Σελίδες

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Τι πεναλτάρα μας έδωσε ο άνθρωπας ρε;

Δηλώνω γοητευμένος. Γενικά ως φάση ήταν σχεδόν επική και ο καταλογισμός του πέναλτυ ήταν μάλλον η τέλεια ολοκλήρωση... Βέβαια, αντίστοιχη πεναλτάρα ήταν και αυτή που μόλις κέρδισε ο βαζελέτο, αλλά εκεί θα κολλήσουμε;
Δεν ξέρω (αν και φαντάζομαι) τι θα λένε οι αυριανές φυλλάδες για τη φάση, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι αν έχεις ευαίσθητο στομάχι, παρακολουθώντας ελληνικό ποδόσφαιρο ξερνάς άνετα.
Όχι, δεν έφταιγε σήμερα ο πως τον λέγανε διαιτητής που μας σφύριζε (και ο οποίος -αν αληθεύουν τα ρεπορτάζ- είναι οφθαλμίατρος κιόλας! Ρε δεν είμαστε καλά...), όπως αντίστοιχα δεν είχε διαπράξει κανένα έγκλημα κατά της Ελλάδος ο Δαλούκας ή ο όποιος Δαλούκας. Αυτά είναι παπάρια μάντολες. Έχω πει κατ' επανάληψιν ότι οι διαιτητές που διαθέτουμε είναι απλά μέτριοι, οι οποίοι ένεκα της γενικότερης δυσπιστίας που υπάρχει (σε συδνυασμό με τα μπινελικώματα και τα της επαύριον σταυρώματα) γίνονται ακόμη χειρότεροι κι ως εκ τούτου συνδράμουν τα μέγιστα στην εικόνα που παρακολουθούμε και η οποία γίνεται ολοένα και χειρότερη χρονιά με τη χρονιά.

Μίλαγα με έναν φίλο μου βάζελο τις προάλλες. Μου λέει σε κάποια φάση εμφανώς ανήσυχος "ευτυχώς που δεν μας έχει στοιχήσει η όλη διοικητική μαλακία ως τώρα". Η απάντηση ήταν πληρωμένη: "γιατί, φοβάσαι μην σε αφήσει τρίτο ο Ολυμπιακός Βόλου;". Βέβαια αυτό του το'πα πριν γίνει ο αγώνας με την ΑΕΚ και πέσει το ντόρτι, αλλά η ουσία δεν αλλάζει: ποιο είναι το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος για να απειληθεί ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός; Ακόμη κι αυτός ο ανύπαρκτος βάζελος με τον μάγο του πάγκου δηλαδή...

Και μέσα σ'όλα... δεν μας τα λες καλά Ερνέστο, καθόλου καλά...
Πάνω που έλεγα την περασμένη βδομάδα (προ αγώνος) ότι ευτυχώς που έκοψε αυτήν τη μαλακία να γυρνάει πίσω την ομάδα στο β' ημίχρονο. Δεν έτρωγα τη γλώσσα μου με κάπαρη ο παπάρας; Μια από τα ίδια. Λες και κερδίζουμε στον τελικό του τσουλού την Μπάρτσα με 1-0 και επιδιώκουμε να κρατήσουμε το σκορ, ένα πράγμα.

Βέβαια ο παρατηρητικός τηλεθεατής θα σπεύσει να πει ότι λείπουν ο Ντουντού με τον Ουρτάδο, ενώ ο Μανιάτης δεν είχε ακόμη δικαίωμα συμμετοχής. Πράγματι, σα να λέμε ο Γκούλιτ με τον Ράικαρντ και τον Ρομπέρτο Κάρλος, υπό τις οδηγίες του Ερνστ Χάπελ. Ειλικρινώς ο Βαλβέρδε με έχει εκνευρίσει με τις εμμονές του και αποδεικνύεται ότι καλά είχε κάνει ο Κόκκαλης που του είχε τραβήξει το αφτί προ διετίας. Τότε τουλάχιστον είδαμε και μια μπαλάρα με τη Χέρτα και την Μπεμφίκα, είχαμε και την τελικάρα με την ΑΕΚ στο τέλος. Φέτος κάτι τέτοιο, ξεχάστε το. Δηλαδή δεν θέλω να σκεφτώ τι άλλο θα είχαμε αν δεν είχαμε αποκλειστεί πουρνό-πουρνό από την Ευρώπη κιόλας, ίσα που θα μπορούσε να παίζει και με 7-8 αμυντικούς και φόρ τον αναντικατάστατο Φουστέρ να'ούμ.
Βέβαια από την άλλη μεριά είναι εμφανές ότι στις προπονήσεις γίνεται δουλειά, όταν όμως τη δουλειά αντί να τη δεις στο γήπεδο τη βλέπεις να καταποντίζεται από τις εμμονές, χαιρέτα μας τον πλάτανο τότε, μεγάλε...

Πάντως αισιοδοξώ: θα τα αλλάξει όλα ο Τζιμπούρ...
Έλα μουνί στον τόπο σου. Πήγαμε και κλείσαμε τον ψυχοπαθή. Προβλήματα δεν είχαμε και είπαμε να κάνουμε λίγη παρέα στον βάζελο και το άεκ, μην δείξουμε έλλειψη συμπαράστασης στο τέως ΠΟΚ... Τι να τον κάνουμε τον Τζιμπούρ ρε; Είπε κανείς ότι θα έχουμε βαρυχειμωνιά και σπεύσαμε να πάρουμε παλτό; Και δεν με ενδιαφέρει το πόσο προικισμένος είναι ως ποδοσφαιριστής ο Τζιμπούρ όταν αποδεδειγμένα είναι μια φορητή βόμβα υδρογόνου μέσα στ'αποδυτήρια. Ως επίσης τι να κάνουμε και τον Χαβίτο; Δηλαδή δώσαμε δανεικό τον Μήτρογλου για να πάρουμε τον Τζιμπούρ; Δεν έχουμε κλείσει τον πιτσιρικά τον Γεωργιάδη των Σερρών για να κλείσουμε τον Χαβίτο; ¨Εχει βγάλει μάτια τόσα χρόνια στην Ελλάδα ο Χαβίτο και μας είχε διαφύγει; Ή μήπως ο Τζιμπούρ είναι καλύτερος από τον Νέμεθ; Ή μήπως είναι καλύτερος από τον Μιραλάς και τον Πάντελιτς; Διότι δεν ξέρω αν πήρε το μάτι σας, αλλά ο κυρ-Νικολακόπουλος χθες έγραφε σχετικά για το πρόβλημα δυστοκίας που αντιμετωπίζει η ομάδα αφήνωντας να εννοηθεί ότι ο Τζιμπούρ θα μας σώσει (βέβαια δεν κατάλαβα αν θα πρέπει να παίζουμε με 12 παίκτες ή αν θα πρέπει να βγει κάποιος έξω, αλλά θα φανεί εν καιρώ αυτό). Και την ίδιαν στιγμή που διαβάζω ολοένα και περισσότερο ότι η ομάδα πρέπει να ελληνοποιηθεί, για κάθε σχετική αναφορά υπάρχει κι ένας ξένος παίκτης που σχεδόν έχουμε κλείσει. Όπως ο Κουμορτζί για παράδειγμα. Άλλο κελεπούρι αυτός, μην τον χάσουμε μέσα από τα χέρια της Γιουβέντους και της Μάντσεστερ...

Και μέσα σ'όλα έχουμε και την φαγωμάρα Μαρινάκη-Πατέρα που μόνο κουράζει και τίποτε δεν προσφέρει. Εδώ τα έχουν βρει προ πολλού μέχρι και Κόκκαλης με Βαρδινογιάννη και οι άλλοι θέλουν να πιστέψουμε ότι έχουν γίνει και μαλλιά κουβάρια.
Που και να έχουν γίνει, ε, στα παπάρια μας δηλαδή. Μήπως να την σταμάταγαν και λίγο την κωμωδία;

Στο διά ταύτα: Ερνέστο... δεν μας τα λες καλά, Ερνέστο...

Και για να μην το ξεχάσω: σχετικά με την υποτιθέμενη μεγαλειώδη νίκη κατά του βάζελου στο ΟΑΚΑ, το μόνο που έχω να πω είναι το εξής: υποτίθεται ότι Παπαλουκάς, Τεόντοσιτς, Έρτσεγκ, Νεστέροβιτς ήταν σε μεγάλο βράδυ, ενώ γενικά δεν υστέρησε κανείς με τον Ντούντα να παραδίδει ρεσιτάλ προπονητικής. Ε, τότε γιατί κερδίσαμε με τόσο μικρή διαφορά ρε αδέλφια; Δεν θα διαφωνήσω ότι μπορεί να φτιαχτεί ομάδα κάποια στιγμή. Θα διαφωνήσω όμως ότι υπάρχει ομάδα επί της παρούσης.

Και φυσικά το αίσχος στον Ερασιτέχνη συνεχίζεται ακάθεκτο...

8 σχόλια:

ASTERIX O GALATIS είπε...

Είσαι πολύ άδικος με την φετινή προσπάθεια που γίνεται στην ομάδα. Αν δε σου κάνει ο Ερνέστο, ποιον να φέρουμε;

Hades είπε...

;
Ποια προσπάθεια;
Το ότι δουλεύουν στις προπονήσεις φαίνεται, αυτό ναι. Το αποτέλεσμα ποιο είναι όμως; Παίζουμε ωραία μπάλα; Άθλιοι είμαστε. Εκτός αν έχουμε κατεβάσει τόσο πολύ τα κριτήριά μας στηριζόμενοι στην περσινή πανάθλια σαιζόν.

Δεν είπα ότι δεν μου κάνει ο Βαλβέρδε: ότι κάνει παπαριές είπα. Είναι διαφορετικά αυτά τα δύο. Δηλαδή εσύ διακρίνεις κάποια σχέση ανάμεσα στον προ διετίας Βαλβέρδε και στον φετινό; Λες και φέραμε άλλον άνθρωπο είναι. Χθες τον Μανιάτη τον πέρασε δεκάρι, το συνειδητοποίησες αυτό; Τι άλλο θα δούμε επιτέλους; Τον Χολέρα τον βρίζαμε όλη την ώρα για όσα έκανε. Τον Ζήκο επίσης. Τώρα θα κάνουμε τα στραβά μάτια; Χολέμπας αριστερό εξτρέμ; Φούστερ κρυφός φορ; Ιμπαγάσα αμυντικό χαφ; Ε, όχι...

ASTERIX O GALATIS είπε...

Δυο χρόνια σε διαβάζω ρε Ι-μπαγάσα Hades, πάρε ένα σεντόνι να έχεις να με θυμάσαι:

Δεν είναι θέμα υποβάθμισης των κριτηρίων μας. Είναι καθαρά θέμα πόσο γρήγορα περιμένει ο καθένας να δει κάποια αποτελέσματα. Η περσινή ομάδα ήταν καμένη. Φέτος, αν βάλεις κάτω την ενδεκάδα, έχουν αλλάξει όλοι από τη μέση και μπροστά. Με αυτό το δεδομένο, όχι είμαι ευχαριστημένος, είμαι υπερ ευχαριστημένος από αυτό που βλέπω. Hades δύο προετοιμασίες με το ίδιο πλάνο, μπορείς να βγάλει κάποιος συμπεράσματα, είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη. Καλά καλά δεν έχει κάνει ούτε μισή.

Εγώ τον φετινό Βαλβέρδε, τον βλέπω καλύτερο. Έχει βελτιωθεί στο παιχνίδι σκοπιμότητας, πράγμα που έλειψε την πρώτη του χρονιά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μην ξεγελιέσαι από τα δύο αποτελέσματα που φέραμε με Μπενφίκα και Χέρτα. Ειδικά με την Χέρτα, κινδυνέψαμε να γίνει της Σεντ Ετιέν, που έγινε αργότερα. Αυτό το παιχνίδι σκοπιμότητας, θα μας χρησιμέψει του χρόνου που, όπως φαίνεται, θα παίξουμε Τσου Λου. Μα η θέση του Χολέμπας ήταν στα χαφ στη Γερμανία, από όπου τον έφερε ο Λίνεν. Τώρα αν μπορεί να την παίξει την θέση σε επίπεδο ανώτερο από την Β΄Γερμανίας είναι κάτι άλλο. Εγώ ειλικρινά, τον Μανιάτη δεν πρόλαβα να διακρίνω τί θέση έπαιζε ακριβώς και δεν ξέρω πως μπορεί αυτό να γίνει από τη στιγμή που μπήκε στο ΄85. Ο Ιμπαγάσα μια χαρά ανταποκρίνεται σε αυτή τη θέση και θα μας τρελάνει όλους το άτομο. Κόβει πιο πολύ και από οποιοδήποτε άλλο αμυντικό χαφ έχει καθήσει δίπλα του φέτος και μοιράζει και παιχνίδι. Φαντάζομαι ότι θα ήθελες να τον δεις στη θέση του Φουστέρ. Έχε υπόψη σου ότι με το πλάνο παιχνιδιού μας, εκεί θέλει περισσότερο τρέξιμο με μεγαλύτερη ένταση, θα τα βγάλει τα 90; Ο Φουστέρ τα βγάζει.

Οι παίκτες που δεν συμμετείχαν στην βασική προετοιμασία: Φουστέρ (που είναι και ο λόγος της σχετικής του αδυναμίας στην τελική προσπάθεια), Ριέρα, Ρόμενταλ, Ιμπαγάσα, Ουρτάδο, Πάντελιτς, και Τοροσίδης, Αβραάμ λόγω Εθνικής. Δεν είναι μια λεπτομέρεια που μετράει;

Όπως επίσης, να μην πούμε ότι βρέθηκε ένας χριστιανός να βάλει τον Μιραλάς, για πρώτη φορά στην καριέρα του, φορ; ή το Μοντεστό στα αμυντικά χαφ; Όσο αφορά τον Τζιμπούρ, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η καινούργια διοίκηση δεν πέφτει σε παγίδες του τύπου κλειστά συμβόλαια και δεν συμμαζεύεται. Το σκηνικό που έγινε με τον Βούκσεβιτς (και άλλα) εμένα μου λέει πολλά. Τζάμπα λεφτά, δεν πρόκειται να δώσει. Ούτε θα διακινδύνευε την ηρεμία των αποδυτηρίων εάν δεν είναι διασφαλισμένη η ομάδα από όλες τις πάντες.

Τελοσπάντων, για να δούμε μεγάλα πράγματα από την ομάδα κάποια στιγμή, πρέπει με μεθοδική δουλειά, από το κάψιμο το περσινό να υπάρξει ένα μεσοδιάστημα. Δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν θα ήταν υγιές, αν γινόταν από την μια στιγμή στην άλλη. Να σου πω και κάτι άλλο; Εγώ όταν πάω γήπεδο ευχαριστιέμαι μπάλα, βλέπω πράγματα, φεύγω ποδοσφαιρικά γεμάτος. Την προηγούμενη φορά που συνέβαινε αυτό είχαμε τον ίδιο προπονητή, αλλά σε μικρότερο διάστημα, πριν από αυτό δεν θυμάμαι. Με εξαίρεση ίσως τις ευρωπαϊκές εμφανίσεις επί Λεμονή.

Υ.Γ. Αν ντε και καλά, πρέπει να προσάψω κάτι στον Βαλβέρδε, θα μπορούσε να είναι η επιλογή των μεταγραφών και οι αντιδράσεις του μέσα στο παιχνίδι. Το δεύτερο, το έχει δουλέψει αρκετά. Το πρώτο, πρέπει να τον προσέχουν.

Hades είπε...

Όταν λες σενδόνι; Εννοείς αυτήν τη μαξιλαροθήκη; Τόσο... μεγάλο εννοούσες; :Ρ

Πρόσεξε κάτι: εγώ θίγω άλλες παραμέτρους. Το ότι ο Βαλβέρδε κάνει καλή δουλειά στην προπόνηση φαίνεται. Το ότι καταβαραθρώνει την καλή δουλειά όμως με τις εμμονές του, φαίνεται κι αυτό. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Όταν, ας πούμε, λες ότι έχει βελτιωθεί στο θέμα της σκοπιμότητας τι ακριβώς εννοείς; Διότι εγώ βλέπω επιδείνωση, όχι βελτίωση. Σκοπιμότητα εναντίον τίνος; Του Αστέρα Τρίπολης, του Ηρακλή και της Κέρκυρας; Μην τρελαθούμε τελείως, δεν έχουμε και τη Μίλαν για αντίπαλο στο πρωτάθλημα. Να πω ότι είχαμε Ευρώπη και μας είχε κάτσει κανάς αντίπαλος αγγούρι, να δεχθώ την σκοπιμότητα. Στο ελληνικό πρωτάθλημα σκοπιμότητα όμως;

Ρωτάες παρακάτω που πρόλαβα να δω τον Μανιάτη σε τι θέση έπαιζε. Μα στην θέση του Φούστερ δεν μπήκε; Και δεν γύρισε πίσω από τον Ιμπαγάσα, μπροστά έμεινε. Άρα δεκάρι δεν ήταν; Ο Χολέρας παρεμπιπτόντως αριστερό μπακ έπαιζε στο Μόναχο, όχι χαφ. Και ο Λίνεν αντί του Μπράβο τον έφερε. Πέραν τούτου όμως: λες ότι επιτέλους κάποιος βάζει τον Μοντεστό στα χαφ. Μα και ο ίδιος ο Μοντεστό το λέει ότι δεν είναι η θέση του, απλά παίζει όπου το λέει ο προπονητής!

Στο ματς με τον Αστέρα προς το τέλος παίξαμε με: Μανιάτη (μπακ), Χολέμπας (μπακ), Αβραάμ (μπακ), Τοροσίδη (μπακ), Μέλμπεργκ (μπακ), Μοντεστό (μπακ), Μπράβο (μπακ) συν φυσικά τον τερματοφύλακα Πάρντο... Επτά αμυντικοί στην ενδεκάδα. Αυτό το πράγμα ούτε καν σκοπιμότητα δεν είναι. Πρόκειται περί εμετού.
Στην πρώτη του θητεία στην ομάδα τέτοια δεν έκανε, όχι ότι δεν είχε άλλα κολλήματα (πχ Ντάρμπυσαϊρ) όπως τα ίδια εξακολουθεί να έχει και τώρα (πχ Μήτρογλου, Νέμεθ).
Κι αναφορικά με τους παίκτες που δεν συμμετείχαν στην προετοιμασία, φυσικά και ισχύει. Το ίδιο όμως ίσχυε και άλλες χρονιές, το ίδιο ισχύει και για άλλες ομάδες. Πλέον όμως πάμε για Φλεβάρη και θα συνεχίσουμε να μιλάμε για το καλοκαίρι; Δεν είναι δυνατόν.

Κι όσον αφορά τον Φούστερ, όσο φιλότιμος κι αν είναι απλώς χαραμίζεται πάνω του μια θέση ενδεκάδας. Ο μόνος ρόλος του ΦΟύστερ στην ομάδα είναι να πιέζει. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και με 4-4-2 που είναι σύστημα που ευνοεί την πίεση από τους επιθετικούς. Και εν ανάγκη, αφού θέλει να ξεκινάει η ενδεκάδα από τον Φούστερ, ας τον κατεβάσει στα χαφ δίπλα (πίσω) από τον Ιμπαγάσα.

Κι ως προς την μπάλα που λες, προσωπικά έχω αρκετά χρόνια να ευχαριστηθώ μπάλα από την ομάδα, ειλικρινά στο λέω.
Θα σου πω κάτι και κράτησέ το: αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, του χρόνου θα χυθεί πολύ δάκρυ στην Ευρώπη.

ASTERIX O GALATIS είπε...

Πάμε για σετάκι, ελπίζω να μην μου βγει πανωσέντονο.

Την πρώτη χρονιά αυτό που χρέωνα στον Ερνέστο είναι το εξής. Βρέξει χιονίσει η ενδεκάδα ήταν συγκεκριμένη, το πλάνο συγκεκριμένο, οι αλλαγές μέσα στο παιχνίδι επίσης συγκεκριμένες. Ανεξαρτήτως πως πήγαινε το παιχνίδι. Έμπαινε η ομάδα πίεζε όσο άντεχε, μετά κάναμε το σταυρό μας. Εάν ο αντίπαλος έβρισκε τρόπο να περάσει την πρώτη γραμμή πίεσης, υπήρχε αεροδιάδρομος. Έτσι την πατήσαμε και με τους Γάλλους. Φέτος δεν συμβαίνει αυτό, δουλεύεται διαφορετικά η ομάδα. Ακόμη και με την Τρίπολη και τον οποιονδήποτε. Εάν δεν μάθεις πρώτα με αυτούς να παίζεις παιχνίδι σκοπιμότητας, πότε θα μάθεις. Με την Ρεάλ κατευθείαν στους ομίλους; Τον ήπιαμε.

Το γεγονός ότι ο Μανιάτης έγινε αλλαγή με τον Φουστέρ, δεν παναπεί ότι έπαιξε και στην θέση του, δεν επιμένω όμως. Αριστερό χαφ είναι ο Χολέρας, άσχετα τί έπαιζε με τον Λίνεν στην Μόναχο. Το επιτέλους δεν πήγαινε για τον Μοντεστό, για τον Μιραλάς πήγαινε. Σου ανέφερα τον Μοντεστό γιατί πολύ απλά τον έβαλε και παίζει καλά. Παίκτης που ποτέ του δεν την έχει ξαναπαίξει αυτή τη θέση και όμως σε ένα καλοδουλεμένο σύνολο μπορούν να γίνονται ΚΑΙ αυτά. Αν μη τι άλλο βλέπεις ένα αμυντικό χαφ που τρέχει και μοχθεί. Πολύ ωραίος. Τον πήγαινα από το καλοκαίρι που ήρθε.

Ο Μανιάτης μπήκε στο ΄85 και ο Χολέμπας στο ΄91, δεν μου λέει κάτι αυτό. Άσε που ο Μανιάτης παίζει και αμυντικό χαφ, ημίμετρο, αλλά την παίζει (την θέση). Σε αυτό το διάστημα, ο Θρύλος είχε και δύο κλασσικές ευκαιρίες, από στημένη φάση η μία με τον Μανιάτη, από αντεπίθεση η άλλη με τον Ζαϊρί. Η συμπεριφορά της ομάδας, ήταν εντελώς κόντρα σε αυτό που επισημαίνεις (7 μπακ).

Θες να πεις ότι με τον Άγγλο δεν δικαιώθηκε; Γιατί εγώ πιστεύω ότι δικαιώθηκε 100%. Αυτός ήταν ο ρόλος του Ντάρμπι. Ο δωδέκατος παίκτης. Μου πάει κάτι στραβά, σε βάζω μέσα και μου τα ισιώνεις. Όσες φορές τον είχε ξεκινήσει, δεν ήταν καλός. Τι άλλο να έκανε δηλαδή; Η περσινή χρονιά του δε, ας το αφήσουμε, πιαστήκαμε κότσο από το Θεοδωρίδη junior και την απίστευτη αδυναμία που έχουμε στην ιατρική υποστήριξη. Έτσι την πατήσαμε και με τον Ουρτάδο. Αντίστοιχος προπέρσινος Ντάρμπι είναι ο Ζαϊρί φέτος. Με την μπάλα στα πόδια, κάνει θαύματα, αλλά πότε; 2 φορές στις 5. Αφού παίζει καλά όποτε μπαίνει, γίνεται σωστή διαχείριση.

Στο ξαναέγραψα και πριν η μοναδική μας ελπίδα είναι να φτιάξουμε ΟΜΑΔΑ για να δούμε κάτι καλό και στην Ευρώπη. Αν πάμε στα ίσα να παίξουμε τα ματς, τότε μας φάγανε. Θα σου κάνω μια ερώτηση. Αν του χρόνου κάνεις ανάλογες εμφανίσεις με αυτές της Κοπεχάγη φέτος, θα είσαι ευχαριστημένος; Ξέρεις πόσα χρόνια χρειάστηκε για να φτιαχτεί αυτή η ομάδα με τον ίδιο προπονητή; σίγουρα ξέρεις.

Το 4-4-2 ευνοεί την πίεση μπροστά αλλά αν η άλλη ομάδα έχει δυνατά άκρα (για Ευρώπη μιλάω) τότε ....
Κοίτα, δεν είμαι Βαλβερδικός, Θρύλος είμαι, αλλά αυτόν έχουμε και αρέσει στην πλατιά μάζα. Η συγκυρία να δουλέψει η ομάδα, επιτέλους, με άριστες συνθήκες έλαχε να βρει αυτόν στην θέση του προπονητή. Θέλω φίλε Hades να τον δω την δεύτερη χρονιά τι ομάδα θα έχουμε. Άντε να δούμε.

Υ.Γ. Νομίζω και επισήμως πλέον η νέα διοίκηση προχώρησε στην πρώτη (κατά την άποψή μου) ημίμετρη στελέχωση της ΠΑΕ. Όταν είχες Βερμιούλεν, ο Κοβάσεβιτς είναι ημίμετρο όπως και να το κάνουμε. Κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να το έχεις διαβάσει ήδη αλλά δες εδώ ...
http://www.katimagiko.gr/editorial/2058/ti-mou-elege-o-tromeros-vermioulen-epi-2-ores
... και μετά λέμε γιατί δεν βγάζουμε ταλέντα από την ακαδημία. Αν υποθέσουμε ότι αυτά που εφαρμόζει ο Βερμιούλεν είναι τα σωστά (εμένα πάντως με πείθει), τότε όλα λάθος τα κάνουμε.
Καλό σου βράδυ Hades

Hades είπε...

Κάτσε μισό λεπτό διότι με μπερδεύεις: δηλαδή θες να πεις ότι φέτος δεν είναι συγκεκριμένη η ενδεκάδα; Μα όσοι παίκτες άλλαξαν αυτό έγινε λόγω τραυματισμών, που και στην πρώτη του χρονιά είχαμε άλλωστε.

Όσον αφορά το παιχνίδι σκοπιμότητας, δηλαδή θες να μου πεις ότι πρέπει να παίξουμε με 7 μπακ με τον Αστέρα εν όψει Ρεάλ; Έχεις κάτσει να σκεφτείς πόσα θα μετρήσεις από τη Ρεάλ αν παίξεις τόσο πίσω; Ούτε την σέντρα δεν θα προλαβαίνεις να φτάνεις. Κι επί τη ευκαιρία, μιας κι εξέφρασες αντίθεση ως προς τα 7 μπακ αφού το τελευταίο μπήκε στο 90, τότε να το ανασκευάσω: βγάλαμε 80 λεπτά με 5 μπακ στην ενδεκάδα και άλλα 10 λεπτά με 6, πάντα απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης. Και ναι, ντάξει, το έβδομο μπήκε στα τελειώματα του αγώνα. Δηλαδή έτσι σου ακούγεται πιο... φυσιολογικό σα να λέμε; Πέραν τούτου όμως, εγώ αυτό που θυμάμαι από την πρώτη του χρονιά ήταν ότι κάναμε και κάποιες καλές εμφανίσεις. Φέτος ποια καλή εμφάνιση έχουμε κάνει και δεν το θυμάμαι; Απλά η διαφορά είναι ότι τότε του είχε τραβήξει τ'αφτί ο Κόκκαλης και είχε θορυβηθεί, ενώ τώρα έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι γουστάρει. Ε, λυπάμαι ρε'σύ αλλά αυτό το ό,τι γουστάρει δεν του βγαίνει. Δυο αγώνες έπαιξε κατ' ανάγκη το 4-4-2 και η ομάδα τσούλησε πολύ καλύτερα και τι έκανε; Το ξαναγύρησε σε 4-3-3 έχοντας μέσα και τον Μιραλάς και τον Πάντελιτς με την απαίτηση να του αποδώσουν όπως και με το 4-4-2. Διότι μην ξεχνάς ότι και ο Μιραλάς μεταξύ άλλων είπε ότι δεν μπορεί να παίζει στον ασβέστη (το λέω μιας και διευκρίνησες ότι εννοούσες τον Μιραλάς και όχι τον Μοντεστό όπως εσφαλμένα κατάλαβα).

Ξαναλέω: είναι βέβαιο ότι ούτε ο ίδιος θέλει να αποτύχει, ως επίσης είναι προφανές ότι στις προπονήσεις δουλεύει και μάλιστα σκληρά. Φαίνεται από πολλά αυτό: τι να το κάνω όμως όταν από μόνος του χύνει την καρδάρα με το γάλα;

Α, κι όσον αφορά τον Ματ, μην ξεχνάς ότι το νταμπλ απ'αυτόν το πήραμε και την ανταμοιβή του την είδαμε. Διότι μην μου πεις ότι δεν έχεις δει ότι έχει τρελές εμπάθειες. Σάμπως ο Μήτρογλου έτσι δεν την πάτησε;

Ως προς τον Βερμιούλεν τώρα, κι εμένα μου αρέσει πολύ ο εν λόγω και πιστεύω ότι έκανε πολύ καλή δουλειά στις ακαδημίες. Να σου υπενθυμήσω όμως ότι και την πρώτη φορά ο Βαλβέρδε τον είχε καθαρίσει;

ASTERIX O GALATIS είπε...

Έχουν γίνει διάφορες αλλαγές λόγω τραυματισμών, αλλά όχι μόνο για αυτό. Ο Μιραλάς π.χ. δεν πήγε σέντερ φορ λόγω κάποιου τραυματισμού. Η θέση στη δεξιά πτέρυγα δεν εναλάσσεται λόγω κάποιου τραυματισμού μεταξύ Φέτφα, Ρόμενταλ και Ζαϊρί. Η θέση του αριστερού μπακ, όσο μπορεί να παίξει το ρόλο του στην ανάπτυξη του παιχνιδιού δεν είναι σταθερή. Εμένα πάντως γενικότερα, δεν μου δίνει την εντύπωση ότι η ομάδα παίζει πίσω. Εάν έπαιζε πίσω, οποιαδήποτε αντίπαλη ομάδα δεν θα είχε 0 ευκαιρίες ανά αγώνα, αλλά περισσότερες. Ούτε θα είχε στάνταρ μια δεκάρα ευκαιρίες (μαζί καλές και κλασσικές, τα σουτ και οι προσπάθειες πολύ περισσότερες) ανά αγώνα. Δεν μου βγαίνει Hades, αλλά δεν μου δίνεται και γενικότερα αυτή η εντύπωση την ώρα που την βλέπω στο γήπεδο.

Φυσιολογικό μου ακούγεται ναι, να ξεκινήσεις με 5 μπακ ελλείψει γνήσιου αμυντικού χαφ. Από τα 4 ξεκινάς, βρέξει χιονίσει.
Καλές εμφανίσεις; Εξαρτάται τα κριτήρια που θέτεις και τι περιμένεις να δεις. Για μια ομάδα, που χτίζεται, από την τύφλα του τη μαύρη, με πλάνο. Ναι, έχει κάνει καλές εμφανίσεις. Ενδεικτικά αναφέρω, το ματς με την Κέρκυρα εντός, την Τρίπολη στο κύπελλο εκτός, τον Άρη στο πρώτο ημίχρονο εντός, τον Βάζελο στο πρώτο ημίχρονο εκτός, τον ΠΑΟΚ εντός, τον Πανιώνιο εντός, τις Σέρρες εντός, για κάτι τέτοια παιχνίδι όπως με τις Σέρρες ζούμε εμείς οι γαύροι, δεν είναι έτσι; Κατά διαστήματα μεν, αλλά τον κώλο μας να βαράμε κάτω δεν γίνεται επί 90 λεπτά αυτό το πράμα, όχι από την πρώτη χρονιά τουλάχιστον. Θυμήσου ότι την πρώτη του χρονιά, τα διαστήματα αυτά ήταν πολύ μικρότερα.

Εγώ επιμένω, ότι με τον Αστέρα πρώτα θα το κάνεις αυτό, για να μπορείς να το κάνεις και με την Ρεάλ. Εάν είναι να έχεις ένα πλάνο παιχνιδιού μόνο, πόσο μάλλον φουλ επιθετικό και κατέβεις έτσι στην Ρεάλ, τότε είναι που την πάτησες.
Θα μου επιτρέψεις να μην επεκταθώ στα συστήματα που αναφέρεις γιατί εγώ το βλέπω εντελώς ανάποδα, μα εντελώς όμως … εδώ λέμε να κλείσουμε κανά θέμα, όχι να δημιουργήσουμε και άλλα (χαχα!!).
Πως γίνεται να τον καθάρισε ο Ερνέστο και η επαναπροσέγγιση στη λύση του Βερμιούλεν να έγινε φέτος πάλι; Κάτι δεν μου δένει. Επίσης, εγώ τα ξέρω λίγο διαφορετικά, ότι ήταν προσωπική επιλογή του Σωκράτη να φύγει λόγω έλλειψης μπικικίνι και αναδιάρθρωσης του όλου συστήματος των ακαδημιών, κάτι που προφανώς ο Βερμιούλεν δεν μπορούσε να δεχτεί. Εκτός και αν ξέρεις κάτι πιο συγκεκριμένο.

Δηλαδή, επειδή μας έδωσε ένα κύπελλο ο Ντάρμπι, πρέπει δια παντός να τον έχουμε για κάτι που έκανε κάποτε; Με την ίδια λογική, του Τζόλε πρέπει να του κρατήσουν το συμβόλαιο μέχρι τα 65. Κάποια στιγμή πρέπει να φύγουμε από αυτή τη λογική και να πηγαίνουμε παρακάτω. Εγώ φίλε τον γούσταρα τον Άγγλο και πολύ μάλιστα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αρχίζει να παίζει και η γνώμη ενός ειδικού το ρόλο της εκεί μέσα, είτε αυτός λέγεται Ερνέστο είτε όπως αλλιώς.
Άραγε, υπάρχει ποδοσφαιριστής Μήτρογλου; Φίλε Hades δεν τον πάω μία. 20 τόσο χρονών παληκάρι και να τρέχει υπό γωνία, όλες του οι αρθρώσεις να μην μπορούν να εκτείνουν πέρα των 90 μοιρών, πάει πολύ. Εμένα μου δείχνει ότι το έχει παρατήσει το θέμα. Το παράτησε πριν καν το αρχίσει. Αυτά είναι που με εκνευρίζουν εμένα.

Υ.Γ. Πέρα από οτιδήποτε λέμε ή λέγεται γενικότερα, αυτό το group αγώνων που έρχεται με ΠΑΟ(Κ), ΠΟΑ, ΑΕΚ (μάλλον) ακόμη και Ολυμπιακού Βόλου σε πρωτάθλημα και κύπελλο είναι ευκαιρία να δούμε πραγματικά που πατάμε και που βαδίζουμε. Μετά από αυτά τα ματς, ενδεχομένως να λέμε εντελώς διαφορετικά πράγματα και οι δύο.

Hades είπε...

Βασικά απ'ό,τι βλέπω προσεγγίζουμε τελείως διαφορετικά το ποδόσφαιρο γενικώς και όχι μόνο τον Ολυμπιακό.

Παράδειγμα: ο Γεωργάτος, δεν ξέρω αν θυμάσαι, δεν ήταν μπακ, αλλά χαφ που γύρισε πίσω για να χωράει στην ίδια πτέρυγα με τον Τζόλε, πείραμα που πέτυχε. Άρα όταν λέμε ότι έναν αγώνα τον ξεκινάς εκ προοιμίου με 4 μπακ, δεν ισχύει ακριβώς έτσι. Και να διευκρινίζω ότι άλλο πράγμα είναι το να προωθούμαι επιτυχημένα και άλλο το να προωθούμαι μπάζοντας πίσω (όπως ακόμη προσπαθεί αρκετά να κάνει αλλά δεν έχει ακόμη καταφέρει ο Τοροσίδης, που όμως δεν φταίει μόνο αυτός). Η ουσία όμως εδώ είναι άλλη: σου έφερα ένα παράδειγμα όπου ένα χαφ έγινε μπακ, κι εδώ έχουμε να κάνουμε με αλλαγές μπακ αντί του χαφ (Χολέμπας).

Λες για τις ευκαιρίες. Μα το παράλογο θα ήταν να συνέβαινε αντίθετα. Μήπως παίζουμε με καμιά Μπαρτσελόνα και καμιά Μάντσεστερ να μας κλείσουν πίσω; Με τον Αστέρα παίζουμε και τον Πανσερραϊκό και τον Ηρακλή. Μπαίνει προς τα πίσω και κάνει αντεπιθέσεις, ο αντίπαλος είναι ανοικτός και ως εκ τούτου κάνει ευκαιρίες. Ο Ολυμπιακός όμως, φίλε Αστερίξ, επεβλήθη επί δεκαετίες φτιάχνοντας τον δικό του ρυθμό, επιβάλλοντας το δικό του παιχνίδι. Γι'αυτό και πάντοτε έπαιζε σφαλιάρες στην Ευρώπη, διότι εκεί κατέβαινε με την εσφαλμένη (για την Ευρώπη) νοοτροπία ότι "εγώ είμαι ο Ολυμπιακός", όπου εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να επιβάλει το παιχνίδι του. Για θυμήσου στο παρολίγον διπλό με την Λα Κορούνια που ο Σούρερ στο 70φεύγα ζήταγε από τον Μπάγεβιτς να περάσει κι άλλο αμυντικό για να κρατήσει αποτέλεσμα και τελικώς ισοφαριστήκαμε. Το να παίζεις όμως πίσω στο ελληνικό πρωτάθλημα, είναι απλά εμετός. Ξεκάθαρα πράγματα. Κι ας κάνεις ευκαιρίες.

Θα μου πεις, ότι αυτά αλλάζουν.
Λάθος: αποδεδειγμένα αυτά δεν αλλάζυν ποτέ και ο λόγος είναι μυστηριώδης και δεν μπόρεσα να εξηγήσω ποτέ μου. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ελάχιστες φορές που η ομάδα φέτος έπαιξε 4-4-2 η ομάδα μεταμορφώθηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι στο τελευταίο πέρασμα του Τάκη που η ομάδα είχε μονταριστεί να παίξει 4-3-3 για την Ευρώπη, στην αρχή δεν πήγαινε καθόλου καλά όταν επιχειρούσε ταυτόχρονα να παίξει 4-4-2 στην Ελλάδα και αναγκάστηκε και το γύρισε κι εδώ διότι αν θυμάσαι είχε ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία του καλοκαιριού ήταν ότι "πάμε για κάτι παραπάνω στην Ευρώπη φέτος". Η ουσία ξέρεις ποια είναι όμως; Ότι αν πας να κάνεις κάτι τέτοιο με τον Αστέρα, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σου βγει ποτέ απέναντι στην Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα.

Αναρωτιέσαι πως γίνεται επί Βαλβέρδε να έγινε η επαναπροσέγγιση με τον Βερμιούλεν. Δεν ξέρω και δεν ενδιαφέρομαι να μάθω. Μπορώ όμως να σου υπενθυμήσω ότι είχε γίνει τότε σχετική ερώτηση στον Βαλβέρδε και είχε δηλώσει ότι πάντοτε θέλει να έχει ο ίδιος τον έλεγχο των ακαδημιών. Το είχε επιβεβαιώσει δηλαδή ότι αυτός ζήτησε να μην μείνει στις ακαδημίες.

Κι όσον αφορά τους παίκτες, κατ' αρχήν για τον Ματ, επαναλαμβάνω δεν έδωσε μόνο το κύπελλο, έδωσε ΚΑΙ το πρωτάθλημα και ενώ αποδεδειγμένα μπορούσε να βοηθήσει, έμπαινε πάντα αλλαγή συνήθως για μερικά λεπτά. Κι όσον αφορά τον Μήτρογλου, ντάξει, γούστα κι απόψεις είναι αυτά. Απλά δες τον στον Πανιώνιο ως το τέλος της σαιζόν και τα ξαναλέμε. Ήδη μετράει 3 τεμάχια το κοντέρ κι ένα με τον Ολυμπιακό, 4. Απλά εδώ υπάρχει ένας μεγάλος μύθος: έχουμε την εντύπωση ότι ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να παίξει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, κάτι που ΔΕΝ ισχύει παγκοσμίως. Πρέπει να μπει, να καθιερωθεί, να ρολάρει, και μετά μόλις μπει το νερό στο αυλάκι αρχίζει να αποδίδει. Όταν έναν παίκτη τον βάζεις 10 λεπτά σήμερα, καθόλου την επόμενη βδομάδα, 20 λεπτά την μεθεπόμενη, 65 λεπτά από βασικό την αμέσως επομένη, 15 την ερχόμενη, δεν θα σου ρολάρει ποτέ. Νομοτελειακά. Γι'αυτό και βλέπεις σε άλλες μεγάλες ομάδες ξένων πρωταθλημάτων τους προπονητές να εμμένουν σε παίκτες τους που ενώ μπορεί να σέρνονται εκείνοι τους θεωρούν κλειδιά για την όλη ομάδα. Αν μη τι άλλο πχ ο Μουρίνιο ξέρει εκ των πραγμάτων καλύτερα από τον Βαλβέρδε.