Σελίδες

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Απέλυσα την κόρη μου, ένα οικογενειακό δράμα...

Αυτός είναι ένας πιθανός τίτλος που θα μπορούσε να έχει η χθεσινή συνέντευξη Πάγκαλου στους Νέους Φακέλους. Ο οποίος Πάγκαλος είτε το θέλουμε, είτε όχι είπε φοβερά πράγματα. Βέβαια, το κατά πόσον αυτά προσβάλουν τη νοημοσύνη μας ή όχι είναι η άλλη όψη του νομίσματος.

Πάντως εμένα μου δημιουργήθηκαν πολλές απορίες, πχ αφού όπως είπε της κόρης του δεν της άρεσε η δουλειά, την απέλυσε για να μην παραιτηθεί, ή ενόσω σκεφτόταν σοβαρά να παραιτηθεί; Κι αφού δεν της άρεσε, γιατί κάθησε τόσο στο πολιτικό του γραφείο; Πέραν τούτου όμως, αφού η κόρη του είναι μουσικός, πως είναι δυνατόν να την επέλεξε ως κατάλληλη για το πολιτικό του γραφείο; Επειδή -ίσως- ό,τι έλεγε ο Πάγκαλος το έλεγε υπό μορφή απαγγελίας και ήθελε μελοποίηση; Ή μήπως επειδή αντί για στενογραφία ετηρείτο αρχείο καταγραμμένο με νότες; Μήπως υπάρχει κάποια αντιστοιχία με τους εκπαιδευτές αλόγων που προσλαμβάνονται στην Βουλή ως υπάλληλοι; Απλές καθημερινές απορίες ρε παιδάκι μου... Ή το άλλο που με καθησύχασε: δεν είπε ότι τα φάγαμε μαζί, ο άνθρωπος, το ξεκαθάρισε. Είπε ότι τα φάγαμε μαζί στο πλαίσιο του πελατειακού κράτους. Ευτυχώς διότι η αρχική του δήλωση με είχε εξοργίσει. Η δεύτερη όμως, η διευκρινιστική, με ηρέμησε: δεν τα φάγαμε μαζί, μαζί τα φάγαμε. Υπάρχει διαφθορά. Αμ το άλλο; Δεν τα έσπασε έξω στην σουίτα τελικά, απλά είχε επισκεφθεί ένα φιλικό ζευγάρι που τύγχαινε να κατέχει ένα υπερξενοδοχείο. Θα προσπεράσω την αέναη απορία μου, εγώ γιατί δεν έχω τέτοιους φίλους ρε γαμώτο, και θα πάω απευθείας στο φυσιολογικό: είσαι πολιτικός και σκέπτεσαι που θα κάνεις ρεβεγιόν. Εμ, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς δεν είναι να πας στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο του τάδε; Αυτό θα σκεφτείς. Οπότε ουδέν μεμπτόν. Στο κάτω κάτω μέχρι και συμβολική απόδειξη για φορολογικούς λόγους έκοψε ο άνθρωπος, σιγά μην φοροδιέφευγε. Τουλάχιστον δεν θα χάσει έσοδα το Κράτος.
Ή το άλλο το εκπληκτικό; Έμαθε κάποια στιγμή και κυρίως δεν συναναστρέφεται με ανθρώπους για τους οποίους υπάρχουν σκιές (οικονομικής φύσεως). Αριστούργημαν! Γιατί όμως δεν μας είπε πότε σταμάτησε να τους κάνει παρέα κιόλας; Διότι πιο πριν, δεν ήξερε; Δεν του πήγαινε το μυαλό; Τα έμαθε ξαφνικά; Όπως καταλαβαίνετε θέλω λεπτομέρειες, μιας και είναι προφανές ότι ιστορικές ατάκες του στυλ "ε, όχι και 500 εκατομμύρια" δεν πρέπει να τις είχε ακούσει ποτέ του... (ίσως επειδή ήδη είχε ξεκινήσει να καταπολεμά το πελατειακό κράτος, στις κυβερνήσεις του οποίου ουδέποτε συμμετείχε ως προεξέχον στέλεχος).
Είχαμε φυσικά και τη διαβεβαίωση ότι ουδέποτε διόρισε κανέναν, θέση που εμφανώς ενισχύθηκε από τον ισχυρισμό ότι όποιος διόρισε κοπρίτη είναι δέκα φορές κοπρίτης. Στο κάτω-κάτω της γραφής, όλοι ξέρουμε ότι ο Πάγκαλος κοπρίτη δεν θα έλεγε ποτέ τον εαυτό του, οπότε προφανώς πρέπει να τον πιστέψουμε. Εξάλλου είπε και το έτερον αποστομωτικό επιχείρημα: "πηγαίντε να ρωτήσετε αν ποτέ διόρισα κανέναν". Ορθόν: εξάλλου αν υποθέσουμε ότι ο Πάγκαλος διόρισε ποτέ κάποιον και τον πετύχουμε στον δρόμο, τότε αν τον ρωτήσουμε "σε διόρισε ο Πάγκαλος;", τότε ο δημόσιος υπάλληλος θα πει "φυσικά, μπήκα μέσω παγκαλασέπ στο δημόσιο". Έτσι απαντάνε όλοι ως γνωστόν...
Εντωμεταξύ ένα άλλο σημείο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον (μιας και να υπενθυμήσω ότι ο Πάγκαλος έχει περάσει και από το ΥπΕξ) ήταν αυτό το περί Τουρκίας σχόλιον, ότι δηλαδή πλέον η Τουρκία έχει βελτιωθεί αρκετά, κάτι που δεν θα έλεγε προ δεκαετίας. Και όντως έχει δίκιο. Πχ, πριν από 10 χρόνια η Τουρκία αμφισβητούσε απλώς την υφαλοκρηπίδα ενώ τώρα δεν μας επιτρέπει (;;;) να κάνουμε ΑΟΖ. Πριν από 10 χρόνια έθετε απλώς θέματα γκρίζων ζωνών σε βραχονησίδες ενώ πλέον αμφισβητεί το Καστελόριζο. Πριν από 10 χρόνια έκανε απλές υπερπτήσεις μέσα στο FIR Αθηνών ενώ πλέον φτάνουν οι Φρεγάτες έως το Σούνιο. Δεν είναι όλα αυτά βελτίωση; Ε; Εεε; Και όλα αυτά από τον άνθρωπο κατά τον οποίον "κατεβάστε την και θα πούμε ότι την πήρε ο αέρας"...

Γενικά δε νομίζω ότι έχει νόημα να επεκταθώ πλήρως στην συνέντευξη του Πάγκαλου, παρόλο που συμπα΄σχ με το δράμα του προβλήματός του (ίσως θυροειδής): μάλλον δεν του έχει δώσει οδηγίες ο Λοβέρδος για το πως μπορεί να σε πάει γιατρός με το δικό του αυτοκίνητο σε νοσοκομείο άλλης πόλης. Θα ξαναπώ, λοιπόν, αυτό που ανέφερα αρχικά, ότι όντως είπε πολύ σοβαρά πράγματα, απλώς χρειάζεται και η απαιτούμενη σοβαρότητα για να δεχθείς ή απορρίψεις. Διότι την ίδιαν στιγμή που ο Πάγκαλος πέταξε και τη βόμβα ότι είναι υπερήφανος που είναι σε μια Κυβέρνηση που ίσως τα καταφέρει, θυμήθηκα και τους Νέους Φακέλους της περασμένης εβδομάδας με τον πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών, Ε. Βασιλάκο, ο οποίος εν αντιθέσει με τον Πάγκαλο που απλώς εξέφραζε κάποιες δικές του απόψεις, παρουσίασε συγκεκριμένες υποθέσεις με συγκεκριμένα στοιχεία, ζητώντας κατ' επανάληψιν ή μάλλον πιο σωστά, εκφράζοντας την απορία για το κατά πόσον θα έπρεπε να έχει επέμβει εισαγγελέας ή όχι. Και δεν το κρύβω ότι ο Βασιλάκος με εντυπωσίασε θετικότατα. Κατ' αρχήν επειδή διαπίστωσα ότι είχε πλήρη εικόνα όλων των υποθέσεων πολλά χρόνια πριν (ήτοι από το 96 κι έπειτα). Δεύτερον επειδή μίλησε συγκεκριμένα ποιοι και γιατί επιχείρησαν να τον "φάνε". Και τρίτον, διότι τα έχωσε σε όλους ανεξαιρέτως και δίχως κομματικές διακρίσεις πράγμα αν μη τι άλλο εξαιρετικά σπάνιο, και μάλιστα χτυπώντας εκεί που έπρεπε (και προφανώς όσο μπορούσε). Την ίδιαν στιγμή (τρόπον τινά) λοιπόν που ο ένας επεξηγούσε ότι δεν τα φάγαμε μαζί αλλά μαζί τα φάγαμε ("δεν είχε τελεία εκεί"), ο άλλος μίλαγε με αριθμούς. Την ώρα που ο ένας προέβαινε σε καταγγελίες για στοχοποίησή του, ο άλλος έβγαζε φόρα παρτίδα συμφωνίες και ποσά. Και την ίδιαν στιγμή που ο ένας εξέφραζε την ικανοποίησή του που συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που ίσως πετύχει τους στόχους της, ο άλλος είχε ξεμπροστιάσει τους πάντες και τα πάντα. Ποιον θα πρέπει να εμπιστευθώ λοιπόν; Τον Πάγκαλο ή τον Βασιλάκο; Διότι -να σας πω την αμαρτία μου- για τον Βασιλάκο αν και δεν τον ήξερα καν μέχρι πρότινως τι ρόλο βάραγε, και μόνο η σκέψη ότι ήταν πρώην διευθυντής εξοπλισμών μου δημιουργούσε αρνητικότατη εικόνα για το άτομό του. Επαναλαμβάνω, δίχως να έχω ασχοληθεί ποτέ με τον άνθρωπο. Μετά από την συνέντευξή του όμως δεν το κρύβω ότι με κέρδισε. Και το γεγονός ότι προφανώς σε αρκετά σημεία δεσμεύεται από κάποιου είδους απόρρητο και δεν προέβη σε πλήρεις αποκαλύψεις είναι κάτι που δεν με ενοχλεί καθόλου, μιας και όπως είπε έχει ήδη καταθέσει στον εισαγγελέα.

Όπως και να'χει, στην μία συνέντευξη είχαμε μεν κάποια "ψελίσματα" ότι φταίνε και οι πολιτικοί, αν και φυσικά προτίστως φταίνε οι πολίτες, ενώ στην δεύτερη συνέντευξη στο αντίστοιχο πελατειακό κράτος αυτοί που τα έχουν ρημάξει όλα είναι προφανώς πολιτικοί. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ σώνει και καλά ότι τα είχαν ρημάξει συνειδητά. Μπορεί να τα είχαν ρημάξει και από άγνοια ή ανικανότητα, ως διαρκώς σοδομιζόμενο πολίτη όμως ουδόλως με απασχολεί κάτι τέτοιο. Διότι όταν ακούς για υπερκοστολογήσεις σε τρελά ποσοστά, δεν μπορείς μετά να με πείσεις ότι σου έφταιγε η σύνταξη του ηλικιωμένου ή το εισόδημα του χαμηλόμισθου. Κι από την στιγμή που στα εξοπλιστικά (για παράδειγμα, διότι έχουμε και Ζήμενς, έχουμε και Βατοπέδι, έχουμε και Χρηματιστήριο, έχουμε και χίλιες δυο άλλες υποθέσεις, παραγεγραμμένες ή μη) είχε γίνει το πάρτυ του αιώνα, δεν μπορώ να δεχθώ ότι για τα μέτρα φταίει απλώς η τρόικα με τα όσα απαιτεί και που έχουν γονατίσει ολάκερη τη χώρα.
Τι πρέπει να γίνει τώρα λοιπόν; Μα φυσικά πολλά και για να πω την αλήθεια, δεν βλέπω τελικώς να γίνεται τίποτε για καθαρά αντικειμενικούς λόγους. Υπάρχει περίπτωση πχ να μαυριστούν όπως αξίζουν οι δεκάκις κοπρίτες πολιτικοί; Μα αν γίνει έτσι, θα πρέπει να κλείσει το Κοινοβούλιο. Ποιος θα μείνει μέσα; Η πολιτική κορασίδα Ντορίτσα; Ή μήπως θα πρέπει να μπουκάρει ο Μιχαλολιάκος; Αστεία πράγματα...

Και μέσα σε όλα είχαμε και μία είδηση σοκ, μια πραγματική βόμβα, από τις σημαντικότερες που έχουν γραφτεί ποτέ εδώ και καιρό: η εκκλησία αντιδρά στην απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τα χρηματικά διαθέσιμα. Και διερωτώμαι, από την στιγμή που η ίδια η εκκλησία έχει τονίσει κατ' επανάληψιν ότι εκκλησιαστική περιουσία δεν υφίσταται, προς τι η άρνηση και η δυσαρέσκεια; Πόσο δούλεμα πρέπει να φάμε πιά; Πόσο ακόμα; Δεν μας λυπάται κανείς σε αυτόν τον τόπο;

8 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ωραίο κι επιθετικό κείμενο. Ωστόσο, όσο μιλάμε για τον Πάγκαλο, τόσο συνεχίζουμε να τον προβάλλουμε, τη στιγμή που θα έπρεπε να κρατάμε αποστάσεις και να τον "θάβουμε" ως θέμα...

Stefanos είπε...

Ε αφού δεν έχει λεφτά, τι να μεταφέρει; :p

litsa είπε...

thn epomenh fora poy 8a ton synantisw,
episkeptetai syxna thn polh moy ka8oti geneteira toy....8a toy systi8w ws litsa kopritopoyloy...bas kai me valei se kamia 8esh sto dhmoio na voleytw ki egw...oyssa anergh apo ta xristoygenna....(ayto to dwraki moy kame fetos o ai vasilhs.....)...sorry gia ta greeckenglish moy all aiemai rtomera anor8ografh:)) :P:P thn kalhmera moy:))

Hades είπε...

@Δείμο
Ε, όχι κι επιθετικό, αφού μπορώ να γράψω και χειρότερα... :):):)
Αυτό που λες το'χω σκεφτεί κι εγώ, τελικά όμως αποφάσισα να μην μπω σε αυτό το τρυπάκι και θα σου εξηγήσω το γιατί: για ποιον λόγο να του αφήσω την αβάντα να προσβάλλει όλον τον κόσμο ανενόχλητος; Σάμπως πρόκειται να σταματήσει; Η ιστορία έχει δείξει στην πράξη ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται. Αν σταματήσουν να τον προβάλλουν, τότε ναι.

@Προφέτα
Η κρίση έχει επηρεάσει μέχρι και τους τράγοι, άστα να πάνε...

@Λίτσα
Πολύ φοβάμαι ότι από του χρόνου ο άγιος Βασίλης θα μας ζητάει και δανεικά έτσι όπως πάμε...
Παρεμπιπτόντως, να σου πω την αλήθεια προτιμώ την ανορθογραφία στα ελληνικά από την γκριζολυκογραφή. Τουλάχιστον η πρώτη μου βγάζει τα μάτια λιγότερο... Άσε που όλοι κάνουμε λάθη. :)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Δεν σχολιάζω τα περί του κ. Πάγκαλου, διότι συμφωνώ με τον Δείμο.

Αδιαφορώ για όσα λέει, ως μη λεχθέντα.

Στα υπόλοιπα, συμφωνώ.
Η εκκλησία το βιολί της, σφυρίζει αδιάφορα

Hades είπε...

Τα νεότερα περί εκκλησίας, Σπίθα, λένε ότι αποφάσισε να μην συνεργαστεί με την ΤτΕ. Περίεργο για κάποιον που δεν έχει περιουσία, δε συμφωνείς;

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Καθόλου, περίεργο.Αυτό κάνει, πάντα.

Ξέχασες πριν δύο χρόνια που ζητήθηκε να δηλωθούν στο Ε9 τα περιουσιακά στοιχεία;
Αρνήθηκαν, και τότε
διότι οι 80 ( και βάλε) μονές δεν υπάγονται στην εκκλησία, αλλά είναι αυτοδιοίκητες..

Hades είπε...

Πολύ σωστό αυτό που λες, Σπίθα, και η αλήθεια είναι ότι το συμβάν που λες το'χα λησμονήσει. Όμως δεν έχουν μόνο τα μοναστήρια περιουσία, έχει και η εκκλησία. Πέραν τούτου, δεν θυμάμαι να προβλέπεται από κάποιον νόμο η φορολογική ασυλία των μονών, εκτός αν υπάρχει κάτι που να αγνοώ.