10/3/11 (warm up party)
Dexter Ward
Strikelight
Axevyper
Speedwhore
11/3/11
Wishdoom
Skullfist
Power Crue
Sorcerer
Sacred Steel
Solstice
Jaguar
12/3/11
Hurlement
Emerald
Procession
Martyr
Dawn of Winter
While Heaven Wept
Ostrogoth
Tribute to Dio
Όπου μεταξύ άλλων έρχονται οι Sorcerer...
Πάλι δίχως σβέρκο θα φύγω...
Πάλι το έλα να δεις θα γίνει...
Πάλι ασπροπρόσωπους θα μας βγάλει ο Μάνος...
Το "όλοι εκεί" είναι αυτονόητο... \m/
διότι το θέμα εξελίσσεται σε εξαιρετικά σοβαρό. Γιατί; Μα διότι η καλά οργανωμένη προπαγάνδα κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά της.
Το ίδιο βράδυ καμιά τριανταριά άτομα επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν ένα 13χρονο παιδί στο Μοναστηράκι επειδή ήταν οπαδός του Ολυμπιακού και προφανώς έφταιγε για τα γεγονότα του ντέρμπυ. Μήπως έχετε ακούσει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα; Όχι βέβαια. Πρακτικά, ίσως να μην το έχετε ακούσει καν. Διότι αν πάει να το παρουσιάσει κάποιος θα είναι εγκάθετος που προκαλεί το... δημόσιο αίσθημα. Εκεί καταντήσαμε. Την ίδια στιγμή έχουμε το εξής απίστευτο: σε ένα γήπεδο που είχε 35 χιλιάδες κόσμο, μπήκαν καμιά 800ριά το πολύ άτομα μετά τη λήξη, όπου καμιά εκατοστή από τους οποίους κινήθηκε κατά της αποστολής του βάζελου. Αυτήν την στιγμή λοιπόν, όλη η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι όλοι οι ολυμπιακοί είχαν μπει μέσα και κοπάναγαν τους παίκτες του βάζελου. Προσέξτε: όχι όλοι Ολυμπιακοί που ήταν στο γήπεδο, αλλά όλοι οι Ολυμπιακοί πανελληνίως. Μάλιστα, είναι πολλοί οι επώνυμοι που την έχουν πατήσει από την... υπερβολική συμπάθεια και που έχουν γράψει έως και φόλες του στυλ "οι οπαδοί του Παναιθηναϊκού ουδέποτε έχουν κινηθεί κατά παικτών του Ολυμπιακού". Πράγματι, ισχύει αυτό: αρκεί να μην συμπεριλαμβάνουμε πχ τον Ζεβλάκοφ ή τον Μαυρογενίδη στους παίκτες. Ως επίσης και τους κάμποσους άλλους σε βόλεϋ, πόλο και μπάσκετ που έχουν φύγει με φορείο ή σε νοσοκομειακό.. Ναι, αυτοί οι οπαδοί του βάζελου είναι τα καλύτερα παιδιά, το ομολογώ. Και φυσικά δεν θ'ακούσετε πουθενά ότι οι αντιδράσεις στις τάξεις των οπαδών του Ολυμπιακού είναι απείρως μεγαλύτερες, περισσότερες και σοβαρότερες και που έχουν ληφθεί πολύ σοβαρά υπ'όψιν, διότι κάτι τέτοιο θα χάλαγε τη μαγιά των 100 ατόμων που έκαναν τις όποιες καφρίλες μετά τη λήξη.
Το θέμα δεν είναι ποιος κάνει τι, ούτε ποιος ξεκίνησε πρώτος και ποιος ακολούθησε διότι αυτά τα πράγματα είναι αναπόδεικτα. Κάπως σαν την κότα και το αβγό ένα πράγμα. Η αλητεία πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά και όταν δεν τιμωρείται αυτή για κάποιον λόγο, να τιμωρούνται οι ομάδες. Όλες όμως, τα'χω ξαναπεί. Ήδη ήρθε η πρώτη τιμωρία στον Τοροσίδη. 5 αγωνιστικές. Μια χαρά. Που να τολμήσει κανείς για κάτι λιγότερο (βλέπετε αν και όντως του την κοπάνησε του Λέτο, αυτός άργησε λίγο να το θυμηθεί και έπεσε με μια χρονοκαθυστέρηση). Καλά του έκαναν διότι είναι και αρχηγός (εξου και οι 2 αγωνιστικές), αφού θέλουμε να είμαστε αυστηροί. Για να δω όμως, οι τιμωρίες θα μείνουν μόνο εντός Ολυμπιακού; Μεγάλη απορία το'χω. Και αναφέρομαι επίτηδες στον Τοροσίδη, διότι τη Δευτέρα πήγαν... άγνωστοι και έσπασαν όλα τα αυτοκίνητα στην πολυκατοικία που μένει με την ελπίδα ότι κάποιο θα είναι το δικό του. Το οποίο όμως απουσίαζε μιας και ήταν στην Ξάνθη. Κοινώς, εις το όνομα ενός τάχα μου αισθήματος αδικίας, κάποιοι άνθρωποι κλαίνε τα αυτοκίνητά τους επειδή κάποιοι υπολόγιζαν ότι κάποιο απ'αυτά θα είναι και αυτό που μας ενδιαφέρει.
Και την ίδια στιγμή ακούω διαφόρους επικίνδυνους βλάκες και ζώα στο ραδιόφωνο να επικροτούν τα φαινόμενα αυτοδικίας. Και όλα αυτά από την καλά στημένη προπαγάνδα που ακολούθησε και που κατά πως φαίνεται ήταν οργανωμένη. Και το λέω όχι για άλλον λόγο αλλά επειδή δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά κάποια φαινόμενα. Βγαίνουν -άλλο παράδειγμα- κάμποσοι (συμπτωματικά, βάζελοι) και παραθέτουν μαρτυρίες ολυμπιακών που αλλάζουν ομάδες, που ντρέπονται να κυκλοφορήσουν, που ομολογούν χίλια δυο. Τρομερά πράγματα ρε παιδάκι μου, κανείς δεν βγαίνει να τα πει μόνος του παρά όλοι εξουσιοδοτούν βάζελους να τα εκμυστηρευθούν (τελικά καλά το λέω ότι ο Κόκκαλης τους τρέλανε στο πήδημα τόσα χρόνια και δεν ξέρουν τι λένε). Και το κάνουν γιατί; Μα για να νομιμοποιήσουν το αίσθημα του αδικημένου και να δικαιολογήσουν τις οργισμένες αντιδράσεις του κόσμου. Δηλαδή κι εγώ που τα έχωσα με το προηγούμενο, μπορεί αύριο μεθαύριο να ακούσω να με εκπροσωπεί κάποιος και να λέει ότι ο τάδε έχει γραπτές μετάννοιες. Μα αν είναι δυνατόν. Μιλάμε ότι έχουμε ξεφύγει.
Το ότι η όλη ιστορία με τη βία προβοκάρεται επισήμως είναι πλέον οριστικό και δεδομένο. Ο κόσμος ασχολείται με το ντέρμπυ, με τον Μαρινάκη, με τον αντικαπνιστικό νόμο, με την Τζούλια και με ό,τι άλλο άσχετο υπάρχει. Συμπτωματικά ή μη, κανείς δεν έχει ασχοληθεί με ταφαινόμενα βίας όταν αυτά δεν εμφανίζονται. Δεν είναι τυχαίο, ρε πούστη μου, ότι παντού υπάρχουν κάμερες αλλά ποτέ δεν βρίσκονται τα πλάνα. Και βλάβη να υπήρχε, μετά από τόσα ξυλίκια που έχουν πέσει, θα είχαν φτιαχτεί. Άρα κάποιοι το επιτρέπουν αυτό το πράγμα. Πρέπει πρώτα να εμφανισθούν αυτά τα γεγονότα για να τα ξαναθυμηθεί (για πρώτη φορά) ο κόσμος. Και να'σου τα σεντόνια στα μουμουέ, και να'σου τα κροκοδείλια δάκρυα, και να'σου οι δεσμεύσεις και οι αυστηρές συστάσεις της πολιτείας (η οποία με την πασίγνωστη ικανότητά της θα επιλύσει το πρόβλημα). Εγώ όμως το έχω ξαναπεί: όσο πέφτει ξύλο στα γήπεδα, τόσο σίγουροι και ικανοποιημένοι νοιώθουν κάποιοι "άλλοι". Που το γλυτώνουν αυτοί.
Και το σημείο είναι κομβικό. Η οργή της κοινωνίας μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Πλέον είμαι σχεδόν βέβαιος ότι εντός του έτους θα γίνει το έλα να δεις, μάλλον αρχής γεννομένης από την Αθήνα, και μάλιστα κατά δικαίων και αδίκων. Ούτε μάντης είμαι, ούτε ξέρω τίποτε. Είναι φως φανάρι όμως. Και στο εξαιρετικά κομβικό σημείο που διανύουμε παρατηρούμε τέτοια φαινόμενα, κοινωνικές ομάδες να στρέφονται κατά άλλων κοινωνικών ομάδων, ενίοτε από συμπτώσεις.
Διότι εν προκειμένω η χονδροειδέστατη μαλακία που κάνει ο επίσημος Παναθηναϊκός να εκμετελλεύεται έτσι το όλο γεγονός (όταν λίγο καιρό πριν είχαν μπουκάρει και περισσότεροι και οπαδοί του μετά το ματς με τον Βόλο στο δικό του γήπεδο οι οποίοι έκαναν και επεισόδια κιόλας, όπου μεταξύ άλλων κανείς Σισέ δεν είχα αηδιάσει ούτε έννοιωθε τότε ότι τον είχαν πηδήξει) είναι κάτι που οι αετονύχιδες δεν άφησαν να περάσει ανεκμετάλλευτο. Και γιατί είναι τεράστια μαλακία; Μα διότι γεννά προσδοκίες πάνω σε μη υφιστάμενα δεδομένα. Θα πάει την υπόθεση στην ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ λέει. Μην ξεχάσει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και η ΑΕΚ ήθελε να πάει την υπόθεση στο CAS, επειδή δεν μπορούσε να πάει εκείνη έβαλε μπροστά την Καλαμαριά, έσπασαν τα μούτρα του και οι δύο λόγω του δεδικασμένου που υπήρχε και σε άλλες ίδιες περιπτώσεις και ηρέμησαν. Για ανατρέχτε λίγο στα τότε πρωτοσέλιδα, δείτε και τα τωρινά και πείτε μου αν υπάρχει κάτι... αντίστοιχο.
Να μου το θυμηθείτε: πρώτον, η ιστορία αυτή θα του γυρίσει αργά ή γρήγορα μπούμερανγκ του βάζελου. Και δεύτερον, η κατάσταση ήδη έχει ξεφύγει και δεν βλέπω να υπάρχει κανείς να τη μαζέψει. Και πως να τους μαζέψει; Εδώ κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη παρέμβει εισαγγελέας σε όλες τις οπαδικές εφημερίδες, οι οποίες είναι οι πρώτες που μπουρλωτιάζουν το κλίμα και δεν το έχει πράξει. Πλάκα κάνουμε ρε; Είμαι πάρα πολύ περίεργος να δω τι μέλλει γεννέσθαι ακόμη. Διότι τα παρατράγουδα είναι ήδη πάρα πολλά και κάποιοι βγάζουν στο ποδόσφαιρο τα αποθημένα της υπόλοιπης καθημερινότητάς τους.
Για να δούμε, για να δούμε... Κι όσον αφορά τους βάζελους που σαν πολύ μας έχουν σκοτίσει τον έρωτα, να τους υπενθυμήσω ότι ο λόγος που μπούκαραν μέσα τότε με τον Βόλο ήταν επειδή σέρνονταν και δεν έβλεπαν κανένα μέλλον. Όχι μόνο αγωνιστικό αλλά και διοικητικό (που στο δεύτερο, θα εξακολουθήσουν να μην βλέπουν. Έως και κυριολεκτικά: τώρα βλέπουν πάλι φαντάσματα άλλωστε). Χαίρετε.
UPDATE: Χα! Έγραφα τη Δευτέρα σε φίλο βάζελο "θες να σου πω τη συνέχεια; Ο Ολυμπιακός θα φάει 1-2 αγωνιστικές επειδή κάτι δεν θα γράφτηκε στο φύλλο αγώνα με μοναδικό σκοπό να θεωρηθεί σκάνδαλο και να συνεχίσει να γίνεται το έλα να δεις". Ρε μήπως κάνω λάθος επάγγελμα;
(που έχουμε ξεχάσει τι είναι το ντέρμπυ, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα)
Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσω το προφανές: ο βάζελος δικαίως γκαρίζει. Για το γκολ δεν χρειαζόταν κανένα ρηπλέυ για να φανεί ότι δεν ήταν οφ-σάιντ. Βέβαια κατ' εμέ δεν υπάρχει κανένα οφ-σάιντ στο γκολ του Τζιμπούρ, μιας και Τζιμπούρ-Πάντελιτς-Τζόρβας ήταν μέσα σε μια απόσταση ενός μέτρου και στην ίδια ευθεία, όπου η μπάλα δεν ακουμπάει καν στον Πάντελιτς για ν'αλλάξει πορεία. Παρομοίως, όσο κι αν γκαρίζουν για πέναλτυ του Τοροσίδη σε υποτιθέμενο χέρι, κανένα πέναλτυ δεν υπήρχε (υπάρχουν και τα ακούσια βλέπετε). Για το γκολ του Κατσουράνη όμως έχουν απόλυτο δίκιο, ας μην κρυβόμαστε.
Το ποδόσφαιρο είναι ένα άτιμο άθλημα: συνήθως κανείς δεν θυμάται αυτόν που είχε το πρώτο ημίχρονο. Διότι εν προκειμένω, οι δυο αιώνιοι είχαν από ένα ημίχρονο. Αν συνδυάσεις και το γεγονός ότι το πιο "νωπό", το δεύτερο το είχε ο βάζελος, σε συνδυασμό με το αδίκως ακυρωθέν τέρμα, καταλαβαίνεις και γιατί ήταν ο βάζελος που κέρδισε της εντυπώσεις. Το θέμα όμως που με απασχολεί δεν είναι εκεί. Κατά το παρελθόν και ο Ολυμπιακός έχει ξανασφάξει και έχει σφαχτεί και ξανασφαχτεί, παρομοίως και ο βάζελος και η ΑΕΚ κλπ. Το ότι οι διαιτητές που διαθέτουμε είναι μέτριοι προς κακοί και οι οποίοι γίνονται ακόμη χειρότεροι υπό το καθεστώς που επικρατεί προ αγώνων καθώς και κατά την διάρκειά τους, είναι κάτι που έχω ξαναγράψει πολλές φορές και κυρίως σε περιπτώσεις που ο Ολυμπιακός είχε αδικηθεί. Το αν ο Καλόπουλος είναι απλά κακός, μέτριος ή τρισχείριστος διαιτητής το έχουμε διαπιστώσει κατά το παρελθόν και σίγουρα δεν περιμέναμε να το μάθουμε χθες.
Στα πιο αγωνιστικά τώρα και για να συνεχίσω με τα λιγότερο σημαντικά, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου φέτος να τα χώνω του Βαλβέρδε, του οποίου μέγιστα εγκλήματα θαυμάσαμε και χθες. Βάζεις γκολ, προηγείσαι στην έδρα σου, έχεις έναν αντίπαλο ξεχαρβαλωμένο σε όλες τις γραμμές και τι κάνεις στο β'; Γυρνάς πίσω για να δώσεις χώρο, λες και είσαι στον τελικό του τσουλού και πας για την κούπα απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Βέβαια θα μου πεις, εδώ το έκανε με άλλους κι άλλους στο πρωτάθλημα, κάποιοι εκ των οποίων πέριξ της γραμμής υποβιβασμού, δεν θα το έκανε με τον βάζελο; Σωστό κι αυτό. Σωστό-ξεσωστό όμως, έχει καταντήσει αηδία. Αμ, το άλλο; Μας έκανε την τιμή να βγάλει τον Φούστερ επιτέλους και έβαλε ποιον; Τον... μπλόγκερ. Έλα μουνί στον τόπο σου. Τι όνειρο είδες αγόρι μου για να βάλεις μέσα τον Ντουντού σε ντέρμπυ όταν επί της ουσίας έχει να παίξει μπάλα ενάμιση χρόνο; Ή μήπως θεωρείται τυχαίο ότι με το που μπήκε ο Ντουντού εξαφανίσθηκε ο Ιμπαγάσα; Πως να μην εξαφανισθεί; Αφού κατέρρευσαν τα χαφ. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι ο Μοντεστό δεν είναι χαφ. Κι εμένα να βάλει χαφ απέναντι στον Πανσερραϊκό και τον Αστέρα, καλά θα τα πάω. Ναι μεν όμως έχουμε ένα πρωτάθλημα που οι περισσότερες ομάδες είναι σαν τον Αστέρα και τις Σέρρες, όμως δεν είναι όλες έτσι. Ήταν δεδομένο ότι ο Μοντεστό δεν θα βλεπόταν χθες. Όπως η έτερη μεγάλη έμπνευση ήταν η αλλαγή του Μιραλάς, ενώ έπρεπε να είχε περάσει κορυφή και να έβγαινε ο ανύπαρκτος χθες Τζιμπούρ. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις βγήκε ο Βέλγος κατέρρευσε και η επίθεση. Κι όσον αφορά τον μόνιμα παγκίτη Ζαϊρί, κατάφερε να εκθέσει τον Βαλβέρδε και χθες, παρόλο που αγωνίστηκε ελάχιστα. Εν ολίγοις, πάλι σκατά τα'κανε ο Βάσκος και ήταν κάτι που είχαμε επισημάνει από καιρό ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συνέβαινε.
Στο ματς τώρα, όπως είπα και οι δύο είχαν από ένα ημίχρονο. Ο βάζελος βρήκε ανέλπιστα πολύ χώρο στο β' και λογικό ήταν ν'ανέβει να κάνει ευκαιρίες. Έβαλε και αυτό το αστείο γκολ που δεχθήκαμε και ως ήταν αναμενώμενο γύρισε τούμπα την ψυχολογία. Μετά, ήταν αργά για να αντιδράσεις. Όσον αφορά τη νίκη, ναι μεν θέλω να παταώ ανά πάσα ώρα και στιγμή τον βάζελο, αλλά δεν γουστάρω έτσι. Και κυρίως δεν γουστάρω να μου κάνουν το άσπρο-μαύρο στην συνέχεια, αλλά σε αυτό θα αναφερθούμε ενδελεχώς παρακάτω. Βέβαια να πω και το κρίμα μου, χθες έριξα ένα ψιλοδουλεματάκι σε αρκετούς βάζελους φίλους μου ως προς το πως κερδίσαμε και ο λόγος ήταν απλός: μου έχουν σκοτίσει τα παπάρια εδώ και πάρα, πάρα πολύ καιρό με την προπαγάνδα τους, οπότε βρήκα πάτημα να τους... δικαιολογήσω. Και η πλάκα είναι ότι δεν βρέθηκε κανείς να μου ανταπαντήσει επί τούτου! Αφού τα λέγανε προ αγώνως, τι είχαν να πουν μετά άλλωστε; Όπως και να'χει, έχω ξεκαθαρίσει ότι τέτοιες ατάκες ιδίως από βάζελους δεν ανέχομαι. Το θέμα είναι ότι ούτε το ντέρμπυ ευχαριστήθηκα, ούτε τη νίκη. Κι όσον αφορά τη δικαιολογία που λένε πολλοί ότι και στον α' γύρο μια από τα ίδια είχαμε αλλά από την ανάποδη, δηλώνω εκ νέου ευθαρσώς ότι δεν με ενδιαφέρει τι είχε γίνει στον α' γύρο (όπου παρεμπιπτόντως και τα τότε ένεκα της μετριότητος των διαιτητών είχαν συμβεί και από πλευράς μου και πάλι στον Βαλβέρδε τα είχα ρίξει). Θεωρώ ότι από την εικόνα του αγώνα το πιο δίκαιο αποτέλεσμα ήταν το Χ. Και κατ' εμέ, όσοι πανηγυρίζουν για τη χθεσινή νίκη δεν είναι ολυμπιακοί, το ξεκαθαρίζω.
Πάμε τώρα στα πιο σημαντικά, που ήταν και αυτά που με ξενέρωσαν τα μάλα. Κατ' αρχήν, αυτά που συνέβησαν μετά τη λήξη ήταν λίαν επιεικώς ανεπίτρεπτα και απαράδεκτα και θα πρέπει να τιμωρηθούμε παραδειγματικά. Καλώς ή κακώς, μόνο αν χτυπήσεις άγρια στην τσέπη έναν ιδιοκτήτη ομάδας θα προβληματιστεί. Πρώτον, από που κι ως που μπαίνεις μέσα στο γήπεδο (γενικώς); Δεύτερον, με τι δικαίωμα πας και επιτίθεσαι στους παίκτες της αντιπάλου ομάδας, ό,τι φανέλα κι αν φοράνε; Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυσφήμηση για την ίδια την ομάδα σου από κάτι τέτοιο. Τέτοιοι ψευδοτσαμπουκάδες (που δεν είναι τίποτε άλλο παρά στυγνοί τραμπουκισμοί της αγέλης -είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι από αυτούς χθες που επέστρεψαν στο σπίτι ή τους περίμενε η βαρειά συζυγική παντόφλα, είτε οι έντονες παρατηρήσεις της μαμάς, ή γιατί όχι και κάποια από τις αμέτρητες ιστοσελίδες με τσόντες ένεκα απουσίας γκόμενας) δεν χωράνε ούτε στο ποδόσφαιρο, ούτε στο συγκεκριμένο γήπεδο. Και αν κάτι τέτοιο αφορά κάθε παίκτη αντιπάλου γενικώς μια φορά, τότε αφορά δέκα φορές τον Σισέ. Θυμάμαι ότι όταν αρχικά είχε ακουστεί ότι ο βάζελος βολιδοσκοπούσε τον Γάλλο, με είχε πιάσει νευρικό γέλιο. Έλεγα και δεξιά κι αριστερά ότι είναι τρελοκομείο και θα τους κάνει μπουρδέλο. Τελικώς έπεσα έξω κι αυτό διότι φάνηκε ότι ο άνθρωπος αυτός όχι μόνο έβαλε μυαλό (μάλλον ένεκα των σοβαρών τραυματισμών που έχει πάθει) πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν ανέμενα αλλά έχει γίνει και υπόδειγμα γενικώς και ειδικώς και ως παίκτης και ως άνθρωπος. Σοβαρότατος, μετρημένος και ψυχωμένος όλη την ώρα. Τον παραδέχομαι και του δίνω τα συγχαρητήριά μου. Μεσοβδόμαδα ήταν προφανές ότι έκανε ό,τι έκανε με την περιβόητη πλέον φούστα για να προκαλέσει αντιδράσεις και να φτιαχτεί εν όψει ντέρμπυ (και φυσικά όλα τα ζώα τσίμπησαν το δόλωμα). Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι ο Σισέ είναι παίκτης που δίνει τεράστια βάση στην ψυχολογία. Βέβαια, όσον αφορά τις χθεσινοβραδινές του δηλώσεις με τις οποίες προανήγγειλε την αποχώρησή του, τις ακούω βερεσέ. Ήταν απλώς η αφορμή που γύρευε εναγωνίως τα χθεσινά γεγονότα, μιας και εδώ και καιρό είναι κοινό μυστικό ότι πετάει την σκούφια του να φύγει. Ας μην ξεφεύγουμε όμως: πας ρε καραγκιόζο και χτυπάς ιδίως τον Σισέ; Στ'αρχίδια μου αν παίζει στον βάζελο. Κι ο Σαβέφσκι έπαιζε στην ΑΕΚ, κι ο Πάντιτς στον Πανιώνιο, κι ο Χατζηπαναγής στον Ηρακλή κι ο Νικολαϊδης στον Απόλωνα. Και τι έγινε που παίζει στον βάζελο ο Σισέ; Δεν το κατάλαβα... Ο άνθρωπος είναι κόσμημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως πολλά άλλα κοσμήματα είχαμε εμείς κατά το παρελθόν, όπως αντίστοιχα τώρα έχουμε τον Ιμπαγάσα. Ξαναρωτάω: πας και χτυπάς τον Σισέ; Πας και χτυπάς τον οποιονδήποτε ανυπεράσπιστο παίκτη του αντιπάλου ρε ξεφτυλισμένε, βιαστή και ισοπεδωτή της Ιδέα του Μουράτη, των Ανδιανοπουλαίων, του Φόντακα, του Καραπιάλη; Είναι προφανές ότι πρέπει να πέσει χοντρή καμπάνα και δεν το συζητώ πως οτιδήποτε λιγότερο θα αποτελέσει σκάνδαλο, πρωτίστως για εμάς τους ίδιους.
Πρέπει επιτέλους να καθαρίσει από την πλέμπα το Καραϊσκάκη και η ομάδα γενικώς. Ο κόσμος δεν το γνωρίζει αλλά είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης σε τιμωρίες σε όλα τ'αθλήματα. Έχουμε σπάσει όλα τα κοντέρ. Και κάθομαι και ακούω διάφορους λαχανοντολμάδες να αναρωτιούνται γιατί ποτέ στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός δεν παίρνει ούτε ένα σφύριγμα, αλλά τουναντίον μας πηδάνε και πατόκορφα πολλές φορές. Μα είναι λογικό, ποιος θέλει στην οικογένειά του το μαύρο πρόβατο που όλη την ώρα κάνει επεισόδια; Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να τα λέω. Κι ενώ αρχικώς είχα πιστέψει ότι ο Μαρινάκης ως νέος πρεσβεύει και μια διαφορετική αντίληψη, για την ώρα δηλώνω απογοητευμένος. Αν δεν τον δω να παλουκώνει με τα ίδια του τα χέρια κάποια κεφάλια έξω από τα γραφεί στην Πλατεία Αλεξάνδρας στο Πασαλιμάνι, πλέον δεν θα τον πιστέψω για τις προθέσεις του. Να τις χέσω τις καλοκαιρινές προειδοποιήσεις ότι δεν θα ανεχθεί τη βία. Να τις χέσω τις προντέρμπειες δηλώσεις πως όποιος πετάξει το παραμικρό θα είναι εχθρός του Ολυμπιακού. Αν δεν αρπάξει την ευκαιρία να κόψει κεφάλια θα είναι και αδικαιολόγητος και άξιος της μοίρας του, μιας και μεταξύ άλλων θα έχει δηλώσει εμπράκτως αδυναμία να παραδειγματιστεί από την αντιμετώπιση που έτυχε ο Κόκκαλης από την στρατιά πραιτωριανών που ο ίδιος επέτρεψε να γιγαντωθεί. Διότι λίγη ιστορία αν γνωρίζει θα ξέρει ότι οι πραιτωριανοί πάντοτε γυρνάνε κατά του Καίσαρα.
Όσον αφορά τις δηλώσεις τώρα, δεν ξέρω αν το σκορ έπρεπε να λήξει 5-1 και έληξε μόλις 2-1, αυτό που ξέρω όμως είναι κάτι τέτοιο δεν το είδα πουθενά. Κανένα παιχνίδι δεν έληξε στο 45. Ποτέ. Πάντα υπάρχει και δεύτερο ημίχρονο. Όσον αφορά τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί ασφαλέστατης μετάβασης της αποστολής του βάζελου στο γήπεδο, δεν ξέρω αν μπορεί να πει κάτι αντίστοιχο και για την αποχώρηση. Επίσης, αν υποθέσουμε ότι η χθεσινή διαιτησία τον ικανοποίησε, ας βγει να το πει ευθέως να ξεμπερδεύουμε. Να υπενθυμήσω ότι και τότε που μίλαγε για "εγκλήματα κατά τις Ελλάδας" τον είχα ξεχέσει ότι και πολύ μιλάει ενώ δεν θα'πρεπε και πράγματα που δεν στέκουν λέει. Αν αυτά είναι τα εγκλήματα κατά της Ελλάδας, τότε τι είναι όλα αυτά που έκαναν εκείνοι που μας έχουν φέρει στα σημερινά χάλια και που χθες έτριβαν τα χέρια τους βλέποντας τα επεισόδια στο γήπεδο (για μια ακόμη φορά); Κι όσον αφορά κάποιες υποτιμητικές δηλώσεις που διάβασα (αλλά δεν έχω δει ή ακούσει για να ξέρω αν όντως έγιναν έτσι), αυτές μόνο σε πρόεδρο του Ολυμπιακού δεν αρμόζουν. Του συνιστώ λοιπόν να ασχοληθεί με το λειτούργημά του λοιπόν, ήτοι την προεδρία της ομάδας, και να παραδειγματιστεί από το παράδειγμα Κόκκαλη που μίλαγε μια φορά στα 3 χρόνια αλλά όποτε μίλαγε κάθονταν όλοι σούζα και δεν ακουγόταν κιχ, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα φτάσει σε σημείο να μην ασχολείται άνθρωπος μαζί του για θετικό λόγο.
Κι όσον αφορά το ντέρμπυ, έχουμε ξεχάσει τι ακριβώς είναι ντέρμπυ. Αλλά αυτό, σε άλλο σενδόνι. Αυτά.
Αρχικά νόμιζα ότι η απόπειρα ήταν απλώς να επανασυγγραφεί η ιστορία. Πλέον είναι προφανές ότι η προσπάθεια είναι ακόμη μεγαλύτερη και ευρύτερη, να αποδειχθεί δηλαδή ότι όλοι είμεθα ντε φάκτο μαλάκες.
Ο κύριος Βερέμης ξαναχτυπά λοιπόν και τόσο το ύφος, όσο και η πχιότητα των επιχειρημάτων του καταδεικνύουν πολλά πράγματα. Δεδομένου ότι το σημερινό του άρθρο στην Καθημερινή είναι αρκετά μεγάλο (και σάπιο) για να πετάξω εδώ μέσα, μην κάνετε το λάθος και δεν το διαβάσετε διότι θα περάσουμε απευθείας στην ανάλυση χρησιμοποιώντας κάποια σημεία όπου απαιτηθεί. Έχουμε και λέμε λοιπόν...
Ως καλός προπαγανδιστής που κατά πως φαίνεται είναι (και ειλικρινά θλίβομαι που αναγκάζομαι να χαρακτηρίσω έτσι έναν πανεπιστημιακό αλλά με αναγκάζει όσο κι αν δεν θέλω) ξεκινάει με την... απόδειξη ότι οι εντυπώσεις είναι δικές του εκ των πραγμάτων: "Η προβολή των επεισοδίων της τηλεοπτικής σειράς του ΣΚΑΪ «1821» προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Οι περισσότερες θετικές και μερικές από αυτές ενθουσιώδεις. Οι άλλες κυμαίνονται ανάμεσα σε αυτές που περιέχουν επισημάνσεις για λάθη και παραλείψεις και στις απόλυτα επικριτικές...". Μάλιστα. Ο κύριος Βερέμης λοιπόν κατέχει κάποιες προφανώς μυστικές δημοσκοπήσεις ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, από τις οποίες προκύπτει ότι οι περισσότερες αντιδράσεις είναι θετικές, ενώ οι αρνητικές παρουσιάζονται εντελώς απαξιωτικά ως "οι άλλες". Η πλέμπα, να προσθέσω. Στην συνέχεια όμως έχει πολύ μεγάλη πλάκα! Διότι ενώ από τις "άλλες" περνάμε μυστηριωδώς και περιέργως μόνο σε δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ τουτέστιν εδώ υπάρχει ένα αχνό υπονοούμενο ότι όποιος εκφράζει αντίθετη άποψη δηλαδή δεν είναι με'μάς αλλά με τους άλλους (μήπως σας θυμίζει κάτι... δημοκρατικό αυτό;) είναι αυτομάτως ακροδεξιός! Μην βιαστείτε να θεωρήσετε αυθαίρετο το συμπέρασμα διότι στην συνέχεια το επιβεβαιώνει ο κύριος Βερέμης, ο οποίος μας εκμυστηρεύεται το αριστούργημαν! "Η αυθεντία αυτών των επικριτών της εκπομπής δεν προέρχεται από τις πανεπιστημιακές τους περγαμηνές στην σπουδή της Ιστορίας, αλλά στην πεποίθηση ότι οι απόψεις τους τυγχάνουν γενικής αποδοχής."
Προσέξτε τι εξεστόμησε ο μέγας Δημοκράτης! Ξεκίνησε με το συμπέρασμα ότι το ντοκυμανταίρ περί του 1821 έχει την ευρύτερη αποδοχή για να καταλήξει μόλις μερικές γραμμές πιο κάτω στην απαξίωση/κατηγορία ότι κάποιες απόψεις από τους "άλλους" προέρχονται από την γενική αποδοχή το οποίο είναι προφανώς μεμπτό! Και όχι μόνο αυτό, αλλά μας βάζει και χέρι ότι αν δεν είσαι πανεπιστημιακός δεν δικαιούσαι να έχεις κρίση ή άποψη! Αυτό το αίσχος το γράφει ενυπόγραφα πανεπιστημιακός! Αν τολμήσεις να έχεις άποψη, αυτή αυτομάτως πηγάζει από την υποτιθέμενη γενική αποδοχή άρα αφού δεν διαθέτεις πανεπιστημιακές περγαμηνές είσαι αυτομάτως εκτός... συναγωνισμού! Όχι, όχι, μην γίνεστε εμπαθείς και κακεντρεχείς και σπεύσετε να προσθέσετε ότι μια τέτοιου είδους αυθεντία είναι που πλασάρει και η εκκλησία ή τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, διότι θα ταυτίσετε έναν έγκριτο πανεπιστημιακό με σκοταδιστικές, δογματικές και γενικά απάνθρωπες πρακτικές! Είναι προφανές ότι κάποια παρανόηση υπάρχει, γι'αυτό και ο κύριος Βερέμης σπεύδει να την αποκαλύψει. Το ΛΑΟΣ πιάνει μόλις 6% στις εκλογές, άρα ακόμη και η υποτιθέμενη γενική παραδοχή που παρουσιάζουν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ δεν ισχύει! Θρίαμβοζ! Έπεσαν οι μάσκες, ανοίχτε σαμπάνιες! Φωνάχτε την Τζούλια!
Βέβαια σε αυτό ακριβώς το σημείο προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα. Από την στιγμή που ο κύριος Βερέμης αποδεχθήκαμε καλή τη πίστη ότι κατέχει τα νούμερα κάποια μυστικής δημοσκόπησης που αποδεικνύει το πόσο επιτυχημένο είναι το εκτρωματικό ντοκυμανταίρ που παρουσιάζει εσχάτως, γιατί δεν μας κοινοποίησε τα στοιχεία της για να τα μάθουμε και 'μείς; Θέλω να πω ότι όταν προσπαθείς να αποκτήσεις κύρος παρουσιάζοντας αριθμούς για να αποδυναμώσεις την επιχειρηματολογία κάποιου, για λόγους δεοντολογίας και μόνο θα έπρεπε πιο πριν να έχεις παρουσιάσει και τους αντίστοιχους δικούς σου αριθμούς. Διότι όταν δεν το πράττεις, τότε αυτομάτως προσπαθείς να καταρρίψεις έναν αριθμό (εν προκειμένω τα ποσοστά του ΛΑΟΣ) με μια προσωπική αυθαίρετη υπόθεση (ότι δηλαδή το ντοκυμανταίρ έχει τύχει ευρείας αποδοχής). Και άντε, να πω ότι αυτό το κάνω και αυτό γαργάρα. Πότε έγινε κάτι αντίστοιχο για να αποδειχθεί αν όλοι όσοι αντιδρούν είναι ή έχουν ψηφίσει ΛΑΟΣ; Διότι εμένα δεν με ρώτησε κανείς και δεν ξέρω και κανέναν που να τον έχουν ρωτήσει προσφάτως. Άρα από που πηγάζει η ανεπαίσθητη βεβαιότητα (που περιορίζεται με τη μέθοδο της διά εις άτοπον απαγωγής) ότι όποιος αντιδρά είναι του χώρου του ΛΑΟΣ; Πανεπιστημιακός είπαμε ο κύριος, ε; Και καθηγητής πολιτικών επιστημών κιόλας. Ενδιαφέρον... Την κατέχει πολύ καλά τη δημοκρατία και τις αρχές της κατά πως φαίνεται. Ιδίως αυτό το "πανεπιστημιακές περγαμηνές" ήδη στην καρδιά μου το έχω εναποθέσει... Ας πάμε και παρακάτω όμως διότι έχουμε πολύ ψωμί...
"Επιπλέον, οι δύο βουλευτές, επιμένουν στην απόρριψη του μη υπάρχοντος τίτλου «Η Γένεση ενός Εθνους». Πιθανώς η έννοια «έθνος - κράτος» που πράγματι γεννήθηκε το 1821, και συνοδεύει τον τίτλο της πεντάτομης έκδοσης, τους μπερδεύει."
Ρε γαμώτο, μήπως είμαι τελικά κι εγώ βουλευτής; Διότι κι εμένα μπερδεύει ο τίτλος γι'αυτό και τον απέδωσα σε προσπάθεια επανασυγγραφής της ιστορίας, τουτέστιν σε στυγνή προπαγάνδα. Αν όμως εμπιστευθούμε την αλάνθαστη κρίση του πανεπιστημιακώς μορφωμένου ήτοι αυθέντη κυρίου Βερέμη, οι μοναδικοί που εμπερδεύθησαν από τον τίτλο είναι αυτοί οι δύο (και δεν θέλω να εκλάβω το σχόλιο ως ότι όποιος δεν καταλαβαίνει ίσως να είναι και λίγο πιο χαμηλού iq). Κάτι δεν πάει καλά: ξεκινήσαμε από την ευρύτερη αποδοχή του ντοκυμανταίρ δηλαδή από τον περισσότερο κόσμο, δηλαδή ακόμη κι από εκείνους που δεν έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση και καταλήγουμε σιγά, σιγά στο ότι όποιος δεν είναι πανεπιστημιακού επιπέδου καλό είναι να μην έχει άποψη καθώς και στο ότι μόλις δύο άτομα ετσιθελικά πρέπει να εκφράζουν κάθε αντιρρησία, μιας και δεν δικαιολογείται αλλιώς η σύμπτηξη της αρχικής γενικολογίας στην μετέπειτα αυστηρή προσωποποίηση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αν αυτοί οι δύο είναι οι μόνοι που εμπερδεύθησαν, τότε όλοι οι υπόλοιποι που διαφωνούν δεν έχουν λόγο να διαφωνούν κιόλας. Πολύ μυστήρια πράγματα. Όμως και πάλι ας κάνουμε την καρδιά μας πέτρα κι ας μην στεκόμαστε σε...λεπτομέρειες. Η συνέχεια είναι σχεδόν επική, κυριολεκτικά εφάμιλλη του ντοκυμανταίρ! Σε αυτήν την συνέχεια λοιπόν ο κύριος Βερέμης μας πληροφορεί ότι για την λέξη έθνος μπορούμε να δώσουμε αμέτρητους ορισμούς! Από που προκύπτει αυτό θα μου πείτε; Μα από τα παραδείγματα που αναφέρει: πρώτον οι Αμερικάνοι που τω όντι ήταν Άγγλοι και που όλως τυχαίως ξεχνάει να μας πει πως η Αμερική επρόκειτο για αποικία που ανεξαρτητοποιήθηκε από την Αγγλία. Δεύτερον οι Γάλλοι που όντες αυτόχθονες στην χώρα τους εξεγέρθησαν κατά της ντόπιας βασιλείας. Τρίτον, οι Γερμανοί που δεν εξεγέρθησαν κατά κανενός αλλά απλώς κάποια στιγμή αρχής γενομένης με την τελωνειακή ένωση κάποιων πόλεων συνασπίστηκαν σε ένα κράτος. Και τέταρτον, το ελληνικό έθνος που εξεγέρθη κατά ενός αλλοδαπού κατακτητή. Τέσσερα τελείως διαφορετικά παραδείγματα για να καταδειχθεί ότι η επανασυγγραφή της ιστορίας είναι επιβεβλημένη και κυρίως, ορθή! Διότι όπως θα διαπιστώσετε, άξαφνα ο Παπαρρηγόπουλος μας προκύπτει εθνικιστής, τουτέστιν ακροδεξιός (και μην με ρωτήσετε τι ακριβώς σημαίνει γενναιόδωρος εθνικιστής διότι δηλώνω αδυναμία επεξηγήσεως)! Έτσι γίνονται οι παστρικές δουλειές! Μειώνεις τον "αντίπαλο" και μόλις έχεις επιτύχει την απαξίωση των λόγων του διά του προσώπου του, περνάς σιγά, σιγά τις δικές σου θέσεις! Και εξίσου εθνικιστής ήταν και ο Κοραής! Και μέγα κάθαρμα κι αγράμματος και λαοπλάνος και ιστοριοπαραχαράκτης να προσθέσω με τη σειρά μου. Ακούς εκεί, Κοραής... μπλιααααααααααααχχχχχ..... Σου'ρχεται να ξεράσεις... Κοραής...
Εν συνεχεία το ρεσιτάλ ασυναρτησίας συνεχίζεται ακάθεκτο! "Πόσα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν διαπράξει μέσα στους αιώνες βιαιοπραγίες για να ενσωματώσουν τους πληθυσμούς τους σε κάποια ενιαία θρησκευτική (Σφαγή των Καθαρών στη Γαλλία του 14ου αι.) ή εθνική (Χιτλερική Γερμανία) κοινότητα;"
Πράγματι. Πόσα; Διότι η σφαγή των Καθαρών ήταν εκκλησιαστικής προελεύσεως και όχι κρατικής ή εθνικής και ομοίως στόχευε θεολογικά κι ουχί εθνικά. Εκτός αν πια ο κύριος Βερέμης θέλει να μας πείσει ότι πχ ακόμη και οι σταυροφορίες είχαν κρατικές καταβολές. Διότι εγώ -για να επανέλθω στο κείμενό του- ήξερα ότι πολλά κράτη έχουν διαπράξει σφαγές για να εξαφανίσουν λαούς ολόκληρους και όχι απαραίτητα για να τους ενσωματώσουν. Αλλά προφανώς ο κύριος Βερέμης -που λίαν συμπτωματικώς χρησιμοποιεί ένα θρησκευτικό παράδειγμα και ένα ολοκληρωτικού καθεστώτος- ξεχνάει να μας αναφέρει κάποιο άλλο παράδειγμα. Όπως αυτό του... εκδημοκρατισμένου τουρκικού κράτους μετά την επανάσταση των νεοτούρκων για παράδειγμα, που εφηύρε τα τάγματα εργασίας και έφαγε αμέτρητο αριθμό κόσμου (Ελλήνων της Μικράς Ασίας -εκείνων που είχαν συνωστησθεί στην προκυμαία ντε, Ποντίων, Αρμενίων κλπ), όχι για να τους ενσωματώσει αλλά για να τους καθαρίσει. Αλλά ας το παραβλέψουμε και αυτό το λαθάκι...
Και φτάνουμε στο επικό τελείωμα ενός άρθρου εξίσου εμετικού με το ίδιο του το ντοκυμανταίρ. "Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την ειρηνική ενσωμάτωση των πληθυσμών που ζούσαν στην Ελλάδα του 19ου αι. Στο έργο αυτό συνέβαλε και ο μεγάλος εκπαιδευτικός «κατακτητής», το ελληνικό σχολείο. Το ότι στα χρόνια της ύστερης τουρκοκρατίας το σχολείο αυτό δεν ήταν κρυφό, δεν μειώνει καθόλου το μεγαλείο του επιτεύγματός του. Μπορεί οι Οθωμανοί να ενδιαφέρονταν κυρίως για τη συλλογή των φόρων και την αποφυγή ή την καταστολή εξεγέρσεων και όχι για την γλώσσα των «απίστων» (Τζιμήδων), αλλά η επιμονή και του πιο μικρού «Τζιμή» να διδαχθεί την επιφανέστερη από τις γλώσσες της βαλκανικής χερσονήσου (και όχι μόνο) συνιστά το δεύτερο μεγαλύτερο κατόρθωμα των Ελλήνων. Το πρώτο είναι μια επανάσταση που μας έκανε αυτό που είμαστε. Ελεύθερους."
Μα ο ίδιος δεν είναι που λέει στο ντοκυμανταίρ ότι ήταν αγράμματοι;;;; Ο ίδιος δεν υποστηρίζει ότι γίναμε Έλληνες όχι επειδή εμείς γνωρίζαμε αλλά επειδή επέμενε ο Κοραής και μας το επέβαλαν οι ξένοι; Ο ίδιος δεν είναι που λέει ότι ότι επαναστάτησαν όχι επειδή ξεκίνησε ό,τι ξεκίνησε ο Υψηλάντης αλλά επειδή ήθελαν περισσότερα χωράφια; Ο ίδιος δεν κάνει λόγο έως και για φανταστική καταπίεση από τους Τούρκους; Ο ίδιος δεν λέει ότι οι πρώτοι αιώνες ήταν αυτοί της αρμονικής συνύπαρξης και της ευημερίας; Πως προκύπτει η ύστερη τουρκοκρατία εδώ πέρα; Και από την στιγμή που έθνος δεν υπήρχε, πως διάολο επιβίωσε η γλώσσα δίχως σχολεία και μέσα από τόσους αιώνες; Δηλαδή ήταν τόσο μαλάκες οι τότε Έλληνες που κανείς δεν μπόρεσε να τους πείσει ότι ήταν οθωμανοί ή βυζαντινοί ή ρωμαίοι/ρωμηιοί αλλά μυστηριωδώς τους έπεισαν ότι είναι Έλληνες, ότι ήταν αφορισμένοι. Κι αφού υπήρχε σχολείο και ήταν και κατακτητής κιόλας, πως διάολο όσοι δεν ήταν Έλληνες αλλά αυτοβούλως ενσωματώθηκαν δεν αυτοπροσδιορίστηκαν σαν κάτι άλλο; Αυτό προέβλεπε ο Ρήγας στην Χάρτα του; Τι σύγχυση στον εγκέφαλο είναι αυτή κύριε Βερέμη μου; Θα αποφασίσετε επιτέλους τι ισχύει; Διότι έχετε αρχίσει να με μπερδεύετε τόσο πολύ, που θα γίνω βουλευτής στο τέλος έτσι όπως το πάτε... Και όχι ό,τι να'ναι βουλευτής, αλλά του ΛΑΟΣ κιόλας...
Εν ολίγοις ο κύριος Βερέμης ένοιωσε την ανάγκη να απαντήσει μέσω ενός πολύ μεγάλου εντύπου σε 2 μόλις ανθρώπους, από τους χιλιάδες που αντιτίθενται στο ανοσιούργημά του, διότι όπως είπαμε όποιος έχει την αντίθετη άποψη αυτομάτως ταυτίζεται με τους δύο εν λόγω βουλευτές. Όχι, απαγορεύεται κάποιος πχ να είναι δεξιός ή αριστερός και να αντιτίθεται στο ντοκυμανταίρ. Ο κύριος Βερέμης μας διαβεβαιώνει ότι είναι του ΛΑΟΣ (μήπως θυμίζει λίγο τα πάλαι ποτέ πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων αυτό;). Οι υπόλοιποι, οι "άλλοι" λαμβάνουν την απάντησή τους μέσω των δύο βουλευτών, λες και τους έχουν εξουσιοδοτήσει. Φυσικά εδώ μας δημιουργείται μια έντονη απορία: αφού το ντοκυμανταίρ είναι τόσο επιτυχημένο και έχει τύχει τόσο ευρείας αποδοχής, τότε για ποιον λόγο μπαίνει στον κόπο να ανταπαντά σε μερικούς ολίγους, αναφανδόν μειοψηφούντες; Διότι όταν κάνεις κάτι τέτοιο, ή είναι που θες να πείσεις την... πλειοψηφία ότι έχεις δίκιο (κάτι όμως που λες ότι ήδη ισχύει) μιας και η εν λόγω μειοψηφία δεν πρόκειται να πειστεί ποτέ ακόμη κι αν βγάλει ο ήλιςο κέρατα ή που θες να συμμαζέψεις τα ασυμμάζευτα. Οπότε γιατί το κάνει αυτό ο κύριος Βερέμης; Πιθανώς για κάποιον αντίστοιχο λόγο που έχει πάρει σβάρνα κανάλια τε και ραδιόφωνα ο κύριος Τατσόπουλος για να μας εξηγήσει το εκλεπτισμένο χιούμορ του, αν και ουδείς του ζήτησε διευκρινήσεις επ'αυτού. Εξ'άλλου πιστεύω ότι θα είναι εξίσου δεκτικός και χιουμορίστας εάν κάποιος κατ' αντιστοιχίαν πει κάτι εξίσου πνευματώδες για κάποιο στενό του πρόσωπο ας πούμε. Όπως είχαν κάνει οι παοκτζήδες πριν από χρόνια που είχαν βγάλει κάποιο σύνθημα με τη λέξη πουτάνα, προκειμένου να μπει στο λεξικό Μπαμπινιώτη ως απάντηση στο λήμμα βούλγαροι, εάν ενθυμείστε την ιστορία.
Και το ακόμη πιο ενδιαφέρον σημείο είναι η περί έθνους επιχειρηματολολογία η οποία περιορίζεται στα εξής σημεία:
-το αντίθετο το λένε λίγοι
-το αντίθετο το λένε 2 βουλευτές του ΛΑΟΣ που ξέρουμε τι πρεσβεύουν
-όπου ό,τι κι αν πρεσβεύουν εκπροσωπούν μόλις το 6% του λαού
-τους μπερδεύει ο τίτλος
-ο Παπαρρηγόπουλος και ο Κοραής ήταν εθνικιστές
-άλλοι λαοί υπό τελείως άσχετες συνθήκες έπραξαν τελείως διαφορετικά
Αν μετά απ'όλα αυτά λοιπόν δεν έχετε πειστεί ότι τα περί έθνους είναι όπως τα λέει ο κύριος Βερέμης και η παρέα του, δεν σας φταίω εγώ... Λυπάμαι, αλλά είστε εκτός από εγκάθετοι και μειωμένης αντιλήψεως.
Αυτό που ειλικρινά όμως δεν μπορώ να κατανοήσω είναι το εξής: τι άλλο πρέπει να μεσολαβήσει για να καταλάβει ο κύριος Βερέμης και ο όποιος άλλος ότι δεν έχουμε ανάγκη από νουθεσίες; Αρκετά μας βοήθησαν όλοι οι επίδοξοι φωστήρες και σωτήρες. Δεν χρειαζόμαστε άλλους που να μας υποδεικνύουν που ακριβώς να κοιτάξουμε για να μάθουμε ιστορία, διότι έτσι ακριβώς έχουν περάσει τα τελευταία 1700 χρόνια. Πάντα είχαμε κάποιον να μας υποδεικνύει το καλό μας, γι'αυτό και έχουμε καταντήσει όπου έχουμε καταντήσει. Δεν ζήσαμε Αναγέννηση, περάσαμε από έναν παρατεταμένο εκκλησιαστικό σκοταδισμό στην σύγχρονη εποχή, μείναμε υπόδουλοι (μια λέξη που εξακολουθεί να αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι ο κύριος Βερέμης) για 4 αιώνες, ενώ τους τελευταίους 2 είμαστε δέσμιοι των ξένων δυνάμεων υπό την εποπτεία των πλέον διεφθαρμένων πολιτικών που έχουν περάσει από τη χώρα, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις (πχ Καποδίστριας: δολοφονήθηκε, Τρικούπης: πέθανε στην εξορία. Βενιζέλος: πέθανε στην εξορία κλπ). Το που μας οδηγούν όσοι νουθετούν λοιπόν, είναι σαφές. Δεν χρειαζόμαστε άλλους λοιπόν. Και πάνω απ'όλα δεν χρειαζόμαστε νουθεσίες και μαθήματα ιστορίας από ανθρώπου που χρησιμοποιούν τις αντίθετες πρακτικές από εκείνες που γέννησε η Δημοκρατία. Δημοκρατία είναι μεταξύ άλλων σεβασμός και διάλογος. Όχι απαξίωση επί προσωπικού και τσουβάλιασμα υπό ανυπόστατες συνθήκες. Και δη, από άνθρωπο που υποτίθεται ειδικεύεται στην ιστορία των πολιτικών επιστημών. Βέβαια, και η χούντα πολίτευμα ήταν τώρα που το καλοσκέφτομαι...
"Δεν συμφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπιστώ με τη ζωή μου το δικαίωμά σου να το λες ελεύθερα" είχε πει ο Βολταίρος, κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζετε αφού τόση πρεμούρα σας έχει πιάσει με την γαλλική επανάσταση.
Κύριε Βερέμη μας.
Και θα ήθελα να σας παρακαλέσω την επόμενη φορά που θα κάνετε χρήση δημοσίου βήματος να μας εξηγήσετε γιατί οι θέσεις συμπίπτουν σε βαθμό τέτοιες τεραστίας συμπτώσεως με τις επίσημες τουρκικές θέσεις περί 1821. Αυτό μόνο. Το γιατί τα ελληνικά πανεπιστήμια παρά τις... περγαμηνές τους έχουν καταβαραθρωθεί παγκοσμίως, μην μπείτε στον κόπο να μου το εξηγήσετε. Όταν κοιτάζω τους περισσότερους πανεπιστημιακούς, λαμβάνω την απάντησή μου.
Καληνύχτα σας.
Εκ του μη πανεπιστημιακού κι αγράμματου Άδου.
Η αλήθεια είναι ότι από το πρώτο κιόλας επεισόδιο μου είχαν στρίψει τ'άντερα, αλλά περίμενα καρτερικά να δω και το δεύτερο για περίπτωση που εγώ δεν είχα πιάσει κάτι, ή τέλος πάντων έβλεπα κάτι στραβά. Απεδείχθη όμως στην πράξη (κι ουχί στη θεωρία) ότι πρόκειται περί εμετού.
Μάλιστα, θα πρότεινα ευχαρίστως να δωθεί τόσο στον κύριο Βερέμη, όσο και στους πανάξιους συνεργάτες του κάποιο κρατικό αξίωμα επί της Παηδίας -σοδομισμένη είναι ούτως ή άλλως, το να την πηδήξιουν μερικοί ακόμη δεν θα μας κάνει αίσθηση- και αυτό ως ελάχιστη ευγνωμοσύνη κι ανταμοιβή για την εξαιρετική επανασυγγραφή της Ιστορίας και δη προς το αθλιότερον. Εξάλλου δεν το έχουν επιχειρήσει κι άλλες ευαγείς μορφές τους συγχρόνου ελληνικού κράτους; Δραγώνα, Ρεπούση, Μίσηζ Ντιαμαντόπουλος κλπ. Ο κύριος Βερέμης με τον κύριο Τατσόπουλο θα μας πειράξουν;
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Κάθομαι στην τηλεόραση να δω το πολυδιαφημισμένο πρώτο επεισόδιο και με το που ξεκινάει μου στρίβουν τ'άντερα: "1821 Η γέννηση ενός έθνους" ήταν ο τίτλος και πλέον από την εποχή των υπονοούμενων και των ανάποδων μηνυμάτων, έχουμε ξαναπεράσει στην απευθείας προπαγάνδα ωσάν σε νέο Β' παγκόσμιο πόλεμο όπου μεγαλουργούσε ο Γκαίμπελς.
Διότι τι πάει να πεί γέννεση; Μα φυσικά, ότι πιο πριν δεν υπήρχε. Εξου και η Γέννεση της Βίβλου, τα Χριστούγεννα, η γέννηση ενός παιδιού (και παρακαλώ μην πιάσουμε την εννοιολογική διαφορά ανάμεσα στην γέννεση και τη γέννηση), για να πιάσουμε μερικά γνωστά σε όλους μας παραδείγματα. Μην βιαστείτε να το αντικρούσετε, διότι υπάρχει και συνέχεια στο δεύτερο επεισόδιο, όλα στην ώρα τους όμως.
Πόρισμα: Βασκικό έθνος δεν υπάρχει διότι δεν υπάρχει κράτος. Παρομοίως δεν υπάρχουν Κούρδοι, Τσετσένοι και κάμποσοι αμέτρητοι άλλοι. Αυτό που καθορίζει την ύπαρξη ενός έθνους είναι η ύπαρξη του κράτους! Υπάρχει κράτος άρα υπάρχει και έθνος, δεν υπάρχει κράτος άρα δεν υπάρχει ούτε έθνος.
Από που προκύπτει αυτό θα μου πείτε; Μόνο από τον τίτλο; Ας περάσουμε τώρα στο δεύτερο επεισόδιο, όπου μεταξύ άλλων μαθαίνουμε (!) ότι ο όρος έθνος εισάγεται για πρώτη φορά από τη γαλλική επανάσταση (1789 να υπενθυμήσω) ως αντιστάθμισμα στην εκκλησία, ενώ σε κάποιο άλλο σημείο πληροφορούμεθα ότι ο λόγος που οι Έλληνες ονομάστηκαν Έλληνες ήταν επειδή οι ξένοι περιηγητές μας έβλεπαν έτσι. Μάλιστα, λίγο αργότερα έρχεται η συμπλήρωση ότι ακόμη και ο Κοραής από εκεί ενεπνεύσθη και επέλεξε το "Έλληνες" αντί για το "Γραικοί". Και καταλήγει ο ποιητής εις το ευπερδές πλην μεγαλειώδες συμπέρασμα ότι η γέννεση μιας νέας εθνικής οντότητας βρίσκεται στα σκαριά.
Είναι συνεπώς προφανές ότι εθνική οντότητα δεν υπήρχε παλαιότερα. Όμως άφησα επίτηδες κάτι απ'έξω. Ας επιστρέψουμε στην σχεδόν επική επιχειρηματολογία περί της γαλλικής προελεύσεως του έθνους, σύμφωνα με την οποίαν το όλο πρόβλημα προέκυπτε από την οικογενειοκρατία των βασιλιάδων που εστέφονταν υπό την εκκλησιαστική ευλογία.
Ο παρατηρητικός αναγνώστης θα διαπιστώσει εδώ πέρα ότι ο κύριος Βερέμης και η παρέα του επιτυγχάνει κάτι που μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι αποτελούσε μονοπώλειο της Βίβλου: το ανθρώπινο γένος εμφανίσθηκε στην γη, τον 4ο αιώνα μΧ. Πιο πριν δεν υπήρχε τίποτε, μιας και οι βασιλιάδες προ εθνών μόνο με την θρησκεία συμβαδίζουν. Πουθενά δεν υπήρχε το παραμικρό, άσχετα αν εκείνος ο παπάρας ο... πως τον έλεγαν γαμώτο, α, ναι! ο Όμηρος, έγραφε σε μια ολόκληρη Ιλιάδα για βασιλιάδες που είχαν πάει στην Τροία για τον πόλεμο. Προφανώς ήταν κι αυτοί Χριστιανοί, διορισμένοι από την εκκλησία! Διότι προφανώς όλα αυτά που ξέραμε -και ας παραμείνουμε στον Ελλαδικό χώρο- ήταν μυθεύματα, αποκυήματα της φαντασίας. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες επί παραδείγματι, δεν επιτρεπόταν η συμμετοχή μόνο σε Έλληνες; Διότι αν όντως μόνο σε αυτούς επιτρεπόταν τότε τι ήταν οι Έλληνες αν όχι έθνος; Κάτι τέτοιο όμως ο κύριος Βερέμης το αποκλείει κατηγορηματικώς. Τουτέστιν λοιπόν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν προφανώς μια προπαγάνδα. "Ίτε παίδες Ελλήνων" είχε κράξει κάποιος μαλάκας, είχαμε μάθει, αλλά προφανώς αυτό δεν έγινε ποτέ. Πιθανολογώ ότι ο κύριος Βερέμης και οι συν αυτώ θα είχαν μια ελαφρά δυσκοιλιότητα να μας εξηγήσουν επαρκώς γιατί η ρήση δεν έλεγε "Ίτε Παίδες Αθηναίων τε και Λακαιδεμονίων τε και Θηβαίων τε και Μεγαρέων τε και Κορινθίων τε και Κρητών τε κλπ, κλπ, κλπ", διότι είναι προφανές ότι αφού δεν υπήρχε κοινή εθνική καταγωγή και συνείδηση, το "ίτε παίδες Ελλήνων" ήταν παντελώς άσχετο και άστοχο. Και προφανώς, άμα κάτι το ξέρει ο κύριος Βερέμης, σιγά μην το ήξεραν οι αρχαίοι που ζούσαν τότε. Θυμάμαι πρόχειρα κάτι άλλο που είχε πει ο Στράβων: "έστιν ουν Ελλάς και η Μακεδονία". Ποια Ελλάς βρε Καραμήτρο; Τον Βερέμη τον ρώτησες; Καλά έκαναν και σε έλεγαν Στράβωνα μου φαίνεται. Και πάει λέγοντας.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, Ελλάς δεν υπήρχε πιο πριν, αλλά ακόμη κι αν υπήρχε αφενός δεν ήταν έθνος, αφετέρου μας την επέβαλαν οι ξένοι -αμάν πια αυτοί οι ξένοι, από τότε αλώνιζαν. Είναι σαν εκείνο που είχε πει το σπουργίτι του Αρκά στον πατέρα του: "Πρώτον, εγώ δεν έχω πάει ποτέ εκεί, δεύτερον ακόμη κι αν έχω πάει δεν τους ξέρω, και τρίτον αυτοί ξεκίνησαν πρώτοι". Καλύπτουμε τον κώλο μας διά παν ενδεχόμενο. Που είχαμε μείνει λοιπόν;
Α, ναι... στην γέννεση ενός έθνους. Νομίζω ότι επιβεβαιώσαμε εύστοχα τους ισχυρισμούς του κυρίου Βερέμη και των συν αυτώ: ο όρος έθνος απαντά από την στιγμή που εμφανίζεται η γαλλική επανάσταση στο προσκήνιο ακριβώς ως ελέχθη, ενώ πιο πριν δεν υπήρχε τίποτε, ενώ ο λόγος της εισαγωγής του νέου όρου ήταν για να αντικρούσει το θρησκευτικοβασιλικό καθεστώς. Πιο πριν, ακόμη κι αν υπήρχε κάτι, ήταν εμφανώς κάτι άλλο, τελείως διαφορετικό, έτσι γενικώς και αορίστως. Αφού λοιπόν ήταν κάτι διαφορετικό δεν μας απασχολεί. Επειδή όμως κάποιοι ξένοι αριστοκράτες εθεώρησαν εσφαλμένα ότι εμείς είμαστε οι συνεχιστές αυτών των κάποιων που ακόμη κι αν υπήρξαν ήταν κάτι άλλο, τελικώς εμείς λουστήκαμε τον όρο, ίσως χωρίς να το θέλουμε καν κιόλας, προς πείσμα κάποιων περίεργων ονόματι Κοραή, Ρήγα κλπ.
Άψογα! Έξοχα! Έχομεν καλύψει όλα τα ενδεχόμενα! Και εννοείται δε, πως κάτι γελοίες απορίες όπως "πως είναι δυνατόν να μην είμαστε Έλληνες αλλά μυστηριωδώς η γλώσσα μας να αποτελεί φυσική συνέχεια της αρχαίας ελληνικής" ή "αφού έθνος δεν υπήρχε και με δεδομένο ότι υπήρχαν πολλοί αρβανίτες, γιατί δεν μιλάγαμε αρβανίτικα πλέον μιας και δεν είχαμε δική μας γλώσσα" ή "πως είναι δυνατόν με την πάροδο μιας ολόκληρης χιλιετίας και βάλε, να παρέμεινε ζωντανή μια γλώσσα δίχως έθνος" ή ακόμα χειρότερα (θου κύριε) "πως είναι δυνατόν να έχουμε ακόμη και σήμερα ήθη κι έθιμα που υπήρχαν και στην αρχαία Ελλάδα", είναι εμφανές πως πρόκειται περί ερωτημάτων εγκαθέτων, ανθελλήνων, αμαθών και μισεπιστημόνων.
Ας ξαναπάμε όμως στο πρώτο επεισόδιο. Θα παρατηρήσατε -εξάλλου κυκλοφορεί και το σχετικό δημοφιλές πλέον χεστίδι του Τράγκα, το οποίο θα παραθέσω παρακάτω και από τώρα να ξεκαθαρίσω ότι αν και τον Τράγκα δεν τον πολυγουστάρω, με το συγκεκριμένο συμφωνώ πάραυτα- ότι σύμφωνα με τους τω ντοκυμανταίρ ποιητές, επί κοντά τρεις αιώνες οι Έλληνες πέρναγαν μια χαρά με τους Τούρκους. Για την ακρίβεια, ούτε που τους είχε περάσει από το μυαλό να επαναστατήσουν. Η επιχειρηματολογία επί τούτου είναι αποστομωτική και συγκλο-νηστική: πρώτον, ο Μωάμεθ ο Πορθητής είχε μητριά Ελληνίδα!!! Αν αυτό δεν είναι επιχείρημα με κάτι αρχίδια νααααααα, τότε ποιο είναι; Δεύτερον, οι Οθωμανοί αναμόρφωσαν τις ελληνικές πόλεις! Εκ-πληκτικόν! Ότι δεν έκαναν οι Οθωμανοί επί σχεδόν 30 χρόνια που είχαν ήδη καταλύσει την Αγία Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία γνωστή μετέπειτα και ως Βυζάντιο, ξεκίνησαν να τα κάνουν μετά την άλωση της Πόλης, η οποία μαζί με κάποια περίχωρα ήταν ό,τι είχε απομείνει από την πάλαι ποτέ κραταιά αυτοκρατορία. Και τρίτον αλλά ουχί ποιοτικώς έσχατον, οι Οθωμανοί είχαν παραχωρήσει στους Έλληνες σημαντικές ελευθερίες όπως το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας! Και προς επιβεβαίωση του τελευταίου, αναφέρθηκαν οι μικτοί γάμοι κατόπιν εξισλαμισμού! Η ανεξιθρησκεία εις όλον της το μεγαλείον! Επίσης, οι ελευθερίες τους ήταν τόσες πολές που όπως μας λέει ο παρουσιαστής, κύριος Τατσόπουλος, δεν μπορούσαν καν να εκπροσωπηθούν στα δικαστήρια -οθωμανικά φυσικά- πέραν των οποίων είχε περαιτέρω εξουσίες και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως! Και όλα αυτά όσο οι φόροι αυξάνονταν σταδιακά καθ'όλα τα χρόνια! Και μέσα σε όλα έρχεται και το κερασάκι στην τούρτα, από τον Τούρκο καθηγητή κύριο Αντανίρ: "οι εκτάσεις πλέον ήταν ιδιοκτησία του Σουλτάνου, όμως τα περιεχόμενα των εκτάσεων αποτελούσαν ατομικές ιδιοκτησίες των υπηκόων, οι οποίοι ήταν εξαρτημένοι από τον φεουδάρχη". Όποιος βγάλει άκρη τι τελικώς ίσχυε, κερδίζει δωροεπιταγή 200 ευρώ για αγορές από οποιοδήποτε κατάστημα, ευγενής προσφορά του Κάτω Κόσμου. Επίσης, όλως μυστηριωδώς κάποιαν στιγμή αρχίζουν κυριολεκτικά από το πουθενά να εμφανίζονται αντιδράσεις προς τους Οθωμανούς (απεγγέλθησαν κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα), τα οποία αν μη τι άλλο μόνο απορίες δημιουργούν αν αναλογιστούμε την αρμονία της συμβίωσης καθώς και την ανάπτυξη που επικρατούσαν επί 3 αιώνες: "λάθος είναι αυτό" μας πληροφορεί ο συγκινητικός κύριος Βερέμης στο α' επεισόδιο "ότι βυθιζόμαστε για 400 χρόνια σε μια διακοπή ρεύματος, δεν ισχύουν αυτά, αυτά είναι αστεία". Όλα εμφανίζονται ή εξαφανίζονται τελείως ξαφνικά και κυρίως κατά το δοκούν. Και το ενδιαφέρον ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: αν τω όντι ισχύει αυτό που ελέχθη εναργώς ότι είμεθα επηρεασμένοι από τον τελευταίο αιώνα της οθωμανικής αυτοκρατορίας όπου εν αντιθέσει με τους προηγούμενους 3 πλέον υπήρχε βία κλπ, τότε αυτό πως είχε διαφύγει των τότε Ελλήνων; Εκείνοι δηλαδή που έβγαιναν και έγραφαν ότι οι Τούρκοι είναι καταπιεστές, ή ότι εκκλησία, Τούρκοι και κοτζαμπάσηδες είναι ένα και το αυτό, ή ότι ανυπομονούσαν πότε θα πέταγαν από πάνω τους τον τουρκικό ζυγό κλπ, πότε προέκυψαν; Μέσα σε 3 μήνες; Μέσα σε 2 χρόνια; Από το πουθενά; Λησμόνησαν τόσο εύκολα και γρήγορα οι αχάριστοι υπήκοοι το πόσο καλά πέρναγαν επί τουρκοκρατίας; Είναι δυνατόν να ήξεραν εκείνοι (οι αγράμματοι, οι αποτυχημένοι κλπ, κλπ) και να μην ξέρουν ο κύριος Βερέμης με τον κύριο Τατσόπουλο; (θου κύριε, πιπέρι)
Διότι αν έχεις περάσει 3 αιώνες ρέκλας και έρχονται μερικές μαύρες μέρες, λογικό κι επόμενο είναι αντί να βγάζεις επαναστατικά αισθήματα να σκεφτείς ότι είναι κάτι πρόσκαιρο. Μήπως όμως δεν ήταν έτσι;
Πάμε τώρα σε μερικά άλλο εξαιρετικά ενδιαφέροντα σημεία που δεν πρέπει να μας διαφύγουν. Στο δεύτερο επεισόδιο προσέξατε τι λέει (ο Κολοκοτρώνης) έχοντας πάει στην Ζάκυνθο: "εκεί βρήκα για πρώτη φορά την ελληνική ιστορία στην νεοελληνική", κάτι που προφανώς υποννοεί ότι τη διάβασε. Επίσης, λίγο νωρίτερα είχε πει ότι είχε λάβει κάποια μόρφωση αλλά προφανώς όχι σπουδαία (από τα λίγα σχολεία που υπήρχαν). Καλώς ως εδώ, έτσι; Το θέμα είναι ότι λίγο αργότερα, ο κύριος Βερέμης μας πληροφορεί ότι ο Κολοκοτρώνης ήταν αγράμματος! Τώρα πως είναι δυνατόν, θα μου πείτε, ένας αγράμματος να διαβάζει την ελληνική ιστορία γνωρίζοντας μάλιστα τις διαφορές της νεοελληνικής από την αρχαιοελληνική σε σημείο να προσδιορίζει ότι την ιστορία την βρήκε στην νεοελληνική, δεν δύναμαι να το απαντήσω. Πιθανολογώ ότι θα το πράξει ο κύριος Βερέμης ή ο κύριος Τατσόπουλος. Εδώ όμως φτάνουμε σε μια άλλη εξαιρετικής σημασίας παρατήρηση: το δεύτερο σχόλιο, αυτό του κυρίου Βερέμη, ελέχθη στο σημείο που με ιδιαίτερη σπουδή αναλυόταν πόσο αποτυχημένοι και σχετικά χαμηλού επιπέδου ήταν οι τρεις φιλικοί! Διότι όντως, πρέπει να είσαι πολύ άχρηστος για να μαζέψεις χίλια άτομα μέσα σε κάποια χρόνια, άσχετα αν ακόμη κι αυτό σχεδόν υποτιμητικά παρουσιάζεται ("κατά τα 3 πρώτα χρόνια είχαν στρατολογήσει μόλις 42") οι έγκριτοι αναλυτές ξεχνούν ότι όλα συνέβαιναν υπό καθεστώς παρανομίας. Καταλάβατε λοιπόν πως πάει το παζλ μέχρι τώρα; Έχουμε δηλαδή τους φιλικούς, οι οποίοι είχαν προφανώς αντίστοιχο (χαμηλό) επίπεδο με τον εγχώριο λαό -πλέμπα από τότε, αν μου επιτρέπουν οι έγκριτοι επιστήμονες την συμπλήρωση- ο οποίος την πρώτη του προσπάθεια για να εξεγερθεί (πάντοτε μυστηριωδώς, ως προείπαμε) την έκανε αν και δεν ήθελε, μήτε ήταν προετοιμασμένος, αλλά μόνο και μόνο επειδή το ήθελαν οι αδελφοί Ορλόφ! Μα πείτε μου ρε παιδιά, ένας τόσο άχρηστος λαός που άγεται και φέρεται από τον καθένα, υπάρχει περίπτωση ποτέ ν'αξίζει την ελευθερία του; Φαντάζομαι από τώρα το σκηνικό: βρέθηκαν μια μέρα οι αδελφοί Ορλόφ σε κάποιο σημείο και βρήκαν κάποιους χωρικούς (προφανώς αγράμματους). Αφού τους περιεργάστηκαν, τους ρώτησαν "θέλετε να επαναστατήσετε;". "Ναι! Πάμε τώρα!" απάντησαν οι χωριάτες και άρπαξαν τα όπλα κινούμενοι κατά των Τούρκοι. Μην μου πείτε ότι δεν ταιριάζουν όλα γάντι!
Παρεμπιπτόντως, μπορεί κάποιος να μου λύσει μιαν απορία; Εκείνος ο (Άγγλος;) συγγραφέας στο β' επεισόδιο, τι ακριβώς δουλειά είχε; Ιστορικό δεν ήταν το ντοκυμανταίρ; Αν είναι έτσι, στα επόμενα επεισόδια τι θα πρέπει να περιμένουμε; Ανάλυση από κάποιον μανάβη; Ή ίσως λαχαναγορίτη; Ή ακόμη καλύτερα από κάποιον ταρίφα! Ω, ναι, υπάρχει πιο καλή περίπτωση για ντοκυμανταίρ από το να πει τη γνώμη του επί του θέματος ένας ταξιτζής; Ή και ένας φαρμακοποιός, ένας νταλικέρης, ένας περιπτεράς. Γιατί δηλαδή να έχουν λιγότερες γνώσεις όλοι αυτοί από έναν συγγραφέα; Διότι αν τις απόψεις τους τις έλεγαν ιστορικοί ή αντίστοιχοι αναλυτές θα το κατανοούσα, αλλά ένας συγγραφέας; Δηλαδή αν θελήσουμε αύριο-μεθαύριο να κάνουμε ένα ντοκυμανταίρ για τον Μέγα Αλέξανδρο ή τους Σπαρτιάτες, θα ζητήσουμε τη γνώμη του Στίβεν Πρέσσφιλντ;
Θα μου πείτε τώρα, μετά απ'όλ'αυτά, ποια είναι δηλαδή η ιστορία; Κατ' αρχήν η ιστορία επειδή πρόκειται περί Αλήθειας (ήτοι γεγονότων) είναι μία. Πολλές είναι οι ερμηνείες της και είναι λογικό κι επόμενο να υπάρχουν διαφορετικές ανά περίπτωση. Δεν είναι παράλογο δηλαδή την ίδιαν στιγμή που οι Οθωμανοί θεωρούσαν ότι περνούσαμε καλά εμείς να σκεφτόμαστε να εξεγερθούμε: άλλη η θέση και η οπτική γωνία των Τούρκων και άλλη των Ελλήνων. Το ότι οι Έλληνες πχ είχαν σοβαρότατο θέμα με τους κοτζαμπάσηδες είναι γεγονός, όμως οι κοτζαμπάσηδες δεν ήταν αυτοφυείς. Ήταν κάτι σαν έπαρχοι διορισμένοι από τους Οθωμανούς. Αποτελούσαν δηλαδή τοποτηρητές της αυτοκρατορίας, άρα ακόμη και διαμέσου των κοτζαμπάσηδων οι Έλληνες κατά των Οθωμανών έβαλαν. Όσον αφορά την υποτιθέμενη pax ottomanica (πολύ "έξυπνος" και συγκινητικός ο παραλληλισμός με την pax romana προκειμένου να αποκτήσει ένα κάποιου είδους... σοβαρό -σχεδόν νομικό- υπόβαθρο) αυτή δεν είχε την παραμικρή αξία κι αυτό διότι ως πρώην υπήκοοι της βυζαντινής αυτοκρατορίας οι κάτοικοι του ελλαδικού χώρου ήταν ήδη εξαθλιωμένοι -εξάλλου μην ξεχνάμε ότι ουδέποτε ζήσαμε Αναγέννηση και παραμείναμε σε έναν παρατεταμένο Μεσαίωνα για 3 αιώνες περισσότερους σε σχέση με τη Δύση- και δεν είχαν την παραμικρή δυνατότητα να αντιδράσουν. Όταν λοιπόν εκ των πραγμάτων είσαι προορισμένος να είσαι υποτελής λογικό κι επόμενο είναι να απολαμβάνεις ειρήνη. Την ειρήνη τη χάνεις όταν αρχίζεις να σηκώνεις κεφάλι. Οι δε Οθωμανοί είναι γεγονός ότι δεν είχαν και ιδιαίτερη φήμη φιλέσπλαχνων πολεμιστών. Μάλλον εξαιρετικά αιμοσταγείς ήταν κάτι που προφανώς πήγαζε από πολιτισμικά αίτια τα οποία "μυστηριωδώς" δεν αναφέρονται καν στο ντοκυμανταίρ (αν και μας έκανε την τιμή να μας πληροφορήσει για την Ελληνίδα μητριά του Μωάμεθ Β') και το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από πλείστους όσους ισχυρισμούς που μάλλον απρόσεκτα προσπάθησαν να συνδυάσουν οι συντελεστές (όπως οι ελληνικές μαρτυρίες επί τούτου, οι οθωμανικές αντιδράσεις σε διάφορα γεγονότα, ο παραλογισμός της φορολογίας σε σχέση με τη νομική αντιμετώπιση των υπηκόων κλπ). Η αλήθεια είναι ότι οι Τούρκοι επιθυμούσαν τις καλές διπλωματικές σχέσεις με τη Δύση, όχι για άλλον λόγο αλλά για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο (μιας και καιροφυλακτούσαν και οι Ρώσοι. Εξάλλου με την ίδια λογική είχαν αφήσει τονμ Γεννάδιο Σχολάριο ως Πατριάρχη και αρχηγό των χριστιανών-γκιαούρηδων, κατά το "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου), γι'αυτό και είχαν εισχωρήσει σε μεγάλο βαθμό Έλληνες σε υψηλόβαθμες θέσεις της διπλωματίας τους αλλά και του κοινωνικού τους ιστού. Όμως η ιστορία απέδειξε ότι καλοί, πρόθυμοι και εύστροφοι μαθητές όπως οι Ρωμαίοι δεν υπήρχαν δεύτεροι, κι έτσι οι Τούρκοι απεδείκνυαν σε κάθε ευκαιρία του λόγου το αληθές (όπου μέρος της οργής τους συχνά-πυκνά πλήρωνε ο εκάστοτε Πατριάρχης ενίοτε και με τη ζωή του, καθ'όσον αυτός θεωρείτο ο υπεύθυνος για την συμπεριφορά του "ποιμνίου"). Ένα άλλο γεγονός ήταν ότι οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονταν ιδιαιτέρως για το τι θα έκαναν οι Έλληνες από την στιγμή που οι Έλληνες έδιναν όσα οι Τούρκοι απαιτούσαν και αυτό είναι που εν πολλοίς ερμηνεύεται ως ελευθερία. Όμως όλα αυτά καθώς και πολλά άλλα δεν αλλάζουν το τελικό αποτέλεσμα: οι Έλληνες ήταν υπόδουλοι και αυτό είναι μια λέξη που αν δεν απατώμαι δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στα δύο πρώτα επεισόδια. Ενδιαφέρον, έτσι;
Πάμε τώρα στο διά ταύτα,: είναι προφανές ότι στο ντοκυμανταίρ έπεσαν πολλά λεφτά, ουδείς το αντιλέγει. Επίσης ουδείς αντιλέγει ότι δημιουργήθηκε πολύ προσεκτικά και προφανώς με επίπονες και φιλότιμες προσπάθειες. Μάλιστα, εξίσου εμφανές είναι ότι όλα έγιναν στα πρότυπα των ντοκυμανταίρ που παρουσιάζει το BBC. Μόνο που υπάρχει μια ελαφρά, σχεδόν ανεπαίσθητη πλην σηματικότατη διαφορά: το ντοκυμανταίρ περί του 1821 είναι παντελώς ανιστόρητο. Εξου και η επανασυγγραφή της Ιστορίας με την οποίαν ξεκίνησα το παρόν σενδόνι.
Χμμμ... μισό λεπτό... λάθος έκφραση, το ομολογώ. Το ντοκυμανταίρ του 1821 αποτελεί την καλύτερη ελληνική παρουσίαση των διαχρονικών τουρκικών θέσεων, σύμφωνα με τις οποίες ήμαστε ένα έθνος από αχάριστους οι οποίοι εξεγέρθησαν αν και πέρναγαν πάρα πολύ καλά.
Είπατε τίποτε;
Αν είπατε, ψάξτε τις τουρκικές θέσεις επί του θέματος κι ελάτε να το ξανασυζητήσουμε.
Τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια τόσο στους συντελεστές του ντοκυμανταίρ, όσο και στον ΣΚΑΪ που απέδειξε ότι ακόμη και για να φτιάξεις σκατά, χρειάζεται μεράκι. Με απογοήτευσε πλήρως. Διότι τόσο σοβαρή ιστορική μελέτη με τόσες αναλήθειες, τόσες ανακρίβειες και τόσες αντιφάσεις επ'ουδενί δικαιολογείται.
Χαίρετε.
Εμετός.
Τρίζουν τα κόκκαλα του Καραϊσκάκη ρε καθάρματα...
Τι πράγμα είναι αυτό με τον Ηλία Μπαζίνα, πραγματικά ώρες, ώρες είναι να χάνεις τα λόγια σου. Ο άνθρωπος αυτός δεν δίνει απλώς ρεσιτάλ αλλά παραδίδει μαθήματα ήθους και σκέψης. Και δεν είναι μόνο το περιεχόμενο αλλά και η επιμέρους φρασεολογία που χρησιμοποιεί και που τσακίζει κόκκαλα ώρες, ώρες... Παραθέτω τα κείμενά του των τριών τελευταίων ημερών τα οποία σας συνιστώ να διαβάσετε με προσοχή.
Και για περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί των τριών τελευταίων ημερών, η απάντηση είναι απλή: διότι δεν γίνεται όλων των ημερών...