Σελίδες

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Κι έχουμε και την τιμημένη αγροτιά

που εδώ και τόσες μέρες έχει γαμήσει παρά φύσει σχεδόν όλη τη χώρα στο πλαίσιο του κονομήσει και νέα κονδύλια για να φάει στις πουτάνες.
Ωπ, συγγνώμη, κατά λάθος το χόντρυνα ευθύς εξαρχής, δεν το είχα πρόθεση.

Ερώτηση: περί τις αρχές τις δεκαετίας του 80 ξεκίνησαν να ρέουν στην χώρα τρελά πακέτα τα οποία είχαν έναν και μόνο έναν προορισμό: τους αγρότες. Κοινώς, αν ήσουν βιοπαλαιστής, αν ήσουν έμπορος, αν ήσουν μικρομεσαίος ελεύθερος επαγγελματίας, αν ήσουν συνταξιούχος οδοκαθαριστής ήσουν ο μαλάκας της παρέας. Βλέπετε, δεν υπήρχαν κοινωτικά πλαίσια στήριξης τότε που υπό μορφήν ΕΣΠΑ (λέω ένα παράδειγμα, παρόλο που και αυτό μούφα είναι αλλά τέλος πάντων) να απευθύνονται και στο μικρομάγαζο ή στην επιχειρήση της γειτονιάς. Τότε τα πακέτα πήγαιναν σε συγκεκριμένους προορισμούς, κι επειδή ως χώρα έχουμε υποτίθεται μια παράδοση στην αγροτιά (είχαμε και το... Κυριλέρ, μην ξεχνάμε την ιστορία μας), τεράστιο κομμάτι των πακέτων πήγαιναν εκεί. Ο σκοπός (στο πλαίσιο της όλης συμφωνίας) ήταν ένας: σιγά, σιγά και σε ένα μεγάαααααλο βάθος χρόνου οι αγρότες να αλλάξουν τις παραγωγές τους, να αγοράσουν νέα μηχανήματα και να κάνουν ό,τι επένδυση χρειάζεται προκειμένου μετά από 25-30 χρόνια να υπάρχει μία κοινή παραγωγή στην Ευρώπη που να καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες. Τα χρόνια περνούσαν λοιπόν και κάποια στιγμή η ΕΕ άρχισε να ζητάει αποτελέσματα. Ούτως η άλλως η τότε ΕΟΚ (γνωστοί και ως κουτόφραγκοι) πλήρωνε και μάλιστα αδρότατα, λογικό δεν είναι να ήθελε να δει κατά πόσον τα χρήματά της έπιασαν τόπο;

Και πάμε λοιπόν στο σήμερα, όπου έρχομαι εγώ τελείως αφελώς και ρωτάω:
-μπορούν οι αγρότες να έρθουν με στοιχεία και να αποδείξουν ότι τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις τις επένδυσαν και έπραξαν τα συμφωνηθέντα; Ναι, ή όχι;
-μπορούν να αποδείξουν ότι όντως άλλαξαν τις σοδειές τους και αγόρασαν νέα μηχανήματα;
-μπορούν να αποδείξουν -κατ' αρχήν αποδεχόμενοι την περιβόητη πλέον ψηφιοποίηση- ότι όλα αυτά που καταγγέλονται ότι δήλωναν το ίδιο αγροτεμάχιο κάμποσες φορές προκειμένου να παίρνουν περισσότερα φράγκα; Μην πω το άλλο, ότι δήλωναν ως αγροτεμάχια μέχρι και αμιγώς δασικές εκτάσεις, δίχως τον παραμικρό έλεγχο.

Διότι η προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι οι αγρότες όχι μόνο δεν πρέπει να πάρουν λεφτά αλλά αντιθέτως πρέπει να υποχρεωθούν να επιστρέψουν κιόλας. Και μάλιστα πολλά...

Πριν πολλά χρόνια είχα γνωρίσει έναν αγρότη από την Καστοριά. Πραγματικό αγρότη. Θυμάμαι ότι μου έλεγε πως οι κανονικοί αγρότες αν πάνε σε μπλόκα, αυτομάτως έχουν καταστραφεί, δεν βγαίνουν. Διότι οι κανονικοί αγρότες αναγκάζονται να νοικιάζουν αγροτεμάχια (μιας και υπάρχουν και οι αγρότες που τα μισθώνουν) τα οποία δεν είναι το ένα δίπλα στο άλλο ωσάν ενιαία έκταση, αλλά πρέπει να είναι όλη την ώρα στη γύρα για να τα επιβλέπουν. Και μιλάμε για πολλάααααα τέτοια μισθωμένα στρέμματα γης. Γης, όχι δασικής ή οικοδομικής βέβαια, ωσάν εκείνη που δηλωνόταν κάθε χρόνο σαν υποτιθέμενη αγροτική (μιλάμε για μέγα σκάνδαλο). Μου είχε πει κι άλλα ανατριχιαστικά: όπως για μια χρονιά που είχε καταστραφεί το 70% της σοδειάς του από τον καιρό και ο μισθωτής αγρότης της γης ήθελε ακατέβατα στην ώρα τους τα μισθώματα. Ξήγα αγρότη προς αγρότη... Το θέμα όμως είναι ότι άλλοι αγρότες οι μεν, άλλοι οι δε. Και δυστυχώς προβάλλονται οι δε. Μόνο οι δε. Ή άντε, για να μην με πείτε εριστικό, κάποιοι (λίγοι) από τους μεν και κυρίως οι δε.
Αλήθεια, υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να πιστεύει ότι οι αγρότες το έκλεισαν το "μαγαζί" όπως κλείνουν και τις εθνικές οδούς; Βέβαια, εξαιτίας των αγροτών μπορεί να κλείσουν άλλοι άνθρωποι τα μαγαζιά τους, αλλά προφανώς στις αγροτοπαπάρες τους. Ούτως ή άλλως χρειάζονται λεφτά τα κωλάδικα, είναι μείζον το ζήτημα. Χθες, μάλιστα, αποφάσισαν να ασχοληθούν και με την εξωτερική πολιτική του τόπου, όπου κατόπιν συμφωνίας με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, αποφάσισαν να ανοίξουν τα σύνορα για κάποιες ώρες προκειμένου να μην ζημιωθεί κι άλλο η γειτονική χώρα. Αυτά είναι: στα αγροτοπαπάρια μας οι συμπολίτες μας, στα αγροτοπαπάρια μας οι δύο σερί κρατικές επιχορηγήσεις τις οποίες εμείς οι Έλληνες πολίτες πληρώσαμε δις, μία πέρσυ και πρόπερσυ στους αγρότες ως επιχορήγηση και μία οσονούπω ως πρόστιμα στην ΕΕ ως παράνομη επιχορήγηση, αρκεί να είναι καλά οι Βούλγαροι και η οικονομία τους. Και φυσικά στα αγροτοπαπάρια μας αν επί πόσες μέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητάει να ανοίξουν οι δρόμοι, αρκεί που το ζήτησε μόλις μία φορά ο Βούλγαρος.

Ε, λοιπόν στα παπάρια μου κι εμένα τα προβλήματα των αγροτών. Ας λιμοκτονήσουν όλοι τους. Και το λέω με πάσα ειλικρίνεια. Εξάλλου, και να καταστραφούν εδώ πέρα, λογικά η πόρτα της Βουλγαρίας θα είναι ανοικτή, εκτιμώ. Μην πάει τσάμπα και η κίνηση καλής θέλησης.

Όχι, κυρίες και κύριοι, δεν τους λυπάμαι τους αγρότες της χώρας. Τουναντίον, τους θεωρώ πιθανώς τη μεγαλύτερη λάσπη που διαθέτουμε. Και δεν πιστεύω το παραμικρό απ'όσα κλαίγονται. Δεν μου έχουν δώσει την ευχέρεια να τους πιστέψω πλέον.

ΥΓ. Διαβάστε το εξαιρετικό κείμενο από το ελληνάκι εδώ.

4 σχόλια:

ellinaki είπε...

Πες τα χρυσόστομε! Και κυρίως αυτό με το προσωρινό άνοιγμα των ελληνο-βουλγαρικών συνόρων. Αυτή είναι η αλληλεγγύη τους στους υπόλοιπους κλάδους (της ελληνικής οικονομίας) που αιμοραγούν; Αυτή είναι η απάντησή τους σε άλλους κλάδους (της ελληνικής οικονομίας) που βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη μοίρα και κάθε μέρα χτυπάνε κόκκινες επιταγές επειδή το εμπόρευμα έχει κολήσει στην Κωλοπετινίτσα Ημαθίας;

Αρκετή ανοχή δείχνουμε τόσο η υπόλοιπη κοινωνία όσο και το Κράτος.

Slartibartfast είπε...

Συμφωνώ! Και λίγα είπες..

DPurpler είπε...

Ε... διαβάστε και μένα, διαβάστε και μένα!

http://dpurpler2.blogspot.com/2010/01/blog-post.html

Hades είπε...

@ellinaki
Μάλλον βιάστηκα εδώ που τα λέμε. Είχαμε κι άλλα φαιδρά... Η κατάντια δεν έχει τελειωμό...

@slarti
Τρέχα γύρευε, κάποια θέματα είναι κυριολεκτικά ανεξάντλητα...

@Μαυροπερισσότερο
Θα απαντήσω οσονούπω...