Σελίδες

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Η συνέχεια του ντέρμπυ...

διότι το θέμα εξελίσσεται σε εξαιρετικά σοβαρό.
Γιατί;
Μα διότι η καλά οργανωμένη προπαγάνδα κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά της.

Το ίδιο βράδυ καμιά τριανταριά άτομα επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν ένα 13χρονο παιδί στο Μοναστηράκι επειδή ήταν οπαδός του Ολυμπιακού και προφανώς έφταιγε για τα γεγονότα του ντέρμπυ. Μήπως έχετε ακούσει το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα; Όχι βέβαια. Πρακτικά, ίσως να μην το έχετε ακούσει καν. Διότι αν πάει να το παρουσιάσει κάποιος θα είναι εγκάθετος που προκαλεί το... δημόσιο αίσθημα. Εκεί καταντήσαμε.
Την ίδια στιγμή έχουμε το εξής απίστευτο: σε ένα γήπεδο που είχε 35 χιλιάδες κόσμο, μπήκαν καμιά 800ριά το πολύ άτομα μετά τη λήξη, όπου καμιά εκατοστή από τους οποίους κινήθηκε κατά της αποστολής του βάζελου. Αυτήν την στιγμή λοιπόν, όλη η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι όλοι οι ολυμπιακοί είχαν μπει μέσα και κοπάναγαν τους παίκτες του βάζελου. Προσέξτε: όχι όλοι Ολυμπιακοί που ήταν στο γήπεδο, αλλά όλοι οι Ολυμπιακοί πανελληνίως. Μάλιστα, είναι πολλοί οι επώνυμοι που την έχουν πατήσει από την... υπερβολική συμπάθεια και που έχουν γράψει έως και φόλες του στυλ "οι οπαδοί του Παναιθηναϊκού ουδέποτε έχουν κινηθεί κατά παικτών του Ολυμπιακού". Πράγματι, ισχύει αυτό: αρκεί να μην συμπεριλαμβάνουμε πχ τον Ζεβλάκοφ ή τον Μαυρογενίδη στους παίκτες. Ως επίσης και τους κάμποσους άλλους σε βόλεϋ, πόλο και μπάσκετ που έχουν φύγει με φορείο ή σε νοσοκομειακό.. Ναι, αυτοί οι οπαδοί του βάζελου είναι τα καλύτερα παιδιά, το ομολογώ. Και φυσικά δεν θ'ακούσετε πουθενά ότι οι αντιδράσεις στις τάξεις των οπαδών του Ολυμπιακού είναι απείρως μεγαλύτερες, περισσότερες και σοβαρότερες και που έχουν ληφθεί πολύ σοβαρά υπ'όψιν, διότι κάτι τέτοιο θα χάλαγε τη μαγιά των 100 ατόμων που έκαναν τις όποιες καφρίλες μετά τη λήξη.

Το θέμα δεν είναι ποιος κάνει τι, ούτε ποιος ξεκίνησε πρώτος και ποιος ακολούθησε διότι αυτά τα πράγματα είναι αναπόδεικτα. Κάπως σαν την κότα και το αβγό ένα πράγμα. Η αλητεία πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά και όταν δεν τιμωρείται αυτή για κάποιον λόγο, να τιμωρούνται οι ομάδες. Όλες όμως, τα'χω ξαναπεί. Ήδη ήρθε η πρώτη τιμωρία στον Τοροσίδη. 5 αγωνιστικές. Μια χαρά. Που να τολμήσει κανείς για κάτι λιγότερο (βλέπετε αν και όντως του την κοπάνησε του Λέτο, αυτός άργησε λίγο να το θυμηθεί και έπεσε με μια χρονοκαθυστέρηση). Καλά του έκαναν διότι είναι και αρχηγός (εξου και οι 2 αγωνιστικές), αφού θέλουμε να είμαστε αυστηροί. Για να δω όμως, οι τιμωρίες θα μείνουν μόνο εντός Ολυμπιακού; Μεγάλη απορία το'χω. Και αναφέρομαι επίτηδες στον Τοροσίδη, διότι τη Δευτέρα πήγαν... άγνωστοι και έσπασαν όλα τα αυτοκίνητα στην πολυκατοικία που μένει με την ελπίδα ότι κάποιο θα είναι το δικό του. Το οποίο όμως απουσίαζε μιας και ήταν στην Ξάνθη. Κοινώς, εις το όνομα ενός τάχα μου αισθήματος αδικίας, κάποιοι άνθρωποι κλαίνε τα αυτοκίνητά τους επειδή κάποιοι υπολόγιζαν ότι κάποιο απ'αυτά θα είναι και αυτό που μας ενδιαφέρει.

Και την ίδια στιγμή ακούω διαφόρους επικίνδυνους βλάκες και ζώα στο ραδιόφωνο να επικροτούν τα φαινόμενα αυτοδικίας. Και όλα αυτά από την καλά στημένη προπαγάνδα που ακολούθησε και που κατά πως φαίνεται ήταν οργανωμένη. Και το λέω όχι για άλλον λόγο αλλά επειδή δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά κάποια φαινόμενα. Βγαίνουν -άλλο παράδειγμα- κάμποσοι (συμπτωματικά, βάζελοι) και παραθέτουν μαρτυρίες ολυμπιακών που αλλάζουν ομάδες, που ντρέπονται να κυκλοφορήσουν, που ομολογούν χίλια δυο. Τρομερά πράγματα ρε παιδάκι μου, κανείς δεν βγαίνει να τα πει μόνος του παρά όλοι εξουσιοδοτούν βάζελους να τα εκμυστηρευθούν (τελικά καλά το λέω ότι ο Κόκκαλης τους τρέλανε στο πήδημα τόσα χρόνια και δεν ξέρουν τι λένε). Και το κάνουν γιατί; Μα για να νομιμοποιήσουν το αίσθημα του αδικημένου και να δικαιολογήσουν τις οργισμένες αντιδράσεις του κόσμου. Δηλαδή κι εγώ που τα έχωσα με το προηγούμενο, μπορεί αύριο μεθαύριο να ακούσω να με εκπροσωπεί κάποιος και να λέει ότι ο τάδε έχει γραπτές μετάννοιες. Μα αν είναι δυνατόν. Μιλάμε ότι έχουμε ξεφύγει.

Το ότι η όλη ιστορία με τη βία προβοκάρεται επισήμως είναι πλέον οριστικό και δεδομένο. Ο κόσμος ασχολείται με το ντέρμπυ, με τον Μαρινάκη, με τον αντικαπνιστικό νόμο, με την Τζούλια και με ό,τι άλλο άσχετο υπάρχει. Συμπτωματικά ή μη, κανείς δεν έχει ασχοληθεί με ταφαινόμενα βίας όταν αυτά δεν εμφανίζονται. Δεν είναι τυχαίο, ρε πούστη μου, ότι παντού υπάρχουν κάμερες αλλά ποτέ δεν βρίσκονται τα πλάνα. Και βλάβη να υπήρχε, μετά από τόσα ξυλίκια που έχουν πέσει, θα είχαν φτιαχτεί. Άρα κάποιοι το επιτρέπουν αυτό το πράγμα. Πρέπει πρώτα να εμφανισθούν αυτά τα γεγονότα για να τα ξαναθυμηθεί (για πρώτη φορά) ο κόσμος. Και να'σου τα σεντόνια στα μουμουέ, και να'σου τα κροκοδείλια δάκρυα, και να'σου οι δεσμεύσεις και οι αυστηρές συστάσεις της πολιτείας (η οποία με την πασίγνωστη ικανότητά της θα επιλύσει το πρόβλημα). Εγώ όμως το έχω ξαναπεί: όσο πέφτει ξύλο στα γήπεδα, τόσο σίγουροι και ικανοποιημένοι νοιώθουν κάποιοι "άλλοι".
Που το γλυτώνουν αυτοί.

Και το σημείο είναι κομβικό.
Η οργή της κοινωνίας μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Πλέον είμαι σχεδόν βέβαιος ότι εντός του έτους θα γίνει το έλα να δεις, μάλλον αρχής γεννομένης από την Αθήνα, και μάλιστα κατά δικαίων και αδίκων. Ούτε μάντης είμαι, ούτε ξέρω τίποτε. Είναι φως φανάρι όμως. Και στο εξαιρετικά κομβικό σημείο που διανύουμε παρατηρούμε τέτοια φαινόμενα, κοινωνικές ομάδες να στρέφονται κατά άλλων κοινωνικών ομάδων, ενίοτε από συμπτώσεις.

Διότι εν προκειμένω η χονδροειδέστατη μαλακία που κάνει ο επίσημος Παναθηναϊκός να εκμετελλεύεται έτσι το όλο γεγονός (όταν λίγο καιρό πριν είχαν μπουκάρει και περισσότεροι και οπαδοί του μετά το ματς με τον Βόλο στο δικό του γήπεδο οι οποίοι έκαναν και επεισόδια κιόλας, όπου μεταξύ άλλων κανείς Σισέ δεν είχα αηδιάσει ούτε έννοιωθε τότε ότι τον είχαν πηδήξει) είναι κάτι που οι αετονύχιδες δεν άφησαν να περάσει ανεκμετάλλευτο. Και γιατί είναι τεράστια μαλακία; Μα διότι γεννά προσδοκίες πάνω σε μη υφιστάμενα δεδομένα. Θα πάει την υπόθεση στην ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ λέει. Μην ξεχάσει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και η ΑΕΚ ήθελε να πάει την υπόθεση στο CAS, επειδή δεν μπορούσε να πάει εκείνη έβαλε μπροστά την Καλαμαριά, έσπασαν τα μούτρα του και οι δύο λόγω του δεδικασμένου που υπήρχε και σε άλλες ίδιες περιπτώσεις και ηρέμησαν. Για ανατρέχτε λίγο στα τότε πρωτοσέλιδα, δείτε και τα τωρινά και πείτε μου αν υπάρχει κάτι... αντίστοιχο.

Να μου το θυμηθείτε: πρώτον, η ιστορία αυτή θα του γυρίσει αργά ή γρήγορα μπούμερανγκ του βάζελου. Και δεύτερον, η κατάσταση ήδη έχει ξεφύγει και δεν βλέπω να υπάρχει κανείς να τη μαζέψει. Και πως να τους μαζέψει; Εδώ κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη παρέμβει εισαγγελέας σε όλες τις οπαδικές εφημερίδες, οι οποίες είναι οι πρώτες που μπουρλωτιάζουν το κλίμα και δεν το έχει πράξει. Πλάκα κάνουμε ρε;
Είμαι πάρα πολύ περίεργος να δω τι μέλλει γεννέσθαι ακόμη. Διότι τα παρατράγουδα είναι ήδη πάρα πολλά και κάποιοι βγάζουν στο ποδόσφαιρο τα αποθημένα της υπόλοιπης καθημερινότητάς τους.

Για να δούμε, για να δούμε...
Κι όσον αφορά τους βάζελους που σαν πολύ μας έχουν σκοτίσει τον έρωτα, να τους υπενθυμήσω ότι ο λόγος που μπούκαραν μέσα τότε με τον Βόλο ήταν επειδή σέρνονταν και δεν έβλεπαν κανένα μέλλον. Όχι μόνο αγωνιστικό αλλά και διοικητικό (που στο δεύτερο, θα εξακολουθήσουν να μην βλέπουν. Έως και κυριολεκτικά: τώρα βλέπουν πάλι φαντάσματα άλλωστε).
Χαίρετε.

UPDATE: Χα! Έγραφα τη Δευτέρα σε φίλο βάζελο "θες να σου πω τη συνέχεια; Ο Ολυμπιακός θα φάει 1-2 αγωνιστικές επειδή κάτι δεν θα γράφτηκε στο φύλλο αγώνα με μοναδικό σκοπό να θεωρηθεί σκάνδαλο και να συνεχίσει να γίνεται το έλα να δεις". Ρε μήπως κάνω λάθος επάγγελμα;

6 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Θα αφήσω απλά την καλησπέρα μου και τη διαφωνία μου με την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο παρά μόνο ως φορέα αποκοίμησης του πληθυσμού και αύξησης των ιδιωτικών κερδών.

Hades είπε...

Καλησπέρα Δείμε.
Ντάξει, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, αλλά μην παίρνεις τόσο αρνητικά ένα πολύ έντονο κοινωνικό φαινόμενο που συνήθως εκφράζει τις τάσεις που επικρατούν στην κοινωνία...
Το ότι και η μπάλα είναι λεφτά πλέον, αυτό έλειπε να μην ήταν. Τι δεν είναι λεφτά στις μέρες μας;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σε αυτό τοπ τελευταίο δε θα διαφωνήσω. Απλά στη χώρα μας μάθαμε να ξεσπάμε στο γήπεδο...

Hades είπε...

Να το ανασκευάσω λίγο; Ανέκαθεν ξεσπάγαμε στο γήπεδο.
Όχι μόνο εκεί όμως. Τα τελευταία χρόνια, έτσι μας έχουν κάνει. Τίποτε δεν γίνεται από μόνο του. Ο προβοκάτορας ξέρει πάρα πολύ καλά τι κάνει και γιατί. Για φαντάσου με τις υπάρχουσες συνθήκες όλοι αυτοί να ξέσπαγαν χθες έξω από τη Βουλή τι θα γινόταν...
Απλά εμείς φάγαμε το δόλωμα...

geokalp είπε...

ΟΧΙ!
απλά έχεις διαβάσει πολύ Φίλαθλο!!!

(για την ερώτηση στο τέλος γράφω!)

Hades είπε...

Λες να μην ψαχτώ δηλαδή, ε; :):)