Σελίδες

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Είχε πολύ πράμα χθες.

Και βασικά, όχι μόνο χθες.
Για το μπάσκετ μιλάω.
Και όχι μόνο...

θα περίμενε κανείς να ξεκινήσω με τα επεισόδια.
Όχι βέβαια, γιατί να το κάνω;
Είναι η πρώτη φορά που γίνονται επεισόδια; Ή μήπως η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιας έκτασης; Να βγω και να το παίξω λοιπόν ροφός με ανοικτό το στόμα, απηυδησμένος και έκπληκτος από τα όσα συνέβησαν; Όχι βέβαια... Κάθε πράγμα στην ώρα του λοιπόν και κυρίως στην πραγματική (ελληνική) του διάσταση.

Αυτό που επέλεξα να ξεκινήσω είναι τα σημερινά και κατ' αρχήν τι γράφουν οι διάφοροι κάφροι αμφοτέρων χρωμάτων, επίσημοι και μη. Πραγματικά, νομίζω ότι πλέον είναι οριστικό ότι για να γίνεις βάζελος πρέπει να έχεις στο dna σου τη μαλακία, με πιστοποιητικό γνησιότητας και iso κιόλας. Ακούω σήμερα να βγαίνουν ανά ορδές στα ραδιόφωνα και να λένε ότι στο μπάσκετ οι κόρακες δεν παίζουν ρόλο διότι ο βάζελος έχει καλύτερη ομάδα, από την άλλη όμως να μην διαμαρτυρόμαστε διότι στο ποδόσφαιρο είχαμε κάνει χειρότερα.
Ακούστε ποίηση, τι λένε οι άνθρωποι (αν και τα έχουμε ξαναπεί στα μπόχα-βρώμα σενδόνια): στο ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός παίρνει πρωταθλήματα επειδή τον σπρώχνει η παράγκα, ενώ ο ξεφτυλισμένος στο μπάσκετ τα παίρνει από διαφορά ποιότητας. Μιλάμε για αμιγώς πράσινες μουχλιασμένες λογικές που πρέπει να βρούμε τρόπο να βάλουμε σε μουσείο και δη, ως ποιοτικά εκθέματα. Και ουαί κι αλοίμονο αν τολμήσει άνθρωπος να υποννοήσει ότι στο μπάσκετ υπάρχει παράγκα ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, θα τον φάει το άρτια οργανωμένο πράσινο έρεβος της προπαγάνδας και της πουστιάς. Γι'αυτό άλλωστε και τους λέμε ξεφτυλισμένους.

Ακούω να λένε ειρωνικά τι μπορεί να έκαναν οι διαιτητές χθες. Η αλήθεια είναι ότι χθες τα έκαναν γενικώς μαντάρα και σε διάφορα σημεία εκνεύρισαν και τους δύο. Το τι έγινε χθες -ή τι θα μπορούσε να είχε γίνει- όμως δεν έχει την παραμικρή αξία, αφού το φετινό πρωτάθλημα τελείωσε την περασμένη Τετάρτη, όπου φάνηκε για μια ακόμη φορά πως και να μπορείς, δεν σε αφήνουν.
Προσωπικά για χθες δεν είχα το παραμικρό άγχος και πάνω-κάτω την εξέλιξη την είχα αναφέρει αλλού κιόλας. Γι'αυτό και δεν με εξέπληξε το γεγονός ότι οι παίκτες κατέβηκαν με νοοτροπία φιλικού αγώνα, ή ίσως και οικογενειακού διπλού. Δεν μπορώ να καταλάβω δηλαδή, να παίξουν για ποιον λόγο; Απλά για να πάνε στο ΟΑΚΑ μετά από 3 μέρες και να γίνει της πουτανάρας εκ νέου (και φυσικά, ποτέ μετά τιμωρίας); Οπότε παίζεις ελεύθερα κι ό,τι κάτσει, σάμπως έχεις κάτι να χάσεις ή μήπως να κερδίσεις; Όχι.
Ας αφήσουν λοιπόν οι διάφοροι γκαιμπελίσκοι παράμερα τις προπαγάνδες και τις ιστορικές παραχαράξεις, διότι έχουν γνώση οι φύλακες. Κι όσον αφορά τα διάφορα δακρύβρεχτα περί υποτιθέμενης παράγκας στο ποδόσφαιρο (την οποίαν στρεβλώνουν κατά το δοκούν ανά περίπτωση προκειμένου να χωράει έως και το μπάσκετ), να κοιτάξουν να φρεσκάρουν λίγο τη μνήμη τους για το σκάνδαλο Θαλή-Κιάπε, για τα καπνογόνα και τους διακόπτες της ΔΕΗ, για μεταγραφές τύπου Αποστολάκη και ατάκες ότι "και οι κρίνοντες κρίνονται", για αλλαγές αθλητικών δικαστών εν μία νυκτί, για τα λουλούδια και όλα αυτά από τα μυριάδες που έχουν διαπράξει και ας σταματήσουν να μας σκοτίζουν τα παπάρια, ως είναι το χόμπι τους. Η πουστιά, η μπινιά και η ραδιουργία είναι πράσινο κεκτημένο, είτε το γουστάρουν, είτε όχι. Πάει με τη φανέλα, πως το λένε;

Πάμε στα ημέτερα τώρα. Ακούω διαφόρους να τα χώνουν στον Γιαννάκη. Άλλοι τα χώνουν στους παίκτες. Άλλοι τα χώνουν γενικώς και αορίστως κλπ, μην επαναλαμβανόμεθα. Το θέμα είναι ότι ελάχιστοι εξαυτών έχουν πραγματικά εμπεριστατομένη άποψη, η οποία είναι σεβαστή ανεξαρτήτως διαφωνίας ή όχι. Το θέμα είναι οι υπόλοιποι, οι άσχετοι, οι "ολυμπιακάρες", οι πουθενάδες, οι προπονητές του καναπέ κλπ. Κατ' εμέ, η αλήθεια εν προκειμένω έχει πολλές πτυχές. Προσωπικά δεν ξέρω αν ο Γιαννάκης είναι ανεπαρκής όπως ισχυρίζονται πολλοί, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι φέτος ιδίως το δούλεψε πολύ το πράγμα και γενικά είχε καλή εμφάνιση. Κανείς δε λέει ότι δεν έκανε λάθη - όλοι κάνουν λάθη. Έκανε και μάλιστα πολλά, αρκετά εκ των οποίων ήταν σοβαρότατα. Δεν ευθύνεται για όλα όμως και δεν είναι έντιμο να του τα φορτώνουμε και όλα. Αν οι παίκτες σπάνε τα ταμπλώ ή κάνουν του κόσμου τα λάθη, αν μη τι άλλο δεν φταίει ο Γιαννάκης. Από την άλλη βέβαια δεν ευθύνονται αμιγώς οι παίκτες αν κατεβαίνουν ως παιδική χαρά στο γήπεδο ή αν δεν μπορούν να βγάλουν σύστημα, αυτό είναι ευθύνη του προπονητή. Γενικά, η ομάδα έδειξε ότι δεν έχει χημεία καθώς και ότι κατά κύριο λόγο κινήθηκε με την ποιότητά της. Κοινώς, φταίχτες υπάρχουν πολλοί. Όπως φταίχτες είναι από μιαν άποψη και οι Αγγελόπουλοι, διότι η αντίδρασή τους με ανακοίνωση την Παρασκευή που μας πέραασε ήρθε με έναν χρόνο καθυστέρηση. Δεν διαφωνώ ότι φαίνονται ρομαντικοί αμφότεροι, όμως μόνο με τον ρομαντισμό δεν πας πουθενά: θέλει και κανά γαμωσταυρίδι που και που και να χτυπάς και κανά χέρι στο τραπέζι. Και προσοχή, δεν λέω να γίνουν σαν τα χόμπιτ που μπούκαραν όποτε γούσταραν στο γήπεδο και έφτυναν έως και τους διαιτητές, καμία σχέση. Όπως και να'χει όμως, ακόμη κι εν μέσω τόσων φταιχτών, η ομάδα θα μπορούσε φέτος να πάρει τον τίτλο ακόμη και μέσα από προβλήματα: εξακολουθώ να πιστεύω άλλωστε ότι ο βάζελος ήταν τελείως καμένος φέτος (και δεν θα ήθελα να επεκταθώ στο γιατί -όσοι ασχολούνται όλο και κάτι έχουν μάθει πιστεύω). Ήρθε όμως το τρίο-μαλάκα όποτε απαιτήθηκε, με την ευγενική χορηγία του έτερου ξεφτυλισμένου τον οποίον πρόσφατα σφουγγάρισαν (και πολύ άργησαν) επειδή ουδείς τον πάει και κλαίγεται ακόμη, οπότε έδεσε το γλυκό. Προδιαγεγραμμένα πράγματα, αναφανδόν επιμελώς σχεδιασμένα. Μιλάνε τα γεγονότα από μόνα τους άλλωστε.

Είπαμε όμως ότι έχουμε και τους... επίσημους κάφρους, θα ήταν κρίμα να μην αποδόσουμε τις ανάλογες τιμές. Ε, λοιπόν αυτός ο Γαύρος μιλάμε ότι έχει βάλει ως στόχο να πάρει τη θέση του δίπλα στην Χλέπα, συναγωνιζόμενος τον Πρωταθλητή για το ποιος είναι πιο καραγκιόζης. Τρεις φορές την έχω αγοράσει αυτές τις μέρες την κωλοφυλάδα (τα πρωτοσέλιδα τα μελετάω όλα καθημερινά άλλωστε) και δεν πρόκειται να ξαναπετάξω στα σκουπίδια το ευρώ μου με τόσο εμφατικό τρόπο. Μάλιστα, δεν πρόκειται να ξαναμπώ ποτέ στην ιστοσελίδα τους, η οποία ελάχιστη σχέση με την εφημερίδα είχε όλον τον προηγούμενο καιρό. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι έχουν κοστολογήσει την άκρατη ολυμπιακοφροσύνη στο ένα ευρώ. Ημέτεροι ξεφτύλες αυτοί -μην λέμε ότι μόνο οι άλλοι είναι τέτοιοι, έχουμε κι εμείς- οι οποίοι σκίζονται να μας αποδείξουν πως ξέρουν καλύτερα κι από τον ίδιον τον Σύλλογο το καλό του Συλλόγου. Δάκρυα συγκίνησης κυλάνε από τα μάτια μου. Άτομα που νομίζουν ότι Ολυμπιακός είσαι επειδή το δηλώνεις -κούνια που σας κούναγε κοπέλες μου. Οι Ολυμπιακοί -και δη, οι γαύροι, διότι ελάχιστοι γνωρίζουν την διαφορά αυτών των δύο εννοιών- δεν ασχολούνται με τις μαλακίες που γράφετε νυχθημερόν. Δεν ασχολούνται με τα εμετικά πρωτοσέλιδα που απευθύνονται σε τουλάχιστον διανοητικά καθυστερημένους, ούτε ενδιαφέρονται για το αν ο... κύριος πρόεδρος έβγαλε την τάδε ή τη δείνα φωτογραφία που "συμπτωματικώς" είναι ίδια με το αυτοκίνητο του τάδε. Μιλάμε για οχετό, για εμετό, για ξέρασμα. Αλλά η ολυμπιακόφροσύνη, ολυμπιακοφροσύνη. Άξιοι συμπαραστάτες της Χλέπας, άξια και η προσπάθειά τους να αναδείξουν τον χουλιγκανισμό σε οπαδιλίκι καρφώνοντας ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο της ελληνικής κοινωνίας.

Α, είχαμε και τα επεισόδια, ε; Ναι, παραλίγο να τα ξεχάσω. Όπως ξαναείπα λοιπόν, δεν έχει νόημα να πούμε κάτι εξεζητημένο επί τούτων. Και ξέρετε γιατί; Διότι όλοι γνωρίζαμε ότι θα γίνουν επεισόδια. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήταν ξεκάθαρη - κάποιοι το "διαφήμιζαν" κιόλας. Κι εδώ υπάρχει το εξής οξύμωρο: ότι ενώ ακόμη και η αστυνομία... φερόταν να τα ήξερε (κάτι άκουσα για 18 διμοιρίες στο ΣΕΦ αντί για των "καθιερωμένων" οκτώ), αλλά παρά ταύτα έγινε το έλα να δεις. Μάλιστα, σημειώθηκε και το εξής αξιομνημόνευτο: κάποια δικά μας φυντάνια, λέει, πήγαν να μπουν στο τσαμπέ και τους έπιασαν εξ απήνης. Μάλιστα, το ακούσαμε κι αυτό! Διότι ως γνωστόν, για πρώτη φορά κάνουν κάτι τέτοιο τα κουμάσια μας. Είναι αυτό που λέμε ότι πρώτη φορά μας ξανασυμβαίνει. Χώρια ότι αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ ήταν το γιατί δεν διεκόπη οριστικά -ως θα έπρεπε- ο αγώνας στο 25' (αγωνιστικό): η αστυνομία απεδείχθη τραγικά ανεπαρκής για μια ακόμη φορά (και δεν μιλάω για ποσότητα αλλά για ποιότητα), ενώ το γήπεδο δεν είχε αδειάσει ως θα έπρεπε. Γι'αυτό -που προφανώς ισχύει- μόλις έμαθαν κάποιοι (αρκετοί) την επανέναρξη έσπευσαν και μπήκαν ανενόχλητοι στο ΣΕΦ εκ νέου. Αλήθεια, εκεί στα τελειώματα που έμπαιναν κάτι απίστευτες ποσότητες μπάτσων μέσα στο γήπεδο, λίγο πριν την οριστική διακοπή, τους θαυμάσατε; Λίγο πριν την οριστική διακοπή το θυμήθηκαν - πιο πριν ήταν μάλλον απασχολημένοι υποθέτω. Μιλάμε για καραγκιοζιλίκια ολκής. Ας σταματήσουμε λοιπόν τις κλάψες, τις οργές και τις μεμψιμοιρίες: τα γουστάρουμε τα επεισόδια διότι στρέφουν αλλού την προσοχή των πάντων. Γι'αυτό και πάντα -κάθε φορά- ακούμε για παραλείψεις της στιγμής από πλευράς αρμοδίων, γι'αυτό και προτιμούμε την καταστολή από την πρόληψη, γι'αυτό και κάθε τρεις και λίγο έχουμε μια από τα ίδια. Είναι εκπληκτικό, αλλά ουδέποτε έχει διερωτηθεί κανείς υπεύθυνος πως γίνεται κάθε τόσο να έχουμε σκηνικά καρμπόν. Τι να πω λοιπόν εγώ για τα επεισόδια; Να το παίξω έκπληκτος; Θα υποβάθμιζα και προσέβαλα τον εαυτό μου αν το έπραττα. Το μόνο που γνωρίζω μετά βεβαιότητας είναι ότι αυτά τα πρεζοκαθάρματα που φορούν κάποιον ερυθρόλευκο ρουχισμό δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με'μάς. Είναι παράταιροι, είναι αποβράσματα, είναι περιθωριακοί, που δυστυχώς με τις ευλογίες της πολιτείας προπάντων κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι. Και για να λέω και την φρικτή αλήθεια, δεν βλέπω να γίνεται και τίποτε με την πάρτη τους μέχρι τον αιώνα τον άπαντα.

Εδώ όμως υπάρχει και μια άλλη πτυχή, ή μάλλον πιο σωστά, η άλλη όψη του νομίσματος, η οποία είναι η τιμωρία των ομάδων. Έχω ξαναπεί στο παρελθόν ότι είμαι υπέρ των τιμωριών και προσωπικά δεν νοιώθω καθόλου μειονεκτικά που εδώ και πάμπολλα χρόνια μας έχουν ξεπατώσει στα πρόστιμα και τις τιμωρίες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και φυσικά όχι μόνο στο μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο αλλά σε όλα τ'αθλήματα. Το θέμα είναι να επεκταθεί και στις άλλες ομάδες το μέτρο, και όχι τα διαχρονικά κλαψομούνικα χαϊδεμένα του συστήματος να τη βγάζουν με... 2 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο και λοιπές πίπες. Απαιτώ την ίδια μεταχείριση και όχι προς τα κάτω, αλλά προς τα πάνω. Και όσο δεν έρχεται αυτή η μεταχείριση, τόσο θα "βράζουν" οι γνωστοί άγνωστοι κι άλλο τόσο θα γίνεται κάθε τρεις και λίγο της πουτάνας το κάγκελο.

Κι άλλο τόσο εμείς θα το παίζουμε έκπληκτοι και σοκαρισμένοι.
Τόσο καραγκιόζηδες είμαστε.
Ή μάλλον, είσαστε.
Χαίρετε.

ΥΓ. Βαζέλες ρουφιάνοι αδέλφια του buggs bunny. Εξαιρετικά επιτυχημένο... :)
ΥΓ2. Τελικά μήπως ξέρει κανείς γιατί δεν έκανε ο Σκουντής την μετάδοση του συγκεκριμένου τελικού;

UPDATE: Επιτέλους... Ποινική δίωξη στον Γαύρο. Αρκετά βρωμίσαμε. Το θέμα είναι να ακολουθήσουν και όλες οι υπόλοιπες που πρέπει, όπως η σιχαμερότατη Χλέπα... Βέβαια, να το δω και να μην το πιστέψω εδώ που τα λέμε... Σάμπως έγινε ποτέ για να γίνει τώρα;

8 σχόλια:

DPurpler είπε...

Ρε συ Άδη, μιά χαρά παιδί είσαι, τι θες κι ασχολείσαι;

shades είπε...

Καλές οι αναλύσεις αλλά οι εικόνες μόνο ντροπή μου προκαλούν.

Hades είπε...

@Μαυροπερισσότερο
Κοίτα, το ότι ο ευρύτερος χώρος είναι βρώμικος δεν σημαίνει ότι θα βρωμίσω κι εγώ ασχολούμενος. Πέραν τούτου, με τον Ολυμπιακό (και τα αθλητικά γενικότερα) ασχολούμαι ενδελεχώς από πολύ μικρός οπότε δεν υπήρχε περίπτωση ν'αλλάξω τώρα. Άσε που όπως έχω ξαναναφέρει, αν κόψω και τον Ολυμπιακό τότε -ένεκα των γεγονότων- θα έπρεπε να είμαι με καραμπίνα έξω και να καθαρίζω κόσμο. Οπότε, καλύτερα έτσι.

@Shades
Το θέμα είναι, για ποια φορά σου προκαλούν ντροπή, Shades. Για πέμπτη; Για όγδοη; Για εικοστή τέταρτη;

ASTERIX O GALATIS είπε...

Συμφωνώ φίλε μου, εγώ την εφημερίδα την πήρα την πρώτη μέρα και έφριξα.

Κρίμα για τον Καραπαπά, μου είναι συμπαθής και είχα εντοπίσει μια δημοσιογραφική εξελιξιμότητα ακούγωντάς τον στο ραδιόφωνο, αραιά και που.

Hades είπε...

Βασικά, κρίμα για όλους που γράφουν και ακόμη χειρότερα για εκείνους που τον διαβάζουν. Κάφροι κι επίδοξοι σωτήρες είναι επικίνδυνος συνδυασμός.

geokalp είπε...

πριν γράψω εκρηκτικό ποστ για τον γαύρο-μπάλα περιμένω ένα έχεις ήδη διαμορφώσει άποψη

geokalp είπε...

καλημέρα

το σχόλιό σου @Μαυροπερισσότερο είναι υποστηρικτικό των όσων γράφω πιο πάνω

Hades είπε...

Geo, ελπίζω να μην περίμενες τσάμπα όλο αυτό το διάστημα.. :)