Σελίδες

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Το λεπόν...

ας υποθέσουμε ότι είμαι (όχι έχω, είμαι) μια (πχ) δισκογραφική εταιρία. Βλέπω δεξιά κι αριστερά λοιπόν ότι γίνεται του κατεβάσματος το κάγκελο και θεωρώ ότι έχω διαφυγόντα κέρδη αφού η πνευματική μου ιδιοκτησία (σ.σ. my ass) αποτελεί προϊόν εκμετάλλευσης. Τι κάνω; Το κλασικό: μήνυση. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει;
Ότι αυτομάτως παραδέχομαι ότι το προϊόν που πλασάρω είναι τόσο σφοδρά διά το πέος που ξέρω ότι κανείς δεν πρόκειται να το αγοράσει.
Διότι αποδεδειγμένα αν κάτι είναι πραγματικά καλό, θα αγοραστεί. Ξεκάθαρα πράγματα.
Στο κάτω-κάτω, έχετε δει κανά Metropolis να κλείνει; Ή μήπως κανά Virgin το οποίο έχει τιμές στον θεό κιόλας; Και μιλάω για πολυκαταστήματα, διότι τα "γειτονιάς" είναι δυστυχώς μια άλλη πικρή ιστορία. Για να μην ξεφεύγω όμως, κι όμως, ουδείς το προσεγγίζει έτσι.

Προσωπικά είμαι συλλέκτης μουσικής. Metal φυσικά, αφού για την πάρτη μου δεν υπάρχει άλλη μουσική. Τις άλλες, απλά τις ακούω σποραδικά, με τα φεγγάρια μου δηλαδή και ως εκεί. Το ότι είμαι συλλέκτης -και κυρίως βυνιλίου- σημαίνει ότι αγοράζω πράμα. Ομοίως αγοράζω και cd αρκετές φορές, ή μάλλον τις περισσότερες, πράγμα προφανώς οξύμωρο για συλλέκτη βυνιλίου. Έλα όμως που τις περισσότερες φορές οι δίσκοι που βρίσκω θεωρώ ότι είναι πολύ πιο ακριβοί από την πραγματική τους αξία, οπότε η τιμή μοιραία με σπρώχνει προς το cd. Γενικά το αυθεντικό δίνει μιαν άλλη ικανοποίηση. Είναι ιεροτελεστία μέχρι και το να βγάλεις τον δίσκο να τον βάλεις στο πικάπ, μην πω για την ασύλληπτη απόδοση του πικάπ που καμία κάρτα ήχου δεν μπορεί να φτάσει φυσικά (αλλά αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν ελάχιστοι).
Το θέμα είναι ότι να αγοράσω φόλα, δεν παίζει ως ενδεχόμενο (αν και την έχω πατήσει αρκετές φορές στο μακρινό παρελθόν).

Πως κατάφερα να αποφεύγω τις φόλες με την πάροδο των ετών, θα με ρωτήσετε; Μα φυσικά με την εμπειρία. Και πως αποκόμισα την εμπειρία; Μα φυσικά επειδή δεν ήθελα να πετάω τα χρήματά μου σε πάσης λογής σκουπίδια. Και κατά κύριο λόγο τέτοια σκουπίδια προσπαθούν να μας πλασάρουν οι εταιρίες.

Διάβασα ότι έγινε της πόρνης με το gamato. Βασικά νομίζω ότι ήταν θέμα χρόνου να γίνει και στην Ελλάδα κάτι τέτοιο. Εξάλλου είναι απολύτως φυσιολογικό. Για το σκάνδαλο Siemens μπορεί να μην έχει πάει μέσα κανείς που να τα πήρε αλλά δεν τρέχει τίποτε. Ο Χριστοφοράκος μπορεί να έφυγε σαν κύριος από την Ελλάδα αφού ενδεχομένως να είχε προειδοποιηθεί εγκαίρως κιόλας και ίσως από πολιτικό, αλλά δεν μας αγγίζει. Στο Βατοπέδι μπορεί να έγινε ανταλλαγή αμυθήτων αξιών με αέρα κοπανιστό και να μην την πλήρωσε κανείς αλλά σιγά τα ωά βρε αδελφέ. Στην υπόθεση Γερμανού-ΟΤΕ προφανώς όλα είναι οκ οπότε πάλι εντάξει είμαστε. Οι τράπεζες που γράφουν στα παπάρια τους όλες τις εις βάρος τους δικαστικές αποφάσεις περί καταχρηστικών όρων κλπ δεν μας ενοχλούν. Οι βενζινοπώλες που αύξησαν τις τιμές στην βενζίνη δίχως καν να έχει βγει ο νέος νόμος με αποτέλεσμα να βγάζουν ζεστό μαύρο χρήμα δεν αποτελούν καν πταίσμα. Τα δομημένα ομόλογα ήταν πιθανώς και αυτά ηθικά άρα και νόμιμα, οπότε στα παπάρια μας. Η Ολυμπιακή διαλύθηκε από τις ρουσφετολογικές προσλήψεις και εξυγιάνθηκε με την μεταφορά όλων αυτών στο δημόσιο εις βάρος όλων μας, αλλά τι μας ενδιαφέρει; Πόσα και πόσα ΜΜΕ έχουν κοινούς ιδιοκτήτες με κατασκευαστικές, αλλά τρέχει κάτι; Στο χρηματιστήριο που είχε γίνει η μάσα του αιώνα -μην πω της χιλιετίας- παρεγράφη όπως πόσα άλλα σκάνδαλα, άρα όλα καλά. Και πάει λέγοντας. Αρκεί λοιπόν που πιάσαμε το gamato και δείχνουμε τι αρχίδια έχουμε ως κράτος ρε παιδάκι μου. Διότι το πρόβλημα εκεί ακριβώς βρισκόταν: στο gamato.Πας στην Ομόνοια και τα ναρκωτικά περνάνε μπροστά από τα μάτια σου ακόμη και μέρα μεσημέρι αλλά ποιος τους γαμεί αυτούς, αρκεί που πιάσαμε το gamato. Αν πας δε, προς Μεταξουργείο μεριά φεύγεις γρήγορα τρέχοντας διότι αν σε βουτήξουν ούτς η Νικολούλη δεν θα σε βρίσκει. Μπαίνεις στο νοσοκομείο κι αν δεν έχεις κρατήσει στην άκρη κανά πεντοχίλιαρο ευρά τον έχεις πιει, χώρια ότι για να αντιμετωπιστείς αξιοκρατικώς χρειάζεσαι το απαιτούμενο φακελάκι. Το σχολείο για το παιδί είναι πλέον απλό βάρος και όλη η δουλειά γίνεται μέσω της παραπαιδείας. Πλέον είμαστε σε όλα η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης αλλά είμαστε η φτωχότερη σε μισθούς. Και πάει λέγοντας. Το πρόβλημα λύθηκε με το gamato όμως, ή μάλλον όλα τα προβλήματα.

Της πουτάνας γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα, το γαμάτο τους έφταιξε. Παραδικαστικό κύκλωμα βγήκε προ ετών στη φόρα, ροζ σκάνδαλα μετά μίζας στην εκκλησία, στον Σανιδά ακόμη τα χώνουν και μιλάνε έως και για βαρύτατες ποινικές ευθύνες οι ίδιοι οι δικαστικοί. Ταυτόχρονα, είμαστε η χώρα που έχει τη φοροδιαφυγή ως εθνικό σπορ: για παράδειγμα έχει αοκύσει κανείς τα ονοματάκια εκείνων των γιατρών του Κολωνακίου με τα εισοδήματα πείνας; Ή μήπως έχει ακούσει κανείς αν πληρώνονται τα πρόστιμα που κατά καιρούς πέφτουν, μιας και εσχάτως προέκυψε ότι σβήνονται εκ των υστέρων; Μπα, μάλλον ξεχάστηκαν αυτά τα θέματα (και πόσα άλλα).
θα μου πεις βέβαια, δηλαδή ρε Άδη το gamato δεν παραβίαζε τους νόμους; Προφανώς ναι, ειδάλλως δεν θα τους συνελάμβαναν υποθέτω. Το θέμα είναι όμως ότι θεωρώ ανεπίτρεπτο να ασχολούμεθα με τα κουνουπάκια και να κυκλοφορούν δεξιά κι αριστερά ολόκληροι δεινόσαυροι. Και το θεωρώ ανεπίτρεπτο διότι είμαστε στην ευρύτερη κοινωνικοοικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε. Δηλαδή το gamato έφερε την χώρα στο χείλος της χρεοκωπίας, ή το gamato ρίχνει το ένα λουκέτο μετά το άλλο στα μικρομάγαζα και το εμπόριο; Δεν μπορώ λοιπόν ν'ακούω ότι ένα κράτος που στην πράξη είναι τόσο άχρηστο να πιάσει εκείνους που πραγματικά οφείλει, πάει και ασχολείται με το gamato. Δηλαδή το gamato είναι σημαντικότερο και πιο μείζων από τη Siemens ας πούμε; Κι αν τους κάει τόσο πολύ η τήρηση των νόμων, γιατί δεν προβαίνουν στην άρση της βουλευτικής ασυλίας για την οποίαν έχουμε καταδικαστεί δις από την ΕΕ; Ή γιατί δεν τηρείται το Σύνταγμα των Ελλήνων που προβλέπει ισότητα των πολιτών και δεν φορολογείται η εκκλησιαστική περιουσία ως της αξίζει πραγματικά; Μην ακούω μαλακίες λοιπόν.

Ξέφυγα όμως: έλεγα τις τις δισκογραφικές εταιρίες. Απ'ό,τι διάβασα, η μήνυση στο gamato βασίστηκε στον νόμο περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Πολύ ωραία. Δυστυχώς ο προηγούμενος σκληρός δίσκος μου έκαψε φλάντζα ένα ωραίο μεσημέρι και δεν μπορώ να βγάλω ένα σχετικό έγγραφο (που προφανώς ήταν αυθεντικό αλλά που υποθέτω βρίσκεται εύκολα) βάσει του οποίου παρέχεται η δυνατότητα αντιγραφής ενός τραγουδιού μέχρι ενός (μεγάλου) σημείου. Αν δηλαδή αλλάξεις 1-2 ακόρντα αλλά το θέμα είναι ίδιο, το τραγούδι θεωρείται νέο και ως νέο στο πουλάνε. Είναι νομιμότατο και προφανώς... ηθικότατο. Σημειωτέον ότι αν δεν με απατά η μνήμη μου αυτό ισχύει στην Ελλάδα μόνο (αν και με μιαν επιφύλαξη). Καταλάβατε τώρα γιατί μοιάζουν τόοοοοσα πολλά τραγούδια στα σκυλάδικα; Διότι αυτό είναι που φέρνει κέρδος. Αλήθεια, θυμάται κανείς προ καιρού (χρόνος και βάλε πρέπει να ήταν) που είχε γίνει μια ολοκαίνουργη επιτυχία και λίγες μέρες μετά βγήκε μια τραγουδίστρια που κατήγγειλε ότι... είχε κάνει ακριβώς την ίδιαν επιτυχία 20 χρόνια πριν; Ιστορίες απείρου κάλλους. Κι όσον αφορά την ποιότητα, είσαι "υποχρεωμένος" να αγοράζεις δέκα-δέκα τις νέες "επιτυχίες" κάθε τρίμηνο με εξάμηνο (το πολύ). Αυτό δεν είναι κοροϊδία; Γιατί λοιπόν όταν σε δουλεύουν μέσα στα μούτρα σου να μην κατεβάσεις; Πόσω δε μάλλον όταν είναι αποδεδειγμένο ότι το καλό, το πραγματικά καλό θα πουλήσει ούτως ή άλλως; Αν εγώ θέλω πραγματικά κάτι θα πάω να το πάρω, δεν υπάρχει περίπτωση.

Δεν τίθεται θέμα να κατεβάσω το Diablo III μόλις βγει όταν το περιμένω πως και πως από το 2000. Δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβάσω τον επόμενο δίσκο των Maiden με τους οποίους έχω τρέλα και αγοράζω ό,τι υπάρχει. Δεν τολμώ να διαννοηθώ ότι δεν θα αγοράσω την δουλειά (demo ή επίσημη) ελληνικής metal μπάντας μου να μου αρέσει (πόσω δε μάλλον όταν αρκετές φορές ελληνικές αγοράζω κατ' εξαίρεσιν ακόμη κι αν δεν μου πολυαρέσουν, απλά για την υποστήριξη). Και ούτω καθεξής. Αυτό που θέλω, θα το αγοράσω. Το ξέρουν καλά όλοι αυτοί οι μπάμιες, απλά θέλουν με τον τρόπο τους να εξωθήσουν όλον τον κόσμο να αγοράζει τα πάντα. Ε, λοιπόν οι τύποι όχι μόνο παραβλέπουν ότι ακόμη κι αν κλείσουν όλα τα τορρεντάδικα της υφηλίου το πιθανότερο είναι ο κόσμος να σταματήσει να ασχολείται από το να αγοράσει σκουπίδια, αλλά ακόμη χειρότερα ξεχνάνε την δεκαετία του 80 όπου το μυθικό tape trading έδινε και έπαιρνε σε κάθε παρέα, σε κάθε σχολείο, σε κάθε φροντιστήριο, σε όλες τις ηλικίες. Δηλαδή τι θέλουν να μου πουν; Ότι όταν ήταν στο γυμνάσιο και χτύπαγαν σε εκδρομές γκομενίτσες, στα κασσετόφωνα που έπαιρναν μαζί έπαιζαν... αυθεντικές κασσέτες; Ρε δεν πάνε στο διάολο λέω γω; Το ότι εγώ όμως εδώ και μια 20ετία και βάλε έχω τρέλα με τη μουσική και ιδίως τη metal οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στο εξίσου παράνομο tape trading της δεκαετίας του 80 (και εν συνεχεία του 90). Και δεν είμαι ο μόνος που σκέφτεται έτσι, παρόλο που κι εγώ αναγνωρίζω ότι πάρα πολύς κόσμος αρκείται στο downloading. Αυτό όμως που διαφεύγει είναι ότι στο παρελθόν που δεν υπήρχε το internet, ο αντίστοιχος κόσμος πάλι δεν αγόραζε, παρά άκουγε κάτι στο ραδιόφωνο και μόνο εκεί. Οπότε, μία η άλλη...

θα μου πείτε -και σωστά- ότι δεν είναι μόνο η μουσική. Είναι και τα προγράμματα, είναι και οι ταινίες, είναι και χίλια δυο. Πολύ σωστά. Σε όλα υπάρχει μια λύση όμως. Φερειπείν για τα προγράμματα, δεν χρειάζεται καν να μπω στον κόπο να κατεβάσω κάποια έκδοση των windows, αφού ακόμη κι αν δεν τα έχω (που τα έχω από λάπτοπ) μπορώ πανεύκολα να τα βρω από άλλον φίλο που τα έχει αυθεντικά. Το να μου τα δώσει για εγκατάσταση και να του τα επιστρέψω δεν είναι παράνομο. Ομοίως, αν γουστάρω μπορώ να βάλω linux (τα οποία έχουν βελτιωθεί απίστευτα τα τελευταία χρόνια κι εκτιμώ ότι οι αρκετές ακόμη ασυμβατότητές τους με τα windows σε θέματα παιχνιδιών κλπ σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν) που είναι τελείως τσάμπα και είναι λογισμικάρα. Δεν χρειάζεται να κατεβάσω το ms office από την στιγμή που μπορώ να βάλω το open office το οποίο είναι εξαιρετικότατο. Δεν χρειάζεται καν να κατεβάσω σπασμένο antivirus αφού υπάρχει ελεύθερο το avast που έχω ήδη μια πενταετία και θεωρώ αν όχι το καλύτερο, από τα καλύτερα. Ακόμη και utilities μπορώ να βρω που να είναι ελεύθερα, όπως το ccleaner που κάνει εξαιρετική δουλειά, ή το adaware που είναι από τα καλύτερα που έχω βρει ποτέ μου. Το γνωρίζω ότι υπάρχουν και πιο πλήρεις εκδόσεις από τα ελεύθερα, από την στιγμή όμως που ποτέ μου δεν αντιμετώπισα προβλήματα εδώ και 10 χρόνια σχεδόν, γιατί να αλλάξω τακτική; Και όλα αυτά θα συνεχίσουν να είναι ελεύθερα και νομιμότατα και μετά το κλείσιμο του gamato. Κι όσον αφορά τις ταινίες, εδώ κι αν ισχύει το πέη γαλανά (εις την καθαρεύουσαν): να πάνε όλοι να κάνουν την μαγκιά του Avatar με την τρισδιάστατη προβολή του που ήταν εκπληκτικό. Γιατί δηλαδή να πάω να πληρώσω να δω το 2012 που εκ των προτέρων γνώριζα ότι θα είναι μια μαλακία και μισή; Την Χριστουγεννιάτικη Ιστορία όμως, περίμενα 3 τέταρτα στην ουρά για να την δώ. Το ίδιο και τον Sherlock Holmes (που ήταν ένας εκ των μεγάλων παιδικών μου ηρώων). Όταν είχαν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες για τον Άρχοντα των Δακτυλιδιών, για το ΙΙ και το ΙΙΙ είχα κλείσει εισιτήρια εκ των προτέρων και τα είδα την δεύτερη και πρώτη μέρα της προβολής τους αντίστοιχα. Στο δε Ι που δεν είχα καταλάβει ότι θα έκανε τέτοιο χιτ και πίστευα ότι θα το έβλεπα σχετικά άνετα, άργησα μια βδομάδα. Σημειωτέον, ότι τον Άρχοντα τον είχα πρωτοδιαβάσει περί το 1993 αν δεν απατώμαι, μιας και τον ήξερα καλά από πολλά metal τραγούδια, γι'αυτό και περίμενα πως και πως την ταινία. Και για να το πάμε διαφορετικά τώρα: έχετε δει να κλείνουν τίποτε odeon ή village; Τουναντίον ιδίως τα παρασκευοσαββατοκύριακα γίνεται της πουτάνας το κάγκελο, μιας και για να δεις μια ταινία που έχει ψιλοδιαφημιστεί μπορεί να χρειαστεί να πας και μιάμιση ώρα πριν. Ή μήπως υπάρχει η αυταπάτη ότι τα.. θέατρα έχουν πελατεία επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα να... τα κατεβάσουν και αυτά; Γελοίες αστειότητες...

Ποιον κοροϊδεύουν λοιπόν ότι στο gamato οφείλονται διαφυγόντα κέρδη; Κανονικά θα έπρεπε εμείς να τους κυνηγάμε για... υπεξαίρεση χρημάτων. Των δικών μας χρημάτων. Και δεν κάνω καθόλου πλάκα. Όταν ήμουν πιτσιρικάς αναγκαζόμουν κι αγόραζα κασσέτες για τρείς λόγους: πρώτον, δεν υπήρχαν cd ακόμη. Δεύτερον, δεν είχα ακόμη πικάπ. Και τρίτον, ο πατέρας μου δεν ήταν υποχρεωμένος να είναι και χορηγός μου, ούτε εγώ είχα τη δυνατότητα να χαλάω έτσι συνεχώς το όχι ιδιαίτερα μεγάλο χαρτζιλίκι μου. Που κολλάει το τρίτο είπατε; Μα πως δεν κολλάει; Πιο πάνω δεν έγραφα ότι έκανα tape trading; Όταν πήρα πικάπ (προσοχή, εγώ το πήρα, δεν μου το πήραν) κι άρχισα να ασχολούμαι δειλά-δειλά με τους δίσκους, διαπίστωσα ότι ενώ η κασσέτα έκανε περί τα 3 χιλιάρικα, ο δίσκος έκανε περί τα 4. Σημειωτέον ότι στις όχι νέες κυκλοφορίες οι τιμές πολύ δύσκολα έπεφταν, μιας και τα δισκάδικα τότε ήσαν ως επί τω πλείστω συνοικιακά, άρα τι καινούριο έπαιρνες τι παλαιότερο, ένα και το αυτό ήταν επί της ουσίας. Απεναντίας αν κάτι έπαιζε ρόλο στην πτώση ή όχι της τιμής ήταν το όνομα του καλλιτέχνη ή του συγκροτήματος (κοινώς για να βρω φτηνά Maiden δεν υπήρχε περίπτωση). Όταν μετά από μερικά χρόνια βγήκαν τα cd η τιμή τους ήταν περί το τάληρο και ήταν φυσικά απλησίαστα, άσε που πανάκριβα ήταν και τα cd players οπότε δεν άξιζε. Δίχως να μπω στον κόπο καν να εξετάσω τα πλεονεκτήματα του βυνιλίου σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα, θα σας πω ότι με τον καιρό διαπίστωσα -καθώς το cd εδραιωνόταν και οι τιμές μεταβάλλονταν συνολικά- πως το cd ήταν το πιο φτηνό απ'όλα, ενώ η κασσέτα η πιο ακριβή. Έτσι, υπήρχε το παράδοξο η πιο ακριβή κασσέτα να πωλείται πιο φτηνά απ'όλα ενώ το πιο φτηνό cd να πωλείται πιο ακριβά απ'όλα. Όταν, λοιπόν, το θάψιμο του βυνιλίου κρίθηκε επιτυχές (μέσω των extra tracks τα οποία τις πλείστες όσες φορές ήταν απλώς κάποια live εκτέλεση, δηλαδή πίπες) και το cd ήταν πλέον ο κανόνας που είχε σφηνωθεί για τα καλά στο υποσυνείδητο του κόσμου, άρχισε να γιγαντώνεται και το εμπόριό του το οποίο βασιζόταν στο μικρό κόστος και το τεράστιο κέρδος. Και όλα αυτά εις βάρος τίνος; Μα φυσικά των μουσικόφιλων καταναλωτών. Αυτό λοιπόν δεν ήταν κοροϊδία; Ήταν, και τεράστια κιόλας. Πήγε κανείς από αυτούς μέσα; Όχι εξ όσων γνωρίζω.

Οπότε τι ακριβώς καθόμαστε και συζητάμε για το gamato και το κάθε gamato από τα χιλιάδες που υπάρχουν και στην χώρα και παγκοσμίως ιδίως; Διότι δεν υπάρχουν μόνο τορρεντάδικα. Εξακολουθούν να υπάρχουν και shareware που επίσης γίνεται τρελό αλισβερίσι αλλά κυρίως όπως προείπα εξακολουθούν να υπάρχουν και νομιμότατα τσάμπα πράγματα -ακόμη και μουσική, στην οποίαν ήδη εδώ και χρόνια έχουν αρχίσει καλλιτέχνες να πουλάνε μόνοι τους τα τραγούδια τους κατά πολύ φθηνότερα από τις δισκογραφικές.
Όταν θες λοιπόν να πάψουν να υπάρχουν σελίδες τύπου gamato δεν πλακώνεσαι στις μηνύσεις, αλλά κοιτάζεις να βελτιώσεις το προϊόν σου και να το κάνεις πραγματικά ελκυστικό.

Διότι, για πείτε μου ρε ζώα, αν σήμερα βγει ένας νέος Χατζιδάκις, υπάρχει περίπτωση να τολμήσει άνθρωπος να τον κατεβάσει; θα σπάσει τα ταμεία μετά βεβαιότητος. Δεν αφήνουμε να βγουν νέοι Χατζιδάκιδες όμως, διότι δεν θέλουμε καλλιτέχνες και μπάντες που να κρατήσουν 20 και 30 και 50 χρόνια. Τουναντίον, θέλουμε υλικό που να ανακυκλώνεται κάθε 5-8-10 χρόνια προκειμένου να κρατάμε... καθηλωμένο το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού. Γι'αυτό και είναι δύσκολο να ξαναβγεί πχ μπάντα τύπου Maiden. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει ταλέντο, ούτε ότι "όλα έχουν παιχτεί" ως λέει ο κλασικός αφορισμός. Είναι ότι δεν τους αφήνουν (και πιστέψτε με, στο underground που ασχολούμαι το ξέρω πολύ καλά αυτό). Και το ίδιο ισχύει παντού με τον έναν τρόπο ή τον άλλον.

Εδώ, ρε, κυκλοφόρησε με αντίτιμο 20 ευρά ολόκληρο... 25λεπτο σκληρό πορνό της Τζούλιας (η οποία παρεμπιπτόντως... βούλωσε στόματα... :) )μαζί με ημερήσια εφημερίδα. Δεν είναι αυτό μεταξύ άλλων αισχροκέρδεια; Ή μήπως είδατε να πέφτει κανά πρόστιμο (παρόλο που θυμάμαι παλαιότερα στο Πρώτο Θέμα ότι είχε γίνει κάτι τέτοιο). Και μου λέτε μετά ότι πείραξε το gamato;

Ρε άντε πάρτε καμιά μίζα εις βάρος του κράτους για να περπατάτε ελεύθεροι να'ούμ...

UPDATE: Διόλου άσχετο με το ζήτημα. Από τις παλιές καλές εποχές, Metallica- ...and Justice for All. Ιδιαίτερη βάση στους στίχους (αριστούργημα από τα λίγα μουδικά τε και στιχουργικά και από τα πλέον ψαγμένα κιόλας)... Και μόνο η εισαγωγή "Halls of Justice painted green" είναι ανατριχιαστική...




Halls of justice painted green
Money talking
Power wolves beset your door
Hear them stalking
Soon you'll please their appetite
They devour
Hammer of justice crushes you
Overpower

The ultimate in vanity
Exploiting their supremacy
I can't believe the things you say
I can't believe
I can't believe the price you pay
Nothing can save you

Justice is lost
Justice is raped
Justice is gone
Pulling your strings
Justice is done
Seeking no truth
Winning is all
Find it so grim
So true
So real

Apathy their stepping stone
So unfeeling
Hidden deep animosity
So deceiving
Through your eyes their light burns
Hoping to find
Inquisition sinking you
With prying minds

The ultimate in vanity
Exploiting their supremacy
I can't believe the things you say
I can't believe
I can't believe the price you pay
Nothing can save you

Justice is lost
Justice is raped
Justice is gone
Pulling your strings
Justice is done
Seeking no truth
Winning is all
Find it so grim
So true
So real

Lady justice has been raped
Truth assassin
Rolls of red tape seal your lips
Now you're done in
Their money tips her scales again
Make your deal
Just what is truth? Ι cannot tell
Cannot feel

The ultimate in vanity
Exploiting their supremacy
I can't believe the things you say
I can't believe
I can't believe the price we pay
Nothing can save us

Justice is lost
Justice is raped
Justice is gone
Pulling your strings
Justice is done
Seeking no truth
Winning is all
Find it so grim
So true
So real

Seeking no truth
Winning is all
Find it so grim
So true
So real

9 σχόλια:

dtsomp είπε...

Μικρή λεπτομέρεια: ο φίλος σου δεν μπορεί να σου δανείσει τα Windows για να τα εγκαταστήσεις, ακόμα κι αν είναι νόμιμη κόπια. Η Microsoft πουλάει την άδεια χρήσης (το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσεις) και όχι το CD. Θεωρητικά, ούτε ο φίλος σου μπορεί να τα βάλει σε δικό του δεύτερο υπολογιστή - καλώς ήρθατε στην νομική κόλαση του software licensing.

Κατά τα άλλα, προσυπογράφω!

ellinaki είπε...

Ναι. Έλυσε την υποθεσάρα τους αιώνα η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Μπράβο τους!

Κατά τ'αλλα, το ιντερνέ έχει γεμίσει με κάτι απατεωνάκους που πουλάνε αέρα κοπανιστό και φουσκώνουν παγίως λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, αλλά δεν τρέχει μία. Σημασία έχει που έκλεισαν ένα τορεντάδικο.

Και φυσικά συμφωνώ, ότι η καλή μουσική ή η καλή ταινία στο τέλος θα πληρωθεί. Επειδή η σύγχρονη μουσική σκηνή, ειδικά η ελληνική, έχει γεμίσει από σκουπίδια, δεν σημαίνει ότι έχει εξαφανιστεί και ο κόσμος που εκτιμά και γουστάρει καλή μουσική.

hackaday είπε...

Πρώτη φορά σ' επισκέπτομαι και έχω να πω ότι έπεσα σε μια τέλεια ανάρτηση. Αν θέλεις βινύλια σε καλές τιμές μπες εδώ: http://www.musicstack.com
όταν αξίζει κάτι θα το αγοράσω αλλά και να κατεβάσω κάτι θα τα σκάσω τα φράγκα αλλιώς. Παράδειγμα: Κατέβασα τζαμπέ το Black Ice των AC/DC και επειδή γούσταρα κατέβηκα από Σέρρες στην Αθήνα πληρώνοντας €90 το εισιτήριο συν μεταφορικά, ποτά, φαγητό και τσιγάρα. Πριν δυο εβδομάδες αγόρασα εισιτήριο σχεδόν €40 για τη δυναυλία που θα δώσουν στη Σόφια της Βουλγαρίας. Βάλε και τα μεταφορικά και εκτός αυτών τις κονκάρδες, μπλουζάκια, κέρατα, μπρελόκ του συγκροτήματος κλπ. Τελικά το τζάμπα κατέβασμα δούλεψε πολύ καλά σαν κράχτης τόσο σ' εμένα όσο και σε άλλους που τα ακουμπήσαμε χοντρά και συνεχίζουμε να τα ακουμπάμε.
Την τελευταία τους δουλειά οι Radio Head τη διέθεσαν δωρεάν στην ιστοσελίδα του και όποιος ήθελε άφηνε δωρεά ότι ποσό ήθελε. Πόσα μάζεψαν από το φιλότιμο του κόσμου για το free downloading τα μέλη της μπάντας; 1000000 δολλάρια. Δεν είναι και άσχημα. Δε θέλουνε να καταλάβουνε ότι τα τραγούδια και όχι μόνο πρέπει αν είανι δωρεάν ως διαφήμιση. Αν όντως αξίζουν ο κόσμος δεν είναι τόσο αχάριστος. Τι να πεις... Οι ληστρικές τους διαθέσεις είναι ο εχθρός τους που κόβει τα κέρδη τους. Sorry για το σεντόνι. Θα έλεγα και άλλα αλλά βλέπω ότι είναι ήδη μεγάλο.

Normalized Freak είπε...

Ωραία τα λες Hades, αλλά ξεχνάς κάτι...

Εσύ (και εγώ) μπορεί να τα ακουμπάμε σε μουσική, και δη metal, δεν έχουν όμως όλοι αυτή την δυνατότητα. Αν μπορούσαν θα το έκαναν, δεν τους παίρνει όμως!

Πέρα όμως από αυτό, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, που πάντα προτιμάνε το τζάμπα, οι οποίοι έχουν μάλιστα την δυνατότητα. Δεν τους ενδιαφέρει όμως, αφού η νοοτροπία τους είναι ¨σιγά μην πληρώσω, αφού το βρίσκω τζάμπα¨. Βέβαια, η νοοτροπία αυτή αντανακλάται και στην αισθητική και το γούστο τους.

Εκεί που θέλω να καταλήξω, ενώ γράφω αυτά τα λίγα αγουροξυπνημένος, είναι οτι οι συνειδητοποιημένοι ακροατές-θεατές-ότι να΄ναι σπανίζουν ως είδος.

pølsemannen είπε...

A, όλα κι όλα, το gamato έκλεισε για προσβολή της δημοσίας αιδούς.

Άκου "gamato".

Tα σώβρακα μπορεί να μας τα πάρεις, αλλά το καθαρό κούτελο στην λαχαναγορά είναι αδιαπραγμάτευτο.

Hades είπε...

@dtsomp
;;;; Σοβαρά μιλάς; Όντως παρανοϊκό, ούτε που το'χα ξανακούσει παρόλο που γνώριζα για τις "επαγγελματικές" εκδόσεις που απευθύνονται σε εταιρίες που έχουν πολλούς υπολογιστές και δεν χρειάζονται κωδικό ενεργοποίησης, αλλά νόμιζα ότι αυτό είχε να κάνει με άλλους λόγους.
Πλάκα, πλάκα μου θύμησες κάτι άλλο όμως: σύμφωνα με τον νόμο περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, αν εγώ είμαι στο σπίτι μου και ακούω μουσική είμαι υποχρεωμένος να πληρώνω την ΑΕΠΙ! Είναι σαν τον νόμο περί παιγνίων, όπου ακόμη κι αν παίξεις ναρκαλλιευτή στον υπολογιστή σου κανονικά πρέπει να σε πάνε αυτόφορο... Έχει κάτι τέτοια θεϊκά το νομικό μας πλαίσιο να γλύφεις τα δάκτυλά σου...

@ellinaki
Μμμμμ... με το σχόλιό σου συνειδητοποίησα πόσο μπροστά ήταν ο Χριστοφοράκος. Αν είχε κάνει έστω και τα μισά στο ίντερνετ θα τον είχαν μπουζουριάσει ήδη. Πολύ μπροστά ο άνθρωψ και ήξερε τι έκανε...

Εννοείται ότι ποτέ δεν θα πάψουν να υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν το... φυσιολογικό, είτε αυτό είναι ο δίσκος, είτε θέατρο, είτε κινηματογράφος, είτε ο,τιδήποτε αυθεντικό. Και μέσα σε όλα, παρα΄την περί του αντιθέτου παραφιλολογία, όσο κι αν αντικαταστήσουμε το σεξ με το cyber sex, μόνο το σεξ είναι το καλό... :)

@hackaday
Κοίτα, συμφωνώ με αυτό που λες αλλά κι εσύ από την άλλη πλευρά το προσεγγίζεις. Διότι όντως υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει απλώς να κατεβάζει για το κατέβασμα. Οπότε στην δική του περίπτωση σαφώς και δεν πρόκειται απλά για διαφήμιση με απώτερο σκοπό να αγοράσει κάτι καλό. γενικά, είναι ο καθένας με την φιλοσοφία του.
ΑΠό σεντόνια, παρεμπιπτόντως, έχουν γίνει και πολύ χειρότερα οπότε μην το σκέφτεσαι...

@George
Συμφωνώ αλλά γι'αυτό ανέφερα τα του tape trading. Όλη η παρέα αυτό κάναμε: εγώ αγόραζα το τάδε, εσύ το δείνα, ο άλλος το παράλλο κ.ο.κ. Έτσι, ο ένας έγραφε στους άλλους και όλοι είχαμε περισσότερα. Πάντα αγοράζαμε όμως, κι εγώ και οι υπόλοιποι. Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι πολλοί δεν το βλέπουν έτσι καθαρά για λόγους ηλίθιους (κατ' εμέ), αλλά καλώς ή κακώς μυαλά δεν μπορώ ν'αλλάξω σε κανέναν. Αυτό που έχω αναπτύξει και παλαιότερα στο Περί Σπανιότητος σενδόνι είναι ότι όσο κι αν κωλοχτυπιούνται, ένα συνοθύλευμα από gb δεν θα γίνει ποτέ συλλογή.

@polse
Σωστόστ! Διότι μέσα σε όλα, που πάει κι ο τόνος; (το ψάρι εννοώ)
Είναι γαμάτο, ή γάματο; Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα της καθημερινότητός μας ήρθε να αφαιρεθεί από τις σκοτούρες μας. Είναι σαν την αμερικανική βίζα που κατεργήθη και αυτομάτως λύθηκε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Και δυστυχώς ουδείς σκέφτηκε ότι το θέμα της βίζας λύθηκε μερικές μέρες πριν από εμάς τους ιδίους και ουχί τον Ομπάμα. αφού πλέον ουδείς θα έχει λεφτά να πάει εις το ΟΥ ΕΣ Α... :)

Panos Konstantinidis είπε...

Πότε έκλεισε το γαμάτο; Κρίμα. Τώρα αισθάνεται δικαιωμένη η νεοελληνική αστυνομία, σου λέει "έκανα σωστά τη δουλειά μου". Είναι πολύ γελοίοι τελικά. Περιττό να πω ότι συμφωνώ με όλα όσα λές, αλλά ξέρεις κάτι; Τους υψηλώς ιστάμενους δεν μπορούνε να τους αγγίξουνε, γι αυτό και την πέφτουνε στους μικρούς, έτσι για να δικαιολογούνε το μισθό τους (τρομάρα τους). Α ρε ξεφτίλες νεοέλληνες, μέχιρ πότε θα καταστρέφετε αυτή τη χώρα;

Hades είπε...

Βασικά, ξεκινώντας από το τέλος, η καταστροφή δεν έχει τελειωμό νομίζω. Είναι στο dna του ΕΛ-ληνικού λαού. Εξάλλου η δικαιολογία είναι πάντα έτοιμη: φταίνε οι άλλοι, και καθαρίσαμε.

Πάντως πολύ περίεργος είμαι να δω αν στο πλαίσιο της... σωστής δουλειάς θα κινηθούν οι εταιρίες αυτές κατά του rapishare (που είναι με συνδρομή κιόλας), του utorrent και όοοοοοολων εκείνων των σελίδων που επί της ουσίας κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Επίσης, θα ήταν ενδιαφέρουσα ιδέα να κινηθούν και κατά των εταιριών που βγάζουν τα σχετικά προγράμματα. Ή ακόμη και κατά κυβερνήσεων. Πως ντολμάει φερειπείν η Γερμανία να μην κάνει τίποτε για τους σέρβερ που διαθέτει; Να ειδοποιηθεί η ίντερπολ πάραυτα.
Άσε ρε Πάνο, μας έχει φάει η μοστρα και η υπέρμετρη μαλακία. Ειλικρινά έχω βαρεθεί. Χτυπάνε το σαμάρι ν'ακούσει η ουρά του σκύλου. Αλλού γι' αλλού...

Stefanos είπε...

Όντως, κομματάρα από τις λίγες..
Για τα άλλα, προσυπογράφωα