμίσουμε και το κουίζ μας: ποιος είναι ο κύριος με το κράνος και τα μαύρα ρούχα απέναντι από το όργανον της τάξεως; Ο νικητής κερδίζει κουπόνια εγγραφής μέλους στο pasok.
Τι είπατε; Να το πάρει το ποτάμι; Άντε να το πάρει.
Είναι ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων, επί μακρώ πολιτικός συνοδοιπόρος του Γκέρχαρτ Σρέντερ και επί σειρά ετών ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ. Που κολλάει ο Φίσερ θα μου πειτε;
Κολλάει στο γεγονός ότι κάποιοι μου'χετε σπάσει τα παπάρια μ'εκείνη τη φωτογραφία του Βορίδη στα νειάτα του.
Να σας ρωτήσω κάτι ρε καρντάσια... Για θυμήστε μου πόσους υιούς πολιτικών έχουν πιάσει σε επεισόδια να τα σπάνε ως τάχα μου αντιεξουσιαστές ή ως εξωκοινοβουλευτικοί αριστεροί και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Ή μήπως δεν έχουν υπάρξει τέτοιες περιπτώσεις; Πως είπατε; Δεν θυμάστε; Ε, πως να θυμάστε; Τυχαία ξεκίνησα τον σημερινό σχολιασμός με αμπελοφιλοσοφίες περί Πολυτεχνείου; Ακόμη κι αυτό που κάθε χρόνο εορτάζουμε δεν θυμόμαστε τι είναι. Μήπως θυμάται κανείς ποιος ήταν που την τότε εποχή; Μήπως θυμόμαστε τι μας έκανε το κόμμα που ψηφίζουμε ξανά και ξανά; Τίποτε δεν θυμόμαστε και παρομοίως δεν θυμόμαστε κι άλλα πρόσωπα. Γιατί λοιπόν ν'ασχοληθώ μόνο με το τι έκανε ο Βορίδης προ 15 και 20 ετών; Ακόμη αδυνατείτε να καταλάβετε ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που μας έφεραν σε αυτά τα χάλια είναι η επιλεκτική μνήμη; Ακομη και σήμερα εν έτει 2011 βλέπω 20χρονους πιτσιρικάδες να μιλάνε για την επάρρατο δεξιά ή την ανθελληνική αριστερά της δεκαετίας του 40, ήτοι του Εμφυλίου. Αδυνατούμε να ξεκολλήσουμε... Διότι εκεί που μου γυρνάνε τα μάτια είναι ότι όσο επαίσχυντο ήταν αυτό που έκανε ο Βορίδης, άλλο τόσο επαίσχυντα πράγματα έκαναν και άλλοι πολλοί, από όλους τους κομματικούς χώρους (προσοχή στην ορολογία: κομματικούς, όχι πολιτικούς). Και ερωτώ; Αυτήν την στιγμή το πρόβλημά μας είναι η πάλαι ποτέ φωτογραφία του Βορίδη και η υπουργοποίηση του Άδωνη; Ήδη από την πρώτη κιόλας ημέρα του ο Άδωνης προσέφερε αφειδώς γέλωτα (ή καλύτερα, νεύρα, αν αναλογιστούμε ότι δεν το έκανε με δικά του λεφτά). Το τραγικότερο όμως ξέρετε ποιο είναι (και να μου το θυμηθείτε): επειδή ο Άδωνης θέλει να διαψεύσει τους πάντες πολύ φοβάμαι ότι θα προσφέρει περισσότερο έργο από πολλούς άλλους και θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι μετά (προσοχή: ο προσεκτικός αναγνώστης θα παρατήρησε ότι δεν έγραψα το πως θα προσφέρει ό,τι προσφέρει). Να επανέλθω όμως: ποιο είναι το πρόβλημα της χώρας; Τα δημοσιονομικά, ή ο Βορίδης; Η έλλειψη Παιδείας, ή ο Βορίδης; Η υψηλότατη ανεργία και η ύφεση, ή ο Βορίδης; Ρε με τον Βορίδη θα κάτσω ν'ασχοληθώ; Με το κόμμα του 6%;
Εξάλλου τόσοι και τόσοι μας έχουν πείσει εδώ και χρόνια ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η Αριστερά του 10%, οπότε γιατί να είναι ο Καρατζαφέρης του 6%;
Είδατε πόσο ωραία γυρνάνε μπούμερανγκ οι έτοιμες δικαιολογίες-απαντήσεις των πολιτικών ταχυφαγείων;
Τα οποία πολιτικά ταχυφαγεία ακόμη και σήμερα ψάχνουν να δώσουν πιστοποιητικά φρονημάτων, τα οποία εμένα ουδέποτε απασχόλησαν. Ο καθείς ας πιστεύει ό,τι θέλει. Οποιαδήποτε άλλη αντίληψη ισοδυναμεί με χούντα, με φασισμό. Ή έχουμε Δημοκρατία, ή δεν έχουμε. Δημοκρατία με εκπτώσεις δεν είναι δημοκρατία.
Στο διά ταύτα: δεν με ενδιαφέρει κανένα παρελθόν κανενός Βορίδη. Με ενδιαφέρει όμως τι λέει ο κάθε Βορίδης μέσα στο Κοινοβούλιο και τι κάνει στην πράξη. Γι'αυτό και έφερα ως παράδειγμα τον Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος υπήρξε αναρχικός του κερατά, πέταγε μολότοφ κλπ, κλπ και τελικώς μπούκαρε μέσα στο σύστημα και το υπηρέτησε εξαιρετικά πιστά και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία μέσα στην χώρα του. Όμως το ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα δεν τηρείται πάντοτε, να ξέρετε. Αν ο Βορίδης έμπαινε με τσεκούρι στο Κοινοβούλιο σήμερα θα με απασχολούσε περισσότερο, οπότε για την ώρα προτιμώ να με απασχολεί περισσότερο ο Πάγκαλος με τον Βενιζέλο που μου γαμούν το παρόν και το μέλλον παρά το παρελθόν του κάθε Βορίδη.
Γκέγκε; Ή να το εξηγήσω περαιτέρω;
Να πούμε και κάτι άλλο με παρεμφερή αξία πληροφορίας: ήδη άρχισε να διαρρέει το από την προπερασμένη κιόλας εβδομάδα ηλίου φαεινότερον, ότι δηλαδή το τέχνασμα του δημοψηφίσματος στήθηκε τεχνηέντως πάνω στη φόλα ότι ντε και καλά πρετοιμαζόταν πραξικόπημα. Χθες διάβαζα στα νέα Επίκαιρα ότι πλέον έχουν αρχίσει να διαρρέουν και στοιχεία ότι ζητήθηκε η συνδρομή του Στρατού για περίπτωση γενικευμένης εξέγερσης να καταστείλει τα πλήθη και επειδή οι Στρατιωτικοί αρνήθηκαν, αποκεφαλίσθηκαν, μόνο που αφενός για να αποκεφαλιστούν, αφετέρου για να μην διαρρεύσει η οριτζινάλε πρόθεση, εφευρέθηκε η όλη ιστορία που διέσυρε τη χώρα πανταχόθεν. Και μου λέτε μετά να κάτσω ν'ασχοληθώ με το τι έκανε ο Βορίδης στα 20 και τα 25 του; Ανώριμες αστειότητες, οι οποίες όμως έγιναν πιστευτές από πάααααααρα πολύ κόσμο (δείγμα ότι η βλακεία παραμένει το υπ'αριθμόν ένα προϊόν που παράγουμε ως χώρα).
Το πρόβλημά μας δεν είναι ο Βορίδης, κυρίες και κύριοι, ούτε καν ο Άδωνις. Ο Καρατζαφέρης που τρέχει όπου φυσάει ο άνεμος και καθορίζει την πολιτική του κόμματός του, ναι, είναι μεγαλύτερο πρόβλημα, μόνο όμως επειδή είναι πολιτικός αρχηγός, διότι κατά τα λοιπά της πλάκας ακροδεξιός είναι (προσωπικά έχω γράψει και από παλιά ότι δεν τον θεωρώ καν τέτοιον, τον θεωρώ σκέτο της πλάκας, μόνο που δυστυχώς είναι πανέξυπνος). Αν όμως πείθει τον κόσμο, ως έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν, τότε το πρόβλημα παύει να είναι ακόμη και ο (κάθε) Καρατζαφέρης: το πρόβλημα πλέον είναι ο κόσμος που είναι εύπιστος και αυτό αν μη τι άλλο δεν περιμέναμε να το δούμε από τις ψήφους στον Καρατζαφέρη. Το βλέπουμε από τις "παραδοσιακές" ψήφους σχεδόν σε όλους τους υπολοίπους εδώ και δεκαετίες. Κοινώς, τώρα φαίνεται πιο εύκολα ότι η χρεωκοπία της χώρας που ήρθε πρώτη ήταν η πολιτική και έχει έρθει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν θ'ασχολήθώ πρώτα με τα πουρνάρια λοιπόν, θα ασχοληθώ με τον γάμο. τα πουρνάρια θα λάβουν και αυτά την σειρά τους όταν πρέπει.
Αααααααα, κι όσον αφορά τις εκλογές... Αντώνη, νομίζω ότι σου'χω άσχημα νέα: η ημερομηνία της 19ης Φλεβάρη δεν υπάρχει σε κανένα κείμενο, με καμία τζίφρα. Μην μου πεις ότι δεν το'ξερες Αντώνη;!
Μόνο αν έρθουν τα πάνω-κάτω θα τηρηθεί η "συμφωνία"...
Και όταν θα ξυπνήσει ο κόσμος, θα είναι πάρα πολύ αργά.
Δεν πειράζει, εμείς όσο ζούμε ελπίζουμε.
Ότι δεν πρόκειται ν'αλλάξει τίποτε.
Ε;
Χαίρετε.
UPDATE: Για το θέμα του Βορίδη, διακρίνω μια ευρύτερη παρεξήγηση, που προφανώς με κάνει να συμπεράνω ότι εγώ δεν το εξέφρασα καλά το όλο ζήτημα (διότι σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να πω ότι δεν καταλαβαίνουν όλοι οι υπόλοιποι). Να το πω λοιπόν ως εξής: από την ημέρα που ανακοινώθηκε η υπουργοποίηση Βορίδη δεν ξανασχοληθήκαμε με τον Βενιζέλο. Καταλάβατε λοιπόν τι εννοώ; Η φωτογραφία του Βορίδη είναι εδώ και χρόνια γνωστή. Τώρα απλώς ξαναξεθάφτηκε και απ'ό,τι βλέπω δείχνει να πετυχαίνει άριστα τον στόχο της ως κίνηση: έχει αποπροσανατολίσει σχεδόν τους πάντες. Είναι πραγματικά καταπληκτικό. Αυτό που εγώ διερωτώμαι είναι γιατί να πρέπει σώνει και καλά να ασχοληθώ με το παρελθόν ενός ανθρώπου τον οποίον ως ενεργό πολιτικό όν είμαι υποχρεωμένος να παρακολουθώ εξίσου με όλους τους άλλους εκεί μέσα. Τώρα θα κρίνω αν ο Βορίδης είναι επικίνδυνος, με τα τωρινά του μυαλά, όχι με τα παλαιότερα. Αν διακρίνω ότι τα παλαιότερα μυαλά εξακολουθούν να υφίστανται, εκεί θα τον αντιμετωπίσω κι εγώ διαφορετικά.
Αναφορικά με τον Φίσερ, προφανώς και δεν τον ανέφερα για αν δείξω την... κοινή πολιτική σταδιοδρομία των δύο. Ήθελα όμως να καταδείξω ότι υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα και σε άλλες χώρες που επίσης δεν ενδιαφέρονται για το τι μπορεί να έκανε κάποιος παλαιότερα, ακόμη κι αν αυτό δεν ήταν το σωστό.
Αφετέρου διότι τα τσαμπιά των θεμάτων είναι πάρα πολλά και πρέπει να τα μαζέψουμε σύντομα...
Και γιατί σήμερα κι όχι χθες; Μα χθες μιλούσαν οι ειδικοί, αυτοί ξέρουν τα πάντα! Υπήρχε περίπτωση να πω (κι ακόμη χειρότερα να ξέρω!) κάτι εγώ; Θα ήταν παράταιρο αφενός, αφετέρου τα έχω πει προ τετραετίας και δεν χρειάζεται να επανέλθω για κάποια αλλαγή (παρά μόνο για προσθήκες, αλλά αυτές άλλη βολά). Οπότε θα αναγκασθούμε να αναλωθούμε σε πολιτικό κουτσομπολιό, επιπέδου μεσημαριανάδικου νεοελληνικής τηλεόρασης (το τονίζω αυτό, διότι είναι πασίγνωστο ότι υπήρχε και αρχαιοελληνική τηλεόραση, σύντομα θα το ακούσουμε κι αυτό, θα με θυμηθείτε) όπως σας έχει συνηθίσει το παρόν βλόγι εδώ και χρόνια.
Κι αποφάσισα να ξεκινήσω με ένα κουίζ: ποιος είναι ο δεξιός κύριος της παρακάτω φωτογραφίας; Να σας βοηθήσω λέγοντας ότι δεν είναι Έλληνας. Επίσης το δεξιός δεν είναι πολιτικός όρος αλλά χωροταξικός...
Και είχαμε και την ψήφο εμπιστοσύνης στον Παπαδήμο! Μέγιστη πρωτοτυπία, κυρίες και κύριοι! Μέσα σε 10 ημέρες η Ελληνική Βουλή έδωσε δύο φορές ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση! Η δε πλάκα είναι ότι η δεύτερη κυβέρνηση προέκυψε αντισυνταγματικά και κατόπιν επιταγών των ξένων δανειστών μας και πριν προλάβει να παραιτηθεί η πρώτη, η οποία παραιτήθηκε δίχως να πει ότι παραιτείται και έχουσα ψήφο εμπιστοσύνης για να μην παραιτηθεί, την οποίαν ψήφο εμπιστοσύνης (ήτοι δεδηλωμένη) έλαβε προκειμένου να αποχωρήσει. Και κατόπιν αποχωρήσεως όμως, η κυβέρνηση παράμεινε σχεδόν ίδια, με ελάχιστες αλλαγές, όπου για να χωρέσουν και οι έτεροι συνεργάτες απλώς αυξήθηκε ο αριθμός των μελών της παρόλο που το σχήμα έπρεπε να είναι μικρό κι ευέλικτο! Μην μου πείτε ότι δε βγάζει νόημα ή ότι δεν είναι απολύτως λογικό!
Και είχαμε και τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού Παπαδήμου (από σελίδα 313). Δεν σας κρύβω ότι νοιώθω πιο ασφαλής και πιο οχυρωμένος απέναντι στους κερδοσκόπους και τους δανειστές. Αν μη τι άλλο ο Παπανδρέου μας απειλούσε εμμέσως με χρεωκοπία και έξοδο από το ευρώ τουτέστιν με ένα μέλλον ζοφερό. Τουναντίον ο Παπαδήμος μας απείλησε εμμέσως με χρεωκοπία και έξοδο από το ευρώ τουτέστιν με ένα μέλλον ζοφερό! Δεν είναι το ίδιο, όπως και να το κάνουμε! Να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη
Και είπα και Παπανδρέου, ε; Ο οποίος Παπανδρέου όχι μόνο δείχνει να ανθίσταται στις πιέσεις να αποχωρήσει από την αρχηγία του pasok (απίστευτο! Και το είχα σίγουρο, ε; Ε; Κι εσείς δεν το'χατε; Ε; ) αλλά συνεκάλεσε προχθές κι άτυπο υπουργικό συμβούλιο, λέει! Τι λε ρε παιδάκι μου; Διερωτάται ο κόσμος για ποιον λόγο; Μα ο άνθρωπος είχε λάβει μόλις προ 10 ημερών ψήφο εμπιστοσύνης, οι δύο αντιπρόεδροι της κυβερνήσεως είναι οι δικοί του, ο ΥΠΟΙΚ (και σκιώδης πορδηπουργός) επίσης, παρομοίως και σχεδόν ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο. Οπότε θα μου πείτε, γιατί να μην το κάνει; Εξάλλου μην λησμονούμε (έστω, όχι τόσο γρήγορα τουλάχιστον) ότι ένας Παπανδρέου δεν παραιτείται κλπ, κλπ, που ήταν και ο λόγος που η
Και μιας κι έχει γίνει αρκετός λόγος για τις σπουδές του Παπαδήμου ήτοι το πτυχίο Φυσικής, το μεταπτυχιακό ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και το διδακτορικό στα Οικονομικά, θα πω το εξής απλούστατο για το πως αυτές συνδυάζονται: φυσικά και θα μας αλλάξει τα φώτα στα οικονομικά μας! Είναι τόσο απλό και απορώ πως και δεν το'χατε πιάσει.
Και μιας και λέω για τον Παπαδήμο κάποια πράγματα, να πω και κάτι ακόμη επειδή το'χω πολύ μεγάλη απορία: προφανώς ο άνθρωπος είναι ικανός στο αντικείμενό του γι'αυτό κι έχει το όνομα που έχει. Η λέξη κλειδί όμως είναι το αντικείμενό του, τουτέστιν πρέπει κάποιος να του σφυρίξει εγκαίρως ότι διακυβέρνηση δεν είναι μόνο τα οικονομικά. Και ως προς τα οικονομικά όμως, πως είναι δυνατόν από τη μια μεριά οι Ευρωπαίοι να μας αποκαλούν το μεγάλο λάθος, ότι δεν έπρεπε να έχουμε μπει στο ευρώ κλπ, κλπ, κι από την άλλη να θέλουν τον Παπαδήμο για πρωθυπουργό, ο οποίος ήταν σε θέση κλειδί όταν ο Σημίτης έφτιαχνε το περιβόητο swap με τη Goldman Sucks, κι όταν επίσης ήταν αυτά τα δύο χρόνια που πέρασαν αμισθί σύμβουλος του εις τον κόσμον του Γεωργίου Β' Παπανδρέου Γ' του Δωσίλογου; Δεν μου κολλάει και ιδιαίτερα αυτός ο έρωτας και μου θυμίζει τους ιδανικούς έρωτες 20χρονης εξαιρετικά προικισμένης καλλονής με 90χρονο χούφταλο με πάρα πολλά λεφτά.
Μμμμμ... κι έχουμε και τις κινήσεις στο pasok (ω, ναι, σε μερικές εξ αυτών βρίσκεται μέσα και ο Λιντζέρης! Και όλοι μας γνωρίζουμε πως όταν λέει κάτι ο Λιντζέρης, το κάνει, έτσι; Ε; Δεν το ξέρουμε; Ε; ). Ποιες κινήσεις, ρωτάτε; Μα δεν έχετε ακούσει ότι οι βουλευτές ανά ομάδες αποστέλουν επιστολές είτε για να μην τηρηθεί ο τάδε νόμος ή να τηρηθεί πιο ελαστικώς ο δείνα νόμος κ.ο.κ.; Βέβαια το ερώτημά μου είναι αφού είχαν ανέκαθεν τέτοιες ευαισθησίες γιατί ψήφισαν τα πάντα; Δεν μπορούσαν να αντιδράσουν πριν; Η απάντηση είναι απλή διά χειρός του εκπληκτικού Γ. Καλαϊτζή:
Και μην ξεχνάμε και την Παηδία, έτσι; Το υπέρτατο δίδυμο της Καταστροφής παρέμεινε ακλόνητο στη θέση του. Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες "διαρροές" (που είναι πολύ της μόδας εσχάτως, μέχρι να πνιγούμε φυσικά), βιβλία μετά την πρωτοχρονιά! Κανένα πρόβλημα! Η πρώτη πιλοτική χρονιά για μάθηση δίχως βιβλία πάει μια χαρά! Να υπενθυμίσω ότι η προηγούμενη "διαρροή" έλεγε μέχρι τέλος του Οκτωβρίου, αλλά αφού ήδη πάμε στα τέλη Νοέμβρη και δεν αντιδράει κανείς, αυτό παναπεί ότι η κοινωνία αντέχει λίγο πήδημα ακόμη, ακόμη και στην Παηδία! Και φυσικά ακόμη συνεχίζονται με σχετικά βραδείς ρυθμούς οι τοποθετήσεις αναπληρωτών! Όπως λοιπόν όλοι μας καταλαβαίνουμε, το μείζον πρόβλημα των σχολείων είναι οι καταλήψεις και οι χαμένες ώρες θα πρέπει να αναπληρωθούν ακόμη και σε ημέρες αργιών! Τελικώς ρε παιδιά μόλις σήμερα κατάλαβα τι σημαίνει το διά βίου μάθησης: ότι όσα χρόνια κι αν κάτσεις σ'αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα, δεν πρόκειται να μάθεις τίποτε.
Και να υπνεθυμίσουμε και το μεγάλο μας κουίζ! Ποιος είναι ο μαυροφορεμένος άνδρας της πρώτης φωτογραφίας;!
Σχετικά, τώρα, με τις εξελίξεις-διασυρμό της περασμένης εβδομάδος, είχαμε και μια ουσιαστικότατη παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου:
Δηλώσεις Κωστή Στεφανόπουλου για Παπαδήμο by tvxorissinora
Τι να πεις γι'αυτόν τον Άνθρωπο; Μήπως λησμονήσαμε γρήγορα πόσο δραστήριος ήταν με ακριβώς τις ίδιες ψαλιδισμένες αρμοδιότητες ότι γύρναγε ολόκληρη την Ελλάδα όντας αειθαλής; Μήπως ξεχάσαμε τα σχολιανά που άκουγαν όσοι έπρεπε; Νομίζω ότι οι συγκρίσεις με τον κύριο Παπούλια είναι αναπόφευκτες. Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε πάλι έναν Πρόεδρο ωσάν τον Κωστή Στεφανόπουλο. Διαμάντι από τα λίγα. Άριστος.
Και μιας και μίλησα για άριστα, δεν μπορώ ρε παιδιά, θέλω να επιστρέψω στον Παπαδήμο! Μιλάμε ότι την επομένη κιόλας ημέρα της ανακοίνωσης του ονόματός του, βγήκαν δύο ή τρεις δημοσκοπήσεις που ανακοίνωναν αποδοχή Παπαδήμου από τον κόσμο σε ποσοστό 70% (και βάλε)!!! Είναι απίστευτοι οι αθεόφοβοι!!! Την επόμενη κιόλας ημέρα! Δεν θα πω πότε πρόλαβαν να κάνουν τη δημοσκόπηση, θα πω όμως πότε πρόλαβε ο κόσμος να αποφανθεί θετικά για τον Τραπεζίτη Παπαδήμο (αν και ο ΜΠάμπης Παπαδημητρίου μας αποσαφίνησε μεσοβδόμαδα πως δεν πρόκειται για τραπεζίτη: λογικόν: μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν ο άνθρωπος, πως να τον πεις τραπεζίτη μετά; Φρονιμήτης είναι.)! Μήπως η άμεση πτώση της ανεργίας; Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις; Η βελτίωση του βιωτικού επιπέδου των Ελλήνων; Τι ακριβώς συνέβη που εγώ το έχασα; Είναι απίστευτοι οι τύποι, ρε. Σώνει και καλά να μας τον επιβάλλουν αλλά και να μας αρέσει κιόλας! Το ότι στον Παπαδήμο οφείλεται και μέρος από τα ζόρια που τραβάμε προφανώς δείχνουμε να το'χουμε ξεχάσει. Διότι κατά τα λοιπά, τα αμόλυντα και άσπιλα ΜΜΕ κλπ, κλπ, κλπ. Πόσο δίκιο έχει ο κυρ-Γιώργης που κάνοντας λόγο για την βαρωνία των ΜΜΕ λέει ότι "θέλει πολλά άντερα για να μας αντιμετωπίσετε". Πόσο δίκιο...
Και μέσα σ'όλα, πικράναμε και τον Φίλιππο Πετσάλνικο. Στοπ.
Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ανταπεξέλθω στις τύψεις που ο Νούμερο 3 της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν έγινε Νούμερο Δύο, παρόλο που ο Νούμερο Ένα δεν υφίσταται και στην πραγματικότητα κουμάντο κάνουν άλλοι που δεν έχουν σχέση με τα εν λόγω νούμερα. Γενικώς νούμερα.
Εντωμεταξύ δεν ξέρω αν ακούσατε τι είπε ο Λοβέρδος σχετικά με την κίνηση της ΓΕΝΟΠ να κόψει προχθές το ρεύμα στο Υπουργείο Υγείας ένεκα μεγάλων χρεών. Ιδού ο εμετός-οχετός Λοβέρδου:
Το Υπουργείο έχει να κάνει με προμηθευτές οπότε επειδή χρωστάει πρέπει να δείξουμε κατανόηση. Την ίδιαν στιγμή όμως καμία κατανόηση δεν πρέπει να δείχνουμε σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι μέσω ρεύματος. Κοινώς αν χρωστάει το κράτος πρέπει να δείχνουμε κατανόηση, αν χρωστάς εσύ, τον ήπιες. Κι αν χρωστάς πενταροδεκάρες πας μέσα ή σου κόβουν το ρεύμα, αν όμως χρωστάς εκατομμύρια, όλα καλά. Ιδίως δε αν τα εκατομμύρια τα χρωστάει τράπεζα α λα Proton, τότε την κρατικοποιεί κιόλας το κράτος με χρήματα του πολίτη και τελειώνει εύκολα η ιστορία.
Κι όπως είπα, είχαμε και το Πολυτεχνείο χθες. Και ειλικρινά ρε παιδιά δεν καταλαβαίνω ένα πράγμα: το έχουμε καταλάβει ότι όλοι αυτοί που γκαρίζουν να μας πείσουν (οι μεν για τα μεν, οι δε για τα δε) ότι δεν είμεθα σε κατάσταση να γνωρίζουμε το κάνουν για να μας μάθουν αυτοί τι πρέπει να γνωρίζουμε. Αφού όμως τα πράγματα είναι ακριβώς όπως λένε (ταυτόχρονα και οι μεν και οι δε), γιατί δεν το λένε μια φορά να ξεμπερδεύουμε; Θέλω να πω, γιατί κάθε χρόνο πρέπει να έχουμε το ίδιο ρεσιτάλ μπουρδολογίας και παπαρολογίας με νέα κείμενα τε και άρθρα από τα ίδια άτομα; Αφού μας τα είπατε και πέρσυ, και πρόπερσυ, και παραπρόπερσυ κ.ο.κ. Μήπως να το βουλώνατε και λίγο; Μήπως παραπήγε η ιστορία με την πλύση εγκεφάλου; Το Πολυτεχνείο ήταν ένα συγκεκριμένο γεγονός με συγκεκριμέο νόημα. Η μυθώδης έκταση που του προσέδωσαν τεχνηέντως κάποιοι για συγκεκριμένους λόγους (τους), είναι μια εντελώς διαφορετική (και παντελώς άσχετη) ιστορία. Παρομοίως, εντελώς άσχετη με το γεγονός του Πολυτεχνείου είναι και η γενιά του Πολυτεχνείου που ρήμαξε όλη τη χώρα και κατάστρεψε γενεές ολόκληρες στο διάβα της (δίχως να έχει τελειώσει ακόμη το θεάρεστο έργον της). Όπως έγραφα χθες εις το φεηστσιμβούκιον, δε νομίζω να υπάρχει κάποιος τόσο βλάκας που να ισχυριστεί ότι ο Παρθενών είναι μια παπαριά και μισή μόνο και μόνο επειδή οι νεοΈλληνες είναι παπάρες, σωστά; Ας αφήσουμε λοιπόν το Πολυτεχνείο στην ησυχία του και ας το θυμόμαστε όπως πραγματικά ήταν, δίχως κομματικούς χρωματισμούς επιπέδου σωβρακοφανέλλας. Παρεμπιπτόντως, στο ίδιο μήκος κύμματος και ο φίλτατος Στάθης (ωραία και τα λινκ εντός του λινκ!).
Κι όσον αφορά τη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου, σας καλώ όλους να είστε αισιόδοξοι! Εγώ ας πούμε είμαι αισιόδοξος ότι δεν θ'αλλάξει τίποτε προς το καλύτερο! Για φανταστείτε να με έπιανε καμιά αδικαιολόγητη απαισιοδοξία γι'αυτό, ε; Εξάλλου δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι'αυτό από το γεγονός ότι ο Παπαδήμος κρατάει σημειώσεις! Ναι, το ακούσαμε και αυτό στην ευρύτερη ακατανόητη επιχειρηματολογία! Να υπενθυμίσω ότι σημειώσεις κρατούσε και ο Σημίτης αλλά ακόμη χειρότερα και ο Σόλιντ!
Βέβαια από την άλλη πως γίνεται με την συνταγή που ήδη και απέτυχε πολλαπλώς και μας έριξε ακόμη περισσότερο στα βράχια να βγούμε από την κρίση παρόλο που την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι μιλούν ανοιχτά για πλήρη ευρωπαϊκή αποτυχία μόνο και μόνο επειδή άλλαξε ένας (μόνο ένας) άνθρωπος, θα σας γελάσω. Και μην ρωτάτε εμένα επί τούτου...
Και να υπενθυμίσουμε και το κουίζ μας: ποιος είναι ο κύριος με το κράνος και τα μαύρα ρούχα απέναντι από το όργανον της τάξεως; Ο νικητής κερδίζει κουπόνια εγγραφής μέλους στο pasok.
Τι είπατε; Να το πάρει το ποτάμι; Άντε να το πάρει.
Είναι ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων, επί μακρώ πολιτικός συνοδοιπόρος του Γκέρχαρτ Σρέντερ και επί σειρά ετών ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ. Που κολλάει ο Φίσερ θα μου πειτε;
Κολλάει στο γεγονός ότι κάποιοι μου'χετε σπάσει τα παπάρια μ'εκείνη τη φωτογραφία του Βορίδη στα νειάτα του.
Να σας ρωτήσω κάτι ρε καρντάσια... Για θυμήστε μου πόσους υιούς πολιτικών έχουν πιάσει σε επεισόδια να τα σπάνε ως τάχα μου αντιεξουσιαστές ή ως εξωκοινοβουλευτικοί αριστεροί και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Ή μήπως δεν έχουν υπάρξει τέτοιες περιπτώσεις; Πως είπατε; Δεν θυμάστε; Ε, πως να θυμάστε; Τυχαία ξεκίνησα τον σημερινό σχολιασμός με αμπελοφιλοσοφίες περί Πολυτεχνείου; Ακόμη κι αυτό που κάθε χρόνο εορτάζουμε δεν θυμόμαστε τι είναι. Μήπως θυμάται κανείς ποιος ήταν που την τότε εποχή; Μήπως θυμόμαστε τι μας έκανε το κόμμα που ψηφίζουμε ξανά και ξανά; Τίποτε δεν θυμόμαστε και παρομοίως δεν θυμόμαστε κι άλλα πρόσωπα. Γιατί λοιπόν ν'ασχοληθώ μόνο με το τι έκανε ο Βορίδης προ 15 και 20 ετών; Ακόμη αδυνατείτε να καταλάβετε ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που μας έφεραν σε αυτά τα χάλια είναι η επιλεκτική μνήμη; Ακομη και σήμερα εν έτει 2011 βλέπω 20χρονους πιτσιρικάδες να μιλάνε για την επάρρατο δεξιά ή την ανθελληνική αριστερά της δεκαετίας του 40, ήτοι του Εμφυλίου. Αδυνατούμε να ξεκολλήσουμε... Διότι εκεί που μου γυρνάνε τα μάτια είναι ότι όσο επαίσχυντο ήταν αυτό που έκανε ο Βορίδης, άλλο τόσο επαίσχυντα πράγματα έκαναν και άλλοι πολλοί, από όλους τους κομματικούς χώρους (προσοχή στην ορολογία: κομματικούς, όχι πολιτικούς). Και ερωτώ; Αυτήν την στιγμή το πρόβλημά μας είναι η πάλαι ποτέ φωτογραφία του Βορίδη και η υπουργοποίηση του Άδωνη; Ήδη από την πρώτη κιόλας ημέρα του ο Άδωνης προσέφερε αφειδώς γέλωτα (ή καλύτερα, νεύρα, αν αναλογιστούμε ότι δεν το έκανε με δικά του λεφτά). Το τραγικότερο όμως ξέρετε ποιο είναι (και να μου το θυμηθείτε): επειδή ο Άδωνης θέλει να διαψεύσει τους πάντες πολύ φοβάμαι ότι θα προσφέρει περισσότερο έργο από πολλούς άλλους και θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι μετά (προσοχή: ο προσεκτικός αναγνώστης θα παρατήρησε ότι δεν έγραψα το πως θα προσφέρει ό,τι προσφέρει). Να επανέλθω όμως: ποιο είναι το πρόβλημα της χώρας; Τα δημοσιονομικά, ή ο Βορίδης; Η έλλειψη Παιδείας, ή ο Βορίδης; Η υψηλότατη ανεργία και η ύφεση, ή ο Βορίδης; Ρε με τον Βορίδη θα κάτσω ν'ασχοληθώ; Με το κόμμα του 6%;
Εξάλλου τόσοι και τόσοι μας έχουν πείσει εδώ και χρόνια ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η Αριστερά του 10%, οπότε γιατί να είναι ο Καρατζαφέρης του 6%;
Είδατε πόσο ωραία γυρνάνε μπούμερανγκ οι έτοιμες δικαιολογίες-απαντήσεις των πολιτικών ταχυφαγείων;
Τα οποία πολιτικά ταχυφαγεία ακόμη και σήμερα ψάχνουν να δώσουν πιστοποιητικά φρονημάτων, τα οποία εμένα ουδέποτε απασχόλησαν. Ο καθείς ας πιστεύει ό,τι θέλει. Οποιαδήποτε άλλη αντίληψη ισοδυναμεί με χούντα, με φασισμό. Ή έχουμε Δημοκρατία, ή δεν έχουμε. Δημοκρατία με εκπτώσεις δεν είναι δημοκρατία.
Στο διά ταύτα: δεν με ενδιαφέρει κανένα παρελθόν κανενός Βορίδη. Με ενδιαφέρει όμως τι λέει ο κάθε Βορίδης μέσα στο Κοινοβούλιο και τι κάνει στην πράξη. Γι'αυτό και έφερα ως παράδειγμα τον Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος υπήρξε αναρχικός του κερατά, πέταγε μολότοφ κλπ, κλπ και τελικώς μπούκαρε μέσα στο σύστημα και το υπηρέτησε εξαιρετικά πιστά και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία μέσα στην χώρα του. Όμως το ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα δεν τηρείται πάντοτε, να ξέρετε. Αν ο Βορίδης έμπαινε με τσεκούρι στο Κοινοβούλιο σήμερα θα με απασχολούσε περισσότερο, οπότε για την ώρα προτιμώ να με απασχολεί περισσότερο ο Πάγκαλος με τον Βενιζέλο που μου γαμούν το παρόν και το μέλλον παρά το παρελθόν του κάθε Βορίδη.
Γκέγκε; Ή να το εξηγήσω περαιτέρω;
Να πούμε και κάτι άλλο με παρεμφερή αξία πληροφορίας: ήδη άρχισε να διαρρέει το από την προπερασμένη κιόλας εβδομάδα ηλίου φαεινότερον, ότι δηλαδή το τέχνασμα του δημοψηφίσματος στήθηκε τεχνηέντως πάνω στη φόλα ότι ντε και καλά πρετοιμαζόταν πραξικόπημα. Χθες διάβαζα στα νέα Επίκαιρα ότι πλέον έχουν αρχίσει να διαρρέουν και στοιχεία ότι ζητήθηκε η συνδρομή του Στρατού για περίπτωση γενικευμένης εξέγερσης να καταστείλει τα πλήθη και επειδή οι Στρατιωτικοί αρνήθηκαν, αποκεφαλίσθηκαν, μόνο που αφενός για να αποκεφαλιστούν, αφετέρου για να μην διαρρεύσει η οριτζινάλε πρόθεση, εφευρέθηκε η όλη ιστορία που διέσυρε τη χώρα πανταχόθεν. Και μου λέτε μετά να κάτσω ν'ασχοληθώ με το τι έκανε ο Βορίδης στα 20 και τα 25 του; Ανώριμες αστειότητες, οι οποίες όμως έγιναν πιστευτές από πάααααααρα πολύ κόσμο (δείγμα ότι η βλακεία παραμένει το υπ'αριθμόν ένα προϊόν που παράγουμε ως χώρα).
Το πρόβλημά μας δεν είναι ο Βορίδης, κυρίες και κύριοι, ούτε καν ο Άδωνις. Ο Καρατζαφέρης που τρέχει όπου φυσάει ο άνεμος και καθορίζει την πολιτική του κόμματός του, ναι, είναι μεγαλύτερο πρόβλημα, μόνο όμως επειδή είναι πολιτικός αρχηγός, διότι κατά τα λοιπά της πλάκας ακροδεξιός είναι (προσωπικά έχω γράψει και από παλιά ότι δεν τον θεωρώ καν τέτοιον, τον θεωρώ σκέτο της πλάκας, μόνο που δυστυχώς είναι πανέξυπνος). Αν όμως πείθει τον κόσμο, ως έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν, τότε το πρόβλημα παύει να είναι ακόμη και ο (κάθε) Καρατζαφέρης: το πρόβλημα πλέον είναι ο κόσμος που είναι εύπιστος και αυτό αν μη τι άλλο δεν περιμέναμε να το δούμε από τις ψήφους στον Καρατζαφέρη. Το βλέπουμε από τις "παραδοσιακές" ψήφους σχεδόν σε όλους τους υπολοίπους εδώ και δεκαετίες. Κοινώς, τώρα φαίνεται πιο εύκολα ότι η χρεωκοπία της χώρας που ήρθε πρώτη ήταν η πολιτική και έχει έρθει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν θ'ασχολήθώ πρώτα με τα πουρνάρια λοιπόν, θα ασχοληθώ με τον γάμο. τα πουρνάρια θα λάβουν και αυτά την σειρά τους όταν πρέπει.
Αααααααα, κι όσον αφορά τις εκλογές... Αντώνη, νομίζω ότι σου'χω άσχημα νέα: η ημερομηνία της 19ης Φλεβάρη δεν υπάρχει σε κανένα κείμενο, με καμία τζίφρα. Μην μου πεις ότι δεν το'ξερες Αντώνη;!
Μόνο αν έρθουν τα πάνω-κάτω θα τηρηθεί η "συμφωνία"...
Και όταν θα ξυπνήσει ο κόσμος, θα είναι πάρα πολύ αργά.
Δεν πειράζει, εμείς όσο ζούμε ελπίζουμε.
Ότι δεν πρόκειται ν'αλλάξει τίποτε.
Ε;
Χαίρετε.
UPDATE: Για το θέμα του Βορίδη, διακρίνω μια ευρύτερη παρεξήγηση, που προφανώς με κάνει να συμπεράνω ότι εγώ δεν το εξέφρασα καλά το όλο ζήτημα (διότι σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να πω ότι δεν καταλαβαίνουν όλοι οι υπόλοιποι). Να το πω λοιπόν ως εξής: από την ημέρα που ανακοινώθηκε η υπουργοποίηση Βορίδη δεν ξανασχοληθήκαμε με τον Βενιζέλο. Καταλάβατε λοιπόν τι εννοώ; Η φωτογραφία του Βορίδη είναι εδώ και χρόνια γνωστή. Τώρα απλώς ξαναξεθάφτηκε και απ'ό,τι βλέπω δείχνει να πετυχαίνει άριστα τον στόχο της ως κίνηση: έχει αποπροσανατολίσει σχεδόν τους πάντες. Είναι πραγματικά καταπληκτικό. Αυτό που εγώ διερωτώμαι είναι γιατί να πρέπει σώνει και καλά να ασχοληθώ με το παρελθόν ενός ανθρώπου τον οποίον ως ενεργό πολιτικό όν είμαι υποχρεωμένος να παρακολουθώ εξίσου με όλους τους άλλους εκεί μέσα. Τώρα θα κρίνω αν ο Βορίδης είναι επικίνδυνος, με τα τωρινά του μυαλά, όχι με τα παλαιότερα. Αν διακρίνω ότι τα παλαιότερα μυαλά εξακολουθούν να υφίστανται, εκεί θα τον αντιμετωπίσω κι εγώ διαφορετικά.
Αναφορικά με τον Φίσερ, προφανώς και δεν τον ανέφερα για αν δείξω την... κοινή πολιτική σταδιοδρομία των δύο. Ήθελα όμως να καταδείξω ότι υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα και σε άλλες χώρες που επίσης δεν ενδιαφέρονται για το τι μπορεί να έκανε κάποιος παλαιότερα, ακόμη κι αν αυτό δεν ήταν το σωστό.
18 σχόλια:
Καταρχήν εντελώς άκυρη η σύγκριση Βορίδη-Φίσερ. Καταρχήν δεν βλέπω τι κρατάει ο Φίσερ και κατά Δεύτερον ο Φίσερ βρίσκεται απέναντι σε μπάτσο με πλήρη εξάρτηση (προφανώς σε κάποια διαδήλωση) ενώ ο Βορίδης τη στήνει εναντίον φοιτητών.
Και αν θες, το σημαντικότερο στην υπόθεση Βορίδη, Άδωνι και λοιπών φασιστοειδών είναι το γεγονός πως 240 μή φασίστες (στις επίσημες προεκλογικές πολιτικές θέσεις) βολευτές ψήφισαν τους ακροδεξιούς να αναλάβουν υπουργεία. Λες και χωρίς αυτούς δεν μπορούσαν να κυβερνήσουν.
Και γιατί άραγε πήραν το υποδομών και το ναυτιλίας; Στο 1ο σου απαντάει το ΜΜΕ στο οποίο εμφανίζονται καθημερινά και στο 2ο η δήλωση κάποιου "να επιτραπούν οι αλλοδαποί στα πληρώματα, γιατί ο Έλληνας κοστίζει όσο 5.3 Αιγύπτιοι".
Και τέλος για το συγκεκριμένο θέμα: Μια χαρά φασίστες είναι - νομίζεις πως ο Μουσολίνι, ο Χίτλερ ή ο Παπαδόπουλος ήταν σοβαρότεροι (τουλάχιστον στη ρητορεία);
Επόμενο θέμα (Στο είπα, και επιμένεις στο λάθος): Τον Παπαδήμο τον θέλουν οι Τραπεζίτες!! Τρισέ, Ντράγκι, Νταλάρα, Μόντι, Goldman Sachs Σαρκοζί και η λοιπή συμμορία (τριμερής και τα ρέστα). Η Μέρκελ δεν γουστάρει - αλλά προφανώς να έκλεισε κάποιο deal (πχ δημόσια περιουσία - επενδυτικές ζώνες) γιατί δεν έχει κάτι άλλο να επωφεληθεί. Η Άγκελα, άμα μπορούσε και 100% κούρεμα θα έκανε (στα προ μνημονίου δάνεια) μιας και οι τραπεζές της έχουν ξεφορτωθεί τα δικά μας ομόλογα. Παρακολούθησε λίγο την επικαιρότητα και θα το καταλάβεις (όπως επίσης θα καταλάβεις γιατί τα δικά μας ΜΜΕ τα βάζουν μονίμως με τη Μέρκελ και βάζουν στην άκρη τους άλλους).
Κατά τα άλλα καλά το πας.. (αν εξαιρέσεις τα υπερβολικά καλά λόγια που λες για τον Στεφανόπουλο - που δεν τα αξίζει, μιας και απλά ήταν λίγο καλύτερης ποιότητας σκατά από τον παπούλια).
Σλάρτι, το ότι δεν φαίνονται οι μολότοφ στην συγκεκριμένη φωτογραφία δεν σήμαίνει ότι δεν τις κράταγε (έχω δει σε γερμανική εφημερίδα και χωρίς κράνος και παρομοίως υπάρχουν κι άλλες). Με τη λογική σου στην φωτογραφία με τον Βορίδη δεν φαίνονται οι άλλοι φοιτητές. Την κολοκυθιά θα παίξουμε τώρα; Αυτό που θέλω να πω έιναι ότι δεν είναι δυνατόν να μένουμε προσκολημένοι στο τι ήταν κάποιος παλιά. Πρέπει να βλέπουμε τι είναι τώρα.
Αναφορικά με Χϊτλερ, Μουσολίνι κι έτσι, νομίζω πως ναι, δεν υπάρχει η παραμικρή σύγκριση. Η ακροδεξιά (με τη σύγχρονη έννοια διότι προ 50 ετών ήταν άλλο πράγμα) είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Κατ' αρχήν έχει πάγιες θέσεις. Τις πάγιες θέσεις του Καρατζαφέρη που τις βλέπεις; Η μια κωλοτούμπα διαδέχεται την άλλη. Αυτή είναι η άποψή μου.
Στο δεύτερο: δηλαδή μου λες ότι και στην Μέρκελ κάνουν κουμάντο οι τραπεζίτες; Μα αν ήταν έτσι τότε θα είχαν τυπωθεί ευρώ όπως ήθελαν οι περισσότεροι τραπεζίτες. Πιθανώς να μου διαφεύγει κάτι, δε λέω, αλλά αν ίσχυε αυτόι που λες δεν θα έπρεπε να είχαμε έστω κάποια δυσαρέσκεια από πλευράς (πχ) Μέρκελ;
Για τον Στεφανόπουλο διαφωνώ καθέτως και οριζοντίως! Ανέκαθεν τον εκτιμούσα βαθύτατα ως Πρόεδρο!
Θα μείνω κυρίως σε εκείνο το διακυβέρνηση δεν είναι μόνο τα οικονομικά. Το είχα θέσει κι εγώ κάποια στιγμή στο φατσοβιβλίο. Τι γίνεται, ρε παιδιά, με τους άλλους τομείς της πολιτικής πέραν της οικονομίας;
Ωωωπ!
Με πρόλαβε ο Σλαρτι!
Δεν πα να αγιοποιησουμε τον Φισερ, αλλα να συγκρινεις εναν αναρχικο με ενα τυπο που συμμετειχε σε οργανωμενα πογκρομ τυπου γυρναμε και βαραμε κοσμο με την καλυψη της αστυνομιας (γιατι αυτο εγινε τοτες) ε ΔΕΝ ειναι το ιδιο
( http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=226000 )
Παραπερα ορθως τα λες περα απο τα γνωστα σου ...κολληματα.
Τα ιδια (και αναμενομενα συνταγματικως και ορθως κατα τη γνωμη μου) *** ηταν και ο Στεφανοπουλας και ο Παπουλιας. Ο Στεφανοπουλας μαλιστα με τις δηλωσεις του περι εμφυλιου στο τελος μας τα εκανε μανταρα. Και μην θυμηθουμε πως δεν ειχε προβλημα να υπογραψει νομο που ηταν λαθος και που η βουλή ετοιμαζε ηδη την αντικατασταση του, οποτε δεν βλεπω διαφορες. Απλα σου αρεσε γιατι ηταν πιο δεξιουλης, σωστα;
:Ρ
Επισης ειναι προφανες σε εμε πως τον Παπαδημο τον θελουν οι τραπεζες και ουχι οι Ευρωπαιοι. Αλλα ΟΛΟΙ ανακουφιστηκαν οταν εφυγε ο ΓΑΠ, τι να κανουμε; (εξ ου και η πιθανοτης να ειναι πραγματικο το 70% της αποδοχης του αγνωστου Παπαδημου. Και τον ...Σεφερλη να φερνανε ευχαριστημενοι θα ειμασταν)
Κατα τα αλλα σωστος, ειδικα για τα περι διακυβερνησης και οικονομικων αλλα και τα περι δημοψηφισματος. Ο ΓΑΠ ως γνησιος -δεν παραιτουμαι ποτε- Παπανδρεου απλα εκβιασε εσωτερικα. Πριν 10-20 χρονια θα επιανε παντου (μεσα δηλ, και εξω δεν θα ετρεχε καστανο). Οπως ειναι τωρα ο κοσμος ομως που κλανεις στο Τοκιο και χεζονται στην ΝΥ αυτα ηταν κακες (τουλαχιστον, για να μην πω τπτ χειροτερο) κινησεις εξωτερικως.
Η φωτογραφία του Βορίδη με το τσεκούρι είναι το τι έκανε παλιά. Το κόμμα του, που ήταν το υποκατάστημα του Λεπέν στην Ελλάδα, οι κόντρες και τέλος ο "γάμος" με τον Καρατζαφέρη είναι ποιος είναι τώρα. Και όλα αυτά μαζί είναι τι πρεσβεύει ακόμη, διότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου να έχει αποκηρύξει τις ιδέες του. Επιπλέον δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι αυτό το παρελθόν και αυτό το παρόν του "νομιμοποιούνται", ξεπλένονται αν θες, μέσω της υπουργοποίησης του, γεγονός που συνεπάγεται την αύξηση της ανοχής της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιες ιδέες/ιδεολογίες/ιδεοληψίες. Και με κάτι τέτοιες νομιμοποιήσεις και "πλύσεις" στο νερό της δημοκρατίας, η κοινωνία εκπαιδεύεται σε μια άκυρη και επικίνδυνη ανοχή. Το πρόβλημα είναι η αυξανόμενη ανοχή που καλείται και μαθαίνει να δείχνει η κοινωνία απέναντι στην "ιδεολογία" τους.
Θα συμφωνήσω με το Σλάρτι στο θέμα του Παπαδήμου. Εδώ http://www.bbc.co.uk/news/business-15748696 είναι ένα ενδιαφέρον γράφημα που δείχνει ποιος χρωστάει πόσα σε ποιον. Είναι γεγονός ότι η Γερμανία κοιτάει τα καλά και συμφέροντα για αυτήν, αλλά στην παρούσα συγκυρία, προτείνει κάτι που κατ' αρχήν μας ευνοεί - μεγαλύτερο κούρεμα - αν όμως διασφαλιστεί ότι θα μείνουν ακούρευτα τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων. Για να είμαστε δίκαιοι όμως πρέπει να αναφέρουμε ότι σήμερα έχουμε φτάσει εδώ που είμαστε εξαιτίας της μονεταριστικής ιδεοληψίας της Γερμανίας, την οποία αν δεν ξεπεράσει σύντομα, θα πάμε όλοι κατά διαόλου. Και μην αμφιβάλλεις ότι και στη Μέρκελ κάνουν κουμάντο οι τραπεζίτες (αυτό έλειπε άλλωστε), αλλά οι δικοί της έχουν ξεφορτώσει το μουντζούρη, τουλάχιστον τον ελληνικό (να δω τι θα κάνουν με τον ιταλικό) και για το λόγο αυτό δεν ζορίζονται τόσο, όσο οι γάλλοι. Επίσης, η μεγάλη διαφωνία μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζύ είναι ποιος πληρώνει το κούρεμα, δηλαδή τις απώλειες των τραπεζών, όπου η πρώτη θέλει οι εθνικές οικονομίες, και ο δεύτερος η ευρωπαϊκή (μέσω EFSF), το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη Γερμανία. Οι γερμανοί τραπεζίτες δεν μπορούν να θέλουν το τύπωμα χρήματος, πρώτον διότι το νέο χρήμα ανεβάζει, έστω και ελάχιστα τον πληθωρισμό, ο οποίος σε χαμηλά επίπεδα βλάπτει κυρίως το συσωρρευμένο χρήμα (και όχι τόσο πολύ την αγοραστική δύναμη). Πολύ περισσότερο όταν οι γερμανοί τραπεζίτες θα είναι υποχρεωμένοι να απωλέσουν μέρος της αξίας των χρημάτων τους για να σώσουν τους γάλλους που καίγεται ο κώλος τους.
Τώρα όμως με την Ιταλία έχουν αρχίσει να σφίγγουν οι γλουτιαίοι, διότι εκεί ο μουντζούρης είναι τόσο τεράστιος που κανείς δεν μπορεί να τον ξεφορτώσει. Παρά ταύτα, συνεχίζουν όλοι να τον παίζουν (κυριολεκτικά και μεταφορικά) αμέριμνοι...
Προς όλους, πριν συνεχίσω με τα του καθενός ατομικά: προφανώς για να μην έχει καταλάβει κανείς τι θέλω να πω για τον Βορίδη, αυτό σημαίνει ότι δεν το έχω διατυπώσει εγώ καλά. Πρώτον, δεν κάνω κανέναν απολύτως παραλληλισμός με τον Φίσερ ως πολιτικό. Δεύτερον, δεν συγκρίνω καν διαδρομές του ενός με του άλλου. Δεν με νοιάζει κάτι τέτοιο.
Αυτό που λέω είναι ότι και αλλού υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα, απ'όποιον χώρο κι αν προέρχονται όπου ουδείς δίνει τη βαρύτητα που δίνουμε εμείς σε αντίστοιχα γεγονότα του παρελθόντος. Και ένα τέτοιο πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και του Φίσερ, ο οποίος αποκήρυξε τη βία μόνο όταν αυτή είχε αρχίσει κι έπαιρνε διαστάσεις στη Γερμανία. Αυτό είναι που θέλω να πω.
Να σας το πω αλλιώς: καλώς έχουμε για υπουργούς τον Πάγκαλο και τον Βενιζέλο, τη Διαμαντοπούλου και τον Λοβέρδο, αφού από πλευράς παρελθόντος υπήρξαν άψογοι, ε; Και παλαιότερα να υπενθυμίσω και τον Δένδια (μεγάλος έρωτάς μου), τον Αλογοσκούφη, τον Βουλγαράκη κλπ, κλπ. Σαφώς πιο ευπρεπές παρελθόν δεν είχαν όλοι αυτοί; Εκεί θα σταθούμε;
Το έθεσα ξεκάθαρα: η φιλοσοφία μου είναι τέτοια που εστιάζω στο παρόν και στο μέλλον. Τα του Βορίδη στα νειάτα του ανήκουν στο παρελθόν και στην παρούσα φάση έχω εντελώς άλλες προτεραιτότητες.
Το ξεκαθάρισα, ή θέλετε και κάποια άλλη διευκρίνιση;
@Δείμο
Δυστυχώς εσύ που μένεις και στην Θεσσαλονίκη πολύ φοβάμαι ότι θα το διαπιστώσεις πιο σύντομα από εμάς εδώ κάτω, Δείμε. Οσονούπω θα σκάσει το μαντάτο του σκοπιανού.
Κατά τα λοιπά, για να το συνδυάσω και με το... χιτάκι της φωτογραφίας του Βορίδη, εδώ σε αυτήν τη χώρα όλοι μιλάνε για δημοσιονομικά μόνο. Υπάρχει περίπτωση ν'ασχοληθούν με τίποτε άλλο; Οπότε γιατί ν'ασχοληθεί και ο Παπαδήμος;
@zaph
Ελπίζω για τον Βορίδη να σε κάλυψα. Ξαναλέω, γνωστή ιστορία, ουδείς διαφωνεί, όμως πάλι προσκολλούμαστε σε μαλακισμένες ιστορίες του παρελθόντος. Η αμέσως προηγούμενη -αν κάποιος είναι δεξιός ή αριστερός- που ουσιαστικά ακόμη ΔΕΝ έχει ξεθυμάνει, έχει που κρατάει 70 χρόνια, ζωή να'χει. Ε, δεν αντέχω άλλο τέτοιες μαλακίες.
Περί Στεφανόπουλου, ή κάτι δεν θυμάμαι εγώ καλά ή εσύ. Επειδή θυμάμαι μια δήλωση για τον Εμφύλιο και τη θυμάμαι πολύ καλά, είχε πει ότι είχε και ο ίδιος συμβολή στον διχασμό και αναγνώρισε δημόσια τα λάθη του. Είχε προτρέψει μάλιστα τους Έλληνες να μην πέσουν στο ίδιο λάθος μ'εκείνον και τους ομοίους του.
Τέτοια δήλωση περί Εμφυλίου ούτε είχε ξαναγίνει, ούτε θα ξαναγίνει ποτέ, εκτιμώ. Εσύ θυμάσαι κάποια άλλη;
Στο άλλο που είπες σχετικά με τον νόμο, για να είμαι ειλικρινής αυτό δεν το θυμάμαι καθόλου. Ίσως επειδή έχουν περάσει χρόνια και για τον Στεφανόπουλο λειτουργεί η μνήμη όπως για ο,τιδήποτε άλλο, να προσπαθεί δηλαδή να διαγράψει τ'αρνητικά. Το περί δεξιού όμως ήταν χοντρή μπαρούφα και δεν περίμενα να το πετάξεις. Προσπαθείς σώνει και καλά (συνήθως μεταξύ σοβαρού και αστείου) να με εντάξεις κάπου, όταν ξέρεις πολύ καλά ότι δεν ανήκω πουθενά.
Όταν προ τετραετίας έπλεκα το εγκώμιο του Αλαβάνου δεν ήμουν δεξιός; Έτσι για να σου φέρω ένα παράδειγμα που σου αρέσει. Πες μου έναν για τον οποίον δεν έχω πει και θετικά αλλά και αρνητικά. Τι μου λες λοιπόν; Ακόμη και για τον Παπούλια έχω γράψει στο παρελθόν καλά λόγια. Μόλις πέρσυ στην επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας έγραφα συγχαρητήρια που έκανε μια τελετή λιτή και που έδινε το παράδειγμα στους υπολοίπους. Νομίζω είχα παραθέσει και την τότε ανακοίνωσή του με πλήθος θετικών σχολίων. Τότε ήταν δεξιός ο Παπούλιας μήπως; Τώρα με απογοήτευσε, τώρα του τα έχωσα.
Επίσης, αναφορικά με τον Παπαδήμο, επειδή βλέπω ότι όλοι μου τα χώνετε και πιθανώς δικαίως, να σας πω ότι η βασική μου ένσταση έχει να κάνει με το ότι αν δεν τον ήθελαν οι Γερμανοί θα είχαν αντιδράσει. Αυτοί δεν κουνήθηκαν καν στο άκουσμα της είδησης. Αυτό είναι που μου κάνει εντύπωση. Κατά τα λοιπά δεν απορρίπτω καμία άλλη εκδοχή. Άλλωστε δεν είμαι και μέσα στα κέντρα αποφάσεων για να ξέρω...
Eskarina, λόγω ενός μικρού τεχνικού προβλήματος, εσύ λίγο αργότερα. :)
Στο γενικό σου σχόλιο, Hades, έχω να πω ότι οι υπουργοί που αναφέρεις δεν είναι σαν το Βορίδη. Ουσιαστικά αυτοί διορίστηκαν από έναν αιρετό πρωθυπουργό, έναν αρχηγό που επέλεξε ο λαός για να ορίσει υπουργούς και μέσω αυτών να ασκήσει εκτελεστική εξουσία. Αντιθέτως, οι 4 του ΛΑΟΣ ορίστηκαν (τυπικά) από έναν μη αιρετό, αλλά διορισμένο Πρωθυυπουργό, και αυτό επειδή του το επέβαλαν. Επιπλέον, οι 4 μετά βίας έφεραν το 5% του εκλογικού σώματος, ενώ οι άλλοι (ακόμα και οι εξωκοινοβουλευτικοί) συνάδουν με την πλειοψηφική επιλογή των φηψισάντων.
@eskarina
Πολύ σωστά λες ότι δεν έχει πέσει στην αντίληψή σου να έχει αποκηρύξει τις απόψεις του, νομίζω όμως ότι δεν πρέπει να σου έχει πέσει στην αντίληψη και το να τις προπαγανδίζει κιόλας, ή κάνω λάθος; Κλασική τακτική: δεν αναφέρουμε κάτι προκειμένου να ξεχαστεί. Είναι προφανέ΄ς ότι δεν το συζητάει απλά για να το αποφεύγει. Αν έβγαινε να έλεγε ότι με το παρελθόν έχει τελειώσει, πόσοι θα το δέχονταν;
Αναφορικά με την ακροδεξιά και τον γαλλικό παραλληλισμό, να σου υπενθυμίσω ότι στην Γαλλία ο Λεπέν ήταν δημιούργημα των σοσιαλιστών και δεν προέκυψαν από τα σπλάχνα της γαλλικής δεξιάς. Ο Καρατζαφέρης εδώ τίνος δημιούργημα είναι άραγε; Πάντως θα επιμείνω ως προς την ακροδεξιά. Αν αυτό είναι ακροδεξιά, τότε έχουμε την πιο γελοία ακροδεξιά του κόσμου. Μήπως θες να σου πω για την απλώς δεξιά κυβέρνηση της Βαυαρίας που έχει την πιο δύσκολη εκπαίδευση σε ολόκληρη τη Γερμανία προκειμένου να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ταπαιδιά των μεταναστών και να αναγκάζονται να πηγαίνουν σε άλλα κρατίδια; Είναι κάτι που το έχω δει με τα μάτια μου. Ξέχωρα το τεράστιο πλήθος "πολιτιστικών οργανώσεων" που όλως τυχαίως τα μέλη τους φοράνε στολές και έχουν σήματα όπως τον διπέλεκυ κλπ. Μήπως θες να μιλήσουμε για την ακροδεξιά της Ολλανδίας; Της Αυστρίας; Μήπως για το πιο πρόσφατο φρούτο που μας προέκυψε, ήτοι την ακροδεξιά της Δανίας; http://news247.gr/kosmos/news/etoimazoyn_fyletiko_polemo.1500340.html
Ντάξει, οκ, ίσως να είμαι υπερβολικά ανεκτικός, αλλά επειδή έχω δει πολύ χειρότερα γι'αυτό και εμμένω στη θέση μου ότι αυτό το πράγμα του Καρατζαφέρη εδώ πέρα δεν είναι ακροδεξιά.
Από την άλλη, θα συμφωνήσω έτσι όπως το θέτεις περί ανοχής, αλλά για πες μου κάτι. Η ιδεολογία του Καρατζαφέρη και των συν αυτώ ποια ακριβώς είναι; Διότι έτσι όπως το σκέφτομαι, αυτός που έχει κατά κύριο λόγο κάποια ιδεολογία είναι μόνο ο υιός Πλεύρης (σε αυτόν θα συμφωνήσω). Στους άλλους πραγματικά δεν βλέπω κάποια ιδεολογία. Ξαναλέω, δεν τη βλέπω τώρα, όχι παλαιότερα. Στο τώρα αναφέρομαι.
Αναφορικά με τον Παπαδήμο, ισχύει αυτό που έγραψα και στον ζαφ. Μου κάνει εντύπωση το να προέκυψε Παπαδήμος και να έδειξε σχεδόν αδιάφορη στάση η Γερμανία σε τυχόν επιβολή από πλευράς τραπεζών. Η Γερμανία δεν είναι τόσο μικρό μέγεθος όσο έχουμε συνηθίσει από την Ελλάδα για να την κάνουν ό,τι θέλουν οι τράπεζες. Γενικά δηλαδή στην εκδοχή που προτείνετε βλέπω περισσότερες ασάφειες και ενδεχομένως προβλήματα. Τέλος πάντων, μάλλον ελάχιστη σημασία έχει, ούτως ΄΄η άλλως δεν απορρίπτω τίποτε και θα δείξει το μέλλον όπως και να'χει. Το οποίο μέλλον μάλλον είναι βασισμένο στο σενάριο ότι ο δυτικός κόσμος έκανε τον κύκλο του και ήρθε η ώρα να επικρατήσει ο ανατολικός κόσμος που παρεμπιπτόντως έχει μαζέψει και όλο το υπαρκτό χειροπιαστό μπικικίνι. Οι υπόλοιποι απλώς το κατάλαβαν αργά και πλέον προσπαθούν ν'αρπάξουν όσα περισσότερα προλαβαίνουν. Οι υπόλοιποι που δεν προλάβουν απλώς θα μείνουν με το ανύπαρκτο χρήμα που υπάρχει σε αριθμούς. Απλά πράγματα.
Κι ως προς το τελευταίο, τον παίζουν επειδή δεν πίστευαν ποτέ ότι θα έφταναν σε τέτοιο σημείο. Δυστυχώς.
Δείμε θα διαφωνήσω ως προς το πρώτο: ο πρωθυπουργός προέκυψε κατόπιν της συμφωνίας των τριών κομμάτων. Βέβαια αυτό ακούγεται αρκετά αντίθετο με την έξωθεν επιβολή. Αν όμως σκεφτούμε ότι κατά βάθος ήταν ικανοί να διαφωνούν ακόμη και σήμερα για τον έξωθεν επιβεβλημένο...
Τέλος πάντων, αυτό το ανέφερα διότι τυπικά και επί της ουσίας πρώτα προέκυψε η υπουργοποίηση Βορίδη και εν συνεχεία η πρωθυπουργία Παπαδήμου.
Ως προς το δεύτερο, κι εγώ το έγραψα στο αρχικό κείμενο αυτό που λες. Καθόμαστε και ασχολούμαστε με το 5% όταν σε ολόκληρη τη χώρα γίνεται το έλα να δεις; Δηλαδή θα πειστώ ότι οι τω όντι ακραίες απόψεις μόλις κάποιων από αυτό το 5% που συνολικά ως προς τον πληθυσμό μπορεί να ανάγονται σε νούμερο που ξεκινάει από μηδέν ακολουθούμενο από υποδιαστολή είναι οι πραγματικά επικίνδυνες; Δηλαδή αν ο τάδε ή ο δείνα έχει τω όντι επικίνδυνες απόψεις, τι ακριβώς θα πάθω αν ασχοληθώ μεθαύριο μαζί του; Αυτό προσπαθώ να πω εξαρχής αλλά όλοι έχουν κολλήσει στην περιβόητη φωτογραφία.
Με την ελπίδα ότι δεν θα μου χρεώσετε πάλι κανάν παραλληλισμό που δεν κάνω ούτως ή άλλως, από τη βιογραφία του Φίσερ στην wikipedia παραθέτω το εξής απόσπασμα:
In 1967, he became active in the German student movement and left-wing movement (post-) 1968 (the so-called Spontis), first in Stuttgart and after 1968 in Frankfurt am Main. Later Fischer had several unskilled worker jobs, such as working in a left-wing bookstore in Frankfurt. During this period, he began attending university events as a guest, such as the lectures organized by left-wing revolutionary students by Theodor W. Adorno, Jürgen Habermas and Oskar Negt.[3] He studied the works of Marx, Mao and Hegel and became a member of the militant group, Revolutionärer Kampf (Revolutionary Struggle). Fischer was a leader in several street battles fought by the radical Putzgruppe (literally "cleaning squad", with the first syllable being an acronym for Proletarische Union für Terror und Zerstörung, "Proletarian Union for Terror and Destruction"), which physically attacked a number of police officers. Photos of one such battle in March 1973, which were later to haunt Fischer, show him clubbing policeman Rainer Marx,[4] to whom he later publicly apologized.
......................
In the Deutscher Herbst (German autumn) of 1977, Germany was rattled by a series of left-wing terrorist attacks by the Red Army Faction (RAF) and Revolutionary Cells (RZ). According to Fischer's own account, witnessing these events, particularly the kidnapping and murder of Hanns-Martin Schleyer and the Entebbe hijacking,[5][6] made him renounce violence as a means for political change. Instead, he became involved in the new social movements and later in the newly founded Green Party, mainly in the state of Hesse.
.....................
As Foreign Minister, Fischer apologised for the violence of his Putzgruppe days, without disassociating himself from the radical movement. Some critics continue to charge that Fischer was the leading figure of a 1976 discussion that led to the use of Molotov cocktails in an upcoming demonstration in support of RAF member Ulrike Meinhof. Fischer was arrested on May 14, 1976 as a suspect in the Molotov cocktail attacks on police, but was released after two days. Fischer has stated that he never used Molotov cocktails against the police. The firebombing of policeman Jürgen Weber's police car left Weber with burns over 60% of his body.[4]
Πρόσεξε, τα τρία κόμματα όρισαν νόμιμα ένας πρωθυπουργό, αλλά εντελώς αντιδημοκρατικά. Έτσι, λοιπόν, παρά τη νόμιμη και μη πραξικοπηματική/αντισυνταγματική ψήφο εμπιστοσύνης, οι υπουργοί έχουν οριστεί εντελώς αντιδημοκρατικά, εν αντιθέσει με μιας φυσιολογικής κυβέρνησης.
Και στο δεύτερο σκέλος έχεις δίκιο τελικά. Η συμμετοχή του ΛΑΟΣ, λειτουργεί εντελώς αποπρoσανατολιστικά τελικά, αφού η κριτική μας πέφτει σε εκείνους κι όχι στον Παπαδήμο και το Βενιζέλο.
Δείμε, συμφωνώ και επαυξάνω σε αυτό που λες. Ενδεικτικά σου παραθέτω το εξής: http://the300useless.blogspot.com/2011/11/blog-post_10.html
Ναι μεν είναι της eskarina το συγκεκριμένο (εγώ παρευρίσκομαι στα σχόλια) αλλά πιο πριν έχω κι εγώ αντίστοιχο δικό μου, όπως γενικότερα τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με όλες τις αντισυνταγματικότητες που έχει βρει ο φτωχός νους μου.
Απλά εν προκειμένω δεν θέλησα να προσεγγίσω υπό την αυτήν οπτική γωνία το θέμα. Κατά τα λοιπά, συμφωνώ έτσι όπως το θέτεις.
Άδη μου, υπάρχει μία σημαντική διαφορά. Αν εγώ τότε στο Σύνταγμα βούταγα μια πέτρα να σπάσω το κεφάλι του πάνοπλου μπάτσου που με έλιωνε στα χημικά, θα ήταν ίδια πράξη με τον Βορίδη που στράφηκε εναντίον συμφοιτητών του; (Η Ελληνοφρένεια της Παρασκευής επαναλάμβανε και τη γελοία δική του εκδοχή στον Κοττάκη). Υπάρχει τεράστια διαφορά και η σύγκρισή σου είναι ατυχής. (αφήνω το γεγονός πως τότε ήταν ηγετικό μέλος της ΕΠΕΝ, που ξέρουμε ποιός την ίδρυσε και γιατί).
2η ένσταση: Θεωρείς πως οι κωλοτούμπες του Καρατζαφέρη είναι πρωτοφανείς και δεν αρμόζουν σε ακροδεξιο. Ανατρέχοντας στην ιστορία θα σου θυμήσω το πανηγύρι της συμφωνίας Ρίμπεντροπ-Μολότωφ του Καρακροδεξιού διδάσκαλου, καθώς και πλείστες ρητορίες του Γκέμπελς που κατά διαστήματα έκανε κωλοτούμπες (πότε ήταν κακοί οι Άγγλοι, μετά αδέρφια, πότε έπρεπε μαζί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον Μπολσεβικισμό και τα τοιάυτα). Περιττό επίσης να σου θυμήσω πως και οι δικοί μας χουντικοί ήταν αμερικανόδουλοι όπως και ο Καρατζαferries (τζαμάτη ατάκα Ελληνοφρένειας) όπως απέδειξαν τα wikileaks, και ρητόρευαν όπου φυσάει ο άνεμος. Ιδιαίτερα η ακροδεξιά παγκοσμίως φημίζεται για τις κωλοτούμπες της 1ον επειδή η ιδεολογία της έχει άγριες πτυχές που πρέπει να παρουσιαστούν λάου-λάου και 2ον επειδή οι μαλακίες της δεν βγαίνουν πάντα σε καλό και χρειάζεται μετά αλλαγή πορείας.
@eskarina: Κάνεις λάθος στο "ανεβάζει, έστω και ελάχιστα τον πληθωρισμό, ο οποίος σε χαμηλά επίπεδα βλάπτει κυρίως το συσωρρευμένο χρήμα ". Μάλλον λάθος το αντίθετο θέλεις να πεις, γιατί ο χαμηλός πληθωρισμός ευνοεί το συσσωρευμένο κεφάλαιο - το αναφέρω για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Κατά τα άλλα άψογη.
@hades: Που το είδες πως οι τράπεζες θέλουν να τυπωθεί νέο χρήμα; Αλλά και αν γίνει κάτι τέτοιο το θέλουν μόνο για την πάρτη τους να καλύψουν τις τρύπες τους (όπως κάνει ο μπάμιας στην Αμερική) και όχι στο σύνολο της οικονομίας.
Και τέλος όσον αφορά τη σχέση Παπαδήμου-Γερμανούς, το ανέφερα πιο πριν: προφανέστατα έχει πέσει υπόγειο deal, ο παπαροδήμος προχωράει το ξεπούλημα και το project Ηλιος (το ανέφερε και στις προγραμματικές του δηλώσεις) και οι Γερμανοί τα βρήκαν μαζί του. Επίσης κράτα αυτό που ήδη αναφέρθηκε: Τώρα σκάει η Ιταλία και οι Γερμανικές τράπεζες είναι ακόμα φορτωμένες με Ιταλικά ομόλογα (όπως είπε η eskarina).
Και μιας και ανέφερα το project Ήλιος ρίξτε μια ματιά εδώ για να καταλάβετε που θα πουληθεί το ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά που θα παράγουν οι Γερμανοί (άσχετα ο Techie Chan είναι καταπληκτικός και αν δεν τον έχετε υπ όψιν σας ορμήστε να τον διαβάσετε σε ότι έχει γράψει).
και μιας και μιλάμε για κωλοτούμπες της ακροδεξιάς δες αυτό εδώ:
http://news247.gr/kosmos/news/to_fantasma_toy_xitler_ksanazwntaneuei_sth_germania.1504129.html
Slarti, μου φαίνεται ότι κάποια πράγματα τα συγχέεις εντελώς εσφαλμένα. Κατ' αρχήν στο τι μπορεί να αιτιολογηθεί και τι όχι (ως προς τον Φίσερ), δες το κομμάτι που παρέθεσα από την wikipedia και τι πιστεύει ο ίδιος ο Φίσερ που αν μη τι άλλο... σε διαψεύδει. Δεύτερον (επί τούτου), αν σου ανοίξω το κεφάλι σημασία έχει το κεφάλι που σου άνοιξα και όχι γιατί στο άνοιξα. Η βία φέρνει βία απ'όπου κι αν προέρχεται και αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δικαιολογεί την απαράδεκτη στάση των μπάτσων με τα χημικά και τις διάφορες αδέσπιτές τους. Έχω ξεκαθαρίσει άλλωστε ότι γενικά δεν μου αρέσει η βία. Αυτό από την άλλη δεν σημαίνει ότι δεν την αναγνωρίζω ως κοινωνικό φαινόμενο, ούτε σημαίνει ότι κι εμένα αν μου γυρίσουν τα μάτια ανάποδα δεν θα την δω γήπεδο κι έτσι. Σχολιάζουμε όμως ταυτόχρονα διαφορετικά πράγματα.
Ως προς το δεύτερο, μπάστα μία γιατί κατ' αρχήν δεν μου άρεσε η φρασεολογία: πότε έγραψα εγώ ότι για τους τάδε ή τους δείνα δεν αρμόζουν; Τι σημαίνει δεν αρμόζει; Έγραψα εγώ κάτι τέτοιο; Όχι. Οπότε τι μου το προσάπτεις; Εγώ συμπερασματικά μιλάω στο συγκεκριμένο θέμα και αν μη τι άλλο επειδή κάνει και λίγο τζιζ προσέχω τις εκφράσεις μου.
Ως προς τις σταθερές θέσεις τώρα, εμμένω στη θέση μου και διευκρινίζω τι εννοώ: για τους ακροδεξιούς (με τη ναζιστική έννοια που είναι και αυτή που έχει επικρατήσει, διότι υπάρχουν και άλλου είδους):
α) για όλα φταίνε οι Εβραίοι
β) οι μαύροι είναι υπάνθρωποι
γ) σλάβος ίσον σκλάβος
δ) καθαρότητα του γέννους
ε) όλοι οι ξένοι έξω κλπ, κλπ, κλπ.
Όλα αυτά και πόσα άλλα παραμένουν σταθερότατα και ανυποχώρητα σε ακροδεξιές δεολογίες. Ουδεμία κωλοτούμπα υπάρχει. Μήπως διαφωνείς;
Το να έχεις υπογράψει σήμερα πχ πρωτόκολλο μη επίθεσης με τους Σοβιετικούς και αύριο να το παραβιάζεις, ή το να λες σήμερα το έτσι για τον τάδε λαό και αύριο το γιουβέτσι, συνήθως εμπίπτει στην στρατηγική, η οποία σαφέστατα και εμπλέκεται με την πολιτική όμως δεν είναι πολιτική. Ιδίως περί του ΓΚαίμπελς που αναφέρεις να σου υπενθυμίσω ότι επρόκειτο για τον υπουργό προπαγάνδας, η οποία αν μη τι άλλο δεν αποτελεί γνώρισμα μόνο των ακροδεξιών καθεστώντων αλλά ακόμη και των δημοκρατικών, πέραν όλων των υπολοίπων ολοκληρωτικών. Όταν λοιπόν η προπαγάνδα επιτάσσει κάτι και ταυτόχρονα το βλέπεις πανταχόθεν, ε, τότε μάλλον μιλάμε για παγιωμένη τακτική και όχι για κωλοτούμπα.
Αναφορικά με τις τράπεζες, δεν έχω κρατήσει τα λίνκια εύκαιρα και επί της παρούσης βαριέμαι να ψάξω, αλλά δεν θυμάσαι που προ μηνών (έως και κανάν χρόνο πίσω) το έλεγαν στη Μέρκελ να τυπώσει χρήμα η ΕΚΤ και εκείνη έλεγε σθεναρά όχι;
Στα υπόλοιπα δεν θα διαφωνήσω. Για τον τέκι που λες, ιδίως ο ζαφεώδ με έχει πρήξει. Κάνω καμιά λαθρανάγνωση που και που, όσο προλαβαίνω αλλά δεν έχω προκάμει να τον παγιώσω.
Δημοσίευση σχολίου