Σελίδες

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Εκλογές λοιπόν.

(στο τέλος υπάρχει σημαντικότατο update)
Και στο κεφάλι μου στροβιλλίζουν πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις.
(προσοχή, ακολουθεί σοβαρή πολιτική ανάλυση)
Κατ' αρχήν, κάτι που έχω ακούσει αρκετές φορές από χθές, είτε περιπαιχτικά, είτε δίκην απορίας, και που πρακτικά έγραφα κι εγώ στο προηγούμενο είναι ότι ο Καραμανλής σύρθηκε από το ΠΑΣΟΚ σε εκλογές, τις οποίες μάλιστα προκήρυξε για να χάσει κιόλας. Και πράγματι, ως δικαιολογία είναι απολύτως δικαιολογημένη από όλους, πάσης λογής και χρώματος.
Το θέμα είναι ότι σε μια φάση μου πέταξε κάτι ο Σπίθας χθες τηλεφωνικώς (ότι δηλαδή τους έπιασε όλους απροετοίμαστους), το οποίο μου καρφώθηκε και προσπαθούσα να το συνδυάσω με άλλα γεγονότα. Το θέμα είναι, πως είναι να τους έπιασε όλους στον ύπνο όταν το τελευταίο διήμερο ιδίως πρακτικά μόνο ο Καραμανλής δεν το είχε πει; Και νομίζω ότι έβγαλα μιαν άκρη, η οποία αν και εξαιρετικά ακραία ως εξήγηση, τείνω να πιστέψω ότι ενδέχεται να είναι και η πιθανότερη. Πριν προχωρήσω όμως στην ανάλυση, θα αποκαλύψω το συμπέρασμά μου: ο Καραμανλής πάει να την φέρει σε όλους με απίστευτα αριστουργηματικό τρόπο...

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Χθες βράδυ προκηρύχθησαν εκλογές, οι οποιες μάλιστα θα γίνουν στο άψε-σβήσε κιόλας. Αυτό το άψε-σβήσε έχει τεράστια σημασία, διότι πρακτικά δεν επιτρέπει να γίνουν πολλά για αναστροφή (ή διεύρυνση) του κλίματος. Ο λόγος των εκλογών, μα φυσικά το εθνικό συμφέρον εν μέσω οικονομικής κρίσης (όπως λέγαμε δηλαδή). Στην παρούσα φάση λοιπόν, μια λογική σειρά αποτελεσμάτων για τα κόμματα θα είναι: ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΚΚΕ-ΛΑΟΣ (αυτά τα δύο ίσως και ανάποδα, μην εκπλαγείτε καθόλου)-ΣΥΡΙΖΑ.
Ερώτημα πρώτον: ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην Βουλή; Το "όχι" φαντάζει εξαιρετικά πιθανό. Μάλλον όμως θα γίνει όπως επί Κωνσταντόπουλου και θα μπει οριακά στα τελειώματα της καταμέτρησης. Οπότε θεωρητικά μπαίνει.
Ερώτημα δεύτερον: το ΠΑΣΟΚ θα είναι αυτοδύναμο; Μάλλον όχι. Κατά πάσα πιθανότητα δηλαδή. Αυτός είναι και ο λόγος που χθες βράδυ οι πασόκοι εξέφραζαν την έκπληξή τους και θεωρούσαν όπως και όλος ο (μάλλον) λογικά σκεπτώμενος κόσμος πως ο Καραμανλής εν όψει ΔΕΘ κιόλας θα ανακοίνωνε ανασχηματισμό, για να μην φανεί ότι υπέκυψε στις πιέσεις του ΠΑΣΟΚ αφενός, αφετέρου για να μην θεωρηθεί ως ομολογία αποτυχίας (διότι κακά τα ψέματα, αυτό είναι αυτήν την στιγμή το μεγαλύτερο δώρο του Καραμανλή προς το ΠΑΣΟΚ ως προς τα επιχειρήματα του δευτέρου). Η αλήθεια είναι ότι οι πασόκοι επιθυμούσαν διεξαγωγή εκλογών τον Φεβρουάριο, προκειμένου να έχουν φθείρει κι άλλο την κυβέρνηση ένεκα των συνθηκών, ώστε να έχουν βελτιώσει κι άλλο τα ποσοστά τους. Τώρα όμως, κατά πάσα πιθανότητα αυτοδυναμία δεν θα υπάρξει.
Ερώτημα τρίτον: τι γίνεται με το ΚΚΕ; Σίγουρα θα ανέβει, αλλά εκτιμώ όχι ιδιαιτέρως πολύ. Ένα ποσοστό ευρωεκλογών φαντάζει λογικό, άντε και λίγο πιο πάνω.
Ερώτημα τέταρτον: τι γίνεται με το ΛΑΟΣ; Έχω την αίσθηση ότι θα ανέβει αρκετά. Το μέγα ερώτημα (και εδώ θα παιχτούν περισσότερα απ'όσα φαντάζεστε) είναι το άν το αρκετά σημαίνει απλώς πολύ, ή πάρα πολύ.
Ερώτημα πέμπτον: τι παίζεται με τη νουδού; Ως γνωστόν οι δημοσκοπίσεις τη φέρνουν περί τις 6 μονάδες πίσω. Το θέμα είναι, ότι ο πρόσφατος... ανέντιμος βίος των δημοσκοπήσεων τις καθιστά παντελώς αναξιόπιστες. Εννοείται ότι αν η διαφορά ήταν μεγαλύτερη, θα έβγαινε και μεγαλύτερη (διότι ως διαπιστώσαμε μέσα σε μόλις μερικές ώρες, οι πασόκοι κυριολεκτικά δεν κρατιούνται. Ούτε τα σάλια τους δεν μπορούν να σκουπίσουν πλέον. Έπαθα πλάκα μόλις άκουσα χθες το σποτάκι για ομιλία του Ζορζ στο Θησείο, λίγα μόλις λεπτά μετά το πέρας όλων των δηλώσεων, το οποίο προφανώς είχαν έτοιμο από πριν. Άρα σιγά μην παρουσίαζαν μικρότερη διαφορά). Από την άλλη όμως, η διαρκής αναξιοπιστία των δημοσκόπων πρέπει να μας κάνει αρκετά δύσπιστους ακόμη και για το κατά πόσον είναι όντως 6%. Άρα από μιαν άποψη παίζει πολύ έντονα το ενδεχόμενο η διαφορά να είναι στην πραγματικότητα μικρότερη του 6%. Χάριν του "σεναρίου" όμως, ας δεχθούμε για την ώρα το 6%.

Αν τα αποτελέσματα βγουν έτσι, που είναι και πιθανότατο, αυτομάτως πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Οι πιθανότητες εδώ είναι ουσιαστικά τρείς:
α) ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ
β) ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
και γ).........
..........
..............
...............
ΝΔ-ΛΑΟΣ, που είναι και το επικρατέστερο.

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τόσο μικρό που μάλλον δύσκολα θα συμπληρώνει το απαιτούμενο ποσοστό με αυτό του ΠΑΣΟΚ. Σε μια τέτοια περίπτωση λογικά το ΠΑΣΟΚ θα απευθυνθεί στο ΚΚΕ, όπου ένα τέτοιο σενάριο μόνο ως επιστημονικής φαντασίας θα έστεκε (ομοίως και το ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ φυσικά). Επόμενη επιλογή, η συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων (που έχουν ζητήσει και οι επιχειρηματίες της χώρας). Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτομάτως η ΝΔ και ο Καραμανλής προσωπικά θα περάσουν σε ανελέητη επίθεση, ότι το ΠΑΣΟΚ έσυρε την χώρα σε εκλογές μόνο και μόνο για να ζητήσει από τη Νέα Δημοκρατία να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά κλπ. Μιλάμε όχι για πράσινο εφιάλτη, αλλά για πράσινο καταποντισμό. Δεδομένου λοιπόν ότι εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν εκ νέου μόνο αν εξαντληθούν όλα τα ενδεχόμενα συνεργασιών και δεν ευδοκιμήσει κανένα, το τελευταίο που θα ελεγχθεί ακριβώς επειδή αυτό θα περισσεύει. Και θα είναι και αυτό που θα κάτσει....

Ακριβώς επειδή αυτό το σενάριο θα είναι και το τελευταίο που θα εξεταστεί, ο Καραμανλής που προκήρυξε εκλογές προκειμένου να μην μπει η χώρα σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, σεβόμενος το Σύνταγμα (εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας) και εν μέσω σημαντικών διεθνών εξελίξεων (ύφεση, οικονομική κρίση κλπ), θα "αναγκαστεί" να συνεργαστεί με το ΛΑΟΣ για το εθνικό συμφέρον. Άρα η πάγια "μη συνεργασία με τα άκρα" δεν θα αποτελεί αγκάθι, αφού προέχει η χώρα και το καλό της. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω την εκπληκτική δήλωση Καρατζαφέρη χθες: "...ευτυχώς για τη χώρα, η παράταξη έχει εφεδρείες". Να υπενθυμίσω κάτι ακόμη: πριν λίγες μέρες ο Καρατζαφέρης έκανε λόγο για σήψη και για αρρώστιες που έχουν μπει στο κορμί της κυβερνήσεως, ενώ μερικές ακόμη μέρες πιο πίσω έκανε λόγο για μετακόμιση από την πολυκατοικία. Από την μετακόμιση και την σήψη λοιπόν, περάσαμε στις εφεδρείες. Και ο Καρατζαφέρης ως έχουμε ξανατονίσει, ξέρει πολύ καλά τι λέει.
Εδώ υπάρχει μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια που για την ώρα διαφεύγει όλων: το ποσοστό του ΛΑΟΣ θα είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο από την ενδεχόμενη διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η συνεργασία ΝΔ-ΛΑΟΣ είναι η πλέον πιθανή αντί για οποιαδήποτε άλλη (διότι το μοναδικό "αντίβαρο" θα είναι η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ, που αυτό πια κι αν είναι απίθανο). Επίσης, ακόμη πιο πιθανό είναι αυτό το ενδεχόμενο εάν κι εφόσον έχουμε εξακομματική Βουλή. Ένα ερώτημα λογικό είναι το τι θα συμβεί στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ μείνει εκτός. Νομίζω σε αυτό το σημείο θα κάνει κουμάντο η αποχή, που λογικά θα χτυπήσει κόκκινα εκ νέου. Κι επειδή η αποχή θα κάνει τα κουμάντα της, μάλλον η πιθανότητα κάθε σεναρίου δεν πρόκειται ν'αλλάξει, αφού σε μια τέτοια περίπτωση ναι μεν το ΠΑΣΟΚ θα έχει κατά τι μεγαλύτερο ποσοστό, δεν θα έχει τη δυνατότητα συνεργασίας όμως.

Αν, λοιπόν, υποθέσουμε ότι ο Καραμανλής σκέφτηκε όντως έτσι, τότε δικαιολογείται απολύτως η απόφασή του -ακατανόητη για πολλούς- να προκηρύξει εκλογές εν μέσω αντιδράσεων μέσα στο ίδιο του το κόμμα, και κυρίως με τόση διαφορά και μια σίγουρη ήττα στην τσέπη. Και τα οφέλη για τον ίδιον θα είναι πολλαπλά:
α) μάλλον τελειώνει οριστικά το ΠΑΣΟΚ και το όνομα Παπανδρέου, αφού προηγουμένως θα έχει μεσολαβήσει η αναπόφευγκτη σύγκριση ανάμεσα σε Καραμανλή και Σημίτη, αφού ο πρώτος ούτε δακτυλίδι έδωσε, ούτε απέδρασε όπως γράφεται κατά κόρον, αλλά πήρε και προσωπικά την μάχη πάνω του (διότι μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει και Ρουσσόπουλος τώρα). Επίσης, θα δείξει ότι ο Παπανδρέου και πρώτος να βγει, πάντα θα είναι δεύτερος σε επιλογή.
β) του παρουσιάζεται η χρυσή ευκαιρία να κάνει το εσωκομματικό σφουγγάρισμα που επιβάλλεται, ξεκινώντας από το μητσοτακέϊκο, το οποίο δεν θα τολμήσει να θέσει θέμα αρχηγίας όταν και δεύτερος που βγήκε έγινε πρωθυπουργός.
γ) θα ανταπαντήσει με το ίδιο νόμισμα στο ΠΑΣΟΚ: όπως λέει ότι ο Καραμανλής υπέκυψε στις πολιτικές πιέσεις, έτσι και ο Καραμανλής θα πει ότι τελικώς το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που απέδρασε και φώναξε πάλι τη ΝΔ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, δείχνοντας ποιο είναι το μόνο σοβαρό κόμμα που υπάρχει στη χώρα.
δ) δεν θα μπορεί κανείς να μιλήσει ότι κυβερνάει το... 20%, αφού θα έχει αποδειχθεί (από μόνο του κιόλας) ότι το μεγαλύτερο ποσοστό δεν είναι ικανό να κυβερνήσει.
ε) και το καλύτερο: στο πλαίσιο της εθνικής ενότητας που λάνσαρε χθες, μπορεί να δείξει μεγαλοψυχία προς το ΠΑΣΟΚ τείνωντας χείρα φιλίας για το καλό της χώρας κιόλας, όπου αν το ΠΑΣΟΚ αρνηθεί πολύ απλά θα επιβεβαιώσει όλα όσα θα ακούσουμε από πλευράς Νέας Δημοκρατίας στην παρούσα προεκλογική περίοδο.

Μάλιστα, τα χαρτιά του Καραμανλή είναι σαφή και συγκεκριμένα:
α) η ειλικρίνεια. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός βγαίνει δημοσίως και λέει ότι θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα (πχ φοροδιαφυγή, ασφαλιστικό κλπ). Επίσης, είναι η πρώτη φορά που προ εκλογών δεν έγιναν διορισμοί ανά χιλιάδες κιόλας στο πολύπαθο (και υπερκορεσμένο) ελληνικό δημόσιο, καθώς και δεν δόθηκαν πλουσιοπάροχες αυξήσεις. Και τέλος, είναι η πρώτη φορά που ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα ακουστούν ευχάριστα πράγματα (και μην ξεχνάμε τις Ευρωεκλογές, όπου και πάλι για 6% διαφορά πηγαίναμε...., και όπου ήταν η πρώτη φορά που ελέχθη ευθέως προεκλογικά ότι θα μπουν νέοι φόροι).
β) η προσωπική μάχη. Το προφίλ του θα είναι ότι εγώ δεν φεύγω με ελαφρά πηδηματάκια όπως ο Σημίτης, δεν δίνω διακτυλίδια με αδιαφανείς διαδικασίες, και όχι μόνο αυτά, αλλά παίρνω και όλο το παιχνίδι πάνω μου επειδή ξέρω καλά ποιος είμαι και τι μπορώ να κάνω.
γ) η αδιαμφισβήτητη ανεπάρκεια του Ζορζ. Δεν διαφωνώ ότι το παλικάρι έχει όραμα, δεν διαφωνώ ότι έχει φιλοδοξίες, ούτε έχω λόγο να αντιλέξω ότι θέλει μια καλύτερη Ελλάδα. Έχει φανεί στην πράξη ανεπαρκής όμως, και αυτό θα είναι από τα μεγάλα ατού του Καραμανλή αναμφίβολα (είπε άλλωστε, όπου πρώτη φορά αρχηγός κόμματος προαναγγέλει τι είδους προεκλογική εκστρατεία θα κάνει, την απευθείας σύγκρουση σημείο προς σημείο όλων των θέσεων του ΠΑΣΟΚ δηλαδή).

Και ξαναλέω: η προεκλογική περίοδος θα είναι τόσο σύντομη που δύσκολα θα μεταβληθεί κάτι επί της ουσίας. Τα σημεία κλειδιά είναι κατά κύριο λόγο δύο: το επακριβές του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ (κατά πόσον θα είναι κοντά σε ποσοστό αυτοδυναμίας δηλαδή, διότι μπορεί τελικώς να ανατραπούν τα πάντα και το ΠΑΣΟΚ να βγάλει από το πουθενά 45% και να περπατά αμέριμνο για τα επόμενα 20 χρόνια μετά) και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα είναι ότι τον Καραμανλή τον έχω ικανό να έχει σκεφτεί με τόσο σατανικό τρόπο. Εξάλλου, αν εξαντλούσε την τετραετία (ή έστω την πλησίαζε) το πιθανότερο είναι ότι η διαφορά απλώς θα μεγάλωνε. Σε ένα τέτοιο σενάριο όμως, αν χάσει απλώς θα έχει επιβεβαιωθεί το υπάρχον κλίμα το οποίο απλώς δεν στάθηκε εφικτό να αντιστραφεί, στην αντίθετη περίπτωση όμως τα κέρδη θα είναι αναρρίθμητα. Με λίγα λόγια, με το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, ο Καραμανλής έχει μόνο να κερδίσει, αφού τα όσα θα χάσει πρακτικά τα έχει ήδη χάσει. Πέραν τούτου, μην ξεχνάμε έναν ακόμη σημαντικότατο παράγοντα που ο Καραμανλής έχει ως κρυφούς άσσους στο μανίκι: αν το ΠΑΣΟΚ βγει, θα χαρούν πολλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Αν δε βγει, θα χαρούν άλλοι τόσοι, πάλι μέσα στο ΠΑΣΟΚ (με πιάνετε, εκτιμώ...). Σημειωτέον δε, ότι όποιος κι αν βγει επί της ουσία χαμένος, τον προσεχή Φεβρουάριο εκ των πραγμάτων δεν θα τολμήσει να κάνει κιχ.

Ας φύγουμε και λίγο από την σεναριολογία όμως, και ας πάμε στο χθεσινό διάγγελμα. Η αλήθεια είναι ότι όσα είπε ο Καραμανλής ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Και ήταν ακριβώς όπως τα είπε (δεν μιλάω φυσικά για τα κομματικής κόντρας, τα οποία με αφήνουν διαχρονικά αδιάφορο). Όντως είμαστε δηλαδή στα πρόθυρα χρεοκοπίας (ευτυχώς πήραμε την παράταση από τον Αλμούνια κιόλας). Όντως είναι ανεπίτρεπτο επιτέλους το να παίζουμε με το Πολίτευμα της χώρας (εκλογή ΠτΔ). αν και εξίσου ανεπίτρεπτο είναι βέβαια το να προκηρύττουμε εκλογές όποτε μας γουστάρει. Όντως η διεθνής συγκυρία καθιστά ακόμη πιο κρίσημη την εθνική συγκυρία, και πάει λέγοντας. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Διότι ακόμη πιο ενδιαφέροντα ήταν όσα δεν είπε. Δεν μπορείς δηλαδή να λες ότι πρέπει επιτέλους κάτι να κάνουμε με την φοροδιαφυγή, όταν επί 5 χρόνια είσαι κυβέρνηση, ακόμη κι αν είπες ότι "όλες οι κυβερνήσεις φταίΜε". Ούτε μπορείς να κάνεις λόγο για διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν (δηλαδή ασφαλιστικό κατά κύριο λόγο), όταν δεν τόλμησες επί της ουσίας να τις πειράξεις. Και πάνω απ'όλα, ήταν σκάνδαλο το γεγονός ότι δεν είπε τίποτε για τα σκάνδαλα που έχουν επιβαρύνει την Ελληνική Οικονομία απίστευτα πολύ, ίσως περισσότερο κι από την φοροδιαφυγή με το ασφαλιστικό μαζί. Δηλαδή βγαίνεις ρε Καραμανλή και ζητάς εκ νέου τη λαϊκή εντολή. Το δέχομαι, αυτή είναι η δουλειά σου. Ε, δεν πρέπει να μου πεις αν θα ξαναπάς με τον Παυλίδη και τον Τσιτουρίδη, με τον Μαρκογιαννάκη και τον Δένδια (κλπ); Δεν πρέπει να μου ξεκαθαρίσεις ότι σκούπα θα πέσει εκεί κι εκεί; Όταν εμένα μου έχεις κάνει έναν πάτο σαν βουλγαρικό θυμιατό (Γεωργίου speaking) δεν πρέπει να μου ξεκαθαρίσεις ότι τα προνόμια των Βουλευτών θα κοπούν τουλάχιστον στο ήμισυ; Και επιτέλους, δεν πρέπει ένας σοβαρός άνθρωπος επιτέλους να προαναγγείλει ότι (στο πλαίσιο της όλης ειλικρίνειας) θα βάλει επιτέλους χέρι στην αμύθητη εκκλησιαστική περιουσία; Δηλαδή πως μου ζητάς ξανά λαϊκή εντολή αλλά ταυτόχρονα να γαμιέμαι μόνο εγώ; Δεν κολλάει δηλαδή. Θα μου πείτε, μα όλη την προεκλογική περίοδο τι θα λέει; Μμμμ...προσωπικά αμφιβάλλω αν θα ασχοληθεί με τέτοιου είδους θέματα. Η σκανδαλολογία σίγουρα θα τεθεί επί τάπητος, αλλά κάποιον τρόπο θα βρει για να προτείνει κι εκεί λύσεις. Πιθανώς να κάνει και μια ακόμη αυτοκριτική, δεν ξέρω. Ούτως ή άλλως ξεκαθάρισε ποια θα είναι η τακτική του προεκλογικά, και σίγουρα δεν θέλει (ακόμη) να ασχοληθεί με τα εκ των έσω (ποσώ δε μάλλον όταν η νουδού είναι πρακτικά καζάνι που βράζει).

Τέλος πάντων, μπορεί να αποδειχθούν όλα σενάριο επιστημονικής φαντασίας στην τελική. Το μόνο σίγουρο είναι πως την συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση θα την παρακολουθήσω πραγματικά με ταράστιο ενδιαφέρον...

Και ο θεός να βάλω το χέρι μου...

UPDATE: Γενικότερα το έχω διαπιστώσει ακόμη κι από ανθρώπους που θεωρητικά είναι γνώστες του αντικειμένου (πχ... δημοσιογράφους... μπρρρρρρρ). Ποιο; Το ότι ο περισσότερος κόσμος αναπαράγει την φήμη περί του εκλογικού νόμου (ή πιο σωστά και του παρόντος και του επομένου), ότι το πρώτο κόμμα παίρνει 40 έδρες (ή 50 μετέπειτα) ως πριμοδότηση.
Λοιπόν, τα περί πρώτου κόμματος δεν ισχύουν. Απλά κάποια στιγμή κάποιος που δεν ήξερε (ή πιθανότερα κάποιοι που δεν ήξεραν) την τύφλα του(ς), δίχως καν να διαβάσει τον εκλογικό νόμο, πέταξε την συγκεκριμένη φόλα και έκτοτε την αναπαράγουν άπαντες. Ο εκλογικός νόμος είναι σαφέστατος: την πριμοδότηση εδρών την λαμβάνει ο πρώτος εκλογικός σχηματισμός. Για την ακρίβεια, στο άρθρο 6, παρ.2 λέει: "Στον εκλογικό σχηματισμό που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της επικράτειας παραχωρούνται, επιπλέον των εδρών που λαμβάνει σύμφωνα με την παρ. 1, σαράντα (40) ακόμη έδρες, οι οποίες προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχουν παραμείνει αδιάθετες έδρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 8."
Με λίγα λόγια η μοναδική προϋπόθεση είναι το ποσοστό αυτοδυναμίας. Αν δεν το επιτύχει κανένα κόμμα αυτόνομα, τότε πάμε σε συνεργαζόμενο ποσοστό αυτοδυναμίας. Η γραμμή αν και λεπτότατη, είναι εξαιρετικά σαφής: από το αποτέλεσμα των εκλογών τα κόμματα μοιράζονται 260 έδρες (συμπεριλαμβανομένων των 12 της Επικρατείας).Το σχήμα που θα βγάλει αυτοδυναμία, θα πριμοδοτηθεί εν συνεχεία με επιπλέον 40 έδρες. Δηλαδή -για να επιστρέψουμε στο θέμα μας- αν κάτσουν όλα όσα έχω αναπτύξει και μας προκύψει πλειοψηφικό πακέτο ΝΔ-ΛΑΟΣ, η συνεργασία των δύο αυτομάτως θα αποκομίσει μπόνους 40 εδρών. Παρομοίως το ίδιο συμβαίνει και στον νόμο Παυλόπουλου, με τη διαφορά ότι οι έδρες της πριμοδότησης είναι 50 αντί για 40. Εδώ έχει ακουστεί και πάλι η φόλα της φόλας, διότι η επιπλέον πριμοδότηση δεν είναι των 10 εδρών, αλλά (επειδή ο εν λόγω νόμος φαίνεται σε πρώτη φάση λίγο πιο πολύπλοκος) της τάξης των 6 εδρών. Ο λόγος απλός: με τον τρέχοντα νόμο, τα κόμματα μοιράζονται 260 έδρες. Με τον επόμενο θα μοιράζονται 250, ήτοι δέκα λιγότερες. Άρα έδρες χάνει και το πρώτο κόμμα. Επίσης, στον εκλογικό νόμο (αυτό το άκουσα στον ΣΚΑΪ και το έψαξα και όντως είναι έτσι) υπάρχει η εξής σημαντική λεπτομέρεια που περνάει στα ψιλά: το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, ουσιαστικά είναι αυτό που δίνει την πριμοδότηση στο πρώτο κόμμα, το οποίο με τον υπάρχοντα νόμο βλέπει ως ποσοστό αυτοδυναμίας περί το 42%, ενώ με τον επόμενο το αντίστοιχο ποσοστό θα κυμαίνεται περί το 40%.
Κυριολεκτικά τα έχουν κάνει σαν τα μούτρα τους... :)

UPDATE II: Να ξεκαθαρίσω κάτι πολύ σημαντικό. Ειλικρινά μου αρέσει που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μου τα χώνετε περί του προηγούμενου update. Αυτό ακριβώς είναι ο σωστός και γόνιμος διάλογος (που προσωπικά γουστάρω να κάνω κιόλας): ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων σε κόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς δεν είμαι ούτε συνταγματολόγος, ούτε νομικός για να ξέρω 5 πράγματα παραπάνω. Η διαφορετική μου (και γιατί όχι, εσφαλμένη και παράλογη) άποψη έχει να κάνει με έναν και μόνο παράγοντα (που γράφω και στα σχόλια): το γεγονός ότι αν οι 40 (τώρα, 50 αργότερα) έδρες πάνε αυστηρά και ανελαστικά στον πρώτο, τότε υπάρχουν κενά και απορίες για πάρα πολλά σημεία του (των) νομοσχεδίου (-ων). Επειδή τα όσα αφορύν το Πολιτειακό είναι από τα θέματα που με ενδιαφέρουν περισσότερο από σχεδόν όλα τα υπόλοιπα (θα το διαπιστώσετε με το επερχόμενο σενδόνι κιόλας) κι ως εκ τούτου γουστάρω ανταλλαγή απόψεων, ευχαριστώ εκ των προτέρων και όσους θα μου τα χώσετε και στην συνέχεια της κουβέντας! Και απλά κρατήστε αυτό που είπα: μακάρι να μην είναι έτσι, κι ας εκτεθώ ανεπανόρθωτα! :)
Επίσης, ρίχτε μι αματιά στο εξαιρετικό κείμενο του zaphod.

33 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουσα:)
1. Αυτές τις πονηρές σκέψεις έκανε ο Καραμνλής, αφού δεν έκανε τα άλλα στα οποία αναφέρεσαι στο τέλος!
Δουλειά δεν κάνει, παρά μόνο πως θα βγεί "λάδι" και στη λούφα.

2. Ο Γιώργος Παπανδρέου.
Έχει ποντάρει πολύ στην δυσαρέσκεια του κόσμου για τον τρόπο που κυβέρνησε η Ν.Δ.
Δεν άφησε σκάνδαλο για σκάνδαλο. Όλα κάτω απ'το χαλί.

Έχει ποντάρει και στην διχόνοια που επικρατεί στην Ν.Δ.

Παρόλα αυτά, δεν...

Πολλοί προβλέπουν δεύτερες εκλογές.
Αυτό θάναι πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ και θα την έχει δύσκολα ο Γιώργος.

Για το ΣΥΡΙΖΑ;
Παίξε τζόκερ, καλύτερα.
Τα πάντα όλα!

pølsemannen είπε...

Το σενάριο ΝΔ - Λάος πιθανό, αλλά όχι πρώτη επιλογή. Κατά πάση πιθανότητα δεν θα βγαίνουν ούτε αυτών τα κουκιά...

Θα είναι κάτι σαν τελικός ΟΣΦΠ-ΑΕΚ. Θα βαράμε μπενάλτια συνέχεια μέχρι να βγει επιτέλους ο Γιωργάκης... (Και να δικαιωθεί και η Μαντλίν Ωλμπράιτ, ΥΠΕΞ επί Κλίντονος)

Πάντως αν έβγαινε το ΝΔ - Λάος θα είχαμε δύο συγκλονιστικά:

1. Εφάρα Σαρρή στη Βουλή. (Γιατί όχι και Τζίνα Βαρώνη)

2. Μπουμπούκο υπουργό παιδείας!

Ο Σύριζας θα περιμένει να πάει 3 το πρωί για να μπουν όλα τα τμήματα του λεκανοπεδίου μπας και μπει στο Χελλένικ Παρλιαμεντ, γιατί οι βλαχάρες και η Πανικονίκη δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ…

Τον Καρατζαφίοζη μην τον δούμε και με κάνα 10% χάρη σε τίποτα λαλημένους Νεοδημοκράτες ούλτρας αφισοκολλητές που λέει και ο ανεκδιήγητος Άρης Σπίνος...
(2,5 εκ. Νεοδημοκράτες και 2,5 εκ. Νεοδημοκράτες λέει ο έτσι, λες και μιλά για 2,5 εκ. βάζελους...)

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνεί, με τις απόψεις σου ο Μισέλ Λιάπης..Τάχωσε στον ξάδερφό του και δεν θα κατέβει υποψήφιος.
Άρα μάλλον δίκιο έχεις..

Θα κοπούν και οι άδειες, ρε συ
Το σκέφτηκες;
Άμα κάνουμε δυο -τρείς εκλογικές αναμετρήσεις, δεν πρόκειται να πάρουμε άδεια αλλά..σύνταξη.

Το ΛΑΟΣ..άνοιξε την πόρτα και τρέχουν κατά κείθε..Ήδη δυο τρείς, τρύπωσαν...

Hades είπε...

@Σπίθα
Μα κοίτα, είναι αλήθεια πως αυτά που λέει ο Λιάπης είναι αυτά που προκύπτουν από την κοινή λογική. Και ιδιαίτερα ο Λιάπης έχει σημασία που είπε αυτά που είπε, διότι μην ξεχνάς ότι στο άδικο καθάρισμά του για να μην (υφ)υπουργοποιηθεί ο Μητσοτάκης τζούνιορ ο Λιάπης δεν είχε αντιδράσει καν.

Πάντως δεν ξέρω -δεν έχω καταφέρει να καταλήξω δηλαδή- πως μπορεί να γίνουν κι άλλες εκλογές. Δεν ξέρω αν έχεις εσύ καμιά ιδέα. Πάντως έτσι όπως το σκέφτομαι, ρπαναληπτικές εκλογές δύσκολες τις βλέπω.

Σωστή η παρατήρηση περί διχόνοιας στη νουδού, μην ξεχνάς κάτι πολύ βασικό όμως: ότι θα συσπειρωθεί αργά ή γρήγορα (είναι γλυκιά η εξουσία βλέπεις). Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη δεν έχει ιδιαίτερα περιθώρια συσπείρωσης.

Πάντως ήδη έχει ξεκινήσει χοντρή προσπάθεια πόλωσης και από τους δύο.

@polse
Πλάκα, πλάκα μήπως να βάζαμε και κανάν Βορίδη για ΥΠΕΞ; Χειρότερος από την Ντόρα αποκλείεται να είναι. Τουλάχιστον θα σταματήσουν οι εικονικοί βομβαρδισμοί νησιών μας...
Σαρρή στη Βουλή... ε, λοιπόν αυτό το είχα ξεχάσει τελείως! :):):)

ellinaki είπε...

Εγώ πάλι, είναι η πρώτη φορά που μία προεκλογική περίοδος μου φαίνεται πιο αδιάφορη και από τα βραβεία Αρίων. Παρά το πολιτικό μου ενδιαφέρον και την ανάγκη να γίνουν νέες ζυμώσεις στην εγχώρια πολιτική σκήνη, διακρίνω μία σάπια τακτική ή μάλλον ένα παρηκμασμένο πολιτικό σκηνικό.

Είμαι 100% εναντίον της αποχής, αλλά το σόου που πρόκειται να εξελιχθεί για ένα μήνα τώρα το βρίσκω πολύ γελοίο για να ασχοληθώ. Μου φαίνεται αδιανόητο να προσπαθήσω να ακούσω έναν καθαρό πολιτικό λόγο μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και στο πολιτικό τέλμα που βρίσκεται η χώρα.

Ας πούμε ότι θα προτιμούσα να πέσω για ύπνο και όταν σχηματιστεί κυβέρνηση, να με ξυπνήσει κάποιος απλά για να δω από περιέργεια πως θα την έχουν δει οι νέοι κυβερνώντες.

Κλείτωρ είπε...

όπως και να 'χει το πράγμα το αποτέλεσμα για μένα θα έχει τα εξής δύο αποτελέσματα. Ή θα πεινάσω ή θα αυτοεξοριστώ.

Zaphod είπε...

Σωστός ο παίχτης!

Να θυμίσω τα εξής όμως:

Σε πρώτη φάση (σε 5κομματική και πιθανόν 6κομματική βουλή) χρειάζεται ένα 42%-43% για να καθαρίσει κάποιο κόμμα. Χλωμο.

Αν πάμε σε δευτερες εκλογές (με τον νέο εκλογικό νόμο) το ποσοστό πέφτει.

Στην πράξη λοιπόν θα γίνει το μπάχαλο στις πρώτες διότι όλοι μετά θα φοβούνται τις δεύτερες.....

Ο Κωστάκης για να το παίξει σωστά το χαρτί πρέπει να ξηλώσει το μισό του κόμμα, και να δεχτεί και τα αντίστοιχα εσωκομματικά πυρά ή διαρροές προς Λαος, Σιαμ κτλ (νομιζω ήδη 2 πρωην βουλευτες αυτομόλησαν). Σαν πράξη είναι λογική αν και ριψοκίνδυνη και ο Κώτσος έχει αποδείξει πως ΔΕΝ ΕΧΕΙ τα κοχονες. Ποιος να φορολογήσει την εκκλησία ρε; Και μετά με ποιο ΛΑΟΣ να συνεργαστεί;



Χμμμμ μαλλον μου έδωσες έμπνευση!

Α, το σχόλιο του Κλειτωρος όλα τα λεφτά!

Αntidrasex είπε...

Με τον παρόντα, και πολύ περισσότερο με τον επόμενο εκλογικό νόμο είναι σχεδόν πρακτικά αδύνατον να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας που να μην περιλαμβάνει τον πρώτο κόμμα, λόγω του "μπόνους" των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα.
Πρακτικά δηλαδή, για να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς το πρώτο κόμμα θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα υπόλοιπα που θα έχουν μπει στη Βουλή.
Ας κρατηθεί υπόψην, ότι αν ΣΥΡΙΖΑ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν μπουν οριακά στη Βουλή, αλλά έχουν αθροιστικά ένα ποσοστό γύρω στο 5-5,5%, μπορεί το πρώτο κόμμα να κάνει αυτοδυναμία και με 39%.
Και γαμώ τα δημοκρατικά συστήματα δλδ.

Stefanos είπε...

Ο Ψινάκης τελικά θα κατέβει με τον Χέρι; κυκλοφορεί βρώμα και έχω λιώσει στο γέλιο...

Πάρης είπε...

Σε πολλά που έγραψες διαφωνώ. Και η αλήθεια είναι ότι στα σενάρια που κάνεις κάπου σε χάνω.

έγραψες:
«Πριν προχωρήσω όμως στην ανάλυση, θα αποκαλύψω το συμπέρασμά μου: ο Καραμανλής πάει να την φέρει σε όλους με απίστευτα αριστουργηματικό τρόπο»

Αν έχει τόση φαιά ουσία ο ΚΑΚ θα περίμενα να σώσει με «απίστευτα αριστουργηματικό τρόπο» την οικονομιά από τη δύσκολη διεθνή συγκυρία που επικαλέστηκε, να πολεμήσει εξίσου αριστουργηματικά τη διαθφορά, την κακή λειτουργία του δημόσίου και γενικά να λύνει προβλήματα και θέματα που έχει ένας πρυθυπουργός να ασχολείται και για τα οπόια ψηφίστηκε.
Προσωπικά δεν τον έχω ικανό να κάνει το οτιδήποτε αριστουργηματικά. Ούτε καν να τη φέρει σε άλλους (προσωπικά θα περίμενα από πολιτικούς να διαθέτουν αλλιώς την (όποια) νοημοσύνη τους και όχι στο πώς να τη φέρει ο ένας στον άλλον).
Εξάλλου αν αυτός ήταν ο στόχος του τότε νομίζω ότι παίζει με το πολίτευμα ;)

Έγραψες:
«θα ανταπαντήσει με το ίδιο νόμισμα στο ΠΑΣΟΚ: όπως λέει ότι ο Καραμανλής υπέκυψε στις πολιτικές πιέσεις, έτσι και ο Καραμανλής θα πει ότι τελικώς το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που απέδρασε και φώναξε πάλι τη ΝΔ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, δείχνοντας ποιο είναι το μόνο σοβαρό κόμμα που υπάρχει στη χώρα.»

Αυτό δεν το κατάλαβα καθόλου. Πώς είναι δυνατό να πει ο ΚΑΚ ότι το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τη ΝΔ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά; Αν το ΠΑΣΟΚ πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και δεν μπορεσει δεν υπάρχει καμία απόδραση. Απόδραση από τι; Απλώς δεν μπόρεσε να βρει συνεταίρους και αυτό είναι όλο. Μετά θα φωνα΄ξει ο Παπούλιας τη ΝΔ να δώσει σε αυτήν εντολή. Πώς καταλήγεις στο συμπέρασμα σου;


Έγραψες ακόμη
«Η αλήθεια είναι ότι όσα είπε ο Καραμανλής ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Και ήταν ακριβώς όπως τα είπε»

Ενδιαφέροντα; Γιατί; Δεν τα είχες ξανακούσει; Π.χ το 2007; Ιδιο ήταν το διάγγελμα. Κασέτα έπαιξε.

«Όντως είμαστε δηλαδή στα πρόθυρα χρεοκοπίας»

Μπορεί. Αλλά πόση ευθύνη έχει δεν είπε.

«Όντως είναι ανεπίτρεπτο επιτέλους το να παίζουμε με το Πολίτευμα της χώρας»

Σαφές. Αλλά εδώ δεν είναι ακριβώς παιχνίδι με το πολίτευμα της χώρας. Νομίζω είναι υπερβολή.
Παιχνίδι με το πολίτευμα της χώρας είναι να κουβαλήσει κανείς το ΛΑΟΣ στην εξουσία και να τους δώσει υπουργεία ;) .
Και αν υποθέσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ βγαίνει αυτοδύναμο με 155 βουλευτές και χρειάζονται οι ψήφοι της ΝΔ για πρόεδρο τι θα κάνει ο Καραμανλής και η ΝΔ; Θα παίξουν με τη σειρά τους με το πολίτευμα και θα πάμε σε νεές εκλογές ή θα ψηφίσουν τον υποψήφιο; Ιδού η απορία.

Συνεχίζεται...

Πάρης είπε...

Έγραψες επίσης (τα θέτω συμπυκνωμενα)
«Μάλιστα, τα χαρτιά του Καραμανλή είναι σαφή και συγκεκριμένα:
α) η ειλικρίνεια...Επίσης, είναι η πρώτη φορά που προ εκλογών δεν έγιναν διορισμοί ανά χιλιάδες κιόλας στο πολύπαθο (και υπερκορεσμένο) ελληνικό δημόσιο, καθώς και δεν δόθηκαν πλουσιοπάροχες αυξήσεις...»
β) η προσωπική μάχη.
γ) η αδιαμφισβήτητη ανεπάρκεια του Ζορζ. ...Έχει φανεί στην πράξη ανεπαρκής όμως, και αυτό θα είναι από τα μεγάλα ατού του Καραμανλή αναμφίβολα ...»


Απαντήσεις:
α) Κάποιος του είπε όταν ξεκίνησε και ήταν 40άρης ότι αυτός δεν πρέπι να χρησιμοποιεί ξύλινο λόγο για να έχει πέραση και στους νέους και αυτός δεν το κατάλαβε. ΄Αλλο η ειλικρίνεια και άλλο η κλασσική ελληνική κουτοπονηριά.
Για τους διορισμούς: Πότε να τους έκαναν; Μα οι εκλογές είναι πρόωρες και μάλιστα μετά από δύο χρόνια. Ποιος περίμενε πριν από έναν χρόνο ή πριν από έξι μήνες ότι θα γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο; Ή θα ξεκινούσε έναν χρόνο μετά τις εκλογές του 2007 τις προεκλογικές παροχές;;; Γιατί αν μου πεις ότι τις σχεδίαζε από τότε, τότε πάει στράφει και το επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ έπαιξε με το πολίτευμα.

β) Κανείς δεν πρόκειται να κάνει σύγκριση ανάμεσα σε ΚΑΚ και Σημίτη. Γιατί θα έπρεπε; Τι σχέση έχει ο Σημίτης με αυτές τις εκλογές;

γ)Σε ποια πράξη εννοείς; Αν η αντιπολίτευση είναιι πράξη τι είναι τότε η κυβερνητική; Και στην δική του πράξη ο Καραμανλής όχι απλά αποδείχτηκε ανεπαρκής αλλά εντελώς άχρηστος. 5 χρόνια χωρίς πρωθυπουργό είναι πολλά πιστεύω για κάθε χώρα. Όχι μόνο για την Ελλάδα.
Θα μου πεις θα γίνουν περισσότερα αν βγει ο ΓΑΠ. Αλλά αυτό είναι μία (ισχυρή έστω) πιθανολόγηση ενώ εδώ υπάρχουν δεδομένα.

Συγνώμη για το μέγεθος του σχολίου (και το σαρκαστικό ύφος του σε αρκετά σημεία) αλλά είχες και μεγάλο ποστ και όπως έγραψα στην αρχή σε έχανα συνεχώς στην ανάλυση σου.

Hades είπε...

@ellinaki
Παρόλο που συμφωνώ σε όλα, έχω πολλά "αλλά" να αντιτείνω, κι αυτό ακριβώς επειδή τα πολιτικά δρώμενα, όση βαρεμάρα ή αποστροφή κι αν μου προκαλούν με την τροπή που εν Ελλάδι έχουν πάρει, τα θεωρώ υπερβολικά σοβαρά για να ταφήνω σε δεύτερη μοίρα. Φανατικά κατά της αποχής είμαι κι εγώ, έλα όμως που ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος αβαντάρει τον πρώτο ΚΑΙ ανάλογα με το πόσοι θα ψηφίσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής.... Μιλάμε για παράνοια...

@Κλείτωρ
Πάρα πολύ σωστός! Αν και δυστυχώς η εμπειρία μας δείχνει πως μόνο το πρώτο συμβαίνει εδώ πέρα... Άστα να πάνε...

@zaphod
Και όμως: μετά τον παυλίδη, και ο Βουλγαράκης έξω. Λιάπης και Ρουσσόπουλος το έχουν ανακοινώσει ήδη, οπότε κοίτα πως ξεκινάει να χώνει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Σου λέω, είναι ιδιοφυές. Διότι όταν καρατομείς κυρίως τον Βουλγαράκη, αυτομάτως δείχνεις ότι σοβαρολογείς πως έστω και αργά ξύπνησες από τον ύπνο τον βαθύ και όντως ξέρεις τι χρειάζεται η χώρα. Τελικά όσο περνάνε όχι οι μέρες, αλλά οι ώρες, τείνω να πιστέψω πως η ανάλυσή μου έχει όλο και περισσότερη επαφή με την πραγματικότητα... Ρε, θα γελάσουμε πολύ σου λέω!

@αντίδραση
Ωπ, δεν ισχύει αυτό που λες, και πλάκα, πλάκα επειδή έχω ακούσει να το λέει πολύς κόσμος (ακριβώς επειδή είναι ούτως ή άλλως ασαφές) μου φαίνεται θα κάνω ένα απντέτοιο. Τις 40 έδρες ΔΕΝ τις παίρνει το πρώτο κόμμα. Τις παίρνει ο πρώτος ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Σχηματισμός σημαίνει ΚΑΙ συνεργαζόμενα κόμματα. Δηλαδή αν συνεργαστούν ΒΔ και ΛΑΟΣ και βγάλουν μαζί αυτοδύναμο ποσοστό, αυτομάτως πριμοδοτούνται με επιπλέον 40 έδρες. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Νόμο παυλόπουλου.
Επίσης, το άλλο που λες για ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγους είναι ακόμη χειρότερο απ'όσο το παρουσιάζεις: το ανέφερα στο ellinaki παραπάνω.
Καλωσήλθες κιόλας.

Hades είπε...

@Προφήτη
Ααα, δεν τα έχεις μάθει τα νεότερα, ε; Ότι εκτός από Ψινάκη παίζεται να κατέβει ΚΑΙ ο Ανατολάκης... Μιλάμε ότι τότε είναι που θα θέλει ισωπέδωση το Κοινοβούλιο και με τους 300 μέσα... :):)

@Πάρη
Βασικά, έχω την αίσθηση ότι ο λόγος που πολλά πράγματα είτε σε ξένισαν, είτε δεν τα κατάλαβες όπως λες, είναι μόνο ένας: ότι απλά αποστρέφεσαι τη νουδού και τον Καραμανλή. Κατ' αρχήν το όλο κείμενο το έγραψα με τις δικές μου πεποιθήσεις, οι οποίες βασίζονται στον να μην αποστρέφομαι κανέναν και να τους ακούω όλους, κρίνοντας τους πάντες με -τηρουμένων των αναλογιών- τα κριτήρια που θεωρώ σωστά. Διότι, αν και μόνος μου είπα πως το σενάριο που έχω σκεφτεί είναι ακραίο, δεδομένων των όλων συνθηκών είναι κυριολεκτικά απλούστατο. Γι΄'αυτό και μου έκανε τόση εντύπωση και το θεωρώ πραγματικά ιδιοφυές.

Να σου δώσω μερικα΄παραδείγματα να καταλάβεις τι εννοώ.
Λες: "Αν έχει τόση φαιά ουσία ο ΚΑΚ θα περίμενα να σώσει με «απίστευτα αριστουργηματικό τρόπο» την οικονομιά από τη δύσκολη διεθνή συγκυρία που επικαλέστηκε, να πολεμήσει εξίσου αριστουργηματικά τη διαθφορά, την κακή λειτουργία του δημόσίου και γενικά να λύνει προβλήματα και θέματα που έχει ένας πρυθυπουργός να ασχολείται και για τα οπόια ψηφίστηκε."

Μα αυτό που λες δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα όσα λέω εγώ. Η οικονομία, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή κλπ, κλπ είναι χειροπιαστά πράγματα. Για την Οικονομία πχ δεν απαιτείται μόνο η ικανότητα, απαιτούνται και πόροι, απαιτείται και ευρωπαϊκή βοήθεια και χίλια δυο. Αν υπάρξουν όλα αυτά, μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Όσα έγραψα εγώ όμως απαιτούν απλώς πολιτική ικανότητα και τίποτε άλλο. Έχουν να κάνουν με διαχείριση και εμφάνιση των καταστάσεων. Τίποτε χειροπιαστό δηλαδή.

τα περισσότερα που δεν έχεις κατανοήσει λοιπόν έχουν να κάνουν με το ότι τα συγχέεις με την πράξη, ενώ είναι όλα καθαρά θεωρητικά. Εγώ δεν σου είπα ότι θα είναι σα να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά η ΝΔ. Ότι έτσι θα επιχειρηθεί να το παρουσιάσει ο Καραμανλής είπα. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τη διαφορά. Είναι καθαρά θεωρητικά τα όσα γράφω.

Πέραν αυτών, το να παίζεις με την εκλογή του ΠτΔ είναι όντως παιχνίδι με το πολίτευμα της χώρας. Να σου υπενθυμίσω ότι το πολίτευμά μας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και όχι.. πρωθυπουργούμενη. Η εκλογή του Προέδρου είναι θέμα Πολιτειακό. Έχει να κάνει αυστηρά και μόνο με το Πολίτευμα της χώρας. Η διενέργεια εκλογών (προσοχή: η διενέργεια συμφώνως Συντάγματος) όμως έχουν να κάνουν απλώς με την διακυβέρνηση της χώρας, διότι επί της ουσίας απλώς αλλάζουν την εσωτερική σύνθεση του Κοινοβουλίου και όχι το καθεαυτό Κοινοβούλιο. Για να στο πω διαφορετικά, και με χούντα πάλι διακυβέρνηση μπορούμε να έχουμε, ακόμη και με Κοινοβούλιο απαρτιζόμενο από βουλευτές-ανδρείκελα. Το πολίτευμα όμως θα έχει καταστρατηγηθεί. Γι'αυτό και το σχόλιο περί Πολιτεύματος μόνο υπερβολικό δεν είναι. Ομοίως, παιχνίδι είναι και η διενέργεια εκλογών κατά το δοκούν και όχι όταν και όπως ορίζει το Σύνταγμα των Ελλήνων.

Πάρης είπε...

«Βασικά, έχω την αίσθηση ότι ο λόγος που πολλά πράγματα είτε σε ξένισαν, είτε δεν τα κατάλαβες όπως λες, είναι μόνο ένας: ότι απλά αποστρέφεσαι τη νουδού και τον Καραμανλή.»

Για τον Καραμανλή έχεις δίκιο (γενικά ανθρώπους που ο μοναδικός λόγος που είναι στην πολιτική είναι το όνομά τους. Γιατί πες μου ότι ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου θα είχαν τις θέσεις που έχουν αν είχαν άλλα επίθετα π.χ το δικό μου ή το δικό σου). Για τη ΝΔ όχι απαραίτητα.
Δεν υπερασπίστηκα το ΠΑΣΟΚ και τον Παπανδρέου όμως αν αυτό κατάλαβες. Αλλά κάποιος χρειάζεται τις συγκρίσεις και δε μπορούσα να συγκρίνω ΝΔ με Σύριζα.

«Να σου υπενθυμίσω ότι το πολίτευμά μας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και όχι.. πρωθυπουργούμενη.»

Θεωρητικά είναι προεδρευόμενη ουσιαστικά είναι πρωθυπουργούμενη. Έχεουμε ένα από τα πιο συγκεντρωτικά πολιτικά συστήματα στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός είναι σε εμάς κάτι σαν μονάρχης. Μέχρι και εκλογές όποτε θέλει κάνει.

Αntidrasex είπε...

Ναι, τις παίρνει ο πρώτος σχηματισμός αλλά αν έχει δηλωθεί ως τέτοιος ΠΡΙΝ τις εκλογές και κατεβαίνει με ενιαία ψηφοδέλτια.
Ξανακοίτατο.

Προεδρευόμενη είναι η δημοκρατία μας, όπως πχ στην αγγλία είναι βασιλευόμενη.
Η Δημοκρατία που έχει άρχοντα τον πρόεδρο λέγεται Προεδρική.
Μια κατάληψη δλδ αλλάζει και από αρχηγό σε κάνει γλάστρα.

Πάρης είπε...

Με τον όρο εκλογικός σχηματισμός εννοείται κόμμα.

Εξάλλου ο τίτλος του άρθρου 6 του εκλογικού νόμου είναι
«Καθορισμός των εδρών κάθε εκλογικού σχηματισμού στην επικράτεια»
άρα εννοείται κόμμα.Αλλιώς θα έπρεπε να περιμένει κανείς μέρες ίσως εβδομάδες μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες συνεργασίες και να καθοριστούν οι αριθμοί των εδρών.

Επίσης στο νόμο Παυλόπουλο γίνεται αναφορά στο εξής : «Η επιπλέον παραχώρηση πενήντα (50) εδρών γίνεται, επίσης, σε συνασπισμό συνεργαζόμενων Κομμάτων» (άρθρο 2 παρ. α). Άρα τις συνεργασίες τις ονομάζει συνασπισμό κομμάτων και όχι εκλογικό σχηματισμό.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι η αποχή.
Τα ποσοστά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι με αποχή. "Ανοιγμένα", δηλαδή σε υπόθεση εργασίας συνυπολογιζόμενης της αποχής το ΠΑΣΟΚ, είναι γύρω στο 40%..
Έχει σημασία και ο αριθμός των κομμάτων της βουλής, τετρκομματική, πεντακομματική ή εξακομματική..
Τότε χρειάζεται γύρω στο 41,5% ο πρώτος πολιτικός σχηματισμός..

Zaphod είπε...

Στο ειπε και ο αντιδρασοσεξικος στο εγραψα και στ blog μου

Οι σχηματισμοι δηλώνονται ΠΡΙΝ τις εκλογες. Μετά ειναι ....συνεργασιες σχηματισμων. Επίσης ο νόμος δεν λέει "ποσοστο (απολυτης ή μη) πλειοψηφιας" αλλά "περισσότερα έγκυρα" και μονο αυτο. Δεν εννοει περισσοτερα απο όλους τους άλλους μαζί, αλλά περισσότερα από τον καθένα ξεχωριστά :)

Αρα το σχεδιο που λες τροποποιείται και παει στο να κατεβει το ποσοστο του ΠΑΣΟΚ κάτω από το 40% και να στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να μην πάρει παραπάνω έδρες το ΠΑΣΟΚ - και να τα παίξει μετά ολα για όλα στο β γύρο. Πρώτη φορά η δεξιά αγωνιά τόσο πολύ για την αριστερά!!!!

Hades είπε...

Παίδες, όλα όσα γράφετε τα διαβάζω με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή και για να είμαι ειλικρινής, έτσι όπως τα θέτετεμ συμφωνώ απόλυτα. Το πρόβλημα είναι ότι αν όντως είναι έτσι, δηλαδή οι 40 έδρες πάνε ανελαστικά στον πρώτο, τότε προσωπικά τουλάχιστον μου δημιουργούνται πάμπολλες απορίες. Αντιγράφω την απάντησή μου στο βλογ του zaphod για να μην ξαναγράφω τα ίδια:

Ρε zaph, τα σκέφτηκα κι εγώ αυτά/ Το ξέρω ότι φαίνεται παράλογο. Κοίτα να δεις όμως τι γίνεται. Ο ισχύων νόμος κάνει λόγο για εκλογικό σχηματισμό. Στην αρχή κι εγώ σκέφτηκα το προφανές: εκλογικός σχηματισμός δηλωμένος στο πρωτοδικείο προ εκλογών. Ο νέος νόμος Παυλόπουλου όμως, που ως γνωστόν έχει μία και μόνο μία διαφορά, το μπόνους των 50 εδρών δηλαδή αντί των 40 του ισχύοντος, έχει και μία εκφραστική αλλαγή. Εκεί που ο τωρινός έλεγε "εκλογικός σχηματισμός", τώρα λέει δύο ενδεχόμενα: πρώτον για αυτοτελές κόμμα και δεύτερον για συνασπισμό συνεργαζομένων κομμάτων. Από την στιγμή που εννοεί το ίδιο (προ εκλογών δηλαδή) δεν υπήρχε κανένας λόγος για εκφραστική αλλαγή. Συν τοις άλλοις, δεν υπήρχε λόγος για ξεχωριστή μνεία όπως τώρα: θα αρκούσε να έλεγε "για το αυτοτελές κόμμα ή τον συνασπισμό συνεργαζομένων κομμάτων...." κλπ.
Συν τοις άλλοις: γιατί ΚΑΙ συνασπισμό ΚΑΙ συνεργαζομένων; Καλοσκέψου το και δες ότι δεν στέκει. Είτε έγραφε σκέτο συνασπισμό, είτε σκέτο συνεργαζομένων θα ήταν ένα και το αυτό, αφού μιλάμε για προ εκλογών.
Και επιπλέον υπάρχει και το άλλο ενδιαφέρον σημείο: ως γνωστόν απαγορεύεται η ανακατανομή εδρών. Τόσο ο ισχύων, όσο και ο επόμενος νόμος λοιπόν ορίζουν ρητά τον αριθμό: 248 ο ισχύων, 238 ο επόμενος. Αυτό ονομάζεται "παράθυρο". 12 είναι οι επικρατείας, όπου εκεί γίνονται άλλα και μένουμε με τις έδρες πριμοδοτήσεως. Όπως και να'χει, οι καθοριζόμενες έδρες δεν αλλάζουν σε καμία περίπτωση.

Ανώνυμος είπε...

Κρατώ τις προβλέψεις σου, γιατί είναι ένα σενάριο που δεν μου πέρασε καν από το μυαλό. Αν ο Καραμανλής σκέφτηκε κάτι τέτοιο, είναι σίγουρα κίνηση υψηλού ρίσκου και εντελώς μα εντελώς κυνική. Ως ψηφοφόρος της ΝΔ θα προτιμούσα μια αξιοπρεπή ήττα στο τέλος της 4ετίας ή μετά από πρόωρες το Μάρτιο (με υπαιτιότητα του ΠΑΣΟΚ και με το αντίστοιχο πολιτικό κόστος για εκείνο). Μου είναι όμως δύσκολο να φανταστώ ότι ο Καραμανλής θα συγκυβερνήσει με κάποιον που τον γελοιοποίησε αφήνοντας υπονοούμενα για την προσωπική του ζωή. Αν πάντως γίνει πράξη η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΛΑΟΣ, ευελπιστώ να δοθεί το Παιδείας στον Ψινάκη, το Πολιτισμού στη Σαρρή και το Υγείας και ερωτικών υποθέσεων στον Βαΐτση.

Hades είπε...

@Πάρη
Όχι, όχι, δεν με κατάλαβες. Ούτε θεώρησα ότι υπερασπίζεσαι τον οποιονδήποτε, ούτε αυτό που έγραψα ήταν μομφή, ότι δεν πας τον Καραμανλή. Προσωπικά την άποψή σου, όπως και κάθε άλλου, τη βλέπω ως άποψη και μόνο. Πέραν τούτου, η οικογενειοκρατεία δυστυχώς δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς τους δύο. Μακάρι να έμενε εκεί.
Συμφωνώ και με αυτό που λες περί πρωθυπουργού, εδώ ΄΄ομως έχουμε το εξής παράδοξο: ενώ το πολίτευμά μας είναι προεδρευόμενο, τουτέστιν η εκλογή του Προέδρου θα έπρεπε να ήταν αυτή που θα γινόταν από τον λαό, η εκλογή πάει στον πρωθυπουργό, ο οποίος εν συνεχεία ουσιαστικά ορίζει τον Πρόεδρο. Η αλήθεια είναι ότι όντως δεν στέκει λογικά, αλλά δυστυχώς με αυτό πορευόμαστε. Τουλάχιστον πάλι καλά που η δημοκρατία μας είναι προεδρευόμενη και όχι βασιλευόμενη...

Hades είπε...

@Ανώνυμο
Ααα, φίλε μου, μην μου το κάνεις αυτό... :):):)
Δεν πρόκειται για προβλέψεις. Σε καμία περίπτωση. Ποσώ δε μάλλον, όταν μιλάμε ότι ζούμε στην χώρα του κατεξοχήν απρόβλεπτου. Από πλευράς μου, το μόνο που επεχείρησα ήταν να προσπαθήσω να φτιάξω ένα πάζλ που να έχει μια λογική βάση, στηριζόμενος σε κομμάτια (του πάζλ) που στερούνται λογικής.
Γι'αυτό και ξεκαθάρισα εξαρχής πως το θεωρώ ακραίο σενάριο, αν και για κάποιους λόγους ίσως τελικά εξελιχθεί σε πιθανό.

Πάρης είπε...

Οπότε όπως το κατάλαβα ο όρος εκλογικός σχηματισμός αναφέρεται σε 1) αυτοτελή κόμματα και 2) σε συνεργασίες κομμάτων δηλωμένες όμως πριν τις εκλογές π.χ ΣΥΡΙΖΑ

Hades είπε...

Αυτό ακριβώς συζήταγα και προ ολίγου με τον zaphod από τηλεφώνου. Στην αρχή, το ίδιο ακριβώς κατάλαβα κι εγώ. Το ίδιο μου λέει και ο zaphod, το ίδιο κι εσύ, πρακτικά το ίδιο και όλοι οι υπόλοιποι. Το θέμα, Πάρη, είναι ότι αν όντως εννοεί ΠΡΟ εκλογών, προς τι άλλαξε η φρασεολογία και εγκαταλείφθηκε το "εκλογικός σχηματισμός"; Αφού ήταν το ίδιο. Κι έστω, είπαν να τον κάνουν λίγο πιο διαφορετικό. Γιατί αναφέρονται ξεχωριστά το αυτοτελές κόμμα από τον συνασπισμό συνεργαζομένων κομμάτων; Διότι κατά τα λοιπά, η μόνμη διαφορά των δύο νόμων είναι στην πριμοδότηση. Δηλαδή, πραγματικά οι απορίες που μου δημιουργούνται είναι μεγάλες, και το ρημάδι δεν έχουμε εμπειρία από τέτοιου είδους έλλειψη αυτοδυναμίας (μιας και το 89 ήταν άλλη περίπτωση). Διότι μέσα σε όλα, θα μπορούσε να λέει ρητά ότι το πρώτο κόμμα (οποιασδήποτε μορφής) λαμβάνει εφάπαξ την πριμοδότηση των 40 εδρών. Πουθενά όμως δεν το αποσαφηνίζει. Και η εμπειρία όλων μας εκτιμώ πως έχει δείξει στην πράξη ότι όπου υπάρχει έλλειψη σαφήνειας, υπάρχουν παράθυρα...

Αntidrasex είπε...

Η φρασεολογία αλλάζει για το εξής απλό:
Να γίνει η διαφορά ανάμεσα σε Κόμμα και Προσωρινή Εκλογική Συμμαχία.
Με τον "συνασπισμό εκλογικών σχηματισμών" το μπόνους παίρνουν π.χ. και η ΝΔ-ΛΑΟΣ αν κατέβουν ΜΑΖΙ στις εκλογές αλλά σαν "συνεργαζόμενα κόμματα".
Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να συγχωνευτούν και σαν κόμματα.

Πάρης είπε...

«Η επιπλέον παραχώρηση πενήντα (50) εδρών γίνεται, επίσης, σε συνασπισμό συνεργαζόμενων Κομμάτων, εφό− σον ο μέσος όρος της δύναμης των Κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτε− λούς Κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη δι− αίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των Κομμάτων που τον αποτελούν.»

Από το νόμο Παλόπουλου. Άρθρο 2 παρ α.

Από το απόσπασμα και ειδικά τις τρεις τελευταίες σειρές συνάγεται (λογικά) ότι ο συνασπισμός πρέπει να δηλωθεί πριν τις εκλογές.

Και θυμήθηκα τις συζητήσεις από τότε: Ο Παυλόπουλος έκανε εκλογικό νόμο με βάση τον οποίο μετεκλογική συνεργασία ΔΕΝ προμοδοτείται με 50 έδρες. Μόνο αυτοτελή κόμματα και ΠΡΟεκλογική δήλωση συνεργασίας.
Δλδ ΝΔ και ΛΑΟΣ ΔΕΝ παίρνουν 50 έδρες πριμ. Αν όμωςο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος τότε παίρνει 50 έδρες.
Νομίζω προσπάθησε να αποτρέψει μετεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ο Παυλόπουλος.

Hades είπε...

Μα εδώ ακριβώς είναι το μέγα ζήτημα:
"εφό− σον ο μέσος όρος της δύναμης των Κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτε− λούς Κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων."
Αυτό είναι το μέγα εγκάθι. Δεν είναι δυνατόν να λέει "εφόσον". Το εφόσον δείχνει τετελεσμένο γεγονός. Δηλαδή, οι εκλογές έχουν τελειώσει, τα ποσοστά έχουν βγει και ξεκινάμε την ανάλυση: το πρώτο κόμμα βγάζει αυτοδυναμία; Ναι. Έχει καλώς, τελειώνει η ιστορία. Αν όμως δεν βγάζει αυτοδυναμία πάμε σε συνεργαζόμενα κόμματα. Εφόσον λοιπόν υπάρξουν συνεργαζόμενα κόμματα που να βγάζουν μεγαλύτερο ποσοστό από το πρώτο κόμμα. Αν ο νόμος μιλάει προεκλογικά, τότε μιλάμε για ενιαίο ψηφοδέλτιο (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ), άρα είναι δύσκολο. Δεν έχει νόημα να λέει για κοινό (προεκλογικώς δηλωθέν) ψηφοδέλτιο και ταυτόχρονα να λέει ότι εφόσον τα συνεργαζόμενα κόμματα βγάζουν μεγαλύτερο ποσοστό. Άρα λογικά πρέπει να μιλάει μετεκλογικά.

Παίδες (όλοι), το ξέρω ότι αυτό που λέω είναι ενάντια στην λογική. Για να ακριβολογώ, είναι ενάντια και στην δική μου λογική. Το θέμα είναι ότι η γραπτή έκφραση του νόμου στο σύνολό του δεν μου αφήνει πολλά περιθώρια να σκεφτώ βάσει λογικής. ΔΙότι το θέμα δεν είναι τι θεωρώ εγώ λογικό, αλλά τι μου προκύπτει από αυτά που διαβάζω.

Πάρης είπε...

Άδη, για τον εκλογικό νόμο τελικά η φάση μου φαίνεται είναι πιάσε το αυγό και κουρεφτο.
Και στα λινκ που δίνεις οι εκλογές θα γίνουν με τον νόμο του 2004 και οι επαναληπτικες (αν χρειαστούνε) με τον νόμο Παυλόπουλου.

Για να επανέλθω στα του ποστ σου κάπου ανέφερες ότι συνεργασία ΝΔ-ΛΑΟΣ θα σήμαινε το τέλος του ΠΑΣΟΚ.
Είναι πιθανότερο πιστεύω να σημάνει και το τέλος της ΝΔ για τον εξής λόγο: ο Καρατζαφέρης είναι αρπακτικό και έτσι και βάλει πόδι στη ΝΔ δε θα αρκεστεί σε αυτό. Εδώ μετά τις ευρωεκλόγές και (με θράσος) ζήτησε από στελέχη της ΝΔ να προσχωρήσουν σε αυτον. Και έλεγε ότι υπουργοί τον παίρνουν τηλέφωνο για να τον συμβουλευτούνε! Ουσιαστικά έκανε σαν να μην υπήρχε ο Καραμανλής.
Μια πιθανή συνεργασία λοιπόν θα είναι η αρχή του τέλους για τη ΝΔ όπως την ξέρουμε τα τελευταία 20-25 χρόνια. Τή φαντάζομαι μέσα σε λίγα χρόνια να αλλάζει όνομα, να μεταφέρει πολύ πιο δεξιά την ιδεολογία της και να μετατρέπεται σε ένα μεγάλο ΛΑΟΣ με ποσοστά γύρω στο 30% (τουλαχιστον για μερικά χρόνια) επειδή θα χάσει έτσι αρκετούς από τους πιο κεντρώους υποστηρικτές της.

Hades είπε...

Όταν είναι μύλος η όλη φάση με τον νόμο. Για τον οποίον σημειωτέον θυμήθηκα κάτι που ειλικρινά απορώ πως διάολο είχα ξεχάσει, και που παρόλο που συζητήθηκε κατά κόρον, ούτε που μου πέρασε από το μυαλό: τόσο ο νυν, όσο και ο επόμενος απαγορεύουν προεκλογική συνεργασία με διαφορετικά ψηφοδέλτια. Δηλαδή πρακτικά όλο αυτό που συζητάγαμε για συνεργασία προ εκλογών, αποκλείεται από τον ίδιο τον Νόμο. Τουτέστιν, μόνο μετεκλογικά επιτρέπεται η συνεργασία.

Δεν διαφωνώ στα υπόλοιπα που αναλύεις, ιδίως περί ΛΑΟΣ. Λογικά αυτό το ξέρουν και στη νουδού, όπου σημειωτέον άκουσα την ομιλία Καραμανλή στην ΔΕΘ όπου το απέρριψε μετά βδελυγμίας αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο σημαίνει ότι ο Καραμανλής είτε όντως πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, είτε αφήνει ανοικτό παράθυρο για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αφού πρακτικά το μόνο που είπε περί του εν λόγω σεναρίου ήταν ότι με το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μεγάλο πολιτικό χάσμα, ήτοι αν γεφυρωθεί αυτό το χάσμα ποτέ μην λες ποτέ. Συν τοις άλλοις, το έχουν ζητήσει και οι επιχειρηματίες της χώρας, το οποίο αν μη τι άλλο είναι εξαιρετικά... ενδιαφέρον (μην πω τίποτε άλλο).

Τρέχα γύρευε.

geokalp είπε...

o πρώτος μόνο παίρνει το 40-50
κι όχι συνασπισμοί κομμάτων
είναι ξεκαθαρισμένο

μόνη περίπτωση να μην κυβερνήσει το πρώτο κόμμα είναι να έχει <150 (με το μπόνους) και οι υπόλοιποι όλοι να συνεργαστούν μεταξύ τους

Hades είπε...

Μμμμ... όταν λες ξεκαθαρισμένο; Για εξήγησέ το λίγο.

geokalp είπε...

hades

όπως γράφεις, 260 (250 με τον επόμενο νόμο) έδρες μοιράζονται αναλογικά, σύμφωνα με το εκλογικό μέτρο (ψήφοι) και ΜΟΝΟ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ παίρνει επιπλέον μπόνους 40 (50) εδρών
είναι μπόνους μόνο και μόνο επειδή είναι κάποιος πρώτος

από τα όσα καταλαβαίνω, η μόνη περίπτωση να μην έχει μπόνους τις 40 (50) έδρες το πρώτο κόμμα είναι να βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι συνασπισμός κομμάτων...

πλέον, με τα νούμερα των γκάλοπ που έχουν βγει, η αυτοδυναμία είναι ξεκαθαρισμένη, με περίπου 153-155 βουλευτές

Hades είπε...

Είναι νεφελώδες, geo. Η λογική αυτό λέει. Κι εκ πρώτης όψεως αυτό φαίνεται. Τα τυχόν παράθυρα είναι το πρόβλημα.