δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ'αυτού.
Κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο μέσα στα 200 πρώτα παγκοσμίως.
Πως είναι δυνατόν;
Αι κομματικαί μας νεολαίαι τι έχουσι όπως σχολιάσουσι επί τούτου;
Πρόκειται αναμφίβολα για συνωμοσία ολκής. Κάποιοι (τι κάποιοι δηλαδή, οι γνωστοί κύκλοι) μας έχουν βάλει στο μάτι και επιθυμούν να μας διαλύσουν.
Διότι όπως όλοι μας γνωρίζουμε, η ελληνική Παιδεία καταβαραθρώνεται παρά τις εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειές μας (ως κράτους τε και πολιτών) να την διατηρήσουμε στην κορυφή, να της αυξήσουμε την πχιότητα, να την εξυψώσουμε στο δυσθεώρητο ΕΛ-επίπεδο της μυστικής τεχνολογίας, των εξωπραγματικών ανακαλύψεων, της απόκρυφης γνώσης.
Για υπενθυμήστε μου διότι δεν θυμάμαι: ποιο ήταν το πανεπιστήμιο που είχε προμηθευτεί μια ferrari για τις... καθημερινές του ανάγκες; Αυτό γιατί δεν εξετιμήθη δεόντως από τους αγνώστου προελεύσεως και σκοπιμοτήτων βαθμολογήτές των πανεπιστημίων; Πόσα πανεπιστήμια κατείχαν ferrari για την έρευνα και μελέτη τους; Έστω για να παίρνουν τσιγάρα από το περίπτερο βρε αδελφέ... Συγγνώμη δηλαδή, αλλά δεν είναι δυνατόν να κάνεις μελέτη με γιούγκο. (update: κατόπιν παραινέσεως Πάνου τα της ferrari και όχι μόνο εδώ)
Βέβαια, το να ελπίζω ότι κάποιος αρμόδιος θα προβληματιστεί από την αξιολόγηση των ελληνικών πανεπιστημίων θα είναι σα να ελπίζω ότι θα σταματήσουν να μας ξεζουμίζουν οι πολιτικοί, δηλαδή παντελώς άτοπο και που εμπίπτει στην σφαίρα της φαντασίας. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η ελληνική Παιδεία πάει καλά, το διαβεβαιώνουν και οι κατά καιρούς αρμόδιοι υπουργοί. Δηλαδή τι θέλετε να μου πείτε; Ότι ακούτε την Μίσηζ Ντιαμαντόπουλος να σας διαβεβαιώνει ότι όλα θα πάνε καλά και δεν είστε ήσυχοι μετά; Και πως να μην πάνε καλά τα πράγματα; Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν ούτε καν εκλογές, τόσο άχρηστοι. Ακριβώς όπως και η ελληνική κοινωνία στο συνολικό της πρόσημο δηλαδή.
Διότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν και άξιοι και δραστήριοι και φιλότιμοι, και καθηγητές και πρυτάνεις και φοιτητές και κάμποσοι άλλοι εμπλεκόμενοι.
Είμαστε όμως μια χώρα που σιχένεται την πρόοδο, που την πιάνει αλλεργία με την καλή προσπάθεια. Μόλις όμως δούμε σήψη και παρακμή, βουρ στον πατσά και όλοι πρώτη μούρη, με αποτέλεσμα να χάνονται οι όποιες φιλότιμες προσπάθειες.
Αλήθεια, τι ακριβώς είναι ένα πανεπιστήμιο; Ή μάλλον τι πρέπει να είναι;
Κατ' αρχήν πρέπει να είναι Γνώση. Επίσης πρέπει να είναι Έρευνα και Μελέτη. Αντ'αυτών τί είναι; Κομματικές νεολαίες και υποτιθέμενα δικαιώματα.
Θαυμάζουμε κάθε τρεις και λίγο να τα σπάνε οι γνωστοί-πασίγνωστοι αλλά μην τολμήσει κανείς και παραβιάσει το πανεπιστημιακό άσυλο, αυτό ζητούν τα άσυλα. Έρχεται η ώρα να γίνουν εκλογές και αν πρώτα δεν πέσει το παραδοσιακό ξύλο, οι εκλογές δεν έχουν χρώμα. Κι όσον αφορά κάποιους πρυτάνεις ή καθηγητές, έχει δημοσιευθεί στο παρελθόν η... σπουδή τους να είναι ανεξάρτητοι και να κάνουν αυτό που πρέπει δίχως να δυσαρεστούν τους φοιτητές. Και μην μιλήσω για το τι γίνεται με τα καθηγητικά συγγράμματα και το λοιπό εκπαιδευτικό επίπεδο...
Και μετά αναρωτιώμαστε πως και γιατί τα ελληνικά πανεπιστήμια καταβαραθρώνονται στην παγκόσμια κατάταξη.
Πανεπιστήμια που ευνοούν τους αιώνιους φοιτητές.
Πανεπιστήμια που εκκολάπτουν τους αυριανούς πολιτικούς καθώς και πολίτες που λιμαίνονται την χώρα εδώ και δεκαετίες.
Πανεπιστήμια που πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων, τρώνε τα παιδιά τους, είτε αυτά τα παιδιά είναι φοιτητές, είτε καθηγητές.
Πανεπιστήμια που δεν ξέρουν να επιβραβεύουν την προσπάθεια.
Πανεπιστήμια που είναι έρμαια διαφόρων ορέξεων πολλών τυχάρπαστων.
Πανεπιστήμια που πρέπει να υπάρχουν ακόμη κι αν δεν έχουν φοιτητές (μην δυσαρεστηθεί και η τοπική κοινωνία κιόλας).
Το να έχει καλύτερα πανεπιστήμια από 'σένα η Αγγλία ή οι ΗΠΑ και η Γερμανία, το κατανοώ. Δεν κατανοώ όμως γιατί να έχει καλύτερα πανεπιστήμια από'σένα η Αίγυπτος και η Τουρκία, ή η Ταϊβάν, η Κίνα, το Χονκ Κονγκ.
Κρίση θα μου πείτε, μας έχει πλήξει έως κι εκεί.
Κατ' αρχήν την ferrari δεν την είχαμε προμηθευθεί επί κρίσεως. Επί κατασπατάλησης την είχαμε προμηθευθεί.
Κατά δεύτερον όμως, σάμπως η Ιρλανδία δεν βρίσκεται κι αυτή στο μάτι του κυκλώνα; Μήπως δεν έγινε το δεύτερο Ι του PI(I)GS; Μήπως δεν κάνει περικοπές ή δεν χρωστάει της Μιχαλούς; Ή μήπως η Τουρκία δεν είναι ακόμη υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ, έστω κι αν έχει σχεδόν βγει εκτός; Μήπως η Γερμανία και η Γαλλία δεν σηκώνουν όλο το βάρος του ευρώ;
Άρα, δεν είναι η κρίση η δικαιολογία. Κάτι άλλο συμβαίνει.
Και αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάτι δεν πάει καλά με τους πολίτες της χώρας, ώριμους τε και μη.
Διάβαζα τις προάλλες ότι οι δύο προσφάτως συλληφθέντες για τους πυρήνες της κατσαρ... εχμ, φωτιάς, ήταν 22 ετών ο ένας, 24 ο άλλος. Δηλαδή εγώ πρέπει να πιστέψω ότι ο άλλος στα 22 ή τα 24 του, πρόλαβε να μορφωθεί, να ενταχθεί στην κοινωνία, να πολιτικοποιηθεί ομαλώς και τελικώς να αποφασίσει να γίνει τρομοκράτης (αν δηλαδή είναι οι άνθρωποι, κάτι που θα εξετασθεί δικαστικώς).
-Είναι η ίδια κοινωνία που βγάζει τους πολιτικούς που μας έχουν ρημάξει.
-Είναι η ίδια κοινωνία που βγάζει τους ρουσφετολάγνους πολίτες που μόνο διαμαρτύρονται και που ποτέ δεν κάνουν τίποτε.
-Είναι η ίδια κοινωνία που διαμαρτύρεται που αύριο θα βγει η ιστορία από την υποχρεωτική διδακτική ύλη ενόσω δεν διαβάζει και δεν γνωρίζει ιστορία.
Ε, η ίδια κοινωνία είναι που καταβαραθρώνει και τα πανεπιστήμια, ως επέκταση της ήδη κατακρυμνισμένης Παιδείας, το πτώμα της οποίας εξακολουθούν να σοδομίζουν διάφοροι επίδοξοι σωτήρες.
Ναι, θα συμφωνήσω ότι οι κάνουλες έχουν κλείσει. Δηλαδή κι όταν ήταν ορθάνοικτες τα πανεπιστήμια τι πρόοδο παρουσίαζαν;
Αυτό που μας φταίει είναι το κακό μας το κεφάλι.
Διότι τα'χουμε ξαναπεί: η χρεωκοπία είναι γενικότερη και πιάνει κάθε τομέα. Ναι μεν το ψάρι βρωμάει απ'το κεφάλι αλλά η αποσύνθεση έχει φτάσει ως το τελευταίο λέπι. Απλά εμείς με τη δικαιολογία του κεφαλιού αρνούμαστε να δούμε παραπέρα.
Κι από υποβαθμίσεις πάσης φύσεως, έχει ο θεός ακόμη.
Όπως επίσης έχουμε ακόμη πολλούς άξιους ανθρώπους να κάψουμε.
Στο αίμα μας είναι άλλωστε, το οποίο -μην ξεχνάμε- ομοιάζει με ίχωρ.
Χαίρετε.
«…Πνιγμένου καραβιού σάπιο σανίδι
ΑπάντησηΔιαγραφήόλη η ζωή μου του χαμού.
Μ’ από την κόλασή μου στο φωνάζω:
-Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω!»
Το διάβασα σήμερα το πρωί· δε μου κάνει εντύπωση, εντύπωση θα μου έκανε αν κάποιο από τα πανεπιστήμιά μας θα βρισκότανε μέσα στην πρώτη διακοσάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσχετο αλλά τί φεράρι λες; Για δώσε περισσότερες πληροφορίες.
@Ν-Δ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρα πολύ καλό, αλλά έχω μια ερώτηση: γιατί να μοιάζω εγώ στην κοινωνία αντί να μου μοιάζει αυτή; Εδώ σε θέλω! :)
@Πάνο
Βασικά επειδή με τσίγγλησες, το έψαξα και το βρήκα. Αν και δεν ήμουν σίγουρος και γι'αυτό δεν το κατονόμασα, τελικά ορθά θυμόμουν ότι επρόκειτο για την Πάντειο. Ιδού: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_07/09/2003_76028
Είπες κάτι;
Καλά αυτά δε γίνονται ούτε στα έργα (αλλά γίνονται στη Μπανανία)!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα τώρα που δε σ'άρεσε... παραδέξου το ότι έχεις αρχίσει να γουστάρεις... :):):)
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρεις τι λένε, αν δεν μπορείς να αποφύγεις το βιασμό τουλάχιστον απόλαυσέ τον. Ε, έτσι κάνω κι εγώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈσχος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας ιπωτημούν ει κσαιφτήλαις.
Τη κάνι Ι Δηαμντωπολλου; Ω Πανήκας;
O πατηρ του ζαφοντ που ειναι χρονια στο εκπαιδευτικο κουρμπετι και αριστερος απο κουνια (μην το παρεξηγεις, στο σοι μας κοιμομαστε σε κουνια μεχρι τα 25!) λεγει πως "η παιδεια καθε χωρας ειναι αμεση συναρτηση της οικονομιας της.... οποτε;;....
ΑπάντησηΔιαγραφή@Πάνο
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι, έτσι... Να συμμορφώνεσαι σιγά, σιγά... :)
@polse
Αμάν ρε, αμάν... έσχΩς γράφεται, με ωμέγα. Εσύ παραίτησες τη Δραγώνα μου φαίνεται...
@zaphod
Ο ζαφεώδ ο πρεσβύτερος προφανώς μιλάει πρακτικά, κάτι που όντως ισχύει. Βασικά όμως, δεν υπάρχει πτυχή της καθημερινότητας, από την πιο απλή ως την πιο σύνθετη, που να μην επηρεάζεται από την οικονομία μιας χώρας. Το πρόβλημα είναι ότι κι όταν έρρεε το χρήμα άφθονο, εμείς Παιδεία γτπ είχαμε. Οπότε προφανώς είναι πιο σύνθετο το πρόβλημα...
@Hades
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπαιτητικό άθλημα η αυτογνωσία/αυτοκατηγορία. Όντως ο παρατηρητής διαμορφώνει την πραγματικότηα όμως; Μήπως ευχόμαστε ασυναίσθητα αντίθετα από αυτά που νομίζουμε ότι θέλουμε και για αυτό πραγματοποιούνται;
epomeno itan...i diki mou sxoli pados eixe to mauro tis to xali..exane i mana to paidi kai to paidi ti mana (iatriki 8essalonikis) TO BAXALO...kalispera!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ν-Δ
ΑπάντησηΔιαγραφήΙσχύει αυτό που αναφέρεις, γι'αυτό και υπάρχει η σοφή ρήση κατά την οποίαν στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις.
Μήπως όμως για τέτοιους (και άλλους) λόγους έχουμε φτάσει σε όλη αυτήν την κατάντια;
Τελικά είναι τόσο δύσκολο να αποκτήσουμε αυτογνωσία, ή μήπως είμαστε τόσο βρώμικοι που δεν τολμάμε να κοιταχτούμε στον καθρέπτη;
@leviathan
Αν ήταν η μόνη σχολή που ήταν μπάχαλο θα ήταν καλά. Δυστυχώς όμως και αυτή έχει τη σειρά της στον κατάλογο σχολών-μπάχαλα.
'σπέρα και σε'σένα.