Σελίδες

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ο Στουρνάρας και τα Στουρνάρια. ( ταινία μυστηρίου)

Ναι, ξέρω τι θα μου πείτε: δεν φτάνει που το'χεις κλείσει το μαγαζί εδώ και 5 μήνες και με το που κάνεις πως γυρνάς, γράφεις για τον Στουρνάρα;

Κατ' αρχήν το μαγαζί αυτό δεν έχει κλείσει, απλά είναι οι συγκυρίες τέτοιες που δεν μου μένει ούτε ίχνος κουράγιου. Νομίζω ότι δεν είναι παράλογο να διοχετεύω όλη μου την ενέργεια στον μικρό! Πέραν τούτου, έχω ξαναγράψει ότι ανά άτακτα χρονικά διαστήματα θα υπάρχουν κάποιες αναδρομικές αναρτήσεις για όλο το προηγούμενο διάστημα, διότι ήταν πάρα πολλά αυτά που ήθελα να γράψω και που αναγκαστικά έχω μείνει με τις σημειώσεις.

Για τον Στουρνάρα όμως σημειώσεις δεν θέλω να κρατήσω, προτιμώ να τα γράψω τώρα και αυτό γιατί ο συγκεκριμένος τύπος επηρεάζει όλους μας, άλλον λιγότερο, άλλον περισσότερο.
Κατ' αρχήν, ως προς τον Στουρνάρα τον οποίον ουδέποτε έκρυψα ότι απεχθάνομαι περισσότερο κι από τα σκατά με ξερατά επάνω, οφείλω να ομολογήσω ότι είπε πολύ πρόσφατα μια τεράστια αλήθεια: αυτά που κάνει είναι απλώς οι πολιτικές που έχουν δεσμευθεί άλλοι. Αυτό ισχύει στο ακέραιο. Αυτά που πρέπει να γίνουν και για τα οποία γκαρίζω (μεταξύ άλλων) και εγώ εδώ και τρία σχεδόν χρόνια είναι αυτά που μας φοράει στον πάτο κάθε τρεις και λίγο ο συγκεκριμένος... "καλύτερος ΥΠΟΙΚ όλων των εποχών" (εδώ γελάνε). Ως προς όλα τα υπόλοιπα όμως, ο Στουρνάρας δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ακόμη αποτυχημένος που πέρασε από αυτήν τη θέση και αυτό θα φανεί εμπράκτως στο άμεσο μέλλον, οπότε και θα επέλθει η πλήρης καταστροφή της χώρας. Διότι ας μην γελιώμαστε, άνθρωπος που δεν ξέρει ότι οικονομικό σύστημα δίχως ανθρώπους δεν υφίσταται, δεν είναι ούτε επιστήμων, ούτε καν άνθρωπος. Αλλά δυστυχώς δεν περίσσεψε από κανέναν κοινή λογική σε αυτήν τη χώρα για να πάρουν λίγη και αυτοί που τους λείπει εντελώς.

Όπως και να'χει, πως μου ήρθε χθες και έκανα μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, έτσι πιο πολύ από περιέργεια ρε αδελφέ. Ήθελα να ψάξω να δω τι διάολο είναι αυτός που μας έχει πηδήξει πατόκορφα και που ακόμη έχει να μας κάνει πολλά περισσότερα και απείρως χειρότερα (οσονούπω θα έρθει η ώρα για την επόμενη δόση και θα δείτε τι γέλιο έχει να πέσει). Και με αυτά που βρήκα ομολογουμένως έμεινα άναυδος διότι προσωπικά δεν τα γνώριζα, εν αντιθέσει ίσως με κάποιους από εσάς. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας τα παρουσιάσω με τη σειρά που πρέπει για να τα μάθετε και οι υπόλοιποι. Επίσης, για να διαβεβαιώσουμε ότι κανένα λινκ δεν θα χαθεί ή αλλάξει, επέλεξα να κάνω λίγο μεγάλη την ανάρτηση βάζοντας κάποια απαραίτητα printscreens απ'όπου πρέπει. Πάμε λοιπόν...

Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο υποθέτω ότι είναι και υπό τον έλεγχο του Στουρνάρα άρα μάλλον χλωμό να ανέβασε κάποιος άσχετος κάτι άνευ γνώσεώς του, βρίσκουμε το παρακάτω βιογραφικό:


Οφεςίλω να ομολογήσω ότι από έναν ΥΠΟΙΚ θα περίμενα ένα λίγο πιο γεμάτο βιογραφικό, αλλά θα μου πεις ότι μέχρι κι ο Αϊνστάιν κακούς βαθμούς είχε στο σχολείο. Ας πούμε, λοιπόν, ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι διαβάζοντας το βιογραφικό αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι κάτι δεν πηγαίνει καθόλου, μα καθόλου καλά. Ας το συνοψίσουμε λίγο ως εξής:

1981-1985: Research Fellow και Lecturer στο Πανεπιστήμιπο της Οξφόρδης.
1986-1989: Ειδικός Σύμβουλος Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών
1989-1994: Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος επί Νομισματικής Πολιτικής
1994-1997: Αντιπρόεδρος της Δημοσίας Επιχείρησης Αερίου
1998-2000: Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους
2000-2004: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Εμπορικής Τράπεζας
2005-2008 Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΠΠΑ ΧρηματιστηριακήςΓια κάποιον λόγο που προφανώς αγνοώ, η επαγγελματική του σταδιοδρομία που απαντά στο διάστημα 2008-2012 οπότε και επανεμφανίζεται στο προσκήνιο ως ΥΠΟΙΚ, αγνοείται.Ίσως το να είσαι στον ΙΟΒΕ δεν είναι επάγγελμα.  Επίσης, αν και δεν ξέρω κατά πόσον είναι έγκυρη πληροφορία, αν πιστέψουμε το βιογραφικό του στην ελληνική wikipedia, από το 1989 διδάσκει και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πως σας φαίνεται; Να το αναλύσουμε λίγο;
Κατ' αρχήν, αν και οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχω παρά μια μικρή επαφή με το αγγλικό σύστημα εκπαίδευσης, αλλά μιλώντας με άτομα που έχουν κάποια μεγαλύτερη από εμένα μου είπαν ότι τόσο το Research Fellow όσο και η θέση του λέκτορα δεν είναι ακριβώς δουλειές, υπό την έννοια ότι μπορείς να τις πάρεις στο πλαίσιο του διδακτορικού σου, μπορεί επειδή είχες κολλητό τον καθηγητή, μπορεί βεβαίως κι επειδή ήσουν ο αρχικεγαμό. Εδώ όμως υπάρχει ένα θεματάκι: ότι τους κεγαμό οι Αγγλοσάξωνες είθισται να μην τους αφήνουν να φεύγουν (αυτό, το ξέρω αρκετά καλύτερα). Οπότε για να τον άφησαν τον Στουρνάρα, δεν πρέπει να ήταν τόσο πολύ κεγαμό, ούτως ειπείν δεν πρέπει να ήταν και κανά ιδιαίτερο κελεπούρι (εκτός βέβαια αν επρόκειτο για ιδεολόγο που είχε ως στόχο να διορθώσει τα Οικονομικά της χώρας). Τέλος πάντων, δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία εδώ που τα λέμε το τι τον θεωρούσαν οι Άγγλοι. Θέλετε να πούμε χάριν συντομίας ότι είχε αυτές τις δύο θέσεις επειδή ήταν τρομερός επιστήμων; Να το πούμε. Εδώ μέχρι κι ο Σαμαράς τη μοναδική δουλειά που έκανε στη ζωή του ήταν στην Αμερική και ήταν και πιτσαρία κιόλας, στον Στουρνάρα θα κολλήσουμε; Πάμε παρακάτω.

Γυρνάς στην Ελλάδα, λοιπόν, και μπαίνεις στον στίβο της επιβίωσης. Ποια είναι η πρώτη σου δουλειά; Ειδικός Σύμβουλος σε Υπουργείο. Δηλαδή στο Δημόσιο. Και μάλιστα πάρα πολύ ψηλά, που δεν ξέρω για εσάς αλλά τουλάχιστον σ'εμένα φέρνει στο μυαλό πολλή αξιοκρατία να'ούμ. Στην συνέχεια πας που; Στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δηλαδή στο Δημόσιο. Μετά απ'αυτό σε κάνουν αντιπρόεδρο στην Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, δηλαδή πάλι στο Δημόσιο. Μετά απ'αυτό εμφανίζεσαι στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, δηλαδή ξανά στο Δημόσιο. Μετά τοποθετείται στην κρατική Εμπορική Τράπεζα και δη, ως υψηλόβαθμος, πάλι στο Δημόσιο δηλαδή. Εν ολίγοις λοιπόν, από την στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα ,και για 18 ολόκληρα χρόνια ήταν για να το πούμε ωμά, ένας ακόμη κρατικοδίαιτος, ένας ακόμη δημόσιος υπάλληλος, όχι όμως από τους αμειβόμενους με μισθό πλέμπας αλλά ως εξαιρετικά υψηλόμισθος όπως πάντοτε συμβαίνει με τέτοιες θέσεις.
Όμως η ανάλυση του βιογραφικού του δεν τελειώνει στο 2004.
Όπως βλέπουμε μετά το... αγροτικό στην Εμπορική ακολουθεί επιτέλους μια θέση στον ιδιωτικό τομέα: ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή. Εδώ λοιπόν το πράγμα αποκτά λίγο... ιδιότροπο ενδιαφέρον. Δεν ξέρω αν έψαξα καλά, αλλά δεν μπόρεσα να βρω καμία "ορατή" δραστηριότητα του Στουρνάρα στην εν λόγω ορατή εταιρεία. Σημειωτέον ότι είναι προφανές ότι έναν άνθρωπο με το συγκεκριμένο βιογραφικό τον οποίον νομίζω ότι ο καθένας θα προσελάμβανε στην αντίστοιχη εταιρεία του μόνο και μόνο για να αξιοποιήσει την εμπειρία του και τα κονέ του, δεν θα έπρεπε συνεπώς να υπάρχει κάποια αρθρογραφία; Λογικά θα έπρεπε. Έλα όμως που δεν υπάρχει. Την ίδιαν στιγμή, υπάρχει μια ολοσδιόλου σατανικά συμπτωματική συνωνυμία με την "Πρωτοβουλία Κάπα" (με ένα πι), η οποία ήταν Μη Κυβερνητική Οργάνωση, δηλαδή ξανά μανά επιστρέφουμε στο Δημόσιο και το ατελείωτο μέλι του. Όπου αν ισχύει και το ότι διδάσκει και στο Πανεπιστήμιο, έχουμε έναν ακόμη μισθό από το Δημόσιο. Εδώ όχι μόνο υπάρχει αρθρογραφία, αλλά υπάρχουν και φωτογραφίες, και δηλώσεις και χίλια δυο. Όπως έχει γράψει, ας πούμε το (μνημονιακό) Έθνος, η μνημονιακή Καθημερινή, αλλά και η ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ, Η Ημερησία, η Ναυτεμπορική, η Ελεθεροτυπία και πολλοί άλλοι. Εδώ υπάρχει ένα άλλο σημείο προς διερεύνηση: είναι ή δεν είναι ΜΚΟ η Πρωτοβουλία Κάπα; Παραθέσω από το capital.gr την γνωστή επιστολή που είχε "διαρρεύσει" από την εν λόγω "Πρωτοβουλία" όπως κυκλοφορεί σε αμέτρητες ιστοσελίδες και ιστολόγια, σύμφωνα με την οποίαν η Πρωτοβουλία Κάπα δεν είναι ΜΚΟ. Οκ, θα μου πείτε ότι έχουμε επίσημη διάψευση. Μισό λεπτό όμως, διότι στην ίδιαν επιστολή διαψεύδεται ότι είναι μέλος ο αυτόκλητος σωτήρ του Έθνους, Στέφανος Μάνος, τον οποίον όμως βλέπουμε σε χίλια δυο ειδησεογραφικά ρεπορτάζ αλλά και σε φωτογραφίες επί τω έργω. Συνεπώς έχουμε μία πολύ σοβαρή αφερεγγυότητα αναφορικά με το κύρος της επιστολής. Την ίδιαν στιγμή, σε ένα προναφερθέν λινκ που παρέθεσα της Καθημερινής, διαβάζουμε στο παρακάτω άρθρο:


Εδώ λοιπόν έχουμε το εξής οξύμωρο: είτε η επιστολή διάψευσης είναι ψευδής, είτε το ρεπορτάζ της μέχρι τα μπούνια μνημονιακής Καθημερινής του ομίλου Αλαφούζου δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ που δεν διασταύρωσε καλά σε σημείο να παραπληροφορεί τον κόσμο. Επειδή, όμως, δεν πιστεύω το δεύτερο, θέλοντας και μη καταλήγω μοιραία στο πρώτο: ότι δηλαδή η επιστολή διάψευσης δεν ισχύει.

Τέλος πάντων, να κάνω ξανά την υποχώρηση και να δεχθώ ότι ο Στουρνάρας εργάστηκε για κάποια χρόνια σε κάποια ιδιωτική εταιρεία ονόματι ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή παρόλο που -ξαναλέω- δεν βρήκα ούτε μία ανακοίνωση της εν λόγω εταιρείας που να τον αναφέρει ή έστω κάποιο άρθρο που να δείχνει την δραστηριότητά του -διευθύνων σύμβουλος ήταν άλλωστε, του κερατά δηλαδή, ενώ κατά εντελώς διαβολική σύμπτωση μετά απ'αυτήν ίδρυσε μαζί με τον Μάνο μια ΜΚΟ με όνομα Πρωτοβουλία ΚΑΠΑ (Κρατική Ακίνητη Περιουσία και Αξιοποίηση) και αυτό παράλληλα με τη θέση του στον ΙΟΒΕ, όπου μετά απ'αυτό επιστρέφουμε στην μισθοδοσία του Δημοσίου ως Υπουργός Οικονομικών όπου τάχα μου σώνει τη χώρα. Και πως τη σώνει!

Εδώ, λοιπόν, έχουμε το εξής σχιζοφρενικά ελληνικό: Ο άνθρωπος που στο μεγαλύτερο κομμάτι της εργασιακής του σταδιοδρομίας μισθοδοτείτο από το Ελληνικό Δημόσιο, θεωρεί ότι το Δημόσιο αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του προβλήματος. Επίσης ενώ είναι ως γνωστόν τραπεζίτης που προφανώς ελάμβανε όλα τα μπόνους που προέβλεπε η σύμβασή του κατά τα έτη του μεγάλου πάρτυ, πλέον κρατικοποιεί τις τράπεζες  για να μετακυλήσει τα ελλείμματά τους στο Δημόσιο ώστε να... εξυγιανθούν. Και για να εξυγιανθεί στην συνέχεια το προβληματικό Δημόσιο, κόβονται μισθοί και συντάξεις, χειροτερεύουν τα μάλα οι εργασιακές συνθήκες, η χώρα πάει προς την κόλαση και όλα αυτά με τις ευλογίες πολλών (ιδίως των ντόπιων ηλιθίων που είναι κυριολεκτικώς αμέτρητοι).

Και για να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές, σύμφωνα με το μνημονιακό Έθνος, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία μιας υπερτράπεζας υπό μορφήν εταιρείας που να απορροφήσει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες που έχουν πρόβλημα (πιθανώς και από όλες στο μέλλον, λέω εγώ). Τι θα σημάνει αυτό στο μέλλον; Μα ότι οι στόχοι δεν επετεύχθησαν, ότι θα απαιτηθούν και άλλα μέτρα (τα για 196η φορά τελευταία) κλπ, κλπ, κλπ. Και την ίδιαν στιγμή ο ηλίθιος της διπλανής πόρτας τε και ιστολογίου που έχουμε ξεβρακώσει δεόντως κατ' επανάληψιν, θα ζητοκραυγάζει ότι η Ελλάς παραμένει στο ευρώ με το σπαθί της, ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι το Δημόσιο όπου και επιτέλους απαιτούνται απολύσεις κλπ, κλπ, κλπ. Έχουμε ξαναπεί ότι η βλακεία είναι έμφυτη και πάντοτε αθεράπευτη: άπαξ και γεννηθείς με αυτή θα παραμείνεις μια ζωή μαζί της. Και φυσικά το ίδιο ισχύει και με τη λαμογιά, αν κι αυτή συνήθως αποκτάται καθώς βλέπεις τόσους βλάκες γύρω σου.

Περιμένουμε, λοιπόν, πως και πως την επόμενη γελοία δημοσκόπηση που τάχα μου να παρουσιάζει ότι ο εν λόγω θεωρείται ο πιο επιτυχημένος και αγαπητός Υπουργός Οικονομικών προκειμένου να σε πείσει, ηλίθιε, για την άποψη που πρέπει να έχεις. Άρα, φίλε, πριν εγκαταλείψεις το σπίτι σου για να γίνεις ένας ακόμα άστεγος, ή ακόμη χειρότερα πριν ακόμη εγκαταλείψεις τα εγκόσμια εάν από...τα πολλά ψυχολογικά προβλήματα (αλλά ποτέ οικονομικά) αυτό είναι που έχεις αποφασίσει, σκέψου καθώς θα παραγγέλνεις από την πιτσαρία του Σαμαρά το τελευταίο γεύμα σαν άνθρωπος, το ποιόν όλων αυτών που καθορίζουν τη μοίρα σου.
Και να πρόσεχες τι ψήφιζες τόσα χρόνια γελοίε καραγκιόζη. Διότι δεν φταίει ο Στουρνάρας για όσα μας κάνει αλλά τα στουρνάρια από κάτω.

Χαίρετε.

7 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Αδιαφορώ αν πληρώνονταν από το δημόσιο. Οι θέσεις του δεν ήταν υπαλληλικές, αλλά μετακλητές, δηλαδή πολιτικές. Η όποια κριτική πρέπει να γίνει ακριβώς πάνω σε αυτό.
Σημαντικότερο όλων είναι η θέση του για ενόψει της ευρωένωσης (όπου εκεί συνδέεται άμεσα με τα χαλί και τα ελλείμματα επί Σιμήτη (αν το δεις από οικονομίστικη πλευρά).
Η ουσία όμως ότι ουσιαστικά τόσο επί Σημίτη όσο και αργότερα υποστήριζε την ίδια ακραία φιλελεύθερη πολιτική (μόνο που τότε δεν είχε τον επικοινωνιακό μανδύα της κρίσης ακι του ελλείμματος).

Zaphod είπε...

ναι ρε δειμο, αλλα μονο στο δημοσιο; Απ οταν ξεκινησε να δουλευει; Και πως καταλαβε δλδ πως λειτουργει ο ιδιωτικος τομεας;

Καλο ποστ Αδη!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Σε αυτό δεν έχεις άδικο, Zaphod

Hades είπε...

@Δείμο
Δείμε πολύ κακώς αδιαφορείς. Δεν με ενδιαφέρει το αν ήταν μετακλητές θέσεις, το ότι δεν έχει δουλέψει πουθενά αλλού σχολιάζω και είναι υψίστης σημασίας μεταξύ άλλων και για τον λόγο που αναφέρει ο zaphod. Ο άνθρωπος αυτός δεν ξέρει καν να δουλεύει. Πρώτη δουλειά σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών; Ρε πάμε καλά; Ο άνθρωπος αυτός είναι βολεμένος από τα γεννοφάσκια του. Όσον αφορά αυτό που λες για τα χάλια των ευρωαλχημιών μας επί Σημίτη, αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά δείγματα της ανικανότητας και της αχρηστίας του.
Θα σου πω κάτι που μου έγραψε ένας "γνωστός" εγκάθετος υποστηρικτής του στο φεηστσιμβούκιον, πιο μνημονιακός κι από τον Σαμαρά: "το ότι θα μπορούσε κάθε φορά να είναι στο δημόσιο αλλά επέλεγε το αντίθετο τον τιμάει ιδιαιτέρως". Δυστυχώς από τον εν λόγω κάτι διέφευγε μιας και ισχύει το ακριβώς αντίθετο και του στερεί ένα από τα ελάχιστα επιχειρήματα που έχουν υπέρ του. Ο άνθρωπος αυτός είναι κρατικοδίαιτος και δεδομένου ότι απ'όπου πέρασε (τράπεζες-οικονομία κλπ) όλα έχουν πάει κατά διαόλου αυτό πάει να πει ότι όλα τα έκανε εντελώς σκατά.

@zaph
Σας μερσώ. :)

Khlysty είπε...

Το πιο σχιζοφρενικό ξες ποιο είναι; ότι ο Στουρνάρ(ι)ας ήταν ο τραπεζίτης που ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕ (πούλησε στην Credit Agricole) την Εμπορική Τράπεζα.

pølsemannen είπε...

Ως γνωστόν υπάρχει το "καλό" και το "κακό" δημόσιο. Το καλό είναι αυτό που προσφέρει παχυλότατες αμοιβές και υψηλές θέσεις σε αστρολόγ... ε... οικονομολόγους. ΟΕΔ.

ΥΓ.

Το ποστ εξαιρετικό μεν, αλλά όχι πλήρες χωρίς σχολιασμό από τον Μάικ Ρίγκο Βόλφ.

Hades είπε...

Δυστυχώς σας είχα αμελήσει αμφότερους. Τας απολογίας μου.

@Khlysty
Έχεις απόλυτο δίκιο αλλά πλέον η σχιζοφρένεια τείνει να γίνει η φυσιολογική καθημερινότητα της χώρας.

@polse
Ο Μάικ ως απόφοιτος του Tzimeros' Σκουλ οφ Μπουρδονόμικς δίνει καθημερινό ρεσιτάλ, ως εξίσου καλά με'μένα γνωρίζετε!
Θέλω πάντως να μου εξηγήσεις πως τον έχεις καταφέρει να μην χέζει στα δικά σου λημέρια! :Ρ