Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

Πάνε καλά τα πράγματα.

Επιτέλους δηλαδή.

Έχουν βγει παγανιά άλλωστε και μας διαβεβαιώνουν επί τούτου σχεδόν όλοι οι "επίσημοι": πολιτικοί, αναλυτές, τραπεζίτες και γενικά κάθε καρυδιάς καρύδι, πως ούτε θα χρεωκοπήσει η χώρα, ούτε από το ευρώ θα φύγουμε, ούτε αναδιαπραγμάτευση του χρέους θα γίνει, ούτε θα λάβει χώρα η καταστροφή του κόσμου πριν το 2012 και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.
Και ως γνωστόν, όποτε λένε κάτι τέτοια εκ των προτέρων -ιδίως οι πολιτικοί-, πάντοτε γίνονται μετά. Όπως πχ δεν προλαβαίνουμε να ανοίγουμε λογαριασμούς για να καταθέτουμε (ενίοτε κλειστά) τα λεφτά του Γιωργάκη που υπήρχαν προεκλογικά, όπως μηδενίστηκε (με μηδενική ανοχή) η διαφθορά από τον Καραμανλή, όπως η Ελλάδα έγινε ισχυρά επί Σημίτη, όπως είχε γίνει η κάθαρση από τον Μητσοτάκη και πάει λέγοντας...
Διότι αν πάμε προς τα πίσω, αυτό ακριβώς θα διαπιστώσουμε: πως ό,τι μας λένε οι πολιτικοί, γίνεται ακριβώς αυτό και μάλιστα με ακρίβεια λεπτομερέστατη.

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι εν προκειμένω τα πράγματα είναι ολίγον τι πιο πολύπλοκα, αφού εκτός από τις προαναφερθείσες διαβεβαιώσεις, έχουμε και τα μέτρα που είναι επαρκή (ακριβώς όπως προηγουμένως ήταν επαρκή και του Γενάρη και του Μαρτίου), αλλά ας μην το κάνουμε θέμα κιόλας. Το σημαντικό είναι ότι διαθέτουμε πολιτικούς που έχουν πλήρη επίγνωση της καταστάσεως και που είναι διατεθιμένοι να βάλουν το μαχαίρι ίσως και παραπέρα από το κόκαλο (ίσως προς κώλο μεριά-χου νόουζ;).

Δεν ξέρω πχ αν έχετε διαπιστώσει κάτι: ντάξει, αν παραμερήσουμε τον ενοχλητικό λόξυγγα των πέντε διαφορετικών πορισμάτων για το Βατοπέδι ως την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα (και που ήταν όντως μεγάλη έκπληξη μιας κι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και εξέδωσε μόνο ένα), θα διαπιστώσουμε ότι τα 2 μεγάλα κόμματα ήδη έχουν αρχίσει να δρομολογούν το καθάρισμα μερικών ήδη καθαρισμένων προκειμένου να δείξουν ότι δεν μασάνε μία και πως όταν κάνουν λόγο για διαφάνεια και για κάθαρση, το εννοούν. Μάλιστα μην εκπλαγείτε αν δείτε να καθαρίζει το καθένα και από κανά πεμπτοέκτο στέλεχός τους. Ξέρετε ποιο εννοώ πεμπτοέκτο: απ'αυτούς τους πολιτικούς που και να μην κατέβουν στις εκλογές δεν θα το πάρει χαμπάρι κανείς. Και όχι για άλλο λόγο, αλλά για να μην κατηγορηθούν (τα κόμματα) ότι καθάρισαν μόνο συνταξιούχους βουλευτές.

Εντωμεταξύ παρακολουθώ με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις που αφορούν τον σύντροφο Άκη και ειλικρινώς απορώ: δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο πια σε αυτόν τον τόπο; Τα χτυπάνε τα σύμβολα της σοσιαληστείας ρε; Τα χτυπάνε τα τοτέμ; Δεν ντρέπεστε καθόλου; Δηλαδή για πείτε μου: εσείς δεν κάνετε καμία συλλογή; Δεν έχετε έστω και κάτι; Δίσκους ή cd; Γραμματόσημα; Νομίσματα; Αναπτήρες zippo; Τηλεκάρτες; Κάτι τέλος πάντων. Ε, έτσι κι ο σύντροφος Άκης φαίνεται πως έκανε συλλογή ακινήτων. Που το πρόβλημα δηλαδή; Δηλαδή έπρεπε να μένει στο ενοίκιο ο άνθρωπος όπως οι πλέμπες, μόνο και μόνο για να μην σκανδαλιστούν τα πλήθη; Απαραδεκτότατον. Αήθης επίθεση.
Παρεμπιπτόντως άκουγα κάτι πολύ γουστόζικο σήμερα από το δίδυμο Λυριτζή-Οικονόμου αναφορικά με τις υπεράκτιες (ελληνιστί off shore) που φέρονται να εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες του Άκη και πραγματικά μου άρεσε. Ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις ένα σπίτι ρε παιδάκι μου -δεν εξετάζουμε το που είναι και πόσο κάνει. Ψάχνεις λοιπόν να έρθεις σε επαφή με τον ιδιοκτήτη: ρωτάς λοιπόν -εκτός κι αν το λέει το πωλητήριο- ποιος είναι και σου λένε "η off shore τάδε". Κανένα πρόβλημα. Ανοίγεις στον χρυσό οδηγό στην σελίδα με τις off shore (για τους χρήστες διαδικτύου υπάρχει και η σελίς white pages του ΟΤΕ), πληκτρολογείς το όνομα και σου βγάζει πλήρη στοιχεία. Τα πάντα. Μήπως δεν το έχουμε κάνει όλοι μας και δεν το γνωρίζουμε; Το γνωρίζουμε. Βέβαια θα με ρωτήσετε -και πολύ σωστά- πως είναι δυνατόν να τους βρίσκεις για αγοραπωλησία αλλά να μην τους βρίσκεις για φοροδιαφυγή; Μα μην είσθε αφελείς: στον Χρυσό Οδηγό οι εν λόγω εταιρίες βρίσκονται στα μεσιτικά, όχι στους φοροφυγάδες.

Όπως επίσης υπάρχει και κάτι ακόμη: θες ρε παιδί μου να αγοράσεις ένα καινούριο ψυγείο. Τι κάνεις; Πολύ απλά: παίρνεις πχ το τάδε διευθυντικό στέλεχος (φερειπείν τον Χριστοφοράκο) και του το παραγγέλνεις. Έτσι δεν κάνουμε όλοι μας; Υπάρχει άνθρωπος που να έχει πάει ποτέ σε μαγαζί για κάτι τέτοιο; Υπάρχει κανείς από 'μας που να έχει εξυπηρετηθεί ποτέ από απλό υπάλληλο; Όχι βέβαια. Οπότε για ποιον λόγο γίνεται όλος αυτός ο ντόρος με μίζες, δώρα κλπ; Για ποιον λόγο ακούμε για τις αγωνιώδεις προσπάθειες της Δικαιοσύνης να βρει παραθυράκια για ήδη παραγεγραμμένα αδικήματα μπας και τα φέρει στο εδώλειο, και στο τέλος να πληροφορηθούμε ότι άνθρακες ο θησαυρός; Βγείτε πείτε φόρα παρτίδα ότι 'ντάξει ρε παιδιά, δεν θα κάνουμε τίποτε όπως δεν κάναμε ποτέ. Και μάλιστα θα νομοθετήσουμε κι από πάνω, προκειμένου να πηγαίνουν απευθείας φυλακή όσοι τρώνε λιγότερα απ'όσα θα μπορούσαν να έχουν φάει. Ποιος είσαι εσύ κύριε που θα κάνεις δημόσιο έργο δίχως μίζα δηλαδή; Πως θα κινηθούν οι επόμενες γεννεές υπουργών δίχως μίζα; Πως θα ζήσουν; Τα έχετε σκεφτεί αυτά; Επιτρέπεται ο βουλευτής τάδε να άφησε απλήρωτη κλήση αντί να την σβήσει; Να του άρουμε τη βουλευτική ασυλία για να βάλει μυαλό ο αλήτης.

Όπως επίσης, προς τι όλη αυτή η πρεμούρα με τις διαψεύσεις περί χρεωκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη; Υπάρχει λόγος, από την στιγμή που ό,τι είναι να γίνει, είναι ήδη προδιαγεγραμμένο να γίνει; Τι νομίζετε δηλαδή; Επειδή εμείς τα μαθαίνουμε λίγα-λίγα, ότι έτσι πάνε και οι εξελίξεις; Δηλαδή σα να λέμε, το έλειμμα δεν υπήρχε μόνο και μόνο επειδή δεν το ξέραμε; Αστειότητες. Έχει όμως ένα μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε λίγο το χειρότερο σενάριο, αυτό που εδώ και μέρες όλοι διαψεύδουν...

Κατ' αρχήν, δεν ξέρω αν έχετε ακούσει την είδηση βόμβα: στην περίπτωση χρεωκοπίας και αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, το ποσόν που υπολείπεται των 110 δισ ευρώ δεν παγώνει, ούτε αναιρείται. Το λαμβάνουμε κανονικά, μόνο που δεν το ακουμπάμε ποτέ. Κοινώς, πάει ως αποζημίωση στους πιστωτές μας. Καλό, ε;
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ήδη έχουμε δανειστεί αμέτρητα πακέτα με δυσβάσταχτους όρους, ήδη έχουμε μια τρυπάρα ναααααα με το συμπάθειο, ήδη μας έχουν γονατίσει και ως επιστέγασμα θα ολοκληρώσουμε και το τρέχον δάνειο μόνο που αυτήν την φορά το ταμειακό έλειμμα θα αντιμετωπιστεί με έξοδο από το ευρώ, επιστροφή στη δραχμή με την τελική προ ευρώ αναλογία και ασύστολη υποβάθμισή της μέχρι τον αιώνα τον άπαντα. Φυσικά αυτό θα σημάνει εκτόξευση των υφισταμένων χρεών, αφού άλλο να λες ότι χρωστάς 1 ευρώ με ισοτιμόα 340,75 δραχμές και άλλο με ισοτιμία 1500 δραχμές. Στην μία περίπτωση θα χρωστάς (πχ 1 τρις δραχμές, στην άλλη 5 τρις δραχμές). Σημειωτέον ότι στο ενδιάμεσο ήδη θα έχουν ξεπουληθεί τα πάντα, κάθε έννοια δημοσίου περιουσίας, ενώ ακόμη και τα ψίχουλα που λαμβάνει ήδη πολύς κόσμος θα γίνουν ακόμη πιο ψίχουλα που πιθανώς να μην μπορούν να ταϊσουν ούτε καν τα περιστέρια.

Με λίγα λόγια το σενάριο είναι ιδανικό. Για τους άλλους βέβαια.
Και βάζουν χέρι σε όλα, και μας τους χρωστάμε για αναρίθμητες γεννεές ακόμη.
Φυσικά όπως είπα, αυτό το σενάριο είναι επιστημονικής φαντασίας, το πλέον ακραίο και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Το διαβεβαιώνουν οι πολιτικοί μας άλλωστε.

Και για να μην ξεχνιώμαστε: στο ενδιάμεσο, οι ρεμούλες συνεχίζονται.

Το μίζον (δίχως έψιλον) πρόβλημα βέβαια είναι ότι οι πολιτικοί μας εξακολουθούν να είναι μεν λαλίστατοι, όμως από έργα αποδεικύονται πένιτες. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα φασισταριά του ΠΑΜΕ που (ίσως ακόμη να συμβαίνει) κατέλαβαν... τον καταπέλτη ξένου πλοίου στην Κόρινθο και δεν το άφηναν να αποπλεύσει. Ποιο ήταν το δίκαιο αίτημά τους; Να προσλάβει η πλοιοκτήτρια εταιρία 45 Έλληνες ναυτικούς στο πλοίο. Λεπτομέρεια: το πλοίο απασχολεί 29 ναυτικούς. Παρά ταύτα όμως το προσγειωμένο εις τον πλανήτη γη και έχον πλήρη επαφή με την πραγματικότητα ΠΑΜΕ απαιτεί την απόλυση των εν λόγω 29 εργαζομένων και την ταυτόχρονη πρόσληψη 45 άλλων, ήτοι 16 υπεραρίθμων. Και μετά αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν με τόσο στιβαρό συνδικαλισμό και με τέτοια σύγχρονα μυαλά να πηγαίνουν πίσω (αιώνες) όλα τα εργασιακά ζητήματα. Και βέβαια μην κρυβόμαστε: δεν είναι μόνο θέμα συνδικαλισμού, έτσι; Όπως και να'χει όμως, παρόλο που η εταιρία προσέφυγε με ασφαλιστικά μέτρα στα δικαστήρια και δικαιώθηκε, το ελληνικό κράτος που με ευκολία σαπίζει στο ξύλο έως και συνταξιούχους, εν προκειμένω κάθεται σούζα μπροστά σε μια χούφτα (κυριολεκτικά, χούφτα) συνδικαλιστές, οι οποίοι φυσικά θα εξακολουθήσουν να κάνουν ό,τι γουστάρουν εις το διηνεκές.

Και φυσικά την ίδια στιγμή -θυμηθείτε το, το προβλέπει και το μνημόνιο άλλωστε- ήδη έχουν αρχίσει να περιεργάζονται νέα μέτρα, όταν καλά-καλά δηλώνουν πλήρη αδυναμία να εφαρμόσουν τα ήδη ληφθέντα. Τι εννοώ; Αυτές οι πίπες που ακούμε περί συγκράτησης των δαπανών μετά θριαμβολογίας δεν είναι τίποτε άλλο από τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Πχ, κάτι ακούστηκε τις προάλλες για 19 εκατομμύρια ευρά σε γραφική ύλη για το υπουργείο Παιδείας αλλά όσο κι αν έχω ψάξει δεν έχω καταφέρει να βρω το σχετικό λινκ. Αυτά προφανώς ήταν ανελαστικές δαπάνες. Όπως επίσης κάποια άλλα 200 ψωροχιλιάρικα για κουρτίνες που είχαν ακουστεί πάλι για το ίδιο υπουργείο (τα οποία λίαν συμπτωματικώς συνέπεσαν με τα 28 χιλιάρικα για κουρτίνες που θυμάστε ως αποκάλυψη) μάλλον ιδίας σημασίας ήταν. Ο δε ΟΣΕ που μας βάζει μέσα 3 μύρια ημερησίως, συνεχίζει ακάθεκτος. Μάλιστα διάβαζα σήμερα ότι οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία. Δικαιότατον: να απεργήσουν κι εκείνοι που είχαν πάει στο σπα για να συσκεφθούν καλύτερα. Τώρα, μη με ρωτάτε ποια τα αιτήματά τους διότι ειλικρινώς δεν γνωρίζω. Πιθανώς να θεωρούν ότι το ποσόν των 3 μυρίων ημερησίων τους αδικεί και ότι οι πραγματικές τους δυνατότητες είναι να μας βάζουν μέσα 5 μύρια την ημέρα. Όπως και να'χει, αφού το χειρίζονται συνδικαλιστές το θέμα, θα κοιμηθώ ήσυχος το βράδυ. Στα νοσοκομεία δε, εξακολουθεί να γίνεται της πορνάρας και τελικώς οι μόνοι την πληρώνουν είναι οι απλοί πολίτες που πλέον ούτε καν στην Υγεία δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης. Και ταυτόχρονα, το κράτος με την ίδια ευκολία που αποκεφαλίζει απλούς πολίτες μέσω μισθών και συντάξεων υπό το ηδονικό βλέμα ενός καλπάζοντος πληθωρισμού, απαξιοί να επιστρέψει το ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά κι ενώ οι τράπεζες έχουν κλείσουν τελείως τις κάνουλες και η αγορά ασφυκτιά.

Ήδη έχουν περάσει 2 μήνες από τα τρίτα και πλέον άγρια μέτρα της χρονιάς (που δεν θα είναι και τα τελευταία φυσικά) και όμως ακόμη δεν υπάρχει η παραμικρή αναπτυξιακή πρόνοια, ακριβώς όπως δεν υπάρχει η παραμικρή φορολογική πρόνοια, μιας και ο νέος φορολογικός νόμος είχε βγει πριν και από τα δεύτερα μέτρα και παραμένει στην ασαφή ισχύ του ακόμη και δύο μήνες μετά τα τρίτα. Ως επίσης η ανάπτυξη τεχνηέντως προβλέπεται από το '12 κι έπειτα (όπου ως τότε, έχει ο θεός για νέες αλλαγές και ακόμη νεότερα μέτρα). Και μιλάμε ότι μια τέτοια κουβέντα δεν έχει τέλος... Ω, ρε μάναμ, πόσα θα μπορούσαμε να πούμε ακόμη.

Αλλά κανένα νόημα δεν θα είχε.
Εξάλλου πάνε καλά τα πράγματα.
Το λένε και οι πολιτικοί.
Αυτοί ξέρουν.

5 σχόλια:

ESKARINA είπε...

Φυσικά και ξέρουν, το πρόβλημα είναι ότι δεν μας λένε όλα όσα ξέρουν...

Παρεπιμπτόντως, μήπως ακούσατε και εσείς τις μηχανές τους νομισματοκοπείου να κόβουν δραχμές; Γιατί φαίνεται να τις έχει ακούσει όλη η Αθήνα, εκτός από εμένα ... Παρακαλώ διαφωτίστε με!

Hades είπε...

Κοίτα, επειδή όντως έχει γίνει μεγάλος ντόρος, χθες -όχι τυχαία- στις βραδινές ειδήσεις του ΣΚΑΪ είχε εικόνες μέσα από το νομισματοκοπείο. Θα μου πεις βέβαια ότι τα πλάνα θα μπορούσαν να είναι παλαιότερα. Όντως, αλλά αν έκοβαν δραχμές αν μη τι άλλο θα μιλάγαμε για είδηση-βόμβα οπότε σιγά μην την έκοβαν.

Πέραν τούτου, δεδομένου ότι οι αρμόδιοι το κρύβουν επιμελώς, από ποιον έγινε η διαρροή και έμαθε ο κόσμος ότι τυπώνονται δραχμές; Άσε που αν ήταν να τυπώσουν δραχμές δεν θα είχαν κάνει τη μαλακία να πάρουν το δάνειο.

Γενικά δηλαδή το σενάριο δεν μου κάθεται καθόλου. Μάλιστα άκουγα σήμερα ότι ένας πρώην εισαγγελέας της Θεσσαλονίκης πήγε και κατέθεσε μήνυση κατά παντώς υπευθύνου για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Προφανώς λοιπόν κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ή για να στο πάω και παραπέρα, ίσως να προέρχονται όλες αυτές οι φήμες από διάφορους λαχανοντολμάδες σαν εκείνουν που είχαν βρει τη λύση για να χτυπηθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα να πάμε τη τάδε μέρα όλοι και να σηκώσουμε όλα τα χρήματά μας από τις τράπεζες. Είναι σα να θέλω να κάνω πλάκα με το κινητό σου και να σου βάζω μέσα τη δική μου sim για να βάλεις 3 φορές λάθος pin. Γελοιότητες δηλαδή...

Tzeni είπε...

Αγαπητοί μου, στα τόσα που ακούμε τον τελευταίο καιρό, έρχομαι να προσθέσω τούτο: σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό που μένουν οι 300 εκπρόσωποι μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όταν κατεβαινουν στην Αθήνα; Οι Αθηναίοι στις βίλες που εφτιαξαν από τις μίζες τους. Οκ. Παρακάτω; Οι υπόλοιποι;
Θα θελα να βοηθήσω παραπάνω, αλλά θα με πρήξει κολλητή που τυγχάνει της παραπάνω φάρας στα "Δοσίλογε", "Αρτέμη Μάτσα" και άλλα τέτοια χαρούμενα. 'Οχι ότι δεν είμαι άμα γουστάρω, αλλά δεν έχω όρεξη να πιαστούμε μαλλί με μαλλί, τόσο που πήγε το κομμωτήριο.

ASTERIX O GALATIS είπε...

Κάτι μου λέει ότι ο Hades κάπου λιάζεται.

Hades είπε...

@Tzeni
Πολύ φοβάμαι ότι αυτά που τρώνε (κυριολεκτικώς) ξεπερνούν ακόμη και τα έξοδα διαμονής. Άσε, δεν πιάνονται πουθενά οι τύποι... :)

@Asterix
Μακάρι να λιαζόμουν αγαπητέ Αστερίκιε. Η αλήθεια είναι όμως ότι κάπου το μουντιάλ, κάπου οι σπαρίλες που με έπιαναν, κάπου το μουντιάλ, κάπου διάφορα καλά και κουλά που μου τύχαιναν, κάπου το μουντιάλ κλπ, ήμουν συνεχώς από 'δώ κι από 'κει.
Το μουντιάλ φυσικά τελείωσε και πλέον θα έχουμε το μουνιάλ της ελληνικής πραγματικότητας, οπότε θα επανέλθω κι εγώ κάποια στιγμή, πιθανώς σύντομα.
Έχουμε και πολλά θέματα για θάψιμο γαμώτο... :)