Σελίδες

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέη




Την παραπάνω φωτογραφία πρέπει να την βλέπουμε μόνο σε τεράστια, δίχως πίξελς που να διατηρούν τάχα μου την ευπρέπεια.
Δεν βλέπω καμία ευπρέπεια σε μια τέτοια φωτογραφία.
Λύγισα... Τριών χρονών... Όσο κι ο γιός μου...
Θα μπορούσαν να παίζουν μαζί υπό άλλες συνθήκες.

Το ανθρώπινο είδος απέτυχε οριστικά.
Είμαστε μια δίποδη ακρίδα, μια μάστιγα που δεν της αξίζει να αναπνέει, να βρίσκεται σε αυτό το αστολίδι του Σύμπαντος μαζί με όλα τα υπόλοιπα πολιτισμένα ζώα.

Συμμετέχουμε όλοι στο Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέη. Μόλις δούμε την ασχήμια του εαυτού μας, των λόγων και των πράξεών μας, σπεύδουμε να γυρίσουμε το κεφάλι προς την άλλη μεριά. Και αμέσως προσπαθούμε να φτιάξουμε την ίδιαν εικόνα πιο ευπρεπισμένη, να μην μας στεναχωρεί το ίδιο, να μας δώσει το συγχωροχάρτι μας, να μας υπενθυμίσει ότι όλα τα κάνουμε καλά και στην πραγματικότητα αν δεν τα κάνουμε εμείς καλά κάποιοι άλλοι είναι που φταίνε. Και την ίδιαν στιγμή το Πορτραίτο μαζεύει όλη την σαπίλα της ψυχής μας, όλη την βρώμα, όλη την ασχήμια.
Και δείχνει ποιοι πραγματικά είμαστε.

Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου μία "σύνθεση" κάποιου υποπροϊόντος του ανθρωπίνου είδους, η οποία κυκλοφορεί κι αναπαράγεται ευρέως τις τελευταίες μέρες από άλλα υποπροϊόντα, ιδίως σε χριστιανογαμησέμας κύκλους αγάπης και λοιπής διπροσωπείας.


Νομίζω ότι αξίζει σε αυτές τις δύο φωτογραφίες να βρίσκονται κοντά, για να μας θυμίζουν
ποιοι πραγματικά είμαστε.

Και πριν προλάβει κάποιος να νομίσει ότι παίρνω το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς, να υπενθυμίσω ότι και οι δύο πλευρές τα ίδια σκατά είναι. Και οι μεν και οι δέ. Απεχθάνομαι ως ανόμοιούς μου όλους αυτούς που ψάχνουν να βρουν τη δικαιολογία για να εξηγήσουν και να ερμηνεύσουν. Απεχθάνομαι την έλλειψη ανθρωπιάς και κοινής λογικής, απεχθάνομαι τα πάντα στο είδος μου. Με κάνουν να ξερνάω όλοι αυτοί που έχουν ως προτεραιότητα τις τράπεζες, τα συνμφέροντα και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Θυμάμαι πριν λίγες μέρες που κάποιοι πανηγύριζαν ότι η Γερμανία σε μια ένδειξη ανθρωπιάς είπε ότι θα ανοίξει τα σύνορα: τόσο ηλίθιοι όλοι τους που δεν σκέφτηκε κανείς για ποιον λόγο είχαν κλείσει τα σύνορα.

Ως θεός που είμαι με έχει πλάσει ο άνθρωπος.
Θεωρώ κατάρα το γεγονός ότι είναι το ίδιο χέρι που έπλασε και τα δύο παραπάνω έργα.

Έχουμε χάσει την ουσία.
Δεν είμαστε άνθρωποι.
Ρωτάω τι έφταιξε το παιδάκι και κλαίω διότι απάντηση δεν παίρνω.
Και κλαίω κανονικά διότι είναι σαν τον γιό μου.

Και μη φοβάστε, η μιζέρια σας είναι ασφαλής. Το παιδακι δεν θα έρθει.

6 σχόλια:

Zaphod είπε...

Περα απο την σκατοψυχια της φωτο που αναφερεις, ειναι νομιζω και ανιστορητη μιας και η γειτονικη στην Σερβια Φυρομ ειχε γεμίσει πρόσφυγες.

Παντως, οσον αφορά την σκατοψυχι, υπάρχουν και ανταγωνιστές
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/11987192_1007764105957292_1110303416195641808_n.jpg?oh=00f2fab2cb60bd38ec062362f8ccc332&oe=566C16B6

Hades είπε...

Μπα, δεν είχε δώσει μπρατσάκια; Ρε, μόνο ατομική βόμβα χρειάζεται να ησυχάσει ο πλανήτης από 'μάς. Δεν υπάρχει σωτηρία.

Panos Konstantinidis είπε...

Ή έριδα και ο πόλεμος είναι έμφυτα χαρακτηριστικά όλων των ζώων, και των ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων, ασχέτως αν προσπαθούμε να εκλεπτυστούμε με το Λόγο και την Παιδεία. Δε φταίει σε αυτό ή ανθρωπότητα, έτσι μας έκανε ή Φύση. Τραγικές εικόνες, όντως. Δυστυχώς αυτή είναι ή πραγματικότητα.

Rickenjack είπε...

ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ (ΟΠΩΣ Κ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΜΟΥ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ - ΑΛΛΑ ΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ Κ ΠΡΟΤΙΜΩ 100 ΦΟΡΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΑΡΑ ΜΙΚΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝΟΥΣ.). ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝ ΕΙΣΑΙ Κ ΓΟΝΙΟΣ ΟΙ ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ...ΑΝ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΣΕ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΠΡΙΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ, ΟΧΙ ΟΤΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΝΟ Κ ΑΣΧΕΤΟ. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ...
ΚΑΤΙ ΑΣΧΕΤΟ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΩ ΤΩΡΑ...ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΤΥΧΑΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΚΑΘΩΣ ΕΨΑΧΝΑ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΥΣ CIRITH UNGOL. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑ ΝΑ ΦΡΕΣΚΑΡΩ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ Κ ΤΣΟΥΠ...ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΑΠΟ ΘΕΜΑΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ. ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΒΕΒΑΙΑ Κ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ. (ΑΚΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ...) ΟΠΩΣ Κ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩ Κ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ Κ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΟΠΟΤΕ Η ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΗ Κ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ, ΑΦΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ FACEBOOK Κ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΜΠΛΟΓΚ Η ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ ΕΝΙΟΤΕ.

MANOWAR,ΠΑΟΚ,EVERTON,RICKENBACKER,HEROQUEST,MINIATURE PAINTING,VARADERO,DETROIT PISTONS,STEPHEN KING,BLACKADDER......

Hades είπε...

@Πάνο
Δεν συμφωνώ Πάνο. Η έμφυτη τάση δύναται να τιθασευτεί διά της Παιδείας. Πέραν τούτου όμως εδώ δεν μιλάμε καν για τούτο το επίπεδο. Μιλάμε για πολύ πιο πριν. Μιλάμε για την ανθρωπιά μας, για τον πολιτισμό και τις αξίες μας.
Και θέλουμε να αυτοαποκαλούμαστε και απόγονοι των αρχαιοΕλλήνων μη χέσω. Εκείνων που έδιναν ένα κρεβάτι κι ένα πιάτο φαγητό σε όποιον έμπαινε στο σπίτι τους. Παπάρια. Υπάνθρωποι είμαστε. Για τις τράπεζες, τα μνημόνια και τα χίλια όσα έχω διαβάσει σενδόνια επί σενδονιών. Η ασχήμια της ψυχής μας πέρασε στα ψιλά. Ίσως αν είχε καμια γάτα μέσα να κάνει μαλακίες να είχε καλύτερη τύχη.

Hades είπε...

@Unknown
Βασικά, καλωσήλθες.
Αντιπαρέρχομαι τα ευγενικά σου λόγια για τα οποία σ'ευχαριστώ και μολογώ ότι με εξέπληξε το σχόλιό σου, υπό την έννοια ότι μάλλον η αποχή σου από τα διαδικτυακά εγκώσμια δείχνει να επέδρασε θετικά. Αν και σε κάποια από τις πολύ πρώτες αναρτήσεις μου το 2007 είχα πετάξει ένα σχετικό υπονοούμενο, εσύ μάλλον με ευκολία κατάλαβες ότι το βλόγι αυτό λέγεται Κάτω Κόσμος ακριβώς επειδή είναι κατάθεση ψυχής, κυριολεκτικά.
Τώρα, όσον αφορά τα σημεία συμφωνίας ή διαφωνίας, αυτά μην σου λέω ψέματα είναι ψιλοαδιάφορα. Αυτό που μετράει είναι το να γίνεται μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων ώστε να μπορεί ο καθένας να πηγαίνει τον εαυτό του ένα βήμα τη φορά παραπέρα. Αν υπάρχει λογική, να είσαι βέβαιος ότι ακόμη και το γεγονός ότι υποστηρίζεις το ασπρόμαυρο δικέφαλο βοκτάς δεν θα μας ενοχλήσει (όχι που θα σε άφηνα! :Ρ ).
Κατά τα λοιπά, γράφε ελεύθερα.
\m/